Птици

Къде живее, как изглежда, колко живее птицата и как черният тетрес се храни

Pin
Send
Share
Send
Send


Значителният период започва в началото на пролетта, когато снегът започва да се топи бавно. Мъжките с характерни звуци и вид танци приканват любимата си да се чифтоса. Много често в брачния сезон се случват битки.

Те приличат на онези, които приличат на банкетните петли, но в случая с черните глухари всички, за щастие, остават живи. Това е наистина невероятно и несравнимо зрелище. Можете лично да проверите това, като гледате видеоклип или снимка на такъв необичаен процес.

Мъжките прекарват максимално силата си, за да привлекат вниманието на жените. В същото време те са толкова полигамни, че по време на размножителния сезон няколко десетки женски се оплождат. И в този момент те са доста плахи и мълчаливи. Но това има свои собствени причини: черните течки не са способни да летят за известно време в резултат на преливане.

След чифтосване завършва „мисията” на мъжките и всички останали отговорности за създаване и заселване на гнездото, инкубиране на яйцата, за по-нататъшно хранене и отглеждане на пилета се прехвърлят върху женските.

Черният тетрес живее около 8-14 години. Но бурният поминък на хората в разширяването на селскостопанските площи и привлекателността на тези птици за ловци значително намалява броя им.

Какво се храни

Що се отнася до храненето, то е много разнообразно. Диетата се състои главно от растителни храни. Те също се нуждаят от храна от животински произход, но в самото начало на живота си. По това време те консумират насекоми в много големи количества.

Естествено, храната зависи от местообитанието и времето на годината. През пролетта и лятото храненето на тези птици е много разнообразно. По това време, тя се храни с пъпките на бреза, върба, трепетлика, лиственица, памучни тревни пъпки, плодове, различни плодове. При силен студ предпочитат игли, конуси, плодове от хвойна.

И с настъпването на есента, ако черният тетрес живее близо до полетата, тогава той без колебание и страх празнува сортове от градините и нивите. Те понякога кълват при малки камъчета и гастролити (твърди семена). Това допринася за нормалното им храносмилане, т. Е. По-лесно е да избършете входящата храна. Тези камъчета са особено важни в началото на пролетта.

  • Това е умно птица с тегло около един и половина килограма в търсене на храна може да виси на клона с главата надолу за дълго време, достигайки до привлечените плодове или пъпки.
  • Когато дойде зимата, зоната на лапите на черния тетрес се увеличава поради растежа на роговите ресни по страните на пръстите. Той помага да се движи по-добре в снега.

Тетев пшеница: описание

Разноцветната, невзрачна птица с размерите на малко пиле е женска черна глухарка. По-голям и по-ярък с цвят, от синьо с черно до зелено с лилаво или бяло - това е черен тетев. Разделянето на цветовете позволява на малък брой женски да избере чифт от голям брой разнообразни и атрактивни мъжки.

Размерите на индивидите са характерни за реда на пилета:

  • женските достигат дължина от малко над 40 см с тегло до 1 кг,
  • мъжките са по-големи - по-дълги от 50 см, с тегло до 1,5 кг.

Те се различават от другите представители на пилета, черни глухари, с напълно покрити метатарси и гъсто покрити пера и ноздри. Повечето представители на яребиците също имат пера на основата на пръстите си.

Мъжките придават уникална красота на изразителни вежди с яркочервен цвят и опашка, разделена във формата на лира - отгоре на черно с лилав оттенък и украсени със снежно бели пера отдолу. Непроницаемото оцветяване на женските също има своята разлика, изразена с напречни сиви, жълти и кафяви ивици с бели пера на долната страна на опашката.

  • къс клюм
  • ноздрите, скрити от пера
  • заоблени къси крила,
  • отрязана опашка,
  • пернат крак
  • мембрани на предните пръсти,
  • диморфизъм - разликата между цветовете на женските и мъжките.

Къде е черният тетреч

Географията на семейството на яребиците е представена от различни географски ширини и континенти. Намерени са различни видове птици:

  • в Северна Америка - в откритите пространства на Канада и Аляска,
  • в Европа - от Британските острови до Алпите и Ардените,
  • в Евразия - от Балтийско до Украйна,
  • в регионите Курск и Волгоград в Русия,
  • в северната част на Байкал и в района на Уссури.

