Птици

Египетска чапла - Снежанка Грациозна птица

Pin
Send
Share
Send
Send


Външен вид и поведение, Чапла е със средни размери, забележимо по-малък от голям бял, но по-голям от жълт и египетски. Дължина на тялото 55–65 cm, тегло 350–550 g, размах на крилата 88–95 cm, с много грациозна конституция и малка глава с дълъг и тънък клюн. Птиците в сватбената рокля, в допълнение към буйния "нос" на ажурните егрелки на гърба, имат дълъг "висулка" в долната част на шията и гребен от няколко (обикновено две) дълги, тесни пера, което никога не е случаят с голямата бяла чапла.

През есента и зимата, egretki, суспензия и гребена не са изразени. Най-надеждната отличителна черта може да се има предвид, когато малка бяла чапла демонстрира краката си: жълтите пръсти рязко контрастират с черен боб. Тя обича да се държи в малки групи в плитки води, е доста гъвкава и не е особено внимателна. Тези чапли често летят в опаковки, докато рядко се подреждат в клин или линия, обикновено летящи в купчина, като скорци. Активно предимно през деня.

описание, Оперението е напълно бяло при птици от всякаква възраст и във всеки сезон. Клюнът и краката са черни, пръстите в сватбената рокля са ярко жълти, през зимата са мътни и мръсно жълти, но винаги се различават по цвят от върха, дори при млади птици, в които те са по-скоро зеленикави. Клюнът е черен през всички сезони (при млади птици е тъмен с жълтеникава основа на долната челюст). Гола кожа около очите и узряло синкаво през есента и зимата и жълто (до оранжево) в периода на чифтосване. При младите птици тези зони са сиви. Очите на всяка възраст са жълти.

Гласът най-много напомня за крякането на почти гарван. Писъци доста често.

Разпределение, статус, Гнездовата зона включва южните райони на Европа, Африка, Южна Азия и Австралия. В европейска Русия се намира на юг, по крайбрежията на Черно, Азовско и Каспийско море и в долното течение на вливащите се в тях реки. В повечето места обитава, тя е по-скоро обикновена, в някои тя е най-забележителната и многобройна от чаплите. Мигриращи птици, най-близките зимуващи са в Закавказието.

Начин на живот, Гнезди в колонии, обикновено в дървета, много по-рядко в тръстикови лехи, по бреговете на различни водни обекти, често в съчетание с други близки водни птици. На дървета се изграждат гнезда, изградени от тънки дълги сухи клонки, върху хоризонтални клони, понякога много далеч от ствола. Формата на гнездото, подобно на други видове чапли, прилича на обърнат конус с прозрачни стени.

Гнездото е конструирано от двамата партньори, с мъжкия материал, а женската го слага в гнездото и предпазва сградата от други гнездящи се в квартала чапли. В съединителя има 4–5 зеленикаво-сини яйца. Женската се инкубира предимно 25 дни. Младите птици се придвижват към клоните на дървото, където прекарват по-голямата част от деня, когато родителите се появяват, пилетата се втурват към гнездото си, където получават храна.

Първоначално летящите млади птици се хранят близо до колониите и се връщат към тях през нощта, като се хранят с безгръбначни, малки риби и други подходящи животни.

Малка бяла чапла (Egretta garzetta)

Външен вид на египетска чапла

Птицата има дебел, къс клюн, но не толкова удължен, колкото повечето чапли. Главата е малка, шията е къса, а краката са дълги и дебели.

Главата, гърдите и гърба са украсени с дълги разпръснати пера, които попадат през есента. Размахът на крилата на египетска чапла е 23-25 ​​cm.

Оперението на млади египетски чапли е чисто бяло, човката е сиво-черна на цвят с жълто петно ​​в основата. Краката са черни. Сватбеното облекло на мъжките и женските е бяло, с изключение на горната част на главата, гърба и гушата, които привидно са изолирани един от друг, боядисани са с цвят на вино-охра, покрити с дълги перушини.

Клюнът на египетска чапла е с лимоненожълт цвят, с лъскав нюанс в ъгъла на устата му. Женските се различават от мъжките с по-къси, разпънати пера по главата, в гърба и гърдите. Зимното оперение на чапли също е снежнобяло, но на главата има червено петно. Крака за зимата получават тъмен, кафяв цвят.

Египетска чапла (Bubulcus ibis).

В районите на разпространение по време на гнезденето египетската чапла може да се различи точно от другите чапли поради ясния цвят на клюна, който се вижда отдалеч. За разлика от другите членове на семейството, египетската чапла пътува на дълги разстояния през блата и ливади в търсене на храна.

Тези птици се срещат в големи ята от 300 индивида и много рядко.

При полет египетската чапла е сходна с крякане, полетът й е лек, гладък. Силно птицата не лети. Много често те се хранят сред биволските стада и обичат да почиват на гърбовете на тези големи животни.

Египетските чапли са по-малко страхливи от роднините си. Природата на тази птица е спокойна, мълчи, предпочита да живее дървесен начин на живот. При колониалните гнездове се чуват гласовете на възрастните чапли - тъп звук, подобен на кърлинг.

Египетските чапли са най-сухоземните видове на цялото семейство.

Гласовете на пилетата са толкова разнообразни, че е невъзможно да се характеризират еднозначно. Тъй като младите чапли растат, звукът им постоянно се променя.

Диапазон от египетски чапли

Тази малка птица заема обширни територии на Иберийския полуостров, Африка, Мадагаскар, Арабия, Сирия, северен Иран, низините на Закавказието, Индия, Китай и Япония. Среща се в долините край бреговете на големи и средни реки, в блата, оризови полета и резервоари. Египетските чапли зимуват в Африка.

Египетските чапли се хранят в групи и се размножават в колонии заедно със съседни птици.

Птиците гнездят в малки групи в горите и горичките, на ливади и блата, по бреговете на езера и реки в открити пространства. По време на размножителния период египетската чапла не избягва квартала с хората и може да гнезди в човешките селища.

Броят на египетските чапли

Тъй като египетската чапла предпочита да гнездят в големи колонии, които на места достигат няколкостотин двойки, в някои територии броят им е многоброен. Въпреки това тесният диапазон на разпространение предполага, че като цяло броят на тези птици е изключително ограничен.

Египетските чапли са приятели с биволи и често прекарват времето си на гърба си.

