Животни

Какво яде заек в природата?

Pin
Send
Share
Send
Send


Струва си да се отбележи, че тези дългоухи животни са истински вегетарианци - те дори не ядат насекоми. В учебниците по биология зайците се наричат ​​тревопасни животни, но диетата им включва не само различни видове трева, но и храстови клонки, листа, корени, грудки и плодове. Тъй като те не се запасяват за зимата, възниква въпросът какво заекът яде в гората при изключително студ. Когато падне сняг, животните избират млади дървета с мека кора, застават на задните си крака и я гризат. По това време на годината зайците се опитват да се придържат по-близо до полетата, където остават останки от зърнени култури или вече са засяти зимни сортове. Някои индивиди са избрани по-близо до селските земи, защото тук можете да се възползвате от сено.

При силни снеговалежи или дъждове животните остават в приюти и не излизат в търсене на храна. За да се хранят с протеини в тези моменти, те вземат своите капки, които, попаднали в храносмилателния тракт, се усвояват като обикновена храна.

Някои вярват, че любимият деликатес на заек е зеле и дори се чудят: какво прави един заек в гората, ако там няма глави? В действителност, "ушите" имат специална любов към този зеленчук, е мит. Вместо това, заекът ще даде предпочитание на цвекло, краставици и картофи. Има дори случаи, когато "наклонените" разрушават полета с тези култури.

С настъпването на студеното време зайците започват брачния сезон и вече през февруари Потомството се появява. Тъй като сме измислили какво се храни на заек през зимата, си струва да знаем как младите зайци оцеляват по това време на годината. След като се роди, майката ги храни и веднага си отива за няколко дни, за да не привлече хищника с миризмата си (децата не излъчват аромати). След няколко дни тя се връща към следващото хранене - и отново бяга. Бебетата обикновено имат достатъчно заекско мляко, за да издържат много часове. След седем дни се появяват трохите на зъбите и след още три започват да дъвчат плевел, който заекът се подрежда в тяхната ямка.

Заек и човек

Някои, гледайки сладки пухкави, се опитват да ги опитат. Но за да е сигурен, че има правилната грижа, трябва да знаете какво хапва в гората. По-добре е да не се дава на животното храната, която му е чужда по природа. Въпреки че е възможно да се научи на заек да яде месо, все още не си струва да се "подиграва" тревопасната. Хората, които развъждат тези животни, са забелязали колко дълго ушата е царевица. Благодарение на този продукт зайчето бързо расте и не е предразположен към болести. Ако държите това животно у дома, през лятото си струва да се натрупате на трева, която може да се изсуши на слънце, а през зимата - да се даде на вашия домашен любимец.

Някои факти за зайците

Научихме как живее заекът и как се храни (заек и заек), но мнозина ще Интересно е да се знаят няколко факти за тези сладки животни.

  • Зайците са обичайни обитатели на нашата планета, те се срещат в която и да е част на света, с изключение на Антарктида.
  • Дългите уши на животното му помагат да избяга от прегряване. Чрез този "канал" топлината се отделя от тялото. Също така по време на дъжда животното притиска ушите към тялото, в противен случай, ако водата попадне вътре, ще се разболее.
  • Този звяр е много издръжлив. Тя може да поддържа скорост от 50 km / h за дълго време и в същото време да продължи да прави завои.
  • Общо има 45 вида зайци, които са разделени от зоолози в три групи: кралеи, зайци и реални зайци.
  • Само сравнително наскоро учените са възложили появата на лагоморфи на тези животни. Преди това те са били считани за различни гризачи.
  • Мъжете живеят 5 години, жените - 9. В плен някои от тях могат да станат дългосрочни и да издържат до 13 години. Най-общо, зайците умират млади от лапите на хищни животни и рядко живеят до старост.
  • През зимата животното расте вълна близо до носа - защита от студен въздух.
  • Известно е, че заекът е наричан „коса”, но въобще не е кръстосан. Този заек е получил прякора заради начина на движение, защото животното постоянно обърква следи.
  • Между себе си, "наклонени" комуникират чука лапи, плънка ги като кълки.
  • Тези животни разделят територията и дори по време на спасяването от хищния звяр, заекът няма да излезе на чужда територия.
  • Тъй като дългоухите постоянно глозят кората, зъбите им се износват, но нови ще растат, за да ги заместят.
  • В историята има случай, когато заекът е имал всички навици на кучето, тъй като кучето го е хранело и го е отглеждало. Бъни атакуваше други кучета и хапеше.