Птицата може да се открие в горски и степни зони, в зоната на Палеарктиката и неоарктиката. Тяхното местообитание е неограничено, както и броят на видовете и подвидовете птици. Това са кавказки, каменни, обикновени, косачи, горски езера, лешници, диви езера, яребици и други представители на яребиците.

По време на гнездене птиците мигрират към липи и треви от трепетлика далеч от дълбоки гори с високи дървета и по-близо до изгаряния и просеки, редуващи се с полета, където можете да се възползвате от зърнените култури. При липса на подходящи условия, те могат да снабдят гнезда в брезови гори, рядко ниски горски и горски ръбове, в близост до сухи места и плодове. Често се срещат в покрайнините на земеделските земи и водните ливади. Най-любимото място се счита за брезови гори, поради което в Германия черните глухари се наричат ​​брезови птици.

Описание на птиците

Гробът е доста голяма птица с масивна и плътна постройка, къс врат и малка глава. Теглото е повече от 6 кг. По дължина тялото му може да достигне повече от метър. Разликата между черния тетрес и другия пиленце е пернат метатарзус и ноздри. В много яребици, освен това, те имат пръсти. Около очите е гол пръстен с червен мастен цвят.

Клюнът на яребицата е къс, изпъкнал отгоре и дебел в основата. Ширината на клюна е по-голяма от височината. Ноздрите са скрити под малки пера. Лютицата е закръглена с къси крила. Опашката е с пресечена форма, изрязана. Крака, покрити с оперение. Предните пръсти са свързани с мембрана на лапите. Задният пръст е с високо положение и с пернат отвор. Диморфизмът е характерен за тези птици. Това означава, че оцветяването на оперението на женските и мъжките е различно. Женските имат повече камуфлаж, а не цветно оцветяване.

Разнообразие на черни тетревици

Към днешна дата семейството на яребиците включва 17 вида, свързани в 8 рода. Те включват:

  1. Тръстик обикновен, Северцов, яка.
  2. Гледай градински чай, обикновен.
  3. Сини тетревици.
  4. Канадски и черен тетрев.
  5. Гробът-косач, бял.
  6. Камък, обикновен.
  7. Остра, поляна.

Къде е черният тетреч

Тази птица обитава горски и горски степни зони на Европа и Азия, вариращи от източните райони на Пиренеите и завършващи в източна Манджурия. Може да се види в Монголия и Шотландия. Хабитатите на тази птица са както следва:

  1. Неоарктична зона - кавказки, обикновени, каменни, сибирски яребици, яребици, яребици.
  2. Палеарктична зона - косач, обикновен, каменен, кавказки тетрев.

Неоарктичният регион включва държавите от Стария и Новия свят в умерения климатичен пояс: Европа, Азия, Северна Америка. В Русия има осем вида яребици: тундра и бяла яребица, косач, кавказки, обикновени, каменни, лешникови яребици, сибирски глухари.

По време на гнездене тази птица не обича глухите горски гъсталаци с високи дървета. Тя улавя тревисти треви, липови горички, недалеч от резници и горички, брезови гори, смесени с полета на зърнени култури, малки гори, ръбове, където има сухи места и плодове.

Какъв фураж се храни

Ако разгледаме диетата на тетрева и определим какво яде черният тетрес, тогава храната често е зеленчукова. Те ядат животинска храна, когато са пилета. Въпреки това, с възрастта, те се оттеглят от фуражите. Голямо разнообразие от фуражи в тетрев се срещат през лятото и пролетта. През тези периоди от време те консумират много тревни листа и храсти, пъпки, цветя, семена. Те се редуват в зависимост от географското разположение на района на местообитанието.

Тъй като плодовете узряват в гората, те използват боровинки, боровинки и брусници като храна. През есента, в малки стада, птиците посещават житни полета два пъти на ден. През зимата студ, черни течки най-вече кълват при издънки на растения, пъпки от бреза, елша, върба, трепетлика. Освен това се храни с борови шишарки и хвойнови плодове. Младите пилета в ранния период на живота изискват само храна за животни и се хранят с различни насекоми, бръмбари, гъсеници, мравки, дървеници, паяци, цикади, комари и мухи. При фуражните протеини пилетата растат бързо.

