Птици

Сива чапла - описание, местообитание, интересни факти

Pin
Send
Share
Send
Send


Сива чапла красива и много внимателна птица. През цялото време нащрек беше принуден от тъжния опит на предците, които почти изчезнаха от лицето на Земята в миналото. По време на брачния сезон птиците имат особено красиво оперение по главата. Тези трофеи отдавна са ловувани от хора, които не дават възможност на чаплите да седят. Дамите използват уловени пера като украса за шапките си. Благодарение на предприетите времеви мерки за защита на птиците живеят и се размножават чапли.

Сива чапла: Описание

Говоренето за тези същества е удоволствие! Те са грациозни и красиви, в тях има вид аристокрация. Чапла е голяма, дългокрака птица. Теглото на възрастен индивид достига 2 кг, дължината е 90-100 см, а размахът на крилата достига 175-200 см. Главата на чапла е доста тясна, украсена с огромен клюн, розов с жълтеникав, наподобяващ кинжал повече от това, което птиците използват с носа и устата си. На гърба има „пигтейл“, черна купчина пера. Вратът е много дълъг и гъвкав, огъва се по време на полета. Главата, шията и долните части на тялото са мръсно-бели, с тъмни петна отпред. Цветът на перата на останалата част на тялото е сив със синьо. Лапите са също сиви с жълт оттенък. В размножителния сезон птицата изглежда много красива, цветът на човката става много по-ярък и процъфтява прочутата „плитка“.

Местообитание на сивата чапла

Тази красива птица може да се намери в благоприятния климат на Европа и Азия, а африканският континент също може да се похвали с такива обитатели. В страни, където водата във водните обекти замръзва през зимата, сивата чапла излита, за да прекара зимата в Африка. Русия също е в списъка на студените страни, така че птиците прекарват тук само 6-7 месеца, довеждат потомството си и летят до гореща страна за почивка на щрауси и хипопотами, но през пролетта отново се срещаме с тях. Колонията от сиви чапли не променя мястото си на пребиваване, тези птици са много отдадени на местата си за гнездене.

Общи места, обитавани от птици - бреговете на различни водоеми, като реки, езера, потоци, блата. Няма разлика, стига да има вода, дори и да е още пресна, дори солена. Има само едно условие при избора на резервоар, той трябва да бъде с плитка вода, която служи като чапла за един вид трапезария, където се храни.

Може ли да запее чапла?

Сивата чапла, чието описание ви позволява да представите красива, дългокрака, горда птица, за съжаление, е лишена от глас. Казано по-просто, тя не знае как да пее, напротив, от писъците й искам да затворя ушите си. Особено ако имате късмет да сте близо до колонията на тези псевдо-певци, те се държат много шумно там. Времето на костура и храненето на пилетата е придружено от силните им викове, те също обичат да викат по време на полета, често в здрач. Чапли правят дрезгави, сурови и крякащи звуци, които се чуват като "фрарк". Това са изпълнителите на песни!

Хитрата птица за ловци

По целия свят знаят, че чапла се счита за най-сръчен ловец. Тази птица търси плячка в плитки води. Благодарение на красивата гледка и остър, като кинжал, дълъг клюн, сивият служител никога не остава без храна. Нито една малка вода не е имунизирана от мълния.

Пернатият хищник бавно и мълчаливо се движи през „столовата си“ по водата, опитвайки се да се грижи за плячка. Ако бъде хванат твърде много от жертвата, сивата чапла, без да се обърква, веднага я удари с клюна си със сила или разтърсва глава от едната към другата страна, опитвайки се да я убие, преди да яде.

Птицата поглъща плячката си изцяло. Диетата на сивата чапла е доста разнообразна, но не можете да я наречете вегетарианец. Любимата й храна е риба, змиорки, безлюдни земноводни. В допълнение към тези деликатеси, насекоми, влечуги, ракообразни и малки гризачи могат да влязат в менюто на чапла.

Времето за чифтосване

Сивата чапла е много интересна и се държи в периода на чифтосване. Гнездото е построено от мъж. Ако птиците презимуват на друго място, тогава по-силният пол на птиците идва първо в зоната за гнездене и веднага се опитва да заеме по-добро гнездо. Ако това не стане, мъжът, като истински мъж, ще го изгради сам.