Структурата на храносмилателния тракт

Звярът се храни с растения, корени, кора от дърво. Те се хранят с тежка храна, поради което природата е предоставила на животното с голям cecum, постоянно растящи зъби. Няма кучета, между резците и кътниците има празно пространство, наречено диастема. Дясният и левият ред на моларите са свързани с тънък мост, образуващ твърдо костно небе. Горната челюст на животните има 2 двойки резци: големи отпред, малки с малки резци зад. Зъбите непрекъснато се разрастват, за да мелят резците, животното е принудено да хапе.

Стомаха се състои от 2 отдела, отговарящи за определени функции:

  • ферментация на храна,
  • пилорична храна.

Къде живеят зайците

Зайците живеят навсякъде: в тундрата, тайгата, степта. По природа те са самотници. Водещ нощ. В търсене на храна животните излизат на тъмно, така че здрачът ги крие от естествени врагове. След хранене, животните се връщат у дома преди изгрев слънце. За да не може никой да се досети за леговището, звярът се изкачва назад в нея, като преди това е объркал следите.

Логото се избира внимателно, внимателно. Трябва да е топло, защитено от вятъра. Животните не обичат влагата, шума. Животните не копаят дупки, избират готово място: храст, обработваема земя, висока трева. Поради цвета, животното не може да се види.

Те са домашни тела, не променят местообитанията си. Ако хората или животните го принудят да се откъсне от домовете им, звярът не стига далеч. Максималното разстояние от мястото на пребиваване - 2-3 км, когато опасността преминава, животното ще се върне у дома.

С настъпването на студено време зайците, живеещи на по-високи възвишения, се спускат до низините, за да изчакат зимата.

Трябва да се отбележи, чистота на животните. Те често седят и носят чистота: чесана, облизаща вълна.

Какво яде заек през зимата

Зимното време е трудно време за диви животни. В студено време животните копаят сняг, търсейки суха трева. Те могат да бъдат намерени на зимните полета, където се хранят, оставени след прибиране на реколтата, колоски и корени. Животни, които гризат кора от дървета, храсти в гората. Това дава много проблеми на градинарите, защото зайците развалят ценни сортове овощни дървета.

Лятната диета е широка. Животните ядат растения, активно набиращи тегло. Предпочитам горната част на тревата: листа, цветя. Те ядат глухарчета, пиканси, вратига, ягоди, боровинки.

Докато ядат, животните скачат нагоре, за да оценят околната среда. Ако животното е забелязало или е почувствало опасност, то започва да чува силно краката си по земята. Knock - предупреждение за опасност.

Възпроизвеждане и дълголетие

Подслушването с лапи се използва от женските през периода на чифтосване - примамват мъже, които живеят наблизо. Мъжките животни трябва да се борят, за да разкрият достоен претендент за лапата и сърцето на дългоухая красота. Периодът на ухажване е дълъг: започва от януари, завършва през август-септември.

Женската носи потомство за около 2 месеца, приблизително 43 дни. В едно котило заекът носи 1-9 малки. През зимата се ражда 1-4 зайци, а през лятото се увеличава. Зайците са родени изцяло покрити с вълна, с отворени очи. Новородените бебета женски ближат, леко се разклащат, за да стимулират кръвообращението. След това майката ги скрива в дупката, отива да търси храна. За три седмици заекът подхранва младите с мляко, след което преминава на самостоятелно хранене на трева. Ако някой самочка срещне зайците на други хора, тя ще ги нахрани. Дори ако майката умре, бебетата-сираци ще получат необходимото мляко, няма да умрат от глад.

Тъй като хиляди зайци не достигат зрялост и умират от ноктите и зъбите на хищниците, животните имат естествен плодородие. Една рядка особеност е характерна за животните - superfiting - женската може да е бременна с потомство на различни етапи на развитие. Индивидите достигат сексуално развитие до 6 месеца. По време на брачния сезон жената прави звуци, наподобяващи човешко мърморене.

