Птици

Кълвач - Горски птици

Pin
Send
Share
Send
Send


Никаква гора не може да се справи без тази птица. Силните и ритмични звуци на фракциите на кълвача са разпределени в цялата област, особено през пролетта. Ако се вгледате внимателно в дърветата, можете да го видите. Тази птица не е срамежлива и понякога лети, за да „създава шум“ в градините, по дърветата под прозорците или телеграфните стълбове. Тя е много забележителна и ярка, не е възможно да я обърка с някой друг. Но видовете кълвачи не могат да бъдат забелязани на пръв поглед. Големият кълвач е особено разпространен у нас. Нека се спрем на него по-подробно.

Голям пъстър кълвач: описание

Фактът, че тази птица обикновено е трудно да се обърка с някого, се дължи главно на специфичния му вид и начина на получаване на храна. Големият петнист кълвач често се сравнява по размер с млечница, те са почти същите. Дължината на тялото му варира средно от 22 до 27 сантиметра, женските обикновено са по-малки от мъжките. Теглото на птицата е малко - само 60-100 грама. Неслучайно Великият пъстър кълвач е получил такова име, тъй като има много ярък, контрастен цвят на оперението в черно и бяло и червено (а понякога и розово) подново.

Мъжът от женската може да се различи по цвета на шията. Всички млади индивиди имат червена капачка на главата си, с възрастта изчезва. Червеното петно ​​на тила остава само при мъжете. Горната част на главата става черна. Бузите на птиците, челото, корема - бели, в зависимост от местообитанието могат да променят нюанса си от светло и ясно до бежово или почти кафяво. Great Spotted Woodpecker има много приличен размах на крилата, достигащ почти половин метър (42-47 сантиметра). Заслужава да се отбележи и формата на опашката. Тя е заострена (клинообразна), има средна дължина, много твърда, тъй като играе ролята на опора, когато птица се движи по дърво. Структурата на лапата, типична за кълвачи, е zygodactyl, т.е. два предни щифта са контрастирани с два задни щифта. Средната продължителност на живота на една птица е около 9 години.

Голям пъстър кълвач: местообитание

Това е много често срещана птица, която има широко местообитание - от Канарските острови до Камчатка и Япония. Най-често птиците са заседнали, по-рядко - скитащи. Последното се свързва предимно с местообитания, които са неблагоприятни от гледна точка на снабдяването с храни, поради което птиците са принудени да извършват миграции (нахлувания) в съседни региони. Големият пъстър кълвач (снимката може да се види в статията) е много неизискващ към мястото на пребиваване и се вкоренява почти навсякъде, където растат дървета - от тайгови гори до градски паркове. Изненадващо, изборът зависи не само от страната, в която живеят птиците, но и от регионите. По този начин, в Сибир и в Урал, един кълвач избира иглолистни гори и смесени гори, но с преобладаване на борове, а в северозападната част на страната предпочита борови гори, смърчови гори.

Какво яде един кълвач през лятото?

Много повече от училище си спомнят т.нар. Сред тях са вълкът и кълвачът. Птицата предпочита да се засели в горите, където има много стари и развалени дървета. Кълвачите имат много разнообразна диета. Преобладаването на растителна или животинска храна зависи от сезона. Трябва да се отбележи, че мъжете и жените получават храна в различни територии, а понякога и в отделни гори. Пролетно-летната диета се състои главно от насекоми и техните ларви. На първо място, разбира се, различни бръмбари, включително и тези, които се хранят с дърво, както и техните ларви: мряна, кора на бръмбар, елен бръмбар, шипка, калинки и златки. Големият пъстър кълвач прави 130 удара в минута с клюна си. Това е доста мощна сила, нито един бъг или червей няма да остане незабелязан. Също така в диетата на птицата са пеперудите, включително космат, техните гъсеници, листни въшки, мравки. Великият пъстър кълвач не пренебрегва дори мърша, ако възникне такава възможност. Установено е също, че понякога тези птици разрушават гнездата на малките пойни птици.

