Животни

По стъпките на горските животни

Pin
Send
Share
Send
Send


Много хора са наистина ужасени от тези опасни хищници. Това до голяма степен се дължи на историите, които разказват на ловците. Те често характеризират вълците като интелигентни и дори коварни животни. Въпреки това не всеки знае, че вълкът в природата рядко напада човек. Тези свирепи хищници предпочитат да стоят настрана от хората, те са свикнали да живеят живота си, основният смисъл на който е ловът.

Вълци: видове вълци

Трябва да се отбележи, че родът на вълците на Земята е един от малкото. Състои се само от седем вида:

  • Canis lupus (вълк),
  • Canis aureus (обикновен чакал),
  • Canis latrans (койот),
  • Canis rufus (червен вълк),
  • Canis adustus (райета, шакал),
  • Canis mesomelas (черен шакал),
  • Canis simensis (етиопски шакал).

Семейството на вълците включва арктически лисици, лисици, гризав вълк и миеща мечка.

хабитат

Учените приписват произхода на вълка на хищници хищници, които са живели на нашата планета преди сто милиона години, а преди около двадесет милиона години кучетата са произлезли от вълци. Като отделен вид, Canis lupus се формира в Евразия преди един милион години, а в края на плейстоцена става най-често срещаният хищник.

В наше време, местообитанията на вълци, записани в Европа, Северна Америка, Азия. Те обитават открити и полуотворени площи. На север границата на разпространение на хищника е крайбрежието на Северния ледовит океан. В Индустан (в Южна Азия) вълкът живее до 16 градуса северна ширина. През последните два и половина века броят на тези страховити хищници е намалял значително. Защитавайки домашните животни, човек ги унищожава и изгонва от населените места.

Дори и днес вълците са напълно унищожени в Япония, Британските острови, Холандия, Франция, Дания, Белгия, Швейцария и Централна Европа. Видовете вълци през последните десетилетия в Европа продължават бързо да изчезват.

Вълкът все още е често срещан в степните и планинските райони на Казахстан, в тундрата и горската тундра. Характеристиката на вълците, която е дадена в много специални издания, казва, че в обхвата вълкът е доста променлив - има много подвидове, различава се по размер, цвят, начин на живот в естествени условия.

Учените, зоолозите разграничават няколко десетки подвида на вълка. Най-големите индивиди живеят в тундрата, най-малката - в южните райони. Масата на възрастно животно може да варира от 18 до 80 kg, дължината на тялото им може да достигне 160 cm, дължината на опашката е около шестдесет сантиметра.

Цвят на вълка

Това до голяма степен зависи от местообитанието. Характеристики на вълка, живеещ в Арктика, казва, че често има бели индивиди. В допълнение, в други региони има и други цветове - черен и бял вълк, варианти на сиво с бяло, цвета на канела, кафяв, понякога има напълно черен цвят на козината.

Хищниците, живеещи в Северна Америка, имат три цветни фази. Първият е смес от сиво, черно и оттенък на кафява канела. Вторият е черен (смес от тъмно кафяво и черно). Третата фаза е сива с кафяво.

палто

Отличните кожени палта имат тези диви животни. Вълкът е с дебела козина (дължина до осем сантиметра). Той има дебел подкосъм. Външният слой е оформен от дълга, твърда козина, защитена от черни конци, която отблъсква водата, а подкосъмът не се намокри.

Вълчи зъби

Вълците имат най-мощните оръжия. Видовете вълци, независимо от местообитанието им, имат 42 силни и остри зъба. Отпред има 4 извити пет-сантиметрови кучета - две на дъното и две на върха. Хищникът лесно ухапва през тях най-гъстата кожа на плячката си. А месоядните (моларните) зъби на възрастния вълк могат да грижат дори костите на лосовото бедро.

край

Животните, които принадлежат на кучето, и вълците, включително, се движат с пръсти. С други думи, те вървят, опирайки се на пръстите си. Само когато хищникът ляга, той докосва земята с петите си. Предните крайници на вълка са много мощни, благодарение на което товарът е равномерно разпределен и животното не попада в насипния сняг.

Всяка лапа на вълка има пет пръста, но само четири. Лапите имат добре развита гола трохи, а пръстите са събрани в плътна и овална бучка. Те се допълват от силни и леко притъпени нокти, дължащи се на контакт със земята. Техният вълк използва, когато копае земята.

Вълците тичат, прескачат или галопират. Докато вървят, скоростта им е около шест и половина километра в час. Те тичат на скорост до шестнайсет километра в час. За много дълго време вълкът може да работи почти без прекъсване. Има случаи, когато тези опасни хищници покриват разстояние до сто километра за една нощ.

Миризма и слух

Характерът на вълка казва, че не ловуват ушите или очите, но носът първо помага на вълка да намери плячката. Те улавят на вятъра миризмата дори на много малко животно, което е на разстояние от два километра. Остър аромат ви позволява да продължите по следите на жертвата си.

Вярно е, че хищниците и деликатното ухо не са лишени. Чувайки шума, те започват да движат ушите си и недвусмислено определят откъде идва звукът, често намиращ се на няколко километра.

Пакет за вълк

Семейството вълци в някои случаи достига до петнадесет индивида, но по-често има осем животни. Стадото е семейна група, състояща се от животни от различна възраст. Обикновено тя се състои от родители, новодошлите (потомството на тази година) и переярите (животни, които не са достигнали пубертета). Понякога тя включва възрастни животни, които не участват в развъждането.

В богати на храна години до 30 или повече вълка могат да се съберат в опаковки. Потомството остава в семейството в продължение на 10-14 месеца и след това го оставя. Така се появява самотен вълк. Той отива в търсене на свободна територия, която той незабавно отбелязва, като претендира за своите права. По правило такова животно скоро намира своя партньор и се появява ново стадо. Въпреки че има случаи, когато самотен вълк живее доста дълго време извън пакета.

Семейството на вълците е саморегулиращ се механизъм. В случаите, когато гъстотата на населението е сравнително ниска, размерът му е малък, отделянето на младото потомство става много по-бързо. Когато екологичните условия са по-благоприятни, гъстотата на населението се увеличава, поради което размерът на опаковката се увеличава до известна граница. По правило неговият растеж се дължи на несекретните самотни вълци, на които е дадена подчинена позиция.

Пакетът се води от чифт хищници - мъжкия вълк и неговата приятелка, която между другото избира за цял живот. Така в опаковката има ядро ​​от вълци с висок социален статус и техните подчинени. Лидерите на опаковката имат много силен характер, което им позволява да пазят ред в семейството, да предотвратяват сблъсъци и битки, особено между младите вълци.

