Животни

Най-малките животни в света

Pin
Send
Share
Send
Send


Най-малките животни в света могат да изненадат със своя размер, необичайни форми и уникални способности. Някои фауни са много отровни, а малкият им размер ги прави особено опасни за хората.

Топ 10 на най-малките представители на животинския свят:

  1. Жаба Педофрин.
  2. Пчела от колибри.
  3. Микрофонът на брукезийския гущер.
  4. Барбадосска змия Чарлз.
  5. Multidental джудже.
  6. Малък гекон.
  7. Този вид маймуни.
  8. Звездоноса къртица.
  9. Фенек.
  10. Мишка лемур.

Педофрин жаба

Жабата е най-малкото гръбначно животно, намерено наскоро. Дължината му е 7-11 мм. Открита е сравнително наскоро в Нова Гвинея. Местообитанието е горски листа и мъх. Малкият размер и неразвитите фаланги на пръстите не позволяват на жабите да се изкачват по вертикални повърхности. Цвят камуфлаж, кафяв с червен оттенък и петна по страни. Коремът е сив на цвят, задните крака са дълги.

Пчела от колибри

Размерът на птицата е 4-6 см, а теглото е от 2 гр. Женските са по-големи от мъжките, перата са почти със същия цвят, но мъжките изглеждат много по-ярки по време на брачния сезон. В края на периода се сравнява цветът на оперението. Лапите са много малки, защото птицата прекарва по-голямата част от времето във въздуха и не са необходими силни нокти. Гнездата са направени от мъх, кора от дърво, добавят се паяжини за еластичност. Колибрите са самотни и могат да бъдат само заедно по време на чифтосването. Женската развъжда пилета без помощта на мъж. Чудя се:

  • Колибри живеят в Куба и крайбрежните острови.
  • Те ядат два пъти повече, отколкото тежат.
  • Летете до 20 часа без почивка.
  • Живее от 7 до 10 години.
  • Човек не може да види пляскането на крилата на птица.
  • Колибри могат да опрашват 1600 растения на ден.

Lizard brocezia micra

В Мадагаскар е намерен миниатюрен гущер. Тя се поставя върху бутона със среден размер. Размерът е 20-25 мм. Храни се с малки насекоми и червеи. Прекарайте нощта на ниски храсти и дървета. Цветът е кафяв, а в агресивно състояние е тъмнозелен. Главата е голяма, опашката е къса. Женските са малко по-големи от мъжките. Лошо адаптирани към непознати условия на живот. Генетичните изследвания показват, че характеристиките на островната система са допринесли за появата на такъв размер на гущер.

Барбадос змия Карл

Остров Барбадос в Карибите е дом на уникална миниатюрна змия, която е почти на ръба на изчезване. Горите, обитавани от Барбадоските змии, са безмилостно изсечени и площта за живот намалява с всяка изминала година. Животните се хранят с мравки и техните ларви. Женките полагат едно яйце, а потомството е голямо, половината от размера на майката, 5 см. Размерът на възрастния достига 10 см.

Мулти-назъбено джудже

Местообитанието на мулти-зоопарка е Индия, Северна Африка и Азия. Теглото на животното е по-малко от 3 грама. Учените твърдят, че представител на фауната с такова тегло не може да съществува. В природата всичко е различно и наскоро открихме този удивителен вид бозайник. Стрелата се движи бързо, яде много, до 6 пъти повече от теглото си. Храни се с насекоми, понякога с по-големи жаби и червеи. Ако не яде на всеки два часа, ще умре от изтощение. Той живее в дупки, смътно прилича на къртица, опашката е много дълга. Цветът на козината е кафяв, а на корема е лек.

Малък гекон

Необичайно красивите гущери живеят по палмови дървета в Източна Танзания. Леко променящият се морски климат допринася за живота и размножаването на потомството. Геконът използва нектар от цветя и малки насекоми като храна. Мъжките са боядисани в ярък син цвят, а женските са по-приглушени зеленикав оттенък. Размерът на възрастен индивид е 6–9 см. Учените са постигнали размножаване на гущери в плен и проблемът с изчезването е решен. Женските поставят 2-4 яйца, от които се появява потомството с размер 20 мм. Животът на геконите е 5-6 години.

Джудже ринка (marmazetka) много мобилна и бърза маймуна. Теглото на животното не надвишава 120 грама. Външно много прилича на катерицата. Живейте и получавайте храна за семействата. Периодът на сключване на брак не е свързан с определено време. Маймуните живеят в горите на Южна Америка, се хранят с листата и плодовете на дърветата. Те са много срамежливи, изкачват се на върховете на дърветата с всякаква опасност и е почти невъзможно да ги хванат. Общувайте помежду си с свистене. Чудя се:

  • Слухът и зрението се развиват повече от другите сетива.
  • Маймуните маркират своята територия, така че техните близки да ги открият по-лесно.
  • При раждането, потомството често се появяват близнаци.
  • Няма вторични сексуални характеристики, мъжете и жените са външно неразличими.
  • В развитието на мозъка има много свързани знаци с човек.