Какво ядат кълвачи през есента и зимата?

През есенно-зимния период преобладава богата на зеленчуци храна. Тя включва семената от иглолистни дървета, жълъди, ядки. Интерес представлява методът за получаване на семена от шишарки. Той е характерен за всички кълвачи, но този вид го довежда до съвършенство. Първоначално кълвачът разкъсва конус, след това го носи в клюн до предварително избрано място - наковалнята, която по същество е скоба или прорез в горната част на ствола на дървото. Птицата удря буца с цялата си сила и след това пристъпва към храненето - кълцащи люспи, извлича семената. Един голям пъстър кълвач може да си направи около 50 такива наковални, но използва, като правило, две или три. Затова в края на зимата под един дърво може да се натрупа цял хълм конуси и люспи.

Кога е сезонът на чифтосване на кълвача?

Моногамията е характерна за тези птици. Те достигат полова зрялост до края на първата година от живота си. Трябва да се отбележи, че двойките могат да останат заедно до края на сезона на чифтосване до следващата пролет. Или те се разпадат и зимуват отделно, но през следващата година отново се събират.

Поведението на птиците по време на брачния сезон е много забележително. Първите му знаци се появяват в края на февруари - началото на март и продължават по възход до средата на първия пролетен месец. Птиците започват да избират чифт. Мъжките са изключително шумни, говорят силно и крещят агресивно. Женските отговарят на тях, но по-малко забележимо. Около средата на май, когато двойките вече са решили, започва изграждането на гнездата.

Гнезди кълвачи

Дървото, в което ще бъде разположена кухината, се избира от мъжа. Не трябва да е гнило, а с меко дърво (например трепетлика или елша, рядко дъб или бреза, лиственица).

Големият пъстър кълвач (снимка по-горе), живеещ в редки гори, предпочита всяка година да прави нова кухина. Ако мястото на неговото местообитание - дебели hvoyniki, птицата се връща към старата. Кухината, като правило, е разположена на височина до осем метра и има дълбочина около 25-35 cm, а диаметърът е около 10. Мъжът се занимава предимно със строителство, а женската само понякога я замества, като отнема до две седмици. Кълвачите слагат яйца в средата на пролетта, около края на април. В съединителя има от 5 до 7 малки яйца с бял цвят, лъскави. И двамата родители участват в инкубацията, но вечер - само мъжките. Гнездилките се излюпват голи, безпомощни и слепи за 10-12 дни.

Малък и голям пъстър кълвач: разлики

  • По естеството на цветното оперение. При малък вид напречната ивица от черен цвят по бузата не достига до тила и се прекъсва от бяло петно. Освен това няма розово или червеникаво подножие. Но на главата на малък кълвач има шапка - червена с черна рамка за мъжките и бяла за женските.
  • Големият пъстър кълвач и малкия кълвач са различни. от естеството на звуците, които се правят. В първия тип фракцията е много кратка и трае около 0.6 секунди, включва 12-13 удара, но е почти невъзможно да се различат, тъй като те се сливат в един непрекъснат звук. В допълнение, той бързо губи своята звучност, започва силно, но бързо избледнява. Големият пъстър кълвач произвежда 130 удара в минута, а изстрелът му понякога се чува на разстояние до един и половина километра. Звуците, направени от малкия кълвач, са по-скоро като гласа на пойните птици, те са по-продължителни. А фракцията от него също е по-дълга, но не толкова звучна като тази на първия тип, продължава средно 1,5 секунди.
  • Малък пъстър кълвач малко по-малък по размерДължината му е около 14-15 сантиметра.
  • Отличава се с предпочитания за избор на местообитание. Малкият пъстър кълвач предпочита широколистни и смесени гори, брегове на езера и блата. Опитва се да избегне тъмните иглолистни дървета.

Има ли дявол врагове?

