Птици

Къде обитава стръстната степ

Pin
Send
Share
Send
Send


Обикновената дропла е една от най-големите птици, които обикновено се срещат в Русия. В редки случаи размерът му достига 21 кг. Цветът на птицата е доста любопитен: червен с черни следи от изгаряне, а дъното на тялото е бяло.

Както обикновено се случва, мъжките са малко по-големи от женските, различаващи се от тях не само по размер, но и в мустаци от нишковидни пера, които растат близо до гърлото. С една дума, дроздната птица е много красив и оригинален представител на фауната.

Смята се, че този вид не може да лети. Това не е вярно: да, полетът на дропла е тежък и е възможен едва след дълго, но се държи уверено във въздуха. Странно, но във въздуха предпочита да се изправи срещу вятъра. На земята птицата с дропа е изключително предпазлива, само най-опитните ловци могат да се доближат до нея.

Живее в степната и горско-степната зона, много любители на смесени тревни ливади. Храни се с млади кълнове от билки и зърнени храни в млечната фаза на зрялост, див чесън и лук, не отказва насекоми, дребни бозайници и дори гнезда на други птици.

Трябва да се отбележи, че през летните месеци топлината птицата трябва да има неограничен достъп до вода, тъй като тя консумира много влага. Като се има предвид факта, че тя няма потни жлези, в горещия сезон е трудно. За да охладят телата си, те легнаха на земята, разтвориха крилата си и широко отвориха устата си, дишайки бързо и бързо. Само когато топлината не е толкова ужасна, тези птици възобновяват търсенето на храна.

Опасни и обилни валежи са опасни. Те нямат маслени жлези и следователно покритието им от миг се намокря веднага. Изключително опасни са тежките есенни дъждове преди началото на зимата. Ледените пера правят дрогата абсолютно безпомощни, каквито ги използват хищниците.

Преди сто години птицата с дропла е една от най-често срещаните птици на територията на Руската империя. Имаше хиляди от тях, където днес рядко се среща поне една птица. Отделни индивиди се срещат в Украйна, Централна Азия и някои региони на Кавказ. Причината за такова рязко намаляване на броя не е дори в лова за тях, а в силно увеличение на броя на степите, които се разорават.

Гнездата на дропа (степните птици в много отношения идват по подобен начин) се подреждат чрез просто изкопаване на малка дупка в земята и облицовка със суха трева. Често 2-3 яйца от маслиново оцветяване се полагат директно на гола земя, при липса на някаква постеля. Инкубационните птици трябва да правят един месец.

Само женската се грижи за пилетата. В случай на опасност майката дава на пилето специален сигнал, с който се крият в тревата, опитвайки се да бъдат възможно най-незабележими. Птицата показва чудеса на смелост, в момента на тревогата, която води врага зад себе си или дори смело го атакува.

Преди първия сняг младежите и родителите се скитат по степта в търсене на храна. Когато дебелината на снежната покривка стане твърде голяма, те мигрират на юг. Така тази птица от семейството на дрогата може да бъде изпълнена дори в Таджикистан и Туркменистан.

Те се връщат по домовете си през май. Почти веднага започва сезонът на чифтосване, през който мъжете много добре говорят.

Външни знаци

Дропла просто разберете. Може би и защото е една от най-големите степни птици. Теглото на мъжките достига 16 кг, а общата дължина на тялото е 105 см. Женските обикновено са много по-малки от мъжките, средното им тегло е от 4 до 8 кг, а дължината на тялото е от 40 до 80 см. Дропът е добре развит. На практика те са лишени от перушина и са добре приспособени за бърз преход през степите, затова понякога птицата дори се нарича степни щрауси!

В същото време, дрогите летят перфектно, но в случай на опасност първо се опитват да избягат. Цветът на оперението им е чудесен за маскиране сред степната растителност. Отгоре е ръждиво-охра, а под него е жълтеникаво-бяло с малки разновидности. През пролетта, по стените на главата, мъжете от пера, растат - един вид "мустаци". Това е елемент от брачното облекло, който е насочен към привличане на жени.

Начин на живот

Мъжките достигат полова зрялост от пети до шести, а жени от трета до четвърта година от живота. Важно е да се каже, че дрогите не образуват семейни двойки. Техните брачни взаимоотношения са от тип, наречен промискуитет.

През пролетта, през април - началото на май, рано сутрин, обикновено преди изгрев слънце, тече течение. Мъжките избират открит терен - токовище, и започва най-интересната гледка.

