Искам да знам всичко!

Коя птица развъжда пилета през зимата?

Pin
Send
Share
Send
Send


Тази малка птица от семейството на финките е много необичайна. Тя е малко по-голяма от врабче. Женските имат зеленикаво-сиво оперение с жълти петънца по ръбовете на перата, а мъжките са истински красавици: пурпурно яке и сив дики. Но не кръстосва интересни кръстовища - има по-ярки птици. Те се отличават от редица местни пичуги по два фактора: клюн от папагали и период на гнездене. Децата идват при тях в края на зимата. Имаше случаи, когато женската седяла на яйца при силен студ при –35 ° С. Защо кръстосани породи пилета през зимата? Нека видим.

Когато дойдат студените дни, нашите гори са празни. Повечето птици се хранят на юг. Но някои все още остават: дроздове, свраки, гама. Смятаме, че птиците бягат от студа. В действителност, те летят след тяхната мушичка храна. Онези птици, чиято храна се състои от буболечки, спящи под падналите листа, както и тези, които кълват сухи шушулки от акации и семена, остават да зимуват с нас. Сред тези постоянни жители на Русия има птица, която се кластира. С клюна си, чиито краища се пресичат като щипки, той изважда семената от конусите. Любител на кедрови ядки и има упорити лапи. Те се държат за клона и висят с главата надолу. Подобно на папагал, кръстосаният мост се издържа с човката при катерене по дърветата.

Но защо кръстоски се размножават пилета през зимата, защото дори косите и гарвани носят потомство през пролетта, когато е студено? В дивата природа, животните дават потомство, когато са напълно сигурни в изобилие от храна. В края на краищата, родителите не само трябва да намерят храна за себе си, но и да отгледат младите. И какво ям кръстосани листи? Най-вкусният им деликатес е иглолистните семена. През февруари или март конусите се отварят и тези зърна са напълно разгледани. Наблизо няма други ловци, които да ядат ядки - катериците спят в кухини, а други птици все още не са пристигнали. Яжте - не искам. Ето няколко кръстосани кости и започва да прави гнездо.

За полагането на женската търси място сред гъстите клони на смърч. Пухкавата корона, напудрена със сняг, надеждно я покрива и младите от проникващи студени ветрове. За строителството се използват само най-добрите топлоизолационни материали: мъх, лишеи, пера и дори животинска кожа. Следователно птичите гнезда са топли и надеждни. Пилетата не замръзват - защото майка им ги затопля с топлината си. Между другото, клюнът им е нормален при раждането - по-лесно е за баща да нанася смачкани семена в алчни гърла. Когато младите издънки навършат два месеца, носът им започва да се огъва. Brood се научава да се хранят сами - добре, семената на шишарки не са паднали.

Въпросът „защо кръстосаните кръстоски размножават пилета през зимата“ не е съвсем правилен: потомството може да се появи през лятото, особено недалеч от полето, където зреят слънчогледите. Но в пиратските нападения на земеделски земи кръстоски не са сами, те се конкурират с други птици. Но в периода от февруари до март за тях има простор. Има само един "но": иглолистни плодове на всеки пет години. Ето защо pichugam трябва да се скитат. Една зима в Московска област има много, докато следващата е на стотици километри, в Карелия.

Нашите "северни папагали" са разделени на няколко вида. Сосновик - най-големият, живее в горите. Еловикът е малко по-малък, а най-малкият е бяла крила. Вече сме отговорили на въпроса защо кръстосани разплодни пилета през зимата, но знаете ли защо се наричат ​​„свети птици“? Тъй като труповете им не се разлагат, а остават неподкупни, както може и за 20 години. Това явление има просто обяснение. Птица по свой собствен начин, толкова много смолисти вещества бяха натрупани от иглолистни дървета, които вече се бяха превърнали в някаква мумия по време на живота си.

Коя птица развъжда пилета през зимата

Птицатакойто не бърза да напусне обитателите си зимно времеи, напротив, дори придобива потомство, има име кръсточовка, Тази птица няма да изплаши студа. Те са лесно през зимните месеци яйца за люпене и кърмили пиленца, Crossbill се отнася до семейство финч, Смята се за роднина на bullfinches и врабчета.

основен отличителна черта тези птици са техните клюн, Той има необичайно кръстовидна структура, Природата е предназначена с причина. Благодарение на този клюн те произвеждат семена от шишарки и ели, При хранене на кръстоска се предпочитат иглолистни растения. Тъй като семената на конусите узряват през зимата, тези птици излюпват пилета през зимата. По това време те имат достатъчно храна, за да се хранят.