Молът е получил името си от формата на носа във формата на звезда, за да може удобно да копае и да получава храна. Носът на животното улавя вибрациите от движението на плячката. Размерът на животното е малък, 10-15 см. Опашката спрямо тялото е средна, 9 см. Тя служи за съхраняване на мастните резерви и следователно леко се увеличава от началото на студеното време до 3 см. Цветът на козината е почти черен. Морските звезди живеят в Източна Канада и Северна Америка. Активно копаят тунели, където живеят, съхраняват хранителни запаси и отглеждат потомство. Яжте насекоми, червеи, риби. Във водата се чувствате чудесно. Пролетта на сезона на чифтосване. Потомството се ражда без вълна след 45 дни в размер на 5-7 деца. Продължителност на живота до 7 години.

Преведено от арабски, fenek е лисица. Тежи 1,5 кг с височина 15-25 см. На повърхността изглежда като лисица, има големи уши и крака, покрити с вълна, която предпазва от горещ пясък. Предимно живеят в пустините на Северна Африка. Те живеят в групи, територията им е маркирана с урина. Ловите само през нощта. Хранят се с малки животни, яйца, насекоми и гризачи. Живейте и отглеждайте потомство в дупки. Лесно е да се разбираме с мъж в плен.

Мишка Лемур

Лемурът на малката мишка е много малък примат, с кафяво оцветяване на гърба и светъл цвят на корема. Подходящ за игра с размер, тегло 300 гр. Дължина на тялото с опашка от 20 см. Живее на запад от Мадагаскар, яде насекоми, плодове, листа и гущери. Добре се размножава и живее в плен.

Фауната на нашата планета никога не престава да учудва с разнообразието и странните форми на представителите на фауната. За да оцелеят в тежки условия, те са принудени да се адаптират и по всякакъв начин да предпазят живота си. И затова, противно на законите на природата, съществуват различни видове миниатюрни животни, чието съществуване е трудно да се повярва.

Най-малкият елен

Говорейки за елен, веднага се появява голямо животно. Въпреки това, има елен, размер на малко куче. Името му е северен пуд. Височината на животното при холката е само на тридесет до четиридесет сантиметра.

Еленските рога са много малки, така че не влияят на височината. При мъжете те са леко видими, а при жените са напълно покрити с коса. Можете да се срещнете с този прекрасен елен в южната част на Чили и остров Чилос, въпреки че това не е лесно, тъй като животните предпочитат да водят потаен начин на живот.

Малки животни от Русия

Сред пилетата пъдпъдките са най-малките птици. Теглото на тази птица не надвишава сто грама. В Русия те обитават нивите, степите, ливадите, ливадите и ръбовете.

Малката лисица се нарича Корсак. Дължината му е само петдесет сантиметра, а височината на раменете е тридесет сантиметра. Корсак е често срещан в европейската част на Волгоград, както и в южните райони на Татарстан.

Най-малкото същество на земята

Най-миниатюрно животно на Земята е Кити - прилепът на прасето. Това е жител на Тайланд. Дължината му варира от два сантиметра девет милиметра до три сантиметра три милиметра, а теглото не надвишава два грама.

Тази мишка принадлежи към реда на прилепите. За първи път мишка от свине е открита през 1973 г. от тайландски биолог. По размер, това животно е по-малко от много насекоми. С този малък прилеп само джуджето се съревновава.

Мишката с прасе прилича на стотинка. Цветът е сив или кафяв с червеникав оттенък. Те живеят изключително в югозападната част на Тайланд в националния парк Сай Йок. Животните прекарват деня в малки групи в пещери от варовикови хълмове. Вечерта, в група до пет човека, те ловуват, без да се отдалечават от местата си на повече от километър. Основната им храна са насекомите, които мишките излитат директно от листата. Броят на тези малки прилепи е изключително малък. Днес населението е около петстотин индивида.

Джуджето Сави също принадлежи към най-малките животни на Земята. Сред земните бозайници тази земеделка е най-малката. Тежи от един и половина до два и половина грама. Той е и най-ненаситното същество в света, яде около два до четири пъти повече от теглото си за един ден. Също така, най-високият пулс сред животните е най-дребният Сави. Животните живеят в Северна Африка, Южна Европа, Закавказието, азиатските страни. Той може да се намери в Московска област, Приморския край, в района на Байкал и в Урал.

Гледайте видеоклипа: Най-малките животни в света с удивителни размери! (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org