Животни

Къде живеят обикновени диви, степни хамстери

Pin
Send
Share
Send
Send


Степният хамстер (обикновен) е голям, саморазсейващ се вид гризачи, който почти няма нищо общо с домашните любимци. Отличава се с малки уши, добре развити пръсти, отлична работа по изкопаване на дупки и други неща. Но най-важното е, че той може да живее самостоятелно, не се нуждае само от човешка помощ, а агресивно ще приеме хамстер. Понякога е много по-безопасно да срещнете змия или отровна паяк, отколкото този див и зъл гризач.

Описание на вида

С един поглед към такъв гризач като степни хамстери може да се видят много характеристики. Описанието на външния му вид е, както следва:

  • набито тяло с дебела глава и къс врат,
  • малки уши, лъскави и относително големи очи,
  • къси лапи с добре развити пръсти и къси нокти.

Козината на това животно включва два елемента: основата и подкосъма. Благодарение на последния хамстер могат лесно да понасят зимите и под-нулевите температури. Обикновено цветът е светложълт или кафяв. Често има тъмни и черни петна.

Характерна особеност е, че краката на хамстерите са бели. Но предните и задните крайници от вътрешната страна са черни.

Но това не означава, че няма да е възможно да се срещне със степния хамстер, който ще има напълно различен цвят. Понякога можете да видите напълно бели или, напротив, напълно черни членове на семейството.

Отделно, трябва да се каже за размера. Мъжките достигат дължина от 34 см без опашка. Последните могат да бъдат с дължина до 5 cm.

Район на разпределение

Степният хамстер се разпростира върху доста обширни територии. Той живее на земя от Европа до Китай. По-специално, в Русия тя може да бъде намерена на териториите от Смоленск до южната тайга.

За това хамстер не изисква никакви специални условия на живот, поради което той може да живее почти навсякъде. В по-голямата си част животните се намират в близост до хлебни и пшенични полета. Някои хора изкопават дупки директно на тези обработваеми земи. Останалите предпочитат да живеят по-близо до човека. Те се заселват близо до села и села. Храната се състои от различни продукти от градината.

Има чести случаи, когато хамстерите посещават хамбари и складови помещения. Подобно на домашните мишки, те носят запаси в дупки. Но за разлика от тях хамстерите са много по-опасни, тъй като са агресивно противопоставени на хората. Ето защо е необходимо да се поставят капани, ако изведнъж се забележи такъв "квартал".

Хамстер Хоул

Степният хамстер прекарва по-голямата част от живота си в дупката. Това не се дължи на факта, че той се страхува да напусне границите на своя дом. Животното е доста безстрашно. Но за лова му е необходима много почивка.

Hamster Hole влиза в земята с 1-2 метра. Всичко зависи от това колко лесно е да се копае почвата. Основата на къщата е:

  • жилищна камера,
  • наклонен изход,
  • отвесен вход.

Жилищната камера, от своя страна, има три "врати". Първите две са предназначени да гарантират, че животното може свободно да се прибира вкъщи и да излиза, ако е необходимо. А третата врата е фокусирана върху стаята с запаси. Само през зимата и ранно пролетното време хамстерът използва храна от там, а в други дни храната се състои от пресни зърна, зеленчуци и плодове.

Как да идентифицираме хамстер? Можете да направите това чрез характерните сгради. Те се разпознават лесно от малки купчини земя, разположени непосредствено до входа / изхода. На върха са покрити с люспи от зърна.

С помощта на малка пръчка можете да разберете дали гризачът живее в откритата дупка. Трябва да се постави вътре и след това да се извади. Ако върху него се открие мрежа, мъх, обвивка или трева, жилището е изоставено. Никой хамстер няма да държи къщата си в безпорядък.

Хранене със степни хамстери

Какво хамстер яде? Не можеш по някакъв начин да угасиш този момент. Всичко зависи от мястото, където живее. Ако местообитанието му е съсредоточено върху места в близост до зърнени полета, то то ще се храни предимно с житни растения. Освен това вредата му за селското стопанство ще бъде минимална. Нещо повече, често по време на кампаниите си за снабдяване хамстерите ядат малки насекоми и животни, което улеснява хората да се отърват от тях.