Как костите оцеляват през зимата

Метеорологичните условия през зимните месеци не са най-добри за обичайното местообитание на птиците, а за отглеждане на птенци толкова повече. Как кръстосаният мост се адаптира към студа? Следните фактори му помагат успешно да спечели:

  • птицата яде много, защото в студа се нуждае от много повече енергия,
  • гнезди само на места, където няма силни ветрове,
  • грижа кръсточовка за техните пилета в двойка,
  • добре адаптирани към студ както за възрастни птици, така и за пилета.

Така съвместните усилия на двойка от тези птици помагат на пилетата да се изправят. Никога не преставам да се чудя как работи нашият свят. Дори малките птици са способни да се грижат за своите малки, като хората. кръсточовка грижа за вашите пилетадокато не напуснат гнездата си. Отнема около месец. Но докато пилетата станат напълно независими, ще мине още един месец.

Птичи герой с закален характер

Птичният герой, който произвежда своето потомство в най-суровите месеци на годината, се нарича Клест. Тя има малко крехко тяло и принадлежи на пойната песен. Клест принадлежи към семейството на финките и се счита за близък роднина на врабчетата и снегинките. На територията на Русия има два вида: цепнато-елови и пукнатини. Освен това, в тайгата Сибир има многобройни популации на кръстосване на бели крилати в районите на отглеждане на лиственица. Клест е обитател на иглолистни, по-рядко смесени гори, но не можете да го срещнете в кедровите насаждения.

Пеенето на мъжките изглежда събужда зимната спална гора, ухажването ухажване започва още в края на януари, въпреки че всичко зависи от климатичната зона. През няколко години кръстосването може да доведе до два потомства: през зимата и през лятото. Основната храна на птиците е семената от смърч и борови шишарки, за извличането на които имат всички приспособления. Като допълнителна храна, особено в гладни години, използвайте семена от клен и пепел, големи насекоми, горски плодове, може да посетите полетата на слънчоглед.

Защо зимата е времето на гнездене

Клест има много тясна специализация, поради което тя силно зависи от добива на иглолистни конуси и времето на узряване. Иглолистните дървета се различават по честотата на "плодните", т.е. голям брой конуси се образуват на всеки 3 до 5 години. Конусите, образувани в края на лятото, узряват само през зимата, а в началото на пролетта се отварят напълно, изсипвайки семената на влажен горист. Klest не може да развъжда пилета в края на лятото, тъй като все още няма храна, а в началото на пролетта вече няма да има храна. Така птиците просто нямат друг начин да разширят своя род, как да излюпват яйца и да угояват пилета в екстремни условия.

Нестабилността на снабдяването с храна принуждава служителите да водят заседнал, номадски и миграционен начин на живот едновременно. Те гнездят там, където има храна, и при търсенето си могат да летят на значителни разстояния. В резултат на това размерът на населението в една област може да варира значително през годините.

Женската снася яйца през февруари, а през март - април пилетата стават независими.

Адаптиране към околната среда

Да се ​​произведе жизнеспособно потомство в условия на тежък студ не е лесна задача. Еволюцията позволи на кръстосаните книжа не само да се адаптират към специфична диета (модифицираният клюн е идеален за извличане на семена от шишарки), но също така и за разработване на поведенчески характеристики, благоприятстващи запазването на потомството.

И така, какво помага на Klesta да оцелее и да продължи състезанието? Могат да бъдат идентифицирани следните фактори:

  • висока лакомия (за поддържане на телесната температура изисква много енергия),
  • внимателен в избора на място за гнездото (много високо, под голям клон, защитено от ветровете),
  • внимателен подход към изграждането на гнездото,
  • двойка грижи за потомството (докато жената инкубира яйцата, мъжът се грижи за нейната храна, родителите хранят пилетата до пълна „зряла възраст”),
  • висока морозоустойчивост както на възрастни, така и на пилета.

Женската изгражда гнездото, а мъжката само донася строителни материали от малки клони от смърч. Гнездото е доста широко и дълбоко. Женската затопля стените с мъх, дъното е покрито с пух и пера. Жена кърлежи седи на първото яйце, което е било положено, в противен случай би било замразено. Общо в един съединител може да има до 4-5 яйца. Излюпването продължава около 2 седмици. С появата на пилета, жената продължава да ги затопля, а мъжът се притеснява. Когато децата пораснат, жената може да си позволи да излезе от гнездото за известно време. През това време жълтите глави без пернати могат да влязат в ступор, но за тях това състояние не е фатално. Те се възстановяват веднага след завръщането на жената.

