Животни

Най-интересните и необичайни факти за слоновете

Pin
Send
Share
Send
Send


Слоновете се считат за най-големите представители на фауната. Но не само техният размер и сила са поразителни: тези животни са изключително интелигентни и общителни. Те се грижат за семействата си и животът им се управлява от много социални закони и разпоредби. Тези тревопасни гиганти, съчетаващи невероятна сила и нежност, са способни да запазят паметта на отдавна починали роднини и да оплакват загубата на близки. Искате ли да знаете още по-интересни факти за слоновете? След това прочетете тази статия.

1. Слоновете са единствените живи представители на бозайниковата група, която някога е включвала изчезналия американски мастодонт и мамут. Манати и дамани също се считат за роднини на слоновете, тъй като те имат общи предшественици, а ламантите са добродушни морски гиганти, а даманите са смешни, тромави животни с размер на котка.

2. В момента слоновете са разделени на африкански и азиатски, външно различни един от друг. Проучванията на ДНК показват, че африканските слонове са представени от два вида: гиганти, обитаващи горите, и техните роднини, живеещи в савани. Така общият брой на живите слонове е три, докато преди, повече от 12 хиляди години, имаше около 40 вида.

3. Слонове - тревопасни животни, диетата им включва билки, кора, листа и плодове. Всеки ден за хранене, те могат да прекарат около 18 часа. Тъй като само 40% от консумираните храни придават на животното необходимото чувство за пълнота, дажбите трябва да бъдат достатъчни, за да отговорят на нуждите на тялото му. Възрастно животно обикновено яде около 180 килограма храна на ден и изпива 100-180 литра вода. За да утолят жаждата си, слоновете понякога трябва да пътуват много мили.

4. Слоновете използват впечатляващите си уши като фен и дори ушите им помагат да се изплашат интрузивни насекоми, да изразят емоции и да изглеждат по-впечатляващи в очите на врага.

5. Мъжете и жените имат бивници, но не всички видове, например бивни, нямат женски индийски слонове. Бивните са модифицирани зъби, които растат през целия живот на животното. С помощта на бивни, животните носят различни предмети, откъсват кората от дървета, ясни пътеки, копаят корени от земята и се бият с врагове. Средната дължина на бивните е намаляла значително през последните няколко стотин години. И по вина на всички - бракониери, които унищожават слонове с големи бивни (дължината на бивните се наследява).

6. „Като слон в порцеланов магазин“ - те често говорят за тромав, неудобен човек. Самият слон обаче изобщо не е тромав. Той има добре развито чувство за допир, дори кракът на гиганта е толкова чувствителен, че може да усети монетата на равна повърхност. Тъй като е в затворено пространство, животното се чувства добре за околните предмети и се държи предпазливо, но ако е ядосан, той наистина ще унищожи всичко около себе си.

7. Стволът на слон е удивителен орган, който е продължение на горната устна и носа на животното. Багажникът придава на собственика си нежно обоняние. И с помощта на багажника, слоновете ядат, вземат различни предмети, поздравяват приятели, изплашват враговете и т.н. Със своя багажник гигантът може да вдигне от земята всеки обект от дневник до мач. В ствола има десетки хиляди мускули, докато в човешкото тяло има по-малко от 650! Тя ви позволява да подредите прашен или воден душ (багажникът може да побере до осем литра вода). Също така е голям перископ, който помага на слона да диша, когато е под вода. Слоновете изсмукват багажника им за комфорт, точно когато малки деца смучат зърното. За да не загубят майката, младите често се придържат към опашката й с багажника.

8. Женски слон може да забременее само за няколко дни в годината. Периодът на бременността е най-дълъг сред всички бозайници (22 месеца за африканския слон, 21 месеца за индийския слон). Теглото на новородено бебе може да достигне до 120 килограма!

9. Слоновете живеят в семейства от жени от няколко поколения и младежи от различни възрасти. Жените остават с клана си цял живот, докато мъжете, достигащи 12-17 години, като правило започват самостоятелен живот. Семейството се оглавява от матриарх. Нейните отговорности включват регулиране на начина на живот на нейните роднини, запазване на сближаването и загриженост за сигурността. Матриархът взема решения в екстремни ситуации, например, когато е необходимо да атакува врага, а когато, напротив, да избяга. Тя учи младите майки на слона как да се грижи за детето, и също така подготвя своя наследник, който в бъдеще ще ръководи семейния клан. Лидерите се променят само поради смъртта на матриарха.

10. Слоновете общуват помежду си с помощта на докосвания и различни звуци - грухтене, ръмжене, ръмжене, свирки. И те могат да правят звуци с толкова ниска честота, че човешкото ухо да не ги хваща. Самите животни са способни да различават нискочестотни звуци на разстояние повече от осем километра.