Ако животното се засели близо до селото, тогава основата на нейната диета ще бъдат зеленчуците и онези култури, които са най-популярни в района. Но те не могат да се събират като доставки за зимата, така че хамстерите трябва да опустошават складовете и навесите на хората, за да намерят зърното.

Не е необичайно гладните животни да атакуват пилета, особено ако в близост няма кокошки, които да ги предпазват или дори да правят шум.

Дивият хамстер е склонен към хибернация, тъй като няма друг вариант освен по-бавен метаболизъм да издържи сурови климатични условия. Той започва да се събужда, когато земята е разпръсната. Това обикновено се случва през февруари, понякога малко по-късно.

Забележителна особеност е, че хамстерът няма веднага да отвори входовете и изходите си. Отначало той ще седи в дупката за известно време, ще изяде остатъците от консумативи и само месец по-късно дупките ще бъдат отворени.

Женските излизат по-късно, по-близо до времето за чифтосване.

Първо, след хибернация, животните започват да ядат семената и зърната, които намират в полетата. После започват млади издънки. Но по всяко време след зимен сън, хамстерите са готови да ядат месо. Те няма да ловуват сами, диетата им ще се променя само при условие, че на пътя им им попадне слабо или ранено животно.

Хамстерът е най-агресивният и зъл гризач. Ако други видове от неговото семейство предпочитат да не се появяват на очите на човека, то това ще се втурне в битка при първа възможност. Освен това, тези животни бързат към кучета, които са няколко пъти по-големи от самите тях.

Ако дори помислите какво яде хамстер, можете веднага да разпознаете злото му естество. Например, ако мъж се сблъска с жена не по време на чифтосване, той ще я ухапе до смърт. Ако по време на процеса на чифтосване няколко кандидати са подредени, рядко по-слабите успяват да оцелеят.

Невъзможно е да не се отбележи любовта на животните към териториалното разделение. Мъжките могат да контролират земята до 12 хектара, женските - малко по-малко. Ако друго животно влезе на територията на един хамстер, тогава ще започне битка. И собственикът на земята ще бъде най-ревнивата защита.

Така, среща със степни хамстери не предвещава нищо добро. Единственият начин да се направи добър домашен любимец от него е да донесе много малък човек в къщата, който няма да знае как живеят нейните роднини.

Развъждане на хамстери

В края на май, когато минава 4-5 седмици след чифтосване, женската отива в гнездото си. Там могат да се родят 6-18 малки. Първоначално бебетата ще бъдат плешиви и слепи, но всеки от тях вече има зъби. Децата растат бързо, буквално на третия ден се появява първият. След една седмица те отварят очите си и бавно пълзят по гнездото, свиквайки се да овладеят света.

Степният хамстер показва своята лоялност само по време на чифтосване и отглеждане на потомство. Мъжките се грижат за няколко територии от женски. Това се прави така, че в случай на поражение в битка с противник, има възможност да се продължи състезанието с друга жена. Майките обичат бебетата си. И те ще приемат за хранене дори и други малки, независимо от тяхната възраст. Но децата могат да се отнасят негативно към новите съседи. Ако по-малкото дете е по-малко, то най-вероятно ще бъде смачкано.

Хвани степните хамстери

Степните хамстери в природата се размножават бързо. Те не могат да бъдат наречени застрашени видове, въпреки че в много резерви животът им е строго защитен. Поради тази причина някои райони на Русия се занимават с риболов на хамстери.

Животните се улавят през пролетта и есента. Това се прави, докато се появи линеене. Освен това, ако по време на боеве, което често се наблюдава сред хамстери, кожата е повредена, животното се освобождава в дивата природа.

Животните се улавят в специални капани. Те се инсталират в близост до дупка, леко капе. Такива устройства могат леко да повредят крайниците, но не и кожата. След поставяне на капана в дупката се излива вода. Животното може да бъде спасено само при условие, че по това време е отишло за доставки.