В храносмилателната система на възрастните яребици трябва да има камъчета, които помагат за храносмилането, да го разкъсат.

Ток на течността

Големи промени в поведението на тези птици се появяват веднага след началото на ранната пролет. Яребицата е по-жива и активна. Това предполага, че токът ще започне скоро. Това се случва всяка година в различни дни на март, в зависимост от местонахождението на района на местообитанието. За сегашните птици се събират степни зони, които могат да бъдат на няколко километра от гората, както и поляни и поляни, горски ръбове и хълмове в ливадите с храсти.

Обикновено тези места не се променят и остават постоянни. Ето защо, ловците бързо намират своята плячка, използвайки метода на кацане. На токовише първите летят мъже. След малко младежите се присъединяват. Силни птици от миналата година участват в токовиш заедно с възрастни. Слаби черни глухари стоят настрани и седят в покрайнините.

Токът на гроба се състои от две части. В първата част на птиците са по дърветата, и там се свиква. Това е като мърморене, чува се за няколко километра. Той заглушава гласовете на други птици. Във втората част на тока, която се нарича чуфрикане, черният тетрев върви важно по земята, хвърляйки обратно главите си, раздувайки вратовете си и завъртайки опашката.

По това време между мъжките се водят ожесточени битки, които те приличат на обикновени домашни петли и причиняват болезнени удари един на друг. Губи мъжът, който напусна бойното поле. Броят на мъжете, събрани по течението, често достига до няколкостотин птици, където живеят много черни глухари. Женските на токовище отиват до ръба на моравата и чакат победителите. След това летете там само при изгрев и залез.

Гнездене на яребици

Гнездата на птиците са разположени в близост до местата, където растат горски плодове: диви ягоди, каменни плодове, боровинки. Хранят се с млади пилета. Места за снасяне на яйца от тетрев са избрани в зони, затворени от храсти. Отвън гнездото на черния тетрес прилича на малка дупка в земята, покрита с мъх, пера, клони и листа. Дълбочината на гнездото може да бъде до 6 cm и диаметър до 22 cm.

При пълно полагане на яйца, можете да преброите до 14 броя, но средно е около 8 парчета от охра с тъмно кафяви петна. Броят на яйцата зависи от това колко плодотворна е годината. Ако яйцата са малки, това означава, че храната не е достатъчна. Излюпването започва веднага след полагане на всички яйца.

В южните райони този път започва в началото на май, а на север - в края на май или началото на юни. Специална особеност е, че старите женски създават гнезда пред млади птици. Ако счупването на яйцата се разруши, те ще имат време да отложат второто полагане. Следователно, времето на инкубиране на потомството в черни течки е значително удължено във времето и не е маркирано с точни граници.

Ток на течността

С настъпването на пролетта, поведението на птиците се променя. Те стават по-активни и живи, което показва предстоящото начало на наближаващото време на брачния сезон, което е специално за черните глухари и пада на март. Той има свое уникално име - ток. Той съчетава две значения - от една страна, това е процесът на избиране на партньори и формирането на двойки черни глухари и тепети - текущата, а от друга страна, мястото на брачните игри - токът.

Степните площи, откритите гори или заливните ливади, ливади, поляни и горски ръбове служат като токови. След като са избрали едно място на ток, птиците не го променят - остава постоянно. Това позволява на ловците да се върнат от лов с голям брой плячка. Най-важното е да се знае конкретно място и просто да се изчака времето за засада, за да се получи серия от точни попадения.

Първите, които се появяват на настоящите стари мъже. С течение на времето младите хора ще ги настигнат. Мъжете от миналата година могат да участват в състезание при равни условия с възрастни представители. Слабите трябва да държат границата на тока, гледайки на конкуренцията от страна.

