Птици

Кой е такъв голям синигер и как изглежда

Pin
Send
Share
Send
Send


Цици - това е род от птици, принадлежащи към реда на прохождащи и към семейството на цици. Техният най-известен вид е голямата титла, която живее в цяла Европа, в Близкия Изток, Централна и Северна Азия, както и в някои райони на Северна Африка. В дивата природа, циците могат да бъдат открити в широколистни и смесени гори, на ливади, по ръбовете на горите, край бреговете на водните басейни.

По правило циците са немигриращи птици. Ето защо, повечето от тях не мигрират навсякъде от студените райони, зимувайки рамо до рамо с човек. Ако говорим за зоологическата класификация на тези птици, тогава до 2005 г. видът на цици се състои в структурата на много различни подвидове. Проучванията на ДНК обаче показват, че някои от тези подвидове се различават значително от големите цици. Ето защо те са изолирани в отделни видове. Що се отнася до голямата сина, този вид птици остава най-големият и най-многобройният в целия свят, особено на територията на Русия.

Как изглежда една синичка?

Тъй като голямата титла е най-често срещаният представител на този род птици, по-нататъшното опознаване на тези птици трябва да продължи именно с неговия пример. Голямата синичка изпъква с черната си глава и шия, бели бузи, удрящи окото. Горната част на тези птици има маслинен нюанс, а дъното е жълто. По принцип оцветяването на оперението на тези същества варира донякъде в зависимост от многобройните им подвидове.

Какво яде сине?

През лятото тези птици се хранят с насекоми. През зимата менюто им има по-широк диапазон: например, голямата синичка с удоволствие яде прилепите за хибернация, като постепенно ги кълват. В допълнение, през зимата, цици преминават към растителна храна, ядат офика и други плодове, както и се наслаждават на семена от хранилките.

Живот на циците

Когато пролетта претендира за своите права, в гората, парковете, градините и градините се чуват цици на цици. Тези звуци са направени от мъже. Факт е, че пролетта е време за запознанства и уреждане на домовете ви. Сградата на гнездото се извършва само от жени. Любопитно е, че големите цици не се притесняват от дълъг избор на места за гнездене. Подобно на скорци, тези птици могат да строят домовете си в железни тръби, в скални пукнатини и в стени на изоставени къщи. Цици обичат да заемат изоставени къщички за птици.

Те очертават гнездата си със слоеве мъх и вълна. След известно време се раждат до 10 пилета. Младите цици напускат родителския си дом 20 дни след раждането им. От известно време родителите им се грижат за тях и след това ги изпращат сами. Както бе споменато по-горе, абсолютното мнозинство от цици са немигриращи птици. Въпреки това, в търсене на храна през зимата, те се събират в стада и летят от място на място. Големи цици остават там, където има най-много храна.

Тит - полезна птица!

Тези пернати създават незаменима полза за паркове, гори и градини. През деня те ядат редица насекоми, равни на собственото им тегло. Ето защо хората трябва да хранят тези птици през зимата. Симпатични птици, те доброволно посещават хранилките, хранейки се с слънчогледово семе, несолена свинска мас, млечен крем.

Как изглежда голяма синичка.

Черната глава и врата, бузите бели, маслинено топче и жълто дъно - стандартното описание на цици. Някои членове на това семейство имат по-светъл цвят, други - по-бледи. Яркожълт корем и синкав оттенък на крилата и опашката правят птицата доста забележима.
Титската храна се храни с малки безгръбначни (бръмбари, паяци, мухи, комари, мушици, пеперуди, пчели, хлебарки, водни кончета и щурци) и е вид горска медицинска сестра, унищожаваща различни вредители. Също така яде семена и плодове на растенията, особено през зимата. Тигърът не прави запаси за зимата, така че през зимата не минава през храната и има дори мърша и почти всяка храна от хранилките. В същото време, циците се събират в малки групи, роумират и търсят храна.

Тит може да направи около четиридесет вариации на звуци и алтернативни различни в ритъм и тембър, височина и брой срички и звуци от варианти на песни. Мъжете пеят все повече и повече женски. Интересно е да гледате песента на една двойка цици.

Къде живее голямата синица и зимува.

Птицата може да се намери практически на всяко място на нашата планета. Тя живее в Европа навсякъде, с изключение на Исландия, на изток и в Азия и в страните от Африка и на територията на Русия, с изключение на Кольския полуостров. Титта е заседнала птица и рядко се скита. Избира място за живеене в гориста местност близо до вода. Тигърката може да живее във всякакви климатични условия и практически никога да не мигрира, оставайки да прекара зимата в уредено място. Той може да се намери в големите градове в градските площади, градини и паркове, в покрайнините на полетата, в близост до насаждения и маслинови горички.

Напоследък бяха идентифицирани два напълно различни подвида на голямата синишка: сивата сивица, която живее в Южна Азия, а източната - от източната част на Азия.

Снимки на големи цици в дивата природа:

Фото. Голямата синичка се къпе.

Фото. Голям синигер за снасяне на яйца.

Фото. Тит и нейното потомство. Мацки. T

Видео филм като синичка бърза да построи гнездо

Видео: "Тит - голяма борба"

Друго видео за titmouse - битка близо до зимата през прозореца

И още един видеоклип от живота на синигерката: “Тит си почива”

Описание на цици

Думата "тит" се формира от името "син цвят", затова тя е пряко свързана с цвета на синята птица (Cyanistes caeruleus), която преди това е принадлежала на род цици. Много видове, които преди са принадлежали на истински цици, вече са преместени в категорията на други родове: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) и лазурните китове (Syanestes).

вид

Подвидовете на семейство Синицки са: дълготрайни и фактурирани цици, Днес в света има повече от сто известни и сравнително добре проучени видове птици, принадлежащи към този род, но сега само онези птици, които са включени в семейството на титрите, се считат за истински цици. Представителите на видовете Грей-Тит се характеризират с широка черна ивица по корема, както и с липсата на сноп. Основната разлика в видовете е сивият цвят на гърба, черната капачка, белите петна по бузите и леките гърди. Коремът е бял, с наличието на централна черна лента.

Това е интересно! Опашката е пепелява и перата на опашката на опашката са черни. Грубото е също черно в централната част и има характерен бял цвят от страните.