Нежна грижа за родителите

Като храна за пилетата се сервират семена от иглолистни дървета, олющени с овесена каша, овлажнени със слюнката на родителите. Храната се появява на всеки час или на всеки час и половина. Специалната структура на човката не позволява на мъжките да хранят традиционно пилетата, като вкарват клюна си в човката на пилето. Той трябва да "хвърли" бучки от каша в отворени човки. При тази процедура цепнатината показва ангелско търпение: ако една буца падне, той я вдига и опитва отново.

След 2 седмици пилетата се отглеждат и след седмица започват да напускат гнездото. Но техните клюнове все още не са достатъчно оформени за самостоятелно хранене, така че родителите продължават да ги хранят. Младежите получават пълна независимост до два месеца.

Препитанието на кръстосване е от голям интерес. По време на живота си гъбата подхранва тялото си със смолисти вещества от смърчови семена, затова след смъртта тялото му остава мумифицирано в продължение на много години. Разкъсвайки неравностите и извличайки само една четвърт от семената, цепнатият неволно става спътник на катериците, които вземат такива бури от земята. Неотворени конуси, падащи на земята, окисляват се и вече не се отварят, поради което са подходящи за дългосрочно съхранение.

Кой е кръст?

В иглолистните гори има пернат обитател - птица от кръстопът. Тази птица е по-голяма от врабчето, но по-малка от скореца. Тази птица е уникална. Факт е, че през зимата кръстоска се размножават пилета. Този факт е изненадващ, но има и обяснение на този факт. А обяснението е, че кръстоски се хранят със семената на шишарки, често смърч, но бора и ела също са подходящи за тях. Между другото, затова човката на кръстовището има толкова необичайна кръстовидна форма: много е удобно да се извличат семена от шишарки с помощта на такъв клюн!

"Елитна каша" за деца

Гнездата на техните кръстоски се хранят с „смърчова каша“ - семена от смърчови шишарки, които възрастните птици в човката се смачкват и овлажняват със слюнка. А пилетата през деня ядат толкова "овесена каша" много! В иглолистните гори конусите узряват само на студа, поради което кръстоски се излюпват през зимата. В друго време на годината, когато няма такъв брой зрели семена, децата просто нямат какво да хранят!

Кръстосани кости - безкористни родители

В очакване на потомство, кръстосаните мостове организират уютно гнездо в клоните на елата, затопляйки го отвътре с меки материали: мъх, вълна, пера и пух. В това гнездо женската снася от 3 до 5 яйца и инкубира съединителя за две седмици. По това време той захранва татко-кръстоска. Децата се излюпват доста безпомощни, родителите им помагат да оцелеят: мама ги затопля с топлина, татко носи храна.

Родителите имат достатъчно дълго време, за да нахранят бебетата си. Първо, защото те са малки и не знаят как да летят. Второ, човките им са все още прави, и не можете да получите семена от конус с такъв клюн. С течение на времето децата растат, застават на крилото, човките им стават кръстовидни и стават напълно независими. Благодарение на смърчовите конуси, които, зреещи за зимата, дават възможност на пилетата да оцелеят и да натрупат сила!

Така открихме кой отглежда птици през зимата и защо през зимата, а не през лятото, както другите птици. Останалите птици се нуждаят от насекоми, за да нахранят потомството си, което, разбира се, не може да бъде намерено през зимата. Но пеперудите не са необходими, дайте им подутини!

Защо и какви птици размножават пилетата си през зимата?

Изглежда, че в природата всичко е обект на общи закони. Например птиците, като се вземат предвид климатичните условия, започват да строят гнездата си в средата на пролетта, а през май имат пилета. Но естественото разнообразие се проявява в този въпрос. Ще ви кажем какви птици излюпват пилета през зимата и защо в това конкретно време на годината.

Пингвините се класифицират като птици без полет., Но те са големи плувци и водолази. Тялото на тези птици е удължено, а по-скоро закръглено. Главата е малка и поставена върху гъвкав къс врат. Клюнът е остър и здрав, предназначен за лов. На дебели къси крака, разположени на 4 пръста, свързани с мембрани.

Пингвинът винаги поддържа строго вертикално положение на тялото, а късата опашка, на която птицата се основава, помага да се поддържа баланс. Оперението има плътна и гъста структура, която предпазва тялото от вода от хипотермия.

Тези птици държат големи колонии, които в естествени условия са принудени да съществуват през по-голямата част от годината при много ниски температури. Лятото тук не трае дълго и не се отдаде на топлина. Следователно за пингвините не остава нищо. размножават потомството си при -40 ° C.