Следващата фаза на сватбената церемония е, че жената, след като погледне мъжа с добра „къща“, лети до него, молейки за жена, но за пръв път определено ще я отблъсне. За да постигнете местоположението на собственика на гнездото, булката трябва да покаже постоянство и търпение. След като няколко пъти подред преследваше жената, мъжът най-накрая я пусна на територията му. Този вид сватовство свършва там, а двойката създава семейство, но такъв брак продължава не повече от година. За следващия сезон птиците очакват нови игри и други партньори.

Сивите чапли са примерни родители

Сивата чапла ражда пилета само веднъж годишно, а в онези редки случаи, когато потомството не работи, се прави втори опит. Тези дългоноги птици са образцови родители, грижата им за потомството е показана в самото начало, когато гнездото се строи. “Домът” на сивата чапла е цяла непревземаема крепост, като в същото време е надеждно и уютно убежище за пилета. Гнездото е много голямо, с диаметър около 80 см, височина около 60 см, средата е покрита с тръстика и трева. Жилището е построено на голяма надморска височина.

Яйцата се слагат един след друг на всеки 2 дни, като общо се излюпват 3 до 5 яйца. В излюпването, което продължава 26 дни, вземете участие и татко и майка. Появилите се пилета са покрити със сиво, а оперението започва да се появява след около седмица.

В продължение на 20 дни грижовни родители никога не оставят бебетата сами в гнездото, като ги кърмят един по един, така че нито дъждът, нито парещото слънце ще навредят на пилетата. Когато децата искат да се хранят, те започват да почукват в клюн на родителите си с малки човки. Татко на служба или дежурна майка хвърлят храната си точно в клюна им. Малки сиви чапли започват да летят след 50-55 дни.

Тези дългоноги птици са свикнали да бъдат предпазливи и да не позволяват на човек по-близо от 200 м, но учените са успели да вдигнат завесата и да открият много интересни неща от живота на сивата чапла. Животинският свят е толкова красив и толкова завладяващ!

хабитат

В Евразия тази птица е много разпространена. Тя не живее само в пустинята и в планините на голяма надморска височина. Те също живеят в Югоизточна Азия. На юг местообитанието на сивата чапла се простира до Средиземно море. Представители на вида могат да бъдат намерени в някои райони на африканския континент. Те живеят в южните и източните части на страната, на Мадагаскар и на Малдивите.

Високо в планините няма да срещнете тази птица. Максималната височина, на която те летят, е 1000 м. Те живеят в близост до сладководни басейни, понякога близо до морета или езера със солена вода. Лов на птици в плитки води.

Представители на видовете, които живеят в центъра и в южната част на Европа, постоянно живеят на една и съща територия, като само понякога летят до по-южни райони. Онези, които живеят на територията на съвременна Русия, летят за топла Африка за зимата. И тези популации, чието постоянно местообитание е територия на Централна Азия, летят до Китай, Индия.

Какви са подвидовете

Чапли, които живеят на различни територии, се разделят на подвидове. Изброяваме основните.

  1. Ardea cinerea cinerea - този подвид живее в Евразия. Тяхното местообитание се разпространява от Западна Европа до Зауралие.
  2. В Мадагаскар има сиви чапли, принадлежащи към такъв вид като Ardea cinerea firasa.
  3. Ardea cinerea monicae - на брега на Мавритания.

Джендър различия

Разграничаването на различните полове не е лесно, дори и ако ги разгледаме отблизо. Но те се различават по размер. Следователно, ако срещнете двама души от различни полове, които са наблизо, можете да определите пола. При мъжете крилото е по-дълго - 46 см, а дължината на клюна обикновено надвишава 12 см. При жените тези части на тялото са по-къси с няколко сантиметра или повече.

репродукция


Сива чапла е моногамен вид птици. Това означава, че те образуват двойка и остават верни през целия живот. Още на година или две, индивидите стават полово зрели.

По време на брачния период техният клюн придобива по-ярък цвят, оранжев или розов. В други случаи тя е сива. В допълнение, други части на тялото на птиците стават по-ярки. Това се случва и при двата пола.

Чапли, които живеят в студен или умерен климат, летят за зимата. Връщат се с размразяване, което се случва през втората половина на март или началото на април. Веднага след като птиците се върнат на местата си за гнездене след зимуване, те започват да строят гнездото. Популациите, които живеят в по-топлите райони и не мигрират към зимата, нямат конкретен сезон на размножаване.

