Животни

Растения и животни от арктически пустини

Pin
Send
Share
Send
Send


Арктика е регион, разположен около Северния полюс. Има полярни дни и нощи, зимата е много студена, а лятната температура не се издига над нулата. Но за много същества такива екстремни условия са само плюс. Какви животни живеят в Арктика. Предлагаме ви описания и снимки на най-интересните животни от Арктика.

Арктически хищни бозайници

Повечето хищни животни в Арктика са свирепи ловци с добър апетит, които могат да атакуват добитък и дори хора. Броят на индивидите в хищническата популация на Арктика зависи главно от броя на лемингите, които са основният “деликатес” за арктическите лисици, росомахи, полярни вълци, а в някои случаи и северни елени.

1. Полярната мечка

Най-големият член на семейството на Мечката, включен в Червената книга на света през 1953 г., не се среща никъде другаде освен в Арктика. За цял живот, той се нуждае от развод плаващ лед, полиняс или ръба на ледени полета и тюлени - любимата му храна.

Най-близкото местообитание на полярната мечка до полюса е 88 ° 15 '. Някои мъжки полярни мечки достигат три метра височина и тона тегло. Но с толкова внушителни размери и привидно бавна мечка, полярните мечки са изключително мобилни и издръжливи животни.

Полярните мечки са отлични плувци, преодолявайки до 80 км в ледени води, това се подпомага от мембраната на подложките. Полярните мечки лесно пътуват около 40 км на ден, като се справят със сложни ледени хълмове и дълбок сняг. Козината на полярната мечка задържа топлината толкова добре, че дори не се открива чрез въздушна инфрачервена стрелба.

2. Върколак

Голям представител на семейството Kunih, свиреп хищник и изключително ненаситно животно. За способността на това животно да атакува добитък и дори хора, той също се нарича Демон на Севера. Теглото на Върколак варира от 9 до 30 кг, а на външен вид те приличат повече на язовци или мечки.

За разлика от другите членове на семейство Куни, вълчицата мигрира в рамките на своя отделен участък, а в постоянното търсене на храна. Животното лесно се изкачва по дърветата поради острите си нокти и мощни лапи. Той прави звуци, подобни на викането на кучета, има отличен слух, зрение и миризма.

Върколакът е всеяден, той може, като яде остатъци от храна за други хищници, и дори може сам да ловува с доста големи животни и яде растения и плодове, ядки. Толкова е смело и ядосано животно, че дори собственикът на Арктика, Полярната мечка се опитва да го предаде.

3. Полярният вълк

Този подвид на вълка живее в тундрата и в Арктика. Обикновено се храни с дребни животни - полярни зайци и леминг, но мускусният вол и северните елени също са част от диетата му. В суровите условия на полярните нощи и дългите студени периоди той се приспособявал да се храни с всяка храна.

Полярните вълци могат да оцелеят само в опаковката. В условията на арктическите пустини, където няма място за засада, те трябва да прибягват до друга - социална тактика на лова, която често чака търпеливо жертвите да извършат надзор и да отслабят защитата си.

4. Арктическа лисица или полярна лисица

Полярна или арктична лисица е хищническо животно, единственият член на рода на Арктическата лисица. За разлика от обикновената лисица, тя има съкратена муцуна, малки закръглени уши, лапи, покрити с твърда вълна и приземен тяло. В зависимост от сезона, кожата от лисици може да бъде бяла, синя, кафява, тъмно сива, светло кафе или пясък. На тази основа има 10 подвида животни, които живеят на различни територии.

Не повече от половин километър от водата, арктическата лисица изкопава сложни дупки с множество входове. Но през зимата той често е свързан с рова в снега. Той яде всичко, диетата му включва както растения, така и животни. Но в основата на храненето му са птици и лемини.

1. Елен

Животните се развиват по-скоро, толкова по-сложни са условията на тяхното съществуване. Еленците са толкова различни от останалите членове на семейството на Оленев, че веднага става ясно, че всичко е в ред с трудности. Карибу (както се наричат ​​в Северна Америка) са не само шампиони за оцеляване, но и най-младите членове на семейството. Те се появиха само преди около два милиона години.

