Птици

Голяма леща - красиво пеещо врабче

Pin
Send
Share
Send
Send


Птицата от леща е красива птича песен, която принадлежи към семейството на птичките на зъби. Леща има малък размер и тегло: теглото му варира от 19 до 25 грама. Птицата има доста ярко оперение. Мъжът има червена гърда, гръб, глава и надхвосте. При женските и младите птици оперението е зеленикаво-сиво, коремът е бял, крилата са тъмни. Мъжете имат цветно оперение, след като пристигат за втори път в хибернация, и дотогава младите мъжки имат доста тъмнозелен цвят. Птицата от леща е надарена със силен клюн, който има конична форма.

Основните места за селище на леща са сурови гори, речни брегове и потоци. Тя също живее в градски паркове, градини, намира се в лилави гъсталаци. Основното местообитание на птицата е открито пространство, където има храсти и горски ръбове. Лесно може да срещнете леща в естествените местообитания, защото се държи много внимателно и предпочита да се скрие в гъста зеленина, но можете да научите за присъствието му от чистия глас на птицата.

Леща птица (снимка в статията) е мигриращ пернат, така че неговата област на разпространение е доста широка: почти цялата европейска част на Русия, Кавказ, азиатската част на Русия и Сибир. За изграждането на гнезда лещата използва корените и стъблата на билките, старателно подреждайки гнездото с пух и трева, за да придаде чистота. Основното място за изграждане на гнезда са клоните на храстите и ниските дървета. Пълното полагане съдържа около 5-6 яйца, които имат зеленикав цвят с пурпурни петна и петънца. Излюпването, което трае около 14 дни, е заето от леща от женски пол, а мъжът по това време се занимава с хранене. Гнездата напускат гнездото доста рано, дори не знаят как да летят добре.

Птицата от леща получи името си благодарение на мелодичните трели, които се формират в резултат на звучната и съвсем ясна звукова комбинация “che-che-vi-tsa”, която е своеобразна визитна картичка на цветни пернати. Основата за хранене на лещата са различни презрели семена и плодове, по-рядко консумират малки насекоми (по време на хранене на пилета), главно гъсеници, малки бръмбари и листни въшки. През пролетта е време черешите да цъфтят, а за леща цветята му стават основа на храненето в този момент.

Птицата зимува в Азия и Индия. Червените мъже са първите, които отиват на зимуващите терени. След тях отлетят стари мъжки, които нямат гнезда, а последните са млади птици. Много любители на птиците решават да запазят леща у дома и да се изправят пред някои проблеми, като основният е процесът на линеене. Потапянето на леща в плен се дължи на неправилно хранене, което води до затлъстяване и метаболитни нарушения. Следователно, лещата от птици е много взискателна към качеството на храната.

Леща - колоритен пернат, който се провежда в детското литературно произведение, авторът на който е Николай Сладков. Lentil Bird е книга, която включва интересни поетични истории за различни горски птици.

Външни признаци на големи леща

Голямата леща е една от най-големите птици от семейството Спанак, дължината на тялото е приблизително 20 cm.

Голяма леща (Carpodacus rubicilla).

В оцветяването на мъжкото оперение преобладава дебел, наситен карминово-червен цвят. Гръдния кош, главата, шията, коремната област са карминово-червени. Главата, гърдите и гърлото са украсени с малки копринени петна със сребристо-сив цвят. На долната и горната част на покривните пера, червеният оттенък се превръща в розово-червен тон. Перото и крилата на опашката са тъмнокафяви с розови джанти. Долните части на тялото са по-бледи. Оперението на голяма леща е дълга, пухкава, като перата покриват главно страните на тялото и надхвоста. Издължените пера на върха се издигат нагоре, образувайки малък сноп.

Женските са покрити с пера от скромен бледо сиво-кафяв цвят, с леко разграничени тъмни стъбла от пера. Младите птици имат еднакво оцветяване, но по-слаба сянка. Клюнът е дебел, коничен, жълтеникав.

