Птици

Орли: описание и начин на живот

Pin
Send
Share
Send
Send


Орелът е голяма птица, принадлежи към реда на ястребите. Размахът на крилата дори на най-малкия член на семейството достига до 130 см. Това прави величествените птици истински ловци. Заобикаляйки се във въздуха, хищникът търси потенциална плячка и забелязва, че пада като камък, изпускайки остри нокти.

Орелът може да хване всяка плячка - от заек до антилопа. Всичко зависи от това къде живее птицата. Необходимо е да се разгледат по-подробно какви видове орли са известни и къде предпочитат да живеят.

Кои са орлите?

Към днешна дата има няколко класификации на орлите. Някои видове са толкова сходни помежду си, че орнитолозите трябва да извършват генетични изследвания, за да определят към кои видове принадлежи птицата.

Ужасен хищник непретенциозен към местообитанието. Може да се намери на много самотни места на земното кълбо, където човек не е в състояние да наруши мира на големите птици. Има орли в Африка, Европа, Азия и Северна Америка. Границите на техните местообитания преминават през горски тундра на север и в пустините на юг.

Птиците предпочитат да се установят в планините, да строят гнезда в пукнатините на скали и на високи дървета. Тъй като орелът е доста масивен, има голямо тяло и широки дълги крила, гнездото трябва да е просторно. За изграждането му някои видове птици използват не само големи клони, но и камъни.

За да разберете колко специален е хищникът, можете да се запознаете с интересни факти от живота на птиците. Така средният размах на крилете на орлите достига почти 2 м с дължина на тялото 90 см. Във въздуха те могат да се движат със скорост на спортна кола (до 240 км / ч). Ако хищникът забеляза жертвата и се втурна след него, то по време на гмуркане може да ускори до 300 км / ч.

Всички членове на семейството на Eagles се отличават със силно зрение. Птицата може да види плячката от разстояние повече от 3 км. В същото време обхваща площ от над 11,5 km². Ако вземем предвид, че поради специалната структура на крилата хищникът може да се издигне във въздуха дори по време на урагана, тогава можем да кажем, че орелът е истинският собственик на въздушния елемент, който има само един враг - човек.

Семейни отношения и срок на живот

Ужасни хищници - моногамни същества. Намират двойка, която достига пубертета и никога не се разделят. Колко орел живее в семейство? Орнитолозите познават двойка птици, която съществува от повече от 35 години. Знаейки колко орли живеят, този период изглежда огромен. В действителност, в естествената им среда, средната продължителност на живота на хищниците не надвишава 25 години.

Колко години са живели птиците? Condors се характеризира с най-голяма дълголетие. Според резултатите от множество наблюдения, е установено, че продължителността на живота им достига 65 години. Condors са най-големите летящи птици в Западното полукълбо. Мястото, където живеят орлите на този вид, са американските Анди. Птиците се хранят с пресни трупове на мъртви животни и не презират мърша. В търсене на плячка птиците летят над планинските долини повече от 200 км дневно. При липса на големи фуражи, те могат да унищожат гнездата на птиците, като атакуват пилета.

В природата млади орли започват да ловят още 3 месеца, но могат да създадат само двойка на възраст 4-5 години. От момента на раждането си орелевите пилета активно се борят за съществуване. В продължение на два месеца по-силен индивид се опитва да изтласка слаб човек от гнездото. Ако последният оцелее, връзката става по-добра и пилетата живеят мирно в гнездото си.

Друг интересен факт е, че дори най-големите птици могат да се чифтосат в полет. Масата на индивида зависи от продължителността на живота на орела. Но независимо от това, женските хищници винаги са по-големи от мъжките. Този факт не пречи на верните господа не само да помогнат на приятел да яде и ловува, докато излюпва яйца, но и да го прави сам.

Голяма птица също ловува във въздуха: тя може да настигне по-малък човек и да отнеме плячката си.

Списък на най-често срещаните видове

В момента има 16 вида птици в света, които принадлежат към семейството на ястребните орли. Неотдавна имаше повече, но според интересни факти един вид изчезване. Различията във външния вид на птиците са незначителни. Често те могат да се различават един от друг само по маса и размери. Размерът в света на птиците също определя кой е по-силен, кой е господар в небето.

Жител на юг

От голям интерес за учените е ястребният орел. Размерът на птиците - 65-70 см, тегло - около 2,5 кг. Според орнитолозите, в стари времена тази птица е била открита в тропическите и субтропичните зони на Източното полукълбо навсякъде, но днес хищниците живеят в малки области, разположени по екватора. Орелът ястреб обитава Южна Европа, Северна Африка, някои части на Туркменистан и Таджикистан. Понякога се среща в Южен Китай. Най-ястребеният орел е най-често срещан в Индия, където често се заселва в област, покрита с храстовидна суша.