Токование започва с речи мъже. Те демонстрират своите добродетели пред първите, които първоначално изпълняват оригинални песни, наподобяващи тъп шепот, и след това се придвижват към танцовите елементи - пушат опашките си, важно е да се сгушат на земята, като вече правят други звуци - чуфкиране. Презентацията завършва с боевете на кандидатите, подобно на битките, когато опонентите се опитват да нанесат болезнени удари един на друг. По време на битката черният тетрес е толкова погълнат от действието, че не забелязва нищо наоколо. Това ги прави лесна плячка за ловци, които са дали на черния тетрес прякора - глух черен тетрез. Губи този, който първо напуска бойното поле. По време на текущия поток на ток могат да се събират от две единици до две дузини, а понякога и стотици мъже.

Към края на битките пристигат чернокожите, поздравиха победителите и отстраниха с тях от токовишките за чифтосване. Жените не бързат да избират мъж и всъщност зависи от тях да имат това право, очаквайки решимостта на най-упорития и силен представител.

Гнездо на яребици

Всички яребици, независимо от вида и географското разположение, живеят в големи ята. Лайфстайл водещ заседнал начин на живот. В търсене на храна, или в случай на опасност, стадото прави полети над доста големи разстояния (до 10 километра). Те летят красиво, но предпочитат да прекарват повече време на земята, където организират и места за гнездене.

Обикновено гнездото е малък прорез, облицован със стари листа, пера и мъх, смесени с малки клончета. Дълбочината на тавата варира от 4 до 6 сантиметра с диаметър от 16 до 22 сантиметра. Скриване на гнездо в гъсталаците. Мястото е избрано недалеч от местата на зърната - боровинки, диви ягоди и кости, които ще бъдат храна за бъдещите пилета.

Пълно полагане има от 4 до 14 яйца, средното е 6-8 яйца, които имат лек охра тон с кафеникави петна. Броят на яйцата от кокошката влияе върху добива на годината. Колкото по-малка е възможността да се получи добра храна, толкова по-малко ще бъдат яйцата. Липсата на храна засяга не само броя на младите животни, но и тяхното здраве. Ето защо природата незабавно коригира количествените показатели.

Яздене на гнездото

Веднага след като женската слага последното яйце, започва излюпването. На юг този период пада в началото на май, на север в края на май или началото на юни. Интересен факт! По-възрастните жени започват да се размножават по-рано от младите. Това се дължи на факта, че ако някоя зидария се загуби по някаква причина, те могат да имат време да оставят настрана и да седят през втората. По този начин времето за излюпване в черни тетрени няма ясни дати и граници, които да се простират за дълъг период от време.

След чифтосване мъжете не участват в "семейния живот". Всички отговорности за гнездене, инкубация и хранене на пилета се пада върху женските. Потомството се появява след един месец, по-рядко - три седмици след началото на инкубацията.

Зимуване и хранене на тетрева

Заседналият начин на живот на яребици и яребици ги кара да се адаптират към оцеляването през студения сезон. Ако наблюдавате поведението на тези птици през зимата, пристрастяването им към брезови горички става ясно - брезовите "обеци" са любимо деликатес на тетрева и основа за оцеляването им в гладния сезон. Добро допълнение към диетата са и разнообразни плодове от храсти, които се крият под снега и запазват хранителните си свойства.

Второто условие, необходимо за успешното оцеляване през зимата, е дълбок, пухкав сняг. Ако студът е умерен, стадото прекарва почти целия ден в дърветата, правейки от време на време малки полети до местата за хранене. Вечерта, като се хранят добре, те се гмуркат направо от дърветата в снежни преспи, където се настаняват за през нощта. В най-тежките зими, когато температурата падне под 20-25 градуса по Целзий, черните глухари могат да прекарат няколко дни в заслони за сняг. С пристигането на размразяването и мъжете, и жените се преместват на дървета, където не само прекарват целия ден, но и прекарват нощта.

Заседналият начин на живот на яребици и яребици ги кара да се адаптират към оцеляването през студения сезон.

Черният тетрес, живеещ в планините, където зимната диета е още по-оскъдна, отколкото на равнината, има свои собствени средства за оцеляване. Те дори са приспособили да се хранят с млади игли и семена от смърч.