Голямата синичка е подвижна, по-скоро нервна птица, с тяло с дължина 13-17 см, със средно тегло 14-21 г и размах на крилете не повече от 22-26 см. Изгледът се отличава с черен врат и глава, а също така има очите са бели бузи, маслинено зелено горна и жълтеникава долна част. Многобройни подвидове от този вид се различават в някои много забележими вариации в цвета на оперението.

Характер и начин на живот

Нещасната синичка е изключително трудно да се скрие или да бъде на едно и също място от дълго време. Такава птица е свикнала с непрекъснато движение, но е напълно неизискваща по отношение на обитаемото птиче създание. Наред с другите неща, циците нямат съперници в ловкостта, подвижността и любопитството, а благодарение на упорити и много силни крака такава малка птица е в състояние да изпълнява много трикове, включително всякакви видове акробатика.

Благодарение на добре развити лапи, синитите оцеляват дори при неблагоприятни условия, като са на голямо разстояние от гнездото си. Прикрепвайки ноктите към повърхността на клона, птицата бързо заспива, като прилича на малка и много пухкава бучка. Именно тази функция я спасява по време на прекалено много зимни студове. Начин на живот на всички сини цици, предимно заседнали, но според специалисти, някои видове са склонни да се скитат от време на време.

Все пак всеки тип цици притежава само собствените си присъщи, най-характерни черти, а качествата, които обединяват всички представители на рода, са красиво и запомнящо се оперение, невероятно пакостливо поведение и просто вълнуващо със слабата си, силно пеене.

Процесът на линеене при птици от този вид в естествени условия се среща само веднъж на всеки дванадесет месеца.

Това е интересно! Сивият тигър обикновено се наблюдава по двойки, но понякога тези птици се комбинират в малки вътревидови групи или с други видове птици. Така наречените смесени ята са по-продуктивни в търсенето на храна в гладния сезон.

По своята същност, абсолютно всички видове цици принадлежат към категорията на най-реалните техници на природата. Възрастните индивиди активно унищожават огромен брой много вредни насекоми, като по този начин спестяват зелени насаждения от смърт. Например, едно семейство на цици да се хранят сами, родени от потомството, трябва да изчисти повече от четири дузини дървета от вредители. За да общуват помежду си птичи цици, се използва специален „писклив“ чуруликане, отдалечено наподобяващ силните и мелодични звуци на „синьо-синьо-синьо“.

Колко цици живеят

Животът в естествени условия е много кратък и обикновено е само три години. Когато е държан в плен, Великата синичка може да живее дори до петнадесет години. Въпреки това, общата продължителност на живота на такъв необичаен пернат домашен любимец директно зависи от много фактори, включително спазването на режима на правила за поддръжка и хранене.

Сексуален диморфизъм

Женските от сивата сивица имат по-тясна и тъмна ивица върху корема., Женските от голямата сина са много сходни по външен вид с мъжките, но като цяло имат леко замъглено оцветяване на оперението, така че черните тонове в главата и гърдите са тъмно сиви, а яката и черната ивица на корема са по-тънки и могат да бъдат прекъснати ,

Видове цици

Според данните, предоставени от базата на Международния съюз на орнитолозите, род Parus включва четири вида:

  • Грей сини (Parus cinereus) - изглед, включващ няколко подвида, които преди време принадлежаха на вида Голям синигер (Рар мажор),
  • магистралаили Голям синигер (Parus major) - най-големите и най-многобройни видове,
  • изтокили Японски синигер (Parus minor- изглед, представен от няколко подвида, които не се различават чрез смесване или честа хибридизация,
  • Тигър с гръб (Parus monticolus).

Доскоро ориенталски или японски тит е класифициран като подвид на Голямата синичка, но благодарение на усилията на руските изследователи е възможно да се установи, че тези два вида просто съвместно съществуват.

Местообитания, местообитания

Сивият тигър е представен от тринадесет подвида:

  • R.C. ambiguus - жител на полуостров Малака и остров Суматра,
  • Р.С. Saschmirensis със сиво петно ​​на гърба на главата си - жител на североизточен Афганистан, северен Пакистан и северозападна Индия,
  • Р.С. sinereus Vieillot е номинативен подвид, който живее на територията на остров Ява и на малките острови Сунда,
  • Р.С. Desolorans Koelz - жител на североизточната част на Афганистан и северозападната част на Пакистан,
  • Р.С. hainanus E.J.O. Нартърт е жител на остров Хайнан,
  • Р.С. Intermedia Zarudny - жител на североизточната част на Иран и северозападната част на Туркменистан,
  • Р.С. mahrmattt E.J.O. Nartert е обитател на Северозападна Индия и на остров Шри Ланка,
  • Р.С. planorum E.J.O. Нартърт е жител на Северна Индия, Непал, Бутан, Бангладеш, централната част и на запад от Мианмар,
  • Р.С. sarawacensis Slater - жител на остров Калимантан,
  • Р.С. sturaye Koelz - жител на западната, централната част и североизточната част на Индия,
  • Р.С. повече - обитателят на централната част и на запад от Тайланд, на юг от Индокитай,
  • Р.С. vauriei Riplay е жител на североизточна Индия,
  • Р.С. Ziarats Wh Whistler е жител на централен и южен Афганистан, западен Пакистан.

Голямата синичка е жител на цялата територия на Близкия изток и Европа, намира се в Северна и Централна Азия, обитава някои райони на Северна Африка. Петнадесет подвида на голямата синичка имат малко по-различно местообитание:

  • Вечерта harhródite е жител на южната част на Италия, на юг от Гърция, на островите на Егейско море и на Кипър,
  • Вечерта blanfordi - жител на север от Ирак, на север, на север от централната част и на югозападната част на Иран,
  • Вечерта бохарасис - жител на територията на Туркменистан, на север от Афганистан, на юг от централната част в Казахстан и Узбекистан,
  • Вечерта жител на територията на Португалия, Южна Испания и Корсика,
  • Вечерта Ески е жител на териториите на Сардиния,
  • Вечерта изток - жител на Северозападна Африка, от територията на западната част на Мароко до северозападната част на Тунис,
  • Вечерта ferghansis - жител на Таджикистан, Киргизстан и Западен Китай,
  • Вечерта karustini - жител на Югоизточна Казахстан или Джунгарска Алатау, крайната северозападна част на Китай и Монголия, Забайкалия, горните течения на Амур и Приморие, северната част на крайбрежието на Охотско море,
  • Вечерта karelini - жител на югоизточната част на Азербайджан и северозапад от Иран,
  • Вечерта majór - типичен жител на континентална Европа, север и изток от централната част, и северната част на Испания, Балканите и Северна Италия, Сибир, на изток до Байкал, и на юг до Алтай, източен и северен Казахстан, се среща в Мала Азия, Кавказ и Азербайджан, с изключение на югоизточната част,
  • Вечерта mallorsae - жител на Балеарските острови,
  • Вечерта Нютон - жител на територията на Британските острови, Холандия и Белгия, както и северозападната част на Франция,
  • Вечерта нитемери - жител на териториите на Крит,
  • Вечерта terraesanctae - жител на Ливан, Сирия, Израел, Йордания и североизточен Египет,
  • Вечерта Турция - жител на югоизточната част на Казахстан и югозападните територии на Монголия.