Продължителността на живота на вида рядко надхвърля 30 години. Hawk Eagle предпочита да яде малки бозайници и птици. И така, обичайната му плячка - зайци, диви гълъби или яребици. В този случай орелът преследва животно не само на земята, но и във въздуха. Той е в състояние да хване плячка в полет. Ето как друг представител на хищни птици ловува - соколът. Мъжът и жената остават верни един на друг, докато живеят заедно.

Малък, но отдалечен

Семейството на рода на ястребите Eagles включва пернати, чиито размери не надвишават мишело. Това орел-джудже, наречено така заради малкия си размер. Дължината на крилата на хищника е около 130 см. Джуджето е мигрираща птица, прекарва лятото в топлите райони на Евразия, а през есента - за зимуване в Африка. Но в южната част на континента има места, където джуджето орел живее целогодишно. Описанието на вида включва факта, че за разлика от повечето орли, мъжът и жената-джуджета зимуват поотделно. През пролетта семейството се събира и в гнездото се появяват 1-2 пилета.

Мъжът на джуджетата нежно се грижи за приятелката си, хваща играта си и я храни през този период, докато не напусне гнездото, излюпвайки яйцата. Каква е разликата между мъжко джудже и женско? Той е малко по-малък приятел. Но това не му пречи да има силни лапи и клюн, благодарение на които е в състояние да се справи дори с голямо животно като заек или змия.

Най-голямата руска хищна птица

В територията на Ставропол можете да намерите най-големия орел на Русия. Теглото му достига 4,8 кг, а размахът на крилете е 2,3 м. Това е степният орел, който лети за Индия и Африка за зимуване. Но такива интересни факти са известни, които казват, че в Руската федерация на територията на Западен и Източен Сибир, в степите на Украйна пребивават заседнали птици, които не напускат къщата дори по време на студения сезон.

Каква е разликата между такъв пернат и мигриращ орел? Според учените нищо. На снимката можете да видите, че обичайната дължина на тялото на хищника варира между 60-80 см, теглото не е повече от 3.2 кг. Клюнът на орела е черен и сив, лапите му са черни, силни и мускулести. По време на полета птицата разпростира крилата си така, че летящите пера на тях да приличат на пръсти. Това позволява на орела да плава дълго време. Размерът на опашката е достатъчно голям, оперението има закръглена форма, наподобяващо клин във форма.

Женските и мъжките се различават един от друг само по размер. Подобно на всички орли, те не се разделят през целия живот.

Какъв орел яде в степта? Малки бозайници (полевки, катерици, хамстери), зайци, змии, гущери и птици стават жертва на птици. Характеристиките на птиците са много необичайни: случва се, че той трябва да бяга по земята в преследване на особено оживена плячка. Ако е необходимо, орлите в Русия могат да лежат дълго време близо до дупката на змията или хамстера, чакайки да погледне от приюта.

Ужасен орел и други видове

Имайки предвид видовете и имената на представителите на рода орли, не е възможно да не си припомним златния орел. Теглото на този гигант може да достигне 7 кг, размахът на крилата на орела е 2,4 м. Размерът на мъжките е почти 1/3 по-малък от този на женските.

Златният орел предпочита да се установи в планинските райони, далеч от многолюдните места. Той е широко разпространен в цялото Северно полукълбо. Златният орел има много добро зрение, но вечер не вижда почти нищо. Следователно хищникът предпочита да ловува през деня. Той обикновено хваща мармоти, зайци, дрехи и дори костенурки. Известно е, че големите разбойници не спират да атакуват ястребите и не галят труповете на умрели животни.

В допълнение към тях, трябва да имате предвид и други видове хищници, които са включени в семейството. Сред тях са:

  1. Индийски ястреб - открит в тропиците на Индия и Малайзия.
  2. Гробището се намира в гористите степи на Евразия (до Байкал). За зимуване лети до Индия, на юг от Китай.
  3. Испанското гробище - районът обхваща само Иберийския полуостров.
  4. Камъкът - избира степи и савана за живот, често се среща в Африка, Индия и съседните страни.
  5. Големият пъстър орел, като ястреби, живее на територията от Китай до Финландия. За зимата лети в южните райони.

Броят на всички членове на рода орли постепенно намалява, много от тях са на ръба на изчезване.

Кратко описание на орела

Размерът на тялото на орлите е 45-95 cm, а размахът на крилата е 1-2 метра. Най-големият представител на този род птици е Златният орел, за сравнение неговият размах на крилата достига 240 cm.

Цветът на оперението на орлите варира от сиво или светло кафяво до тъмно, тъмно кафяво или черно-кафяво. Но има и ярки петна в оцветяването, обикновено на крилата и опашката. Като цяло, цветът на птиците не може да се нарече монотонен.

Отличителните черти на орлите са мощни крака, обгърнати до самите пръсти, както и много силни нокти. Клюнът им е доста голям, притиснат от страните, закачен надолу.

Орлите имат много рязко зрение - могат да видят заек на разстояние 2 км. Освен това те могат веднага да определят размера на обекта и разстоянието до него. Вярно е, че птиците могат да се възползват от отличното си зрение само през деня. Съответно те са активни през деня.