Външно е невъзможно да се разграничи заек от заек. При изследване на гениталните органи може да се отбележи, че при женските се виждат коремни и гръдни зърна.

В дивата природа зайците живеят 7-8 години

вид

Известни са общо 32 породи зайци, но учените настояват за включване на зайци и зайци, от които има около 45 вида.

Това е доста голям звяр, с тегло приблизително 1,5-5 кг. Ушите на животното могат да бъдат с дължина до 10 см. Кратката малка опашка е винаги снежнобяла, размерите варират от 5 до 10 см. Лапите на белия заек са широки и дебели, което му помага да прескочи дълбокия, насипен сняг.

Цветът на заек през лятото зависи от обхвата: от сиво с червени ивици до тъмно сиво. Коремът на звяра е бял. Зайците по-големи и по-тежки, но в цвят не се различават. През зимата заекът поставя снежнобяло кожено палто, за което получава името си.

Белият заек може да бъде намерен дори в Аржентина. В Русия тя живее навсякъде, е обект на лов, защото месото на заек е известно със своята нежност.

Животното тежи около 6-7 кг, цветът е тъмно сив с петънца, очите са тъмнокафяви. Ушите на зайката са дълги, могат да достигнат 14 см. Опашката е удължена, дължината му е около 8-14 см. Тъй като този вид живее на места с малко количество сняг, лапите му са тесни и плътни. Звярът предпочита степ.

Русак е представен в Австралия, където става национално бедствие. Неконтролираното размножаване доведе до смъртта на местната фауна, загубата на огромен брой култури. В учението се провеждат изследвания, насочени към елиминиране на звяра от територията на Австралия.

Пустинно животно, свикнало да живее в топло местообитание. Размерът на звяра е малък. Тегло - 1,5-3 кг. Краката са дълги, тесни. Отличават се от дълги уши, опашка. Кожата е сива с жълтеникава или кафява мъгла. Тъмните, светли цветове се редуват, заекът изглежда пестро. Опашката на животното е тъмна, но има и отличителна черта - в края на четка от бяла твърда коса.

Къдрав заек

Обитава Тибет, Китай. Животното е малко, с тегло около 2 кг. Цветова палитра от черно до мръсно жълто.

Разнообразието от зайци е невероятно, но навиците им са почти еднакви. Животните служат като обект на лов заради нежното месо, гъста кожа. Често уловено животно умира от страх, разбивайки сърцето.

Какви са следите от заек

Особено ясно се вижда, че има много зайци в нашата гора, през зимата, когато има сняг на земята. Следите на тези животни са очевидно невидими!

Пътят на заек е много характерен, не можете да го объркате със следите на друг звяр. Заекът поставя предните си лапи в един ред, един след друг, а задните лапи са успоредни една на друга.

В същото време, за да се разбере посоката на движение на зайците, трябва да помните, че задните крака на това животно винаги оставят отпечатък върху снега пред предните. Ловците знаят, че зайците са винаги навиващи се, объркващи следи, доста трудно е да се проследи заекът.

Какво зайци гризат

Трябва да се каже, че зайците могат да причинят значителни щети на фермите за вили, особено през зимата, когато земята е покрита със сняг и няма зелена растителност.

След това те наберат свободни вили и ядат, кората на възрастните овощни дървета, ядат остатъците от растителност от градината, сено, гризат или увреждат издънки и храсти, ядат млади дървета. Често това води до смъртта на растенията. На градинските парцели зайците обичат да гризат кората:

В дивата природа, те ядат кора и издънки на клен, върба, трепетлика, бряст и други дървета. Ако няма по-горе дървета, зайците ще се угощават с кора от череша или круша. Много градинари трябва да предприемат значителни мерки за защита на тяхното кацане през зимата от зайци. През есента зайците могат да причинят щети на полето, унищожавайки реколтата от зърнени култури, зеле, моркови, цвекло, краставици, слънчоглед, картофи, соя.

Летни зайци. Много растителност, сочни полеви и горски треви, растителни клубени, млади клони, храсти. Те ядат детелина, различни видове острица, конски киселец, глухарчета, вратига, живовляк, бял равнец и много други билки.

