Животни

Най-големите китове на планетата

Pin
Send
Share
Send
Send


Син кит или син кит е морско животно, което е представител на китоподобните. Синият кит принадлежи към китовете от вида на китовете. Синият кит е най-големият кит на планетата. В тази статия ще намерите описание и снимка на син кит, ще научите много нови и интересни неща за живота на това огромно и невероятно животно.

Как изглежда син син?

Синият кит изглежда много огромен, но има дълъг и строен корпус. Голямата глава на този кит е снабдена с малки очи и остра муцуна с широка долна челюст. Синият кит има дъх, когато издишвате, от който изпуска вертикален воден фонтан с височина до 10 метра. На главата пред устието на син кит има забележим надлъжен хребет, който се нарича "вълнолом".

Синият кит има гръбната перка, която е силно изместена назад. Този перка е много малък и има формата на заострен триъгълник. Задният ръб на китовия перка е покрит с драскотини, които образуват индивидуален модел за всеки кит. В такива рисунки изследователите могат да разграничат всеки индивид. Дължината на този перка е само 35 cm.

Синият кит има тесни удължени гръдни перки, които достигат до 4 метра дължина. Опашката на синия кит е с ширина до 8 метра, има дебел ствол на опашката и малък изрез. Всички тези елементи помагат на синия кит лесно да контролира голямото си тяло във водата.

Синият кит изглежда много необичаен, благодарение на надлъжните ивици. Както всички китове, синият кит има много надлъжни ивици на долната част на главата, които продължават по гърлото и корема. Тези ленти се образуват от гънките на кожата и помагат на гърлото на синия кит да се разтегне, когато погълне голямо количество вода с храна. Тези ленти в сините китове обикновено са около 60-70, но понякога повече.

Синият кит е най-големият кит на всички китоподобни в момента. Също така синият кит е най-голямото животно на земята. Размерът на синия кит е огромен и впечатляващ. Гиганти с дължина 30 метра и с тегло над 150 тона са поразителни. При сините китове, женските са малко по-големи от мъжките.

Известен е най-големият син кит - женски, дълъг 33 метра, с телесно тегло 190 тона. Сред мъжете най-големият син кит тежи 180 тона, с дължина на тялото 31 метра. Огромни сини китове, по-дълги от 30 метра, днес са изключително редки. Следователно в наше време дължината на синия кит е намаляла до известна степен. Теглото на синия кит също стана малко по-малко.

Дължината на синия кит при мъжете варира от 23 до 25 метра. Дължината на синия кит при жените варира от 24 до 27 метра. Теглото на син кит не е по-малко поразително от дължината му. Теглото на син кит варира от 115 до 150 тона. Лицата, които живеят в Северното полукълбо, са с няколко метра по-малки от тези в Южното полукълбо.

Визията и обонянието в голям син кит са слабо развити. Но чувството му за слух и допир е добре развито. Големият син кит има огромно количество светлина. Количеството кръв в голям син кит е над 8 хиляди литра. Синият китов език тежи до 4 тона. Въпреки тези впечатляващи цифри, синият кит е с тесен хапка, диаметърът му е само 10 см. Сърцето на син кит тежи един тон и е най-голямото сърце в целия животински свят. Освен това пулсът му обикновено е 5-10 удара в минута и рядко повече от 20 удара.

Кожата на син кит изглежда гладка и равна, с изключение на съществуващите ленти на гърлото и корема. Сините китове почти не прерастват с различни ракообразни, които често се срещат на други китове в голям брой. Синият кит изглежда доста монотонен. Има преобладаващо сив цвят на кожата, със син оттенък. Понякога син кит изглежда по-сив и се случва, че цветът му има повече сини тонове. В сините китове, долната челюст и главата имат най-тъмното оцветяване, гърбът е по-лек, страните и коремът са най-леки в цялото тяло.

Тялото на синия кит има сиви петна, те имат различна форма и размер. От тези места можете да различите един или друг кит. Благодарение на този цвят синият кит прилича на мрамор. В опашната част се увеличава броят на петна. Гръдните перки на синия кит от вътрешната страна са много по-светли от останалата част на тялото. Въпреки това, долната страна на опашката е много по-тъмна от останалата част на тялото. През водния стълб този кит изглежда абсолютно син и затова синият кит се нарича син.