Начин на живот орли

Диетата на орлите има невероятно разнообразие. Малки бозайници (особено гризачи или същите зайци) и земноводни (например жаби) и влечуги (костенурки, змии, гущери), както и други птици, влизат в диетата. Хищниците също ловуват големи животни: овце, сърна или елен. Не презирайте птиците и мършата.

Интересното е, че орлите могат да ловуват по двойки. Обикновено се извисяват и се грижат за играта, която след това атакуват. Но те могат да атакуват от засадата, която най-често се подрежда на дърво. За всяка плячка те имат отделен начин на убиване.

Орлите са често срещани в Евразия, Африка и Северна Америка. Броят им е доста нисък, така че птиците са рядкост. Най-голямата вероятност да ги срещнем в планините.

соколи
Соколите са род на бързи грабливи птици. Един от нейните представители е Сапсан - най-бързото животно на света.

ястреби
Ястребите са грабливи птици, от които има няколко десетки вида. Различават бързата скорост на полета.

Орел (птица): описание и снимка, размер, външен вид и характеристики

Повечето видове орли се отличават с внушителни размери, дължината на тялото на някои индивиди достига 80-95 см, а женският орел е много по-голям от мъжкия. Теглото на орела може да бъде 3-7 кг. Изключение правят малките видове: джуджета и степния орел.

Представители на рода се отличават с масивно тяло с развити мускули и доста дълги, силни крака, покрити с пръсти. Главата на орела е компактна, шията е силна и мускулеста. Подвижността на големите очни ябълки е малка, но добре развитата врата повече от компенсира този недостатък.

Впечатляващите нокти и силният клюн на орела имат извити краища, което прави птицата ненадминат хищник.

По време на живота на човката и ноктите на орела са склонни да растат, но птицата ги смила в хода на живота си.

Дългите широки крила на орела достигат до 2,5 метра, което позволява на хищника да се издига дълго на разстояние повече от 700 метра над земята.

Опашката на орела е къса и тясна, клинообразна и раздута при някои видове.

Орелите с африкански гребени и гребени имат „украса“ под формата на куп дълги пера, които увенчават главите си.

Африканска орел, Spizaetus Coronatus

Филипински орел Pithecophaga jefferyi

Природата е надарила на орела изключително остро зрение, благодарение на което хищникът търси малка плячка (гущери, змии, мишки) от голяма височина. Например, орел златен орел забелязва заек на разстояние до 2 км. Използвайки периферния изглед на птицата, орелът може да наблюдава площ до 12 квадратни километра.

Слухът се използва главно за комуникация, но обонянието в орела е слабо развито.

Цветът на оперението на орела, в зависимост от вида, може да бъде монотонен с пъстра или контрастна. Например, цветът на златния орел е черно-кафяв със златни пера на тила, поради което английското наименование на птицата е посочено като „Златен орел“.

Полетът на орела се характеризира със специална маневреност с мощно и дълбоко размахване на крилата. Орелът е птица, която дори със силните пориви на вятъра лесно се справя с въздушния поток и, забелязала потенциална плячка, може да се спусне със скорост до 320 км / ч.

Животът на орела е около 30 години, особено големите видове живеят до 40-50 години.

Какво орел яде в природата?

В зависимост от вида и обхвата, дребните и средните животни стават плячка на орела: мишки, зайци, мармоти, костури, таралежи, лисици, хермелини, бозайници, зайци, катерици. Големи хищници атакуват млад елен, антилопа, сърна, млади лисици и вълци, както и добитък (крави и овце). Често орлите се хранят с птици - гълъби, горски чучулиги, яребици, гъски и сови. Орлите, живеещи в Австралия и в Северна и Южна Америка, се хранят с катерици, папагали, прилепи, бухали и понякога дори маймуни.

Някои видове орли добавят към диетата риба, потъвайки при риболов във водата. Не пренебрегвайте влечугите (гущери, костенурки), насекоми и мърша.

Основната част от хранителния орел се качва на земята, но птиците уловят по време на полет. Хищната птица дълго се движи над земята и търси плячка. Тогава орелът виси във въздуха, пада като камък, грабва плячката с мощни нокти и я носи.

Къде живеят орлите?

Обхватът на разпространение на орлите е доста широк и местообитанието зависи от вида на птиците. Въпреки това, всички членове на семейството предпочитат да се установят далеч от цивилизацията и човека, като избират планински или полуотворени пейзажи.

Например, златният орел, живеещ в Русия (в северната част на Кавказ и южната част на Приморие), гнезди в труднодостъпната зона на горите, а австралийският му роднина, клиновидният орел, се чувства комфортно в горите на Нова Гвинея. Степните орли обитават степите и полу-пустинните зони, обитаващи ги от Забайкалия до Черноморското крайбрежие. Орлово-погребалното място е избрано от горско-степната Украйна, казахските степни райони, горите на Чешката република, Испания и Румъния. Има орли в Иран и Китай, в Унгария и Словакия, в Гърция и Германия.