Първо, мъжът започва да оборудва гнездото, а след това - да се обади на жената. Този ритуал при птиците е много необичаен. Когато мъжката сива чапла призовава за жена, той прави шумолене, докато разпростира крилата си и насочва клюна си нагоре. Женската идва на вика, но мъжът не я оставя да се отдалечава от гнездото. Това се случва няколко пъти. Но в този случай, колкото по-късно женската реагира на повикването, толкова по-скоро той ще престане да я преследва. Ако 2 седмици или повече са минали от началото на подреждането от мъжката на гнездото, двойката ще се формира веднага. След това те приключват подреждането на гнездото.

Представителите на този вид се намират на много високи дървета или големи храсти. Материалът е клонки, клонки и тръстика. Гнездото е с конична форма, плоско, обърнато надолу. Диаметърът му е 65-80 см, а височината е около половин метър. Представители на този вид се привързват към гнездото си. От година на година се връщат на едно и също място, за да произвеждат потомство.

Средно женската снася около 5 яйца. Но понякога броят им варира от 3 до 9. Те са сини и бели петна. Яйцата често се посочват от двете страни. На всеки 2 дни сива чапла слага яйце. Излюпването им започва веднага след появата на първия. Яйцата се излюпват от всеки партньор на свой ред.

След 27 дни пилетата се излюпват. Те нямат оперение и се нуждаят от пълна грижа за родителите си. Само седмица по-късно започват да се появяват първите пера. Три пъти на ден сивата чапла извива храна от стомаха му и подхранва младите. Но често се случва, че не всеки получава храна. Това води до факта, че по-старите, по-силни пилета могат просто да ядат по-младите. Понякога те просто могат да крадат храна от тях.

Когато възрастта на пилетата наближава един месец, те се опитват да се измъкнат за първи път и да започнат да се учат как да ловуват. След още 2 месеца хората започват да живеят самостоятелно.

Птичен глас


Представители на този вид правят груби звуци, които приличат на дрънкалка. Те сякаш крещят, но много ниско и кратко. Такава птица издава звук по време на полета. Този силен вик се чува твърде далеч. С този писък подходът на птицата може да бъде разпознат много по-рано, отколкото ще се вижда. Когато е на път да кацне, тя прави силен, остър вик няколко пъти, което също прилича на дрънкалка.

Чапла могат да правят други звуци. Най-често те се чуват, когато птиците са в колониите и не са далеч от гнездото си, тъй като те обикновено остават мълчаливи. Аларменият сигнал, който се издава от представителя на сивия вид чапла, е клане. Когато една птица проявява агресия и изразява заплаха, се издава продължителен вибриращ вик.

Интересни факти

  • Представителите на сивите видове чапла имат специална система от уникални сигнали, които им позволяват да общуват. Птицата е способна да изразява различни емоции. Наличието на дълъг врат й помага в това. Когато птицата е застрашена, тя извива врата си, сякаш е на път да се втурне напред. Панделът, разположен на главата, се издига. Това е последвано от писък.
  • Има и приветстващ сигнал. Тя се проявява с натискане на клюн, когато птицата види своите събратя. Те също се държат по време на брачния ритуал.
  • Месото на тази птица е напълно възможно да се яде. Понякога ловците стрелят с чапла, за да го опитат. Но според прегледите, той няма приятен вкус, така че ловуването на тези птици не е много често срещано.
  • Той е бил доста популярен соколи, чийто обект често е бил избран точно сива чапла.
  • Сива чапла: Описание

    Това е един от най-големите представители на семейството. Теглото на птицата достига два килограма, дължината на тялото е малко повече от метър, размахът на крилата е от 1,5 до 1,75 м. Главата на птицата е тясна, украсена с голям розов клюн, наподобяващ кама. Той е много остър и дълъг - до тринайсет сантиметра.

    На тила има „пигтейл“ - черна купчина пера. Вратът е дълъг и много гъвкав. Главата, шията и долната част на тялото са боядисани в мръснобял цвят, пред тях се виждат тъмни петна. На останалата част от тялото перата са боядисани в сиво с синкав оттенък. Лапите са също сиви, но имат жълт оттенък.

    В размножителния период сивата чапла изглежда особено впечатляваща: човката става много по-ярка и характерната пигтейл се разтваря. Ирисът е жълт с зеленикав оттенък. Около очите се виждат зеленикави пръстени.