След като отхвърлиха вентилатора и вертикално повдигнаха опашките си, хвърляха крилата си на земята, те вървяха важно, като издаваха меки викове. В пълен брак, мъжът изглежда сериозен и впечатляващ. Когато женските се появяват на токовите, общото вълнение се увеличава и дори може да се превърне в ожесточени битки между мъже.

След чифтосване, женските копаят с краката си малка дупка в земята, подравняват я със сухи билки и стъбла на растенията и започват да слагат яйца. При полагане обикновено две или три яйца. Грижата за потомството на дропла е поверена изключително на жените Веднага след като започнат да строят гнезда и слагат яйца, мъжките се събират в малки групи и отиват на местата за линеене. Семейният живот вече не ги интересува. До 30 дни женската инкубира яйцата почти без да напуска гнездото. В случай на опасност тя притиска цялото си тяло към земята, слива се с околния пейзаж, но не изоставя бъдещите си малки.

Веднага след раждането, изсъхнали малко, пилетата излизат от гнездото и правят първите си стъпки. Първо, те се хранят с ларвите на мравките и това, което могат да намерят близо до дома си. След няколко дни майката ще доведе своето потомство в степта в търсене на храна. Дрофа е отдадена и грижовна майка. Ако децата се сблъскат с неприятности, жената отвлича вниманието на врага, летящ ниско над тревната стойка, за да бъде ясно видима. Nestlings по това време може да се скрие на уединено място. Трябва да се отбележи, че питолите се опитват да се държат отделно един от друг.

Достигайки около 40 дни, децата се учат да летят. Те растат бързо и по това време достигат тегло, което е половината от размера на майка им. В края на лятото, когато пилетата от всяко потомство стават по-силни, потомството се събира в стада и се държи заедно до следващата пролет.

Дрогите са всеядни. Те са подходящи както за растителни, така и за животински фуражи. Птиците могат да бъдат дори опасни хищници, например за малки гризачи, гущери и дори пилета от други видове. Представители на този вид живеят около 25 години.

Интересен факт

Дропът е най-тежката летяща птица у нас. Интересното е, че е символично. В Африка, дрогите са свързани с плодородието, както и дълбока връзка между земята и въздуха. В Русия, тази птица е символ на Саратовска област.

Саратовският клон на Института по проблемите на екологията и еволюцията на име А. Н. Северцов от Руската академия на науките. Опитът на тази институция в възстановяването на популация от видове е широко известен не само в цялата страна, но и в чужбина. Програмата беше от интерес за британски експерти, а през 2003 г. британската консолиция „Голяма дропла” и Руската академия на науките подписаха Меморандум за сътрудничество за възстановяване на естественото население. Наистина, в Англия дрогата е една от най-обичаните птици, както и един от символите на страната. Тя е изобразена на гербове, барове, клубове и различни организации, които са кръстени на дропла, но много малко дропла остават в дивата природа на Албион.

В Червената книга

В началото на миналия век, дрофата е била доста често срещана и дори масивна разновидност в много региони на света. Въпреки това, XX век. стана критична за тази птица. Първо, месото на дрофа се смята за специален деликатес, така че е един от любимите обекти на бракониерството. Второ, дори и днес, разораването на степите за земеделска земя продължава да намалява. Девствените степи и дропла не съществуват отделно. Още през втората половина на XIX век. С развитието на селскостопанската техника и усъвършенстването на земеделските методи, дрогата напълно изчезна от Великобритания.

Изобилието на вида също рязко намалява в Източна Европа. Освен това, дрогата не разполага с маслената жлеза и не може да защити перата си от намокряне. В случай на силни дъждове и следващи резки студове, оперението на птиците замръзна и те просто не могат да летят, което ги прави лесна плячка за хищници.

От 1960-те години. ХХ век. броят на световното население на дропа е намалял с 30%. При откриването на тревожната тенденция и официалното потвърждаване от страна на научната общност са сключени редица международни договори и конвенции, които регламентират провеждането на защитни мерки от този вид.

През 1991 г. е създадена благотворителната “Международна фондация за дрофа”, чиято мисия е да запази девствената степ и да възпроизведе източноевропейското дропла. Понастоящем в Германия, Унгария и Русия съществуват специални лаборатории, които се занимават с изкуствено инкубиране на яйца с дропла и подготвят пилетата да се върнат в естествената им среда.