В студените води цветът на синия кит придобива зеленикав оттенък, тъй като кожата на този бозайник придобива микроскопични водорасли, които образуват филм върху кожата му. Придобиването на такава сянка е типично за всички китове. След завръщането на китовете в по-топли води, тази патина изчезва.

Вътре в устата на този гигант има плочи от китова кост, дълги около метър, които се състоят от кератин. Най-дългите плочи на китовата кост са в задните редове, а в предната част тяхната дължина е намалена до 50 см. Тези плочи достигат ширина около половин метър. Една плоча с кит може да тежи до 90 kg. В горната челюст има 800 плочи от син кит, по 400 от всяка страна. Американският син кит има богат черен цвят. Баленените плочи имат формата на обърнат триъгълник, чийто връх е смачкан в космати ресни, което е доста грубо и твърдо.

Има три подвида син кит - северен, южен и джудже, които се различават леко помежду си. Понякога се различава друг подвид - индийския син кит. Първите два подвида предпочитат студените кръгови полярни води, а останалите обитават предимно тропически морета. Всички подвидове имат почти същия начин на живот. Животът на син кит е достатъчно дълъг и може да бъде на 90 години, а най-старият от китовете е на 110 години. Средната продължителност на живота на сините китове е 40 години.

Преди това местообитанието на синия кит беше целият световен океан. В началото на 20 век броят на огромните сини китове започва да намалява бързо поради активния риболов. Гигантският размер на труповете на животните привлече китоловците. В крайна сметка, от един голям син кит е възможно да се получи много мазнини и месо. Така до 1960 г. синият кит е почти унищожен и е на прага на пълно изчезване, не са били повече от 5 хиляди индивида.

Сега големият син кит е все още много рядък - общият брой на тези животни е около 10 хиляди индивида. Основната заплаха за сините китове е замърсяването на моретата и нарушаването на обичайния им начин на живот. Също така растежът на броя на сините китове се влияе от бавното им естествено възпроизводство.

Къде живее синият кит?

Синият кит живее във водите на много държави и територии на нашата планета. Преди това местообитанието на синия кит заемаше целия световен океан. Сега синият кит живее в различни води, в зависимост от подвида. Северният и южният подвид на сините китове живеят в студени води. Южният подвид се намира главно в студени подантарктични води. Джуджетата предпочитат живота в по-топлите води.

Животният син кит се издига много далеч на север - южните сини китове се наблюдават край бреговете на Чили, Южна Африка и Намибия. В Индийския океан синият кит живее в екваториални води през цялата година. Особено често те се срещат на Цейлон и на Малдивите, както и в Аденския залив и Сейшелите. Това са най-добрите места на планетата за тези, които искат да видят китовете.

В Тихия океан сините китове се намират край бреговете на Чили. Но от крайбрежието от Коста Рика до Калифорния те липсват. В същото време във водите на Калифорния сините китове стават многобройни. Синият кит обитава крайбрежието на Орегон до Курилските острови и Алеутския хребет, но не стига далеч в Берингово море.

Във водите около Япония и Корея отсъстват големи сини китове, но те са били виждани преди. В руските води сините китове са изключително редки. Малките групи и самотните животни се наблюдават на нос Лопатка (крайната южна точка на полуостров Камчатка).

В северната част на Атлантическия океан сините китове са малко в сравнение с броя на индивидите в южното полукълбо. В северната част на Атлантическия океан, син кит живее край бреговете на Канада, в районите между Нова Скотия и пролива Дейвис.

Сините китове се намират в Исландия и в Датския проток. Преди това синият кит живееше на северозападния бряг на Британските острови, на Фарьорските острови и край бреговете на Норвегия. Понякога сините китове могат да бъдат намерени край бреговете на Испания и Гибралтар.

Известно е, че сините китове мигрират. Китовете прекарват лятото във високите географски ширини на двете полукълба, но с настъпването на зимата те мигрират към по-топлите райони на ниските географски ширини. Зимните миграции на сини китове в Северния Атлантик са слабо разбрани. Все още не е ясно защо сините китове винаги напускат Антарктика през зимата и отиват на север, към топли води. Въпреки факта, че на старото място все още има достатъчно храна.

Вероятно това се случва, защото жените при раждането раждат малки от студени зони. Тъй като младите сини китове имат слабо развит мастен слой и поради това не са достатъчно защитени от студа. В крайна сметка, разработеният мастен слой допринася за поддържане на телесната температура на сините китове, дори и в най-студените води.

