Животни

Уссурийска (хималайска) мечка

Pin
Send
Share
Send
Send


Хималайската (иначе бяло-грудната, Уссурийска) мечка живее близо до резервата Сихоте-Алин, на границата на Русия, Китай и Корея. Именно тук далечната източна зона на широколистни гори. Многобройни малки реки многократно го прерязваха.

По размер хималайската мечка е точно половината от кафявата мечка. Неговата височина не надвишава 1.5-1.7 метра, височината при холката - 0.8 метра, тегло - 120-140 килограма. Женските и дори по-малко, рядко една от тях достига до 100 килограма. Очакваната продължителност на живота рядко надвишава 25 години. Козината не е дълга, приятна на допир, черна, по-рядко в червено. В центъра на гръдния кош е бяло „V“ - фигуративно място. Благодарение на него, хималайската мечка се нарича "лунна мечка".

През повечето време хималайската мечка прекарва на дърво, където намира храна и се крие от врагове. Като фуражи за него са ядки, плодове, плодове, млади издънки и покълнали коренища. Обича да пирува с мед. Понякога се храни с мравки, жаби и мекотели. В гладната година не пренебрегвайте и мързете. Няма случаи на нападения срещу хора.

Хималайската мечка при изкачване на дървета прави така наречените мечки гнезда. Те представляват усукване на клони, които наистина приличат на гигантски гнезда.

Хималайската мечка подрежда бърлогата си в хралупи на дървета с мека дървесина (например в липа, кедър или топола) и много рядко в земята. Кухи хималайски мечки пикират големи и сухи. Входът към него трябва да покрива клоните до едно растящо дърво, така че да не попаднат утайки. Ако входящият отвор не отговаря на размера на мечката, той го разширява, като просто отхапва излишната дървесина. Ако мечката подреди дънера в кедър, то през пролетта просто пробие нова дупка в изгнили стени. В тополовата кухина, като правило, е твърде сурова, но защото хималайската мечка привлича вниманието към тополата на последно място. В гроздето мечката винаги се изкачва назад. Уверете се, че е достатъчно просторен и сух, той внимателно одраска свинете от цевта и се опитва да изравни стените на бъдещия си зимен апартамент. Всичко това боклук пада на дъното на ложето, а след това се превръща в някакво перо, което е толкова меко и удобно за сън. Хималайската мечка обикновено спи на гърба или на стомаха си. В последния случай той скрива лицето си между краката. Ако в кухината няма достатъчно място, мечката спи в полуседнало положение. Зимата прекарва в хибернация. През пролетта има тенденция да се натрупват мазнини.

В началото на лятото започва сезонът на чифтосване. До зимата женската носи 1-2 малки. Теглото им не надвишава 0.3-0.4 килограма. Те растат изключително бавно и стават относително независими едва след 2-3 години.

Има хималайска мечка и врагове - това е амурски тигър и, колкото и да е странно, братовчедът й е кафява мечка.

В случай на опасност женската мечка хималайци дърпа детето си на дърво, докато тя се опитва да води врага, доколкото е възможно.

Понастоящем в света не са оцелели повече от 6000–8000 индивида. От тях около 5000 в Русия. Всяка година техният брой, главно поради бракониери, намалява с 4–4,6%. Заради жлъчния мехур на мечката ("универсалната" медицина на Китай) бракониерите често унищожават дори женските с малки.

Как изглежда черният Ussuri хищник?

Тези мечки са едни от най-малките в семейството си. По дължина тялото им нараства с около 180 сантиметра, а средното възрастно животно тежи 150 килограма.

Появата на тези животни съответства на тяхното име. Цветът на козината е черен, а гърдите са украсени с бяло или светложълто петно ​​във формата на ъгъл. Козината на животното е къса, на слънце копринена и много гъста. На главата космите растат особено великолепно, така че главата изглежда голяма на фона на тялото.

Във връзка с дървесния начин на живот на хималайските мечки. природата им е осигурила силни нокти, които помагат здраво да се придържат към стволовете и клоните. Ноктите са остри и извити.