Кожите се използват в шивашката промишленост. Някои ловци ядат месо, за което се казва, че прилича на катерица. Смята се, че е много вкусно и най-важното - питателна.

Интересни факти от живота на степните хамстери

Няма по-уникално животно от степния хамстер. Интересни факти от живота на този гризач са често срещани. Например, биолозите бяха много изненадани от тяхната голяма любов и способност да плуват. В процеса животното надува торбичките, които се намират в бузите (също така поставя запасите там) и го държи на повърхността.

Говорейки за това, което хамстерът яде, човек не може да изгуби от погледа си бракониерските си действия. Имаше случаи, когато тези животни атакуваха зайци, изброени в Червената книга, гризеха ги по шията и спокойно се наслаждаваха на месото.

Тъй като хамстерите са много агресивни, те имат много врагове. И това е добро по отношение на човека. Факт е, че ако не се занимавате с изтребване, което е отлично за хищни птици, тогава населението ще стане твърде голямо. Но в някои земи човек трябва да работи самостоятелно, за да изчисти територията.

В заключение трябва да кажа, че има много функции, които един хамстер има. Степните и горски степни територии са получили отличен уникален обитател, въпреки цялата си агресивност и гадост.

Описание и кратко описание

Гризачите от хамстери се разпространяват по цялата планета. Техните обичайни местообитания са полета, ливади, гори, степи, пустини и дори планини (до 5000 метра надморска височина). Цветът и размерът на животните зависят от вида, възрастта и местообитанието.

Най-малките представители на един от 19-те известни подвида хамстери тежат по-малко от 10, а големите - над 1000 грама.

Възрастни с дължина до 34-40 см, тегло до 0,7-0,9 кг. Не, това не е Джунгар. В този случай женските са по-големи от мъжките. Дивите гризачи обитават горско-степната зона. Carby има плътна конституция, по-скоро къса гъста козина, малка опашка (0.5-0.7 см), къси крайници с остри нокти. Кръгла глава с чисти уши, заострена нос в рамка от мустаци. В устата на 16 зъба специално внимание се обръща на 2 чифта остри резци (горни и долни).

Дивите хамстери имат доста обширно местообитание.

Трябва да се отбележи, че резците растат през целия живот на животното, така че той трябва постоянно да ги смила.

Цветът на кожата е преобладаващо жълто-червен (кафеникав, сив) с бледа тъмна ивица по гърба, корем на тъмен (черен или въглищо-сив) тон, по бузите, страни и муцуни.

Отличителна черта е наличието на разтегливи килерчета по страните на главата, образувани от гънки на мускулна тъкан. Това е ефективен начин за транспортиране на храна до дупката.

Продължителността на живота в природата наближава 4 години. В дома си с добри грижи, той може да живее до 5 или, в редки случаи, 6 години.

Произход на дивия хамстер

Далечни предци на гризачи са живели на Земята преди 80 милиона години в епохата на динозаврите. Бързото развитие настъпва в епохата на плиоцена (преди 40 милиона години) при сблъсъка на азиатските и европейските клонове на хамстери. Природните условия бяха доминиращ фактор в развитието на хамстери, определящи начина на живот, размера, цвета и диетата на гризачите.

Трябва да се отбележи, че във всички европейски страни думата хамстер, което означава гризач, се изписва и се произнася по същия начин (разлика от 1-2 букви).

Експертите са склонни към произхода на името от:

  • Стари руски думи Homyky, homystor, homy, hamster - loafer, bummer (за дълъг период на хибернация).
  • Древният ирански и персийски хамаек - враждебен (противник), падащ на земята (за ушите на зърнените култури).
  • Стара славянски Hamka - алчно яде (за способността да се пълни бързо храната по бузите).
  • Полски skomleć - крещя, крещи, стене (за пронизващите звуци от гризачи).

Разпределението на хамстери е толкова важно, че земята (сухи глинести площи), в която са били открити в изобилие, се нарича хамстер.

Диетата на хамстерите включва както растителна, така и животинска храна.