11. Слоновете имат невероятна памет, която им позволява да запомнят оплакванията, причинени от хора, както и местоположението на важни събития. Те не забравят роднините си дори след десетилетия след раздялата. Когато се срещат, те често образуват кръг, като вдигат високи глави, размахват ушите си и гърмят силно.

12. Слоновете са емоционално силно развити. Радост, тъга, съпричастност към близки, гняв - всичко това не е чуждо на тези гиганти. Учените също така са склонни да вярват, че животните могат да изпитат радост, когато срещнат роднина, да раждат едно дете в клан и също да оплакват мъртвите. Например, жените вътре в клана заедно празнуват раждането на бебето - те тромпетят и стъпват краката си. Или пък последователно дежурство, предпазвайки ранен бебешки слон от палещото слънце и го заобикаля с тесен пръстен, ако хищник се появи някъде наблизо. Слоновете изразяват най-почтените и нежни чувства чрез целувки и прегръдки. Те дори могат да се усмихнат. В допълнение, те погребват своите мъртви роднини - хвърлят листа, клони и пръст по останките си, опитвайки се да ги затворят напълно. Очевидци показват, че слоновете посещават гробовете на своите близки в продължение на много години.

13. Слоновете играят изключително важна роля в дивата природа. Тези тревопасни гиганти помагат за поддържане на биологичното разнообразие в техните местообитания. Те могат да носят семената на растенията на разстояние 65 км, което ги прави притежатели на рекорд сред земните животни в това отношение. Учените смятат, че ако слоновете изчезнат от лицето на земята, това ще бъде катастрофа за много видове животни и растения.

Това не са всички интересни факти за слоновете. По-долу са описани още няколко от живота на тези животни:

  • Слоновете не се потят: мастните им жлези просто отсъстват. Помагат им да се охладят от особени термостати - големи уши,
  • за да се предпазят от палещото слънце, ухапванията от насекоми и загубата на течности, гигантите вземат кални бани,
  • Слоновете плуват добре, но не могат да тичат в галоп. В допълнение, това е единственото животно, което не може да скочи,
  • зъбите на слоновете се сменят 6-7 пъти по време на живота,
  • 22 септември е Световен ден за защита на слоновете,
  • Възрастта на слона в дивата природа при благоприятни условия е 60-70 години.

Укротяване на слонове

Животните на слоновете, макар и умни, могат да бъдат опасни. Мъжки слонове периодично преминават през състоянието на т.нар. По това време нивото на тестостерон в кръвта на животните е 60 пъти по-високо от нормалното.

За да постигнат равновесие и смирение сред слоновете, те започват да се обучават от ранно детство.

Един от най-ефективните методи е този: кракът на слона е свързан със ствол на дървото. Постепенно той свиква с факта, че е невъзможно да се освободи от това състояние. Когато едно животно порасне, достатъчно е да го завърже с фиданка, а слонът няма да се опита да се освободи.

Погребален обред

Слоновете имат не само високо ниво на интелигентност, но и чувствителни сърца. Когато някой от семейството на слона умре, неговите роднини го вдигат с куфарите си, силно ги разбъркват, след което ги навиват в жлеба и ги покриват с клони и ги хвърлят с пръст. След това слоновете седят мълчаливо от тялото още няколко дни.

Има и случаи, когато слоновете също се опитват да погребват хора, понякога да вземат спящи хора за мъртвите.

Колко слонове живеят

Преди да отговорим на този въпрос, важно е да определим условията, в които живее слонът.

Например, слоновете живеят около 60 години. Но в плен, те живеят до 80-годишна възраст.

Това се дължи на факта, че в дивата природа слоновете постоянно са изправени пред опасности, природни бедствия и бракониерство.

Интересен факт е, че един от най-известните слонове на име Лин Уан е живял 86 години. Поради това той влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като слон, който е живял в плен най-много години.

Лин Уан участвал във военни действия и играл в арената на цирка, но прекарал по-голямата част от живота си в зоологическата градина.

Бременност на слона

Интересни факти, свързани с бременността на слоновете, са много популярни, затова нека разгледаме основните моменти от този въпрос.

Преди всичко трябва да кажа, че слонът може да забременее само в определени дни от годината, въпреки че може да се чифтоса по всяко време. Бременността на слона продължава по-дълго от бременността на всички сухоземни бозайници и е 22 месеца.

Новороденият слон тежи около 100 кг и се ражда съвсем сляп за света. Следващите 10 години от живота му, той все още се смята за малък и се нуждае от постоянна защита.