Възрастната хималайска мечка е сериозен хищник, който дори усурийският тигър се страхува да срещне

Животински навици и начин на живот на хималайската мечка

За разлика от други видове от семейството на мечките, черната мечка Усури е приспособена да живее в семейни групи от няколко индивида.

Това животно прекарва по-голямата част от живота си в короните на дърветата. Там мечката се укрива от топлината, вредните насекоми и получава храната си. Но хималайската мечка умело се движи не само през дърветата, той се чувства свободно на земята и плува много добре във водата. Тялото му има отлична пластичност.

Зимата прекарва в кухината, на височина два метра над земята. Както рог за него може да се издигне и пролуката в скалата. Те водят заседнал начин на живот, напускат познатата си територия, само ако се изчерпи храна.

И какво се храни с хималайската дървесна мечка?

Храната също е отличителна черта на този вид - 85% от диетата му е растителна храна. Той яде луковици и корени от растения, плодове, ядки, жълъди. Обича мед. Но все пак хималайската мечка остава хищник и затова понякога използва като хранителни насекоми, ларви, земноводни и по-големи животни. Умело ловува дивите копитни, ги изпреварва и със силен удар разбива шията на жертвата.

Процесът на отглеждане на потомство

Сезонът на чифтосване за тези животни започва с пристигането на лятото и продължава до юли. След чифтосване женската хималайска мечка носи потомство за около 8 месеца. От 1 до 2 бебета се раждат, тежат не повече от 400 грама. Подобно на други мечки, при женските белобрасти мечки бебетата се раждат по време на хибернация. Новородените малки са слепи и много безпомощни, така че майката-мечка, много по-дълга от останалите индивиди, не излиза от леговището си: чакат бебетата си да станат по-силни.

Хималайски мечки, оставени без майка по вина на жестоки ловци

На възраст от три до четири години мечките стават полово зрели. И представители на този вид живеят около 25 години.

Естествени врагове на черните усурски мечки, кои са те?

Хималайската мечка е атакувана от по-големи хищни животни, като амурския тигър и кафявата мечка. Понякога хималайските мечки стават жертва на риси и вълци. Но обикновено всички тези хищници-врагове атакуват млади хора. Когато бяла мечка е на 5 години, тя става много по-силна и тогава не много животни ще се чувстват готови да го атакуват.

Майка им е била убита, когато са били само на няколко дни.

Хималайската мечка, като обект на човешки риболов

Ценността на тези животни е тяхното месо и кожа, поради което хималайските мечки стават обект на лов на бракониерство. В народната медицина жлъчката на това животно е много ценна, а за китайците месото от лапите на хималайската мечка е много популярно кулинарно ястие.

Връщане към дивата природа на тези сираци ще бъде много трудно ...

Как изглеждат те?

Хималайската мечка е външно необичайна и напълно очарователна. Тези мечки са половината от кафявите собственици на гори, с които сме свикнали. С доста малки размери, тези мечки се отличават със заоблени форми. Приличат на добродушни шезлонги. Нищо чудно, защото китайците ги сравняват с кнедли.

Муцуната на тези мечки постоянно променя изражението си, животните показват емоции почти като човешко същество. Тази особеност се дължи на острия им нос и големите кръгли уши, които стърчат косо от ъглите на очите. Ако свържете върха на носа, ъглите на очите и ушите с линии, ще получите чист, висок триъгълник.

Колко малки са те?

Когато се описва хималайска мечка, почти винаги се посочват малки размери в сравнение с други хищници от това семейство.

Средно хималайските мъже са както следва:

  • дължина на тялото - от 1,5 до 1,7 м,
  • височина при холката - около 80 см,
  • тегло - 120 - 140 кг.

Женските са много по-малки.

Само черни ли са?

Хималайската мечка не е сто процента брюнетка. Неговата къса блестяща кожа винаги има някаква сянка. В допълнение към черното, хималайците са тъмнокафяви и мръсно червени.