Език на знаците

Като правило вълците изразяват чувствата си с движения на тялото и изражения на лицето. Езикът на вълка помага за обединяването на пакета и действа по организиран начин. Например, когато опашката на животно се повдигне високо, а върхът й е леко сгънат, това означава, че хищникът е уверен в себе си. Приятелски вълк запазва опашката си, но върхът е леко повдигнат. Хищникът има опашка, пъхната или се страхува от нещо, или по този начин съобщава за съчувствие.

В допълнение, позицията на опашката може да разкаже за състоянието на животното в опаковката. Водачът винаги го вдига високо и подчинените му държат опашката си надолу. Махайки опашката си, един страхотен хищник приканва родните си в играта.

Диета на вълка

Основата на диетата на вълците се състои от големи копитни животни - благородни и северни елени, сайги, лосове, кози и овни. При липса на такава храна вълкът ловува гризачи, а в редки случаи зайците ядат мърша. В региони, където няма копитни животни, вълците не живеят или живеят в много малък брой. Хищниците привличат големи концентрации на добитък. На север, в райони с развито овце и северни елени, присъствието на вълци е често срещано явление.

В Русия вълците са доста често срещани. Видовете вълци, които обитават страната ни, са добре известни. Има само шест от тях:

  • Горски централен руски вълк,
  • сиво,
  • тундра
  • сибирски,
  • кавказки,
  • Монголски.

Сив вълк

Този представител на вълка се счита за най-разпространения в света. Описанието на сивия вълк днес може да се намери във всички справочници на зоолозите. Той се отличава с внушителните си размери. Формата на този хищник не е лишена от благородство. Следователно той често се превръща в герой на писателите на животни.

Сивият вълк се среща в Европа, Америка и Азия. Спуснато, силно тяло с широки масивни гърди, високи мускулести крака не оставят съмнение, че това е истински хищник. Този вълк има лобова, но в същото време елегантна глава с малки уши и украсена с тъмни ивици, разположени около почти белите бузи и много светли петна над очите. Опашката не е дълга, тя се намира почти права.

Козината е дълга (до осем сантиметра) и дебела, с подкосъм. Козината на животните, живеещи в средните и южните райони, е груба. Вълците от северните райони имат мека и пухкава козина.

Руски вълк

Това е специален подвид на сивия вълк, който живее в северна Русия. Руският вълк е един от петте подвида, които обитават територията на нашата страна. Canis lupus communis (руски вълк) - това животно се нарича от западни биолози. Средно, мъжката тежи от 40 до 80 килограма, а женската - от 30 до 55 килограма.

Сибирски вълк

Това е не по-малко голямо животно от руски вълк. Много учени смятат, че днес този вид е условно подчертан, тъй като систематиката на сибирските хищници все още не е завършена. Тези животни имат няколко цвята. Светлосивият е най-често срещан. Охридите са едва забележими или напълно отсъстват. Козината не е много висока, но по-скоро дебела и мека. Най-често се срещат в Далечния изток, Камчатка (с изключение на тундрата), в Източен Сибир и Забайкалия.

Степен вълк

Това животно е малко по-малко от представителите на горския подвид. Той има по-груба и рядка коса. На гърба цвят с забележимо преобладаване на сиво-ръждясали, а често и кафява коса. В този случай страните остават светлосиви. Днес този вълк може да се намери в степите на Каспийско море, Урал, Долен Волга. Гледката е слабо разбрана. Все още не е разработена система от характерни черти. Броят на тези животни е малък, особено в западните райони на ареала.

Кавказки вълк

Това животно принадлежи на средни хищници. Кавказкият вълк има груба и къса козина, подкосъмът е слабо развит. Цветът на това животно е много по-тъмен, отколкото при описаните по-рано видове. Това се дължи на равномерното разпределение на черните защитни косми по кожата.

В нашата страна живее в районите на Главния Кавказов масив, включително и в гористите му предпланини.

Вълк от тундра

Голям и красив звяр. Снимката, която виждате по-долу. Дължината на тялото на мъжките често надвишава 150 см. Хищниците имат дълга, мека и гъста кожа. Цвят - светли цветове. В нашата страна този вълк се заселва в горските тундрови и тундрови зони на европейската част на Камчатка и Сибир.

Централен руски (горски) вълк

Мощен хищник, който живее в горски степ и степна зона на Русия, често населява и Западен Сибир. В северните райони се забелязват посещения на горски тундра. Въпреки че е общоприето, че вълната на тундрата е най-голямата в Европа и Азия, представител на този подвид често превишава неговия размер.

Възрастното животно може да има дължина на тялото над 160 cm, а височината му достига до метър. Разбира се, тези параметри са типични за най-големите индивиди. Средно възрастен мъж тежи 45 кг, таралеж (1 година и 8 месеца) - 35 кг, а печалбата (8 месеца) - 25 кг. Вълкът е по-лесен на 20%.

Хищникът се отличава с класически, в сиви тонове с примес от охра, цвят. Средновековният вълк живее в горите на Централна Русия, често проникващ на запад от Сибир. В северните райони идва в гората тундра.

Полярният вълк

Това красиво и мощно животно обитава Арктика. Полярният вълк е перфектно адаптиран към условията на суровия климат. Топлата и плътна вълна го предпазва от замръзване и пронизителни ветрове.

Този вид вълк се отличава с острото си зрение и прекрасен аромат, които помагат в лов за малкото живи същества, които живеят в тези сурови места. Недостатъчното количество биологична храна и трудностите при извличането на храна водят до това, че хищникът изяжда плячката напълно, без да оставят нито костите, нито кожата на плячката си.

Средното тегло на животното е от 60 до 80 кг, расте до 80 сантиметра. Удивително, това животно в случай на неуспешен лов може да живее без храна в продължение на няколко седмици. Вярно е, че вълкът може да изяде до десет килограма месо в едно хранене. Вълците, живеещи в Русия, са по-агресивни от тези в Северна Америка. Записани атаки срещу хора.

В краката на вълка

Няма нужда да се описва тук появата на вълк, добре познат и широко разпространен хищник. Трябва само да се припомни, че от майор
кучета, той има по-изпъкнало чело, по-тясна предна част на муцуната и липсата на "панталони" - дълга коса на гърба на бедрата.

Размерът и цветът на вълците, които живеят в различни части на страната, са различни: най-големите, горски, достигат 70–80 килограма, най-малките, степни, тежат само 30-40 килограма.

В нашата страна вълци намерени навсякъде, но те са далеч от еднаквост. Противно на поговорката: "Не се храни като вълк, той гледа в гората", вълкът не е горски звяр. Той е жител на открити пространства. Тези хищници достигат най-много в степните, горски степи и планински гори. В тундрата и горската зона са по-рядко срещани, а в някои райони на сибирската тайга и не живеят изобщо. Това се дължи на факта, че вълкът не е приспособен за движение по дълбок и ронлив сняг. Тя започна да прониква в глухите горски райони едва през последните десетилетия, с разрастването на дърводобива, развитието на земеделски площи и появата на гъста мрежа от транспортни маршрути.