Видове яребици

Видовете черни течки са много разнообразни. Техните атрактивни данни за теглото и вкуса правят птиците предмет на лов, а начинът на живот и навиците им улесняват ловците да ловуват. Хищническото и безсмислено унищожаване на тези красиви птици постави някои видове на ръба на изчезване. За да се предотврати пълното изчезване на яребиците са били включени в Червената книга.

Най-известните сортове включват:

  • тетрев или поле, ливада,
  • кавказки,
  • голубой или дымчатый,
  • шалфейный (полынный).

Тетерев-косач

Наиболее известный, благодаря широкому распространению, вид тетеревов. Именно с ним, с его раскраской, характерной формой хвоста, белым подхвостьем ассоциируется у любителей и знатоков фауны порода птиц тетерев.

Косачи могат да бъдат намерени на обширни степи, в горски степи и гори от швейцарските Алпи и Великобритания на запад, до Уссурийската тайга на изток.

За селището, стадата избират места с открити пространства - полета, ливади, големи поляни, в непосредствена близост до издънки, храсталаци, брезови и иглолистни гори. През лятото откритите пространства и земеделските земи служат като източник на храна за тях, а храстите осигуряват безопасно убежище, където лесно можете да се скриете от естествени врагове (лисици) и ловци.

Кавказки яребици

Получи името си по местообитание - това е територията на Кавказ и Турция. Стадата от кавказки грози се изкачват в планините (до 3 км), където водят заседнал начин на живот на склоновете, покрити с рододендрони, хвойна и малки острови от бреза. За развъждане на пилета, женските слизат до 2,5 хиляди метра, където строят гнезда.

Те се различават от близките си роднини - косачи само в миниатюрни размери - женските не растат повече от 40 см и не наддават тегло над 0,9 кг, а мъжките - съответно не повече от 50 см и 1,1 кг. Мъжките индивиди изглеждат по-скромни - липсват бели пера на долната страна на опашката, а опашката изглежда по-скоро като извита на дъното кука.

Друга разлика на кавказката яребица е, че тя може да бъде сама в провеждането на чифтосване. Този вид черни глухари е застрашен и е включен в Червената книга.

Тетрев

Малко известни, дори и сред професионалните орнитолози, гледка. Намира се в Северна Америка на юг от Аляска и Канада, на равнините и в горите в района на Скалистите планини. Включва две много сходни разновидности:

  • опушен - има цвят в тъмно сиви цветове,
  • синьо - носи синьо със зелено.

Челото е оранжево или червено, подножието е бяло. Женските имат традиционно скромен кафяв цвят със сиви петна и опашка от тъмен нюанс.

След като прекара пролетния и летния сезон сред иглолистните гори на равнината, отглеждайки пилета, стадото се издига високо в планините, където прекарва цялата зима.

Тетрев

Най-големите членове на семейството на яребиците. Живейте в огромната Северна Америка. По дължина мъжките достигат 80 сантиметра и тежат около 3 кг. Те заслужават своето име, както и кавказкия тетрев, благодарение на навика да се заселват близо до джуджетата на пелин, които обилно се намират в техните местообитания - предпланинските равнини на Скалистите планини. Бухът служи като естествен подслон пред враговете и осигурява храна почти цяла година.

Особено внимание заслужават външните данни за пелин или, както се нарича, мразовит. Неговото първоначално оцветяване е трудно да се обърка с всеки друг вид тетрева.

Въпреки че основните цветове на оцветяването са много прости - сиво, бяло и кафяво, техните комбинации създават уникален образ. Перото на опашката, насочено към краищата на мъжката, в отворено състояние, образува фен, който визуално прилича на глава на американски индианци (перо корона). Луксозната бяла „обложка” отпред е заобиколена от черни петна по гърлото, брадичката и корема на птиците. Картината е завършена с ярко жълти вежди на мъжки.

Гробът е благородна птица. Повечето хора могат да го видят само на снимката, но ги помнят, като решават кръстословица или прелистват енциклопедия за деца, дават доклад, четат на целия клас. Останалата част от птицата е известна повече на орнитолозите и ловците, които познават цената и максималната информация за нея.

Гледайте видеоклипа: Топ 10 Удивителни неща за ЗЕМЯТА, които НЕ ЗНАЕХТЕ (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org