Разпространение на леща

Местообитанието на вида е разделено на три отделни зони. Първият е разположен в Кавказ източно от меридиана Елбрус на част от териториите на Азербайджан, Грузия и Русия. Вторият се намира в планините като Саянските планини, Алтай, Танну-Ола, Хангай, както и в Синдзян-уйгурския автономен регион на Китай и Западна Монголия.

Мъжете от големи леща имат богати пурпурно-кафяви тонове в цвят.

Най-обширният регион се намира в планините на Централна и Централна Азия и включва Тиен Шан, Джунгарска Алатау, Памир, Гисаро-Алай, Каракорум, Тибет, Хиндукуш, Хималаите, Наншан, Кунлун.

Голяма леща, местна птица, прави вертикални миграции в планинските райони по-долу. Понякога, в края на ноември, се спуска в долините на реките в снежните зими.

Местообитания на големи леща

Лещата почти не се среща в нивите или в гъстата гора. Те предпочитат места, разположени в близост до реки, езера, потоци със сурова ниска гора. Птиците обитават алпийски ливади, слънчеви склонове с гъсталака на нискорастяща алпийска растителност, с разкрития от скали, с купчина камъни и сипеи, както и малки участъци от брезови гори и пълзящи рододендрони. През зимата птиците се хранят в долините на планинските клисури по реката, покрити с храсти.

В студения сезон, големи леща до долините на планинските реки, избора на храсти на плодове.

Подвид на голяма леща

Има няколко подвида големи леща, които се различават по размер, цвят на оперението, местообитание. Кавказката част от ареала е обитавана от кавказките големи леща, в северните територии от района, където обитават монголските големи леща, почти цялата централноазиатска част, с изключение на Афганистан, Гисар-Алай, западните Памири са заети от големи азиатски леща.

Попиване с леща

Размножителният сезон за големите леща започва през втората половина на февруари - началото на март. Жетоните при птиците се изразяват в особени движения. Мъжът плътно притиска върха към главата, спуска крилата, изправя опашката и се обръща от едната към другата, като размахва крилата си.

По време на токование всички движения на мъже са придружени от силно пеене.

Голяма леща

Възрастните птици не се свиват не по-рано от средата на август. Младите птици придобиват червено оперение след втората есенна линя. След есенния поток оперението от големи леща придобива дълбок и богат тон. През пролетта, оцветяването на писалката става блестящо и светло.

Когато се държи в плен, промяната на перата в лещата започва в края на юли и завършва до септември.

Яденето на големи лещи

Голяма леща събира семената на различни растения, както и плодове. По време на узряването на плодовете от малина, калибър, касис, леща пристигат в паркове и изоставени градини. Редовно ги посещават, докато на храстите и клоните няма плодове. Особено популярна при лещата се радва на ирга. Това зрънце не узрява равномерно, птиците непрекъснато посещават храсталаци.

Песента на голяма леща е като силен прекъсващ свирка, повтарящ се няколко пъти подред: Понякога пеенето започва с равенство - “tiu-ti”, след което следват свисти. В песента можете да чуете различни викове, различни чуруликане.

Съдържание на големи леща в плен

Любителите на птиците смятат, че големите леща са доста красиви пойни птици, но те рядко се поставят в клетки. Очевидно неудобство в съдържанието на характеристиките на преливане. Но красотата на перната певица и вокалните данни оправдават тази липса.

Лещата са уловени през май. Птиците се намират в зоните, които заемат, където организират жетони и пеят. В първите дни на задържане на лещата в клетка е необходимо да се покрие с лека кърпа, защото птиците се уплашават от новата среда и могат да повредят оперението. Клетките за запазване на птиците избират най-често срещаните. Леща се хранят със зърнена смес от семена от култивирани и диви растения.

Проблемът с птиците, които са в плен, възниква при неправилно хранене. Лещата са склонни бързо да се угояват в клетките за кратко време. Птиците стават по-малко активни, перата започват да падат. Проникването е реакцията на тялото към затлъстяване. Гледането на гола птица е неприятно удоволствие.

Големите леща не се различават в специалните изисквания за съдържание, те се хранят със зърнена смес и пеят много и красиво.

