Животни

Гигантски сутерен: местообитание, интересни факти, снимки

Pin
Send
Share
Send
Send


Можете да разберете къде живее мраморът, като прочетете тази статия. Струва си да се отбележи, че в света има голямо разнообразие от тези животни. От джуджетата, чието тегло е по-малко от половин килограм и дължината на тялото само 15 сантиметра, до гигантски мравояд. Това нараства с повече от един метър дължина и тежи около три десетки килограма.

Традиционно, както при повечето бозайници, мъжете са значително по-големи от жените. Тяхната основна отличителна черта е дългата и тръбна муцуна, която завършва с малка орална цепнатина, много тясна. В същото време ушите са доста малки, а очите са само малки.

Опашката на различните мравуняци е различна. Например, мравоядният джудже или тамандоса имат гола опашка с рефлекс на хватката. Също така мравуняците се отличават с червейски език. Той е достатъчно дълъг, за тях това е един вид капан за орган. Anteater го смазва с лепкава слюнка. Гигантски мравояд може да има такъв език с дължина до 60 сантиметра. Според този показател те са лидери сред всички сухоземни животни на планетата.

Тялото на това животно, като правило, е покрито с гъста коса. Косъмчетата са меки и къси за дребни индивиди, груби и дълги за големи членове на това семейство. Цветът е най-контрастният. Може да бъде сиво или златисто кафяво. За повечето четириноги мравуняци са характерни тъмни ивици или голямо черно петно ​​по цялото тяло.

Само на пръв поглед, черепът им изглежда крехък, в действителност, костите са много силни и дебели. Антеори са много сходни с броненосци и ленивци. Основната разлика е, че те нямат напълно зъби.

Район на разпределение

Представители на това семейство наводниха няколко континента едновременно. Там, където обитава мрамор, той е предимно топъл и влажен. Това често е зона на тропическите гори. Това е начинът да се отговори на въпроса къде живее мраморът, в коя естествена зона?

Можете да срещнете тези невероятни и сладки животни по целия път от Мексико до Централна Америка. А също и в Бразилия, Боливия и Парагвай. Там, където живее мравояд, в коя зона ще научите от тази статия. За да бъдем точни, това са тропическите дъждовни гори, както и тревистата савана.

Най-често, измисляйки къде живее мраморът, кои са снимките в тази статия, изследователите отбелязват, че това са гори в тропиците. Но често можете да го срещнете на открито. Например, по бреговете на реките в саваните.

Сега знаете къде живее мраморът, на кой континент. Животните водят земния начин на живот, макар че основно се отнася до гигантски мравуняк. Уди в начинаещите джуджета. Но един от най-често срещаните типове четирипръстителни предводители води до комбиниран живот - както на дървета, така и на земята.

Периодът на тяхната дейност пада върху тъмнината. Тя започва като слънцето се спуска към земята и продължава през цялата нощ. Диетата на мрамор не може да се нарече много разнообразна. Най-често това са термити или мравки. Героите на нашата статия унищожават своите сгради с мощните си предни лапи. След това започват да се събират насекоми с дълъг и лепкав език.

Понякога се консумират пчели или ларви на бръмбари. Мъжениците, които се съхраняват в зоологическата градина, си позволяват по-разнообразно меню. Например, яжте плодове. Припомнете си, че те нямат зъби, така че една от секциите на стомаха е снабдена с мощни мускули, за да смила цялата храна, която влиза в тялото. Подобна структура на вътрешните органи се наблюдава при птиците. Така успяват да мелят храна. Този процес се подсилва от малки камъчета или пясък, които мравуняците често поглъщат случайно.

Органите за чувствителност

Съкровищата имат прекрасно обоняние. В същото време зрението и слуха са много слаби. Те са защитени от хищници с мощни нокти. В същото време те предимно водят един живот. В двойката можете да срещнете само женски с телета. Развъдници се размножават веднъж годишно. Женската ражда едно дете, което живее на гърба си за целия период на детството.

Интересно е, че на Земята преди много време се появиха мравуняци. Техните останки от вкаменелости се срещат най-често в Южна Америка. Около периода на ранния миоцен, който започна преди 23 милиона години. Повечето учени са убедени, че мравуняците са още по-възрастни. Вярно е, че броят им напоследък значително е намалял. Но те не са включени в почти всички Червени книги.