Как живее син кит?

Сините китове живеят сами, понякога в малки групи. Но дори и в групи, те плуват. Синият кит на бозайниците е дневен. Синият кит живее с помощта на гласови сигнали, за да общува с конгенери. Звуците, които прави син син, са инфразвуки. Те са много интензивни. Сините китове използват инфразвукови сигнали, за да общуват на големи разстояния по време на миграции.

Сините китове могат да комуникират чрез сигнали на разстояние до 33 км. Гласът на синия кит е изключително силен. Има случаи на регистриране на много силен глас на син кит на разстояние 200, 400 и дори 1600 км. Синият кит също използва сигналите си, за да намери партньор, който да създаде семейство.

Като цяло синият кит живее, показвайки най-голяма склонност към усамотение, отколкото всички други китоподобни. Но понякога сините китове живеят в малки групи. В областите с изобилие от храни те могат да създадат забележими клъстери, които са разделени на малки групи. В тези групи сините китове се държат отделно. Но общият брой на такива концентрации на сини китове може да достигне 50-60 индивида.

Синият кит може да се гмурне доста дълбоко. Синият кит може да се гмурка на дълбочина от 500 метра за време до 50 минути. Традиционното синьо гмуркане, което се храни, е в рамките на 100-200 метра дълбочина. Такива гмуркания продължават от 5 до 20 минути.

Храненето с кит се гмурка доста спокойно. След изкачването на кита, дишането се ускорява, докато излъчва фонтан. Когато дишането се възстанови, китът отново се гмурка. Синият кит в спокойно състояние диша до 4 пъти в минута. Младите китове дишат по-често от възрастните. След дълбоко гмуркане синият кит извършва серия от къси гмуркания и плитки гмуркания. През това време китът плува на 40-50 метра.

Синият кит изглежда много впечатляващо и впечатляващо, когато скача от водата. Най-грандиозните гмуркания са първите след изкачване от дълбините и последното преди гмуркане. Китът се появява, като показва горната част на главата, след това гърба, гръбната перка и стъблото на опашката.

Когато синият кит се гмурне до дълбочина, той силно накланя глава. Когато главата вече е дълбоко под водата, част от гърба й с перка е показана на повърхността, която винаги отива под водата на последната. Китът потъва по-ниско и по-ниско, докато изчезне под водата, без да покаже опашката. Синият кит живее, изразходвайки под вода 94% от времето.

На къси разстояния синият кит може да достигне скорост до 37 км / ч, а в някои случаи до 48 км / ч. Но китът не може да поддържа такава скорост за дълго време, защото това е твърде голямо натоварване върху тялото. Китът произвежда мощност до 500 конски сили при тази скорост. Хранещият син кит се движи бавно, в рамките на 2-6 км / ч. Но по време на миграцията скоростта му нараства до 33 km / h.

Тъй като китът е с толкова внушителни размери, възрастните сини китове нямат естествени врагове. Но младите сини китове могат да бъдат жертви на нападение на кит убиец. Тези хищници набират кита в дълбините, където отслабва от липсата на кислород. Ослабеното животно на орките ще може да се счупи и изяде.

Понастоящем няма пряка заплаха за населението на сините китове. Но има опасност, че за тях са дълги мрежи от 5 км. В такива мрежи се убива огромен брой морски обитатели, въпреки че е известен само един случай на смърт на сини китове. В други случаи, според рибарите, големите сини китове - без затруднения, претоварват такива мрежи. В близост до брега на Западна Канада сините китове имат много маркировки върху кожата си от различни риболовни съоръжения.

Също така, сините китове умират при сблъсъци с кораби в Тихия океан, средната стойност е 1-2 случая годишно. Някои животни в района на залива Св. Лорънс имат белези от сблъсъци с кораби. Това се дължи на висока концентрация на сини китове в комбинация с богата навигация в района на тези води. Днес, въпреки защитата на сините китове, дори и на местата на най-големия им брой, все още няма ограничения за корабоплаването. Има само препоръки за забавяне в тези води, които не се извършват от капитаните.

Сега обаче най-голямата заплаха за сините китове е замърсяването на моретата, включително петролните продукти. Отровните химикали, които влизат в морето, се натрупват в мастната тъкан на сините китове. Особено опасно е, когато тези вещества се натрупват в тялото на жените, които очакват появата на младите.

