Животни

Червата обикновена (гора)

Pin
Send
Share
Send
Send


В статията ще разгледам екстериора, характера, навиците и начина на живот на горския червей и ще покажа как изглежда. Тя се нарича още черна треска. Ще ви разкажа за популацията, местообитанията, възпроизводството и моделите на хранене на тези животни. Избройте естествените врагове на пороя. Позволете ми да обясня защо червените книги са включени в Червената книга и как са защитени.

Описание и характеристики на дивия горски порох

Горските порове имат гъвкаво, издължено и не много голямо тяло. Поради късите и дебели лапи с пет пръста и остри нокти те се характеризират с външна диспропорционалност.

Средната дължина на тялото е 40 cm при женските и приблизително 50 cm при мъжете. Теглото на поровете също се различава по пол: при мъжете - 1000-1700 грама, при жените - 650-950 грама.

Черният корям се характеризира с удължена врата, чиста овална глава с удължена муцуна, леко сплескана по-близо до носа. На тяхното "лице" е отличителен модел, който прилича на черна маска и бял нос. На главата също намери място за себе си малки уши широко в основата. Очите също са малки, напомнящи на кафяви мъниста.

Общият брой на зъбите в пор - 28-30 броя, от които:

  • 4 кучета (двойка за всяка челюст),
  • 12-14 резци,
  • 12 премолара

Тези животни имат дълъг (до 6 см) блестящ кожен кафяво-черен цвят, който придобива по-тъмен и по-наситен цвят в лапите, опашката, гърба и муцуната. Най-величествената част на порът е голямата и гъста опашка. Дължината му при възрастен индивид може да бъде от 8 до 18 cm.

Средната дължина на тялото е 40 см при женските и приблизително 50 см при мъжките.

До опашката на звяра се намират специални жлези, които в случай на опасност излъчват фетидна каустична тайна.

В дивата природа продължителността на живота им е сравнително малка - около 3-4 години.

Местообитание на животните

Местообитанието на тези животни се е разпространило в цяла Евразия и северозападната част на Африка. Те могат да бъдат намерени в Русия, Украйна, Китай, Англия и други страни.

Преди време в Нова Зеландия бяха донесени черни хореои, за да се намали популацията на плъхове и мишки. В резултат на това поровете се заселили там и успешно се разпространили.

От името е ясно, че горската зона е преобладаващото място за живеене в троя. Можете да ги срещнете:

Също така Хори предпочитат да се намират в близост до водни басейни: езера, реки и блата.

Животните са много привързани към мястото, избрано за живот, тъй като те са заседнали. Не са приемливи дебела тайга и открит терен. В изключителни случаи те могат да се настанят близо до хората.

Животните са много привързани към мястото, избрано за живот, тъй като те са заседнали.

Начин на живот и хранене

В повечето случаи те заемат норка на заек, язовец или лисица, по-рядко копаят сами.

Горският порове започва лов по-близо до нощта. През дневните часове или опасност, или силен глад може да го накара да излезе от дупката.

При тези животни растителната храна е слабо смилаема, което е свързано с ниско ниво на амилаза в организма. Ежедневно за тях са гризачи (мишки, полевки, бенки, хамстери и нутрии). Също така, те не са склонни да ядат диви птици, бозайници, жаби, змии, риби, гущери и зайци.

Ключов начин за ловуване на порове е да преследва жертвата през нощта близо до входа на приюта. Понякога те също трябва да тичат и да хванат вечерята си. Често гладът кара животните да се хранят с отпадъци и мърша.

Често поровете са вредни за фермерите. През нощта те задушават пилета и се хранят с яйцата си. Въпреки това, на същото място те са полезни - те унищожават гризачи, жаби, змии и големи насекоми (скакалци).

Характер и навици

При мъжете територията се разпростира на около 2,5 хектара, докато при жените тя е два пъти по-малка и често прилежаща към територията на нейния мъж. За да посочат собствеността си по периметъра, те поставят неприятни миризми.

По време на борбата с врага (дори ако надхвърли размера и силата), той смело отблъсква. По същия начин, както и с жертвите си. Например, ако порът атакува гнездо, тогава, след като е напълно доволен от една птица, ще смаже всички останали.

Дървеният трон води самотен начин на живот. Той общува с роднини и други представители на своя вид само през пролетта, през периода на чифтосване.

Той общува с роднини и други представители на своя вид само през пролетта, през периода на чифтосване.

Размножаване и грижи за потомството

Мислите за продължаване на видовете при тези животни възникват от началото на април до края на май.