Всяка от тях има бяла или жълта "вратовръзка" на гърдите. Мястото е оформено като непълна луна. Това позволи да се нарече "лунна мечка".

хабитат

Там, където живее хималайската мечка, можете да разберете, като започнете от името на животното.

Вижда се по-силно:

  • на север и на изток от Китай,
  • в област Приморски, Алтай, в Хабаровския край
  • в Северна Корея,
  • в Пакистан, частично в Афганистан и Иран.

Такива мечки също живеят на територията на северните острови на Япония и, разбира се, в Хималаите.

Как са полезни на човека?

В допълнение към зоологическите градини, хималайците живеят в мечи ферми. Там те не само се държат, но и се отглеждат. Основната цел на развъждането - извличане на мечката жлъчка. Този екстракт се извлича от жлъчния мехур на животното. Основният му химичен компонент е урсодезоксихолова киселина. Мечената жлъчка е основната съставка на много традиционни лекарства.

За съжаление, дори хуманният съвременен начин на неговата ограда (без да убива животно) засяга здравето на мечката и продължителността на живота му. Жителите на фермите живеят не повече от 5 години.

Местните стопанства са не само в Русия, но и в други страни:

Много обществени организации се противопоставят на злоупотребата с животни на мечи ферми. Местните стопанства обаче са основните доставчици на лекарствени суровини в Азия и Изтока. Жлъчът на мечките се използва не само в традиционната медицина, но и във фармацевтичните предприятия.

Как живеят в природата?

Начинът на живот на хималайските мечки е различен от други видове от тези животни. "Лунните мечки" предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си в дърветата. Особено обичат старите липи и големите тополи. Дори и в хибернация хималайците са подредени в големи дървесни кухини и обичат да подремнат.

Дърветата служат на хималайците не само като уютен дом за зимата и място, където можете да подремнете. Тук белите гърди се спасяват както от мушиците, така и от враговете им:

С мъж в мечка връзка е сложно. Въпреки че в пресата има периодични доклади за нападения срещу хора, имиджът им в приказките е доста спокоен. Да, и гледайки навиците на животните в зоологическата градина, можем да отбележим много качества, но не и агресия.

Но не забравяйте, че дори такъв сладък и любезен Хималайски остава, на първо място, див звяр, който е напълно способен да защитава както своята територия, така и себе си от всякаква външна заплаха, включително от човешко присъствие. ,

Какво ядат?

Храната повече от половината се състои от растителни храни. В основата на ежедневната им диета са:

  • жълъди,
  • ядки,
  • семена,
  • горски плодове,
  • издънки на храсти
  • трева,
  • сочни коренища и луковици.

Има една народна китайска приказка, която разказва как една мечка е отишла при селянин в зеленчукова градина и е влачила зеленчуци от там. Такъв сюжет не е толкова фантастичен. Например, в московската зоологическа градина, мечката яде моркови и зеле с удоволствие, неизменно предизвикваща наслада и обич от обществеността, наблюдаваща храненето.

Не забравяйте тези мечки и протеинов компонент в диетата си. Те често се радват на:

Тези мечки не обичат да ловуват, но с удоволствие изяждат остатъците от чужда плячка.

Какво отличава мечката-губач?

Хималайската Губа Мечка е отделен вид. Външно, тези животни са много сходни с "лунните мечки". Въпреки това, гъбата е по-малка и много по-слаба.

Мечките обитават Индия, Цейлон. Губач, както и белият, живее добре в плен. Има такива в Москва зоопарк.

Изявени губачи от "лунни мечки" и диетични предпочитания. Шаги жители на индийските гори предпочитат да се угощават с насекоми, мравките използват своята специална гастрономическа любов. Структурата на устните на тези мечки прави плячката на мравки много лесно. Заради леко удължената форма на устните, като тръба, мечките и получават това име.

Колко дълго живеят хималайските мечки?

Средната продължителност на живота на „лунните мечки“ е 25 години. При благоприятни условия, както и в зоологическите градини, мечките могат да живеят до 35 години.