Сега в някои ресторанти се сервира ястие: заек, задушен във вино или заквасена сметана. Това изглежда като необичаен деликатес. И по-рано, в старата руска кухня, зайците бяха приготвени по всякакъв начин. Е, за какво се хранят зайците - ето за какво ще ви разкажа.

Как живеят зайците

Зайците са невероятни животни. Те имат сладък пухкав вид, за който са обичани от всичко и изобразявани в приказки, на картини, в карикатури. Смята се, че заекът е глупав и страхлив. Но всъщност, за да оцелее, това животно трябва да бъде много лукаво, бягащо от врагове. Той умело обърква следите си, бяга бързо, се крие добре, много е издръжлив, например може да изчерпи едно куче, тичащо след него, че когато тя падне от изтощение, тя тихо прескача. Преди това учените смятали, че зайците принадлежат на гризачи. Но тогава, въпреки това, те бяха обособени в отделен клас зайци, поради тяхната челюстна структура (двоен ред резци) и защото, за разлика от гризачите, те са само тревопасни.

Храна за хранене

Тъй като зайците са беззащитни пред враговете си, те се хранят само през нощта и в търсене на храна. И през деня те спят, така че в този момент те се ловуват. Е, деликатесите на животните са много различни:

  • детелина и глухарчета, най-предпочитаните от тях растения,
  • зърнени храни, слънчоглед,
  • пъпеши, пъпеши, тикви, дини,
  • зеленчуци от градината, моркови, краставици, цвекло.

Смята се, че зайците обичат зеле, но в действителност това не е така. Зеле, те ще ядат само като последна инстанция, и по-често предпочитат ряпа или ряпа. През зимата се хранят животните по-силно. Тяхната основна храна е миналогодишната трева, извлечена от под снега, но корените и кората на храстите и дърветата. Любимите им дървета са трепетлика, бреза, върба и леска. В Сибир зайците се хранят с кора от млади ларви. Те обичат да се изкачат в градините с плодни дървета, където те също гризат кора и издънки. През пролетта зайците изглеждат много слаби, слаби. Но когато се появят зелените, те бързо наддават на тегло.

Дъщеря ми обича да гледа пухкавите декоративни зайци в магазина за домашни любимци и постоянно ни моли да й купим "поне един". :) Съпругът ми и аз почти сме съгласни. Междувременно четем добри приказки за живота на зайците в гората, които обичат да ядат и какво правят през зимата.

Какво ядат зайците през зимата

Зимата е най-трудното време на годината за всички представители на семейството на зайците. И не заради студеното време. Глад - това е, което не дава много зайци да живеят до пролетта. Ако косата успява да оцелее, тогава през пролетта ще има тънък външен вид и къдрава вълна.

Но все пак през зимата можете да намерите нещо за ядене. Ако имате късмет, можете да намерите храсти от диви морски зърнастец или от хвойнови плодове. От кората на дърветата през зимата, само кората на някои храсталаци е подходяща за храна.

Но когато нещата са наистина лоши, бедните зайци ядат разпръснати рогове и ловят кости на мъртви животни.

Вероятно повечето от детските приказки и карикатури си спомням зайчето. Спомням си, че на много снимки той е изобразен с морков. Малко пухкаво животно с големи уши. Вярно ли е, че той яде моркови? Сега ви казвам какво всъщност яде заекът.

Какви са зайците

На територията на Русия може да се срещнете няколко вида зайци:

  • бяло куче
  • заек,
  • Копчета.

Сред зайците хищниците няма да бъдат намерени. Всички тези животни ядат само растения, В природата има огромен брой зайци. Те са добри в адаптирането към условията на околната среда. Можете да срещнете зайци в различни райони на страната, включително и северните. Тяхната топла шуба позволява лесно да издържате на ниски температури. Основният проблем през зимата е само търсенето на храна.

Различни видове зайци различен цвят на козината, Белият през лятото е сива шуба, а през зимата цветът й става снежнобял. Заекът на заек е червен през лятото и светлокафяв през зимата. Маншетът, за разлика от другите два вида зайци, не притежава някакъв изразен цвят на козината. През лятото сивата вълна се оцветява с червено, а през зимата нюансът й става светлосив.