Описание дропла

Otis tarda (дропла, известен още като дудук) представлява семейството на дропла от отбора Crane и е признато за едно от най-тежките летящи птици. Мъжката расте до размера на пуйка и тежи почти два пъти повече от женската., Мъжки животни тежат 7–16 kg с дължина от 1,05 m, докато женските тежат средно 4–8 kg с дължина от 0,8 m.

Описани са два подвида:

  • Otis tarda tarda - европейска дропла,
  • Otis tarda dubowskii - Източна сибирска дропла.

вид

Това е масивна птица с разгъната гърдите и дебела врата. Тя се различава от другите пернати дропла не толкова от впечатляващите си размери, колкото от разноцветния цвят и силните неоформени крайници (приспособени за движение на земята).

В оперението се редуват червени, черни и сиви, както и бели, в които се боядисват коремът, гърдите, гърба и задната част на крилата. Главата с шията обикновено е пепелно сива (с по-светли нюанси в източните популации). Върхът се състои от червеникаво-охриращи пера с характерен поток от черни напречни ивици. Fly крила на първия ред са винаги тъмно кафяви, на втория ред са кафяви, но с бели корени.

Това е интересно! До пролетта всички мъжки придобиват кестенни "яки" и "мустаци". Последните са твърди перилни греди, под формата на дълги нишки, преминаващи от основата на човката до страните. В "мустаците" мъжете маскират до края на лятото.

Независимо от времето на годината, женските повтарят есенно-зимното оцветяване на мъжките. Дрофата има светлосив клюн и тъмни очи, както и дълги, мощни крака със зелено-кафяв цвят. На всеки крак има 3 пръста. Опашката е дълга, заоблена в края. Размахът на крилата на широките крила е 1,9–2,6 m. Дропът с усилията се разбива, но лети достатъчно бързо, дърпа шията и вдига краката, които не се простират отвъд ръба на опашката, Крилата на крилата са бавни, позволявайки да се виждат големи бели полета и тъмни пера на криле.

Характер и начин на живот

Дропът е буден през деня. На сутринта и вечер тя получава храна, а следобед си уреди сиеста, лежаща на земята под покрива на високи треви. Ако небето е покрито с облаци, а въздухът е достатъчно хладен, дрогата отива без обедна почивка и се храни без прекъсване. Извън сезона на размножаване Дудаки се събира в големи, често еднополови стада, наброяващи до стотици индивиди.

Понякога в типично женски групи има млади мъже, които не са достигнали пубертета. Дропът, за разлика от кран, не позволява на краката / клюна да влязат, за да разхлабят почвата и да разклатят ливадния носител. Птицата върви бавно и изтръпва тревата, яде само видими зърна и често спира.

Това е интересно! Малката дива природа улавя бърз удар на човката, рязко хвърляйки глава напред. Бягащата игра наваксва с бързи скокове, треперене или ритане по земята, преди да преглътне.

Във въздуха дрогата се движи само през деня. На запад и на юг от ареала, той е заседнал, на изток и на север извършва сезонни миграции и се счита за мигриращ / частично мигриращ. Понякога той преодолява къси разстояния пеша, а за зимуването се отклонява доста късно (не по-рано от октомври - ноември), събирайки се в многобройни, до няколкостотин птици, стада. Дудаки се ливат два пъти годишно: през есента, когато оперението се променя напълно и през пролетта (преди сезона на чифтосване), когато само малки пера се променят.

Местообитания, местообитания

Местата на дропа са разпръснати в различни части на Евразийския континент, а единственото малко население живее в Североизточен Мароко (Африка). Съществува обаче информация, че африканското население вече е изчезнало. В Евразия това е южната част на Иберийския полуостров, Австрия, Словакия и Южна Бохемия. Дропът е открит край Гомел, в Черниговска, Брянска, Рязанска, Тулска, Пензенска и Самарска области до южната част на Башкирия.

Видът обитава Западен Сибир, достигайки Барнаул и Минусинск, южната част на Източните Саяни, долното течение на Горна Ангара, Ханкалната низина и долината на Долна Зея. На юг обхватът се простира до Средиземно море, райони на Мала Азия, южните райони на Азербайджан и северен Иран. Птиците се заселват източно от Каспийско море и по-нататък до по-ниските течения на Урал, Иргиз, Тургаи и източните региони на Казахстан.

Налице е дропла в Тиен Шан, както и на юг, в югозападната част на Таджикистан, а на запад с билото Каратау. На изток от района на Тиен Шан се простират северните граници на Гоби, подножието на Великия Хинган на югозапад, североизточно от провинция Хейлунцзян и южната част на Приморие.