    При полет сивата чапла сгъва врата си, която придобива формата на буквата S по такъв начин, че главата да лежи на гърба си. Краката са изтеглени далеч отвъд края на опашката. Ето защо силуетът на летящата птица е малко гърбав, с изпъкналост, която оформя огъването на врата. Това е основната разлика между чаплите и другите дългогърли птици - кранове, щъркели, които държат врата си направо в полет, а главата им се издава далеч напред.

    На корема, гръдния кош и слабините върховете на перата често се скъсват и се рушат в малки люспи, превръщайки се в специален прах, с който чаплите поръсват перата. Тази процедура е необходима, за да не се слепват от рибената слуз. Орнитолозите наричат ​​този прах прах, който присъства във всички видове чапли. Този особен прах от чапла се нанася с продълговати нокти със средни пръсти.

    Сексуалният диморфизъм в цвета на сивата чапла липсва, птиците се различават само по размер: мъжките са значително по-големи от женските.

    хабитат

    А сега разберете къде живее сивата чапла. Този вид е често срещан в Азия и Европа: от бреговете на Атлантическия океан, Японските острови и Сахалин, на юг до Шри Ланка и Северозападна Африка, на север до Якутск и Санкт Петербург. Гнездото обикновено е в Мадагаскар. Хибернира в много региони на Индия, Индокитай и Африка.

    Вероятно много от нашите читатели си спомнят проникващото представление на Никита Михалков от песента във филма „Жестоко романс”, в който има такива линии:

    "Шаги пчела - на ароматния хмел,

    Сива чапла - в тръстиките ... "

    Всъщност в много региони чапла на този вид предпочита да изгражда гнезда в тръстиките, например в Туркменистан. Освен това гнездата им могат да се видят на дърветата.

    Сива чапла: вид пилета

    Трябва да се отбележи, че сивите чапли са прекрасни родители. Всички грижи за отглеждане на потомство се делят еднакво. Заедно те строят гнездо на дървета, големи храсти, в гъсталаци от тръстика или тръстика. Той има формата на обърнат конус.

    При интервал от два дни женската снася от четири до шест яйца, които са боядисани в зелено-син цвят. Подобно на всички членове на отлъчването на телето, потомството на този вид е от тип пиле. С други думи, пилетата се раждат голи и напълно безпомощни, но в същото време се наблюдават. От първите минути им е необходима грижа и повишено внимание на родителите си.

    След като първото яйце е положено, родителите започват да го размишляват, а женската и мъжката се редуват между тях. Може би затова първородният винаги е най-големият. Когато всички пиленца се излюпят, родителите ги грижат заедно. След седем или девет дни първите пера се появяват в пилетата и след две седмици те са на крака.

    Начин на живот

    В по-голямата си част птицата е сива чапла - мигрираща или мигрираща. Само на някои места живее заседнало. В Русия сивата чапла е типичен мигрант на дълги разстояния. Анализ на звънене, проведен от орнитолози, показа, че зимуващите места на сивата чапла са разпръснати на огромна територия. Например, от Западен Сибир и европейската част на Русия, голям брой чапли минава през зимата в Африка, южно от пустинята Сахара.

    Друга част от това население не пътува толкова дълго и остава да зимува в страните от Южна и Западна Европа. В Югоизточна и Южна Азия, в Африка, Малайският архипелаг е сива чапла, която води или до установен, или до номадски начин на живот. Най-често чапли мигрират в малки групи, но понякога се събират в големи стада от до двеста и петдесет птици. Самотни чапли на пасажа са изключително редки.

    Полет за зимуване

    Тези птици летят на доста голяма височина не само през деня, но и през нощта. Есенната миграция обикновено се извършва в здрач, след залез слънце, а през деня стадата се спират да си почиват и да се хранят. При взлете большая серая цапля делает очень быстрые взмахи крыльями, а ноги свободно повисают в воздухе. Набрав нужную высоту, птица подбирает ноги и дальше летит плавно, с размеренными движениями крыльев. Иногда она недолго парит в воздухе.