Живот на гризачи

Пиковата активност на дивите гризачи възниква по време на здрача. Те събират доставки, ловуват рано сутринта и когато вечерта пада мрак. Смята се, че тези гризачи са нощни, но не е необичайно, когато carby напуска дупка през деня.

Мъжките и жените са толерантни един към друг за кратък период на чифтосване. Двойките се формират през март-април. Един мъж може да оплоди няколко женски на сезон. Бременността продължава 2-3 седмици.

Жилището на гризачите е лесно разпознаваемо от внушителната земна могила на повърхността.

Нора е дълбок (1,5-2,5 метра) подземен лабиринт, който включва:

  • Запаси за запаси (най-малко 2-3).
  • Гнездо (женски) или жилищна камера.
  • Хигиенична кухина (тоалетна).
  • Входът е вертикален отвор в земята.
  • Изход.

Те са чудесни копачи, но никога не пропускат възможността да заемат чуждата дупка и да я адаптират към собствените си нужди.

Гризачът е всеяден, до 80% от храната идва от храни от растителен произход. Когато складовете на животното се пълнят през зимата, предпочитание се дава на зърно, диворастящи зърнени култури, бобови растения и семена на растения.

Едно животно съхранява за зимата от 12-15 до 90 кг провизии.

Това са най-агресивните членове на семейството, а понякога дори атакуват зайци.

Животните ядат плодове, плодове и зеленчуци, които успяват да открият. Те гризат разсад от зеленчуци, плодови разсад и млади клони на храсти. Не се колебайте засаждане на лук, моркови, цвекло, картофи. Насекоми, гущери и малки мишоподобни гризачи влизат в секцията за протеинови храни.

Врагове хамстери в природата

Възрастен здрав женски носи от 2-3 до 4 поколения годишно, 12-18 млади. Те се раждат бледо розови бучки, но растат бързо. Популацията на гризачи нараства експоненциално.

Ограничаване на увеличаването на броя на дивите хамстери в тяхната естествена среда:

  • Всички големи хищни птици: сови, ястреби, хвърчила, гарвани, граци.
  • С голямо удоволствие хамстерите ядат представителите на семейството на котките, както и порове, невестулки, лисици, вълци.

Falling в зимен сън

С настъпването на тези настинки през октомври-ноември, Karbych попада в хибернация, която продължава около 5 месеца. Сънят е плитък и висящото животно се събужда от време на време и изчиства запасите от складовете.

Котките и кучетата също представляват заплаха за дивите хамстери.

Връзка с мъж

Степният хамстер се отличава с агресивно поведение. Когато животното защитава своята територия, размерът и личността на врага не са от значение за него. Гризачът се издига в багажник, изпищя и смело се втурва към нарушителя. Дивият хамстер е опасен за хората, след като ухапванията остават дълбоко разкъсани рани. Той е носител на много инфекции. Най-добре е да се избягват подобни срещи.

Живот на Карби

Carbysh, както и други гризачи, предпочита да бъде нощна. През деня се крие в норка, а вечер излиза навън, за да инспектира имота и да попълва запасите. "Складът" на полевия хамстер е предназначен за комфортно съществуване в продължение на няколко месеца.

Хамстерите са 5-10-метров лабиринт с отделни отделения за складиране, почивка и спане и дори тоалетна. Karbysh предпочита да използва готови тунели, които вече са изкопани от gophers или други гризачи. Хамстерът може лесно да ги изгони, но по-често той улавя изоставените дупки, които след това умело модернизира. В дупките на чистото животно. Животното е образец на ревностен собственик.

В топлия сезон той активно се занимава с попълване на запасите, разширяване на територията, грижи се за продължаването на вида. Бавният метаболизъм му позволява да спи през зимата.

В Русия, хамстерите на полето са често срещани в Кавказ, Алтай и Сибир. А местообитанието на животното включва Казахстан и Китай, много европейски страни.

Защо да хапете хамстери?

Легендите разказват за агресивността на хамстера. Животното активно защитава живота си и се бори за оцеляване, което много хора не обичат, особено фермерите.

Гризачът има остри и силни дълги зъби, които запазва „във форма”. Това е единственото му оръжие, защото той не притежава такава сила и сила, както други хищни животни, например лъв или тигър.