Възпроизвеждането на египетски чапли

Египетската чапла принадлежи на колониалните птици, които обикновено гнездят на дървета. Без колебание тя може да постави лапите до други чапли или корморани. Такива "смесени" колонии се намират в много места за разпространение на птици.

Гнездата са построени високо, около 8-10 метра над земята. Полагането на места е разположено в близост до гнездата на малка бяла и жълта чапла, докато други видове в колонията гнездят точно над тях. И двамата родители участват в строителния процес, мъжът е материалният гетер, а жената е дизайнер.

Очите на египетска чапла са подредени по такъв начин, че да се фокусират едновременно върху обекта пред него, предимно върху плячка.

Гнездата, изградени от чаплите, имат формата на обърнат конус, от който клоновете се отклоняват в радиална посока. Материалът, от който се поставя площадката, е тънък, сух клон, който се събира на земята или се издърпва от празни съседни гнезда. Гнездото е доста свободно, така че птичи яйца могат да се видят от него от двете страни и от дъното. Египетските чапли могат да заемат миналогодишните сгради на техните близки, което допринася за външния вид на жилището.

Основният размер на гнездото може да бъде доста малък, но до степен на отглеждане на пилета, той е изтъпкан, разширява се, стените стават плоски, а подносът - малък.

Полагането на египетската чапла се състои средно от 2-3 удължени овални яйца. Черупката има бледосин цвят.

И двамата родители работят по инкубация на яйца в продължение на 3-3.5 седмици. Докато пилетата растат, мъжът се занимава с тяхното възпитание и бащата носи храна в гнездото в този момент. Малко по-късно родителите ще могат да оставят бебетата сами, така че двамата да донесат още плячка. Възрастните пилета все още не знаят как да летят, но с желание оставят гнездата си, прилепени с краката си, скачайки от клон на клон.

Пилета се раждат безпомощни, гръмогласни и агресивни. Те са в състояние да разграничат родителите от други птици за 3 дни.

Птици, които могат да летят заедно с възрастни, образуват стада, които всеки ден попълват нови и нови чапли. Отначало колониите се скитат през оризовите полета, през блатото, през нощта, връщайки се на местата за гнездене.

Храни египетски чапли

Основната храна на тези птици са насекоми. Всеки е свикнал, че чаплите обичат да се угощават с жаби, но египетските чапли предпочитат по-често да предпочитат скакалци, скакалци, водни кончета, орехи, водни бръмбари и техните ларви, паяци и мекотели. В по-малка степен те ловуват жаби.

Общи характеристики и полеви знаци

Голяма птица с размер на сива чапла с дълга тънка шия, дълъг клюн и крака. Дължина на тялото 85-102 см, размах на крилете - 140-170 см, тегло до 1,5-2 кг. Оперението е чисто бяло, човката в гнездовия период е черна с жълта основа, през зимата - жълта. Жълтеникав пищял, клоун и пръсти черно-кафяви. По време на полет, както повечето други чапли, сгъва шията. Silent. От уплашената чапла можеш да чуеш характерния хрущящ хляб "crr-rr-ra". Обикновено се среща на брега на водни басейни, ливади, пасища, блата.

Различава се от сивата чапла с белия цвят на оперението, с по-„изящни“ контури, от малкия бял - по размер (почти два пъти по-голям). На големи разстояния по размер е лесно да се обърка с други бели чапли. От малък бял може да се различи по-тежък полет с по-ниска честота на крилата, по-тънко тяло и дълга шия, черни пръсти, в не-размножителния период също и от жълтия цвят на клюна. От среден до по-дълъг клюн и шия. И от двата вида, както и от жълтокоревната чапла - поради липсата на гриви от тесни пера върху гуша през периода на чифтосване (пера тук са само леко удължени). В случая на голямата бяла чапла, за разлика от средната, ъгълът на устата не свършва под окото, а отива много по-далеч. По време на полет краката изпъкват назад по-далеч от тези на по-малки бели чапли. Различава се добре в гласа: в малки и средни бели чапли това не е пращене, а призивите им са по-скоро като „крякане“ на змия. От рядко срещаните албинози в сивата чапла, голямата бяла се различава в по-дълга и по-тънка врата, по-масова глава с по-дълъг и по-тънък клюн, и по-тъмни крака (Cramp, 1977, Beaman, Madge, 1998).

Voice. Летящите или хранещите се птици рядко пищят. Викът е като подвижен "crr-rr-ra" или "crraac". В колонията можете да чуете силни крякащи звуци: “rra”, “arrp”. "Поздрав" на гнездото звучи като "rrrooo-rrrooo" (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Викът на пилетата в гнездото, молещ се за храна, прилича на "танцов танц" на сивите чапла пилета: "ke ke-ke" или "che-che-che".

Оцветяване. Мъж и жена в брак рокля. Оперението е чисто бяло. Пера на тила и гуша са леко удължени. На гърба, до 30-50 rasduchennyh и силно удължени раменни пера (egretki) до 50 см дълги, те вървят по опашката и някои висят от страните на тялото. Бил е черно с жълто, по-рядко - червеникаво-жълта основа. Голата юзда и пръстенът около очите са зелени или жълто-зелени. В пищяла е жълто или розово-жълто, на страните този цвят идва в и на страните на бобина под формата на тесни ивици. В разгара на периода на чифтосване жълтите зони на краката стават червеникави (при птиците от Далечния Изток до ярко червено). Пин и пръсти обикновено са черни, но цветът им може да варира от зеленикаво-сиво до черно. Цветът на краката като цяло може да варира от преобладаващо черни (западни индивиди) до преобладаващо жълти (индивиди от далечния изток). Ирисът е жълт. Женската има удължени пера, малко по-къси от мъжките.

Мъж и жена през зимата. Те се отличават с липсата на егретки и продълговати пера на тила и гуша. Някои пухови пера имат egretkoobraznye разпръснати върхове. Клюнът е жълт.

Down Outfit. Долната част е чисто бяла, донякъде удължена на задната част на главата, образувайки нещо като кичур. Кожата около очите, брадичката и гърлото са голи, сивкави, с телесен цвят, човката и краката са с телесен цвят или възбудена, понякога с жълтеникав оттенък.

Облечи гнездото. При оцветяването е подобно на екипировката за зимна възраст.

