Животни

Видове маймуни с имена, характерни за всяка порода

Pin
Send
Share
Send
Send


Животинските маймуни са специален вид бозайник, който е сходен по структура с хората. Животното принадлежи към реда на примати, сукхоносните подредби.

Възрастните могат да достигнат височина до 2,5 метра, а най-малката маймуна не надвишава 15 сантиметра. Най-големият вид от това животно е горилата, особено мъжките.

Теглото на такъв голям примат варира от 250-280 кг, докато много малки маймуни могат да тежат само 200 грама.

Маймуните, които живеят в дърветата, имат специален издължен гръб, който им позволява да се въртят около клоните, а също така да им позволят да скачат и да се изкачват добре по дърветата.

Някои видове маймуни имат дълга опашка, обикновено по-дълга от цялото тяло, тя ви позволява да поддържате равновесие и да се движите лесно през храстите. При маймуните, които живеят на сушата, опашката е много по-къса и онези примати, които са подобни на хората, изобщо нямат опашка.

Тялото на маймуните е покрито с коса, цветът им може да бъде от светло червено до черно, всичко зависи от това къде живее маймуната, от какъв вид принадлежи.

Маймуните, като хората, достигащи определена възраст, стават сиви, могат да станат смели, това се отнася повече за мъжете.

Маймуните имат доста развити крайници, особено горните, те, подобно на хората, имат пет пръста, само върховете на пръстите са покрити с груби нокти. Също така, развитието на крайниците зависи до голяма степен от това как и къде живее маймуната, смята се, че най-развитите примати са тези, които живеят в дърветата.

Зъбите на примати са сходни с човешките зъби, но маймуните с тесен нос имат различна устна кухина, също така и тесни и широколентови маймуни имат различен брой зъби, в първите 32, във втория 36.

Такива бозайници се отличават с развит мозък, те са доста интелигентни, особено хуманоидните видове са способни да разбират добре и също така има смисъл да се извършват някои действия.

Те общуват помежду си със специални, специални сигнали, които се състоят от отделни звуци и изражения на лицето. Най-шумни са маймуните, можете да ги чуете с часове.

Мимикрията им също е добре развита, те могат да изразят своето недоволство, радост, любов, дори могат да бъдат закачени.

Описание на маймуните

Мозъкът на маймуните е доста добре развит, затова има така наречената сложна структура., За маймуните се характеризира с наличието на силно развити части на мозъка, които са отговорни за смисъла на движенията. Зрението на повечето маймуни от тип маймуна и очните протеини, заедно със зениците, имат черно оцветяване. Стоматологичната система на маймуните е подобна на човешките зъби, но маймуните с тесни носове и широки носове имат някои забележими разлики - има 32 и 36 зъба. Маймуните имат масивни зъби със сложна коренна структура.

вид

Дължината на тялото на възрастните маймуни може да варира значително - от петнадесет сантиметра под формата на пигмената играчка и до няколко метра в мъжката горила. Теглото на животното също зависи от видовите характеристики. Телесното тегло на най-малките представители може да бъде не повече от 120-150 грама, а индивидът, най-големите индивиди от горилата често тежат 250-275 кг.

Значителна част от видовете маймуни, които водят изключително до дървесния начин на живот, имат дълъг гръб, скъсен и тесен гръден кош, както и доста тънки бедра.

Наличието на широки и масивни гърди, както и добре развити, големи тазови кости, са характерни за гибоните и орангутаните. Някои видове маймуни се отличават с много дълга опашка, превишаваща дължината на тялото, както и балансираща функция в процеса на активното придвижване на животното през дърветата.

Маймуните, живеещи на земята, се характеризират с къса опашка, но хуманоидните видове изобщо нямат. Тялото на маймуни с различна дължина и дебелина покрива косата, чийто цвят може да варира от светло кафяви и червени до черно-бели и сиво-маслинови тонове. Някои възрастови екземпляри през годините забележимо посивяват, а за много мъжки маймуни е характерно дори появата на плешиви петна.

Това е интересно! Цветът на кожата при различните видове е много различен, така че има животни с кожа на кожата, ярко червено и синьо, черно и дори многоцветно оцветяване, като мандрилус.

Четириръчни бозайници се отличават с подвижни и много добре развити горни крайници, снабдени с пет пръста. Фалангеалната част завършва с нокът. Също така за отличителните черти на маймуните е наличието на противопоставяне на палеца. От цялостното развитие на краката и ръцете на животното е пряко зависим начин на живот. Видовете, които прекарват голяма част от времето си само на дървета, имат къси палци, което им помага да се движат лесно от един клон на друг. Например, краката на бабуин са характерни за изразена дължина и дори за някаква благодат, което прави движението на земята удобно.

Характер и начин на живот

Социалното поведение на маймуните все още не е добре разбрано, но е известна основна обща информация за естеството и начина на живот на такива примати. Например, тамарините и мармозите са дървесни, а нокътните плочи, които са се превърнали в силно извити нокти, позволяват на тези маймуни лесно да се катерят по дърветата. Всички верижни опашки при събирането на плодове от дърветата са здраво задържани от клоните с тяхната дълга и много упорита опашка.