Могогамията е характерна за вълците: мъжките и женските правят чифт за няколко години или до края на живота си и заедно отглеждат млади животни. Вълците на Gon се появяват в края на зимата. Бременност 62-65 дни. В пилото има пет до седем вълци. Семейството на вълците се държи заедно до следващата пролет. През есента или от началото на зимата децата от миналата година (рояци) прилягат на зрели вълци и по този начин се образува зимно стадо.

Най-често в опаковката има от пет до седем или осем животни. В края на зимата, с настъпването на следващия коловоз, стадото се разпада. Жените достигат полова зрялост след две години, мъже на две или три години.

Вълчият естествен фураж е обширен. Животното произвежда както малки животни - мишоподобни гризачи, насекоми и големи животни - лосове и елени. Основната цел на храната обаче са различни видове диви копитни животни. В тундрата, например, северните елени са най-често срещаните жертви на вълка, в горската зона - лосове, благороден елен, петнисти елени, в балтийските държави, Беларус и Украйна - сърна, в делтите на южните реки - диви свине, в степите - сайга, в Кавказки планини и Централна Азия - диви кози и овце. В някои райони на страната домашните любимци служат като важна храна за вълка. Predator носи особено тежко увреждане на животновъдството в районите на отглеждане на овце и северни елени.

През пролетно-лятното хранене на вълка, в какъвто и регион да живее, има една характерна особеност: през периода на размножаване и отглеждане хищникът се прехвърля предимно към малките гръбначни, въпреки наличието и наличието на по-голяма плячка. Така че, в тундрата през пролетта, вълците се хранят с леминг, полевки, които гнездят на земята и водолюбиви птици; други малки животни. Заместването на големи обекти с малки предмети в диетата на вълка по време на хранене на младите се обяснява “първо, защото семейството на вълците е свързано с бърлога през този период, води до установен начин на живот и тяхната област на дейност е много тясна и усеща необходимостта от разнообразна и по-пълна храна, богата на различни микроелементи, минерали и витамини.

Един от важните обекти на зимното хранене на вълка е мършата: трупове на диви животни, мъртва естествена смърт и ранени животни от лосове, диви свине и други копитни животни. Ако по време на смъртта на животните трупът на животно по някаква причина не е бил погребан, а е бил откаран в гората извън селото, той привлича хищници. Такива "хранещи" вълци имат вредни последици, тъй като животните, свикнали с това, атакуват домашни животни по-често, отколкото живеят за сметка на естествения фураж.

В малко количество в диетата на вълка включва растителна храна. В северната част на гамата хищници ядат различни горски плодове - боровинки, брусници, боровинки, планински пепел. На юг - плодът на дивите овощни дървета и посещението на пъпеш, - дините, пъпешите. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Рис. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Рис. 5. Отпечатъци от вълчи лапи (вляво) и кучета

Често е възможно да се прочете, че един гладен вълк изяжда до половин пуд (24 кг) месо и се храни като в резерв. Такива съобщения не са верни. Теглото на няколко стотици вълци показва, че теглото на съдържанието им най-често варира от два до четири и половина килограма. Само в един от случаите в област Владимир е получено голямо животно, в стомаха на което са намерени 9.176 килограма храна. Вълци, държани в плен в зоологически градини и различни разсадници, където тяхната мобилност е ограничена, ядат около два килограма месо на ден.

При обсъждането на броя на бедните животни, изядени от един вълк едновременно, е необходимо да се вземе предвид такава биологична характеристика на този звяр, като способността да се поглъщат месото на парчета, да се носи на значително разстояние в стомаха и след това да се разкъсва, да се подхранва на младите. Но тук става дума за две - три, а не за десетки килограма храна.

Когато вълците съществуват главно поради естествения фураж, те водят много тайнствен живот и рядко се срещат от хората. В такива места можете да установите присъствието на животни, да определите броя и да изследвате поведението, само като наблюдавате следи от тяхната жизнена дейност.

Вълк - пръст животно
д. Той има пет пръста на предните си крака, но четири пръста на задните си крака. Палците на предните лапи са по-къси от другите, високи са, не достигат земята при ходене и не оставят отпечатъци. Пътеката на вълк има известна прилика с пътеката на голямо куче. Да се ​​разграничат отпечатъците на лапите на тези две животни чрез следните характеристики. Вълкът има по-тънка пътека, по-продълговата, ноктите и върховете на пръстите по пътеката са по-изразени. Отпечатъците на два средни пръста на вълчи лапата се придвижват напред, сламка може да се постави между тях и екстремните пръсти по пистата, докато отпечатъците на лапите на кучешката лапа се сливат, сякаш се събират в буца, а сламата, поставена върху пътеката, едновременно докосва. или кръстосани отпечатъци на всичките четири пръста. Следите на предните лапи на вълка са по-големи и по-ясни от задните. В допълнение, гърбовете на подложките на предните му лапи завършват със заоблен навътре отпечатък, а подложките на задните крака се закръгляват. Това е ясно видимо на мътна почва или суграшица.

Когато вълкът се движи по стъпки и особено в тръс, отпечатъците на лапите му се намират почти по права линия и колкото по-бързо се движи звярът, толкова по-прав е линията на следите му. Задните крайници на звяра отпечатва фронта, така че на практика виждаме само следи от задните крака. Когато се движат в галоп или кариера, следите на четирите лапи остават на следите, а задните крайници с всеки скок оставят следи пред предните.

В търсене на плячка, вълците пътуват на дълги разстояния и поради това рядко се движат по стъпки, обичайната им походка е риса. При преместване група животни отиват в един файл, до следващия, и е трудно да се определи колко от тях са преминали по един път. Само при остри завои, когато избягвате препятствие, на почивка или когато има плячка, вълците се разпръскват и след това е възможно да се изчисли колко хищници са в опаковката.

Фиг. 6. Вълците обикновено отиват в едно парче, след следващия, а броят на животните в групата може да се брои на завой или при приближаване към предмет.

Много е трудно за вълците да се движат в дълбок сняг, те потъват в насипен сняг. Професор А. Н. Формозов смята, че теглото на средния вълк с тегло около 45 килограма е 103 грама на квадратен сантиметър. Това е приблизително четири до пет пъти по-голямо от това на човек, който върви по широки ловни ски. Когато са потопени в снега за повече от 25 сантиметра, вълците орели неговата повърхност: издърпват лапа от снега, оставят къса бразда, „изтеглят се”, а при спускане на лапата в снега - по-дълга, „заоблена”. Когато снегът е дълбок, водата се изтегля и тревата се слива, свързвайки ямата на пътеките в една бразда.