Само когато навършат 15 години, слоновете могат да живеят сами и да създават свои собствени семейства.

В светлината на горното препоръчваме да прочетете статията „Колко тежи един слон“.

Какво ядат слоновете

Като правило слоновете ядат листа и трева. Въпреки това, по време на сезона на суша и дъжд, плодове, плодове и дори кората на дърветата може да стане храна за тях.

В естествени условия тези гиганти ядат около 300 кг растителност дневно. Отнема около 16 часа на ден, за да се намери и яде слонове.

Въпреки това, в плен, те се хранят два пъти, а понякога и три пъти по-малко. С удоволствие слоновете обичат да ядат зеленчуци, хляб и дори зърнени храни.

За нормалното функциониране на тялото слоновете се нуждаят от много течности, така че пият по 100-300 литра вода на ден.

Когато се разболеят, те пият повече.

Ствол, бивни и уши

По-долу са представени интересни факти за най-видимите части на тялото на слоновете.

  • Стволът на слон няма носна кост.
  • Поради факта, че стволът на слона се състои от 150 000 различни мускули, той има изключително висока гъвкавост и сила.
  • В даден момент слонът може да събере 6-8 литра вода със ствола си, за да го излее в устата си.
  • Слонът лесно вдига до 300 кг със своя ствол.
  • Дължината на багажника е приблизително 1,5 метра.
  • Благодарение на багажника, слоновете могат лесно и лесно да пресекат реката. За да направите това, те са напълно потопени във вода, а тялото се държи високо над повърхността.
  • Ако слоновете трябва да копаят нещо или да носят тежки предмети, те, в допълнение към багажника, използват и бивни. Дължината на бияните е от 2 до 2,5 м, с тегло около 100 кг.
  • Ухото на слона тежи 80-90 кг и е отличен термостат за това животно. В най-горещото време на деня, слоновете замахват ушите си, като по този начин избягват прегряване. В студено време, напротив, те се опитват да притиснат ушите си към телата си, за да запазят топлината си по-дълго.

Слоновете се страхуват от мишки?

Интересен факт е, че има постоянен възглед, че слоновете се страхуват от мишки. Легендата казва, че слонът се страхува, сякаш мишката не се качва в багажника му и не нарушава основните процеси в живота.

За първи път подобно изявление е направено от римския философ Плиний Стари. Въпреки това, съвременните учени напълно разсеяха този мит.

Всъщност слоновете просто се дразнят от внезапни движения в близост до тях. Това означава, че ако мишките седяха на едно и също място, то по никакъв начин не би нарушило слона.

Умни животни

Учените са доказали, че слоновете имат изключително развито самосъзнание и изключително добра памет. Освен това те, като делфините и маймуните, са в състояние да различат отражението си в огледалото.

Що се отнася до паметта, не е възможно да не споменем един интересен факт. Факт е, че слоновете прецизно запомнят многокилометровата пътека, по която вървят, и след това се разхождат по тях дълго време.

Психични способности на слоновете

  • Мозъкът на слона тежи около 5 кг, което го прави най-голямото сред животните.
  • Слоновете могат да изпитат различни емоции. Затова радостта, тъгата и състраданието - всички те добре знаят.
  • Слоновете са перфектно обучени и могат да изпълняват много екипи от хора.
  • Чрез ултразвук слоновете могат да предупредят своите близки за различни опасности.
  • Интересен факт е, че слоновете имат свой собствен погребален ритуал. Когато един от членовете на стадото умре, племената му хвърлят труп с пръст и камъни. След това седят още няколко дни близо до починалия, изразявайки по този начин своята скръб.

Някои по-интересни факти за слоновете

  1. Знаете ли, че обонянието на слона е 4 пъти по-добро от това на кучетата-спални?
  2. Визията на тези бозайници обаче е много по-лоша. Помислете за всеки предмет, който слонът може да достигне максимум 25 м. В древни времена ловците щяха да седнат на опитен слон и да проникнат в средата на стадото, за да търсят жертва.
  3. Сърцето на сърцето бие със скорост 30 удара в минута и тежи около 25 кг.
  4. Преди слонове, използвани в бойни цели. Техните огромни и гигантски измерения ужасяваха врага. Но тогава изобретателните умове измислили антидот: покрили прасетата с горими вещества, запалили ги и ги изпратили на слонове. Свинските свине и лудата скорост, с която свинете се втурнаха към слоновете, доведоха до паника.
  5. На всеки 10 години слоновете обновяват зъбите си.
  6. Едно по един работещ бивник може да определи дали слонът е десняк или левичар.
  7. Слоновете прекарват само около 3 часа на ден в сън и прекарват останалото време в търсене на храна.
  8. Мъжете предпочитат да живеят сами, докато слоновете живеят в семейства.