Това е интересно! Представители на много видове маймуни, които водят дървесен начин на живот, не се спускат до повърхността на земята, тъй като в короните на дърво такива животни могат да намерят всичко, от което се нуждаят за живота.

Дървесните видове са представени от малки маймуни, които просто се отличават с тяхната мобилност, докато макаците и бабуните, живеещи в Азия и Африка, търсят и събират храна на земята, но нощуват само в короните на дърветата. Огромните бабуини обитават най-откритите пространства в савани и плата. Такива животни не са много подвижни и принадлежат към категорията типични сухоземни маймуни.

Маймунска интелигентност

Маймуните са много интелектуално развити животни, за което свидетелстват редица различни научни изследвания и експерименти. Най-изучаваното днес е интелигентността на шимпанзетата, в която генетичната база е около деветдесет процента от човешките показатели. Този вид е толкова генетично близо до хората, че в един момент учените дори предложиха да се включи такова животно в рода Human.

Неспособни да говорят поради особеностите на гласовия апарат, шимпанзетата са способни да общуват в езика на знаците, символите и езика на лексиграмите. При естествени условия хуманоидните видове често и активно използват инструменти за събиране на вода и мед, улов на термити и мравки, лов на животни и счупване на ядки. Независимо от връзката в стадото или стадото, сложни форми на поведение са характерни за маймунската комуникация. Много чувства са напълно чужди на такива животни, включително приятелство и любов, завист и негодувание, омраза и хитрост, силен гняв, както и съпричастност и скръб.

Това е интересно! Японските макаци са невероятно изобретателни маймуни, които, благодарение на изключителната си хитрост, са намерили начин да се предпазят от замръзване в местообитанията и са потопени да затоплят врата си в горещите извори.

Маймуните се опитват да се обединят в стада или стада, затова са принудени да поддържат постоянна връзка помежду си. Благодарение на тайните знаци от миризливите жлези, животните получават информация за пола и възрастта, както и за социалния статус на даден индивид. Обаче оптичните сигнали са по-важни за комуникацията, включително кимане на главата, широко отворена уста, събличане на зъби и удряне в земята. Например, взаимното почистване на вълната е не само въпрос на хигиена, но и служи като един вид обединяващ фактор, който укрепва взаимоотношенията на индивидите в групата.

Колко маймуни живеят

Маймуните обичат да живеят около половин век в дивата природа и само малко по-дълго, когато се държат в плен. Точната продължителност на живота на маймуните варира в зависимост от вида и местообитанието. Заедно с други членове на отбора за примати, всички маймуни изпитват сходни етапи на развитие с хората.

Това е интересно! Голяма част от маймуните умират преди 50-годишна възраст, ставайки жертва на инциденти, хищници или човешки атаки.

Новородените маймуни изцяло зависят от майките си до петгодишна възраст, преди да се преместят в младата фаза на своето развитие. Тинейджърската фаза при маймуните обикновено започва на 8-годишна възраст, а приматите достигат полова зрялост на шестнадесет години, когато животното става независимо и напълно отглеждано.

Маймунски видове

Инфрачервеният отряд с форма на маймуна е представен от две пара-единици:

  • Маймуни с широк нос (Platyrrhini),
  • Обезкостени маймуни (катарини).

В съвременната класификация се отличават повече от четиристотин вида маймуни, които днес заслужават да включат най-необичайните и интересни:

  • Черен ревул (Aluauta saraya) от семейство Spider Monkeys, обитаващи Парагвай, Боливия, Бразилия и Аржентина. Представители на вида правят своеобразни, много силни звуци. Мъжките имат черна козина, а женските се отличават с жълто-кафяв или маслинен цвят. Дължината на възрастен мъжки черен ревул е около 52-67 cm с телесно тегло 6,7 kg, а женските са много по-малки. Основата на диетата е представена от плодове и листа,
  • Жертвен капуцин (Cebus olivaseus) от семейството Tzepkohvostye, обитаващи девствените гори на Венецуела, Бразилия и Суринам. Максималното тегло на мъжката е 3,0 кг, а женските са с около една трета по-малко. Палто в цвят кафяв или светло кафяв на цвят, с наличието на сивкав оттенък. В зоната на главата има характерен чернокосния триъгълник. Стадата от този тип практикуват детеубийство под формата на умишлено убиване на младите, а защитата от кръвопийци се извършва чрез триене на косата с отровни стоножки. Видът е всеяден,
  • увенчанили Синя маймуна (Corsoritisus mitis) живее в горски зони и бамбукови горички на африканския континент. Животното има сив цвят с синкав оттенък и бяла ивица върху вълната, която преминава над веждите и прилича на корона. Средната дължина на тялото на възрастните маймуни варира в диапазона 50-65 см, с телесно тегло от 4.0 до 6.0 кг. Мъжките се отличават с добре развити бели бакенбарди и доста дълги кучешки зъби,
  • Белоруки гибон (Hylobats lar) от семейството на Гибън, живеещи в зони на тропическите гори на Китай и Малайския архипелаг. Възрастните растат, като правило, до дължина от 55-63 см с телесно тегло в диапазона от 4.0-5.5 кг. На тялото има кожа от черен, кафяв или цветен цвят, но областта на ръцете и краката винаги е характерен бял цвят. Основата на храненето е представена от плодове, листа и насекоми,
  • Източна горила (Horilla beari) е най-голямата маймуна в света, с височина около 185-190 см със средно телесно тегло 150-160 кг. Масивното животно има голяма глава и широки рамене, разгънати гърди и дълги крака. Цветът на козината е предимно черен, но подвидът на планинската горила се характеризира с синкав оттенък. На гърба на възрастен мъж има ивица сребърна козина. Храната е представена от растения и гъби, рядко безгръбначни,
  • бледили плешив саки (Питеция питеция- маймуна с широки носове с дълга и рошава козина. Размерът на едно възрастно животно варира в диапазона 30-48 cm, с тегло не повече от 1.9-2.0 kg. Цветът на черното палто на мъжа контрастира значително с розовия или бял цвят на лицето му. Възрастната женска се отличава с черно-сив или сиво-кафяв цвят на козината и същото бледо лице. Храната е представена от семена и плодове, които растат на територията на Венецуела, Суринам и Бразилия,
  • индийска кобраили прочут павиан (Rario hamadryas) от вида Малките майки и рода Бабуини обитават откритите пространства на Африка и Азия, включително Етиопия, Сомалия и Судан, както и Нубия и Йемен. Дължината на тялото на възрастен мъж варира между 70-100 cm и тегло около 28-30 kg. Разликата на мъжката е оригиналната подредба на линията на косата с дълъг слой на раменете и в гърдите. Женските имат по-тъмен цвят на козината,
  • Японски макак (Масаса фустата) - вид, който живее главно в северната част на Хонсю, но малка популация от изкуствено обитавани е установена в Тексас. Височината на възрастен мъж варира между 75-95 cm, с тегло 12-14 kg. Характерен вид е яркочервената кожа, особено видима в муцуната на животното и върху задните части, които са напълно лишени от вълна. Японската коса на макак е дебела, тъмно сива с светлокафяв оттенък,
  • Обикновен шимпанзе (Стартирайте trоglоdytes) - вид, който живее в залесени райони на тропиците и в влажните савани на африканския континент. Тялото на животното е покрито с много груб и твърд слой от тъмнокафяв цвят. В близост до устието и в областта на опашната кост, вълната е частично бяла, а краката, муцуната и дланите са напълно обвити. Общата шимпанзе е всеядна, но основната част от диетата са растенията.

Особен интерес представляват джуджетата (Cebula pygmaea), които са най-малките маймуни в света и обитават гори в Южна Америка.

Местообитания, местообитания

Маймуните живеят на територията на почти всички континенти, включително Европа, Южна и Югоизточна Азия, Африка, тропическите и субтропичните райони на Южна и Централна Америка, както и Австралия. В Антарктика няма маймуни.

  • Шимпанзетата населяват страните от Централна и Западна Африка: Сенегал и Гвинея, Ангола и Конго, Чад и Камерун, както и някои други,
  • Разпространението на макаците е много широко и се простира от Афганистан до Югоизточна Азия и Япония. На териториите на Северна Африка и в Гибралтар макетите,
  • Местообитанията на горилата са представени от екваториални гори в Централна и Западна Африка, а част от населението се намира в Камерун и Гамбия, Чад и Мавритания, Гвинея и Бенин,
  • орангутаните живеят изключително във влажните горски зони на островите Суматра и Калимантан,
  • Местообитанието на маймуни от маймуни-ревуни е представено главно от страните от южната част на Мексико, Бразилия, Боливия и Аржентина,
  • Местата на разпространение на маймуните са Югоизточна Азия, територията на целия Арабски полуостров и африканския континент, както и Гибралтар,
  • почти всички видове гибони живеят само в азиатския регион, а естествената им среда е представена от горски територии на Малайзия и Индия, влажни тропически гъсталаци в Бирма, Камбоджа и Тайланд, Виетнам и Китай,
  • Хамадридите (бабуините) са се разпространили в почти цялата територия на африканските страни, единствените от всички примати, обитаващи североизточната част на континента, включително Судан и Египет, и също са открити на Арабския полуостров.
  • Районът на разпространение на капуцините е представен от обширни пространства от тропически влажни горски зони, вариращи от Хондурас, до териториите на Венецуела и южна Бразилия,
  • Павианците са много често срещани на територията на Източна и Централна Африка, включително Кения и Уганда, Етиопия и Судан, Конго и Ангола,
  • Сака маймуни са типични обитатели на Южна Америка и също са често срещани в Колумбия, Венецуела и Чили.

Тамарините предпочитат най-топлите райони на Централна Америка, Коста Рика и Южна Америка, като посрещат почти всички части на Амазонка, а някои видове обитават Боливия и Бразилия.