Важно е! Разстоянието между обхвата на източния и западния подвид минава през Алтай. Турските и европейските дроги са склонни да се заселят, по-източните (степи) летят за зимуване, избират Крим, южната част на Централна Азия и Каспийско море, както и североизточен Китай.

Орнитолозите говорят за високата екологична адаптивност на вида, основана на обширното й зонално разпределение. Установено е, че дрогите са се научили да живеят и да се възпроизвеждат в пейзажи, модифицирани от човека почти до неузнаваемост.

Първоначалният пейзаж на Дудак се счита за ливадните северни степи., Съвременните дропла предпочитат високостепенни зърнени култури (предимно перушина). Най-често се заселват на плоски, малко хълмисти райони (с висока, но не гъста растителност), избягвайки греди, стръмни склонове, стръмни хълмове и скалисти места. Дропата обикновено гнездят по равнината, от време на време обитават планински степи.

Диета с дропа

Птицата има богат гастрономически асортимент, който включва животински и растителни съставки, чието съотношение се влияе от възрастта и пола на дропла, неговото местонахождение и наличието на специфична храна.

Възрастни доброволно ядат листа, издънки, съцветия и семена от култивирани / диви растения като:

  • глухарче, пълзящо растение, кози червей, градински бодил, вратига, култум,
  • Лугови карамфил и пълзяща детелина, патолична еспарзета, грах и люцерна (семена),
  • сеитба на репички и ниви, рапица, градинско зеле, ряпа, черна горчица,
  • колец и власатка,
  • различни животни.

Понякога се превключва към корените на тревата - птица с чадър, трева с пълзящ диван и лък.

Това е интересно! С дефицит на обичайна растителност, дрогата се превръща в по-твърда храна, например кълнове от цвекло. Но грубите цвеклови влакна често причиняват смъртта на птиците поради лошо храносмилане.

Съставът на фуражите изглежда така:

  • възрастни / ларви на скакалци, скакалец, крикет и полярна мечка,
  • ларви на бръмбари, мършави бръмбари, колорадски бръмбари, тъмни бръмбари, листни бръмбари и роговици,
  • гъсеници на пеперуди и дървеници (рядко),
  • охлюви, земни червеи и ушнички,
  • гущери, жаби, гнездилки от полевата чучулига и други птици, гнездящи на земята,
  • малки гризачи,
  • мравки / какавиди от рода formica (за хранене на пилета).

Дрофите не могат да живеят без вода: през лятото летят до водопой, през зимата се задоволяват със сняг.

Размножаване и потомство

Мигриращите дроплати се завръщат в родните си земи до топене на сняг, като започват да текат веднага след изсъхването на степта. Те са актуални в групи (без боеве) и един по един, като избират открити площи за течението, където можете да наблюдавате терена.

Един мъж има диаметър до 50 m. Токът е свързан с изгрева, но понякога се случва преди залез или през деня. Текущият колчан разпростира крилата си, отхвърля шията си, набъбва гърлото си, набръчква мустаците си и хвърля опашката си на гърба си. Мъжът в любовния екстаз е като бял облак, който поема обичайния си "птичи" изглед след 10-15 секунди.

Това е интересно! Жените, пристигащи или пристигащи по течението, не образуват постоянни двойки. В дрогата се наблюдават както полиандрия, така и полигиния, когато „конярите“ и „булките“ се съчетават с различни партньори.

Гнездят в началото на май, поставяйки гнезда на гола земя, като понякога ги маскират с трева. Яйцата за люпене (2-4), както и отглеждането на пили, се поверяват на майката: бащите се обединяват в стада и мигрират към местата на пост-брачното ливане.

Пилета се излюпват през май - юни, след три до четири седмици инкубация, Pukhovichki почти веднага се измъкнем от гнездото, но те не го оставят: тук майка им ги храни. Те започват самостоятелното търсене на храна за пет дни, без да се отказват от майчиното хранене още 2-3 седмици. Молодняк полностью оперяется и встает на крыло примерно к 1 месяцу, не покидая мать до осени, а зачастую и до весны. Окончательное зимнее/брачное оперение появляется у дроф не ранее 4–6 лет параллельно с фертильностью, которая у самок наступает в 2–4 года, а у самцов – в 5–6 лет.