При жените черната бременност трае 1,5 месеца. В резултат на това се раждат 4-6 малки. Месец по-късно те започват да виждат и през цялото време ядат майчино мляко. Храненето на твърда храна при бебетата започва на 2,5 седмици, с месо - от 4 седмици, а на 7-8 седмици те вече могат да ловуват сами.

Под грижите на майката, децата са до късна есен, а понякога и до пролетта. Тя, без да полага усилия, ги предпазва от опасности и се грижи за тях.

Гори хори обичат вода и знаят как да плуват. И често там хори срещат представител на семейството си - норка. Към които периодично се ловят. Потомците на такива "бракове" се наричат ​​"почести".

Червена книга и сигурност

Поради надпреварата за ценна козина и урбанизация, основният враг на тези животни е човекът. Размерът на популацията намаля значително след пристигането на модни кожени изделия от това животно. Ситуацията обаче постепенно се променя. Черната черва донесе в Червената книга.

Черен пор - ценна украса от природата и фауната ни. И за да остане това прекрасно животно винаги на Земята, трябва да преосмислим възгледите си за любовта на кожените изделия.

Външен вид на черен пор

Тирът има вид, характерен за всички членове на семейството на муцуната: клек с тяло с къси крайници, на краищата на които има дълги нокти.

Животното има много гъвкаво, продълговато тяло. В зависимост от местообитанието, порът варира по размер.

Мъжките са с дължина от 35 до 46 см, женските са един и половина пъти по-малки - 29-39 см. Съответно дължината на опашката при мъжката е 12-17 см, а при женската - 29-39 см.

Породи - буйни малки животни.

Теглото на възрастно животно е от 1 до 1,5 kg. при мъжете теглото на жената достига 650-800 грама.
Цветът на кожата на порът през зимата е черно-кафява с белезникаво-жълт подкосъм, който не е еднакво разположен на различни части на тялото - задните крака и задната част на подкосъма са изцяло покрити с тъмни защитни косми.

Вратът, гърдите и коремът на порът са черни или черно-кафяви, а кожата на краката е черна или черна с кафяв оттенък. Цветът на кожата на лицето на порът прилича на „маска“. Косата около очите и по протежение на горната част на носа е кафява, а около нея е бяла. Върховете на кръглите уши на животното имат бял ръб.

През лятото козината се променя на груба, къса и рядка. През топлия сезон подкосъмът е сиво-кафяв и понякога слабо развит.

Няколко горски порока.

Поведение и хранене на горски пороя

Местообитанието на черните порове - гори, горички, осеяни с полета и ливади. Типично място за лов на пор е ръбът на гората: от една страна, отвореното пространство, необходимо за лов, от друга, близостта на гората, където можете да се скриете.

Поровете плават добре, но други членове на семейството го правят по-добре, например, норки. Черният чудак използва лисиците или дупчиците от язовира, за да направи рова, а той рядко копае дупка. Животното може да си направи заслон в пристройка, например в плевня, баня, както и в мазе или дърворезба.

Често такава близост до човешката ферма провокира пороя да атакува домашни животни - различни птици и зайци. Следователно селяните често страдат и не обичат порове.

Порите са отлични мицели.

Но те уважават този малък хищник за унищожаването на мишки, които са в основата на неговото хранене. В диетата на порове са включени също змии, жаби, жаби, птици, малки зайци, големи насекоми и мърша. През зимата, когато поровете страдат от недостиг на храна, те са забелязани като разрушаващи кошери.

Черните порове ловуват най-вече през нощта, през деня само силен глад може да излезе от дупката на пор. Любимата му храна - различни мишовидни гризачи, охраняват от порове близо до дупки или улов на бягство. Когато улови жертвата, той убива с ухапване на шията. Поровете са агресивни и безстрашни ловци, атакуващи плячка, която ги надминава по размер. Всеки черен червей живее на своята територия, но не го отбелязва и често споделя с други представители на вида на своя пол.

Семейство на порове на почивка.

репродукция

Сезонът за размножаване на порове започва през април-май. 40-43 дни след началото на бременността се ражда потомство.

Броят на малките варира от 5 до 10. Те са абсолютно малки и безпомощни - тежат само 10 грама, дълги 55-70 mm, слепи и глухи. Седмица по-късно новородените порове се покриват с бяла копринена кожа, като на възраст от един месец цветът на козината се променя на сиво-кафяв.