Изглежда, че такава птица по принцип не може да има врагове, защото, имайки силен клюн, той може и да се изправи за себе си. Но в действителност е малко по-различно. Въпреки че има малко информация за нападения срещу кълвачи на хищни птици, те все още са там. По принцип те са застрашени от врабчета, ястреби, по равен терен - сокол от сапсан.

От сухоземните хищници, белка и хермелин си заслужава да се отбележи. Дори гнездата на кълвачите, които изглеждат скрити и защитени, понякога са опустошени от катерици, сонка и червенокоси жени (вид прилеп). Случва се, че кълвачите са изтласкани от старите кухини от скорци.

Адаптивност на кълвача към условията на околната среда

Почти всички животни и птици имат определен набор от характеристики, възникнали в резултат на приспособяване към факторите на външния свят. Не е изключение и големият кълвач. По-долу са изброени чертите на адаптивност към местообитанието.

  • Тежките нокти на лапите им улесняват придържането към ствола на дървото или върху тънки клони.
  • Клинообразната твърда опашка не позволява тя да се плъзга надолу по ствола, тя е по-подходяща за катерене по дървета, отколкото за летене.
  • Дългият силен клюн помага да се удари кората на дърветата и да се направят кухини в тях за гнездене, както и да се получи храна.
  • Дълъг, тънък и лепкав език помага да се привлекат насекоми от най-труднодостъпните места.

Какво са кълвачи

Тази птица принадлежи към семейство Дят, което включва повече от двеста вида. Най-голямото им разнообразие се наблюдава в горите на Северна Америка. А в нашата страна има малко повече от десет вида кълвачи. Най-известните от тях са:

  • Голям пъстър кълвач. Тази птица е доста голяма, размахът на крилата понякога достига половин метър. Най-често срещаните в европейските гори.
  • Прилича на малък пъстър кълвач почти с размера на врабче.
  • Друг голям вид, често срещан в нашите гори, е желателен, или черният кълвач. Тази птица е доста шумна и активна, издълбава големи кухини и изяжда много вредни насекоми.
  • Зеленият кълвач изглежда доста необичайно и красиво. Но той е много внимателен, затова е трудно да го види.
  • Трипалният кълвач е необичайна птица, тъй като му липсва един пръст.
  • Горното покритие също се приписва на това семейство, въпреки че е много различно от останалите кълвачи по поведението и външния му вид. Тя не е куха и не знае как да се катери по дървета.

Къде живеят кълвачите

Тази горска птица се намира там, където има дървета. Повечето видове живеят в гори и предпочитат уединение. Но някои могат да живеят близо до човека, например в градските паркове и площади. Единственото условие за нормалния живот на кълвача е наличието на дървета, така че може да се намери почти навсякъде по света. Те не са само в Циркумполарната и на островите близо до Австралия. Кълвачът е заседнала птица. Той рядко лети далеч от мястото на пребиваване. Обикновено районът, където птиците се хранят е около 2 хектара. Много рядко, в търсене на храна, индивидите могат да се движат на дълги разстояния, но в този случай те не се връщат обратно. Тази характеристика на тях е отговорът на въпроса дали кълвачът е мигриращ или не. Повечето от тях са всеядни и лесно понасят слана. Следователно няма смисъл да отлетим.

Живот на кълвача

Много е интересно да се наблюдава как се държат различните горски птици. Кълвач доста непретенциозен, той не е свикнал да седи празен. За нормален живот тази птица е достатъчна, за да има дървета. Най-благоприятни условия за тяхното размножаване съществуват в близост до реки и други водни обекти, особено в дъждовно лято. По това време дървото е подложено на различни гнилостни процеси и гъбични заболявания, както и на насекоми. Именно тези дървета обичат кълвача. Тази птица ги изкопава не само в търсене на храна, тя подготвя нова кухина за себе си всяка година. Вярно е, че не всички видове кълвачи могат да направят това. Например, червеите използват готови кухини. Особеността на начина на живот на кълвачите е тяхната невероятна способност бързо да се изкачи по ствола на дървото. Природата ги е надарила за тези цели с къси лапи с упорити пръсти и силна опашка. Дори кълвачите пилета започват да се изкачват по багажника, преди да летят. Начинът на живот на тази птица не се променя дори и през зимата. За да отговорим на въпроса дали един кълвач е мигрираща птица или не, просто трябва да отидете в гора или да паркирате в тих и мразовит ден. Честото фракционно чукане, пренесено във въздуха, е доказателство, че тези птици остават в нашата област за зимата.