Размер на стъпката на вълка,
подобно на всяко друго животно, то зависи от скоростта на движението му и от състоянието на снега. При голям вълк стъпката през плиткия сняг достига 90 сантиметра. Когато животните се разхождат по групи, до следващата, средната дължина на стъпката по пътеката е 65–75 сантиметра. Характерно е, че преминавайки през смърчовата горичка, където дълбочината на снега е винаги по-малка, отколкото в други земи, вълците, сякаш почиват, забавят, вървят в малки стъпки, стъпват настрани, оставяйки зад тях трампован път. В малки поляни и горски поляни, където няма вятър и снегът е особено подпухнал, хищниците попадат почти до земята. В снежните години, ако през зимата нямаше размразяване, а снегът не се утаи, вълците напускат горските земи, преместват се на по-открити места - до полета, до широки места
речни долини, където снегът се уплътнява от ветрове и където, като правило, обикновено има по-износени пътища.

Зимното проследяване на вълците, т.е. проследяване на пътеката, която са пътували, позволява задълбочено изучаване на ловното поведение, ловните техники и някои други особености на техния скрит живот.

По време на ловните си пътувания хищниците спират да почиват на различни места. Често те организират полагането на открити коти с добра гледка. Една група вълци, за която наблюдавах, избра заснетата купчина дървени трупи за дневната почивка, оставена на ръба на рязането. Има легла и на ръба на полето или блато, и широколистни ниски гори в гъсти смърчови гори.

Вълците спят извита в пръстен, а под тях образува кръгла проталинка-дупка с диаметър 60-85 сантиметра с покрито с лед дъно и страни. Понякога животните се намират наблизо, а понякога и на три до пет метра един от друг. По време на почивка те обикновено се преместват от едно място на друго, поради което броят на леглата им винаги надвишава броя на индивидите в опаковката. Често животните лежат на сняг, прелитат от страна на страна и оставят характерни следи. Често те остават за дълго време, докато седят, а под тях остават малки кръгли дрънкалки с ясно видими отпечатъци на лапите на хищника.

Най-често по пистите можете да наблюдавате вълците, които ловуват зайци. Обикновено на места, където има заек лежките - в ниска гора с гъсти смърчови храсталаци - вълци (ако групата им) се разпръсват в разгънат фронт и се разресват, за да вдигнат заек от подложка и да го пресекат в късо съединение. Хищниците не водят дълго преследване и заекът, който не са имали време да хванат в първия момент, не се преследва. Ако има двама вълци, тогава един от тях най-често се движи по горски път или покрай поляна, а другият отива да вдигне заек за хранене и да го откара до партньор. Очевидно, вълците вземат под внимание, че стреснатият заек, по правило, използва пътя или просеката. Също така, развивайки широк фронт, вълците се движат в областите, където лос може да бъде посрещнат на зреене или хранене.

Често, по следите, можете да наблюдавате как вълците изкарват едновременно няколко лосове от леглата си. По някаква причина, която им е известна, хищниците избират
жертвата не обръща внимание на другите животни и заедно бързат след нея. Останалите уплашени лосове за известно време се движат в същата посока, успоредно на преследването, понякога дори зад вълците, но в крайна сметка, забелязвайки, че никой не ги следва, те спират.

Преследвайки жертва, хищниците водят кариера, скоковете им достигат два метра.
Обикновено един вълк се движи по пътеката на лос, останалите следват страничната страна и при най-малките завои на жертвата се опитват да затворят разстоянието до него, да режат ъгли.

Тук дълбочината на снега е от голямо значение. Ако хищниците карат лос през просека, обновена трепетлика и бреза, където снегът е по-ронлив на открито, и им е трудно да избягат, те се придържат към пътеката на лосовете, издърпвайки се в една верига и използвайки тези дълбоки следи в снега, които жертвата им напуска. Но веднага щом преследването се превърне в висока гора с по-малък сняг или на друго място, където вълците могат да бягат по-лесно, те избягват на широк фронт и са изключително флангови, опитвайки се да изтичат до жертвата през пътеката.

Чрез гъсталаци на храсти или плевели, вълци и лосове вървят право през тях, те хвърлят големи мъртви трупи, оставяйки следи върху тях, под падналите дървета, които се подхлъзват, ако разстоянието между ствола и повърхността на снега надхвърля 50-60 сантиметра. При такова преследване хищниците изглеждат много уморени. Това може да се заключи от факта, че един или двама вълци изостават от преследването в групи, отиват с една крачка напред, а понякога, след като преминат два или три километра, дори сядат да си почиват.

Успях да проследя две ловуващи лова вълци. Всяко преследване продължи почти четири километра. В първия случай, след като преследва лос чрез резки с гъсти храсталаци, вълците осъзнават безсмислието на лова и я спират заедно. Те се събраха на четвърт пост, маркираха го изобилно и се отдалечиха от пътеката на лосовете. Във втория случай ясно се вижда, че вълците, изтощени от преследването през дълбокия и насипен сняг, са спрели преследването си, след като лосът се е изкачил по дългия и доста стръмен склон на речната тераса от заливната река.

Така вълците успяват да се отдалечат от всеки лос, който преследват. На пътеката може да се види как хищниците се опитват да спрат плячката си, бягат отпред, обграждат се и правят опит да се втурват към лоса, те не достигат до резултата.

Понякога, когато са нападнати от вълци, лосът не избягва, а започва да се защитава. Техните дълги и силни предни крайници, крайниците със силни копита са огромно оръжие, а вълците го знаят. Веднъж проследих четири хищници, които атакуваха няколко лоса, хранещи се с малка полянка. Съдейки по следите, имаше два големи бика сред лосове. Снегът на поляната беше силно потъпкан от копита, много храсти бяха издълбани и счупени, но никъде не бе забелязана нишка от лосова вълна. Следите показаха, че и вълците, и лосът са напуснали поляната и се оттеглят в различни посоки.

По някакъв начин, при примитивни животни, вълците успяват да забият млад лос, приблизително на възраст от година и половина. Силно ранен, отслабващ, той спря в средата на една малка, все още незамръзнала река и, кървяйки до смърт, падна във водата. И въпреки че дълбочината на това място не надвишаваше половин метър, за хищниците беше трудно да използват плячката си. След като счупили страната на животното, те извадили вътрешностите, но не можели да ядат много от трупа. Няколко дни по-късно трупът на лосовете бе намерен от мечка, извади го от реката и се храни тук, докато не се уплаши от местен ловец. Впоследствие група вълци многократно посещаваха това място. Изцяло използвайки месото, животните дълго време хапеха и взеха костите, а в средата на зимата изядоха лосовата кожа.

Възрастен лос за вълк
- не е лесна плячка. Най-често жертвата му са млади животни на възраст под една година и половина. Сред възрастните животни, жените умират първо от хищници, както и от болни, отслабени от рани или пострадали животни.