Организацията на правилното хранене решава всички проблеми. Необходимо е да се изключи от диетата на семената, богати на масла - коноп, слънчоглед, лен. Основата на зърнената смес трябва да бъде: рапица, просо, семена от диви растения, канарско семе. В допълнение, добавете нарязани зеленчуци, зеленчуци, плодове, плодове.

Птиците трябва да бъдат по-добре да не ги нахранят, защото лещата е ужасно ненаситна и непрекъснато ще напълни гуша. С подходяща грижа те ще ви зарадят с красивите си гледки и също толкова красиво пеене.

Къде живее

Лещата предпочита да се намокри и да се утаи там, където има излишък на влага. Повечето от тях избират заливни ливади, където храстите растат изобилно, но могат да живеят по горски ръбове. Постоянно се вижда в градините и гробищата. В планинските райони се заселват горски ръбове, в устията и заливните реки, на ливади.

Гнездене и развъждане

Леща предпочитат самотния начин на живот, живеят по двойки само по време на гнездене. Появява се нещо като жетони: мъжките се качват колкото се може по-високо върху дървото, демонстрират своето облекло, задушават върха и издухат пера, пеят силно и дълго време, опитвайки се да надминат противника и да покажат своята изключителност за жената. Понякога има сблъсъци между съперници, които завършват без увреждане на врага. Накрая, жената, гледайки изгледа от долния етаж или земята, прави своя избор.

След чифтосване женската търси място за гнездене и двамата партньори изграждат къща за следващия сезон. По правило мястото е дърво или някакъв разпръскващ храст. Освен това, жената може специално да избере растение, където други птици няма да гнездят точно - например, в гъсталаците на коприва. Къщата е много ниска от земята, често - блатиста и уволнена. Като строителни материали служат миналогодишните клонки, треви, стръкчета от житни растения и други растения, които растат наблизо. Подложката е направена много небрежно (треви и клонки изпъкнали във всички посоки), прилича на чаша с размери 16-20 сантиметра. Подът е оформен с собствени и чужди пухчета, пера, парчета вълна, трева и корени.

Единственото сцепление през лятото се случва през юни (въпреки че в южните, по-топлите райони това може да се случи през май). Женската снася от 3 до 6 яйца със синьо оцветени черупки, покрити с черни точки с дължина 18-21 милиметра. Женската се занимава с инкубация, а мъжката носи храна, предпазва гнездото и приятелката от нежелани посетители и пее песни.

След 12-15 дни, пилетата се излюпват, а пеенето спира - всички сили се дават за изхранване на децата. И първоначално само бащата се занимава с храна - майката възстановява силата си. Тогава тя започва да се грижи за потомството. Като храна родителите носят насекоми, звездни семена и овес. Децата са до родителите си в продължение на 15 дни, след което стоят на крилото и започват да живеят самостоятелно.


Основната диета е растителна храна - кълване семена се кълват, в началото на пролетта те хапане на пъпките на дърветата, растящи в района, върба catkins, те ядат трева семена (чадър растения, бобови растения, тръстика и тръстика), камъчета неузрели овес. Те обичат плодове (птичи череши, хвойна, орлови нокти, калина и глог). Понякога те хващат гъсеници и малки буболечки. Храната се добива във въздуха, не се спуска до земята.

В края на юли - началото на август птиците се преместват в по-топли райони - Индия, Южна и Югоизточна Азия. Живеещи в южните, по-топли райони, задържайте се до средата на септември. Те остават незабелязани. В сравнение с други птици, тя пристига в родните си земи доста късно - през май.

интересен

Лесно е да се намери лещно гнездо - мъжът постоянно забавлява приятелка, пеейки „титивитин”. Заради звуците, наподобяващи думата "леща", птиците и прякорът му. И само по време на токания и гнезденето можете да намерите и чуете тези червени птици. В други случаи те водят тих и спокоен начин на живот.

Леща обожават черешова череша и иргу - зад тях често летят до паркове, бране на дървета до последното зрънце.

Гледайте видеоклипа: Пет Малки Патета - Детски Песни - HeyKids (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org