Каква е разликата между орел и орел?

Въпреки че принадлежат към едно и също семейство на ястреби, орелът и орелът се различават главно по начина си на живот. Орелът обитава планински, пустинни и горски площи, орелът избира за гнездене крайбрежието на водохранилищата, защото обикновено се храни с риба, животни и птици, живеещи в близост до водата. Що се отнася до външните различия между орела и орела, те също съществуват:

  • лапите на орлите са много гъсто оперени, а орлите имат лапи в долната си част, които нямат такова „шикозно“ оперение,
  • клюнът на орела е по-силен и малко по-голям от орел,
  • опашката на орела е клинообразна, а опашката на орела е доста тясна и къса.

Каква е разликата между орел и ястреб?

  • Най-важната разлика между орела и ястреба е нейният размер: ястребът е много по-малък от орела.
  • Крилата на ястреба са къси, леко заоблени и леко огънати, а крилата на орела са дълги, широки, с обхват до два и половина метра.
  • Опашката на орела е къса, но ястребът има дълга опашка.
  • Друга разлика между тези птици е видът на полета: орелът се извисява дълго време, витае във въздушните течения, а извисяващият се полет не е типичен за ястреб.

Каква е разликата между орел и сокол?

  • За разлика от орела, соколът е по-грациозен и не толкова голям по размер. Теглото на сокола рядко надвишава 1 кг, а теглото на орела достига 3-7 кг.
  • Размахът на криле на сокол е 1 метър, размахът на крила на орела достига до 2,4 метра.
  • Фалконските крила не са толкова широки като тези на орлите, затова соколът не е такъв майстор на извисяващите се във възходящи течения.
  • Що се отнася до начина на живот, има различия между орела и сокола. Соколите задължително гнездят на височина, защото за да започнете полета, те се нуждаят от натиск, но орлите имат достатъчно “ускорение”, което им позволява да организират гнезда дори на земята.
  • Орлите се интересуват от "земна" храна, те се хранят не само с птици, но и с бозайници, гризачи, риби и земноводни. Falcon е роден въздушен ловец и птиците стават неговата главна плячка.

Каква е разликата между орела и хвърчилото?

  • Коршун – обладатель короткого, загнутого крючком, но достаточно слабого клюва, а у орла клюв очень мощный и прочный.
  • Как и орел, коршун легко и по долгу может парить в поднебесье, но по полету этих птиц сразу отличишь. Коршун имеет кажущиеся чрезмерно длинными крылья и такой же длинный хвост в форме вилки. Орел гораздо крупнее по размеру, его крылья широкие, с растопыренными по краю и на концах перьями, хвост короче, чем у коршуна.
  • Орлы – отменные охотники с отличным зрением, маневренные и стремительные при атаке. Хвърчилата са донякъде флегматични и мързеливи: не се отличават със своята ловкост и бързина, често се хранят с факта, че ще бъдат взети от вече уловена плячка от други птици, без да се пренебрегва мърша.
  • За гнездене хвърчилото избира високи, често единични дървета. Често има случаи, когато хвърчилото заема гнезда на други хора. Орелът изгражда гнезда в горите и по отвесните скали, както и по повърхността на земята.

Развъждане на орли

Пубертетът на жени и мъже започва на възраст от 4-6 години, дори преди да придобие „облекло за възрастни“. Орлите избират своя спътник и поддържат лоялност на брака в продължение на много години. Размножителният период зависи от степента на устойчивост, при мигриращите видове той продължава от средата на зимата до април.

Игрите в чифтосването на игрите се характеризират с впечатляващи въздушни фигури с участието на двамата членове на двойката: преследване едно след друго, вълноподобен полет, рязко гмуркане и въртене на спирала.

Гнездовата зона е строго охранявана от други хищници, а самото гнездо на орела е разположено високо в клоните на дърветата, по скални корнизи и в ниши. Понякога орлите могат да се избират за гнездене на геодезически кули и поддържат високоволтови магистрали.

Чифт орли могат да използват едно и също гнездо за няколко сезона подред, завършвайки и обновявайки дома си.

Зидария съдържа от 1 до 3 сиво-бели яйца с тъмни петна. Отлагането настъпва с разлика от 3-4 дни.

Инкубацията на съединителя продължава 40-45 дни, като мъжът понякога заменя женския орел.

Покрити в сиво и бяло пухче, орелчетата се излюпват по същия начин, по който са положени яйцата. Първото дете има по-голям шанс за оцеляване, показвайки агресия срещу братя или сестри. Родителите са напълно безразлични към това поведение на първото потомство.

Безпомощните пилета хранят женския орел, разкъсвайки плячката, донесена от мъжа на малки парченца. На 65-80 ден младите пилета се издигат на крилото и излитат от гнездото, въпреки че през първата година от живота им рядко напускат мястото за гнездене.