Също така, човешкото въздействие влияе върху броя на сините китове, като нарушава комуникациите им. Шумният фон на морето наскоро се е увеличил прекалено много и гласовите сигнали на големите китови китове често са приглушени. В края на краищата шумовете, които произвеждат корабите, имат същата честота, както гласовете на китовете.

В тази връзка за китовете става все по-трудно да се ориентират и да търсят роднините си, което също затруднява намирането на партньор в периода на бракосъчетанието. Най-големите увреждания в този случай се дължат на хидроакустичните системи на военни кораби, които работят в активен режим.

Какво яде син кит?

Синият кит се храни с планктон, който е типичен за китовете от кост. Бозайникът на синия кит има отличен филтриращ апарат, който се образува от плочки с китове.

Синият кит се храни с крил - това е основната храна в диетата му. Понякога синият кит се храни с по-големи ракообразни и малки риби. Но все още в състава на храната на сините китове преобладават малки ракообразни. Масовите натрупвания на такива ракообразни се наричат ​​крил. По-долу на снимката можете да видите натрупването на крил в океана.

Рибите играят незначителна роля при храненето на сините китове. При поглъщане на маси от крил огромният син кит може случайно да погълне малки риби, малки калмари и други морски животни. Понякога синият кит се храни с малки ракообразни, които не принадлежат на крил.

Синият кит се храни като останалите китове на китовете. Китът бавно плува с отворена паст и събира вода с маса от малки ракообразни. Устието на кита е много разтеглено поради лентите на гърлото и подвижните кости на долната челюст. Китът затваря водата от ракообразните. В този случай синият китов език избутва вода обратно през китовата кост. И планктонът, който е магаре на ръба на САЩ, се поглъща.

Огромната долна челюст, която е пълна с вода с храна, става много тежка. Понякога теглото е толкова голямо, че на синия кит е трудно да премести челюстта си, за да затвори устата си.

Затова синият кит, събиращ храна в устата, за да улесни затварянето му, се обръща на едната или задната си страна. В това положение устата се самозалепва под действието на гравитацията.

Поради своя размер синият кит е принуден да консумира много храна - син кит може да яде от 3 до 8 тона крил на ден. На ден синият кит се нуждае от около 1,5 тона храна.

Сини китове

Естественият растеж на синия кит е много бавен. Синият кит е животно, чийто процес е най-бавният от всички китове. Женските от сини китове произвеждат потомство веднъж на всеки две години. Този период може да се увеличи или намали, той зависи от гъстотата на популацията на сините китове. През последните десетилетия той, за съжаление, отказа. Синият кит е моногамно животно. Сините китове образуват трайни двойки. Мъжът винаги се държи близо до женската, както по време на бременността, така и след появата на бебето.

Продължителността на бременността при женския син кит продължава около 11 месеца. Най-често се ражда едно синьо кито. Малък гигант е роден на дължина 6-8 метра и тежи 2-3 тона. След раждането синият кит може да се движи самостоятелно. Раждането на бебето се случва пред опашката. Женските имат много развит майчински инстинкт, те са дълбоко свързани с младите си.

Детеныши синего кита в сопровождении самок начинают встречаться с декабря по март. Молочное вскармливание у детенышей синего кита длится около 7 месяцев. За это время детеныш синего кита достигает до 16 метров в длину и веса в 23 тонны.

За сутки детеныш синего кита употребляет до 90 литров молока. Достигая возраста в 1,5 года, детеныш синего кита вырастает до 20 метров длины и 45-50 тонн веса. Молоко самки синего кита очень жирное и богато белком. Содержание жира в нем составляет от 37 до 50%.

Синие киты становятся способными к выведению потомства в возрасте 8-10 лет. Женските от тази възраст достигат 23 метра и тежат около 90 тона. Синият кит достига пълната си дължина и зрелостта на тялото на 15-годишна възраст.

Ако ви хареса тази статия и искате да прочетете за различните животни от нашата уникална планета, се абонирайте за актуализациите на сайта и получете най-новите и най-интересните новини за животинския свят.

Minke Minke

Отглеждайки до 10,7 метра дължина, представителят на семейството на whorlids е най-малката от огромно семейство. Три вида от този бозайник колонизират водите от северните ширини до Антарктика.