Сезонът на чифтосване за тези животни започва в началото на лятото. Мечката ражда едно или няколко малки, всяка с тегло по-малко от 500 г. Малките деца растат бавно, дори и на един месец, те са напълно безпомощни. Хималаите растат само на двегодишна възраст, като правило, не всички живеят до тази възраст.

Тези мечки отдавна са включени в Червената книга. Въпреки това, те не се признават за уязвими или застрашени видове, т.е. ловът на тези животни е разрешен, въпреки че е ограничен.

Описание на черната мечка

Морфологично видът прилича на праисторическа мечка., Според учените, той е прародител на по-голямата част от "мечките", с изключение на пандата и огледалните мечки. Въпреки че като цяло тя е представена от тревопасни животни, някои от които могат да показват признаци на агресия към хора и животни, които са заявили лов за тях.

вид

Азиатската мечка има черна и светлокафява муцуна, белезникава брадичка и изразено бяло петно ​​върху клиновидната гърдица. Непропорционално големите изпъкнали уши на бяло-грудната мечка са с форма на камбана. Дължина на опашката 11 см. Ширината на раменете на възрастната мечка е 70-100 см, височината е около 120-190 см, в зависимост от пола и възрастта на животното. Възрастните мъже тежат от 60 до 200 кг, средното тегло е около 135 кг. Възрастните жени тежат в диапазона от 40-125 кг. Особено голям достига 140 кг.

Азиатските черни мечки са сходни по вид с кафявите, но имат лека структура на тялото с по-тънки предни и задни крайници. Устните и носът на хималайската мечка са по-големи и по-мобилни от кафявата. Черепът на черна мечка е сравнително малък, но масивен, особено в областта на долната челюст. Той има размери от 311,7 до 328 мм дължина и 199,5–228 мм ширина. Докато женската е с дължина 291.6–315 mm и широчина 163–173 mm. Въпреки че животното е предимно тревопасно, структурата на черепа не е подобна на структурата на черепа на пандите. Те имат по-тесни надбъбречни арки, странични листовки, а темпоралните мускули са много по-дебели и по-силни.

Това е интересно! Средно възрастните хималайски мечки са малко по-малки от американските черни, но особено големите мъже могат да надхвърлят размера на другите видове. В същото време чувствената система на хималайската мечка е по-развита от тази на кафявата мечка.

Хималайската мечка има уникална структура на лапата, дори със счупени задни крайници, тя все още може да се изкачи по дървото, използвайки само предните. Тя има по-силен горен торс и относително слаби задни крака, отколкото при видове, които прекарват дълго време на земята. Дори ноктите на предните лапи на бяло-грудната мечка са малко по-дълги, отколкото на задните. Това е необходимо за катерене по дърветата и способността за копаене.

Характер и начин на живот

Азиатските черни мечки са през деня, въпреки че са чести гости в човешките жилища през нощта. Те могат да живеят в семейни групи, състоящи се от двама възрастни индивида и два последователни племена. Хималайските мечки са добри катерачи, изкачват се до височините, за да се скрият от врагове, лов или просто да се отпуснат. Според района на Уссури черните мечки прекарват до 15% от времето си в дърветата. Те разчупват клоните и клоните, за да подобрят мястото за хранене и сън. Хималайските черни мечки не спят зимен сън.

Това е интересно! Мечките подготвят родовете си в средата на октомври и спят в тях от ноември до март. Техните дупки могат да бъдат разположени в кухи дървета, пещери или дупки в земята, кухи трупи, или на стръмни, планински и слънчеви склонове.

Азиатските черни мечки имат широка гама от звуци, Те ръмжат, хленчат, ръмжат, кълват. Специални звуци се правят по време на тревога и гняв. Те силно съскат при предаването на предупреждения или заплахи и крещят, когато се бият. По време на приближаването на други мечки, те правят щраквания на езика и "крякане" по време на ухажване на противоположния пол.