Плоски и широки, насочени към краищата на копитата на северните елени, превръщат животните във вездеходи. С лекота пътуват в снега, блатото и леда. Същите копита, използвани вместо плавници, помагат на елените да плуват перфектно и да преодоляват не само големите реки като Енисей, но и морските проливи. Тяхната вълна има специална структура, косите й се разширяват към края и създават топлоизолиращ въздушен слой. Дори горната устна и върхът на носа им са покрити с нежна коса.

Северните елени ядат разнообразни храни - през лятото това са сочни растения, през зимата - лишеи, храсти. За да компенсират липсата на микроелементи, те гризат собствените си изхвърляни рога, ядат водорасли и черупки, хвърлени на брега. Важна причина за тяхното оцеляване е животът на стадото.

Една рядка мощна копитка, същата възраст като мамут, с дебел подкосъм, който е по-топъл от агнето няколко пъти. Тяхната дълга гъста коса виси почти до земята и затваря животното, оставяйки само копитата, рогата, носа и устните. Зимните волове оцеляват през студеното време без да мигрират, лесно се понасят от силни студове, но умират при наличие на висока снежна покривка, особено с ледена кора от горе.

Бозайници от Арктика

Ноздрите със значителни размери им дават възможност да дишат толкова много въздух, за да останат под водата до 10 минути. Техните предни крайници се превръщат в плавници, а храната, която обслужват, са морски обитатели - мекотели, крил, риба и ракообразни. Представете си най-често срещаните пернати на Арктика.

Единственият модерен член на семейството на Моржов се отличава лесно с огромните си бивни. По големина сред перконогите тя заема второ място след Слонското море, но обхватите на тези животни не се припокриват. Моржи живеят в стада и смело се защитават от враговете си.

Има по-широко разпространение, живеят по бреговете на Тихия океан, Атлантическия океан и Арктическия океан. Те са много добри плувци, въпреки че не могат да бъдат посрещнати далеч от брега. Уплътненията не се замразяват в студена вода поради дебелия слой подкожна мазнина и водоустойчива козина.

3. Печат

Уплътненията заедно с морските лъвове принадлежат към семейството на ушите. Когато се движат, котките разчитат на всички крайници, а очите им имат тъмен контур. През лятото Северният кожи живее в северната част на Тихия океан, а с настъпването на есента той мигрира на юг.

4. Печат на северния слон

Тук трябва да се отбележи, че слонните тюлени се разделят на северни (населяващи Арктика) и южни (населяващи Антарктика). Морските слонове са получили името си поради впечатляващите размери и носа на старите мъжки, които приличат на багажника. Те живеят на арктическия бряг на Северна Америка и дори на юг. Възрастните мъже достигат маса от 3,5 тона.

Арктически морски бозайници

Никой бозайник не може да бъде сравняван по способността си да оцелее в суровите условия на Арктика с китоподобни като китовете белуга, нарвал и китовете. Те нямат гръбната перка в останалите китоподобни. В Арктика има около 10 вида морски бозайници - китове (китове, сини, гърбави и кашалоти) и делфини (косатки). Да поговорим за най-популярните.

Те се отличават с наличието само на два горни зъба, от които левият при мъжете се развива в бивник с дължина до 3 метра и с тегло до 10 kg. С този бивник, мъжките прекъсват леда, правейки полиня, той също така привлича жени и много други цели.

Това е вид зъбени китове от семейство Нарвалов. Белите китове също се нуждаят от атмосферен кислород и рискуват да се задушат, когато дълго време са изложени на силен лед. Те се хранят с риба и правят разнообразни звуци.

3. Гренландски кит

Той е единственият представител на китовете, които през целия си живот живеят в студените води на Северното полукълбо. През пролетта те мигрират на север и през есента плават малко по на юг, избягвайки леда. Хранят се с планктон.