Какво е интересно кълвач

  • Това е единствената птица, която има музикално ухо. Кълвачите могат да чукат по дърво, не само с цел да получат храна или да направят гнезда. Понякога можете да гледате как птица чука върху сух клон и слуша.

  • Изненадващо на езика на кълвача. При някои индивиди може да достигне дължина от 10 сантиметра. Той е лепкав, с остри прорези, върху които, както на куки, кълвач прикрепва насекоми от кората на дървото. С него той също може да се похвали с плодовете.
  • Кълвачът е един от малкото птици, които не могат да ходят по земята. Краката и опашката им са адаптирани само за катерене по дървета.

Затова представихме описание на птицата. Кълвачът е много красив. Яркочервената шапка и цветният цвят правят тези птици украса на всяка гора.

Какви са ползите от кълвачите

Тези птици са били считани за вредители на гората, дори са се опитвали да ги унищожат. Но тогава се оказа, че кълвачите само бият болни и стари дървета, заразени с насекоми. Така те спасяват гората от разпространението на вредители. В допълнение, кълвачи всяка година правят нова кухина. И в старите им домове живеят други птици.

Кълвачите помагат на обитателите на горите не само чрез осигуряване на подслон. Някои видове от тези птици, когато се хранят за храна, премахват цели дървесни кори от дървета, като по този начин излагат проходите на насекомите. И други птици са много по-лесни за тях. И сега кълвачът се смята за един от най-полезните горски птици.

Как изглежда един кълвач

В природата има около 20 вида кълвачи. Те живеят в горската зона на Северна Америка, Северна Африка и Евразия. Те са малки и средни, структурата им е еднаква. Най-често срещаният и известен вид е големият кълвач. Птицата е доста голяма. Тялото е с дължина до 27 cm, а размахът на крилата е до 50. Теглото е малко, около 100 g.

Червен кълвач (Campephilus robustus)

Името му е получено благодарение на пъстър цвят от пера. Основните цветове са кафяви и бели, бели, сиви, черни със сини или зеленикави оттенъци. Има по тялото и всички нюанси на кафявото. Яркочервени или розови петна на гърба на главата на мъжката и като шапка, коронясващ короната, придават хубав вид на кълвача.

Чуйте гласа на кълвача

Същите червени петна са в подножието. Като цяло, при различните видове кълвачи, подреждането на ивици и петна от черно и бяло образува своеобразен ритмичен модел.

Белият кълвач (Melanerpes candidus), произхождащ от Андите, има нетипичен цвят за тези птици без петна

Защо кълвачите се наричат ​​горски лекар

Кълвачите живеят там, където има дървета: в северната тайга и в градските паркове. Видовете дървета не са от значение, той може да живее в иглолистни, широколистни и смесени гори.

Птицата е заседнала, живее дълго време на едно и също място. Те мигрират към друг само ако има провал на реколтата и не се връщат в родните си места. В това отношение кълвачите могат да станат много малки и ще отнеме много време, докато номерът бъде възстановен.

Златният кълвач (Colaptes auratus)

Развъждане на кълвачи

По време на брачния период мъжът и жената започват да забиват гнездо. Те ще намерят стари трепетлика и 2 седмици работа, ще направят прекъсване. Дървото се вдига и те вдигат кухината вътре. До началото на май женската снася до 8 яйца. Новоизлюпените пилета нямат оперение, не виждат и не чуват.