Местообитания, местообитания

Те са разпространени в Хималаите, в северната част на Индийския субконтинент, Корея, Североизточен Китай, Руския Далечен Изток, Хоншу и Шикоку, островите Япония и Тайван. Черните мечки обичат да обитават широколистни и смесени гори, пустини. Те рядко живеят на над 3700 м надморска височина в Хималаите през лятото и се спускат до 1500 м през зимата.

Черните мечки заемат тясна ивица от югоизточната част на Иран на изток през Афганистан и Пакистан, в подножието на Хималаите в Индия, в Мианмар. С изключение на Малайзия, черните мечки се срещат във всички страни от Югоизточна Азия. Те липсват в централно-източната част на Китай, въпреки че имат фокусно разпределение в южната и североизточната част на страната. Те могат да се видят в южната част на Далечния Изток и в Северна Корея. Повечето от тях в Южна Корея. Черните бели гърди на мечките се срещат и в Япония, на остров Хоншу и Шикоку, както и на Тайван и Хайнан.

Няма ясни оценки за броя на азиатските черни мечки. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей.Приблизителните оценки на плътността без подкрепящи данни бяха направени в Индия и Пакистан, в резултат на което бяха преброени 7 000–9 000 индивида в Индия и 1000 в Пакистан.

Диетата на хималайските мечки

В основата си белите мечки са по-растителноядни от кафявите роднини, но по-хищни от американските черни мечки. За разлика от пандите, бялата мечка не зависи от постоянното снабдяване с нискокалорична храна. Той е по-всеяден и безпринципен, дава предимството на високо-хранителна храна в по-малки количества. Те ядат много, поставят го на склад за телесните мазнини, а след това мирно спят през зимата при недостиг на храна. Във време на оскъдност те се скитат в речните долини, за да получат достъп до лешници и ларви на насекоми от гниещи трупи.

Това е интересно! Хималайските черни мечки са всеядни. Те се хранят с насекоми, буболечки, ларви, термити, мърша, яйца, пчели, всякакви малки боклуци, гъби, билки, цветя и плодове. Те също така ядат плодове, семена, ядки и зърна.

От средата на май до края на юни те ще допълнят диетата си със зелени растения и плодове. От юли до септември мечките от този вид се катерят по дърветата, за да ядат птици черешови дървета, шишарки, лози и грозде. В редки случаи те ядат мъртва риба по време на хвърляне на хайвера, въпреки че това представлява много по-малка част от храната им, отколкото тази на кафявата мечка. Те са по-хищни от американските кафяви мечки и са способни да убиват копитни животни, включително домашни животни, с определена редовност. Сред дивата плячка могат да бъдат елен-мунтжаки, диви свине и възрастни биволи. Убийте бялата мечка, като счупите врата на жертвата.

Размножаване и потомство

В Сихоте-Алин размножителният сезон на черните мечки започва по-рано от този на кафявите мечки, като се започне от средата на юни до средата на август., Раждането също се случва по-рано - в средата на януари. До октомври обемът на матката на бременна женска расте до 15-22 мм. В края на декември ембрионите тежат 75 грама. Първата котилка на женската се появява приблизително на възраст от три години. Обикновено мечката се възстановява между родовете за 2-3 години.

Бременните жени по правило съставляват 14% от населението. Раждането се извършва в пещери или кухини на дървета през зимата или в началото на пролетта след период на бременност от 200-240 дни. Бебетата тежат 370 грама при раждането. На третия ден те отварят очите си и на 4-ия ден те могат да се движат самостоятелно. Постелята може да се състои от 1-4 малки. Те имат бавен темп на растеж. До май бебетата достигат само 2,5 кг. Те стават напълно независими на възраст от 24 до 36 месеца.

Естествени врагове

Азиатските черни мечки понякога атакуват тигри и кафяви мечки. Те също имат враждебност с леопарди и опаковки от вълци. Евразийският рис е потенциално опасен хищник за бебетата мечки. Черните мечки са склонни да доминират в Далекоизточните леопарди в резултат на физически конфронтации в гъсто обрасли райони, докато леопардите доминират на открити площи, въпреки че резултатът от тези срещи до голяма степен зависи от размера на отделните животни. Известно е, че леопардите се хранят с мечета, по-малки от две години.