Диета за заек

В действителност, Зайците обичат да ядат зеленчуци, включително морков. Често те се класифицират като вредители, тъй като лесно могат да унищожат реколтата от зеле и моркови. Ето защо ловуването на тези животни не е забранено. През лятото зайците няма да бъдат трудни за намиране на храна в гората. Там ядат:

  • корени на дървета,
  • кора и трева
  • цветя от глухарче
  • плодове.

Най-често в търсене на храна зайци се изпращат през нощта. С настъпването на студеното време става все по-трудно да се намери храна. През есента зайците все още нямат големи проблеми с храната. Тъй като тревата под балдахина на дърветата почти не пожълтява, тогава преди началото на тежкия слана ще има храна за зайците. В студения и голям сняг няма да завиждат. По това време зайците могат да ядат само кора от дървета и некоторыми оставшимися дикими ягодами.

Слабые животные не могут пережить зиму. С наступлением весны зайцы отправляются в поля, чтобы восполнить свои силы. В это время как раз начинает появляться зелень. Именно весной они могут забрести в огородв поисках еды.

Хранене на зайци през пролетта и лятото

Зайците са вегетарианци. Те се хранят с трева, млади издънки, плодове, грудки, не заобикалят земеделските полета. Но през лятото, когато храната е изобилна, хората предпочитат места, далеч от хората.

Наблюденията показват, че зайците нямат „любими“ видове храни. Те с готовност ядат всичко, което расте в горските и горски степи. По-специално, Stavropol Rusaks ядат дори такива отровни растения като лютичета и лаврак.

От детски книги знаем, че ушите на гризачите са лудо влюбени в зеле. Този мит обаче е близък до историите, в които мишките се побъркват със сирене, а таралежите обожават ябълки, които ги събират в бодли. Зайците предпочитат да печелят в поле, засято със зърнени култури, картофи или цвекло.

Местата за бял заек, заек и толаев се различават в зависимост от местообитанието.

  • Белият заек предпочитат малки поляни, храсти, долини. Съответно, по-голямата част от горските растения са включени в диетата си: от пролетния шист (той също е заек), мишен грах, бял равнец, до плодове. Понякога заекът яде хвощ, някои видове гъби.
  • Толаи обичат да се хранят на открито. В основата на лятната им диета са конски киселец, тамариск, острица, пелин, chingil, грудки и луковици от тревисти растения.
  • Русаки все още е всеяден. Те могат да се хранят както далеч от хората, така и нагло да се доближават до покрайнините на селищата. Те ядат глухарчета, детелина, вратига, цикория и други диви видове. Те с готовност ядат слънчоглед, зърнени храни, както и всичко, което намират в градините. Има случаи, когато сивите крадци изкопават клубените от нови картофи директно от земята, изрязвайки издънки от пъпеши.

Какво зайци ядат през есента и зимата

От октомври зайците стават още по-всеядни. Те ядат кората на дърветата и с настъпването на студеното време се приближават до обитаването на хората. Най-популярни сред тях са маргиналните полета със зимни култури, които изкопават от под снега, и далечни сенокосни ливади с готово сено.

При силни снеговалежи зайците предпочитат да си почиват няколко дни, като изяждат собствените си сухи изпражнения. Малките зайци се хранят със суха трева, която майката обилно изобилства върху гнездото.

  • Белите гризат кората от почти всички дървета: върба, клен, планински ясен, бреза, хвойна и дъб. Силни лапи изкопават зелени треви от под снега.
  • Толай мигрира от места с висока снежна покривка в долината, по-близо до населените места. Хранят се на полетата с останките от царевица, зърнени култури и кора от дървета.
  • През зимата Русаки се превръща в истинско бедствие за градинарите, гризещи стволовете на овощните дървета в разгара на растежа си. Те също се хранят със семена, сухи тревисти цветове, гризат кората на кленовите, лешникови и дъбови дървета.

Зайците (като всички тревопасни животни) нямат минерални соли в тялото. На лосовете, изхвърлени от костите и костите на мъртвите животни често намират следи от зайци.

Затова опитни ловци примамват зайци със солена вода, поливат сняг или почва в местата на бъдещия лов. Според някои рецепти, сол се разтваря най-добре в отвара от изсушени малинови листа.