Структура и размери

Размерите на птиците (mm) без разделяне на половите групи са следните. В Украйна: дължината на крилото е от 403 до 440, опашката е 158-184, клюнът е 121-131, калерчето е 180-209 (Smogorzhevsky, 1979), в Казахстан: дължината на крилото е 410-470, опашката е 175-200, клюнът е 410-200 - 115-143, бобини - 165-212 (Долгушин, 1960). Като цяло, в бившата територия на СССР (n = 14): дължината на крилото е от 412 до 465, средно - 437.8 (Spangenberg, 1951).

В Украйна (на базата на материалите за събиране на зоологическия музей на Киевския национален университет) (n = 9): дължина на крилото - 410-458, средно - 436.4 ± 5.2, опашката - 149-181, средно - 166, 3 ± 4,3, клюн - 121-131,4, средно - 125,6 ± 1,1, макари - 185-213, средно - 197 ± 3,7 mm (ориз.).

Юношите имат по-къси крила и опашка, растежът на полетните и опашните пера се появява през първите 5-10 месеца от живота (Furmanova, 1998).

Формулата на крилото (без да се брои елементарният първи маховик) II-III-IV-I-V-VI. На външните мрежи на II - IV и на вътрешните мрежи на I - III от първичните махови има изрезки. Опашката е леко заоблена. Управляващ - 12. Ключ силен, посочен в края. Ръбът му е леко назъбен. Краката са относително по-дълги от тези на вида Egretta и Ardea (Cramp, 1977). Тегло 3 индивидуални подвида C. a. albus - 960-1 680 g (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). През годината теглото може да варира значително. Така, в чаплите, добивани в южната част на Запорозкия регион, през лятото теглото е 1600–1700 g, а през есента и зимата е 2000–2.100 г. Увеличаването на теглото се дължи главно на натрупването на мастни натрупвания (Furmanova, 1998).

Подпора на стъпалата на голяма чапла е 20,86 cm2, теглото е 43,14 g / cm2 (Фурманова, 1998).

Таксономия на подтип

Има 3-4 подвида (Martinez-Vilalta, Mods, 1992, Howard, Moore, 1998, Dickinson, 2003, Stepanyan, 2003), различаващи се по размер, отличителни черти, клюн и крака. На изток. Европа и Север. Азия живее сама:

1.Casmerodius albus albus

Ardea alba Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, c. 144, Швеция.

Най-голямата форма. Дължината на крилото на мъжките е 410-485, ръкавите са 170-215, човката е 117-140 mm (Stepanyan, 2003). Среща се от юг. Европа и Холандия до Приморие и Север. Япония, на юг идва в Турция, Иран, Афганистан, Монголия, Китай и Япония.

За други региони също са описани S. o. melanorhynchos (Wagler, 1827) (2) - открит в Африка на юг от Сахара и Мадагаскар, C. a. egretta (J.F. Gmelin, 1789) (3) - подвид, разпространен в Америка от южна Канада до Патагония (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Howard, Moore, 1980). Форми, които живеят в тропическия и източния. Азия, Австралия и Океания и традиционно включени в състава на този вид се споменават в тази публикация за вида Casmerodius modestus.

Систематични бележки

Традиционно, голямата бяла чапла се приписва на рода Egretta (напр. Spangenberg, 1951, Cramp, 1977, Howard, Moore, 1980, del Hoyo et al., 1992, Stepanyan, 2003). В този род голямата бяла чапла е изолирана на нивото на подрода Casmerodius Gloger, 1842 (Stepanyan, 2003). Въпреки това, беше показано, че с редица символи, по-специално структурата на скелета, структурата на ДНК, поведението, голямата бяла чапла е по-близо до рода Ardea, отколкото Egretta (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Sheldon, 1987, McCracken, Sheldon, 1998). поради това много таксономисти повишават ранга на подрода Casmerodius към независим род (напр. Grimett et al., 1998, Robson, 2000, Brazil, 2009) или дори включват този вид в рода Ardea (напр. Dickinson, 2003). Отчитайки редица значими различия между голямата бяла чапла и чапките от рода Ardea (бели перушини, характерни за чапките от рода Egretta, сезонната промяна в цвета на не-изкривените части на тялото, наличието на разцепени егретки и естеството на вокализацията, за разлика от вокализациите на чапките на двата рода) »Разтвор, и този вид е разпределен към рода Casmerodius (с промяната на женския пол на наименованието на вида alba на мъжкия albus).

В по-широк смисъл видът C. albus включва също азиатско-австралийската форма modesta (modestus), но симпатрията на тази форма и номинативната албус в южната част на Приморие с разликата в термините и особеностите на гнездене, както и липсата на видима хибридизация, не позволява тези форми да бъдат конспективни. Редица изследователи разграничават азиатско-австралийската форма от независим вид Casmerodius modestus

разпространение

Площадка за гнездене. Голямата бяла чапла е космополитен вид, широко разпространен в тропическите и умерените зони. Намира се на всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия, в тропическа Азия, очевидно, само зими, които тук се заменят с гнездене от близък вид - южната бяла чапла.

Фигура 62. Местообитание на Голямата бяла чапла:
а - места за гнездене, б - места за зимуване. Подвид: 1 - C. a. albus, 2 - C. a. melanorhynchus, 3 - C. a. Egretta.

В Евразия се разпространява от южната част на Испания до Приморие и Япония. В Зап. и Център. Европа спорадично се среща в гнездене на север до Холандия и Полша. На изток. Европа, северната граница на нейния обхват се простира до южната част на Беларус, Брянската, Тамбовската и Самарската области, на изток тя преминава около 56 ° N, след това се отклонява на юг до 54 ° N, минава по източните граници на Казахстан Северна. Монголия, Приамурие. На юг в Азия идва Турция и Юг. Иран. В Африка се разпространява от границата на Сахара до Южна Африка и Мадагаскар. В Америка тя живее от юг на Аржентина на юг от Канада, както и от Б. и М. Антили (Cramp, 1977, Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Stepanyan, 2003).

Ареал большой белой цапли на протяжении последних 150 лет претерпел значительные изменения. В прошлом эта птица была распространена достаточно широко. В середине XIX в. её ареал доходил на север до нынешней Львовской (Dzieduszycki, 1896, Страутман, 1963) и Тернопольской (Бокотей, Соколов, 2000) обл., районов Умани (Goebel, 1879), Харьковской губернии (Сомов, 1897), Сарпы, низовий Урала и Эмбы (Мензбир, 1895).