В природата представители на видовете се срещат в различни горски зони, най-често в най-откритите и по краищата, урежда се и по бреговете на естествените водоеми.

Ориенталски или японски тит е представен от девет подвида:

  • Вечерта amaminiensis - жител на северната част на островите Ryukyu,
  • Вечерта mmmmtus - обитателят на южната част на Китай и северната част на Виетнам,
  • Вечерта dagletensis - жител на остров Ullyndo близо до Корея,
  • Вечерта Кагошимае - жител на юг от Кюшу и Гото острови,
  • Вечерта минор - жител на Източен Сибир, южен Сахалин, източен централен и североизточен Китай, Корея и Япония,
  • Вечерта нигрилизис - жител на юг от островите Рюкю,
  • Вечерта nubiсlus - обитателят на източната част на Мианмар, северната част на Тайланд и северозападно от Индокитай,
  • Вечерта Okinawae - жител на центъра на островите Ryukyu,
  • Вечерта tibetanus - жител на югоизточната част на Тибет, на югозапад и на юг от централната част на Китай, на север от Мианмар.

Зелената титла се е разпространила в Бангладеш и Бутан, в Китай и Индия, и обитава Непал, Пакистан, Тайланд и Виетнам. Естествените местообитания на този вид са бореалните гори и горски зони в умерените ширини, субтропиците и тропическите низини.

Тит диета

В периода на активно размножаване, цици се хранят с малки безгръбначни, както и с техните ларви. Пернатите органи разрушават огромно разнообразие от горски вредители. Въпреки това, основата на хранителната дажба на всеки синигер през този период е най-често представяна:

  • песни за пеперуди,
  • паяци,
  • ходила и други буболечки,
  • Инсекти от двукрили насекоми, включително мухи, комари и черни меки,
  • живи същества, включително и дървеници.

Също така гърдите се използват при хлебарки хрътки, orthoptera под формата на скакалци и щурци, малки водни кончета, ретиноптери, ушници, мравки, кърлежи и многоножки. Възрастната птица е напълно способна да яде пчели, от които преди това се отстранява ужилването., С настъпването на пролетта, циците могат да ловуват за такава плячка, като прилепи, които след като напуснат зимен сън, остават все още неактивни и напълно достъпни за птиците. Nestlings се хранят, като правило, от гъсеници от всички видове пеперуди, чиято дължина на тялото е не повече от 10 мм.

През есента и през зимата ролята на различни растителни фуражи, включително лешникови и европейски бук, значително се увеличава в диетата на цици. Птиците се хранят в полетата и площта на ечемичното зърно от царевица, ръж, овес и пшеница.

Птиците, живеещи в северозападната част на Русия, често се хранят с плодовете и семената на някои от най-често срещаните растения:

  • яде и борове
  • Maple и Linden,
  • лилаво,
  • брези
  • конски киселец,
  • Galeopsis,
  • репей,
  • червена бъз
  • irgi,
  • офика,
  • боровинки,
  • коноп и слънчоглед.

Основната разлика между големите цици и другите видове от този род, включително и синичката, и синицата, е липсата на собствени резерви за зимата. Такава умна и много подвижна птица е способна много умело да намери храна, която е била събрана и скрита през есента от други птици. Според експерти, понякога представители на големите видове Тит могат да ядат различни мърша.

За да се хранят, циците често посещават хранилки за птици в градовете и парковете, където се хранят със слънчогледови семки, хранителни остатъци и хлябни трохи, както и масло и парчета несолена свинска мас. Фуражът се произвежда и в короните на дърветата, като правило, на по-ниските нива на растенията и в листата на храсталаци или храсти.

Това е интересно! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Размножаване и потомство

В нашата страна, Bolshaki, които са моногамни птици и са счупени по двойки, започват съвместно и активно изграждане на гнездо заедно. Представителите на този вид също се отглеждат заедно. Птиците предпочитат да гнездят на места с рядка широколистна гора, по бреговете на реките, в паркови зони и в градини, Иглолистните горски зони не са подходящи за гнездене. Гнездни цици, поставени в ниши в стари сгради или в достатъчно дълбоки дървета. Също така, понякога можете да видите представители на вида в стари гнезда, изоставени от бивши наематели, които са разположени на височина от два до шест метра. Много охотно, птиците от този вид се установяват в удобни гнезда, направени от хора.

За изграждането на гнездото се използват тънка трева и клонки, както и малки корени на растенията и дори мъх. Вътрешната част на гнездото е покрита с вълна, паяжина, памук, пух и пера, в средата на които се притиска специална тава, покрита с конски косъм или вълна. Размерът на гнездото може да варира в зависимост от характеристиките на мястото за гнездене, но размерите на вътрешната тава винаги са еднакви: на дълбочина 40-50 mm, диаметърът му е 40-60 mm.

Полагането на едно яйце се състои от максимум петнадесет бели яйца с лек блясък. Относително многобройни петънца и червеникаво-кафяви точки са разпръснати по повърхността на черупката на яйцето, които образуват своеобразна венчица върху тъпата страна на яйцето. Големите цици снасят яйца два пъти годишно. Първото яйценосене се случва през последното десетилетие на април или в началото на май, а второто - приблизително в средата на летния период.

Яйцата се излюпват от жена за по-малко от няколко седмици. През цялото това време мъжът се грижи за жената и я храни. Първите няколко дни на излюпените пилета са покрити със сиво надолу, затова женската не напуска гнездото си, но затопля потомството, което се е явило пред света с нейната топлина.

През този период мъжът храни не само женското, но и цялото му потомство. Едва след като тялото на пилетата е покрито с типични пера, женската и мъжката заедно започват да изхранват своите многобройни и невероятно ненаситни потомци.