4. Orca (косатка)

Орката е най-големият хищнически делфин. Цветът му е контрастен - черен и бял с бели петна над очите. Друга оригинална характеристика на косатките е високият полумесец на гръбната перка. Различните популации на тези хищници се специализират в определена храна. Някои китове-убийци предпочитат херинга и мигрират след плитчините си, а други ловът на перната. Те нямат конкуренти и са на върха на хранителната верига.

Арктически гризачи

Не е възможно да се надценява значението на лемингите за съществуването на животни от арктическата пустиня. Те се хранят с почти всички земни животни. А полярните сови дори не правят гнезда, ако популацията от леминги не е в най-добро състояние.

Арктика Книга за животни

В момента някои арктически животни са застрашени. Естествените и предизвикани от човека промени в климатичните условия на Арктика представляват значителна заплаха за животинския свят. Списъкът на животните в Арктика, които са включени в Червената книга, включва следните представители на Арктическия пояс.

  • Полярната мечка
  • Кит на Гренландия.
  • Нарвал.
  • Северни елени.
  • Атлантически и Лаптеви маржове.

Мускусовото вол е също рядък животински вид. Неговите предци са живели на Земята по времето на мамутите.

През юни 2009 г. по заповед на руското правителство е създаден Руски национален парк, чиято основна задача е да съхранява и изучава представители на флората и фауната на Арктика, които са на ръба на изчезване.

Арктическите животни не живеят на самия северен полюс, не е възможно да живеят там. Те са по-често срещани в южния ледовит океан, по крайбрежието на континентите и на островите.

Арктическа пустиня: Местоположение, климат и почва

Арктическият климат включва дълга сурова зима и кратко студено лято няма преходни сезони и мразовито време. През лятото температурата на въздуха едва достига 0 ° C, често вали със сняг, небето е покрито със сиви облаци, а образуването на гъсти мъгли се причинява от силното изпарение на океанската вода. Такъв суров климат се формира както поради критично ниската температура на високите географски ширини, така и поради отражението на топлина от повърхността на леда и снега. Поради тази причина животните, обитаващи зоната на арктическите пустини, са коренно различни от представителите на фауната, живееща в континенталните ширини - те са много по-лесни за адаптиране, за да оцелеят в такива тежки климатични условия.

Арктическото пространство без ледници буквално обвит в вечна замръзналостСледователно, процесът на почвообразуване е в началния етап на развитие и се осъществява в слаб слой, който се характеризира и с натрупването на манганови и железни оксиди. Характерни желязо-манганови филми се образуват на фрагменти от различни скали, които определят цвета на полярно-пустинната почва, а на крайбрежните зони се образуват солени почви.

Големи камъни и камъни в Арктика на практика не се наблюдават, но тук има малки плоски камъни, пясък и, разбира се, известните топки нодули от пясъчник и силиций, по-специално сферолити.

Растителност на арктическата пустиня

Основната разлика между Арктика и тундрата се крие във факта, че в тундрата съществува възможност за съществуване на широк кръг живи същества, които могат да се хранят с неговите подаръци, а в арктическата пустиня е просто невъзможно. Поради тази причина на островите в Арктика няма коренно население малко флора и фауна.

Територията на арктическата пустиня е лишена от храсти и дървета, има само изолирани една от друга и малки площи с лишеи и мъхове на скали, както и различни водорасли от каменисти почви. Тези малки острови на растителност приличат на оазис сред безкрайни снежни и ледени пространства. Единствените представители на тревната растителност са острица и треви, а цъфтящи растения - каменни, полярни, алпийски листай, лютиче, зърна, блуграс и арктическа щука.

Дивата природа на арктическата пустиня

Земната фауна на северния край е относително лоша поради много лошата растителност. Може би единствените представители на животинския свят на ледените пустини са птици и някои бозайници.

Сред най-често срещаните птици:

  • яребици,
  • врани,
  • бели сови,
  • чайките
  • razorbills,
  • гага,
  • задънена улица
  • птицата,
  • кметове,
  • рибарки,
  • птицата.