Майката храни бебетата с мляко до 3 седмици и те се считат за възрастни на възраст от 3 месеца. Характерна особеност на женските черни порове е тяхната всеотдайност и смелост, с които защитават потомството си.

Младите порове стават полово зрели на възраст от една година.

Зоомагазини

Черна гора

Черният чудак живее в Европа: от Атлантическото крайбрежие на запад до Урал на изток и от южна Норвегия и Швеция на север до Средиземно море и Черно море на юг. Това е самотен ловец. Днес в много части на Европа това е рядкост, тъй като в резултат на рекултивацията на земята много от нейните местообитания са унищожени. Дължината на тялото е 38-46 см. Маса: 500-1500 гр. Горският пор е с тясно тяло с къси крака и гъста опашка. Неговата вълна се състои от тъмнокафява или черна остра, през която се появява мек и дебел жълт подкосъм. Характерна особеност е маската на лицето, която е оформена от широки бели ивици, които разграничават горския пор от африканския му роднина. В търсене на плячка той отива под прикритието на тъмнината. Ловната площ на мъжа обхваща площ от около 2 500 ха. Животното яростно защитава границите си от вражеските врагове. Парцели женски са много по-малки и често се припокриват един с друг. Горският порох отбелязва границите на територията с мазна, жълтеникава субстанция, която се отделя от аналните жлези. Това е един вид "химическо оръжие" на животното в случай на опасност.

Интересни факти

Мъжки порове са 1,5 пъти по-тежки от женските. Те ловуват голяма плячка, а малките животни са оставени на женските. Поради това животните могат да избегнат конкуренцията на фуражите. Много горски порове умират под колелата на една кола. Skunk е близък роднина на пор. Той също има анални жлези, секретирайки тайна с много остър мирис. То е толкова неприятно, че може да парализира дихателната система на врага за известно време. През зимата цветът на козината на порът се променя от тъмнокафяв на сребристо сив.

Най-близките роднини са африкански и степни или светли порове. Горският порове предпочита влажните места, но се появява в горски площи до човешки жилища. Ловците не го харесват за пристрастяване към хищници към птиче месо, а горите оценяват порове за лов на малки гризачи.

Тирът лови плъхове, мишоподобни гризачи, зайци, зайци, птици, жаби, а също и жаби, които са несъбираеми за много животни, гущери и змии. Това е малък, но много опасен хищник. Често той убива цялото потомство на жертвата си и яде само малка част от плячката. Останалото се крие в трезорите. Ферертът с нетърпение прави разбойнически нападения върху кооперацията, където убива пилета, докато хората не чуят. Размножителният сезон на горските порове пада на февруари-април. Горските порове обикновено се размножават само веднъж годишно. Специален брачен ритуал трае около час. Мъжът по време на „сватовство” ухапва жената от врата, но жената търпеливо понася такова жестоко отношение. Този ритуал повишава активността на мъжките полови органи и осигурява успешно оплождане. В края на играта на чифтосване животните се съединяват няколко пъти. Женската изгражда гнездо, добре скрито от любопитни очи на суха трева и мъх. 40-43 дни след чифтосване, тя ражда 5-10 млади. Само бебето се грижи за бебетата. В първите дни след раждането на младите, жената напуска гнездото само за кратко време, за да яде и помага. Животните никога не се изпразват в гнездото, така че винаги остават чисти. Храненето с мляко продължава един месец, в края на този период женската носи малки парчета месо на бебетата, които младите започват да ядат преди края на лактацията. На възраст от един месец младежите отварят очите си и за пръв път напускат гнездото. На три месеца те могат да се грижат за себе си, но все още са с майка си.

В много части на Европа броят на горските порове е намалял драстично. Преди това той често посещаваше селата, но по-късно, в резултат на рекултивацията на земята, много места, подходящи за неговото местообитание, бяха унищожени.

вид

Хрянът е сравнително малко животно. Дължината на мъжкото теле може да достигне 50 сантиметра, а женските - 40 сантиметра. В този случай опашката има до 20 сантиметра. Известната кожа на тези животни има черно-кафяви тонове, от двете страни е боядисана в кестеняв цвят. Над малките и черни очи на тези животни има жълти и бели петна, муцуната има същия цвят.

Какво ядат поровете?

Както бе споменато по-горе, порът е типичен хищник. Той никога, по собствена воля, няма да яде растителна храна. Тези поддръжници с нетърпение ядат плъхове и мишки, както и отровни гадюки. Любопитно е, че ухапванията от змии не увреждат тези животни. За да има обилна и славна храна, порът трябва да ловува, показвайки необичайна хитрост, издръжливост и ловкост.