Отличителна черта са ивиците зад главата. А самото тяло има тъмно сив цвят, но коремът и перките са бели.

Майк кит не харесва отбора и най-вече прави самотно плуване. Но на места, където има натрупване на храна, могат да се срещнат огромни стада от този удивителен кит.

Северният гладък кит

В северната част на Атлантическия океан можете да срещнете величествения кит, чийто размер достига от 12 до 16 метра дължина.

Лесно е да се различи северният гладък кит сред роднините от отсъстващия гръб. Белите петна от организми, които паразитират по тялото му, ясно се различават по черния цвят на гигантите.

Поради необмисления риболов местообитанието на този вид е намаляло значително. Ловът за северния гладък кит е забранен, но процесът на естествено възстановяване на населението е много бавен.

Гърбав кит

Китът е получил своето специфично име поради формата на гръбната перка. От разстояние, тя прилича на гърбица, както и по навик, когато се движи, грациозно арх задната част.

Средната дължина на гърбатите китове е около 14-15 метра, но някои индивиди растат до 19,5 метра. Често над водата, освен гърбавия кит, могат да се видят големи гръдни перки.

Този бозайник не е свързан с определена територия и можете да се срещнете с гърбави китове навсякъде в океаните на света. Има доказателства, че гърбатият кит често посещава Балтийско море.

Южен гладък кит

Един от трите вида гладки китове избра субтропичните ширини на Южния океан като своето местообитание. На един от островите близо до Аржентина учените са оборудвали център за наблюдение на тези красиви мъже.

Жителите на южните морета растат до 18 метра и с такива размери тежат над 80 тона. Често плуват до кораби и малки лодки, скачат от водата, показвайки цялата си сила и красота.

От 1937 г. китът е бил защитен и за разлика от други видове е систематично възстановяван, въпреки че учените все още не могат да определят кои фактори влияят на раждаемостта на китоподобните.

Японски кит

Китай, който прилича на северноатлантическия си братовчед, може да се намери във водите на северния Тихи океан. Има доказателства за местоположението му край бреговете на Мексико, но по някаква причина женските плуват, за да раждат женски само на японските острови.

Някои индивиди растат до 19 метра. Огромният бозайник е застрашен от изчезване.

Експертите изчисляват, че днес в света не живеят повече от 400 японски кита, които живеят в Охотско море, а около 100 души живеят в източната част на океана.

Най-големият от подредбите на китовете на зъби, кашалот обича да залепва в големи групи. Така те по-лесно преодоляват дълги разстояния и се хранят.

Мъжките на кашалот нарастват до 20 метра, но женските са много по-малки. Сред другите китове кашалотът се отличава с голяма глава, поради което е трудно да се обърка с други китоподобни.

Кашалот живее на цялата територия на необятния световен океан, с изключение на най-северния и южния му край. Може би единственото от голямото семейство китоподобни, което е много агресивно, и ако е ранено, може да потъне кораба.

Сейвалът също се нарича кит ивасе, а някои представители достигат до 20 метра дължина. Интересно е, че жените са повече мъже. Местообитанието на спасяванията е целият световен океан, където водата е над 8 градуса по Целзий.

В допълнение към големите размери, тези бозайници също достигат скорост до 25 километра в час, докато те се гмуркат почти 300 метра дълбоко.

В Русия това морски животно е широко разпространено на Курилските острови, по-рядко срещано в Баренцово море.

Поради рязкото намаляване на населението, ловуването за спасявания е напълно забранено в средата на 80-те години на миналия век.

Кълбовият кит

Китът на Гренландия, морски гигант, нарастващ до 22 метра и тежащ 150 тона, избра живите води на северните ширини.

Единственият вид, който прекарва целия си живот в северните морета и се храни само с планктон, прекарвайки огромно количество вода през хрилете. Популациите на жителите на север днес имат около 10 хиляди души.

В древни времена племената, населявали островите на северните морета, активно ловували гиганта, жилищата били направени от кости, а месото и мазнините били използвани като храна.

Finval, който принадлежи към общото семейство китове, живее и в двете полукълба, но рядко се доближава до бреговата линия.

Те растат до 27 метра, а сред конгенерите са бързи и с огромни размери и тежести могат бързо да се движат и да се гмуркат по-дълбоко от всички китоподобни.

Въпреки сравнително голямото население, Finvala се счита за застрашен вид, поради което техният лов е строго ограничен.