Примамките включват също тънки клончета от трепетлика, върба (най-доброто от тях с пъпки), магданоз (пресни или сухи).

Въпреки това, трябва да се помни, че някои видове лов, които изискват стръв, са забранени в райони с малък брой зайци.

Какъв звяр е заек?

Зайци - представители на реда на зайците и семейството на зайците. Интересното е, че до известно време зайците бяха класирани като отбор от гризачи, но бяха разделени поради напълно различна структура на зъбите. За разлика от гризачи (катерици, мишки, тушканчета, хамстери), зайците не са едно, а две двойки резци в горната челюст, които са разположени една след друга.

В допълнение, растителна храна - това, което зайците се хранят, не привлича особено гризачи, някои от тях са напълно месоядни, повечето ядат насекоми, риба и птичи яйца. А зайците са абсолютни вегетарианци, това е знак за една напълно различна еволюционна линия, която им позволява да се разглеждат като самостоятелна единица.

Зайците образуват едноименния род, който включва около 32 вида животни, които живеят на всички континенти, с изключение на Антарктика и Австралия. На територията на Русия има 4 вида зайци: добре познатия заек и бял заек, както и заекът Толай и слабо изученият, най-потаен вид е манджурският заек. Тези животни обитават различни биотопи и имат външен вид и навици, характерни за вида.

Как изглеждат зайците на Русия?

Русак е най-големият заек на територията на нашата страна, размерът на възрастните е от 57 до 68 см, а теглото може да достигне 7 кг. Летната козина от кафяви зайци е кафява, кафява, сивкава, червеникава, с ясно изразени тъмни пестрини и характерна вълна, само коремът е бял. След есенния прът зайците стават обрасли с буйна зимна козина и стават малко по-леки. В диетата на заек преобладават надземните части на растенията.

Бялото куче е малко по-ниско от зайчето по размер: зайците растат до 44-65 см и тежат от 1,6 до 4,5 кг, изключително рядко до 5,5 кг. При бялата коса, ушите и опашката са значително по-къси, а цветът варира в зависимост от сезона. През лятото белият заек е червеникаво сиво или тъмно сиво с кафяви петна, а когато стане бяло, става бяло, само върховете на ушите са черни. За разлика от заек, тези животни копаят повече земя и по-често се хранят с луковици и коренища от растения.

Заекът-толай е по-малко копие на заек със същите удължени уши и относително дълга опашка. Дължината на тялото на възрастен толия е 39–55 cm, а животното е с тегло не повече от 1,5–2,8 kg. Цветът на козината е същият като този на светлокосите руснаци, но без вълнение и също се осветява през зимата. Но диетата на Толя е много подобна на храненето на белия заек.

Манджурският заек е толкова малък, колкото толай, но с уши като кратък бял заек и опашка. За разлика от роднините, вълната на манджурския заек е твърда и настръхнала и този заек носи униформа от същия цвят през цялата година. Гърбът и главата на животното са кафяви с черни петънца, страните са по-светли, коремът е почти бял, бузите са покрити със светли петна. Характерна особеност на вида е ивица от тъмна кожа, която минава по билото.

В южната популация на манджурски зайци има меланистични екземпляри, напълно черни на върха, снежнобяли на дъното с бледожълто гърло. Интересно е, че сред зайците на този вид храна е бобовото растение Lespedeza, а гамата от животни не излиза извън зоната на разпространение на тази култура.

Заекът яде трева.

Къде живеят зайците?

Русак е типично степно животно, широко разпространено в Евразия и Северна Африка. В Русия се намира от брега на Ладожското езеро до Хабаровск и Приморския край. Тези животни предпочитат открити пространства - равнини, степи и полупустели и дори в горите избират ръбове, пепел и леки гори.

Зайците живеят в тундрата, горите и гористите степи от Скандинавия до Монголия, Китай и Япония. На територията на Русия се среща почти навсякъде, особено през лятото, с изобилие от храна. Това е типично горско животно, но бялата гора избягва гъсти гори, но е обичайна в влажните зони с върбови и тръстикови лехи, в храстова тундра, в търсене на богата фуражна площ често на земеделска земя, в близост до села и села.