Нападението на вълци върху големи лосови бикове, особено в дълбоки снежни зими, често завършва с нараняване или дори смърт на хищник. Л.М. Шестаков, пълен ловец на Онежски Охотпромхоз, ме информира, че през зимата на 1960/61 г. в Онежския район на Архангелска област в околностите на езерото Хайн, елиминиран вълк е убит от лосове. Зоологът Б. Т. Семенов в книга за вълците (Вълците от Архангелския край и тяхното изтребване. Архангелск, 1054) споменава два случая на смърт на тези хищници от лосове в Верхнетемския район на същата област.

Знам за случай, когато лос рани вълк през лятото. През август 1974 г. се намира в северната част на Вологодския регион. Рано сутринта трима хищници нападнаха двама възрастни лосове, но подвижниците на гъбите, които се приближиха до шума, разпръснаха животните. На мястото на битката имаше вълк, ранен от лос. Левият й преден крак бе отнет от нея, а десният - лошо. Звярът не можел да се издигне и бил завършен от жител на с. Сметано А.И. Грибанов. При прегледа на звяра се оказа, че в района на лопатката има следи от силен удар и на мястото на удара няма вълна. След отстраняване на кожата имаше силна натъртване. От черепа установих, че тя е вълк.

Отделни черти на поведение, различни ловни техники, способност за бърза навигация във всяка ситуация, добра памет показват висока степен на развитие на по-висшата нервна дейност на вълка. Членовете на семейството на вълците, заемащи приблизително една и съща среда от година на година, добре си спомнят разположението на такива забележителности като пътеки, пътища, най-удобните пресичащи се пътеки, мостове и бродове през реки, „градчета“ на язовец и лисици и много други. Нееднократно забелязах как, движейки се по долината на горска река, вълците често пресичат завоите му на места, където не е възможно да се определи визуално извивката на реката.

Веднъж стъпих на вълци, преследвайки лосове. Снегът беше хлабав и за хищниците беше трудно да избягат. Изведнъж един от вълците се отдели от опаковката и се обърна към страната почти под прав ъгъл. Оказа се, че на сто стъпала от това място имаше стар горски път, който съвпада по принцип с посоката на преследването. Вълкът сигурно знаеше за съществуването му и предположи, че ще бъде по-лесно да се движи по него. Но този път хищникът се е пресметнал погрешно: след големите снеговалежи той не е бил добит, а снегът тук е по-дълбок, отколкото под покрива на гората. След като избяга малко по този начин, вълкът се обърна към следите на своите събратя.

Вълците винаги са много предпазливи по пътя на човек, срещащ се в гората. Вземайки под внимание животинските животни, по някакъв начин случайно обиколих няколко полка, които влязоха в частта на гората, където работех. Фактът, че вълците останали в кръга, се оказаха напълно неочаквани за мен и реших да разбера какво ще правят, заобиколени от моите следи. Хищниците чуха приближаването ми и станаха от леглото дълго преди да се приближа до мястото за почивка. Голям мъж се движеше с дълга крачка от леглото, а първите десетки метра дори го караха под килима с кариера. След като се разхождахме из ниските гори на 100-150 метра, животните спряха и за известно време слушаха скърцането на ските ми. След това се обърнаха към реката, но, препъвайки се по моите ски писти, те се втурнаха от нея към вече неспокойния тръс и тръгнаха в дълбините на гората. Но тук, приближавайки се до поляната, те забелязаха отпечатъците ми от разстояние и отново промениха посоката. Накрая, осъзнавайки, че няма свободен изход, мъжът излезе на моята ски писта с внимателна стъпка, подуши го, измина няколко метра по него и напусна кръга. Отвъд това той отново прекоси ски пистата, върна се при приятелката си, която го наблюдаваше през цялото време, и двамата с големи скокове извън кръга. Така един по-опитен звяр показа пример как да намери изход от една трудна ситуация.

В без снежни времена, вълковите пътеки са много по-рядко срещани, но на прашен път, мек почва след дъжд или рано сутрин, когато росата все още не е изсъхнала, не е трудно да ги забележите внимателно. В района на бърлогата, за която вълците използват гъсти гъсталаци по склона на клисура, облицовка на вятъра, стари язовирни дупки и други уединени места (винаги близо до поне малко водоизточници) се виждат следи от хищници.

По пътищата, които постоянно се използват от вълци, често се срещат техните екскременти. Те имат форма на колбас и са подобни на кучето, но много по-големи от последните. Най-често екскретите са черни, което показва, че вълкът яде месната храна и се състои от несмилаеми частици - вълна, пера от фрагменти от големи кости или фрагменти от скелет повече от малки жертви, както и растителни остатъци. Понякога има бели изпражнения от една вар. В този случай можем да заключим, че ловът на хищника не е бил къщичка, а той е бил доволен само да гризе старите кости. На границите на района на местообитание на семейството, воловете оставят миризливи марки - пикочни точки и "посткраби", разкъсващи се през повърхностния слой на почвата с нокти.

Вълкът отдавна се счита за вреден хищник, враг на животновъдството и лова. Унищожаването му се извършва навсякъде и през цялата година и се насърчава от паричните бонуси.

През последното десетилетие отношението към вълка започна да се променя. Все по-често се изразява мнението, че хищниците, включително вълкът, са необходима връзка в естествената биоценоза и че малък брой от тях в земите имат благоприятен ефект върху популацията на дивите копитни и други полезни животни.
В райони, където земеделската земя се използва главно за сеитба, а говедата се държат на сергията, вълкът вече не може да навреди на добитъка. Въпреки това, в райони с развито овцевъдство и овцевъдство, където се отглеждат северни елени и овце на открити пасища през цялата година, хищникът причинява значителни щети на животновъдството. Така, поради разнообразието на доходите и икономическите условия на огромната територия на страната ни, оценката на ролята на вълка не може да бъде недвусмислена. В някои области нейният брой трябва да се поддържа на определено оптимално ниво, в други - да се води борба с него, до пълно унищожение. Очевидно старият лозунг - "Пълното унищожение на вълците" - постепенно ще бъде заменен от Новия: "Запазете броя на вълка на оптимално ниво." И тогава този хищник ще остане като пълноправен член на нашата ловна фауна и ще остане ценен и изкушаващ трофей - обект на спортен лов.

Предци на вълка

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Като цяло, зоолозите са открили четири родословни дървета на вълците: африкански, хималайски, индийски и тибетски. Хималайската линия от тях е най-древната, а това означава, че хималайският вълк е най-уважаваният представител на вълковия отряд, неговото появяване се е случило преди около един милион години. Тибетският вълк е условно “най-младият”, тъй като се е появил “само” преди 150 хиляди години.