Диета с маймуни

Маймуните са предимно тревопасни четириноги бозайници, които предпочитат да използват плодове, листа и цветя, както и корени от различни растения. Много известни видове маймуни, за промяна, са напълно способни да допълнят своите растителни диети с малки гръбначни и насекоми. Някои маймуни в процеса на еволюцията са се адаптирали към консумацията на специална храна.

Igrunkami много с готовност яде дъвка, която тече от повредени стволове на дървета. Такива маймуни лесно се гризат с помощта на резци, дупките в кората на дървото, след което сладкият зеленчуков сок се облизва с езика. Червеният сак обича твърдите плодови кости, а за тяхното хранене се използва интердентален процеп, който функционира като обикновените пинсети за нарязване на ядки.

Гърлените и гверите се хранят с много твърда и ниско-хранителна зеленина. При такива маймуни стомахът се разделя на няколко части чрез специални прегради, което донякъде прилича на храносмилателната система на преживните животни.

Това е интересно! Значителна част от видовете от Стария свят имат така наречените бузи, вътре в които лесно може да се побере голямо количество храна.

Благодаря такой особенности строения увеличивается путь прохождения корма, и пища движется достаточно долгое время по пищеварительной системе, что позволяет листве полностью и хорошо перевариваться. В двойных или тройных желудках всех листоядных обезьян присутствуют бактерии и простейшие, которые отвечают за процесс активного расщепления целлюлозы.

Размножаване и потомство

По принцип почти всички маймуни имат забележим сексуален диморфизъм, представен от по-светло оцветяване и по-големи мъжки. Изразяването на половия диморфизъм при различните видове обаче е различно. Най-често най-значимите разлики между женските и мъжките са присъщи на полигамните видове с наличието на строго господство на лидера. Тези примати включват носове и бабуини.

По-слабо изразеният диморфизъм е характерен за стадни маймуни с не много агресивни мъже, включително горили и макаци. Най-незначителните разлики се срещат при маймуни, живеещи по двойки, в които женските и мъжките участват в една и съща активна роля в грижите за тяхното потомство. Тези видове включват мармозетки, мармозетки и тамарини.

Това е интересно! Забележима разлика между маймуни и други бозайници е помощта на цялото стадо за отглеждане на млади, а в случая с млади маймуни голяма част от грижата за потомството се основава на раменете на бащата на семейството.

Хорилите и капуцините са комбинирани в стада с ясна йерархична структура и периодът на бременността не се различава значително. Бременността трае около 145 дни в мармозетките и може да бъде до 175-177 дни в бабуини. За всички видове маймуни е типично раждането на едно теле, а изключението се състои от играчки от мозък и тамарини, в чиито женски близнаци редовно падат на светлина. Малките първо се държат за палтото на майката и се хранят в движение.

Естествени врагове

Много маймуни често се ловят и продават като домашни любимци, а достатъчно големи екземпляри се изпращат в лаборатории в изследователски институти и промишлени предприятия.

Най-голямата заплаха за маймуните, заедно с други диви животни, е активното унищожаване на природните местообитания. Например, в Китай общият брой на лангурите рязко намалява, което е провокирано от масивна сеч на горски зони. По тази причина през 1975 г. китайското правителство забрани лова на лангурите и създаде няколко специални резервата.

Най-големите маймуни нямат специални естествени врагове, но шимпанзетата често умират от агресията на представителите на съседните пакети. Средни и малки маймуни могат да станат плячка за диви котки, включително леопард, ягуар, лъв и тигър. Такива примати често се ловуват от много змии, включително питони и боа, както и крокодили. В Южна Америка и островите на филипинския архипелаг маймуните могат да станат плячка за маймунски орли, а в други местообитания на примати - ястреби и хвърчила, коронясните орли атакуват.

Важно е! Маймуните са податливи на инфекции с някои човешки инфекции, включително възпалено гърло и грип, херпес и туберкулоза, хепатит и морбили, както и смъртоносен бяс.

По този начин днес много маймуни страдат от различни видове естествени врагове, както и от хора, които унищожават бозайници с четири ръце, за да получат вкусно месо и скъпа екзотична кожа. Фермерите често стрелят с маймуни, унищожавайки култури или култури. Въпреки това, най-голямата заплаха за много видове маймуни в момента е заловена с цел търговия с екзотични животни.

Население и статут на видовете

Следните бозайници от заповедта "Примати" (Frimats) са включени в Международната Червена книга:

  • Черни Шаги Саки (Шіроти сатани),
  • Горила (горила горила),
  • Орангутан (Ringo Rygmaeus),
  • Шимпанзета (Pa trglоdytes),
  • Makak Lapunder (Mascus nemestrinus),
  • Макакус резус (Masacus muatt),
  • Macac Silenus (Mascus sil.),
  • Макак Явански (Masacus fasciculis),
  • Японски Макак (Masacus fustata),
  • Monkey Alenna (Allentihecus nigroviridis),
  • Маймунка Диана (Сесторитик Даяна),
  • Nosach (Nasalis varvatus),
  • Павиан от Гвинея (Rario papio),
  • Павиански черен сулавески (Cynitesus niger).