Харе-толай е невероятно същество, което не се нуждае от гори и полета. Любими местообитания на животните са пустини и полупустели от Централна Азия. В Русия хабитата на Толай е разпокъсан в сухите степи и планинските райони на Южен Сибир от Алтай до южната част на Астраханската област. Какво ядат зайците, които избират такава странна гама? Животните се хранят с рядка млада трева, пелин, хемиш, тамариск, клони от пясъчна акация, изкопават растителни клубени. В диетата на Толай епидеми са задължително налични и, интересно, груби издънки на саксаул.

Манджурският заек се среща в Далечния изток на Русия, в китайската Манджурия и в северната част на Корея. Тези животни обичат горите с гъста храсти, лешникови гори, брезови гори, влажни низини и рядко се появяват на открити места. В допълнение към гореспоменатата lespedice, двуцветното животно с удоволствие яде зелени части от всички видове растителност. Както всички роднини, диетата на манджурски заек силно зависи от времето на годината.

Leverets.

Какво ядат зайците през лятото

Зайците са беззащитни срещу хищници и хора, следователно те са активни в здрач и през нощта, но по време на траекторията често са забелязани през деня. Зайците са териториални единични, като отделните им парцели заемат площ до 50 хектара. В следобедните часове зайците седят в уединени места: в храстите, гъстата трева, празни лисици и язовешки дупки, а през нощта отиват в търсене на храна.

През лятото зайците имат достатъчно храна на личната си територия. На първо място са най-разнообразните зелени растения. Беляк с удоволствие поглъща златния грозде и кърменето, хранейки се с миден грах и бял равнец. Витамини и микроелементи, необходими за здравето, се получават от глухарчета и детелини.

Детелина и глухарче, люцерна и рапица, много полезна цикория, етерични масла, богати на етерични масла, преобладават в лятната диета на заек. В търсене на деликатеси, зайците често посещават отглеждането на култивирани растения, където се угощават с различни треви, елда и млади слънчогледи. Особено предпочитани пъпеши, но няма да се откажат от зеленчуци.

Зайците се размножават по време на обилно хранене - от март до септември. Тези животни са изключително плодовит и една женска може да произвежда потомство 5 пъти на сезон, а в пилото може да има до 9 зайци. С настъпването на есента и преди замръзване, зайците започват активно да ядат черни боровинки, хвощ, копаят специален деликатес от земята - трюфели от северни елени. В храната има клончета от млади дървета и храсти и с настъпването на замръзване, зайците преминават към твърда храна.

Заек в тревата.

Какви зайци ядат през зимата

Ако лятната храна на зайците е по същество еднаква, тогава зимната диета на различни видове е забележимо различна. Заекът продължава да търси мека храна, като изкопава мъртвата трева под снега, посещава зеленчуковите градини в търсене на върховете на култивираните растения, извлича зимни култури в полетата.

Когато снегът потъне, заекът е принуден да отиде в кората и издънките на дървета и храсти. Особено предпочитани са леска, метла, дъб и клен. По-рядко гриза кора на ябълки, круши и върби.

Белите не харесват парцали от трева, но копаят сняг в търсене на кедрови горски дървета и горски плодове, ядат сено в купа сено. Любимата зимна храна на заек е кора и клонки от върба, лиственица, бреза и трепетлика. Важна роля за оцеляването на животните играят дивата роза, хвойната, издънките от птичи череши, елша и леска.

Диетата на манджурски заек е подобна на храната на белия заек, а животните дават особено предпочитание на трепетлика и топола. Заек-толай, подобно на заек, изкопава много сняг в търсене на тревисти растения, а от твърдата храна особено зачита Чейшиш и тамариск.

Заек през зимата.

От глад, зайците не умират и по всяко време на годината намират достатъчно храна. Те живеят средно 10-12 години, зайците са дългогодишни и могат да живеят 17 години. В естествени условия обаче зайците са беззащитни срещу хищници и хора, така че в най-добрия случай те живеят около 5 години. Само поради рядката плодовитост на всичките 4 вида зайци, живеещи на територията на Русия, са многобройни и състоянието на техните популации не предизвиква страх от учените.

Гледайте видеоклипа: И все пак хванахме лисицата - г. (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org