Видове орли, имена и снимки

Семейният ястреб включва 70 рода, които съдържат 14 подсемейства, но сред тях има ястреби, орли, хвърчила и лешояди и мишелови. Настоящата класификация включва 17 основни вида орли, които имат свои отличителни черти. Ето някои от тях:

  • Златен орел (лат. Aquila chrysaetos)

Най-големият орел в света, теглото на индивидите може да достигне почти 7 кг. Дължина на тялото 76-93 cm, размах на крилата 1,8 - 2,34 метра. Отличителна черта на формата е задният ръб на крилата, извит при завиране във формата на латинската буква „S“. Златните орли на младите орли се отличават с почти черния цвят на перата с бели “сигнални” петна по крилата, което е типична защита срещу агресията на по-старото поколение.

Златните орли са често срещани в западната част на Северноамериканския континент, в Централно Мексико, Африка, Азия, в планинските райони на европейска територия, на островите на Средиземно море. В Русия те се срещат навсякъде от Амурския регион до Камчатка.

  • Ястребовият орел (латински Aquila fasciataпо-рано Heraaetus fasciatus)

Има черно-кафяво оперение на гърба и бяла перитонеум с напречни ивици от тъмен цвят. Теглото на орела е около 2,5 кг. Дължината на крилата е 46-55 cm, дължината на тялото на орела е от 65 до 75 cm.

Местообитанието на този вид орли обхваща Южна Европа, Африканския континент (с изключение на Сахара) и централноазиатските храсталаци. В Европа видът се практикува като ловни птици.

  • Камък орел (лат. Aquila rapax)

Жител на степи и савани от Югозападна Африка, Иран, северозападно от Индия. Дължината на тялото е 60-72 см. Размахът на крилата на орела е 159-183 см. Теглото на мъжката достига до 2 кг, теглото на женските е от 1.6 до 2.5 кг.

Този застрашен вид орли е включен в Червената книга на Русия. Хитрият и коварен хищник, ако е възможно, краде и избира плячка от гледащите птици. Външно много подобен на степния орел.

  • Степен орел (лат. Aquila nipalensis)

Възрастните пера са тъмно кафяви на цвят с ярко червено петно ​​по главата. Дължината на тялото на орела е 60-85 см, размахът на крила на орела достига 220-230 см. Теглото на орела е от 2.7 кг до 4.8 кг.

Малки видове, които живеят в степите на Централна и Централна Азия. Степният орел е включен в Червената книга на Русия и е открит от Ставропол на юг от Урал. Зими в Африка, Индия, Арабския полуостров.

  • Гробище (лат. Aquila heliaca)

Редки видове, подобни на златния орел, но с характерни бели петна - пагони на раменете. Един от най-гласовитите видове на орела, чийто вик може да се чуе на разстояние от 1 км. Дължината на тялото е 72-84 см, размахът на крила на орела достига 180-215 см. Теглото на хищната птица е 2.4-4.5 кг.

Гнезди в пустинните лесостепни зони на Централна Азия, Индия и Монголия. В европейската част на Русия се намира в Липецката област, около Тамбов, Красноярск, Бурятия и Забайкалия. Мигрира в Израел, Ирак, Пакистан и африканския континент.

  • Орел-джудже (лат. Aquila pennata)

Среден, с тегло до 1,3 кг и не по-дълъг от 53 см, прилича на бръмбари по размер и конструкция. Размахът на крилете на орел-джудже е само 100-132 см. Той се различава от типичните представители на рода чрез стеснени крила и дълга опашка.

Гнезди в Либия, Египет, Судан, Франция, Гърция, Турция. В Русия орелът живее в предградията на Тула и Тамбов, Алтайски край и Забайкалия. Основното население мигрира към северната част на Африка и Близкия изток.

  • Сребърен орел (латински Aquila wahlbergi)

Хищна птица с размах на крилете от 130 до 160 см. Дължината на птицата достига 55-60 см.

Живее в страните от Африка, южно от пустинята Сахара. Храни се с птици, бозайници и влечуги. Viet гнезда на дърветата.

  • Kaffir Eagle (лат. Aquila verreauxii)

Птицата има тегло 3,5-4,5 кг. Дължината на тялото достига 70-95 см, а размахът на крилата на орела е 2 метра. Храни се с дребни бозайници, гризачи.

Kaffra Eagle живее в Етиопия и Източна Африка: в Судан, Уганда, Кения, Сомалия, Демократична република Конго и Танзания, Замбия, Зимбабве, Мозамбик, Лесото и Южна Африка. Той живее както на хълмове, така и високо в планините, сред скали, оврази и остатъци от варовик.

  • Малък пъстър орел (лат. Aquila pomarina)

Птицата има тегло 1,5-1,8 kg и дължина на тялото от 62 до 65 cm.

Този вид орли гнезди на 2 места на територията на Русия (Санкт Петербург, Новгород, Москва и Тула), в страните от Централна и Източна Европа, в Турция. Той живее в страните от Южна Азия и в същото време зимува в страните от Източна и Югоизточна Африка. Храни се с дребни бозайници и влечуги.