Четирипътен мрамор

За да се запознаем по-добре с тези животни, ще се съсредоточим върху един от най-често срещаните представители - четириногият мравояд. Това е смешно и много привлекателно животно.

Тялото на този конкретен мрамор е с дължина между 55 и 90 сантиметра. И това не е преброяване на опашката, която достига до половин метър дължина. Общото телесно тегло на индивидите достига пет килограма.

Този вид мравуняк също се нарича мексиканска тамандуа, от името става ясно къде живее мрамор. Той има извита и издължена муцуна, устата му е доста малка в диаметър. Достатъчно е само за преминаването на езика, чиято дължина с такива параметри на тялото е наистина впечатляваща. Език tamandua около 40 сантиметра.

Подобно на всички четирипръстия мравуняци, тамандуа има упорита опашка, някои представители я държат напълно гола, други имат само голо дъно. Самият той е с неправилна форма, покрит с белези от различни размери. Очите на Тамандуа са много слаби, виждат се изключително зле. В същото време големите уши, които почти винаги стоят изправени, показват, че този орган играе голяма роля в техния живот. Те получават по-голямата част от информацията за света чрез слух. На предните си лапи, те могат да видят четири пръста с нокти на всеки, а на задните лапи пет нокти.

Козината на този мравуняк е гъста и твърда, често много настръхнала. За да се предпази от хищници и други недоброжелатели, мексиканската тамандуа може да излъчи силна неприятна миризма с аналните жлези. Това се случва, когато усещат непосредствена опасност. За тази функция те дори са били наричани горски миди.

Къде обитава Тамандуа Антеатер?

По-конкретно, този мравук живее в горите на Южноамериканския континент. Тя може да бъде намерена от Тринидад до самата Венецуела. Той живее в северна Аржентина, Уругвай, в южна Бразилия. По-конкретно, мексиканската тамандуа се намира в Централна Америка. Те могат да бъдат намерени и снимани дори в югоизточната част на Мексико. Естествената област, обитавана от мравуняци, е тропиците и саваните.

Най-често те избират горски ръбове, а на доста малка височина - до две хиляди метра над морското равнище. Те обичат да живеят в близост до малки езера, както и близо до дървета - епифити и лиани.

Начин на живот

Подобно на останалите мравуняци, четирите пръсти остават будни през нощта. През деня те са в дупки или дупки. Но мексиканската тамандуа може да бъде намерена ден и нощ. Те могат да останат будни до осем часа на ден.

Често ядат, без дори да слизат от дърветата. Пеша по земята малко, бавно и неловко. При това те са много различни от гигантските мравуняци, които са способни да развият много висока скорост.

Интересен начин да ги преместите. За да не се наранят чувствителните крака при ходене, те се движат по външните краища на краката. А предните лапи на ноктите се използват за самозащита. Ако падна на врага да се бие на едно дърво, те здраво притискат клона с двете лапи. Когато са на земята, облегнат на някакъв вид подкрепа. Например, в ствола на дървото или скалата. Те също имат много забавна отбранителна тактика - да падне по гръб и да се бият с четирите си крака. Основните им критици са големи змии, орли и ягуари.

Колко време живеят мравуняците?

Учените успяха да определят максималния живот на антеарите девет и половина години. Жените стават полово зрели индивиди до края на първата година от живота. Бременността продължава от четири и половина до пет месеца. Единственото бебе е родено през пролетта.

Антеарите се хранят с термити и мравки. Те ги намират по миризма. В същото време, видовете, които изпускат разяждащи и опасни химикали, се определят предварително и не се консумират. Те обичат пчелите и меда. В плен, дори се съгласяват на месо.

Гигантски сутерен: снимки, описание

Както беше споменато по-рано, появата на трипътен представител на фауната е много необичайна. Гигантският мравояд е най-големият хищник на Южна Америка. Дължината на тялото му достига 1,30 м с тегло 40 кг. Към дължината се добавя пухкава опашка с дължина от един метър. Крайниците не позволяват на хищника да се движи бързо, но те са въоръжени с мощни нокти (1-7 см).