Освен постоянните обитатели на арктическите небеса, тук се появяват и прелетни птици. Когато на север, в деня, а температурата на въздуха става по-висока, Арктика пристигат пернат на тайга, тундра и континентални ширини, затова в Северния ледовит океан периодично се появяват черни гъска, Temminck бели гъски, Pacific златистата булка, Дъждосвирцови, Планинските мишелови и Dunlins , С настъпването на студените сезони гореспоменатите видове птици се връщат към топлите ръбове на по-южните ширини.

Сред животните могат да се разграничат следните представители:

  • елени,
  • леминги,
  • полярни мечки
  • зайци,
  • уплътнения
  • моржове
  • арктически вълци,
  • Арктически лисици
  • мускусни волове
  • китове белуга
  • Нарвалите.

Главният символ на Арктика отдавна се смята за полярни мечки, водещи до полуводен начин на живот, въпреки че най-разнообразните и многобройни жители на суровата пустиня са морски птици, които гнездят през лятото на студени скалисти брегове, като по този начин образуват "птичи пазар".

Адаптиране на животните към арктическия климат

Всички гореспоменати животни принудени да се адаптират живот в такива тежки условия, така че те имат уникални адаптивни характеристики. Разбира се, основният проблем на Арктическия регион е възможността за поддържане на топлинния режим. За да оцелеят в такава сурова среда, именно с тази задача животните трябва да се справят успешно. Например арктическите лисици и полярните мечки се спасяват от измръзване, благодарение на топлата и гъста козина, хлабавите пера спомагат за перушината, а за тюлените техният мастен слой е полезен.

Допълнително спасение на животинския свят от арктическия суров климат, дължащ се на характерния цвят, придобит директно до началото на зимния период. Въпреки това, не всички представители на фауната, в зависимост от сезона, могат да променят цвета, даден от природата, например полярните мечки остават собственици на снежнобяла кожа през всички сезони. Естествената пигментация на хищниците също има предимства - позволява им успешно да ловуват и изхранват цялото семейство.

Животни и птици от арктическите пустини

Изключително бавно възстановяване на растителността. Фауната е основно морска: морж, уплътнениелятото е пазари на птици, Земната фауна е бедна: Арктическа лисица, полярна мечка, леминг.

Арктика е разделена на две зони: ледената зона и зоната на арктическите пустини. Ледената зона е моретата Северният ледовит океан заедно с островите. А зоната на арктическите пустини заема незначителни петна каменисти земи, които се освобождават за кратко време от снега на островите и на континента (само тясна граница граничи с покрайнините) тундра в северната част на полуострова Таймир).

Китоподобни

От реда на китоподобните, живеещи в Арктика, нарвал е безспорен интерес.

Той е длъжен да бъде толкова популярен с дългия си рог, който стърчи от устата му. Този рог достига дължина от 3 метра, а теглото му е 10 kg. Това не е нищо повече от обикновен зъб, който е нараснал до толкова голям размер. Този зъб не носи неудобство на бозайник, но защо е необходимо - няма определен отговор, въпреки че има много различни предположения.

Китът на Гренландия е роднина на Нарвал.

Но размерът му е многократно по-голям и вместо зъб в устата му има китова кост и огромен език. Езикът му е, че той облизва планктона, залепен в плочите на китовата кост.

Това огромно животно е абсолютно безвредно, в северните води е живяло хиляди години.

Belukha или полярния делфин също представлява тази компания.

Това е голямо животно - теглото му достига до 2 тона, а дължината му е 6 метра. Белият кит обича да яде риба - самият полярен делфин никога не отказва да опита китовете на убиеца. С право заема едно от първите места сред най-силните и най-големите морски хищници.

В арктическите води тя често посещава. От остри зъби умират не само китовете белухи, но и моржове, тюлени и тюлени.

Арктическите животни биха загубили много, ако сред тях нямаше такъв хищник като лисица.

Благодарение на красивата си кожа, това животно е познато далеч отвъд студения район. Той е известен както в Африка, така и в Австралия, а в Бразилия - в края на краищата, жените носят палта от Арктически лисици във всички краища на света. Арктическата лисица е много малък звяр. Его вес едва дотягивает до 5 кг, а высота в холке не бывает больше 30см.