Wolf - описание, структура, характеристики. Как изглежда един вълк?

Всички вълци са известни хищници, тук няма опции, а хищници с по-големи размери, най-големи са сивите и полярните вълци: височината им достига 85 см, дължината на тялото - 150-160 см, това е без опашка, тегло - 85-90 кг , В същото време, колкото по-тежко е местообитанието, толкова по-голямо е звярът, не е за най-големите представители на семейството на вълците, живеещи в сибирската тайга.

Най-малките вълци са арабски, максималната им височина не надвишава 66 см, а средното тегло е само 10 кг. Също така, като цяло, всички вълци имат женски, които са малко по-малки от мъжките.

Външно вълците са като кучета, което не е изненадващо, защото те са техните далечни роднини.

В устата на вълка има 42 зъба, включително четири кучешки зъба, които служат на собственика да разкъса плячката, да смила костите и кучешките напълно помагат да се издърпа жертвата.

Интересен факт: всички вълци са родени гобоглази, но през третия месец очите им стават оранжеви или златисто жълти. Въпреки че има вълци, които остават сини очи.

Козината на вълка е дебела и двупластова, отлично ги предпазва от студа в студените условия на същата тундра или тайга, освен това е водоустойчива.

Цветовете на вълната могат да бъдат с различни цветове, в зависимост от вида на вълка и неговата околна среда. Също намерени и червени вълци. Често цветът им помага да се слеят с околното пространство.

Може би знаете, че пословицата „краката на вълка се хранят“, тя има научна и зоологическа основа, тъй като краката му се хранят и поради тази причина са добре развити, позволяват да се движат значителни разстояния в търсене на храна. Обикновено вълците тръсват със средна скорост от 10 km / h, но скоростта на вълк, който дебне плячка, може да достигне 65 km / h.

Зрението на вълка не е най-силното качество, не е много развито, освен това не различава цветовете, но този дефицит се компенсира с отличен слух и особено очарование - може да усети плячка отвъд 3 km, като цяло носът му отличава милиони миризми.

Друга характерна черта на вълците е техният прочут вой, който всъщност има практическо значение за тях - вълците не само се бият на Луната (както се смяташе преди), но и по този сложен начин разказват на мястото им, но в същото време отблъскват непознати.

Колко вълци живеят

Продължителността на живота на вълка е от 8 до 16 години. В плен, той може да достигне до 20 години, факт е, че в дивата природа, стари вълци, които не са в състояние да ловуват, умират с една и съща сила по-бързо, отколкото, да речем, в зоологическата градина, където те са гарантирани за хранене.

Къде живеят вълците

За съжаление, в наше време, местообитанието на вълка е намаляло значително, в миналото вълците са живели на територията на Евразия и Северна Америка, където са живели хората. Например историческите хроники показват, че по време на вековната война между Англия и Франция е имало такова опустошение и запустение, че вълците дори се появявали по улиците на Париж. Сега, разбира се, едва ли може да срещнете вълк не само в предградията на Париж, но и в други градове, те са останали само в малък брой в диви места, включително в нашите Карпати, в сибирската тайга.

Вълците са социални животни, живеещи в стада, в които винаги има двойка водачи: мъж и жена. Останалите членове на пакета: потомците на лидерите, техните роднини или самотни вълци, които се присъединяват, се подчиняват на строга йерархия. Пакет от вълци има собствен участък с площ до 300 квадратни километра, който маркира със специални миризливи марки, които служат като предупреждение за чужди вълци.

Какво ядат вълците

Вълците са отлични ловци и са еднакво успешни в лова, както в пакет, така и в изолация. Тяхната плячка в гората е много тревопасни животни: лос, сърна, сърна, сайга, антилопи, диви свине, зайци, гофери. В същото време вълците са един вид полезни горски медицински сестри, защото за тях за обяд преди всичко получават стари, слаби, болни животни, поради което се осъществява естествен подбор. Интересна особеност на вълка е практичният навик да крие излишното месо в резерв.

Червен вълк

Той е хималайски вълк, както споменахме по-горе, е най-старият вълков отряд, тъй като се е появил преди един милион години. Външно той съчетава характеристиките на вълка, лисицата и чакала. Дължината му е 76-110 см, теглото е 17-21 кг. Има скъсено заострено лице и големи уши. Цветът има червенокоса. Отличителна черта на него от други вълци е по-малък брой зъби. Червеният вълк живее в Азия: от Алтайските планини до Тиен Шан, но повечето от тях живеят в Хималайските планини, на юг от Иран, в Индия и Пакистан. Храни се обикновено с различни малки животни. Тя е на ръба на изчезване.

Мане Волф

Уникален представител на кралството на вълците, другото му име е гуар или агуарачай, което се превежда като "късоопашато златно куче". Тя има дълга коса на врата, която образува гъста грива. Външно много прилича на лисицата. Дължината на тялото му е около 125-130 см, тегло - 20 кг. Живее изключително на равнините, яде гризачи, зайци, броненосци. Местообитанието на гризания вълк е Южна Америка: Бразилия, Боливия, Парагвай.

Източен вълк

Той е горски вълк в Северна Америка, живее в Северна Америка, особено в Канада - от провинция Онтарио до Квебек. Интересно е, че тя няма своята класификация, някои учени го смятат за хибрид на сив вълк с червен вълк или койот. Растежът достига 80 см, телесното тегло - 40 кг.

Обикновен вълк

Той е сив вълк - същият вид вълк, който има широка слава, започвайки с детските приказки. Той е един от най-големите представители на царството на вълците и, освен това, един от най-големите хищници на нашите умерени географски ширини. Местообитанието на сивия вълк е широко - територията на Евразия и Северна Америка, навсякъде в дълбоки и диви гори можете да срещнете този страхотен хищник.

Червен вълк

Това е хибрид от сив вълк и койот. Червените вълци са по-малки от сивите роднини, но по-големи от койоти, размерът им достига 79 см, теглото - 40 кг. Също така е по-тънък, с по-продълговати уши, но с по-къса козина. Особено обичат да ловят зайци, миещи мечки и други малки гризачи, но могат да атакуват дори по-голяма плячка. Червеният вълк живее в източната част на САЩ, в Тексас, Луизиана и е един от най-редките видове вълци на земята. Сега, за съжаление, е на ръба на изчезване.

Развъждане на вълк

Женските на вълците стават полово зрели през втората година от живота, мъжете - в третата, сезонът на чифтосване при вълците обикновено се случва от януари до април. Често се сблъскват жени между състезаващи се мъже и взаимно ухажване и напредък както при мъжете, така и при жените.

По време на чифтосването, "влюбените" вълци напускат опаковката, оттеглят се, като поставят ловен в усамотено място. Бременността на вълка продължава 62-65 дни и от 3 до 13 малки се раждат едновременно. Вярно е, че не всички оцеляват от тях, по-слабите кучета умират.