Това е интересно! В периода на чифтосване, циците не са смешни и неспокойни птици, а много агресивни птици към някой от своите събратя.

Приблизително седемнадесет дни по-късно тялото на пилетата е напълно покрито с пера, така че те стават готови за пълна независимост, но още една седмица младите птици предпочитат да се придържат директно до родителите си, които периодично се опитват да ги хранят. Такива младежки цици достигат пълна полова зрялост само по-близо до годината.

Естествени врагове

Цици - много полезни птици, както в условията на градинарство, така и в традиционното горско стопанство. Един от природните фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху общия брой на всички видове цици, е глад по време на зимните студове. От липса на храна през зимата всяка година умират голям брой представители на рода. Също така в природата, възрастни корени, невестулки, както и някои горски диви котки и домашни котки, доста големи сови и други летящи хищници, активно ловуват всички видове синичета.

Население и статус на видовете

Към днешна дата много подвидове на цици са многобройни, поради което не се нуждаят особено от защитни или защитни мерки. Въпреки това, съществуват доста редки и по-рядко срещани видове, които в момента са на прага на изчезване.

Например, балианската птица (Panurus biarmicus), рядка и слабо изследвана южно-палеарктична птица с петна, в момента не само е обект на защита заедно с други малки насекомоядни птици, но е включена и в Червената книга на Република Хакасия. Тис или японска титла също е включена в Червената книга на Русия днес, а представители на този вид спорадично се срещат само на територията на Южните Курили, поради което рядкостта се дължи на очевидната ограниченост на обхвата.

Етимологията на думата, или защо птицата се нарича синигер

Веднъж птица се е наричала "зиница" и дори "zinziver". Първоначалният произход на името на птицата се приписва на песента й - „зин-цин“. По-късно тя се промени малко, думата “tit” започна да обозначава характерните, макар и имплицитни нюанси на оперението на животното. Учените наричат ​​такъв процес национално етимологично сближаване.

Думата се появява в славянските народи и на някои езици се произнася почти еднакво. На украински е синьо, на хърватски е сеница, на беларуски - synica.

Снимка на автора: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Тит: описание и снимка. Как изглежда синята сининя?

Семейството се състои от птици, които са сходни помежду си по външен вид и начин на живот. Те са малки, с дължина на тялото 10-20 см, с размах на крилата от 16-26 см. Титмите тежат от 7 до 48 грама.

Най-малкият член на семейството е огнената глава "Ремез" (лат. Cephalopyrus flammiceps), с дължина на тялото до 10 см и тегло 7 гр. Най-големият в семейството е тибетският подсосойок (лат. Pseudopodoces humilis) с размер на тялото 19-20 cm и тегло 45-48 g.

Огнена глава Ремез. Авторска снимка: Франческо Веронези, CC BY-SA 2.0

Тибетска табуретка. Снимка на автора: Марк Хюстън, Всички права запазени

Главата на синицата е голяма, с малки кръгли очи. Ирисът на зеницата често е тъмен, само в рамото на синигер (лат. Melaniparus guineensis) е белезникав, а при някои видове (например тъмно сивица (лат. Melaniparus funereus) и гребена (лат. Lophophanes cristatus)) - червеникаво.

Много видове имат „шапка“ с контрастен цвят на главите си, а някои имат кичур от удължени пера на короната.

Голям синигер Снимка на автора: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Гребена титла Снимка на автора: Карлос Делгадо, CC BY-SA 4.0

Човката на птиците често е къса, права, заострена, силна, закръглена отгоре и сплескана от страните. Понякога е много остър. В тибетски цици човката е дълга и се наведе. Птиците могат да смачкат семената или кората на дървото, за да събират ларвите и насекомите.

Закръглените ноздри са разположени в основата на надключичната, покрити са с къси козина.

Голям синигер Автор на снимката: Торстен Денхард, CC BY-SA 3.0

Крилата на гърдите са тъпи, малки - до 77 мм дълги, с 10 първични крила. Първите са най-кратките, около два пъти по-къси от вторите.

Опашката на някои видове е дълга (до 64 мм), а други са къси, с малък прорез в края или с гладък ръб. Състои се от 12 пера на опашката.

Голям синигер Снимка на автора: Салваторе де Кастро, CC BY-SA 4.0

Полетът на птиците е пулсиращ и неравномерен. Летящата синица прилича повече на плувец, който се движи с бруст. С бърз скок на крилата няколко пъти птицата лети по инерция, спестявайки енергия и след това следва нова серия клапи.

Летящите способности на членовете на семейството са малки. Но това не е много важно за тях: целият маршрут на синята титта е от дърво до дърво, от гора до гора, от ограда до ограда. Но по време на полет птицата успява да улови квалифицирани туристи - насекоми.

Titmouses перфектно се движат в короната на дървото, както вертикално, така и хоризонтално, могат да бъдат окачени от дъното на конуси и клони. Силни мускули и остри здрави нокти помагат да се правят различни акробатични каскади в търсене на насекоми, за които дори една пословица се сгъва: "Малка птица, но нокът е остър".

И наистина, краката на птиците са доста дълги, силни, със силни пръсти и извити остри нокти. Най-мощният нокът на задния пръст.

Остри зъби. Снимка на автора: Jocelyn Anderson, CC0

Оперението на цици е дебело и меко. Сексуалната разлика в цвета често е слабо изразена. Но има изключения:

  • Например, чифтосване облекла от мъжки и женски от огнена глава Remez (лат. Cephalopyrus flammiceps) забележимо добре, а през останалото време те се различават малко.
  • Мъжка африканска тъмница (лат. Parus funereus) изцяло черно, женско тъмно сиво.

Младите птици се различават от старите само в по-бледи тонове на оцветяване. Всички видове от семейството се личат веднъж годишно: след гнездовия период те сменят оперението напълно, а не частично. Първите години се заменят с перо през първата есен на живота им.

Тис (японски) тит. Снимка на автора: Laitche, CC BY-SA 4.0

Перо цици боядисани ярко и контрастно. Разликата между видовете цици се изразява в техните цветове. Обикновено в цвета на оперението им се комбинират бели, черни, червеникави, сиви, синкави тонове, поради наличието на пигмента меланин. Липохромите, присъстващи в някои видове пигменти, придават на птиците зеленикав и жълт тон.