  • Голям петнист орел (лат. Aquila clanga)

Птица с телесно тегло 1.6-3.2 кг, с едно и също тяло с дължина от 65 см до 73 см. Този вид е по-голям и по-тъмен от малкия орел.

Гнезди в страните от Източна Европа, Русия, Казахстан, Китай, Монголия. Зими в Индия, Иран, Китай, страните от Източна Африка. Петнистите орли живеят най-често в смесени гори, на равнини, близо до реки, езера и блата. Храни се с малки птици, гризачи, влечуги и влечуги.

  • Австралийски орел-джудже (лат. Aquila morphnoides)

Това е малък орел, който живее в Австралия. Дължина на тялото 45-55 см, тегло 815 г, размахът на крила на орела е 120 см.

Обитава тропически и умерени гори, предпочита открити хълмисти райони до гъсти гори. Храни се с гризачи (плъхове, мишки, зайци), птици, змии и гущери, насекоми и риби.

Hawk Eagle

Видовете орли с тегло до 2,5 kg и дължина 65–75 cm, с дължина на крилото до 55 cm.

Очевидно, по-рано този орел живееше в тропическата и субтропичната зона на източната полукълбо и сега има изолирани зони по екватора. Ястребът-орел може да бъде намерен в Южна Европа, в Северна Африка, понякога намиращ се в пространства от Туркменистан до Таджикистан, заема обширни пространства в Индия и често се среща в Южен Китай. Ястребните орли за гнездене избират площ, покрита с ксерофитни (сухоустойчиви) храсти.

Hawk Eagle

Минорни ястребни орли не надвишават размера на заек. Тя може да бъде както бозайници, така и птици. Например, яребици или диви гълъби присъстват в диетата на ястребния орел. Обикновено ястреб орел атакува жертва на земята, но може да хване жертвата в полет, като сокол.

Hawk Eagle хвана гълъб. Чифт орлови ястреби.

Двойката ястребни орли е много силна. Една двойка може да живее заедно за цял живот. Яйцата се излюпват от януари до април. В повечето случаи женската снася две яйца, едно или три яйца в гнездото - това е голяма рядкост. Яйца излюпващи женски. На възраст от 10 седмици, орлетата стават независими.

В Европа ястребният орел е под заплаха от изчезване, тъй като бързото човешко развитие на земята за техните нужди и унищожаването на природата води до разрушаване на хранителните доставки.

Джудже орел

Малък вид орли, по-сравними по размер с канюци. Мигриращата птица, гнездовата зона на джуджето, е зона на топъл умерен климат в Евразия. За зимуване, джуджетата орли летят до Африка. В Южна Африка има население от джуджета, които живеят там през цялата година.

Размахът на крилата на орлите на този вид е максимум 130 сантиметра. Женските и мъжките са еднакво оцветени, въпреки че женските са по-големи.

Малкия орел.

Двойките на този вид се зимуват отделно, но за отглеждане те отново се събират и изграждат гнездо на същото място. По това време мъжете се държат демонстративно, подреждат необичайно шоу в небето, изпълнявайки различни акробати.

Гнездото е построено мъжко и женско, оказва се широко, около един метър в диаметър. Обикновено се установява на масивно дърво на височина най-малко пет метра от земята, обикновено по-високо.

Женската слага едно или две яйца в края на пролетта. Излюпването на яйцата продължава един месец, докато мъжът храни женската. След появата на орлите, жената ги загрява за още няколко дни, докато не свикнат с новите условия. Мъжът продължава да се грижи за нея, като я храни. Два месеца по-късно, пилетата ще се люшкат и ще напуснат гнездото.

Две млади джуджета - орли в гнездото.

Въпреки малкия им размер, джуджетата орли имат много силни лапи, което им позволява да ловуват сравнително голяма дивеч, например зайци. Той може да хване малки птици, като дроздове, скорци, врабчета, чучулиги и други в движение. Ако климатът е сух, джуджето търси влечуги, след което змиите и гущерите формират основата на диетата. Той се опитва да убие отровни змии с удар в главата, но има случаи, когато отровни змии успешно се защитават, а джуджетата загиват от ухапвания. В зимните квартали тези орли с удоволствие се хранят с термити.

Индийски орел

Индийският ястребен орел е малък вид орли, с размах на крилете до 140 сантиметра.

Индийският ястребен орел се намира в тропиците на Индомалианската зона. Видът обитава вечнозелени, влажни гори. Има няколко популации на индийския ястребен орел, които са изолирани един от друг.

Индийски ястребен орел.

Ловните птици от малки и средни размери, също са известни случаи на успешен лов на този орел за катерици.

Гнездото е изградено на височина най-малко 25 метра. Полага само едно яйце. Няма други данни за размножаването на този вид, тъй като той е малко проучен.

Златен орел - е най-големият представител на цялото семейство ястреби. Златният орел е силен и голям орел. Размахът на крилата може да достигне 240 сантиметра, а теглото - 6,7 килограма. В същото време мъжките са много по-малки от женските, теглото на мъжа може да бъде максимум 4,6 килограма.