Из-за моды на украшения из перьев во второй половине XIX в. началось истребление многих видов белых цапель, достигшее пика на рубеже веков. В результате на значительной части своего ареала большая белая цапля была полностью истреблена. В Сев. Евразии немногочисленные поселения сохранились лишь в самых труднодоступных местах, в основном в плавнях низовий крупных рек. Так, в Молдавии считанные особи уцелели только в низовьях Днестра и Прута (Аверин и др., 1971). Почти полностью были истреблены белые цапли на юге Украины, в дельте Волги и в Казахстане.

После запрета добычи белых цапель в СССР в 1920-е гг. численность и ареал начали постепенно восстанавливаться, однако на протяжении нескольких десятилетий это происходило весьма медленно. Ещё Е. П. Спангенберг (1951) отбелязва, че в много части на бившия й диапазон в СССР голямата бяла чапла остава рядка птица. В средата на XX век. в Молдова гнезди само в долното течение на Прут и Днестър, в Украйна има сравнително големи колонии в долните течения на река Дунав, Днестър и Днепър, на устието на млякото в района на Запорожие. На север има само редки случаи на гнездене, предимно индивидуални двойки (Smogorzhevsky, 1959). На изток границата на ареала преминава през долното течение на Дон, Сарпинските езера в Поволжието, долните течения на Урал (Spangenberg, 1951). В Казахстан - от Камиш-Самарските езера през Тургайската и Кургалджинската депресия до Зайсанската депресия (Долгушин, 1960, Ковшар, Березовиков, 2001). В Сибир голяма южна бяла чапла се е сгушила на юг. Забайкалия, в Приморие. Но това е било обичайно само в южната му част (Spangenberg, 1951).

Според Л. С. Степанян (1975) северната граница на обхвата на голямата бяла чапла преминава към центъра. Европа приблизително по протежение на 48-ия паралел, в европейската част на СССР тя се е сгушила до 49-ия паралел, в долините на Волга и Урал, Волго-Уралския междуливен, Иргизския и Тургайския басейн - до 50-та, на север. Казахстан - до 51-та географска ширина, на изток - до Зайсан, долината на Черния Иртиш, сеитба. Монголия, долината на Аргун, средното течение на Амура. В Приморие предполагаемо gnezdilas на 46-ия паралел.

През втората половина на ХХ век се очертават както растежът на числата, така и разпръскването на голямата бяла чапла. В началото на 70-те години. Беше отбелязано увеличение на броя и презаселването на нови територии в Унгария (Schmidt, 1977). Броят на гнездата се е увеличил от 5-6 на 700 (Bauer, Berthold, 1997). През 1978 г. първият случай на гнездене на тази птица е регистриран в Нидерландия (Munteanu, Ranner, 1997). През 1993 г. двойка гнезда в Бавария (Bezzel, 1994).

В Латвия двойката твърди, че е била гнездена през 1977 г. на езерото. Engure (Tauriny, 1983), обаче, през 1980-84. в гнездовия период тук са наблюдавани само единични птици (Priednieks et al., 1989). Опитите за гнездене бяха възобновени след 20 години: през 1997 и 1999 година. Беше отбелязано гнезденето на смесена двойка със сива чапла (Baumanis, Kalniijs 1997, Lipsbergs, Roze 2001), а през 2000 г. нормалната двойка вече беше вложена (Lipsbergs et al., 2001). През 1997 г. хибридна двойка отглежда 4 пилета (Baumanis, 1997). В същото време се наблюдава увеличаване на броя и разпространението на вида в страните от ОНД. В района има селище и насърчаването на нейната граница на север.

В Крим до 70-те години. голямата бяла чапла беше рядка мигрираща, спорадично летяща и зимуваща птица. Ситуацията се промени след изграждането на Северокримския канал през 60-те години. Още през 1967-1968. При обезсоляването на плитки води край островите Лебяж край северозападното крайбрежие на Крим белият летящ чапла става редовен, броят на птиците в миграциите след гнездене нараства от няколко на десетки. През 1970 г. се отглежда първата двойка лебяжни острови. Броят на гнездещите птици непрекъснато нараства, а през 1976 г. са 424 двойки. Чапли се заселват в други райони на Крим (Костин, 1983). За напояване на полетата, отводнителните води се отклоняват към Сиваш, което води до радикална трансформация на биотопите. Сладководните блата с речен комплекс от растения се формират на мястото на солените и хиперсалинните резервоари с изключително лоша растителност. Първата колония от голяма бяла чапла на Вост. Сиваш е открит през 1978 г., а през 1983 г. вече има 7 колонии, в които са гнездили 153 двойки (Гринченко, 2004).

В Молдова от 1981 г. насам видовете започват да гнездят редовно на езерата на фабриката за риба Кагул (Куниченко, Гусан, 1992). Сега и чапла гнезди в езера в южните и централните части на страната (Куниченко, Гусан, 2001) и в средния Днестър (Зубков и др., 2001).

В западните райони на Украйна, голямата бяла чапла, вложена през 19 век. (Dzieduszycki, 1896, Strautman, 1963, Grabar, 1997, Bokotey, Sokolov, 2000). Последният път, когато е намерена на гнездене през 1925 г. в Тернополския регион. (Харевич, 1926). В бъдеще, повече от половин век, се срещат само летящи и летящи индивиди (Strautman, 1963, Skilsky et al., 2001). През 1985 г. в колониите на сивата чапла и чапла в близост до едно от рибните басейни в Чернивецката област са сгушени 4-5 двойки. През втората половина на 80-те - началото на 90-те години. още две колонии са открити в Чернивецката област. (Skilsky et al., 2001, 2001). През 1994 г. е открита колония на езерце в района на Лвов. (Chornen'ka, 1998), през 1990 г. в колония със сива чапла на езерото се разполагат 3 двойки. Любяз в Волинската област, през 1994 г. тук вече имаше 11 двойки, през 1997 г. - 23-25 ​​двойки (Gorban, Flade, 2000).