Този красив мъж, нарастващ на 33 метра с тегло 150 тона, е най-големият кит.

Синият кит е самотник и обича да пътува през океана с горда самота, докато преодолява дълги разстояния. На синьото тяло има триъгълна форма, а гръдните перки са доста широки и мощни.

Много музеи в света могат да се похвалят, че в своите експозиции са показани невероятни и огромни скелети на синия кит. А впечатляващите му размери могат да се видят на снимката.

Снимка на син кит

заключение

Така научихме колко тежи китът, но снимките няма да предадат красотата на тези морски гиганти. С големите си размери, китовете са най-безвредните създания на земята, които се хранят с планктон и дребна риба. Срещата с тях сред океанските пространства предизвиква много положителни емоции и неописуема радост.

Китът - по някаква причина, най-голямото животно има много ниска раждаемост, поради което почти всички видове са близо до изчезване. Много страни са забранили лова за това уникално животно, а онези, които продължават да ловят риба, рязко са намалили обхвата му.

Искам да знам всичко

Синият кит е най-големият кит, най-голямото модерно животно и вероятно също най-голямото от всички животни, които някога са живели на Земята. Дължината му достига 33 метра, а теглото може значително да надвишава 150 тона. До 40 милиона малки ракообразни могат да се консумират на ден.

Нека да разберем повече за него ...

Това е наистина огромно животно, просто гигант. Преди това обхватът му беше от Антарктика до Арктика. Китоловът почти унищожи синия кит. Днес тя е включена в Международната червена книга и Червената книга на Русия.

По едно време сините китове разпръскваха всички океани на света и се предполагаше, че до 250 000 от тези същества са били преброени само в Антарктика. През последните години обаче безмилостният риболов остави по-малко от 1% от горните цифри. Определянето на общия брой на тези огромни животни е много трудно, така че размерът на антарктическото синьо китово население според съвременните оценки варира от няколко стотин до 11 000. Но какъвто и да е точния брой, изглежда опасно нисък в сравнение с предишния брой.

Искате ли ВИРТУАЛНА ИНСПЕКЦИЯ на кита във всички подробности? НАТИСНЕТЕ ТУК

Въпреки това, най-големият в света кит е не само огромен размер на тялото. Той има просто невероятно големи вътрешни органи. И само един език тежи толкова много, че е трудно да си представим: 4 хиляди килограма. Ами, сърцето на син кит тежи около 700 килограма. Но такива впечатляващи размери за океана не са необичайни. Малко хора знаят, че през 1870 г., близо до бреговете на Северна Америка, са открили най-голямата медуза. Медузата Цианея е с дължина повече от 35 метра. За да визуализирате неговата стойност, можете да я сравните с височината на 9-етажна сграда.

Когато се роди малък кит (или по-точно вода), той вече тежи около три тона. Дължината на детето е сравнима с малко дърво - 6-7 метра. За човек, това вече е невъобразимо измерение, трудно е да си представим живо същество с подобни размери. Всяка година китовете само растат и малък кит се движи с висока скорост. В същото време според различни източници китовете могат да живеят до сто години. Въпреки активния растеж и дълголетието обаче, китовете произвеждат много бавно. Женските от най-големия кит в света достигат полова зрялост само за десет години и раждат не повече от веднъж на всеки две години. Бозайниците на плода, за разлика от хората, носят около 12 месеца. Въпреки тези обстоятелства, сега мощните и благородни бозайници се унищожават безмилостно.

Снимка 2.

И го правят с такава скорост, че сините китове дори нямат време да достигнат майчината си възраст, т.е. те умират в детството. Най-големите китове сега не толкова колонизират океаните, населението им намалява експоненциално. Сега те са на ръба на изчезване. В Япония, например, риболовът е толкова активен, че на практика няма китове. Първоначално броят на сините китове (това е преди началото на интензивен риболов) е оценен на 215 хиляди индивида. Но съвременното преброяване на добитъка е доста трудно. И причината е доста проста. В продължение на много десетилетия този бозайник не е изследван много активно. Според данните за 1984 г. не повече от 1900 китове живеят в Северното полукълбо, а повече от 10 000 живеят на юг. Вярно е, че половината от тях са джуджеви подвидове. Сега, според някаква информация, в света няма повече от 2 хиляди сини кита. Вярно е, че според оценки на други специалисти, цифрите са по-оптимистични - най-малко 8 хиляди души.