Малките кърмачета се хранят с майчиното мляко и блъскат, след шест месеца живот могат да участват в лова.

Враговете на враговете

Вълк на практика няма естествени врагове в природата, освен ако понякога вълкът може да страда от още по-голям хищник от умерените ширини - мечка, но само ако не споделят плячката. И така, основният враг на вълка (както и много други животни) е, разбира се, човекът, чиято разрушителна дейност е довела много видове вълци до ръба на изчезване.

Интересни факти за вълците

  • През Средновековието вълците често са били надарени с демонична сила, страхът от тях дори е довел до появата на такъв характер като върколак, човек, който се превръща в вълк по време на пълнолуние.
  • На някои европейски гербове има образ на вълк, което означава, че далечният предшественик на този род е бил малък върколак.
  • За да повишат морала и гнева си в битката, викингите, и особено техните елитни воини - берсерки, не само ядоха специални "магически гъби", но и пиеха вълчи кръв и носеха кожите на тези животни.
  • Вълците често се отглеждат с кучета и по този начин се отглеждат няколко породи кучета, като чехословашкия вълк и вълчито куче Сарлос.

Как изглежда една вълчи песен в снега?

Лапите на вълка са силно космат, което допринася за факта, че те оставят голям отпечатък върху мекия сняг, а теглото му допринася за факта, че тя попада в дълбок сняг, както и на слаба кора. Следователно, когато падне голямо количество сняг, трябва да се търсят отпечатъци от вълчи лапи по пътеки, поставени от човек или лос, както и по открити хълмове, поляни, ръбове.

Песента на възрастен пълнолетен вълк също се различава от вълчия печат: тя е по-голяма и по-кръгла.

На снимката можете ясно да видите следите на вълка в снега. Отпечатъците на предните лапи са по-големи от задните, защото предната част на торса на хищника е по-мощна и по-тежка от гърба. В този случай подложките на предните крайници са заоблени навътре, а задните - навън. Средният размер на отпечатъка на лапата на стар вълк е 10,5 см, ширина - 8 см, вълкът е с 1-2 см по-малък. При по-млади мъжки, дължината на отпечатъка е 9.3 см, ширината е 7.2 см. Ако намереният отпечатък е 12 см дълъг и малко по-голям, той може да бъде идентифициран като куче, принадлежащо към една от по-големите породи (например, св. Бернард, Кавказки овчарки, Великият датчанин.

За да се определи правилно продължителността на следите, останали в снега, е необходим практически опит. Качеството на левия печат зависи от дълбочината на снега, температурата на околната среда, светлината и други фактори. За да си представим колко дълго вълкът вървеше по пътеката, е необходимо да го практикуваме на собствения си опит: оставете следите си в снега и следвайте тяхната модификация след един, два, три дни, както и няколко часа. При определяне на продължителността на преминаването на хищника е необходимо да се вземат предвид различни външни фактори, влияещи върху неговия външен вид и структура: степента на влажност на снега, дълбочината на слоя, размера и структурата на снежните люспи и наличието на вятър.

С успокояващо движение вълкът оставя една верига от следи, а задните й крака идват точно на преден план. Броят на хищниците в стадото с тиха стъпка върху отпечатъците е трудно да се определи, тъй като те се придвижват към отпечатъка един от друг. Гладката им структура се разпада само при обръщане или при преодоляване на всякакви препятствия. В допълнение, фактът, че няколко животни са преминали, може да се разбере от това колко силна остава кривината, която разкъсва ръбовете на ямката, което я прави по-голяма. В този случай, прорезът на следата се получава многократно покрит с няколко отпечатъка, и ако се вгледате внимателно, можете ясно да го забележите. Такива следи са по-плътни от тези на един хищник. Според тези знаци може да се определи, че стадото е преминало, но е много трудно да се разбере колко индивида е било.

Привлекателността на този хищник също влияе върху качеството на отпечатъците. Това може да е стъпка, след това веригата от писти не е толкова плоска, колкото при движение с тръс, разстоянието между стъпалата е около 25 cm, или галоп по време на преследването на плячка или при напускане на преследването. Копешният хищник е способен да изминава дълги разстояния, оставяйки еднаква линия на отпечатъци, дължината между стъпалата е от 70 до 100 cm. Премествайки кариера, хищникът преследва плячка с двуметров скок. По този начин, звярът може да се движи за много кратко време, защото издишва (докато развива скорост до 85 km / h). Движейки се с кариера или галоп, отпечатъците на четирите лапи остават на снега, а задните са поставени пред фронта.

Как живеят вълците?

Обикновеният вълк е социално животно. Затова вълците живеят в пакети, ловуват заедно, играят и дори вой. Пакетът от вълци е семейна група, която се състои от животни от различна възраст и може да се състои от 3 до 40 индивида. Пакетът се управлява от лидер или пълнолетен вълк - доминиращ индивид от мъжкия пол. Това е най-интелигентният, мъдър и силен мъж в пакет от вълци. Лидерът на пакета има приятелка - доминиращата жена. Заедно те образуват двойка, като по този начин обединяват около тях други вълци, това е пакетът с вълците.

Пачка вълци има своя собствена йерархия. Лидерът в пакета има безспорен авторитет. Това е мъдър лидер и той е приятелски настроен към всички членове на пакета. Но вълкът се среща с непознати изключително агресивно. В опаковката често присъства бета мъж - най-вероятният наследник на лидера. Обикновено това е общият син на водещата двойка или брат на водещия мъж. Съперник за позицията на главата на опаковката периодично демонстрира агресия към алфа мъжа, като че ли проверява статуса си, тъй като е готов да заеме мястото си по всяко време.

Вълк, който е напуснал пакета или е бил изгонен, се нарича самотен вълк. Такива животни имат всички шансове да създадат свое собствено стадо.

Вълците живеят, като разчитат на чувствата си. Те използват тези чувства за лов и общуване с други вълци. Красивото изслушване на звяра ви позволява да чуете виещ вълк на седем километра. Тяхното обоняние е 100 пъти по-силно от това на хората. Сивият вълк може да се движи със скорост от 55 км / ч.

Вълците живеят в опаковки и всяка опаковка разполага със собствена ловна зона, която животните внимателно защитават от други вълци. В опаковката, където лидерът поддържа реда, вълците живеят мирно и не се бият. Сблъсъци се случват на непознати и самотни вълци, които нарушават граничната зона. Всеки пакет от вълци има своя собствена територия и ловува само върху него.

Собствениците внимателно пазят и маркират своята територия, оставят драскотини на паднали дървета или стари пънове. По този начин дайте ясно да се разбере, че е по-добре да стоят настрана. Неочаквани гости са наказани, такива са жестоките закони на вълчицата. Волният вой, който се чува наоколо, е начин да се уведоми, че територията вече е заета.