Това е интересно! Тигрите също ловуват черни мечки. Руските ловци често могат да се срещнат по пътя на трупове на бели мечки със следи от хищнически тигър. В потвърждение, близо до останките можете да видите тигрови екскременти.

За да избягат, мечките се изкачват високо по дърветата, за да чакат хищника да се отегчи и той ще си тръгне. Тигърът от своя страна може да се преструва, че се е оттеглил, чакайки някъде недалеч. Тигрите редовно ловуват млади мечки, защото възрастните често се борят.

Черните мечки, като правило, се придвижват в зоната за сигурност от атаки от тигри на възраст пет години. Whitechest - смели бойци. Някога Джим Корбет забеляза картина как хималайската мечка преследва петите на тигър, въпреки че част от скалпа е откъсната и лапата му е ранена.

Население и статут на видовете

Той е класифициран като “уязвим” от IUCN, главно поради обезлесяване и лов за ценни части от тялото му. Азиатската черна мечка е посочена като защитено животно в Китай. Той също е охраняван в Индия, но поради несъвършенството на реформата, за обвиняемите е трудно да бъдат държани отговорни. Също така за населението на чернобелите черни мечки активно се бият в Япония. Освен това все още липсват ефективни методи за запазване на японските мечки. Белите мечки са изброени в Червена книга Русия, като рядък вид, попадаща под специална защита с забраната за лов за тях. Този вид също е включен в Червената книга на Виетнам.

Основната заплаха за местообитанията на китайските черни мечки носи обезлесяване, В началото на 90-те години зоната на черната мечка е намалена до 1/5 от площта, съществувала преди 40-те години на миналия век. Изолираните индивиди срещат екологичен и генетичен стрес. Една от най-важните причини за тяхното неумолимо изчезване обаче е риболовът. Защото лапите на черната мечка, кожата и жлъчния мехур са много скъпи. Също така, хималайските мечки причиняват щети на земеделските земи - градини и пчеларски стопанства.

Важно е! Също в Индия бракониерството за черна мечка е широко разпространено, а в Пакистан е обявено за застрашен вид.

Въпреки че бракониерството на мечките е добре известно в цяла Япония, властите не правят много, за да поправят ситуацията. Тук целогодишно се практикуват убийствени вредители, за да се увеличи добива. От 70-те години на миналия век широко се използват кутии за капани, за да ги уловят. Смята се, че в бъдеще броят на унищожените мечки ще намалее поради намаляването на броя на старите традиционни ловци и нарастването на по-младото поколение от населението, които са по-малко склонни да ловуват.

Въпреки че черните мечки са защитени в Русия от 1983 г., бракониерството, причинено от нарастващото търсене на мечки на азиатския пазар, все още е основната заплаха за руското население. Много работници от китайски и корейски произход, за които се твърди, че са заети в дървообработващата промишленост, всъщност участват в незаконната търговия. Според някои руски моряци можете да си купите мечка от местни ловци, които да продават в Япония и Югоизточна Азия. Горската промишленост бързо нараства в Русия, което представлява сериозна заплаха за местообитанията на азиатската черна мечка. Рязането на дървета, които съдържат кухини, лишава черните мечки от основното им местообитание. Това ги кара да поставят рововете си на земята или в скалите, което ги прави по-уязвими за тигри, кафяви мечки и ловци.

Събирането на дървесина е престанало да бъде сериозна заплаха за черната мечка на Тайван, въпреки че новата политика по отношение на прехвърлянето на собственост върху земята от държавата към частни интереси оказва влияние върху някои низини, особено в източната част на страната. Изграждането на нова магистрала за пресичане на остров чрез местообитание на мечката също е потенциално застрашаващо.

Южна Корея остава една от двете страни, която позволява да се държат черните мечки в плен, Както се съобщава през 2009 г., приблизително 1374 души са живели на 74 мечи ферми, където са били държани за клане, за да бъдат използвани за традиционна азиатска медицина.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org