Снимка 3.

Сините китове обаче могат да умрат не само от човешки ръце. Бозайник също може да стане жертва на своите морски съседи. Може би си мислите, че при възрастните китове, поради гигантския си размер, няма естествени врагове. Въпреки това, те все още могат да попаднат в полза на косатки. Последните се събират в стада, разкъсват сините китове и ги изяждат. А случаи на нападения вече са съобщени. Така през 1979 г. стадо от 30 кита убийци нападна млад син кит.

Косатките се хвърляха на плячката си, разкъсваха парчета от него. Освен това, нападателите дори не разбират къде да хапят - в главата, страните или гърба. През 1990 г. са описани два големи кита, които са наблюдавани в залива Св. Лорънс. Те имали белези под формата на успоредни ленти, съдейки по тях, бозайниците бяха оставени със следи от зъби на кит убиец.

Снимка 4.

Цветът на синия кит, изненадващо, не е син, а най-вече сив, но със син оттенък. И те наричат ​​синия бозайник, защото когато гледате кита през водата, но изглежда, че е синьо или синьо. В същото време, перките и коремът на животното са по-леки от останалата част на тялото. Сините китове живеят в топли и студени води. Това са полярните и тропическите морета. Съществата нямат зъби, но въпреки това се хранят с всеки малък морски живот, например планктон или малка риба. Най-големият кит в света има кит за храна. Това е устройство, което прилича повече на четка или огромно сито. Той е в състояние да премине през елементите, ненужни за захранване, и освен това да филтрира водата. Син кит не може да изяде човек, дори и да го желае. Следователно, бозайникът се счита за почти безопасен за хората. Все пак обитател на моретата и океаните може лесно да обърне средно големи плавателни съдове, а не случайно, а просто случайно.

Снимка 5.

Има теория, че китовете се спускат от земята. Като доказателство за това - структурните особености на скелета на бозайник, който не е много подобен на рибата. Сините китове дори имат пискюли за пръстите си. Освен това, синият кит не снася яйца и хвърля хайвера си, той произвежда вече живи организми.

Заслужава да се отбележи, че китовете имат много лошо обоняние и зрение. Затова най-големият кит в света общува със своите племена изключително с помощта на звуци. И за да чуят вика други бозайници, китът трябва да инвестира в съобщението до 20 херца. И това е достатъчно за предаване на информация на голямо разстояние - хората могат да се чуват един на друг на разстояние от 800 километра и дори повече. Но ако китът е прекален и вика с повече или по-малко сила, тогава братята няма да го чуят. А китовете не са в състояние да разберат някого. Повечето от тези бозайници са самотници. Синият кит обикновено не образува стада. Но понякога бозайниците все още се събират в групи, но те са малко, само 2-3 глави. Само там, където има много храна, можете да намерите големи клъстери. Но дори в такива колективи сините китове се държат отделно един от друг.

Снимка 6.

Бозайникът не е толкова маневрен, колкото други големи китообразни. Движенията на китовете са бавни и тромави. И те са активни само през деня, това се доказва от факта, че например хората престават да се движат през нощта край бреговете на Калифорния. Като цяло животът на сините китове през нощта все още е слабо разбран.

Снимка 7.

Сините китове плуват в 2 или 3 индивида, а понякога и сами. До брега се опитва да не плува. Няколко групи могат да се събират на места, където се натрупва планктон. Скоростта на синия кит е 9-13 km / h. Ако китът се уплаши или избяга, той достига скорост от 25 км / ч и освобождава малки фонтани на всеки 30 секунди.

Синият кит се гмурка за 10-12 минути, ако състоянието е спокойно. След дълбоко и дълбоко потапяне, тя се появява първо на повърхността на дишането, върху короната на главата. Малка гръбна перка се вижда, когато предната част на кита е вече под вода. След фонтана китът се извива назад. Синият кит, опашната перка като правило не се показва, но силно излага опашната стена в полукръг

Снимка 8.

Синият кит има продълговата, тънка синкаво-сива, плоска страна, тяло със сиви петна с различен размер и форма. Гърбът и страните на светлия цвят, по-светли от общия тон. И главата и челюстта на тъмен нюанс. Главата е с форма на ъгъл от 45 °, широка в горната част. Гръдните перки имат тясна, заострена и дълга форма. Хвойна перка широка, със заострени краища. Синият кит има около 60 подносещи гънки.