Като правило при птиците има “шапка”, контрастираща с цвета на бузите, “вратовръзка”, гърлени петна, полета върху перата на крилата и опашката. Сестрата на голямата синичка, синята синичка, на главата и крилата се виждат светлосини, лазурни пера. Само Тима от Хималайската пяна (лат. Sylviparus modestus) е боядисана не твърде ярко, в зеленикаво-маслинови тонове. Клюн и крака на цици най-често са сиви.

Тима на Хималайската пяна Снимка на автора: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Как пее петелката?

Цици пеят монотонно, но добре. Пеенето им зависи от вида. Понякога това са мелодични и чисти трели, свирки, писъци, писъци. Гласът им може да се чуе от началото на февруари до юни, както и в края на лятото.

Съществуват два основни вида песен: демонстративна, с която птиците привличат партньори и териториални. В допълнение към основните видове, има и характерен звънене за всички цинитих: "ци-ци", "si-si", "zin-zin" или "jo-ji". Голямата синица пее по-трудно от други, експертите отбелязват 40 варианта на звуците, които прави.

В Русия хората наричаха титаните деветчленни и вярваха в магическата сила на нейното пеене. Вярваше се, че птицата играе ролята на пророк, звучи да ви информира за предстоящото нещастие или радост. Гласът й служи и като знак, който предсказва времето. - Ако синицата свири, това ще е ясен, топъл ден, а ако се чуе, тогава ще има силен студ през нощта.

Пепелянка Снимка на автора: Беки Мацубара, CC BY 2.0

Как да се разграничат мъжки гърди от женски?

  • перушина

Женските на много видове са боядисани в същите цветове като мъжките, но имат оцветяващи тонове в оперението. Женските от големи цици се отличават със зеленикави гърбове, меки “шапки” и черна ивица на гърдите си, които са по-тънки от тези на мъжките. Но единствено възрастните птици могат да се различат по тона си, а при младите цици мъжките приличат на женски.

  • Клоакална издатина

По-надежден начин е да се измери клоачната издатина по време на размножителния период. При мъжете тя има полова зъбец, при жени без издутини. Но е необходимо да се определи умело.

  • Пластир за уста

Птиците могат да се различават и по успокояващото място, което се появява само при жените.

Петна точка е неразрязана област от кожата, богата на кръвоносни съдове. Те птица затопля яйцата.

Мъжки (отляво) и женски (отдясно) Ориенталски тит. Снимка на автора: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Къде живеят цици?

Повечето цици обитават северното полукълбо. Птиците са често срещани в Европа, Азия, Северна Африка и Африка на юг от Сахара, както и в Северна Америка. Цици не се срещат в Австралия, Южна и Централна Америка, Антарктика, Мадагаскар, островите на Карибите, в Нова Гвинея, но се намират в Сънда и Филипинските острови, както и в Тайван. Азия се счита за родно място на цици, тъй като тук се срещат повече от половината от всички видове семейства.

На територията на Русия живее 9, според други данни 11 вида от семейството:

  • голяма титла (лат. Parus major),
  • гребена (лат. Lophophanes cristatus),
  • обща синица (лат. Cyanistes caeruleus),
  • бял лазур (лат. Цианисти циан),
  • tux (лат Periparus ater),
  • кафява глава (лат. Poecile montanнас),
  • черноглава тит (лат. Poecile palustris),
  • сивоглава тиква (лат. Poecile cinctus),
  • тит тит (лат. SittiparusVarius).

През лятото гърдите живеят в горите от всякакъв вид, като е по-малко вероятно да отидат на открити площи. В планините те се намират до височина от 4200 м. През есента и зимата те се събират в стада и летят до жилище на човек. Броят на птиците в стадата на лазурните дървета достига 5-15 индивида.

Бял синигер (лат. Цианисти циан) е вписан в Червените книги на Република Беларус и Руската федерация. Белокрилата сивица е включена в Международната червена книга (лат. Machlolophus nuchalis), живеещи в отделни групи само на запад и на юг от Индия. В списъка на видовете, които изискват специално внимание, има тит тит (лат. Sittiparus varius), която в Русия се намира само в Южните Курили.

Черен синигер. Автор на снимката: Иван Меденица, CC BY-SA 4.0

Какво ядат цици?

Тимузите са предимно насекомоядни птици. Но в природата те се хранят с други малки безгръбначни, както и с растителна храна. Те унищожават огромен брой вредни насекоми, техните ларви, мекотели и паякообразни.

Диетата на членовете на семейството е сезонна. През есента и зимата, когато няма насекоми, храненето на циците се състои от растителна храна. По това време те пристигат в населени места. Птиците често посещават хранилките. Особено обичат слънчогледовите семена. Синичката ще вземе едно семе в клюна си, ще лети до най-близкото клонче на дървото, ще го натисне с два крака към клона и старателно ще оре с малкия си клюн. Яжте едно семе, летете след друго.

Той обича синигер и бекон. Можете да го дадете на птици само сурови. Възможно е да се нахрани тиграта с овес, трохи от бял хляб. Птиците често летят до ферми, уловят мухи и крадат храната, която дават на добитъка. Понякога могат да посещават сметища в търсене на храна и да не пренебрегват мърша.

Черен синигер Снимка на автора: Андреас Айхлер, CC BY-SA 4.0

Характерна черта на цици - способността да се получи храна, висящи с главата надолу по клоните. Така те стигат до безгръбначните животни, скрити под земната кора.

През деня, един лазурен яде до 600, и според някои данни до 1600 насекоми или 15-20 хиляди яйца от копринени буби. Теглото на насекомите, които синигерът яде в един ден, е приблизително равно на собственото му тегло.

Голямата синичка също е хищник. Мистичният символ на доброто и щастието лесно отсява черепите на някои животни и изяжда мозъците им, поглъща меките тъкани от костите им. Този факт се потвърждава и по отношение на прилепите, птиците: обикновена овесена каша, врабче, танцувален тапет и паша мухоловка.

Уилтън синигер, мелоха и синица правят запаси за зимата. Те крият храната през цялата година и дори когато хранят пилетата. Но повечето от запасите от птици се правят през пролетта и есента. Слагат семена на хиляди различни места, но след това всички ги намират.

Бяло лазурно. Автор снимка: Левашкин, CC BY-SA 4.0

Разплодни цици

Птиците достигат полова зрялост до 9-10 месеца. Като цяло, циците са моногамни, въпреки че имат известни случаи на бигамия. Гнездят се по двойки, охраняват територията си. Да започне възпроизвеждане през април и май.