Но не винаги гореописаните качества и умения работят с гръм и трясък. Понякога ловът не носи никакъв плод. Любопитно е, че животното не се притеснява особено от това: пороят спокойно яде охлюви, скакалци, открадва вкусен мед от дивите пчели, се гмурка в резервоарите за риба. Само в изключителни случаи, тези същества отиват на трева, ядат плодове и трева.

Гръмотевични кокошки!

Хор (снимката на този хищник е представена в статията) е истинската гръмотевична буря на кокошките и цялата птицеферма! Не е далеч зад него и хермелин и дори невестулка. Нищо чудно, че нападенията на тези животни в селските райони вече са сгънати легенди. В допълнение, тези хищници от семейство Cunha не само унищожават кокошките, като ядат яйца, но и вземат пет или дори повече пилета с тях за една нощ.

Начин на живот

В природата възрастният порове предпочита да живее сам. Тези животни трудно се виждат в опаковката, защото моралът и характерът им никога няма да им позволят да се обединят на една и съща територия. Зоолозите описват яростните порове като интересен феномен на дивата природа: двама мъже, които не разделят територията помежду си, започват да се атакуват, скачат, ухапват, пищят от болка, драскат и се спускат (вижте снимката по-долу).

Бременността има трахеи

Бременността при жените се появява до три пъти за една година. В една постеля обикновено се получава до 12 пор. Бебетата се раждат напълно беззащитни и слепи. Женската ги храни с мляко за две седмици. В края на този период младите започват да ядат растителна храна, а след това - обичайната храна.

Как живее руският горски порох?

Черните или горските изпражнения са типичен жител на Евразия. Това животно е опитомовено от хора в Русия. Тази форма има своето име - порове или полемус-албинос. Ако говорим за генетиката на това животно, тогава този вид е перфектно и свободно кръстосан, като дава различни цветови вариации.

Горските порове са широко разпространени в Западна Европа, но дори и там тяхното местообитание постепенно намалява. Има огромно население на тези животни във Великобритания, повечето от Русия (с изключение на Кавказ), в Северна Карелия и Долен Волга. Учените, изучаващи тези животни, вярват, че напоследък са успели да се установят в горите на Финландия. Освен това горският порос обитава територии в Северозападна Африка.

Малко за степните порове

Друг представител на това семейство е степният тхор, или белият пор. Представители на този вид са най-големите порове на нашата планета. Те се отличават от роднините си с висока, но рядка козина. Поради това през вълната им се появява дебел, но лек подлив.

Степните порове са широко разпространени в Западна Югославия и Чехия, в степите, горските степи и полупустелите на Русия (от Забайкалия до Средния Амур). Можете да ги срещнете в Централна и Централна Азия чак до Далечния изток. Зоолозите твърдят, че през последните няколко десетилетия обхватът на този вид трохеи се е разширил на запад и малко на север. Степният пор се опитва да избегне гори и селища.

Какво хранят степни порове?

Подобно на всички мартеници, степният пор е типичен хищник. Той ловува за хамстери, бозайници, малки гризачи. Той яде жаби, отровни змии и птици с удоволствие. В летний период степные хори могут охотиться на беспозвоночных животных: жуков, стрекоз, червей, пауков. Те степные создания, которые обитают близ водоемов, приловчились вылавливать водных животных, например, речных полевок.

Как и все остальные хорьки, эти создания причиняют немалый вред домашнему птицеводству. Заслужава да се отбележи, че такава репутация често разваля живота на самите животни, защото понякога те са обвинени в това, което изобщо не са направили. Това е така, защото степните порове могат да заменят собствените си роднини - невестулки и белка. Извън селищата, тези същества са от голяма полза, унищожавайки гризачи.

Човек и човек

Приятелството между човека и пороя не е измислена легенда, а истинската истина. Младите животни, взети от дупката, са доста лесни за овладяване. Това е използвано от някои ловци, които са изобретили практическа употреба за тях в лов: те ги използват за преследване на зайци вместо на кучета.

Въпреки това, порът, чиято снимка е многократно присъстваща в нашата статия, е хищник и затова човек трябва да бъде изключително внимателен и внимателен в работата с него. Трябва да се помни, че дивият нрав никога няма да напусне тези животни. Средната продължителност на живота на тези същества в природата е 3-4 години, у дома - до 7 години.

Гледайте видеоклипа: Клизма за Прочистване на Дебелото Черво. Как се Ползва Иригатор Запек Klizma Жельомир (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org