Също така, някои Гиббон ​​(Hylobatidae), включително белите фасади на Гибън (Nybobathes lar), среброто на Гибон (Hylobates molosh) и гибонът на чернокожните (Hylobates tilis), някои дългокоси (Tarsiidae), имат шанс да имат защитен статут.

Маймуни и човек

Въздействието на хората върху маймуните не се ограничава само до пасивното пренасяне на инфекциозни заболявания. От най-ранни времена човекът много активно лови такива бозайници с четири ръце. Местните жители се хранели с месо, а по-развитите народи просто били унищожени като вредители на селското стопанство и насажденията, нахлувайки в засятите площи. Белите колонизатори ценят красивата козина и лапите на горилите, от които са изработени популярни сувенири.

В индуски маймуни се считат за свещени животни, а в Тайланд, обучени свине-опашка макаци, или lapundera (Masa natéstrinus) се използват в събирането на кокосови орехи. Разбира се, с появата на модата върху екзотични животни, много видове примати са станали желани и скъпи домашни любимци., Голямото търсене на опитомени маймуни започна да се среща от хиляди бракониери по целия свят. Такива хора в природата са хванати просто огромен брой маймуни с цел препродажба. В резултат на това много видове примати бяха на ръба на пълно изчезване, поради което в момента са включени в IWC.

Маймуна: описание, структура, характеристики. Как изглежда една маймуна?

Да започнем с факта, че самият произход на името "маймуна" е много любопитен. До 16-ти век нашата маймуна се наричаше „опаца“, между другото чехите го наричат ​​досега. След завръщането на руския пътешественик Афанасий Никитин от известното си пътуване до Индия, той използва персийското име „Абузина“, което буквално означава „бащата на блудството“. Впоследствие, персийският "Абузина" се превърна в "маймуна".

Дължината на тялото на маймуната, в зависимост от неговия тип, може да варира от 15 см (за джудже игнку) до 2 м (за горила). Също така, теглото на маймуната може да бъде от 150 грама за най-малките представители на вида, до 275 кг - толкова тежи огромни горили.

Много маймуни са дървесни, т.е. те живеят предимно на дървета и в резултат на това имат дълъг гръб, скъсен тесен ребер, и тънки кости на бедрата. Но орангутаните и гъбоните имат широка гръдна кост и масивни тазови кости.

При някои маймуни присъствието на много дълга опашка, чиято дължина може дори да надвишава размера на тялото, опашката на маймуната изпълнява функцията на балансиращ механизъм, когато се движи между дърветата. Но при маймуни, живеещи на земята, опашката е много кратка. Що се отнася до маймуните без опашка, всички „човекоподобни“ маймуни не го притежават (и всъщност хората също не го имат).

Тялото на маймуните е покрито с вълна с различни цветове, в зависимост от вида, може да бъде светло кафяво, червено, черно и бяло, маслинено сиво. Някои възрастни маймуни могат да станат сиви с възрастта, а мъжките маймуни да станат плешиви, отново почти като хора.

Маймуните имат подвижни, добре развити горни крайници, много подобни на ръцете ни, всеки с пет пръста, а маймуните, живеещи на дърветата, имат къси и големи пръсти, което им позволява да летят от клон на клон.

Бинокулярно маймуно зрение, много от тях имат черни зеници на очите.

Зъбите на маймуните също са сходни с човешките, в тесногръдните маймуни има 32 зъба, в широките - 36.

Мозъкът на маймуната също е много добре развит, сред другите представители на животинския свят делфините могат да се конкурират с маймуните по отношение на нивото на интелигентност. В маймуните в присъствието на цели части на мозъка, отговорни за смислено действие.

Маймуните общуват помежду си, използвайки специална сигнална система, състояща се от изражения на лицето и звуци. Най-разговорливите сред тях са маймуните и капуцините, те имат богати изражения на лицето, могат да изразяват широк спектър от чувства.

Маймунски начин на живот

Маймуните живеят в малки семейства и по начин на живот се разделят на дървесни маймуни, живеещи на дървета и наземни, живеещи на земята. Маймуните обикновено са заседнали и рядко напускат своята територия.

Понякога има сблъсъци между мъжки маймуни, с цел да се реши отговорът на въпроса "кой е главният мъж тук", въпреки че често такива сблъсъци са ограничени до демонстрация на силата на всеки мъж и не достигат до истинска борба.

Какво маймуни ядат

Маймуните са всеядни и диетата им зависи от един или друг вид, а също и от местообитание. Дървените маймуни ядат всичко, което може да се получи на дърветата - листа, плодове, ядки и понякога насекоми са различни.

Земята маймуни се хранят с коренища и растителни издънки (например, папрат е любимо горило лечение), плодове (смокини, манго, и, разбира се, банани). Също така, някои маймуни са в състояние да ловят риба, ядат мекотели, гризачи, гущери, скакалци, бръмбари и други малки животни с голямо удоволствие.