В Днепър първият етап от селището на голяма бяла чапла на север започва след създаването на каскада от водохранилища през 1950-70-те години. Районът на местообитанието му е напреднал до горните течения на Киевското язовир, където в тръстиката са вложени повече от 100 двойки. През 80-те години Селището започва долините на левите притоци на Днепър - Сули, Пела, Ворскла, Десна (Gavriss, 1994). Малко по-рано, след създаването на Днепродзержински вдхр. в началото на 60-те години на ХХ век птиците се изкачиха по долината. Орел в южните райони на Харковска област. (Lisetsky et al., 1980, Tkachenko, 1987, Esilevskaya et al., 1988). В заливната част на венците в средата на 80-те години. малки селища се появяват в колониите на сивите чапли в северната част на Сумска и Черниговска област. (Афанасиев, 1998). В област Суми. голяма бяла чапла е била добита през XIX век. в Суми, но оттогава тя не се среща тук до края на 70-те години. От 80-те години огнища на гнездене започват да се появяват в заливните зони на Suly, Vorskla, Seim и други реки (Knysh and Sypko 1994). От 1984 г. започват да се забелязват годишни миграции между реките Десна и Неруса в южната част на Брянска област, а през 1994 г. в колонията със сива чапла в долното течение на Неруса са открити две гнезда (Лозов, 1998). В Средния Днепър, през последните години, преселването продължава, появяват се нови колонии (Гаврилюк и др., 2005).

В Беларус са регистрирани отделни случаи на гнездене през 1970-1980-те години. в района на Брест и Гомел. (Dolbik, 1985, Chyrvonay book, 1993), обаче, надеждността на тези данни е поставена под въпрос (Samusenko, Zhuravlev, 2000). През 1994 г. е открита колония от 8 гнезда в района на Гомел. на стр. Припят близо до границата с Украйна (Никифоров, 2001), през 1997 г. - две колонии в Брестската и Гомелската област. (Samusenko, 1999). През следващите години в Припятския басейн са идентифицирани още няколко колонии и предложени места за гнездене (Абрамчук, 2003, Абрамчук, Абрамчук, 2005). Така границата на обхвата напредна значително по-далеч на север.

В Източна Украйна в края на XIX - първата половина на XX век. голямата бяла чапла се разпространяваше съвсем спорадично. Единични гнезда или малки селища са забелязани само в басейните на реките Орел и Самара, както и на Днепър. От 70-те години се наблюдава редовно гнездене, а видът се движи бързо (Goodina, 2003a). В Донецк Азов голяма бяла чапла започна да се гнездят след дълга почивка в началото на 80-те години. (Zavgorodniy et al., 1989). Първото размножаване бе отбелязано на режещата шиш през 1981 г., когато в колонията със сива чапла се бяха вмъкнали 2 двойки. През 1983 г. тук са преброени 6 двойки (Лисенко, Сиохин, 1991). През 80-те години Чапла се заселват в басейна на Северския Донец в Луганска област. (Vetrov et al., 1991). Скоро след това, те се появяват в гнездене в черноземните райони на Русия.

В Курска област, след като едно от последните гнезда е опустошено край Курск през 1926 г., голямата бяла чапла се среща само като скитник в заливните зони на реките Сейм и Псел. Само през 90-те години. отново се появява в гнездене в рибарници (Миронов, 1996, 1998). В района на Воронеж. през 1975-78 През устието на реката редовно са регистрирани две двойки. Воронеж, през 80-те години многократно отбелязва въздушните събития в различни части на региона (Воробьев, Лихатски, 1987, Соколов, 1999). През 1997 г. в района на Боброва е регистрирано гнездене на две двойки (Соколов, Простаков, 1997), като през следващите години са идентифицирани още няколко места за гнездене в заливните реки и изкуствени водоеми (Соколов, 2005). През 1997 г. в заливната част на р. Илмен в североизточната част на Воронеж. (Vengerov et al., 2000). През 2002 г. са отчетени около 10 двойки по гнездене на езерото на държавното стопанство “Победа” в Мучкапски район на Тамбовска област. (Goodina, 20036). Гнезденето е възможно и в Липецката област. (Климов и др., 2004). В Поволжието в средата на XX век. голямата бяла чапла не е гнездила северно от Сарпинските езера (Spangenberg, 1951). Въпреки това през 70-те и 80-те години. видът се разпространява на север. През 1978 г. се забелязва двойка гнездене на езерото Selitbenskoe, а през 1982 г. - на Sursky vdkhr. в област Пенза. (Denisov, Frolov, 1991, Frolov et al., 2001). По-късно селищата се появяват в горната зона на Волгоград Вдхр. и на малките реки на Саратовска област. (Shlyahhtin et al., 1994, Belyachenko et al., 2000, Morozov, 2000, Zavyalov et al., 2005). Отбелязва се гнезденето на двойката в Сусканския залив на язовир Куйбышев. в региона на Самара. (Лебедева, Пантелеев, 2000).

В Урал и Транс Урал от края на 70-те години. мигриращите птици са забелязани и след известно време на гнездене се появяват бели чапли. В района на Оренбург. От 1979 г. до април до септември те редовно се срещат с прелетни и летящи птици. Вероятно белите чапли вече са се заселили в някои езера в източната част на региона (Samigullin, 1988). През 90-те години. гнезденето вече е регистрирано в различни части на региона (Samigullin, 1990, Kovshar, Berezovikov, 2001). В Башкортостан е открито гнездо в колония от сиви чапли през 1996 г. в устието на р. Белая (Karjakin, 1998a). Гнездата се появяват в Челябинска област. - през октомври (Захаров и др., 2000) и областите Чесменски (Морозов, Корнев, 2002). Сегашният брой на видовете в района се оценява на 20 двойки (Гордиенко, 2006). В Тургайската депресия на север от Казахстан от В.Ф. Рябова (1982) е посрещната само от "бездомни" индивиди, но още през 1981 г. в гнезденето в Наурзумския резерват е намерена бяла чапла. (Гордиенко, 1987, Blinova, Blinov, 1997). В района на Курган. Голяма бяла чапла се появява в гнезденето в края на 90-те години. В момента тя е често срещана на границата с Тюменска област. и в южната част на лесостепа, среща се спорадично в останалата част от територията и липсва в северозападните райони (Тарасов, Поляков, 2006).