Чифт жълъди или кълвачи (Melanerpes formicivorus) работят на склад. Мъжът има червена шапка на главата си, женската има напълно черна глава

Пилетата са същите писъци, като родителите. Ако се хранят, хубаво. Гладни - скърцане. Ако се приближите до дървото и почукате на тояга с пръчка, пилетата ще гърмят силно.

На 10-ия ден те вече се катерят по стените на кухината и започват да летят около 23-тия ден.

Враговете на кълвачите са хищни птици, катерици, хермелини, белка. Човек не се страхува особено. Виждайки го, кълвачът просто се премества в друга част на багажника, продължава да чука там и гледа по невнимание - дали човекът е изчезнал.

Мъжкият кълвач снабдил кухината в брезата, а женската влязла, за да я огледа. Кълвачите извършват по-голямата част от работата по разположението на гнездата

Далечното дрънкане на кълвач в гората е добър знак. Това означава, че горският лекар е дежурен и изпълнява важната си задача за опазване на горите.

Кактусовият кълвач издълбава кухина в ствола на цереус

Описание на пъстър кълвач

Отличителна черта на пъстър кълвач е оцветяването му., Младите птици, независимо от пола, имат много характерна „червена капачка” в теменната област. Четиринадесет подвида се броят сред видовете Голям пъстър кълвач:

  • D. М. майор,
  • D. М. Brevirostris,
  • D. М. Kamtsshatisus,
  • D. М. Rinetorum,
  • D. М. Hisranus,
  • D. М. harkerti arrigoni,
  • D. М. Sanariensis,
  • D. М. thannéri le roi,
  • D. М. Mauritanus,
  • D. М. Numidus,
  • D. М. Roelzami,
  • D. М. Jaronisus,
  • D. М. Sabanisi,
  • D. М. Stresemanni.

В целом, подвидовая систематика большого пестрого дятла на сегодняшний день разработана ещё недостаточно хорошо, поэтому разными авторами выделяется от четырнадцати до двадцати шести географических рас.

вид

Размерами пёстрый дятел напоминает дрозда. Длина взрослой птицы данного вида варьирует в пределах 22-27 см, при размахе крыльев 42-47 см и массе 60-100 г. Цветът на птицата се характеризира с преобладаване на бели и черни цветове, които са добре съчетани с ярко червено или розово оцветяване на подноса. Всички подвидове имат пъстър вид. Горната част на главата, както и областта на гърба и горната част, имат черно оперение с синкав блясък.

Фронталната област, бузите, коремът и раменете са кафяво-бели на цвят., В областта на раменете има доста големи бели полета с черна дорзална ивица между тях. Мухите са черни, с бели широки петна, благодарение на които на сгънатите крила се образуват пет леки напречни ивици. Опашката е черна, с изключение на двойка крайно бели пера на опашката. Ирисът на птицата е кафяв или червен, а клюнът има забележим оловно-черен цвят. В основата на човка започва ясно изразена черна ивица, която се простира до страничната стена на шията и шията. Черната ивица граничи с бялата буза.

Мъжките се разграничават от женските от наличието на червена напречна ивица на задната част на главата. За юношите има червена корона с червено-черни надлъжни удари. В противен случай младите кълвачи нямат значителни разлики в цвета на оперението. Опашката е средно дълга, заострена и много твърда. Кълвачите летят много добре и доста бързо, но в повечето случаи предпочитат катерене по стволовете на дърветата. Петнистите кълвачи използват крилата си само за да летят от едно растение към друго.

Начин на живот и поведение

Големите кълвачи са забележими и доста шумни птици, често обитаващи парцелите близо до жилището на човека. Най-често такива птици водят самотен начин на живот, а масовото натрупване на кълвачи е характерно за нахлуването на номинативен подвид. Засегнатите възрастни имат индивидуална фуражна площ. Размерът на фуражната площ може да варира от два до двадесет хектара, което зависи от характерните особености на горската зона и броя на иглолистните дървета.