Но этот малыш очень вынослив и быстр. К тому же он любит путешествовать. Его можно встретить практически во всех уголках Арктики. Он часто сопровождает белого медведя, благоразумно держась от мощного хищника на почтительном расстоянии.

Этот маленький грызун, немного обогнавший по размерам мышь, имеет для животного мира Арктики огромное значение.

Почти всички животни се хранят с тях, а популацията на полярната сова зависи пряко от нейното население. В онези години, когато лемингът е малък, хищната птица изобщо не гнезди. Арктическата лисица също губи интерес към пътуването, ако броят на малките гризачи се увеличи драстично.

Птици от арктическите пустини

Птиците са най-многобройните жители на тежкия северен край.

Розовата чайка е крехко същество, с тегло 250 грама и дължина на тялото 35 см, чувства достатъчно уверено и свободно прекарва тежки зими в тундрата или над морската повърхност, която е покрита с плаващи ледени късове. Често се включва в храната на по-големите хищници.

Кайра е черно-бяла птица, гнездила се на високи скали и прекарва зимата в леда, без да изпитва много дискомфорт.

Common Gaga е северна патица, която лесно може да се гмурне в ледената вода до дълбочина до 20 метра.

Най-свирепия и най-голям сред птиците е полярната сова. Безмилостен хищник с красиви жълти очи, снежнобяло оперение лови други птици, гризачи, а понякога дори и по-големи млади животни, като лисици.

Общ печат

Общият уплътнител живее в източната и западната част на Северния ледовит океан.

На изток се намира Берингово море, Чукотското море и морето Бофорт. На запад, Баренцово море и южните крайбрежни води на Гренландия. Той се среща в други морета на Арктика, но в малки количества. Обитава също северните крайбрежни води на Атлантическия и Тихия океан и също е постоянен жител на Балтийско море.

На пръв поглед пломбите от различни региони се различават малко. Дали това са животните, живеещи в източните или тихоокеанските тюлени, малко по-големи от техните западни (атлантически) колеги. Общо има 500 хиляди глави днес.

Дължината на тялото на обикновеното уплътнение варира между 1,85 m и тегло 160 kg. Мъжките са малко по-големи от женските, а останалите са почти еднакви.

Характерна особеност на тези животни са V-образни ноздри. От него можете веднага да разпознаете този звяр, независимо от цвета на кожата. Цветът е различен. Съдържа кафяви, сиви и червени тонове. Преобладава предимно червеникаво-сив вълнен цвят. На него, по цялото тяло, разпръснати са малки кафяви или черни петна, наподобяващи продълговати петна.

На гърба има мотиви от черни и кафяви петна. Доста често тюлените имат черни петна по лицето, главата и опашката. Новородените са родени в същия цвят като техните родители. Бяла кожа през първите седмици от живота, като някои други видове, те нямат.

Общият уплътнител се храни с риба. Менюто включва миризма, арктическа треска, навага, мойва, херинга.

Той не пренебрегва безгръбначните. Това животно живее в крайбрежни води, пренебрегвайки дългите пътувания. В края на лятото и през есента тя лежи на шиш и плитчини, подложени на приливи и отливи.

Избягва открити пространства и широки брегове. Добри плувки, гмуркания.

В реда на китоподобните има голям брой различни видове бозайници. Най-забележителните сред тях са нарвалите.

Те са задължени да бъдат толкова популярни със своя дълъг рог или бивник, който стърчи право от устата и достига дължина от 3 метра. Този бивник се състои от костна тъкан, но с еднакво твърдост е изключително гъвкава. Всъщност, това не е нищо друго, освен един от двата горни зъба, прониза горната устна и пропълзя.

Такъв бивник тежи 10 кг.

Нарвал е доста голямо животно.

По дължина някои представители на този вид достигат до 5 метра. Обичайната дължина варира от 4 метра. Теглото на мъжката е един и половина тона. Жените тежат от 900 кг до тон. По някаква причина този бозайник няма гръбначен перка.