Размерът на главата е малък, но муцуната е изключително удължена (25-30% от дължината на тялото) и тясна. Звярът почти не може да отвори устата поради факта, че челюстите са се увеличили заедно. В края на муцуната са ноздри и мъничка уста. Мраморът няма зъби. Езикът с дължина 55-60 см има най-мощната мускулатура.

Триъгълната красива коса е дебела, здрава и изключително еластична. Муцуната е практически без козина, към тялото става по-дълга, превръщайки се в обемна грива, разположена по протежение на билото. Има едни и същи буйни набори върху краката.

Опашката е гордостта на мрамор! Покрит е с дълга коса (60 см). Тази красота виси на земята. С такава опашка животното лесно може да се скрие като топло одеяло. Най-често цветът на гигантската коса на мравуняка е сребрист, със сив оттенък, понякога се открива цвета на какаото. През цялото тяло диагонално, от гърдите до сакрума има широка черна ивица. Долната част на опашката, долната част на корема и главата има черно-кафяв цвят.

Какво яде предизборник?

Гигантският мравуняк се храни главно с мравки, веднага се вижда от името на животното. Менюто на невероятния хищник включва гъсеници, термити, многоножки, мокрици, ларви на насекоми. Ако любимата храна не може да бъде получена, животното ще яде плодове с удоволствие.

Много е забавно да гледаш как мравоядът яде от мравуняка. Първо, с ноктите си прави дупка в къщата на насекомите. После вмъкна тънък, дълъг лепкав език в нея. Звярът ги пронизва във всички кътчета на мравуняка, където стотици насекоми се придържат към езика. Интересно е, че в плен тези животни лесно се адаптират към по-разнообразни храни. Те ядат с апетитни плодове, месо, варени яйца и дори мляко. Само преди хранене, храната трябва да бъде смляна, а месото да бъде смляно за смилане, тъй като мраморът има много малка уста. Големи парчета, той просто не натиска в него.

Времето за чифтосване

Гигантски мравояд се отнася до зверове, които се скитат един по един. Двойките, разбира се, се срещат, но не и мъжът с жената, а майката, която развъжда детето си. Едва когато идва сезонът на чифтосване, какво се случва всяка година през пролетта и есента, антетерите се срещат, за да зачеват потомство.

Изпълнявайки своя дълг, оплождайки жена, мъжът гордо се оттегля, връщайки се в своя самотен живот на вечен скитник. Жената ще трябва да понесе кучето за около шест месеца и след това да се грижи за него.

Грижа за потомството

Развъдниците се размножават много бавно, защото в една постеля има само едно малко дете. Той е роден покрит с коса, теглото на новородено бебе е около 1.4–1.8 кг. Майчиният инстинкт на женската е изключително силен: тя посвещава целия си живот на потомството. Без да има време да вдигне едно дете, женската вече се грижи за друга.

Когато се ражда бебето-мравояд, той почти веднага се установява на гърба на майката. От този момент нататък кучето пътува с нея по този начин. Когато погледнете към това малко семейство, вие дори не забелязвате веднага, че едно дете е седнало на гърба на женската, така че козината му се слива с козината на майката. На възраст от един месец, малък космат хищник може да се движи самостоятелно. На гърба на майка си той вече не се търкаля, но буквално се движи зад нея. Това продължава, докато младият мравояд е на две години. Само на тази възраст животното става независимо и може да се справя без грижата на майката.

Гигантски мравук: Интересни факти

Специалистите, които изучават света на мраканите са научили много интересни факти за тези животни:

• Езикът Predator работи с уникална бързина. За минута гигантът мравояд изхвърля и прибира около 150-160 пъти.
• Дължината на езика е около 60 см, която няма аналози сред земните обитатели.
• През деня мраморът може да изяде около 30 000 насекоми.
• Мускулите, които контролират езика, са прикрепени към гръдната кост.
• Зъбите на мравуняка са в стомаха му, което е изключително мускулесто. По стените му има солидна кератинизирана настилка.
• Насекомите навлизат в стомаха на животно живи, а кератиновите тръни в небето и гънките по бузите им пречат да се върнат.