    В полете стаи цапли образуют прямую линию или клин. Гнездятся серые цапли колониями, в которых бывает до двадцати гнезд. В Европа, където сега тези птици са защитени, има огромни колонии, състоящи се от хиляди гнезда. Има обаче случаи на отделни гнездящи двойки. Понякога колониите са смесени: в тях се заселват други видове чапли, лъжички, ибис. В средната зона на нашата страна, където не са открити други видове чапли и ибис, се образуват моновидни колонии.

    Сивата чапла може да бъде активна по всяко време на деня, те не могат да се наричат ​​нито ден, нито нощ птици. По време на дългосрочни наблюдения беше установено, че времето на тези птици се разпределя, както следва:

    • 77% от времето ловят и остават будни
    • 5,9% от времето, в което птиците спят,
    • 16,6% са ангажирани в хигиенни процедури.

    Интересни данни, нали? Чапла стои значима част от живота си, без да се движи, придърпвайки врата си, на единия крак, а другият е натискащ.

    Сивите чапли имат добре развита система от визуални сигнали. Дългата и гъвкава врата може да изразява различни емоции. Например, заплашвайки противника, чапла се извива на врата, сякаш се готви за хвърляне и вдига кичур на главата си. Обикновено такава поза е придружена от заплашителен вик. Когато птиците се поздравяват, те бързо отрязват човките си. Такова кликване може да се чуе по време на брачния ритуал.

    Докато почива, главата на чапла е скрита между лопатките. Въпреки доста големия размер, чапла не е лесно да се забележи в естествени условия. Не много опитен и внимателен изследовател ще я забележи само когато се приближи до нея. В този момент чапла изправя врата, изрича „Крак“ и веднага се извисява в небето.

    Храната на сивата чапла е само храна за животни. Той е активен, пъргав и изключително ненаситен хищник. Всяка земя или водно животно, с което чапла е в състояние да се справи физически, става негова плячка. Но тъй като тези птици прекарват по-голямата част от живота си в резервоарите, не е трудно да се досети какво яде сивата чапла.

    Доминираща позиция в диетата им е риба, не по-дълга от двадесет и пет сантиметра и с тегло не повече от петстотин грама. Чапла няма да откаже сиви жаби, различни насекоми, ракообразни, мекотели. На сушата обикновено това са гущери и малки гризачи, змии, големи скакалци, бръмбари и скакалци.

    Как се ловува чапла?

    Сивата чапла е много пъргав и пъргав ловец. И в нейния арсенал има много начини за лов и всички те са доста разнообразни. Интересно е, че различните индивиди предпочитат да използват собствените си методи за получаване на храна. Най-често чапла стои неподвижно или бавно се разхожда из плитки води, гледайки към жертвата си.

    След това главата се хвърля върху напълно изправената шия - и плячката е в човката на птицата. Понякога по време на подобен лов те отварят крилата си. Може би по този начин те плашат плячката или засенчват водата, за да ви улеснят да видят плячката.

    Сивите чапли се срещат и в неприлични дела: те не са склонни да крадат плячка от съседите си (чайки, корморани). Но понякога те са ограбени от умни врани. Сивите чапли могат да ловуват, без да се отдалечават от колонията, но могат да летят на значителни разстояния (до тридесет километра).

    вокален

    Репертоарът на сивите чапли е доста разнообразен, въпреки че орнитолозите споменават тези мълчаливи птици. Най-често можете да чуете груб и леко крякащ писък, наподобяващ кратко крякане на врана. Издава се от чапли, като правило, в движение. Може да се чуе на голямо разстояние.

    Всички други звуци от сиви чапли излъчват в колонии по време на гнездене. Един кратък заглушител е алармен сигнал, а вибриращият звук на гърлото говори за агресия. Глухият къс крясък означава, че мъжът е в опаковката. Птици, които се събират в големи групи в рамките на колонията, постоянно „преговарят“ помежду си, като правят крякане и крякане.

    Природозащитен статус

    Днес броят на сивите чапли е доста висок в почти всички области на огромния му обхват. Днес, в съответствие с международния статут, тази птица принадлежи към видове, чието съществуване не предизвиква сериозни опасения. Общият брой на този вид според последните данни варира от седемстотин до три и половина милиона индивида. Най-многобройните популации на тази птица в Русия, Япония и Китай.

    Напоследък тя е рядък вид, нуждаещ се от защита. Сивата чапла в района на Киров, например, през 2001 г. е вписана в регионалната Червена книга. Но вече в новото издание (2011) този вид е изключен от списъка на защитените, тъй като техният брой в региона е възстановен.