Налични са само странични перки и мощна опашка. Главата на нарвала е кръгла, с изпъкнала челна вдлъбнатина върху нея.

Устата е ниска и много малка. Коремът на бозайник е светъл цвят. Гърбът и главата са много по-тъмни.

Цялата горна част на тялото е покрита със сиво-кафяви петна с различни размери, което прави гърба и главата още по-тъмни. Очите са малки, дълбоко вдлъбнати, с активно циркулираща вътреочна течност. Тоест, те са напълно адаптирани към суровите арктически условия, а освен това са надарени и с остро зрение.

Те се хранят с нарвали, главно в миди и ракообразни.

Рибите също са включени в тяхната диета. Същата треска, камбала, камбала и билка са неразделна част от менюто на тези животни. Когато ловуват дънни риби, мъжът често използва своя бивник. Той ги плаши от жертвата, принуждавайки я да се издигне от дъното.

Полярната лисица или полярната лисица принадлежи към вида на арктическите лисици от семейството на кучетата, хищник. Местообитанието му е много обширно.

Той живее в полярната тундра на Евразия и Северна Америка, в Гренландия и Шпицберген. Привикнали към Новата Земя, Северна Земя и Земята на Франц Йозеф. Островите на Северния канадски архипелаг също са негово първоначално наследство. Живее на много други острови от Северния ледовит океан. През зимата той мигрира в търсене на по-добър дял както на север, така и на юг. Той може да се намери сред арктическия лед, неизменно следващ полярната мечка, и в долните течения на Амур, и в суровата байкальска тайга.

Пътува хиляди километри и може да стигне до Аляска от Таймир за няколко месеца.

Лисицата не може да се похвали с големи размери. Дължината на тялото му варира от 50 до 75 см. Пухкавата опашка е дълга 25-30 см. Височината при холката достига 30 см, а теглото не надвишава 10 кг.

В основната маса, мъжките, в плодородни, удовлетворяващи време, тежат 5-6 кг. Женските са по-грациозни - теглото им е с 500 грама по-малко. Този звяр има подметките на лапите си сигурно покрити с коса.

Благоразумната природа направи това, така че животното да не ги замрази. Ушите също са покрити с гъста кожа и много малки. Това не пречи на лисицата да чува перфектно. Той също има отлично обоняние, но визията му, като тази на всички кучешки зъби, не се различава. Муцуната е скъсена, тялото е клек. Ако искаш да дадеш глас, тогава полярната лисица иззвъня.

Може би ръмжи, за да изплаши врага.

С настъпването на студено време в тундра става гладен. Пухкавият хищник е принуден да напусне домовете си. Част от арктическите лисици се втурват на север към арктическата ледена зона. Животните са прикрепени към полярните мечки и ги следват безмилостно. Това са велики ловци.

Те хващат тюлени, нарвал, белуга. Ядат кожата и мазнините на жертвите си, месото е оставено на арктическата лисица. Друга част от полярните лисици се движат на юг. Те достигат до тайговите места. Там има много храна, за разлика от голата тундра, но има и много големи хищници, които представляват реална заплаха за малкия звяр.

Вълци, лисици, росомахи унищожават лисици. Тези, които успеят да оцелеят, се връщат към тундрата.

Животни от арктическите пустини на Русия

Те се връщат в своите лабиринти и сезонният жизнен цикъл се повтаря.

Малко животно, увито в цветна кожа от семейството на гризачи от подсемейството на Полевка, се нарича леминг.

Зоната му на местообитание се простира до тундровите зони на Евразия и Северна Америка. Това животно обитава и островите на Северния ледовит океан. Той може да бъде открит на почти цялата крайбрежна зона на Арктика от Бяло море до Берингово море. Той е местен жител на Нова Земя, Северна Земя, Новосибирските острови и остров Врангел. Това бебе живее почти навсякъде, където има поне малко растителност. Тя има няколко вида - всички те са перфектно приспособени към суровите полярни условия.