Това е интересно! Преди да влезе в битка с аутсайдер в собствената си зона за хранене, собственикът поема така наречената конфронтационна поза, в която птицата отваря човката си, а оперението на главата придобива разрошен вид.

Еднополовите индивиди през периода на активно развъждане могат да летят в съседни райони, което е съпроводено от конфликти между птиците. Появата на непознати провокира битки, в които птиците се удрят помежду си с осезаеми удари с клюн и крила. Подходът на хората не винаги плаши кълвача, така че птицата може просто да се изкачи по стъблото по-близо до върха или да прелети към горния клон.

Колко живи петни кълвачи

Според официални данни и наблюдения средната продължителност на живота на големите кълвачи в дивата природа не надвишава десет години. Максималната известна продължителност на живота на кълвача е дванадесет години и осем месеца.

Местообитания, местообитания

Районът на разпространение на пъстър кълвач покрива значителна част от Палеарктика. Птиците от този вид се срещат в Африка, Европа, южната част на Балканите и в Мала Азия, както и на средиземноморските и скандинавските острови. Голямо население живее на Сахалин, южните Курил и японските острови.

Пъстър кълвачът принадлежи към категорията на изключително пластмасовите видове, поради което лесно може да се адаптира към всякакви видове биотопи с дървета, включително малки горски островчета, градини и паркове. Плътността на птиците варира:

  • на територията на Северна Африка, птицата предпочита маслинови и тополови горички, борови гори, борови гори, широколистни и смесени гори с корков дъб,
  • в Полша най-често обитава елхови и дъбово-габърови гори, паркове и горски паркови зони с голям брой стари дървета,
  • В северозападната част на страната, кълвачът е многочислен в различни горски зони, включително сухите борери, заоблени смърчови гори, иглолистни, смесени и широколистни гори,
  • на територията на Урал и в Сибир, се дава предимство на смесени гори и иглолистни дървета с преобладаване на бор,
  • на територията на Далечния изток, птиците от този вид предпочитат подножието и планината широколистни и кедрово-широколистни гори,
  • В Япония пъстър кълвачи обитават широколистни, иглолистни и смесени гори.

Това е интересно! Както се вижда от дългосрочни наблюдения, младите птици са най-склонни към движение, а старите кълвачи рядко напускат населените места за гнездене.

Общият брой на петнистите кълвачи в рамките на един биотоп може да бъде намален няколко пъти, а процесът на възстановяване на популацията отнема няколко години.

Диетата на големи пъстра кълвачи

Хранителното снабдяване на кълвачи е много разнообразно, а предубедеността към преобладаването на храни от растителен или животински произход пряко зависи от сезона.

Мъжките и женските се хранят с различни видове територии. През пролетния и летен период пъстри кълвачи ядат много голям брой различни насекоми, както и техните ларви, представени от:

  • мустачки,
  • Златко,
  • кора бръмбари
  • елен бръмбари
  • листни бръмбари,
  • калинки,
  • гъгрици,
  • земни бръмбари
  • гъсеници,
  • имаго от пеперуди
  • horntails,
  • листни въшки,
  • кокцйдиа,
  • мравки.

Понякога кълвачите ядат ракообразни и мекотели. С настъпването на късната есен птиците от този вид могат да бъдат намерени близо до жилищата на хората, където птиците ядат храна в хранилките или в някои случаи се хранят с мърша. Отбелязва се и разрушаването от кълвачи на гнездата на пойни птици, включително паша мухоловки, червеноглав, синигер и зяпачи.

Фураж се събира на дърветата и върху повърхността на почвата, Когато се открият насекоми, птицата унищожава кората чрез силни удари на клюна или лесно прави дълбока фуния, след което плячката се извлича с езика. Представители на семейството Кълвачи, като правило, кухи само дърво от болни и сушени дървета, засегнати от вредители. През пролетта птиците се хранят с земни насекоми, опустошават мравуняци, а също така използват паднали плодове или месо за храна.