В големите титли съюзите започват да се формират много преди това време. Още в мразовитите дни на януари можете да чуете как звънят, чуват и виждат кавгите на мъжките. През пролетта, по време на борбата за участъци, техните заплашителни демонстративни пози, вертикални полети, изтегляне с „колона“ и клякам стават особено забележими. По време на разтягане, мъжките от голямата сина показват един на друг черно петно ​​под опашката - основната черта на техния йерархичен ранг и възраст. Те показват и черна шапка на главата, според която съперниците лесно различават позицията на всеки друг. Понякога те летят нагоре, като се намират един срещу друг и трептят крилата си.

Важно събитие в цици - периодът на ухажване. Мъжът се върти около женската, трепва с потъналите си крила, демонстрирайки поведението на пилето, приплъзва се, показва й всички места за гнездото. Женската също може да демонстрира поведението на пилето, ако тя харесва мъжа. Партньорите показват как те могат да манипулират клоните, което показва тяхната способност да построят гнездо, а мъжът - хранене на жената.

През февруари старите птици вече са съчетани по двойки, често формирани от последния размножителен сезон. Дори и мъжете и жените да зимуват на различни места, те се намират един друг. Младите птици прекарват повече време в търсене на партньор. Цици държат двойката дори в случай на смърт на пилетата или загуба на полагане. По време на гнездене (пролетта и лятото) тези птици са едва забележими, потайни и се държат тихо. Затова изглежда, че циците летят някъде за лятото.

Най-често, цици изграждат гнезда в готови кухини на дървета, по-рядко, с недостиг на места - в дупки, вдлъбнатини в земята, гнездящи кутии или цепнатини. Често те използват за гнездене на тръби, пощенски кутии и други места, подходящи за птиците, поне по някакъв начин подходящи за отглеждане на пилета. Н. А. Зарудният намерил голямо гнездо в Казахстан, подредено в стар камилски череп. Входът към него беше тилният отвор и вътре беше мека подплата.

Кафява глава или пухкав (латински лат.) Живее под всички кухи дървосекачи. Poecile montanus). На метър и половина от земята тя намира удобна кухина и подрежда гнездо в нея. Но ако не намерите кухо дърво, в гнило коноп или сухо дърво, с малкия си клюн издърпайте вдлъбнатина и се настанете в нея. Големи цици (лат. Parus major) предпочитат средни и дори високи етажи (от 1-6 м до 10 м).

Пепелянка Авторска снимка: Алън Върнън, CC BY 2.0

Тъй като гърдите изграждат гнезда и започват да се размножават в началото на пролетта, мястото за пилета трябва да бъде много топло. Жената по-често се занимава със строителство, по-рядко и двамата родители. Гнездото на цици е направено от растителни парцали, облицовани с дебел слой мъх, пера, пух, изкуствени материали и вълна. Вълна naschipyvayut, например, с теглене потапяне на датчанин, и пера вземете, където хищните птици ядат плячката си. Таблата на гнездото им обикновено има формата на чаша дълбочина около 5 cm и диаметър от 7 до 10 cm.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. При полагане, средно 2-6, максимум 13, според някои данни 14 бели яйца с кафяви петна и петна с различни размери, образуващи забележим ръб при тъп край. Най-често гърдите имат яйца с еднакво закръглени краища.

В огнени глави на кученца, яйцата имат тъмно синьо-зелен цвят. Средният размер на голямото яйце е 17,9 х 13,7 мм. Женската се инкубира в продължение на 11-14 дни (гребена - 20 дни). Всеки път, когато птицата напусне гнездото, тя покрива полагането със слой от мъх, който е вид одеало. Мъжът изхранва женската през цялото това време и след това заедно с нея изхранва пилетата.

Яйцата на лазурната синичка. Снимка: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Развитието на птицата синигер продължава около 1 месец. Новородените пилета тежат 1-1.3 g, изглеждат напълно голи, защото перата растат по раменете, главата и гърба се придържат към тялото им. Те имат очни пукнатини и слухови проходи, но вече са способни да издават едва доловим писк.

Най-много пилета растат през първите 10 дни. 4 дни след раждането малките отварят слуховите проходи, а на 8-ия ден се оглеждат напълно. На възраст от 11 дни от момента на излюпването те стават подобни на възрастните птици. Те са покрити с пера, но техните пера не са напълно оформени.

Гнезда на лазурната синичка. Снимка на автора: Ладарозан, CC BY-SA 3.0

Гнезда на лазурната синичка. Снимка на автора: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Родителите пристигат в гнездото 400-600 пъти на ден. Когато малките пораснали растат и летят от гнездото за 15-22 дни, родителската грижа за потомството не свършва дотук. Малки и още 2 седмици остават заедно мама и татко.

Вторият път циците излюпват пилета в края на лятото, полагайки по-малко яйца от първия път. Птиците могат да гнездят на едно и също място или да направят ново гнездо.

Пилета големи цици. Снимка на автора: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Ползите и вредите от цици в природата

На практика, циците са по-интересни от други птици, които унищожават вредни горски насекоми. Значението на тези птици за горското стопанство се обяснява с факта, че за разлика от повечето други насекомоядни птици, те не летят с настъпването на есента. Те продължават да интензивно унищожават вредители през зимните месеци. В допълнение, цици, добре приспособени към живота в гората или градината, могат да намерят и извлекат плячка, недостъпна за други птици. Всичко това дава основание да се цитират най-полезните представители на авифауната.

Цици, като скорци, са най-добрите гледачи на нашите градини, така че хората се опитват да ги привлекат в домовете си, да изградят чертежи за птиците и да оборудват хранилки.

Цици са много удобни като модел животни, когато изучават поведението и екологията на птиците. Генетиката също ги използва за научни цели.

Цици могат да причинят щети на човешката икономика. В края на есента и зимата те атакуват пчелина, почукват дупки и събуждат пчелите. В по-голямата си част, птиците причиняват щети не чрез ядене на определен брой насекоми, а като ги държат будни. Раздвижените пчели се разболяват с Nosema, което е съпроводено с лошо храносмилане и диария (диария). Насекомите не ядат изпражнения, замърсени с изпражнения и умират.

Златната синиста Снимка на автора: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Фидер за цици: видове и снимки

От десетте цици в студените северни зими само един оцелява. Причината е липсата на храна. За да се поддържа постоянна телесна температура, която при птиците е 40 °, те се нуждаят от много енергия. Ако през нощта температурата на въздуха падне под 10 °, тогава гърдите губят до 10% от теглото си наведнъж. Можем да помогнем, ако нахраним птиците сутрин след студена нощ, за да могат сами да продължат да търсят храна през деня.