Как пингвини излюпват пилета

  • Те слагат яйцата си точно в средата на покритата със сняг ледена киша. В по-топлите зони, съединителят може да се състои от 2 яйца, на студено - женската снася 1 яйце и след това я предава на мъжката, и тя отива да търси храна. Докато бащата се занимава с инкубация, тя сама изяжда много и събира пълна гуша за бъдещото теле.
  • Мъжът прищипва яйцето между лапите и покрива с кожна гънка на корема, като по този начин поддържа желаната температура. Той не може да напусне, в този случай яйцето веднага ще замръзне. Случва се, че под заплахата от глад мъжът хвърля яйце, без да чака жената, и плува за хранене.
  • Когато се връщаш, жената определя местоположението на мъжа в средата на пакет и бърза към него. Случва се, че новороденото пиле не оцелява. В опаковката има случаи, когато бащите, които са загубили потомството си, се опитват да го обезкуражат от други пингвини и да имат истински битки.
  • За изхранване на потомството на различни видове риби са: аншоа, сардини, сребърни рибки. Женската повръща храната наполовина смляна в стомаха. Това, което тя е донесла със себе си, е достатъчно за около 2 месеца. Бащата през цялото това време се храни в морето, след което се връща в семейството.

Клест - жител на тайгата

Тази птица в гората е включена в Червената книга на Москва, тъй като през последните години тя е сравнително рядка. Klest живее в иглолистни гори, По размер тази птица е малко по-голяма от врабче. Оперението на мъжките и женските изглежда различно.

Мъжките са ярки, червени, женските изглеждат по-скромни, а оперението им е сиво-зелено. Човката на кръста във форма прилича на човката на папагал. Природата го е направила така, че птиците лесно да могат да разкъсат парчета кора, клони, конуси от кора.

В основата на храненето са семената от смърч и други иглолистни дървета. Ако няма достатъчно храна, птиците включват в храната си семената на други растения, които могат да бъдат получени, както и насекоми.

Това е друга птица, която развъжда потомството си през зимата. Това е обяснено съвсем просто. а именно За зимата, семената узряват в смърчови шишарки, което означава, че пилетата няма да останат без храна, защото храната им се състои от натрошени семена от иглолистни дървета.

Потомък на кръстовище

  • През зимните месеци кръстосаните кръвници практически нямат конкуренти в борбата за ресурси. Повечето птици летят в топли страни за зимуване, катериците имат дълъг сън през зимата. Храната за зацепките е изобилна, затова в този момент те започват да строят гнезда и люкове.
  • За гнездото женското избира място в гъста корона от смърч. Капачките от сняг, покриващи клоните на елата, правят гнездото недостъпно за ветрове и студове. Материалът за структурата на гнездовите кости също използва такъв, който може да задържа топлина. В хода са пера, пух, животински косъм, парчета мъх.
  • Кръстосването се извършва през февруари и началото на март. Понякога двойка решава да започне отглеждане на поколение през януари. Майката затопля малките с топлината на тялото си. И папският кръст е напълно ангажиран с получаването на храна. Той донася женските смърчови семена, смазва ги, намокря ги със слюнка и подхранва пилетата, не забравяйки да се храни.
  • До два месеца, човките на потомците на клечките започват да се огъват и за първи път децата се опитват да си набавят храна самостоятелно, като излитат от гнездото.

Некоторые ошибочно считают, что зимой потомство выводит также зимородок, полагаясь на его название, но нет.

Эти птицы хоть и живут на территории нашей страны, но не зимуют здесь, А вить гнезда они начинают, возвращаясь ранней весной с зимовки. На зиму пары этих птиц, вообще, распадаются, снова соединяясь по весне, чтобы дать жизнь потомству.

Когда птица клест начинает выводить птенцов: описание клеста, питание и образ жизни

На нашей планете обитает множество разных видов птиц. През пролетта и лятото те винаги са пълни с неприятности с разположението на гнездата и отглеждането на потомство. Има и птици, които развъждат пилета в свирепия студ. Кръстоски кръстоски принадлежат към тази категория птици и отглеждат пилетата си в екстремни метеорологични условия. Какви са тези птици и защо са такива безкористни родители?

Описание на кръста

Птицата принадлежи към реда на врабчетата от вида на зацепките на семейството на гутане. кръсточовка вписана в Червената книга на Москвазащото принадлежи към втората категория редки.

Птицата е малко по-голяма от врабче и е много необичайна, средното му тегло е 50 грама, а дължината на тялото е 17 cm.

Живее само в иглолистни гори и е уникален с това, че размножава пилетата си през зимата.