Цветът на лемуващия слой е разноцветен, монохромно сив или сиво-кафяв.

При някои видове кожа през зимата получава по-светъл цвят. В копита леминг кожата става бяла. Животното почти напълно се слива със снежната покривка. Дължината на тялото на гризача е от 10 до 15 см. Масата е около 50-70 грама. Има къси крака, опашката му не е по-дълга от 2 см, а малките му уши са напълно скрити в кожа.

Предимно леминг са самотни, но някои видове се обединяват в малки групи.

Те живеят в дупки, през зимата се настаняват под снега. Хранете се с растителни храни. Диетата им съдържа острица, мъх, листа и млади издънки от върба и бреза. Гризачите също консумират малини, боровинки и други плодове. В хранителни години бързо се размножава. Във време на глад има голямо отклонение на това животно от домовете им. Леммингите се пълзят в по-задоволителни ръбове един по един. В реки и проливи се натрупват огромни стада.

Гризачът плува много добре, така че водните бариери преодоляват успешно. Но във всеки случай много животни умират от зъбите и ноктите на земята и водните хищници.

Розова чайка

Розовата чайка принадлежи към рода чайки на семейството на чайките.

Тази малка красива и крехка птица живее в суровите райони на Арктика. Тя избира места за гнездене в долното течение на студените северни реки.

Той изгражда гнезда на островите и бреговете на тези пълноводни потоци, които се вливат в Северния ледовит океан.

Индигирка, Колима, Яна, Анадир - това са нейните реки. Тя обича езерото Таймир, както и прилежащата тундра. Това е тундрата и горската тундра, която през лятото е нейното местообитание. Подобно на розовата чайка и Гренландия, особено на западния бряг. През зимата бебето се премества в морето. Може да се види както в Норвежко море, така и в Берингово море.

Тази изящна птица обикаля почти всички ледникови арктически води.

Дължината на тялото на розова чайка не надвишава 35 см. Масата е 250 грама. Гърбът на птицата и горната част на крилата имат сиво-сив цвят. Главата е бледо розова - почти бяла, гърдите са розови, човката е черна, а краката са червени.

Шията през лятото е покрита с тясна черна ивица. През зимата изчезва. Опашката има скосен вид. Розовата чайка красиво плува в речната вода.

В моретата тя предпочита да седи на леда: морското къпане не я примамва заради ниската температура на водата.

По време на гнездене, розова чайка се храни с насекоми и малки мекотели по бреговете на северните реки.

В морето птицата яде риба и ракообразни. Понякога той лети до жилищата на хората, за да се възползва от тях близо до храна. Самата се превръща и в обект на лов. Същите лисици ядат яйцата на тези птици, а елените не ги отказват. Човекът също й полага ръка. Хората унищожават възрастните чайки поради красивия и оригинален цвят. От мъртвите птици майсторите правят препарирани животни, които струват добри пари, които по никакъв начин не могат да служат като извинение за такива дейности.

Kayra принадлежи към рода на птиците на цялото семейство.

Тя е местна жителка на полярния регион. Цялата й дейност се осъществява на ръба на плаващия лед. Близо до тях тя ловува и гнезди на недостъпни скали, които са много близо до безкрайното ледено поле. Птицата живее на бреговете на Гренландия, Нова Земя, Исландия. Нейният дом е Свалбард и Земята на Франц Йозеф.

На изток зоната му на живот е ограничена до Алеутските острови и остров Кодиак до южното крайбрежие на Аляска. Тя гъсто се засели почти на цялото северно крайбрежие на Евразия, което показва голямото му количество. Днес има повече от 3 милиона от тези птици, което всъщност е доста, но в същото време цифрата за огромната Арктика не е много значима.

Птицата е със среден размер.

Дължината на тялото й варира от 40 до 50 см. Теглото е в границите от 800 грама до един и половина килограма. Крилата по отношение на тялото са малки.