    В някои райони на Русия обаче сивата чапла е все още рядкост. Червената книга на Камчатка се попълва с този вид в съответствие със споразумението между Русия, Индия и Япония за опазване на мигриращите птици.

    Описание и характеристики на чаплите. Как изглежда чапла?

    Видовете чапли се различават не само по цвят, но и по растеж. Размерите на чаплите варират в широк диапазон: например малка чапла достига височина не повече от 40-60 см, а голяма чапла е с размери до 1,5 метра.

    Средното тегло на тези птици е 2,5 килограма. При птиците от различни видове най-често се наблюдава едноцветен цвят. Чапла е бяло, червено, черно, сиво и понякога двуцветно. Предимно чапли имат тъмни лапи и жълт клюн, но понякога има черни чапли с чапли. Оперението на птиците е гладко, а главата на чапла често е украсена с кичур, размерът на който зависи от вида на птицата, но не е налице кичур във всички видове.

    Главата на чапла е на дългата врата, която те изваждат по време на лова. Клюнът на чапла е дълъг и прав. Такава структура на човката на чапла улеснява улавянето и задържането на хлъзгави риби.

    На тънки и дълги крака има упорити пръсти, а опашката е остра и къса. Чапла ходи с големи стъпки, около 0,5 метра, а по време на търсенето на храна стъпките й стават по-малки, до 25 см дълги.

    Чапла е птица, водеща до водния начин на живот. Тя не се гмурка, не плува, а перата й лесно се намокрят. Всички водоплаващи птици имат жлеза на опашната кост, поради което се освобождава мазнина, която не дава на птиците да се намокрит. За разлика от водоплаващите птици, чапла няма такъв, така че перата на чапла не са защитени от намокряне.

    Максималният живот на чаплите е 23 години.

    Видове чапли.

    Като цяло има около 14 вида чапли. Най-известните сред тези видове са:

    • Голяма синя чапла,
    • Сива чапла,
    • Черна чапла
    • Чапла с черно гърло,
    • Червена чапла,
    • Голяма бяла чапла.

    Голямата бяла чапла е добавена към Червената книга, но по-късно е възможно да се възстановят нейните числа.

    Къде живее чапла?

    Чапла е птица, живееща по света с изключение на полярните региони и Антарктика. Чаплата живее в различни водоеми, като езера, реки, блата, тръстикови лехи и влажни ливади. Гнезда на чапли са изградени върху клонки на клони на дървета. Много от видовете птици се държат в малки групи. Тези колонии могат да заредят различен брой индивиди. Особеността на чаплите е, че птиците не се събират в гъсти стада, а предпочитат просто да са близо един до друг. На места, където има малко храна, стадо от чапли се установява на отдалечено разстояние, а големите колонии живеят само на места, богати на фураж. Гигантската чапла и още няколко вида чапли живеят само един по един.

    По принцип, чапла живее в блатото. Борови чапли се избират в зависимост от времето на годината, през лятото - с прясна вода, през зимата - крайбрежни влажни зони със солена вода.

    Какво яде чапла?

    Чапла е птица, която се храни с почти водни и водни животни като жаби, змии, насекоми, тритони, попови лъжици, риби, мекотели, пържени и ракообразни. В допълнение, тя може да яде други пилета, малки гризачи, или да атакува малък заек или заек. Птиците ловуват от засада. Те ходят в плитки води и търсят жертвата, а понякога стоят на едно място дълго време и атакуват при една възможност. Има чапли, които придружават големи животни, като биволи, носорози и слонове, надявайки се да се възползват от изплашени насекоми.

    Защо чапла стои на един крак?

    И възрастните, и децата често се чудят защо чапла стои на един крак. Чапла е птица със специална структура на колянната става. Когато кракът се разгъва, се включва някакъв вид ключалка и затова птицата може да стои много дълго, давайки почивка на втория крак. Притискането на крака към тялото го затопля, защото водата в езерото може да е студена. Освен това, подобна чапла е добра прикритие при лов, защото вторият крак на птицата не се откроява, а жертвите на чапла го вземат за трева или тръстика. Струва си чапла за дълго време и не се движи, хваща плячка в езерото, а след това в подходящия момент я пронизва и улавя с дългия си клюн.

    Гледайте видеоклипа: (Февруари 2023).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org