Ако направите отворена храна и фидер, те ще посетят не само цици, но и много други птици. Съществува неизбежна конкуренция и евентуална вреда. Тъй като врабчетата и гълъбите са по-приспособени за получаване на храна през зимата, най-добре е синитата да правят индивидуални „анти-пестициращи” структури.

За цици можете да правите следните типове хранилки:

  1. Хранилища за бункери

Храната в такъв захранващ елемент е в контейнер, тя е затворена от утаяване, а обривът й се регулира от количеството, изядено от птиците в дозиращото отделение.

  1. Чрез тайна

За цици, тъй като птиците са по-разбирани от врабчетата и гълъбите, те понякога правят хранилки с тайна, така че птиците да вземат семената един по един.

Снимка: Тони Алтер, CC BY 2.0

  1. Окачени фидери от тел и трайни материали

Това са дизайни, основани на способността на циците да висят с главата надолу и по този начин да получат храна. Например, окачени под формата на мрежа от трайни дебели проводници.

В такива хранилки могат да се поставят питателни топки и цели ядки за плюене. В допълнение, можете просто да окачите хранителната смес върху жицата, конусите и т.н.

Снимка на автора: Ан Харисън, CC BY-SA 2.0

Мрежи от пластмаса и твърде леки материали не могат да се използват.

Птиците седят по хранещите се в движение, могат да се заплетат в мрежата или подобни материали и да счупят лапите си.

Такива хранилки не могат да се използват за птици. Снимка: Аренд, CC BY 2.0

Какво да хранят цици през есента и зимата? Храни за хранилки

Орнитолозите смятат, че на птиците не трябва да се дава голямо количество храна. В противен случай, циците могат да спрат да търсят и да ядат естествена храна, а това е изключително важно за оцеляването на птиците. Количеството фураж трябва да бъде разпределено по период.

  1. Първи период - прикормочен, от средата на октомври до края на ноември.

По това време на годината цици все още не са склонни да ядат предложените продукти, да свикнат с коритото. През есента птиците дават 15-20% от храната от дневните нужди.

  1. Основен период - от началото на декември до началото на март.

Най-трудното време за цици. Можете да им дадете пълна ставка, но в никакъв случай не може да ги прехранва.

  1. Краен период - преди появата на първите размразявания.

През този период птиците дават 60-80% от нормата.

Скоростта на някои емисии за едно захранване на ден:

  • 50 грама сурово месо,
  • 200 g смес от зърнени култури (просо, слънчогледови семена, коноп, раздробена пшеница, овес или овесена каша), t
  • 200 г семена от плевели.

Снимка: Йохан Хансон, CC BY 2.0

Добра храна за птици, която можете да третирате като цици:

  • не пържени и несолени слънчогледови семена,
  • овес,
  • просо,
  • перлен ечемик
  • леща,
  • грах
  • натрошени семена от тикви и дини,
  • бели хлебни трохи
  • Горски плодове, калина, бъз, дива роза,
  • семена от коприва, киноа, репей, коноп,
  • ниско съдържание на мазнини извара, смесено с галета,
  • фъстъци и ядки (за плоски хранилки, те трябва да бъдат смачкани с нож),
  • кедрови ядки,
  • плодове и сушени плодове,
  • твърдо сварено и настъргано яйце и неговата черупка,
  • сурово месо и несолена свинска мас.

Не давайте цици:

  • чипс,
  • черен хляб
  • магазин за солени бисквити,
  • печени и осолени слънчогледови семена,
  • пържено,
  • пушени,
  • солено,
  • сирене.

Графитна титла. Автор на снимката: Дерек Кийтс, CC BY 2.0

Как да уловим синичка?

Орнитолозите уловят птици, за да ги позвънят и да видят какви полети правят, да разберат колко живеят и т.н. Уловът на птици е по-добър в ранните сутрини, зимата или късната есен. За целта използвайте прозрачен капан с автоматично затваряне на вратата. Като стръв се поставят птичи модел и фураж.

Как да изплаши цици?

През зимата циците могат да летят до балконите в търсене на храна, да избият изолацията, да напълнят торбичките с первази, да направят силни шумове. Ако стане невъзможно да живеем с тези проблеми, е време да помислим как да премахнем птиците от прозорците им.

  1. Окачете хранещите се далеч от прозорците и балконите и не забравяйте да ги зареждате редовно.
  2. Изградете "антипреси" (тънка тел близо до бордюра, шипове), смажете парапета с хлъзгав грес.
  3. Създайте ситуация на дискомфорт: закачете лампата с режим на светкавица, лъскави предмети с шумов ефект, като дискове или панделки, сини флагове, изплаши птици с неприятни миризми (например миризмата на лук).
  4. Сложете плашило или модел на хищна птица, залепете снимките на очите на бухала или главата на котката, включете биоакустичното устройство със звуци на пляскане на крила на хищници, викове на птици.
  5. Вземи котка, която ще изплаши цици от балкона.

Анти-шипове прозорец шипове

Поддържането на цици у дома

Благодарение на лековерчивостта, скромността и непретенциозността, много видове цици често се съхраняват в клетки. Прясно уловени птици незабавно поемат храната, която им се предлага. Те дори могат да бъдат напълно опитомени. Всички видове цици, с изключение на големите, могат да бъдат държани в групи. Голямата синишка убива малки птици.

Тъй като птицата е много подвижна, клетката или волиера за нея трябва да бъде просторна, с дължина най-малко 60-70 см, ширина 60 см, височина 80 см, с дълбока тава (от 10-15 см). Тя трябва да бъде оборудвана с магаре, поилка, клони на широколистни дървета с кора вместо с пластмасови стълбове, вана за къпане и няколко подвижни външни захранващи устройства. Първият път на живот в клетката, синичката ще търси вода в дъното, в тавата. С течение на времето тя ще се използва и ястията могат да бъдат преместени по-високо.

Тайванска титла Автор на снимката: Робърт tdc, CC BY-SA 2.0

Какво да хранят цици у дома?

Птиците от това семейство са доста непретенциозни в храната. Те ядат често и много. Цици в клетка могат да бъдат хранени:

  • смес от моркови и бисквити с извара,
  • варени пилешки яйца
  • бял хляб, потопен в мляко или сладък чай
  • изсушен прах от насекоми,
  • дебела каша
  • плодове,
  • пъпки
  • червеи.