Надяваме се да се насладите на интересните факти за слоновете. Ако това е истина - не забравяйте да споделите тази статия в социалните мрежи и обърнете внимание на най-известните слонове.

Факти за слонове

  • Това са най-големите сухоземни животни на земята.
  • Изчезналите мамути са най-близките роднини на слоновете по отношение на биологията.
  • Това са единствените бозайници, които имат багажник.
  • Слоновите бивни растат през целия им живот.
  • В Тайланд слонът е почитан за свещеното животно. Денят на слона е празник (факти за Тайланд).
  • Ловът на тези животни е незаконно във всички страни по света. Някои примитивни племена в Африка обаче се хранят със слонове за храна.
  • Международното право забранява търговията със слонова кост (бивни), за да се намали привлекателността на ловуването сред бракониерите.
  • Слоновете имат фини музикални екземпляри, могат да различават мелодии и бележки.
  • Те живеят в стада, но в същото време имат разделение на стада мъжки и женски.
  • По време на поздрава слоновете се преплитат с куфарите си.
  • Те общуват не само с помощта на звуци, но и с помощта на сеизмични вибрации, които ритат краката си в земята. Този начин на комуникация е ефективен на разстояние до 30 километра.
  • Заедно с делфините и някои видове маймуни, слоновете се идентифицират с отражението си в огледалото.
  • Те имат голяма памет. Един слон може да си отмъсти на човек, който го е измъчвал, десетина години по-късно или дори повече.
  • Когато някой от стадото им на слон умира, останалите организират погребение и ясно изживяват мъка. Имаше много случаи, когато слоновете се опитаха да погребат мъртвите.
  • През деня възрастен слон пие от 100 до 300 литра вода, в зависимост от температурата на въздуха.
  • В дивата природа те също консумират до 300 кг листа и трева на ден.
  • В Индия някога слонове били използвани за борба с животни (факти за Индия).
  • Африканските слонове, за разлика от индийските, почти не се поддават на опитомяване.

  • През 2006 г. дивият слон, наречен Осама бин Ладен, който редовно атакува села, е разрушен в Индия. След няколко години той унищожи повече от 100 къщи и уби 27 души. За да го премахнат, местните власти привлякоха военен отряд и професионални лесовъди.
  • Новороденият слон тежи около 120 кг.
  • Сърцата на тези гиганти бият много бавно, правейки около 30 намаления на минута.
  • Мозъкът на слона тежи около 5 кг, а сърцето - от 20 до 30 кг.
  • Официално записаният запис за живота на слон е 86 години. Средно те живеят 60-70 години.
  • В багажника на слона има около 40 хиляди обонятелни рецептори.
  • Подобно на хората, слоновете са разделени на десни и левичари.
  • Средната дължина на слонния бивник е намаляла с 2 пъти през последните 2 века. Това се дължи на факта, че дължината на бива е генетично наследена черта, а слоновете с големи бивни са по-склонни да станат жертви на бракониери.
  • Общо в света има около половин милион африкански слона и 10-12 пъти по-малко азиатски.
  • Беременность у слонов — самая долгая среди всех живых существ, она длится целых 22 месяца, то есть почти два года.
  • Слоновьи зубы в течение жизни обновляются 6-7 раз, так как они постепенно изнашиваются от постоянного перетирания жёстких листьев. Когда последний набор зубов стирается, одинокий слон умирает с голоду. Некоторые выживают, если их кормит остальное стадо.
  • Ширина слоновьего уха может достигать 4 метров.
  • У слонят сперва вырастают молочные бивни, а потом их заменяют коренные. Точно като зъбите при хората.
  • Големите уши помагат на слоновете да премахнат топлината от телата им.
  • Тези животни имат 5 пръста на краката си.
  • Дебелината на кожата на възрастен слон достига 3-4 сантиметра.
  • Африканските слонове спят като коне.
  • Теглото на багажника на възрастно животно достига 130-140 кг.
  • Те плуват страхотно. Случаят беше официално потвърден, когато слон плуваше през пролив с ширина 70 километра.
  • Те спят средно по 4 часа на ден и посвещават останалата част от времето на търсенето на храна.
  • Слоновете са единствените земни бозайници, които не могат да скачат.
  • Противно на популярния мит, те не се страхуват от мишки. Но пчелите - много.
  • Гледайте видеоклипа: The Secrets Donald Trump Doesn't Want You to Know About: Business, Finance, Marketing (Януари 2023).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org