Но хапенето за полеви хамстер не винаги означава да бъдеш неприятелски. Факт е, че при гризачите слухът и обонянието не се развиват, обичайно е те да пробват всичко “до зъба”. Но по-често той използва остри зъби, когато усеща опасност.

Любителите на стартиращите гризачи в домовете си трябва да бъдат подготвени за факта, че един хамстер може лесно да хапе пръста си, или да усети нова миризма и да разбере какво е то.

Общи характеристики на полевите гризачи

Полевые хомяки относятся к крупным породам грызунов. В природе встречаются взрослые особи поменьше (20 см в длину) и побольше (34–40 см.)

Вес среднего животного 650–750 грамм, но при хорошем питании могут быть и до килограмма.

Как выглядит хомяк? Хвостик у зверька мощный, в длину 3–10 см, в основании широкий, к кончику сужается.

Примечательны усы: жесткие, как металлическая проволока.

Уши от закръглена форма, малки, муцуната не е силно удължена. Красивите чанти от двете страни, където хамстерът поставя запаси, са постоянна тема за карикатуристите. Но те играят роля не само складови помещения. Ако гризачът трябва да плува през реката, той вдига въздух в тях и тези „балони“ му позволяват да плува.

Лапите са широки, силни, с упорити еластични пръсти, които имат опасни остри нокти. Това е великолепен инструмент на труда при въглехидратите за изкопаване на подземни тунели.

Животното има мек, дебел, красив косъм. Подкосъмът предпазва от студено време. Цветът на полевия хамстер е ярък. Може да бъде различно: червено, черно с петна, кафяво.

Често от двете страни в областта на предните лапи, зад ушите или зад лопатките на хамстера има две светли петна. Хамстерът от степната зона с такива марки е много красив.

Тайните на оцеляването

В областта хамстери животът не е сладък. Опасностите от тях се крият навсякъде по всяко време на годината. Колкото и да се крият въглехидратите, тя може да стане плячка на лисици, белка, хищни птици, особено хвърчила. В дивата природа животното живее 2-3 години, а вкъщи клепачите могат да се удължават два пъти.

Хамстерът е класифициран като агресивно животно, но при по-внимателно разглеждане на неговите навици става ясно, че подобно на Върколак, той никога няма да бъде първият, който ще атакува. Когато са застрашени, те поемат войнствена позиция и се опитват да изглеждат така: "Не ме докосвай, когато съм ядосан, това е много опасно!". Той, докато последният отблъсне нежелания гост, започва да хапе, когато няма изход. Ухапванията са много болезнени, за много животни срещата с гризач свършва жалко.

Защитната агресия в полевия хамстер е принудена, невъзможно е да се обвинява животното за това. Това е неговият принцип на оцеляване.

Сезон на хибернация

Природата се грижи за малко същество и му даде възможност да пренесе зимния студ в топла норка. От октомври до февруари степният хамстер заспива. Понякога може да се събуди, отново да яде и да спи. Животното възстановява силата си, за да се бори отново за оцеляване с настъпването на пролетта.

А гризачът се събужда, когато земята се затопли. Обикновено това е края на февруари или началото на март. Но той веднага не излиза на повърхността. Около месец ще интензивно ще се хранят запаси и едва тогава ще се отворят входовете и изходите.

Женските излизат от дупката през пролетта след мъжките, когато наближава периодът на чифтосване.

Докато хамстерът в степта спи сладко в зимната си норка, роднините му у дома са будни. В хибернация "опитомени" животни не падат.

Грижи и поддръжка на полеви хамстери в природата

В дивата природа и у дома животното се различава по това, че трябва да се храни и пие самостоятелно, рискувайки живота си. В дупката се очиства. Стреми се да почисти клетката и домашния хамстер.

Гризачите са непретенциозни към храната, могат да ядат малка мишка, гущер или насекомо, но растителната храна е основната. Това са корени, билки, семена от растения, корени. Есенно-пролетните запаси на гризачи достигат средно до 25 кг, те също са значително големи.