Хранете циците 2 пъти на ден, наливайки толкова, колкото могат да ядат. Всички птици се нуждаят от допълнителни витамини, особено B1.

Видовете храна могат да варират в зависимост от вида на цици. Например, домашният готвач се нуждае от друго ядене у дома:

  • обелени кедрови ядки - 5-6 бр.,
  • фураж "Padovan" за насекомоядни, може да бъде всички цици,
  • отглежда смес от зърна
  • покълнали слънчогледови семена,
  • резени ябълки, краставици, боровинки,
  • Билки: моритови, птичи планинари, глухарче, традиции,
  • ларви на брашни червеи - брашни червеи и техните какавиди,
  • твърдо сварено яйце.

Червеникава синичка. Снимка на автора: Беки Мацубара, CC BY 2.0

Как да се хранят цици пиле?

Необходимо е да се хранят много малки, все още не бебе птица често - на всеки 2-2.5 часа, по-късно интервалите могат да бъдат увеличени до 3-4 часа. През нощта почивайте от 12 до 6 ч. Можете да го нахраните с „славеева смес“, състояща се от твърдо сварени яйца, настъргани сурови моркови и настъргани бели хлебни трохи. В същото време на 1 яйце вземе половината от средния моркови и толкова много бисквити, че масата е мокра, но не лепкава на ръцете. Морковите са по-добре да се търка на ренде, от които излизат тънки дълги пръчки.

От време на време сместа може да бъде заменена:

  • нарязано нискомаслено извара,
  • дафния или гамарус
  • натрошени слънчогледови семена,
  • тънки филийки пилешко или говеждо месо.

Можете да нахраните пилето със спринцовка, пипета или лъжица. В процеса на грижа за него да следва неговата тлъстина. Важно е, че под опашката му и в „вилицата“ (стегнати ключици) има слоеве от жълта мазнина.

Черен тит Авторска снимка: Сергей Черни, CC BY-SA 3.0

Интересни факти за цици

  • Първият закон за защита на цици е издаден от архиепископа на германския град Трир в началото на XIII век. По-късно в указ на Людвиг от Бавария от 1328 г. се казва: „Тежко наказание очаква онзи, който улови птица, нетърпелив събирач на насекоми. Този, който е нарушил закона, трябва да плати кралското досие от 60 шилинга, както и да даде красива червенокоса и 12 пилета като компенсация.
  • Тит - много умна и интелигентна птица. Ако окачите деликатес на нишка вътре в бутилката, тя първо се опитва да я пробие през стъклото. И тогава той ще седне на шията и ще стане клюн, за да дръпне конец. Ако нишката е твърде дълга, птицата ще я задържи с крак.
  • Титмата е името на реката, левият приток на Яуза, която в района на Лефортово в Москва е напълно затворена в колектор.
  • Ако хванете синичка и я сложите на гърба си, тя попада в някакъв ступор, преструвайки се, че е мъртъв.
  • В царско време в Русия, бележка за плащане на купюри от 5 рубли се нарича синя за синята светлина на неговия фон.
  • В Русия, 12 ноември е сит фестивал. Екологичният празник „Ден на Синичкин” бе организиран по инициатива на Руския съюз за опазване на птиците.

Обикновен син син. Снимка на автора: Максимилиан Дорш, CC BY-SA 3.0

Голям синит хабитати

Това е заседнала птица, само при тежки студове, когато има остър недостиг на храна, тя може да промени местообитанието си. Като правило миграцията е резултат от приближаването към човешкото обитаване. Широко разпространена в Европа, с изключение на далечния север и Исландия, тя се среща в Северна Африка и Близкия изток. В Югоизточна Азия тя живее в Япония и в целия Индокитай до остров Ява и остров Борнео. Не можете да срещнете голяма птица в северната част на Сибир, сред твърди иглолистни гори и в планините. Голямата синица не се страхува от хората, активно обитава площадите и парковете на града, с удоволствие лети до хранилките и дори кълчи храна от човешка ръка.

Големи сини песни

Големи цици - птици певци. Мъжете, печелили двойка, пеят по-разнообразни женски и го правят почти през цялата година, с изключение на зимните месеци. Има около 40 различни звука, направени от цици. Гласовете се открояват по-специално: “цици-ци-пи”, “ин-чи-ин-чи”, викане - “pin-pin-chrrzh”. През пролетта песента е по-монотонна “zin-zi-ver”, “zin-zin”. Големите цици пеят особено интензивно по време на размножителния период: от март до втората половина на май и от втората половина на юни до края на юли. Есенното пеене започва през август, засилва се в средата на септември и завършва през първото десетилетие на октомври. В допълнение към самото пеене, циците изпълняват така наречената под-песен - мелодично, тихо чуруликане, „мъркане“, което звучи най-често през февруари или март.

Развъждане на големи цици

Обикновено големите цици поставят две съединители: в края на април и в средата на лятото. В първия съединител има до 15 бели, леко блестящи яйца, но по-често 8 - 12. По цялата повърхност яйцата са покрити с червеникаво-кафяви петна и петънца, образуващи ръб на тъпата страна. Вторият съединител обикновено е с 2 яйца по-малки. Титната излюпва яйца 12-14 дни. През това време мъжът осигурява храна за жената. Тигър излита от гнездото само когато се приближи опасността. Първите два или три дни излюпените пилета са покрити със сиво, така че женската не напуска гнездото, като ги загрява със своята топлина. Мъжът по това време действа като хляб. Когато пилетата започнат да се покриват с пера, двойката подхранва потомство, което донася средно по 6-7 грама храна на гнездо на ден.

Пилетата излитат от гнездото на около 22 втори ден след раждането. След заминаването те държат ято близо до гнездото и родителите продължават да ги хранят за една или две седмици. Ако женската започне втория съединител, мъжът води първото потомство.

През лятото Големите цици се хранят главно с насекоми, мушици, мухи, комари, паяци, гъсеници и щурци. Nestlings се хранят с най-калорични насекоми, а именно гъсеници. С настъпването на зимния студ циците преминават към растителна храна. Храни се основно със семена и зърнени култури. Тези птици не правят запаси за зимата и ако намерят храна, скрита от други видове птици, те ядат с удоволствие. Не пренебрегвайте цици и мърша.

Гледайте видеоклипа: Голям синигер и Син синигер гладни през зимата (Юни 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org