В Западен Сибир гнездовият район също се е преместил на север. В южната част на Тюменска област се появява голяма бяла чапла. През 2001 и 2002 година гнездящи и предполагаемо гнездящи птици са забелязани по езерата в Бердюшкия и Казанските райони (Морозов, Корнев, 20026, Гашев и др., 2003а, б). Може би гнездят на езерото. Алабо-в област Омск. (Морозов, Корнев, 20026). В района на Новосибирск известни гнездене в района на езерната система на Чани: от 1970-те години. от 1 до 12 индивида, почти ежегодно наблюдавани в езерото. М. Чани и в околността му, през 1998 г., две двойки успешно гнездят на езерото край с Shelchiha в Zdvinsky област. През 90-те години. птици многократно са наблюдавани в южната част на Новосибирск vdkhr. (Yurlov, 2000). Гнезденето е възможно и на запад от Алтайския край. Бялата чапла се намира по тръстиковите легла на р. Кулунда, но естеството на престоя им тук все още не е ясно (Петров, Торопов, 2000).

На изток в Сибир са известни само антените на тези птици. В горните течения на Об, голяма бяла чапла е рядко срещан вид (Irisova et al., 1999). Залетните бели чапли са отбелязани в Томската област. (Шастовски, Селевин, 1928, Гагина, Скалон, 2000), близо до Анжеро-Судженск (Белянин, 2000) и Таштагола (Гагина, Скалон, 2000) в Кемеровска област. През 1957 г. бялата чапла се добива в горната Подкаменна Тунгуска (Сироечковски, 1959, Сироечковски, Рогачева, 1995). На езерото са наблюдавани бездомни птици. Беле в Хакаския резерват (Devyatkin et al., 2000).

В Източен Казахстан голямата бяла чапла е рядък, но редовно гнездящ вид на зайсанската депресия и заливна низина на Черния Иртиш (Berezovikov, 2004), гнезди и в Алаколската депресия.

В Байкал и Забайкалия голямата бяла чапла в момента е само блудница. В делтата Селенга и по езерото са отбелязани бездомни птици. Тагли в Бурятия (Попов, Матвеев, 2005). Според О. А. Горошко (лична комуникация), в благоприятни години вероятно гнезди на р. Аргун. На изток. Монголия гнезди на езерото. Buir-nuur, вероятно гнезди и в съседните територии на Китай. Вероятно гнезди в Горна Амурска област (Дугинцов, Панкин, 1993). В момента голяма бяла чапла се среща в Амурския регион. на Амур и Зее са възможни 3-5 двойки гнездене (V. A. Dugintsov, pers. communic.). Според В. Г. Бабенко (2000 г.) в Долна Амурска област голяма бяла чапла наскоро е била рядко летяща. В момента се размножават в еврейската автономна област в Амур. През 1997 г. гнездото е намерено под устието на реката. Бира, през 1999 г. вече има 3 гнезда в колонията. През 1999 г. двойката е намерена в сива чапла колония под c. Amurzet (Antonov, 1999). През 2004 г. са открити 3 гнезда в колония от сиви чапли и големи корморани в Ленинския окръг в горната част на р. Ventselevskaya. В еврейската автономна област гнездят няколко десетки индивида, като броят им нараства, видът се установява на север (AA Averin, pers. Communic.). През 1997 г. се забелязва гнездене в Хабаровския край в Комсомолския резерват (Росляков, 2000).

Наоколо. Сахалин, според П. И. Супруненко (1890, цитиран от: Нечаев, 19916), голяма бяла чапла, някога гнездена в блата и в долините на някои реки в южната част на острова. В момента са открити само мигриращи птици (Нечаев, 1991).

В Кавказ голямата бяла чапла е често срещана само в Азербайджан. Породи в Грузия (Birds in Europe, 2004). В Армения се среща само по време на миграция и зимуване.

По този начин, съвременната северна граница на гнездовия диапазон на голямата бяла чапла във Вост. Европа и Север. Азия минава през Юг. Беларус близо до север. граничи с Украйна. На север има малко изолирано гнездещо място в Латвия. В Русия границата на линията минава през южната част на региона Брянск. (долното течение на река Неруси), северно от Воронеж, югоизточно от Тамбовска област, североизточно от Пензенския край, Сускански залив, Куйбышевски вдхр. в региона на Самара. В Урал - приблизително 56 ° N: устието на реката. Бяло в Башкортостан, южно от Челябинск. В Урал и Зап. Сибир - в северната част на Курганския регион, Бердюжския и Казанския район на Тюменска област, след това се отклонява до 54 ° N.N. - унция. Алабо-в област Омск. и езерото Чани в Новосибирска област. Освен това, границата на района преминава на югоизток през езерото. Зайсан и Черно Иртиш, след това по границата с Монголия, по протежение на Аргуни и Амур. В района на Долен Амур обхватът достига север до 51 ° N. Граничи с обхвата на южната бяла чапла в Приморие с приблизително 44 ° с.ш., въпреки че алопатричният му хабитат е последен (Глушченко и др., 2003). Вътре в обширната територия, очертана по-горе, голямата бяла чапла е много спорадична, има доста големи площи, където не се откриват гнездящи видове.

Фигура 63. Районът на разпространение на голямата бяла чапла във Вост. Европа и Север. Азия:
а - гнездене, б - зимуване, - изолирано гнездене.

Имайте предвид, че по време на селището видът не само възстанови предишния диапазон, но и значително го разшири. Много антропогенни промени в околната среда се оказаха благоприятни за белите чапли - създаването на резервоари и язовири по реките, рибовъдните басейни, полагането на канали и наводняването на сухите земи и разширяването на отглеждането на ориз. Например, нагоре по течението на реките, селището започва след създаването на каскади от водоеми - както на Днепър (Klestov, 1991, Gavris, 1994), така и на Волга (Rakhimov, Ulengov, 2003). В Крим големите бели чапли бързо се разпространяват по трасето на Северен Кримски канал по време на работа там (Костин, 1983). В Ставрополския край създаването на напоителна и напоителна система значително подобри местообитанията на много водолюбиви птици, по-специално бели чапли (Bicherev, 1988). В Узбекистан, поради образуването на няколко изкуствени езера, голямата бяла чапла се появява на гнездене в централните и южните райони, където преди това се среща само по време на полет и зимуване (Шахназаров, 1995).