В есенно-зимния период в храната на кълвача преобладават храни от растителен произход, богати на протеини, включително семената на различни иглолистни дървета, жълъди и ядки. За птица от този вид характерният начин за събиране на питателни семена от борови и смърчови шишарки е да се използва някакъв вид „ковачница“. Един кълвач разбива бучка от клон, след което попада в човката си и се притиска в предварително подготвена наковалня, за която се използват естествени пролуки или самодъпани дупки в горната част на стъблото. След това птицата дава силен удар с клюна си на буцата, след което люспите се изтръгват и семената се извличат.

Това е интересно! В началото на пролетта, когато броят на насекомите е изключително ограничен и ядливите семена са напълно приключили, кълвачите пробиват кората на широколистни дървета и пият сок.

На територията, заета от един пъстър кълвач, могат да бъдат поставени малко повече от петдесет такива специални “наковални”, но по-често четири от тях се използват от птицата. До края на зимния период под дървото обикновено се натрупва цяла планина от счупени конуси и люспи.

Също така, птиците ядат семена и ядки от растения като леска, бук и дъб, габър и бадеми. Когато е необходимо, петнистите кълвачи се хранят с деликатна кора на трепетлика и борови пъпки, цариградско грозде и касис, череши и сливи, хвойна и малини, зърнастец и пепел.

Естествени врагове

Към днешна дата има доста оскъдна информация, сочеща атаката срещу пъстри кълвачи на хищни животни в умерените ширини. Добре известни са случаите, когато кълвачи са нападнати от пернати хищници, представени от пъдпъдъци и ястреби. Сред земните естествени врагове са боровата белка, и вероятно хермелин.

Извън гориста местност, соколците са опасни за големия пъстър кълвач., По-рано са получени данни, които съобщават за почти пълното унищожаване на популацията на кълвачите от сокол сокол на територията на тундрата на Ямал. Гнездата на птиците са унищожени от обикновена катерица и съня, а червената вечерна вечер е една от потенциално опасните за цветни кълвачи.

Птицата може да бъде изтласкана от кухина, подготвена да създаде гнездо дори от обикновен скорец. В гнездата на големия кълвач са открити някои кръвосмучещи насекоми, включително бълхите Serathorhyllus gallinae, Lycostosris Crestrestros, Etotobrija marginata и irotobrijaa nivalis, и козината Meurophorophobria 16% от 16-ти век и Echotobrija nivalis от лупуса от броя Малките гнезда често страдат от атаката на мушици и мушици. В някои зони на устата на кълвача са открити кухини от sternostostom hylandi.

Размножаване и потомство

Традиционно кълвачът е моногамна птица, но в Япония има известни случаи на полиандрия. Значителна част от птиците започват да се размножават на възраст от една година, а някои от създадените двойки, дори и след размножителния сезон, остават заедно до следващата пролет. Времето за гнездене между южното и северното население не е твърде различно. Увеличаването на брачната активност продължава до средата на март, а в средата на май двойката се завършва, така че птиците започват да строят гнездо в котловина, което обикновено се намира на височина не повече от осем метра.

Това е интересно! В края на април или през първото десетилетие на май жената от пъстър кълвач сваля от четири до осем блестящи яйца с бял цвят. Излюпването се извършва от женското и мъжкото в продължение на дванадесет дни, след което се раждат слепи и голи, напълно безпомощни пилета.

На възраст от десет дни, пилетата могат да се изкачат до входа, като използват опорни зърна., И двамата родители подхранват пилета. В гнездото пилетата са на възраст до три седмици, след което се провежда летателното обучение, през което част от потомството следва женската, а другата следва мъжа. Пилетата, които са се научили да летят десет дни, се хранят от родителите си, след което птиците придобиват пълна независимост.

Гледайте видеоклипа: Горски звуци, релаксиращ шум: птиците се чупят и пеят, насекоми и дървета (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org