Естествени врагове

И двата земни и пернати хищници ловуват възрастни птици:

В районите, интензивно овладяни от хората, опасността е застрашена от потомството и лапите. Гнездата са по-често разрушавани от ливади и полеви пчели, лисици, свраки, могили, сиви / черни врани и граци. Последните са се приспособили да придружават полевото оборудване, което заплашва кокошката на гнездата, каквато ползват граблите. В допълнение, пилета и яйца от дропа стават лесна плячка за бездомни кучета.

Население и статут на видовете

До 20-ти век дропла е широко разпространен, обитаващ огромните степни простори на Евразия. Сега видът се счита за застрашен, а птицата е включена в Червената книга на няколко страни и в Международния съюз за опазване на природата и е защитена от отделни международни конвенции.

Важно е! Причини за изчезване на вида, предимно антропогенен - ​​неконтролиран лов, промяна на местообитания, работа на селскостопанска техника.

Според някои сведения, дроплата е била напълно унищожена във Франция, Скандинавия, Полша, Англия, Балканите и Мароко. Смята се, че в северната част на Германия са останали около 200 птици, в Унгария и съседните региони на Австрия, Словакия, Чехия и Румъния - около 1300-1400 дудаков, а на Иберийския полуостров - по-малко от 15 хиляди души.

В Русия, дрофа се наричаше "княжеска" игра, улавяйки го в големи количества с помощта на ловни птици и кучета. Сега в постсъветското пространство са регистрирани около 11 хиляди индивида, от които само 300–600 птици (живеещи в Бурятия) принадлежат към източните подвидове. За да бъдат спасени видовете, в Евразия са създадени светилища и резервати, започнало е развъждането на затлъстелите от рода на белите дробове и тяхното повторно въвеждане в местата, от които е било изместено по-рано. В Русия е открит подобен резерв в района на Саратов.

Дрофна птица: външно описание

Дудак (или обикновената дропла) е най-големият представител на птиците във фауната на Русия. Тя има доста масивна физика, напомняща нещо за пуйка: широк гръден кош, дебела врата. Разликата между женските и мъжките по размер е много ясно изразена. Първият е много по-малък, достигайки тегло от 4-8 кг и дължина до 80 сантиметра. В същото време мъжете са истински гиганти. Общата дължина на тялото е средно около един метър, а теглото достига 16 килограма. Затова не е изненадващо, че тази степна птица някога е станала обект на риболов. Отличителна черта са мощните крака с три пръста без оперение - устройство за бързо движение по земята. Птицата се движи доста добре и лети добре, като се има предвид големият размер.

Цвят на оперението с дрофа

Това е друга отличителна черта, с която лесно можете да разпознаете тази птица. Оперението е много колоритно. Природата е взела за нея красива комбинация от незабележими цветя. Главата и шията са боядисани в пепелно-сиви нюанси, насищането може да зависи от местообитанието на населението. Останалата част от оперението от върха е с червеникаво-охра, а шарката е струя, напречна. Гръдният кош, коремът и коремът са чисто бели. Тази степна птица не се различава по цвят в зависимост от пола. И само през пролетта, на врата на мъжкото, се появява нещо като яка от светъл кестеняво-червен цвят и нишковидни перови букети, идващи от основата на клюна - те продължават до края на лятото.

Къде живее дрогата?

Къде живее тази красота? Това е степна птица, тя предпочита места, богати на гъста, но не много висока растителност (власатка, котила), ливади. Първоначално, дроплата обитавала само девствени полупустели и степи, сега нейното местообитание се е разширило, икономическата активност на човека е изиграла важна роля в това. Предпочита да гнездят на равни места, по-рядко - в планински. Доста добре понася ниските температури, но е чувствителен към снеговалеж и дълготрайна снежна покривка.

Във връзка с развитието на хора с големи територии, птицата с дропла беше принудена да се приспособи. В резултат на това сега тя може да бъде намерена в селскостопанските площи, райони за косене на сено.

Подвид на дропа

1. Европейски. Заема по-голямата част от местообитанието, на югозапад от Алтай. Тя се различава по цвят на главата, по-тъмен в този подвид, а образецът по гърба е леко размазан, черните ивици са тесни.

2. Източен Сибир. Териториално местообитание на изток от Тува, на север и югоизток от Алтай. Моделът на гърба е по-ясен и по-остър, черните ленти са много по-широки. В допълнение, мъжките перилни греди се развиват не само по страните на главата, но и по гърлото.

Какво яде дропла?