Нарастването на броя и преселването на голямата бяла чапла се наблюдава не само в Евразия, но и на север. Америка (Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Crozier, Gawlik, 2003).

Основните зимуващи места на евразийските популации на голямата бяла чапла са на север. Африка, Южна Европа, Близкия изток, Юг. Азия, Китай (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Cramp, 1977). Птици от САЩ зима в Калифорния, Мексико, Център. Америка, на островите на Карибите (Martinez-Vilalta, Motis, 1992). Тропическите популации са заселени.

Птиците, закръглени на островите Лебяжни, през зимните месеци са открити в България, Турция, Гърция, Италия, Югославия, Грузия, както и в Краснодарския край, Одеса. и в Крим (Costin, Tarina, 2005). Чапла, закръглена във Вост. Азов, намерен за зимата в Гърция, Север. Ирак, Грузия, Израел, Египет, Централноафриканската република. Птици от Ростовска област. - в Дагестан, Краснодарска територия, Иран. Чапли от Дагестан и Азербайджан презимуваха близо до места за гнездене. Две дагестански индивиди са открити на 150 и 240 км южно от мястото на звънене, от 6-те чапла на връщане от Кизъл-Агачския резерват, 5 са ​​разположени в долината на р. Пилета в Азербайджан, една птица, открита в долното течение на Атрек в Туркменистан (Сапетин, 1978а). Зимуващите птици също са забелязани в няколко страни от Центъра и от Зап. Европа - в Румъния, Хърватия, Австрия, Нидерландия (Munteanu, Ranner, 1997), Словения (Vogrin, 1999), Полша (Piotrowska, 2003), Германия (Flore, Komer, Marzimeier, 1999).

В южните части на Изтока. Европа и Север. Голямата бяла чапла на Азия е обща, макар и малка, зимуваща.

В южната част на Украйна, тя е доста често срещана при меки топли зими. Така, през януари 2001 г., 28 души са преброени на север. Priazovie (Koshelev et al., 2002), 318 - в Sivash (Andryushchenko et al., 2003), 6 - в района на Аскания-Нова (Гавриленко, Думенко, Лопушански, 2002), 4 - в района на Черноморския резерват (Руденко) Яремченко, Москаленко, 2002), 194 - в Северен-Зап. Черноморско крайбрежие (Русев и др., 2002). Единични птици или малки групи остават в Крим за зимуване (Костин, 1983). На южния. берегу Крыма большая белая цапля зимует на заросших участках ручьёв и речек, обычно наблюдают одиночных птиц или группы до 5 особей (Бескаравайный, Костин, 1999). При значительных похолоданиях цапли отлетают южнее. В Молдавии белые цапли зимуют на незамерзающих участках Днестра, Прута, Турунчука и других рек, на Кучурганском лимане, прудах рыбхозов (Куниченко, Гусан, 1992, Куниченко, Тищенков, 1999, Зубков и др., 2004, Тищенков, 2004).

На территории Украины зимовки отмечаются и значительно севернее: в Летичевском р-не Хмельницкой обл. в 2000-2003 гг. от 5 до 25 особей зимовали в долине р. Юж. Буг и её притоков (Новак, 2003), одиночных особей и небольшие группы птиц наблюдали зимой возле г. Тернополя (Страшнюк, 2004), в Черкасской обл. (Гаврилюк, Грищенко, 2001), в окрестностях Киева (Давиденко, Сыпко, 2002, Костюшин, Полуда, 2005), в Луганской обл. (Панченко, Сулик, 1978).

Одну птицу наблюдали в феврале 2002 г. на р. Муховец в черте г. Бреста (Абрамчук, Абрамчук, 2005).

В Северния Кавказ голяма бяла чапла редовно зимува в крайбрежните низини край Адлер, по-рядко по бреговете на реките. Понякога през зимата птиците се забелязват на Запад. Mana-Th. В басейните Кума, Терек, Сулак, Самур, в близост до горските извори в кв. Кизилюрт Дагестан, във водите на Чечения и Ингушетия, редовно се срещат единични и малки групи чапли, особено в топлите зими. В Ставрополския край, от 1977 г., почти всяка година, отделни птици и групи до 30-40 се наблюдаваха в различни точки. Обща бяла чапла през зимата на север. Осетия. Зимуването е разположено на Брутските езера, където постоянно се поддържат 80-140 оси. Самотен, намерен в други води, издигащ се до подножието. Понякога през зимата се наблюдават бели чапли в резерватите Тебердински и Кавказски (Казаков и др., 2004). През януари 2004 г. са регистрирани 155 големи бели чапли на каспийското крайбрежие в Дагестан и в крайбрежните водоеми (Джамирзоев, Исмаилов, 2004). Отбелязани и зимуващи случаи в делтата. Урал (Березовиков, Гистов, 2001).

Голямата бяла чапла е често срещана по време на зимуване в Азербайджан, намира се на много водни тела на страната (Spangenberg, 1951, Smogorzhevsky, 1979, Sultanov, Dzhabbarova, 2006). В Армения зимуващи птици се наблюдават в долината на р. Арак и езерото. Севан. Според М. Адамян общо 250-1000 от тези птици зимуват в Араратската равнина.

В Туркменистан чакрите зимуват в малък брой на р. Атрек и в предпланинската зона край Ашхабад (Spangenberg, 1951). През 1978-1986 GG. броят на зимуващите птици в Югоизточен Туркменистан варира от 71 до 499 индивида (Молева, Рустамов, 1986). Зимуващи бели чапли са отбелязани в Южен Казахстан (Долгушин, 1960, Белялов, Карпов, 2004), в Узбекистан (Сагитов, 1987, Лукашевич, 1990), Киргизстан (Шукуров, 1981, Кулагин, 2005), Таджикистан (Иванов, 1940), басейн r. Тарим в Китай (Судиловская, 1968).

През зимата бяха забелязани бели чапли и много на север от гнездовия район. И така, един от тях презимуваше на мястото на замръзване на Шершневския вдхр. близо до Челябинск от 19 декември 1985 г. до 31 март 1986 г. (Гордиенко, 1987). През декември 1996 г. една птица се появи на незамръзналите бърбове на Вибутск на р. Голям над Псков и остана там до третото десетилетие на февруари. През март 1997 г. едно лице е пребивавало в продължение на две седмици в границите на Псков на незамръзващи участъци от реките Мирожки и Пскова. Тук птицата, отслабена през зимата, беше разкъсана от бездомни кучета (Fetisov, 1998).