В дома си, гризачът се храни през цялата година. В диетата трябва да бъдат грах, ориз, елда, леща, царевица, картофи, зеленчуци и насекоми. Вие не можете да хранят сладки и солени храни, портокали и мандарини.

Интересно е да се гледа и да се грижи за тези животни, толкова много хора се стремят да го направят у дома. Хамстер, уловен в страната, може да донесе голяма радост на всички членове на семейството. Но трябва да имаме предвид, че той никога няма да бъде опитомен.

Развъждане на хамстери

Карбиш има време да започне няколко семейства през лятото. Всяка женска произвежда 2-3 поколения годишно. В клетката въглехидратите могат да се размножават през цялата година.

Бременността на женската е с продължителност 20-25 дни. За едно потомство може да се появи от 4 до 12 бебета. Веднага са регистрирани случаи на раждане на 20 малки.

Майката-хамстер се занимава с хранене на бебета до един месец. На възраст от 2 месеца, хамстерите стават полово зрели.

Ако по време на брачния период жената стане обект на спор между мъжките, тогава битката за нея не е за живот, а за смърт.

За да направите полезен хамстер добър домашен любимец, трябва да го донесете в къщата си на възраст от 10-15 дни. Вероятно животното, което не знае как да го събере, ще се поддаде на образованието и ще приеме домакин за приятел.

Вредно за човека - фермер

Karbyshi често се заселват в близост до полета и вили, ферми. При големи популации те могат да причинят големи щети на културата. Всичко, което ще намери гризач на полето, е годно за него.

Лесно е да се открие наличието на гризач: можете да видите следи от зъби на плодове и зеленчуци, кората се яде на дъното на дърветата и върху храстите. При засаждането на картофи, моркови и други кореноплодни растения се виждат следи от подкопаване.

Хамстерите се размножават с геометрична прогресия. Ако не предприемете действия, те ще попълнят полетата си.

Хамстерите носят не само вреда, но и полза, унищожавайки на полето ларви на бръмбари, ядат насекоми вредители, включително скакалци, което носи големи щети на земеделските производители.

Начини за борба и защита

Обикновените домашни котки, които обичат да ловуват гризачи, могат да предпазят къщата от хамстери. Има много начини да се справим с гризачите в земеделските насаждения.

Най-хуманният и модерен начин е използването на ултразвукови устройства, които възпират гризачите. Методът е обичаен в цивилизования свят. За да се организират страховете, са необходими финансови разходи, но времето и усилията ще бъдат спасени.

В основата на устройството е използването на ултразвук с определена честота, която само хамстерите улавят, и това им дава указания да вземат полет.

Дивият хамстер има екологичен статус в Полша, Германия, Холандия, Франция, Белгия, Беларус, Украйна и в пет региона на Русия.

Къде живее хамстерът

В коя естествена зона живее един хамстер, зависи от принадлежността му към един или друг вид. Те могат да бъдат открити в повечето територии на Руската федерация, Китай, в повечето европейски страни и дори в страни с пустинен климат - Сирия и Иран. Един внимателен пътник може лесно да ги намери в предградията, площадите и полетата.

Те също се наричат ​​обикновени. Те се различават значително от близките, които могат да бъдат намерени в магазините за домашни любимци. Характеристики:

  • мъжете проявяват агресивно поведение спрямо собствения си вид, те често атакуват по-големи животни,
  • нощна. Дупките могат да отидат под земята на дълбочина 8 метра, през нощта да ги оставят в търсене на храна, избягвайки вниманието на повечето хищници,
  • чистота. Дупките на хамстерите са разделени на няколко камери - за спане, съхраняване на храна, управление на нуждите.

Мъжките живеят с няколко женски, понякога гризачи се заселват в малки колонии, създавайки големи дупки.

Те се срещат в горския пояс, но са рядкост. Представители на тази група предпочитат добре защитени зони в горите на Америка, Европа и Азия. Такива хамстери нямат ясен начин на живот - мъжете и жените могат да живеят поотделно и заедно. Ако се заселят недалеч от човешкото обитаване, те отиват в нощта „лов“, като се отправят към складовите помещения. Такива хамстери живеят на дървета, криейки домовете си с изсушени клончета.