Китовете са изключително издръжливи. Тя може да бъде в движение в продължение на много дни без нито една спирка. Но въпреки силата им е необходима постоянна помощ на човек да оцелее.

Снимка 9.

През деня синият кит изяжда около 1 тон крил (който е приблизително 1 милион калории), който основно се храни. Китът поглъща крил, заедно с хиляди литра вода, плувайки през своите натрупвания, и след това го филтрира, като бута цялата тази маса с езика през китовата кост. Между другото, езикът на синия кит тежи повече от слон, а дебелината му е повече от 3 метра.

Жена бременност син кит трае 11 месеца. Потомството донася веднъж на всеки три години. Един китен с тегло до 3 тона, дълъг до 7 метра, се ражда във вода. Храни се с мазнини (42%) и с дебело мляко за около седем месеца. Китенок получава порция мляко чрез намаляване на мускулите на майката. В един ден младежът пие над 600 литра мляко. Бебето расте буквално от скокове и граници. През деня, набира тегло до 100 кг, а дължината на котето се увеличава с 4 см. Уау бебе! Любяща майка винаги е там, трогателно се грижи за детето си. Когато плочите на китовете са напълно развити, възрастният китен може да поглъща храната. Това обикновено се случва на възраст от седем месеца.

Снимка 10.

Сините китове са почти напълно слепи и липсват миризми, така че единственият начин да изследвате света, който използват, е ехолокация с помощта на звуци. Китовете прекарват огромно количество време, анализирайки звуковите сигнали отвън, което се улеснява от структурата на черепа на животното. Пред главата на животното има система за възпроизвеждане на звук, която служи за обектив, който възпроизвежда и улавя звуци. Известните песни от сини китове, достигащи 188 dB, най-често се свързват с размножителния сезон. Обикновено мъжете “пеят”, но понякога жените също “пеят” на децата си (можете да слушате песните на сините китове долу). С помощта на ехолокация, индивидите могат да общуват помежду си, дори на разстояние до 1600 км един от друг.

Снимка 11.

Снимка 12.

Снимка 13.

Снимка 14.

Снимка 15.

Снимка 16.

Снимка 17.

Снимка 18.

Снимка 19.

Снимка 20.

Снимка 21.

Анатомия на синия кит

Синият кит, както всички бозайници, диша изключително светло. От сетивата сините китове имат много развито ухо и чувство за допир. Син кит, който е най-голямото живо същество на планетата Земя, има същите невероятни размери на вътрешните органи - например, един език на възрастен може да тежи повече от 4 тона! Пулсът на китовете е много нисък - 5-10 удара в минута, а сърцето тежи цял тон! Това е абсолютен рекорд сред всички живи същества. Китът може да бъде с дължина до 33 метра, а теглото на възрастен индивид е около 150 тона! При сините китове женските са по-големи от мъжките.

Сините китове имат много голяма глава и дълго, тънко тяло. На гърба на главата има дишащ отвор, който се образува от двете ноздри на животното. В долната част на главата на синия кит има ивици, които се образуват от гънките на кожата. Они помогают киту при растягивании глотки, когда он открывает рот для поглощения пищи. В этот момент рот кита может растягиваться в 1,5 раза! Всего таких складок у синих китов может быть от 55 до 90.

Размножение синих китов

Размножение — больная тема для синего кита. Он крайне медленно воспроизводит свое потомство, настолько медленно, что некоторые ученые склонны думать, что прирост рождаемости синих китов не способен покрыть их смертность. Прирост особей синего кита — самый медленный из всех китов. Синий кит моногамен. Мъжът, който намира жена си, я защитава и никога не се отдалечава от нея. Женската може да забременее веднъж на две години, след което друга година носи дете.

Cub роден с тегло около 2 - 3 тона и дължина 6-9 метра. Храни се с майчиното мляко за около 7 месеца. Сексуалната зрялост се достига на около 10-годишна възраст. На 15-годишна възраст синият кит вече е напълно формиран физически и набира тежестта и дължината на тялото. Китовете живеят доста дълго време - около 90 години.

Ако ви харесва този материал, споделете го с приятелите си в социалните мрежи. Благодаря!

Гледайте видеоклипа: Топ 10 най-големите животни в света (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org