Женските имат сиво-зелено оперение и жълти петна по краищата на крилата си. При мъжете гледката е още по-привлекателна, те са истински красавици. Те имат горна част на червения цвят на тялото със сива яма.

Външно, птицата се откроява не от оперението си, а от човката си. Тя има особена структура, тъй като техният клюн е много подобен на клюна на папагала. Той е много силен, а долната и долната му част са кръстосани, остри краища изпъкват от страните.

Силният клюн ги прави лесни за счупване:

Птицата изкачва дървета и се храни с семената на смърч и други иглолистни дървета. Особеността на структурата на човката помага да се получат семена за иглолистни насаждения до чиновника. Тази храна е любима и основна, но консумират и друга храна:

  • семена от други растения,
  • насекоми.

Начин на живот

Klesta може да се обади шумна и доста мобилна денна птица, Използвайки вълнообразна пътека за полет, тя бързо лети от място на място. Пеещите птици се повтарят един друг, когато летят в пакети. Те правят отличителните звуци на шапката kep kep.

Не всички птици летят до топлите земи за зимата. Много остават да прекарат зимата на постоянно място. Те остават, защото има възможност да се хранят различни от другите муши.

Под падналите листа остават бъгове, в шушулките на растенията има подходяща храна, както и зърна в шишарки. Такава храна им помага да оцелеят през зимата, оставайки в домовете си. Crossbird може да се нарече постоянен жител.

Птицата е не само вид клюн, но също и упорити крака, Птиците намират конуси, като избират зърна от там.

Често се случва птиците да напуснат територията, където вече са изчерпани неравностите и да отлетят в друга гора в търсене на храна. Много хора знаят, че иглолистните дървета дават 1 път за 4-5 години.

Конусите узряват само до края на лятото и през зимата вече са чупливи и сухи. Когато топлината идва, конусите се отварят и семената падат на земята, след което дават нови издънки на иглолистни дървета.

Това време на годината за кръстосване е най-приятно, защото има изобилие от храна.

Кръстоски и потомство

Основната храна за кръстосване е шишарки от иглолистни насаждения, основно смърч и бор. Най-разпространеният период на събиране на шишарки се счита за начало на зимата. Това обяснява защо кръстоски се произвеждат потомство през зимата. Птиците са сигурни в изобилие от храна и не се страхуват, че пилетата ще останат гладни. Родителите също се нуждаят от сила, за да не само да донесат потомството си, но и да я развият силно.

По това време на годината почти няма птици, а катериците почти през цялото време спят в кухините си Клестов има възможност да яде колкото искате, През този период птиците започват да правят гнезда, тъй като вярват, че е дошло най-благоприятното време.

Женската избира гнездото в най-гъстите смърчови дървета. Когато снегът покрива гъстите клони на елите, женската може надеждно да покрие гнездото от проникващи ветрове и студено време на такова уединено място. Грижа за родителите за изграждането на гнездото използват най-изолационния материал:

В резултат на това готовото гнездо изглежда много надеждно, топло и уютно. В допълнение, топлото гнездо е и топлината на майката, тя внимателно затопля потомството си със себе си. Когато пилета се раждат, техният клюн е нормален.

Това позволява на родителите да ги нахранят с нарязани ядки, като пълнят с брашно в устата си бебета. След като пилетата са на 2 месеца от раждането им, човките им започват да се свиват. Непълнолетните постепенно започват да се научават сами да хранят храната си, като я кълват от конусите.

Те все още имат много храна наоколо и могат да я вземат само от черупката.

Периодът от февруари до март за кръстосване се счита за най-доброто време поради изобилието на храна. Те обикновено започват да слагат яйца по това време, но се случва през януари. Птиците обичат да се заселват предимно в най-студените райони. През зимата температурата в такава зона може да се понижи до -35 ° C, Птиците не се страхуват от изгарянето на студа и изграждат гнездата си въпреки силните студове.

Птиците имат доста плътно и топло оперение, затова добре толерират силни студове. Родителите правят всичко, за да запазят пилетата си от замръзване. Веднага след като женската слага първото яйце, тя веднага седи на нея и я затопля.

Женската постоянно седи на яйца и не напуска гнездото, за да спаси бъдещото потомство. Мъжът се грижи за храна за бъдещата майка.

Когато се появят пилета, той също продължава да осигурява храна за цялото семейство.

В търсене на богата реколта от иглолистни конуси птиците могат да пътуват на дълги разстояния. Когато го открият, една продуктивна гора може да служи като ново място за гнездене.

  • Михаил Иванович Данилов
  • Разпечатайте

Гледайте видеоклипа: Кокошки и петли, порода Черен австралорп, Градина Вискяр (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org