Орлов орел.

Разпространено в северното полукълбо. Най-често живее в планините, на равнините се среща много рядко. Избягва местата, заети от хора и правилно.

Лови зайци, гризачи и различни птици. Но размерът ви позволява да се опитате на малките на елени, овце и други големи животни.

Изключително острото зрение позволява на орела да открие заек на разстояние от два километра. Но златните орли виждат добре само през деня. Като забеляза плячката, орелът се спуска към него, а скоростта на златния орел може да достигне 320 км / ч.

Зайци, мармоти, порове, гопра, скункс и дори костенурки могат да станат жертва на златния орел. В България костенурките съставляват една пета от диетата на златните орли. В южните части на ареала златните орли могат да ловуват змии. Тя може да атакува и ястреби, което е обидно. Златният орел не избягва мърша, особено през зимата.

Орелът на плячката излиза навън, виси в небето. Ако е облачно или дъждовно, златният орел търси плячка, седнала на хълм (дърво или хълм).

Орлов златен орел в полет.

Малката плячка на златния орел грабва една лапа на шията, втората зад гърба си и разчупва гръбнака. Ако е необходимо, силен удар на силен клюн разрушава артериите на врата. Ако златният орел се опитва да убие голяма плячка, той доставя няколко удара от този вид, докато балансира, здраво се придържа към гърба на жертвата.

Умножете се на възраст от пет години. Образувайки двойки, златните орли остават верни през целия си живот, докато втората половина на двойката е жива. Орловите златни орли правят гнездата си в труднодостъпни места в планините, по-рядко в дървета. Винаги гнежете далеч от хората.

Женският орел обикновено слага две яйца на интервал от 3-4 дни. Пилетата се раждат в един и същ интервал. По-старата мацка е агресивна към по-младите, като им дава храна. Родителите не обръщат внимание на това поведение. В резултат на това повече от половината от най-младите пилета умират, дори не са живели две седмици. На крилото птиците от златния орел получават до 80 дни, но те не летят отдавна от мястото за гнездене.

Орлов златен орел в полет.

Златните орли са заседнали и не летят за зимуване. Те защитават мястото от други грабливи птици.

В наше време населението на златния орел бързо намалява, златният орел се превръща в много рядка птица. Огромен удар върху населението на златните орли, както и на други хищници, е нанесен от фермери в Европа и Северна Америка. Те стреляха по тях неконтролируемо, докато атакуваха домашните животни.

Погребален орел

Гробният орел е голям вид орли, чийто размах на крилата може да достигне 215 сантиметра.

Той е мигриращ вид, гнезди в степния и горски степ на Евразия на изток до Байкал, а за зимуване лети в различни южни райони (южен Китай, Индия, Саудитска Арабия и др.).

Погребален орел.

Външно орелът изглежда като златен орел, но малко по-малък.

Въпреки, че погребателният орел първоначално е бил обитаван на равнините, той е бил изхвърлен в планините поради човешка дейност. Предпочита степи, горски степи или полу-пустини задължително с острови от гората.

Тя започва да се размножава в петата или шестата година от живота. По това време цветът на орела става възрастен. Създадените двойки се запазват за целия живот, дори и за периода на зимуване двойките не са разделени.

Гнездото е използвано от двойката в продължение на много години.

Погребален орел.

Женската обикновено слага 2 яйца на интервали от няколко дни. В резултат на това по-възрастното пиле подтиска по-младите и това може да доведе до смъртта на последното. Но това не се случва толкова често, колкото при орлите.

Погребателният орел е хищник и чистач. Carrion е съществена част от диетата му. Трупът на свален куче може да осигури орел за няколко дни.

Да търсим плячка, както всички орли, се издига над дълг в небето или го наблюдава на високо място. Плячката е достатъчна на земята, птицата може да я хване на излитане.

Този вид орли има статут на уязвими. Основната причина за спада на броя на погребалните орли е увеличението на броя на хората.

Испанско гробище

Испанското гробище е орел, който живее само на Пиренейския полуостров. Съвсем наскоро този вид орли се счита за подвид на погребалния орел, но са открити значителни генетични различия и сега подвидовете са подчертани в отделен вид.

Орел испанско гробище.

Дължината на тялото на испанското гробище е 80 сантиметра, а размахът на крилата може да достигне 2,2 метра. Основната плячка са зайци, които също улавят гризачи и птици. Може да атакува заек или дори лисица.

Испанските гробища не са мигриращи птици. Те пазят своите ловни полета и ги предпазват от съперници.

Орел испанско гробище. Орел испанско гробище. Орел испанско гробище. Орел испанско гробище.

Испанските гробища са моногамни птици. Гнезденето започва през март. Женската може да сложи до 4 яйца, но обикновено не повече от 2 пилета оцеляват в пилото. Когато достигнат тримесечна възраст, пилетата напускат гнездото.

Орел испанско гробище. Орел испанско гробище. Орел испанско гробище.

Този вид орли е застрашен, в природата остават не повече от 650 индивида.