Мравояд и човек

Местните жители на Южна Америка винаги са ловували гигантски мравояди за месо. Но броят на тези животни неизбежно намалява не само по тази причина. Факт е, че те зависят от специфичните източници на обичайната им храна. Естествените местообитания бяха унищожени и в резултат на такава човешка дейност, видовете от тези удивителни хищници бяха на ръба на изчезване. Срещата с гигантския мравук в природата става все по-трудна. Тъжно е да се отбележи фактът, че броят им в зоологическите градини също е незначителен, въпреки факта, че в плен тези хищници са напълно аклиматизирани. Само благодарение на създаването на благоприятни условия за оцеляването на мравуняците, хората ще могат да помогнат на такива необичайни природни същества да възстановят броя си отново и те няма да бъдат застрашени от изчезване.

Anteater - описание, структура. Как изглежда един мравояд?

Размерът на преддверията варира в зависимост от вида, така че най-големият гигантски мравояд достига два метра дължина, а това, което е интересно е, че половината от неговия размер пада върху опашката. Теглото му е около 30-35 кг.

Най-малкият мравуняк е само 16-20 см дълъг и тежи не повече от 400 грама.

Главата на мравуняка е малка, но силно удължена, а дължината му може да бъде 30% от дължината на тялото му. Челюстите на мравуняка почти се сляха, така че не е възможно той да отвори широко устата си, но и той не трябва да прави това. Като да имаш зъби. Да, мравуняците нямат никакви зъби от думата, но липсата на зъби компенсира повече от дългия и мускулест език на мравуняка, който се простира по цялата дължина на муцуната и е истинска гордост на това животно. Дължината на гигантския мравуняк достига до 60 см, това е най-дългият език сред всички живи същества, които живеят на Земята.

Очите и ушите на мравуняците не са големи, но лапите са силни, мускулести и освен това са въоръжени с дълги и извити нокти. Самите тези нокти са единственият детайл от външния им вид, който им напомня за връзката им с ленивите и броненосците. Антеорите също имат добре развит чар и могат да усетят миризмата на потенциална плячка.

Също така антеарите са собственици на доста дълги и, освен това, мускулни опашки, които имат полезни приложения - с помощта на мравуняците могат да се движат през дърветата.

Косата на гигантския мравояд е дълга, особено на опашката, което я прави като метла. Други видове мравуняци, напротив, имат къса и твърда вълна.

Къде живее мравояд

Подобно на останалите им полу-зъбени роднини, мравоядите живеят изключително в Централна и Южна Америка, особено много от тях живеят в Парагвай, Уругвай, Аржентина и Бразилия. Северната граница на тяхното местообитание е в Мексико. Антеори са топлинолюбиви животни и живеят съответно изключително на места с топъл климат. Те обичат да се заселват в горите (всички мравуняци, с изключение на гиганта, лесно да се катерят по дърветата) и тревисти равнини, където живеят много насекоми - потенциалната им храна.

Враговете на мравуняците

Самите мравуняци, от своя страна, също могат да станат жертва на други опасни хищници, особено ягуари, пантери и големи боа. Вярно е, че за да се предпазят от последните, мравуняците имат съществен аргумент - мускулести крака с нокти. В случай на опасност, мраморът пада на гърба си и започва да се люлее във всички посоки с всичките си четири лапи. Колкото и абсурдно и неудобно да изглежда подобна гледка, в такава позиция един мравуняк може да нанесе сериозни рани на потенциалния си насилник.

Малък мравуняк

И обратно, най-малкият мравояд, живеещ в тропическите гори на Южна Америка. Джуджето мравояд знае как да се катерят по дърветата, освен това, дърветата за него са безопасно убежище от хищници. Подобно на други мравуняци, тя се храни с малки насекоми, мравки, термити и е нощна.

Сутерен Таманоис

Той е с четири пръста мравояд, живее в Централна Америка, и особено много от тях се намират в южната част на Мексико. Тя е сравнително малка по размер, тя е повече от джудже-мравояд, но много по-малка от гигантска, дължината на тялото е до 88 см, теглото му е 4-5 кг. Также как и его карликовый сородич, тамандуа прекрасно лазит по деревьям, согласно наблюдением венесуэльских зоологов, на деревьях проводит от 13 до 64% своей жизни. Имеет слабое зрение, зато отличное обаяние, по нюху находит свою любимую добычу, муравьев и термитов.