Видео: горски хамстер

Район на естественото местообитание - блато. Такива хамстери внимателно избягват такива места. Те имат люспеста опашка и външен вид, благодарение на които могат да бъдат объркани с обикновените мишки от полевка. Максималната дължина е 20 сантиметра, те уреждат жилището в гъсталаците на тръстиките или закрепват стеблата на растенията.

Диви представители

Съвременната наука е известна с 19 вида, представляващи семейството на хамстерите. Само на територията на Руската федерация има 12 вида, разделени на шест рода:

Всеки от тях има уникални външни характеристики, поради които те могат да бъдат класифицирани. Най-големите от тях достигат дължина от 34 сантиметра. В Русия има някои от тях:

  • Вярно е. Теглото е около 500 грама, жълто-кафяв цвят, по страните са видими бели петна, малки уши, лапи приличат на човешки ръце,
  • Възвишения. Претеглят не повече от 30 грама, имат пясъчно-златен цвят. Малки бели петна могат да бъдат открити на муцуната близо до очите и корема. Ушите са големи, изправени,
  • Krysovidnye. Среден размер, тегло до 240 g, сиво-кафяв цвят, обръщащ се в корем в бяло. Опашката на външния вид прилича на плъх.

Почти всички мъжки са по-малки от жените. Гризачите имат четири зъба, достатъчно остри, за да разрушат твърди предмети. Зъбите нямат корени, а растежът им не спира през целия живот.

Хранене хамстери в природата

Хамстерите са всеядни животни, но предпочитат храната от растителен произход. През лятото, те ядат корени, билки, семена и, ако е възможно, плячка на насекоми. По-големите индивиди могат да ядат по-малки мишки, гущери или земноводни. Имайки предвид начина на живот на хамстерите, през зимата те се хранят с това, което успяха да натрупат в килерите си:

Един човек може да натрупа до 20 килограма, а в редки случаи масата на храните, съхранявани за зимния период, достига 90 kg.

Враговете на хамстера в природата

Дивата природа е опасно място, особено за животни с малки размери, които не могат да се предпазят от атаките на големи хищници. Но естествените врагове на хамстера запазват популацията на гризачи само в приемливи количества, но не могат да ги унищожат като вид. Кой яде хамстери:

  • хищни птици, През деня, представителите на семейството на ястребите представляват заплаха, сови лов за хамстери през нощта,
  • земни хищници, Вълци, риси, лисици и др. Като изчакват или преследват дивечови животни, тези животни могат да задоволят глада си, като улавят няколко гризачи,
  • домашни любимци, В предградията хамстерите могат да бъдат атакувани от котки и някои породи ловни или служебни кучета.

Котките и кучетата също представляват заплаха за домашните хамстери, така че клетката трябва да се пази от достъпа на кучета или котки, в противен случай те могат да атакуват и да ядат по-малък домашен любимец.

Хранене хамстери в дивата природа

Какво правят хамстерите на полето в полеви условия? Полевите хамстери са всеядни, но се предпочита растителната храна. През лятото, гризачи се хранят предимно с корени, билки, семена от растения, често се хранят и ядат насекоми, а понякога и малки мишки, земноводни и гущери.

През есента и пролетта те напълно преминават към храната, съхранявана в килера:

Запасите от хамстер са 16-20 кг. Намерили са складове, в които запасите от зърно и картофи са били 90 кг.

Полевият хамстер, отколкото да се хранят у дома?

Ако решите да уредите домашния хамстер у дома, трябва да имате предвид, че трябва да изхранвате гризача през цялата година, тъй като у дома хамстерът не спи.

В диетата трябва да се включат грах и ориз, елда и леща, лупина и царевица, картофи и зеленчуци, както и насекоми. Не трябва да се хранят сладки и солени, цитрусови и екзотични плодове и много други продукти, които хамстерът не получава в природата.

Гледайте видеоклипа: Jonathan Haidt: Religion, evolution, and the ecstasy of self-transcendence (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org