Храната на птиците има много смесен състав, преобладаването на животински или растителни храни често зависи от местообитанието, възрастта и пола на индивида, както и от наличието на храна в различни периоди от годината. Възрастната дропла на степта с нетърпение консумира издънки, семена, листа и съцветия на растения от различни семейства, включително астера, бобови растения (детелина, грах, люцерна), зеле и др. Скакалците, скакалците и мечката, както и различните бръмбари, което е интересно, включително Колорадо, съставляват огромното мнозинство. Мръсната птица е всеядна и понякога хваща жаби, гущери, земни червеи и яде яйца от малки птици, които правят гнезда на земята (например полева чучулига). В периоди, когато броят на индивидите се увеличава, той може да лови малки гризачи. Дрогите изискват наличието на вода, така че те или се заселват близо до водни басейни, или понякога летят до места за поливане, използват сняг през зимата.

Но при пилетата съотношението е доста оскъдно, възрастните ги хранят с мравки от рода Formica и техните ларви.

Възпроизвеждане и сватбена церемония

Пубертетът се достига по-рано от жените, с 3-4 години, и мъже на възраст 5-6 години. Те неизменно се връщат на мястото за гнездене всяка година, веднага щом първите размразени петна се появят на земята. Това обикновено се случва през март или началото на април. Първоначално птиците остават в стадата и чакат земята да изсъхне. След това, времето на брака церемонии започва, те се провеждат в специални области - tokovischakh. Обектът е постоянен и птиците се връщат ежегодно. Птицата от дропла не образува постоянна двойка.

Сватбената церемония е много интересна и шумна. Освен това, бюстите в обикновения живот - птиците са доста тихи. Най-активното действие настъпва рано сутрин, до 8 часа. Няколко мъже започват да се показват пред жените. Това се проявява в активната демонстрация на оперение, която надува гърлената торбичка, а перата на гърлото - на края. При кулминацията птицата прилича на топка и прави тъп, нисък звук. Заинтересованите жени наблюдават всичко това. Мъжът избира от тях, след което се случва чифтосване.

Гнездо и пилета

Времето, когато яйцата са положени, е приблизително еднакво за целия диапазон, но времето може да окаже влияние. За сезона има един съединител. Гнездото се занимава с подреждането на женската. Тя прави кухина в земята с помощта на лапите си, изважда всички останали корени и стъбла на трева, след това с въртеливо движение на тялото придава на дупката закръглена форма. По този начин гнездото се прави, като правило, заразено с трева и може да се скрие безопасно. При полагането най-често има две яйца, по-рядко една. По форма те приличат на кранове, но по-заоблени, доста големи, до 7-9 см дължина. Цветът на яйцата може да варира значително, фонът варира от светлокафяв до маслиненозелен. Има разпръснати петна по нея, те могат да бъдат малки или големи, остри, под формата на обрив или неправилна форма (на снимката по-горе).

Мъжките не участват в инкубацията и отглеждането на младите. След като се чифтосват, те се събират в големи групи и отиват на места за лингвинг. Женската инкубира яйцата за 21-28 дни. За да го намерите в тревата гъсталаци е доста трудно. Дропът в степта, имащ покровителствен цвят, е много незабележим. Гнездата принадлежат към тип пило, те изглеждат напълно независими и пернат. В рамките на един месец те достигат тегло от 2-3 килограма и застават на крилото. Въпреки това, те остават с майката до зимата, а понякога и до пролетта.

Причини за изчезване на видове

Има само три от тях и всички те са свързани с човешката дейност.

  • Масов лов на птици през 19 и първата половина на 20 век. Мащабът беше много голям и в някои страни доведе до пълното изчезване на дрофа.
  • Повишаване на площта на земеделските земи и подобряване на методите им на преработка. Всичко това всъщност води до унищожаването на гнездата, снасянето на яйца.
  • Използване на местообитания на птици за различни нужди (засаждане на горски пояси, изграждане на напоителни системи, пътища, електропроводи с високо напрежение и др.).

Сега се предприемат активни мерки не само за запазване на вида, но и за увеличаване на неговото население както в Русия, така и в страните от Европа. Изследват се начините и възможностите за развъждане на птици в плен. Служителите на специалните центрове събират яйца с дропа на места, където са обречени на смърт, и поставени в инкубатори, а птенците са израснали и след това пуснати на свобода.

Гледайте видеоклипа: The Divine Feminine How To Awaken The Divine Feminine Within You - Teal Swan (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org