Интересный факт: индейцы Амазонки давно приручили муравьедов тамандуа, которых издревле используют для борьбы с муравьями и термитами в своих домах.

Как се размножават антеарите

Развъдници се чифтосат два пъти годишно: през пролетта и есента. Бременността продължава от три месеца до шест месеца, в зависимост от вида, след което се ражда съвсем гол малък мравуняк, който обаче вече може да се върне обратно на майка си.

Интересен факт: татковите предводители също вземат активно участие в отглеждането на бебетата си, носейки гърбовете си заедно с майка си.

До един месец от живота си, малките мравуняци се движат изключително на гърба на родителите си и едва след това започват да правят първите си самостоятелни стъпки.

Храненето на млечните телета за нас може и да не изглежда като напълно предубедено зрелище, мравоядите на мама и татко повдигат специална маса от полу-усвоявани насекоми, която служи като храна за отглеждане на млади предводители.

Интересни факти за мрамор

  • Един обикновен ненаситен мравояд може да изяде до 30 хиляди мравки или термити на ден.
  • Съкровищата не са стадни животни, предпочитат да водят самотен живот, максималното семейство. Въпреки това, да бъдеш в плен може да играе добре един с друг.
  • Природата на мравуняците е миролюбива, чрез която те са напълно податливи на опитомяването, могат перфектно да се справят с по-познати домашни любимци: котки и кучета, и дори обичат да играят с деца. Истината е да се държи мравояд у дома не толкова лесно, защото те абсолютно не могат да издържат на студа, благоприятната температура за тях не трябва да бъде под 24-26 С.
  • Мъжениците, между другото, са добри плувци, лесно могат да плуват в тропически резервоари.

Къде живеят мравоядите?

Местообитанията на тези бозайници са както американски континент, така и мравуняци в Парагвай, Мексико, Венецуела, Аржентина, Уругвай и някои други страни.

Двама гигантски мравояди проучват територията в търсене на храна.

Тези представители на групата на непълни зъби се заселват в тревисти равнини (наречени пампаси, в които, между другото, живее гигантски мравуняк), както и леки гори (това се отнася за други видове мравуняци, чийто живот е неразривно свързан с катерене дървета).

Най-голямата активност при тези бозайници се проявява в тъмното. Антеарите почиват през деня, лесно могат да си позволят да лежат по средата на открито пространство, навито, защото на практика няма кой да се страхува от тях.

Женски гигантски мравояд с едно дете на гърба.

В начина на живот, мравоядите са самотни, не просто не обичат да живеят по двойки или групи, но дори се опитват да избегнат среща със собствения си вид.

Чуйте гласа на мракаря

Единствената храна за мравуняците са насекоми. Основната храна на тези животни са мравки и термити. Поради пълното отсъствие на зъби, само малки насекоми са подходящи за ядене на мравуняци, така че изборът на мравки и термити не е случайно.

Служител на зоологическата градина храни термити към мравуняка от специален контейнер.

Един необичаен факт за храната на мравоядника: когато стигнете до термитария, животното разделя структурата, а след това с невероятна скорост на движение на езика (160 пъти в минута) бързо събира насекомите в устата си.

Малък мравуняк.

Развъдници се чифтосат два пъти годишно. Продължителността на бременността зависи от вида на мравуняка: женската от гигантския мравук носи потомство в продължение на 180 дни, а мравуняците-джуджета се раждат 3 до 4 месеца след чифтосване.

Средната продължителност на живота на всички мравояди, с изключение на тамандос, е 15 години. Що се отнася до tamandois, представители на този вид живеят до максимум 9 години.

Tamandua.

Големите хищни птици (орли), боа и ягуарите се считат за врагове на мравуняците в природата. Но срещу всички тези ловци мравоядът има огромен оръжие - своите нокти. Дори ако хищникът се осмели да атакува мрамор, той може да получи дълбоки и болезнени рани.

Гледайте видеоклипа: SCP-2480 An Unfinished Ritual. presumed Neutralized. City Sarkic Cult SCP (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org