Въпреки че има видове маймуни, които ядат само една, някои храни, например, японските макаци с къси опашки - чисти вегетарианци и се хранят изключително с кората на дърветата, а маймуната на краба, както следва от името му, се храни с раци.

Черен ревул

Той е член на семейството на паякообразните. Наречен така поради факта, че публикува характерните звуци, които се чуват на разстояние от 5 км. Мъжките от черния ревул са покрити с черна вълна и напълно оправдават името си, но женските от черния ревул изобщо не са черни, палтото им е жълтеникаво-кафяво или оцветено в маслина. Дължината на тази маймуна е 56-67 cm, с тегло 6,7 kg. В Южна Америка има черен ревул, на територията на страни като Парагвай, Бразилия, Аржентина, Боливия.

Жертвен капуцин

Принадлежи към семейството на верижните опашки, капуцинът е дърво маймуна, живееща на дървета. Теглото на капуцините е 3 кг. Има кафяв или сиво-кафяв цвят. Много любопитна особеност на този вид маймуни е техният навик да се трият с отровени стоножки (сколопендри), за да ги предпазят от кръвосмучещи насекоми. Жертвите капуцини живеят в короните на тропическите гори на Бразилия и Венецуела.

Увенчана маймуна

Необичайното му име се дължи на сивото с нюанси на синия цвят и бялата лента от вълна, която преминава над веждите като корона. Дължината на тялото на коронована маймуна е 50-60 см с маса 5-6 кг. Маймуните живеят в африкански гори от басейна на река Конго до Етиопия и Ангола.

Белоруки гибон

Принадлежи на маймуни от семейство Гибон. Дължината му е 55-65 см и тежи 5-6 кг. Козината на бялата гъбона може да бъде черна, пясъчна или кафява, но ръцете му винаги са бели, откъдето идва и името. Тези гибони живеят в тропическите гори на Китай и Малайския архипелаг.

Източна горила

Горилата е най-голямата маймуна в света. Средният размер на горилата е 185 см с телесно тегло 180 кг. Въпреки че понякога има и по-големи горили, тежащи всички 220 кг. Тези огромни маймуни се отличават с голяма глава, широки рамене, разгънати гърди. Цветът на козината на горилата е черен, а за старостта горилата, като хората, може да стане сива. Въпреки страхотния си вид, горилите предпочитат да се хранят с трева, растителни издънки, а не да ловят игра. Горилите живеят в екваториални гори на Централна и Западна Африка.

Пале Саки

Той е белоглав саки, според нас тази маймуна има най-странния вид - черният цвят на козината му контрастира ярко с белия цвят на лицето му. Размерът на бледото саки е 30-48 см с тегло 2 кг. Това е дървесна маймуна, живееща в горите на Бразилия, Венецуела, Суринам.

Той е летящ бабуин, е вид тесногръди маймуни, които прекарват целия си живот изключително на земята. Също така е доста голяма маймуна, дължината на тялото на хамадрида е 70-100 см, а теглото е 30 кг. Той също има необичаен вид - дългата коса на раменете и гърдите образува вид на кожух. Hamadryad живее в Африка и Азия в редица страни като Сомалия, Етиопия, Судан и Йемен.

Nosach маймуна, тя също принадлежи към семейството на маймуните. Удивителна черта на тази маймуна е големият нос, който маймуните дори трябва да държат с ръцете си по време на хранене. Има жълто-кафяв цвят. Размерът на носа е 66-77 см с тегло 15-22 кг. Тя също има дълга опашка, която е с еднаква големина с дължината на тялото им. Тези необичайни видове маймуни живеят изключително на остров Борнео.

Японски макак

Живеейки в северната част на японския остров Хоншу, тази маймуна е истински отличителен белег на тези места. Размерът на японския макак е 80-95 см, тегло 12-14 кг. Тези маймуни имат яркочервена кожа, която е особено забележима на лицето и бедрата им, лишени от козина. Макаците, живеещи в северна Япония, преживяват студените зимни месеци в специални термални извори, затопляйки се в горещите си води (и в същото време привличат тълпи от туристи от цял ​​свят).

Суматрански орангутан

Суматранският орангутан е доста голяма маймуна, чиито размери достигат до половин метър с тегло от 150-160 кг. По размер орангутанът заема второ място след горилата. Той има добре развита мускулатура, масивно тяло, покрито с червена коса и се изкачва по дърветата перфектно. Муцуната на орангутаните има тлъстини по бузите му, а брадата и мустаците му придават много забавен вид. Харизматичният суматрански орангутан живее изключително на остров Суматра.