Следователно птицата е трудно да се излита. За да се издигне от водата във въздуха, тя трябва да измине поне 10 метра по повърхността на водата. Но за нея е удобно да започне полет от високи скали. Той се втурва надолу, разпростира крилата си и извисява над земята, плавно преминава в полет. В оперението му е класически стил. Горната част на тялото й е черна, долната част е бяла. Клюнът е също черен, но шията променя цвета си в зависимост от времето на годината.

През зимата е снежно бяло, а през топлия сезон става черно. Има два вида ирис: тънък и дебел.

Ловуват само под вода.

Гмурнете се на дълбочина от 15-20 метра. В тази колона вода риба. Има кайра мойва, атлантическа треска, треска, харесва херинга, песчанка. В допълнение към риба, морски червеи, скариди, раци влязат в стомаха си. По време на дългия полярен ден, птицата яде най-малко 300 грама различен морски живот.

Трябва да се отбележи, че около 200 грама отпадъчен продукт се връща през червата. Той съдържа много органична материя, която служи като питателна храна за същата риба и миди. Последните активно се размножават и отново попадат в стомаха на птицата.

Това отново доказва, че природата е много рационална и практична.

Полярна сова

Полярната сова или бялата сова, както се нарича, принадлежи към рода бухали от орден совообразните. Това е голяма птица, чието местообитание се простира до полярната тундра на Евразия и Северна Америка, както и към островите на Северния ледовит океан.

Тази птица живее в Гренландия, на Нова Земя, на Северната Земя. Тя постоянно се вижда на Новите Сибирски острови и на остров Врангел. Живее в Свалбард, Земята на Франц Йозеф, остров Ян Майен, Аляска и Беринговите острови.

Намират се на островите Колгуев и Вайгач, т.е. на практика той населява цялата Арктика, без да губи дори най-отдалечените и малки земи от своята зона на внимание.

Полярната сова има доста голямо тяло. Дължината му при мъжете е 55-65 см, женските са по-големи. Те достигат дължина от 70 см. Теглото на мъжките варира от 2-2,5 кг - представителите на по-слабия пол са по-тежки.

Понякога жените имат маса от 3,2 кг, по-често теглото им съответства на 3 кг. Размахът на крилата достига 165 см. Птицата има кръгла глава и ярко жълти очи. Ушите са много малки - те са почти невидими. Клюнът е боядисан в черно. В същото време тя е почти изцяло покрита с пера. Вижда се само върхът му. Краката са покрити с дълги пера, много приличащи на вълна.

Ноктите са черни като клюна.

Полярната сова е ясно изложена на открити пространства. Птицата винаги ловува от земята, като се установява на високо място. Тя наблюдава квартала, търси плячка, а когато види гризач, тя силно размаха крилата си, лети до него и грабва обречената жертва с острите си нокти.

Малките диви животни поглъщат цялото. Голямата плячка е разкъсана на парчета и яде. Вълната и костите бълват под формата на малки бучки. Полярната сова яде най-малко 4 гризачи на ден, за да я напълни. Предпочита да ловува рано сутрин или вечер.

Атлантически морж

Моржът е един от най-големите представители на арктическата фауна. Масата на животното надвишава 1000 кг, дължината на тялото достига почти 4 метра. Експресивната част на бозайника са две изпъкнали кучета, чиято дължина може да достигне 40 cm.

За съжаление, не е известен точния размер на населението. Преброяването се извършва само по експертни оценки за някои части от ареала и за легиони. Според наличните статистики обаче статистиката не е окуражаваща - наблюдава се рязко намаляване на подвидовете.

Няколко язви влияят върху оцеляването на атлантическия морж. В резултат на добива на нефт са замърсени не само морската вода, дъното и крайбрежната зона, но и ледът - основното място за почивка и размножаване на бозайници. Вторият проблем - топенето на леда в резултат на глобалното затопляне.

Страдащи от активно бракониерство. Нарвал негативно прехвърля ефектите от разливането на нефтохимични продукти върху околната среда, които причиняват дразнене на лигавиците, кожата и намаляват способността за плуване, подкожният мастен слой губи своите термостатични свойства.

Гледайте видеоклипа: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org