Размерът на семейната територия на обикновен вълк зависи от ландшафта и варира от 50 до 1500 km². Оцеляването на опаковката зависи от големината на ловните места, така че вълците внимателно ги защитават. Ако има повече от достатъчно храна в семейно ловно място, тогава на едно място ще живеят няколко поколения вълци. Най-големите ловни места на вълци се намират в откритите ландшафти на тундрата и степите и възлизат на 1000-1250 km². В горската зона те са много по-малки - 200-250 km².

Когато вълците нямат малки малки, те се скитат. Вълците се скитат както в стадата, така и сами. В резултат на скитания, животните понякога се появяват в райони, където вълците не са били наблюдавани от няколко години. Номадски вълци се изкачват до 70 километра за една нощ.

Сивите вълци се събират в опаковки през зимата. Ако снегът е дълбок, вълците в пакета отиват в един файл. Всяко животно се следва едно след друго, пристъпвайки колкото се може повече в една и съща пътека. Вълкът е много труден. Ето защо е много трудно да се научат от следите колко от тях се състои от вълци.

Защо вълците вият? Вълците вой, защото вой е начин да общуват помежду си. С помощта на вой, вълците разбират къде са членовете на техните семейства, обявяват за превземане на плячка и конфискуване на територията, или просто - да общуват с роднините си. Вълците обикновено завиват в късните вечерни часове. През годината вълците най-често вият през зимата, когато броят на членовете на пакета достига своя максимум. Вълците започват да крещят по-активно към края на лятото и от началото на есента, както и когато кученцата водят развитието на семейния парцел и започват да преместват територията му.

Cubs вълк - раждането на кученца. Как се отглеждат малките?

Върховото леговище е дупка, в която вълк развъжда вълци. Вълците правят бърлога в уединени места. В същото време мястото трябва да има добър преглед. Често вълците използват празни дупки на други животни като денивел.

Вълците се размножават ежегодно в периода януари-февруари, като за първи път гнездовият сезон настъпва на възраст 2-3 години. Продължителността на бременността на вълка е около два месеца. През пролетта се появяват вълци. Обикновено женските раждат от 4 до 8 вълка. Вълчи кученца са родени глухи и слепи, първите дни на живота на вълка са постоянно наблизо. Те започват да виждат и чуват около 10-12 дни от живота.

След три седмици младият вълк първо излиза от рова и започва да вкуси едновременно месото. Участието в отглеждането и възпитанието на малките отнема целия пакет. Вълците донасят най-доброто месо в барака с бебетата.

При малките малки, цветът има сиво-кафяв оттенък, който се променя с възрастта. На възраст от 2 месеца вълчетата напускат рова, но все още пазят дупки наблизо. Такива места са защитени от растителност от възгледите на други хора. Вълковите кученца научават основите на лов, нападение на земевладелци и мишки.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. Това е логично, защото и двете от тези животни принадлежат към едно и също биологично семейство. Вълкът оставя отпечатък, по-голям от този на кучето. Тази цифра е малко спорна, тъй като има породи кучета, чийто растеж и размер достига размера на прасеца.

Въпреки това, вълковите пътеки могат да бъдат разграничени от кучето по формата на отпечатъка и неговото местоположение:

  • Вълчината лапа оставя отпечатък, който е по-„групиран“ от този на куче. Пръстите се притискат към стъпалото, а при кучето са малко разпределени.
  • Вълчи нокти на крака, насочени навътре. Кучето - навън.
  • Вълкът винаги е гладка верига от пътеки, която лежи права и се простира монотонно. Стъпката в същото време е по-широка от кучето със същото разстояние между пътеките.
Как изглежда една вълчи песен в снега?

За да се определи точно кой точно е напуснал маркировката, опитни ловци слагат мач на върха на страничния и средния пръст, измервайки по този начин разстоянието между тях. В допълнение, ако няма сигурност, независимо дали е като куче или като вълк, внимателно погледнете присъствието на човешки следи наблизо, като правило, кучетата не се движат далеч от своите ловци-собственици.

Често в дълбок или насипен сняг може да бъде много трудно да се идентифицират отпечатъци от вълк. Това се дължи на факта, че в този сняг вълкът се движи чрез скачане, а отпечатъците му могат да бъдат объркани с отпечатъците от сърна или рис. Ситуацията се влошава, ако минава пътека с глиган, по която вълците могат да се движат, без да оставят следи. За да се определи броят на вълците и тяхното движение по такъв сняг, е необходимо да се прави разлика между пистите и пистите за скокове. Когато се движите на свободен и дълбок сняг, пътеката на самотен вълк може да бъде объркана с рис. За да се изключи възможността за грешка, в този случай, трябва да се ходи на около триста метра по пътя. В същото време трябва да стане ясно и принадлежността на отпечатъците: пътеката на вълка се характеризира с целенасоченост и праволинейност на курса, с ширина на стъпките 35-40 см (в рис с ширина 10-15 см), много по-малка ширина на пътеката, отколкото в рис. Отпечатъците са плътни, прозрачни, продълговати. Плътността на печата може да се усети чрез отстраняване на ръкавицата. На скоковете е възможно да се разграничат следите от вълка от сърната, както следва:

  • Стабилната дължина на скока е 150 см. Дължината на скоковете на сърната варира от 100 до 300 см.
  • За разлика от отпечатъка на вълка, скокът на сърната се характеризира с изоставането на една предна част, което ясно се вижда в снега.
  • Формата на отпечатъка на скока на вълка е близо до овална форма, а в сърната наподобява обърната капка.
  • Когато траекторията на движението се промени, вълкът прави гладка дъга, а сърната винаги се променя драматично в посоката на движение.

За да придобиете необходимия опит, трябва постоянно да запомняте, фотографирате, анализирате следи от животни, за да се движите на място.

Имаме ли нужда от вълци и защо?

Защо се нуждаем от вълци, защото за един човек вълкът е враг. Той е опасен за хората и унищожава добитъка. Постепенно борбата на хората с вълци доведе до намаляване на техния брой. Но дивото хищно животно, вълкът, играе важна роля в баланса на екологичната система.

Вълците са необходими за регулиране на популацията на големи копитни животни. Също така, вълците са един вид "санитари", тъй като разрушавайки болни животни, вълците не позволяват на болестите да се разпространяват. Ловът на слаби животни допринася за оцеляването на най-силните.

Ако ви хареса тази статия и искате да прочетете за дивите животни, се абонирайте за актуализации на нашия сайт, за да бъдете първите, които получават само най-новите статии за различни животни на нашата планета.

Гледайте видеоклипа: България - През дивите Балкани. Bulgarien - Durch den wilden Balkan (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org