Камък орел

Каменният орел е голям вид, дължина на тялото: 62-72 см. Размахът на крилата на каменния орел е 160-183 см. Мъжките са малко по-малки от женските, мъжките тежат до 2,0 кг, женските до 2,5 кг. Много подобен на степния орел.

Каменния орел.

Каменните орли не се заселват в гори или пустини, предпочитайки савани и степи. Изолираните популации живеят в Индия и съседните страни, а също и в Африка.

Каменния орел и сваленият чакал на пътя.

Диетата е много разнообразна: бозайници и влечуги, птици и големи насекоми, които ловят риба, докато частично потапят тялото във вода. Максималното тегло на производството не надвишава 2 кг. Може да атакува фламинго в полет. Каменният орел не свива мърша, краде плячка от конкуренти.

Каменният орел е моногамна птица, подобно на много орли. Само едно пиле оцелява в пилото. Мъжът помага на жената да нахрани бебето. Пилета стоят на крилото през третия месец от живота си. Сексуалните зрели каменни орли достигат до четвъртата година от живота.

Степен орел

Степен орел - голям вид орли. Самки крупнее самцов, вес самки может достигать 4,8 кг, а размах крыльев 230 см.

Степной орёл.

Степной орёл – перелётная птица. Гнёзда вьёт в степях от Ставропольского Края РФ до южной части Китая. На зимовку степные орлы улетают в Африку и Индию.

Степной орёл в полёте.

Основная добыча степного орла – суслики и другие крупные грызуны, может нападать на зайцев и птенцов других видов птиц. Охотно поедает падаль.

Большой подорлик

Большой подорлик – вид перелётных орлов, гнездующийся на территории от Финляндии до Китая. Големите петнисти уши зимуват в Индия, Иран и Индокитай.

Теглото на най-големия пъстър орел е 3,2 кг. Често се заселват близо до водни басейни. Лов за малки гризачи. Основната плячка - водни полевки и други гризачи, могат да улавят влечуги и малки птици.

Гнезди на дървета, често едно гнездо се използва няколко години подред. Както повечето орли, женската слага две яйца с интервал от няколко дни. Най-младият гнездещ се потиска от възрастните и умира, като често не е живял дори десет дни.

Големият пъстър орел се отглежда добре в плен, така че често може да се намери в зоологическите градини.

Малък пъстър орел

Петнистият орел е вид малки орли. Теглото на малкия орел не превишава 1,8 кг.

Малък пъстър орел. Малък пъстър орел.

Породи в Източна Европа и зими в Африка. В Индия има изолирано немигриращо население.

Пъстър орел

Петнистите орли са средни по големина орли с дължина на тялото до 65 cm. Живее в Индия и съседните страни: Мианмар, Бангладеш, Камбоджа, Непал.

Петнисти орли.

Ловът не е на дребни бозайници, улавящ плячка от земята. Може също да ловува птици и жаби.

Кафра орел

Kaffra Eagle живее в Африка. Голям изглед с размах на крилете до два метра и с тегло до четири и половина килограма.

Кафир орел. Кафир орел. Кафир орел. Кафир орел. Кафрен орел с плячка.

Основната плячка - гризачите.

Сребърен орел

Сребърният орел е друг представител на африканската фауна. Сребърният орел е с дължина до 60 см и размах на крилете 140-160 см.

Сребърен орел. Сребърен орел.

Подобно на други видове орли, сребърният орел се прехранва с малки животни (бозайници, влечуги и птици). Гнездата са построени върху дървета, а женските поставят едно или две яйца.

Орел със зеленчуци

Клиновидният орел е голям вид с размах на крилете до 2,3 метра и тегло до 5 kg, докато женските са по-големи от мъжките.

Орелът на гризач живее в Австралия, на островите Тасмания и на юг от Нова Гвинея. Клиновидният орел се заселва както в равнините, така и в планините.

Орел с клинове.

Основната плячка на клиновидните орли са зайци. Големи птици и гущери също могат да бъдат атакувани. Има случаи на нападения срещу агнета, но това е рядкост. Този вид се храни и с мърша.

Орел с клиноопасен орел в полет.

Гнездата са построени високо в дърветата, изберете място, от което можете ясно да видите околностите. При полагане не повече от три яйца. Бебетата се раждат след около 45 дни. Пилетата на клиновидния орел зависят от родителите си за половин година, след което напускат гнездото и започват да водят самостоятелен живот.

Aquila kurochkini

Aquila kurochkini (латински) е вкаменен вид орли, сходни по размер и структура с живия орел ястреб. Този вид е описан през 2013 г. от българския палеонтолог З.Н. Martial.

Специфичният епитет (kurochkini) е даден в чест на авторитетния руски палеонтолог професор Е.Н. Курочкина (1940–2011), който допринесе много за изследването на ранната еволюция и филогенеза на птиците, изследвайки фауната на палео рога на целия евроазиатски континент.

Гледайте видеоклипа: яжте сурова храна- вижте орли! (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org