Площ на участъка

За голямата бяла чапла се характеризира с дълги разстояния. Най-често мигриращите птици се наблюдават по време на миграции и миграции след гнездене. Известни полети за Естония (Leibak, Lillerht, Vero-mann, 1994). В Русия бездомните бели чапли са забелязани в много райони, разположени на север от гнездовия район - от Псковската област (Фетисов, 1998, Фетисов, Иванов, 2003) и Ленинградска област. (Malchevsky, Pukinsky, 1983, Kovalev, 2001) to Kamchatka (Lobkov, 1997). На север птиците могат да проникнат в Полярния кръг. Най-северните находки на скитници са белите чапли - езерото. Лача в област Каргопол на Архангелска област (Andreev, 2004), p. Печора в Република Коми (Neufeld, Teplov, 2000), близо до град Салехард (Азаров, 1996), Беринговски район на Чукотка.

В Западна Украйна, от края на 70-те години, белите аери от чапла стават забележимо по-чести. (Гор-бан, Флейд, 2000). В Латвия през 90-те години ежегодно се отбелязват само изолирани случаи на летене, през 2000 г. се преброяват 13 птици, а през следващите три години вече са регистрирани десетки индивиди. През 2004 г. тук са регистрирани 342 птици, повечето от които през втората половина на лятото (Celmis, 2004), а в много райони на Русия се наблюдава и увеличаване на честотата на срещата на прелетните птици (Лобков, 1997, Приклонски и др., 1998, Рахимов, Уленгов, 2003 г.).

В Зап. В Европа, от време на време през зимата, те регистрират антени от големи бели чапли с червени крака и черен клюн. Смята се, че това може да бъде Е. modesta. Тъй като визуалните наблюдения не позволяват недвусмислено да се прецени техният вид, тези срещи принадлежат към групата „тип модеста“. На изток имаше такива птици. Европа. Така, О. А. Formanyuk (лична комуникация) на 6 ноември 2005 г. в долното течение на Тилигулски устието в региона Одеса. в група от големи бели чапли се наблюдава един индивид с червени крака и черен клюн.

Според звъненето, моделите на миграция не са еднакви за различните популации. Големите бели чапки от Азовско море мигрират както на югозапад през Балканите, така и на Сицилия, а на югоизток през Запада. Закавказие и Мала Азия. Чапли от Манич отлетяват частично през Предкавказията до района на Каспийско море и Иран (Сапетин, 1978). Фенология. Голямата бяла чапла принадлежи на ранните пристигащи видове. Първите птици могат да се появят, дори когато язовирите са покрити с лед, но като цяло пристигането е доста опъната. На изток. Европа е регистрирана от края на февруари до първата половина на април. В южните райони първите лица могат да се регистрират по-рано.

Така на Лебяжих острови през 2003 г. на 7 февруари бе отбелязано пристигане (Костин, Тарина, 2004). През 1958 г., на Манич, първите чапли са били изпълнени на 18 февруари (Олейников, Гончаров, 1967). Средното време на пристигане в различните региони пада на март - първото десетилетие на април. Отклонението от средните дати обикновено е 11-14 дни (Таблица 26). Когато се движим на север и дълбоко в континента, времето на пристигане се измества към по-късните. Така че, в региона Саратов. Белите чапли пристигат едва през първата половина на април (Завялов и др., 2005). В южната част на Беларус първите птици са отбелязани в края на март - началото на април, като най-ранната регистрация е 6 март 2002 г. (Абрамчук, Абрамчук, 2005). В делтата на Волга първите птици се появяват в края на февруари, няколко години по-рано. През първото десетилетие на март се наблюдава интензивен полет на стада до 200 индивида (Луговой, 1963). Според наблюденията на Е. П. Спангенберг (1951) броят на чаплите при Ланкаран започва да се увеличава от края на февруари, а интензивният проход започва през март и приключва до края на този месец.

От Алис Рубрика Снимка | Дата 03-10-2011

| Рубрика Снимка | Дата 03-10-2011

Голямата бяла чапла е изненадващо красива и грациозна птица. Живее в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Голямата бяла чапла е доста голяма птица, висока 94-104 см, с размах на крилете 130-145 см. В същото време теглото на възрастните изобщо не е голямо - около 1 кг.

Белоснежното оперение, дългият s-образен врат, тъмносивите лапи и дългият жълт клюн са визитни картички на бялата чапла, които го отличават от другите чапли. След есенния поток птичето оперение се променя: мъжките и женските се появяват дълги бели пера в горната част на тялото, които по време на брачния период се превръщат в иглено продължение на опашката.

Местообитанията на голямата бяла чапла са бреговете на различни водни басейни: морски брегове, блатисти низини, заливни низини и реки, пресни и солени езера, мангрови гори. В допълнение, тези чапли могат да се видят в земеделски земи, на открити полета.

Птицата се движи гладко и гладко над земята, дърпайки си врата. Шестата цервикална чапла е проектирана по такъв начин, че птицата може бързо да удължи врата си или да я вкара в себе си.

Истинско удоволствие да наблюдаваме полета на тези птици, бавен и елегантен. Скоростта на полета варира в диапазона - 28-50 m / s.

Птицата се храни с риба, жаби, влечуги и насекоми, ловувайки в плитки води или покрай водата. Само от време на време преследва плячка, предпочитайки да обядва сам.

Големите бели чапли гнездят в колониите, недалеч от водните басейни, характеризира се със сезонна моногамия, т.е. двойките се създават за един период на чифтосване. Но има случаи на двойки на събиране.

Ухажването по време на брачния сезон е сложен процес, съпроводен от ритуални танци.

Гнездото на големи бели чапли е масивна купчина пръчки и клонки. Като правило мъжът намира строителен материал, а женската отлага гнездо.

Женската снася до пет яйца, но малко пилета оцеляват. Факт е, че чаплите са доста агресивни пилета, по-големите често убиват по-малките си братя и сестри, борейки се за достъп до хранене.

В момента голямата бяла чапла не е изправена пред изчезване. Въпреки че имаше време, когато птицата беше застрашена. В края на деветнадесети век, красиви чапла пера са били използвани за украса на дамски шапки.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org