обикновено шимпанзе

Защо маймуните са най-свързани с шимпанзетата, което е най-характерният представител на маймунското царство. Шимпанзетата също са относително големи маймуни, дължината на тялото им е 140-160 см с тегло 65-80 кг, т.е. с техния размер те са като хората. Тялото на шимпанзето е покрито с черна вълна. Също така е много любопитно, че тези антропоидни маймуни са единствените, които мислят за създаване на инструменти за труд, които улесняват процеса на получаване на храна, те могат да изострят краищата на пръчките, да ги превърнат в имитационни копия, да използват каменни листа като капани за насекоми и т.н. шимпанзетата са най-интелигентните сред маймуните и ако теорията на Дарвин е правилна, те са в най-близко родство с хората. Шимпанзетата живеят главно в Централна и Западна Африка.

Малкият ринка

И накрая, беше невъзможно да не споменем джуджето-мармозет - най-малката маймуна в света. Дължината му е само 10-15 см, тегло - 100-150 грама. Те живеят в горите на Южна Америка, ядат изключително дървесен сок.

Развъждане на маймуни в природата

Размножаването на маймуните се осъществява през цялата година и за всеки вид има свои индивидуални характеристики. Сексуалната зрялост при маймуните обикновено достига 7-8 години. Някои видове маймуни са моногамни и създават постоянни семейства за цял живот, други като капуцини, напротив, са полигамни, така че женските капуцини се чифтосват с няколко мъжки, мъжете правят същото.

Бременността на маймуната може да продължи от 6 до 8.5 месеца, отново в зависимост от вида. Едно кубче обикновено се ражда по едно и също време, но има видове маймуни, които могат да раждат и близнаци.

Малки маймуни, като истинските примати, се хранят с майчиното мляко, а срокът на хранене е различен при различните маймуни. Женската горила се храни най-дълго от младите си - този период продължава до 3,5 години.

Домашни маймуни

Въпреки факта, че маймуните са диви същества, въпреки това, те са много лесни за трениране, свикване с плен и при благоприятни условия се чувстват доста комфортно в зоологическите градини. Истината е да се държи маймуната у дома не е най-добрата идея, те са ужасни пакостливи и пакостливи, и ако наистина сте решили да започнете домашна маймуна, тогава трябва да се подготвите, че тя ще подреди истинския хаос в дома ви. За да го предотврати, маймуната може да се съхранява в просторна клетка.

Можете да нахраните маймуната с риба, пиле или пуешко месо, варени яйца, зеленчуци, ядки, пресни плодове.

Интересни факти за маймуните

  • Някои видове маймуни са много чисти и отнемат почти цял ден, за да се грижат за външния си вид.
  • По време на развитието на космонавтиката в космоса вече е успяла да посети 32 маймуни.
  • Паякообразните маймуни имат толкова развита и силна опашка, че лесно могат да висят на клон на дърво само с една помощ.
  • Група американски учени успяха да научат на женската горила определен брой думи от езика на глухите, след което тя успя да общува успешно с хората.

Monkey - описание, описание, структура, снимка. Как изглежда една маймуна?

Дължината на тялото на една възрастна маймуна може да варира от 15 см (при джудже мармозет) до 2 м (при мъжката горила). Теглото на маймуната също зависи от вида. Ако телесното тегло на една малка маймуна едва достига 150 грама, то отделните индивиди от горилата тежат до 275 кг.

Повечето видове дървесни маймуни имат дълъг гръб, къси и тесни гърди и тънки кости на бедрата. Гибънс и орангутаните притежават широк гръден кош, както и масивни тазови кости.

Някои маймуни имат дълга опашка, която е по-дълга от тялото и служи за балансиране, когато се движи през дърветата. Маймуните, живеещи на земята, се отличават с къса опашка, а при маймуните изобщо няма опашка.

Тело обезьян в той или иной мере покрыто волосами различной окраски от светло-коричневой и рыжей до черно-белой и серо-оливковой. Взрослые особи иногда с годами седеют, а самцы обезьян даже лысеют так же, как люди.

Для обезьян характерны подвижные, хорошо развитые верхние конечности, наделенные 5 пальцами, фаланги которых заканчиваются ногтями, а также противопоставление большого пальца. То, насколько у обезьяны развиты руки и ноги, напрямую зависит от образа жизни.

Маймуните, които прекарват по-голямата част от живота си на дървета, имат къси палци, което го прави лесно да летят от клон на клон с помощта на люлки на крайниците. И тук, например, краката на бабуините са дълги и елегантни, удобни за ходене по земята.

Визията на повечето маймуни е бинокъл, а бялото на очите е черно като зениците.

Стоматологичната система е подобна на човешката, но маймуните с тесни носове и широко носовете се различават. Малките маймуни имат по 32 зъба, широки - 36. Зъбите на големите маймуни са масивни и имат сложна коренова структура.

Мозъкът на маймуната е добре развит и има сложна структура. Големите маймуни имат силно развити части на мозъка, отговорни за значимо движение.

Маймуните общуват чрез специална сигнална система, състояща се от изражения на лицето и звуци. Маймуните и капуцините се смятат за особено шумни и приказливи. И двата начина на предаване на информация при маймуните са добре развити и могат да демонстрират най-широк спектър от чувства, които се изразяват предимно с богати изражения на лицето.

Къде живеят маймуните?

Маймуните живеят на почти всички континенти: в Европа (а именно Гибралтар), на юг и югоизток от Азия (в страните от Арабския полуостров, в Китай, Япония), в Африка (с изключение на Мадагаскар), в тропическите и субтропичните райони на Централна и Южна. Америка, в Австралия. Маймуните на Антарктида не живеят.

шимпанзе живеят в страните от Западна и Централна Африка: Сенегал, Гвинея, Ангола, Конго, Чад, Камерун и др.

хабитат макаци се простира от горещ Афганистан до страните от Югоизточна Азия, включително Япония. На територията на Северна Африка и Гибралтар живеят магнити, които представляват семейството като единствен вид. Макаците живеят в Камбоджа и Виетнам, в Тайланд и Филипините, а не твърде големи популации се намират в Тунис, Алжир и Мароко.

горили обитават екваториални гори на Западна и Централна Африка. Популациите се намират в Гамбия и Камерун, в Мавритания и Чад, живеещи в Гвинея и Бенин.

орангутани живеят само в влажните гори на островите Калимантан и Суматра.

маймуни бисер живеят главно в южните Мексико и Бразилия, в Боливия и Аржентина.

Monkeys живеят в Югоизточна Азия, по целия Арабски полуостров и африканския континент. В Европа маймуните живеят само на Гибралтар.

Почти всички сортове Гибънс живеят само в азиатския регион. Техният естествен ареал е горските райони на Индия и Малайзия, влажните тропически гъсталаци на Бирма, Камбоджа и Тайланд, Виетнам и Китай.

Hamadryas (бабуини) разпространени почти в цяла Африка, като единствените примати в североизточната част на континента (Египет и Судан). Бабуините също се намират на територията на Арабския полуостров.

хабитат капуцин включва обширни територии от тропически дъждовни гори от Хондурас в северната част на обхвата до територията на южната част на Бразилия и Венецуела на юг.

тамарини те предпочитат да се заселят в най-топлите райони на Централна Америка, в уютния климат на Коста Рика и в благоприятната Южна Америка - т.е. почти цялата площ на плодородната Амазонка. Някои типове тамарини се чувстват чудесно в Боливия и Бразилия.

маймуни павиани много широко разпространена в Централна и Източна Африка: те живеят в Кения и Уганда, в Етиопия и Судан, в Конго и Ангола.

маймуни Saks - жители на Южна Америка. Намерени във Венецуела, Колумбия, Чили.

Как живеят маймуните?

Някои маймуни живеят на дървета: някои предпочитат да живеят в короните, други живеят в по-ниските нива, но напускат окупираните си места в случай на извънредна ситуация.

Земните маймуни живеят на определен индивидуален участък, но границите рядко се охраняват. Случайните срещи на доминиращ мъж с един мъж обикновено завършват с визуална демонстрация на превъзходство и рядко се сблъскват.

Средната продължителност на живота на маймуните е 30-40 години, някои маймуни живеят до 50 години.

Гребени тамарини

За тези забавни малки животни има няколко имена: Едипов мармозет, щипка или тахмарин. Като резиденция те са избрали тропическите гори на Колумбия и Панама. Сръчният като катерици, щипка обикновено се подават високо в върховете на дърветата и рядко се спускат на земята.

Размерът на животните е малък: дължина на тялото до 20 см, опашка - около 35 см, а теглото обикновено не надвишава 0,5 кг. Тамарините живеят в малки семейства, които наброяват 10-20 индивида.

Злати маймуни

Обезкостените маймуни или ринопетици могат да бъдат намерени само в планините на китайските провинции Сичуан и Юнан. През лятото те се издигат до иглолистни гори на височина повече от 1500 метра, където температурата достига минус, така че понякога те се наричат ​​още „снежни маймуни“.

На Земята има около 20 хиляди представители на вида. Те живеят в огромни стада, които са 400 или повече индивида.

Плешив уакари

Един от най-редките и най-малко изучени видове примати от тропическите гори на Амазонка. Едва след дъжда те слизат на земята, за да вземат падналите плодове. Вътрешният начин на живот е подчинен на строга йерархия, малките общности са обединени в по-големи до двеста индивида.

Местните жители наричат ​​"английски маймуни" на Уакари, защото те им напомнят за червените туристи, изгорени от слънцето.

Тонкин Ринопитек

Това същество с необичайно атрактивно лице - ринофилия Тонкин или обезкостена маймунка Долман, застрашен вид примати от семейството на маймунското семейство. Той се намира само в северната част на Виетнам. Размерът на популацията днес не надвишава 250 индивида.

По-голямата част от живота на ринофиците прекарват на дървото, образуват група хареми.

Златен лангур

Тънката маймуна от семейството на маймуните е на ръба на изчезване. Броят на приматите се оценява на около 1000 индивида.

На територията на Кралство Бутан и в индийската област Асам, където те се считат за свещени животни, има златни лангури. Langurs образуват групи до 12 индивида, които включват едно мъжко и женско с потомство. Младите мъже живеят отделно.

Гледайте видеоклипа: Знаците за съществуването на Бог HD (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org