Риба и други водни създания

Има ли розови делфини? Къде живеят розовите делфини?

Pin
Send
Share
Send
Send


Хората познават делфините още от древни времена. Общо има около 50 вида от тези наистина уникални животни. И почти всички от тях - жителите на топлите води на океаните. Има само малка суперсемейство, което включва четири вида животни, три от които са обитатели на сладки води - речни делфини. Един от тези видове е амазонският делфин, който също се нарича розов. Въпреки това, както се оказа съвсем наскоро, някъде в югозападната част на САЩ се издига истинско чудо - делфинът е силно розов на цвят.

  • Къде живее розовият делфин?
  • Очарователен спектакъл от света на природата - играта на делфините
  • Делфините ядат

Розово чудо

В Съединените щати в югозападната част на щата Луизиана се намира солено езеро Калсасю. През 2009 г. капитанът на местната корабоплавателна компания Ерик Руи открива и снима във водите на езерото делфин от най-редките розови цветове. Очевидно - това е единственият представител на китоподобните в света с цвят, който е толкова рядък в природата. Според капитан Руи уникално животно винаги се появява на повърхността в компания с още четирима роднини, един от които, както изглежда, е майка му, която не иска да пусне сина си.

Необичайният делфин е напълно социализиран. Неговото поведение не се различава от поведението на други животни от този вид. Отбелязано е само, че се появява по-рядко и остава на повърхността за по-дълго време от други индивиди. Според учените, делфинът е съвсем здрав и неговият необичаен цвят изобщо не е следствие от неблагоприятни условия на околната среда или вредна слънчева радиация. Уникалното животно гледа на света с червени очи, което показва албинизъм. Албинизмът е рядка генетична характеристика, характеризираща се с вродено отсъствие на меланин, вещество, което причинява цвета на очите, кожата и косата.

Така, уникалният розов делфин, според експерти, е албинос, въпреки че е напълно неразбираемо как е наследил такова рядко генетично качество.

Розови амазонски делфини

Въпреки това, ако говорим за редкия цвят на китоподобните, бляскавият делфин албинос не е толкова самотен, колкото изглежда. Inia, или амазонските речни делфини се раждат бледо сиви с бял корем. С възрастта тялото им става розово или синкаво. Как стана така, че делфините - първоначалните обитатели на солените води, се заселиха в реките? Смята се, че преди 15 милиона години нивото на Световния океан е било по-високо. Огромните територии на сегашната Южна Америка бяха под водния стълб. Когато океанът се оттегли, делфините остават в бившите територии.

Речните делфини са различни от всички известни океани. Те имат силно удължена кожена муцуна, наподобяваща клюн. Основната разлика е, че шийните прешлени на речния делфин не се сливат и главата може да се върти под ъгъл от 90 градуса. по отношение на тялото. Това е много удобно при плуване между наводнените дървета, които се намират в Амазонка и нейните притоци. Клонът на речните делфини по-рано от другите се отделя от общия прародител на китоподобните и се развива самостоятелно. Ето защо, заедно с общите черти, те имат някои характеристики, които ги отличават от представители на океанските делфини.

Розовите амазонски делфини са по-бавни от своите морски колеги. Обичайната скорост на движение е 3-4 км / ч, а максималната е около 18. Амазонските линии са игриви и любопитни, лесни за опитомяване, но трудно се обучават. Затова те рядко се срещат в аквариуми. Местните хора смятат делфините за свещени животни. След делфините рибарите намират плитчини риби. В допълнение, чужденците разпръскват пирани.

Речните розови делфини живеят в най-големите реки на Южна Америка - Амазонка, Ориноко, които текат през територията на Боливия, Перу, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Гвиана. Амазонските делфини са включени в Международната червена книга като застрашен вид.

Навици и поведение

В по-голяма степен тези делфини живеят цял ​​живот на едно място, само понякога (по време на сезонната миграция), както е отбелязано по-горе, те се движат.

По природа розовите делфини (inias) са любопитни и игриви. Те не са зле укротени, но изобщо не подлежат на обучение, тъй като са доста агресивни. Поради тази причина розовите делфини на практика не съдържат в океанариуми.

Трябва да се отбележи, че чужденците не се страхуват от пирани, които са пълни с вода от Амазонка, дори ги разпръскват. Във водите, където има амазонски делфини, туристите се чувстват сигурни, а рибарите на тях определят наличието на рибни училища.
Те водят самотен начин на живот и това не им пречи да общуват силно помежду си. Те публикуват до 12 различни звука - писъци с много високи тонове, писъци, скърцане, лай, кликвания и т.н. По всяко време на деня те водят доста активен начин на живот.

Въпреки че не плуват много бързо (по-малко от 3 км на час), те перфектно маневрират. Под водата делфините могат да останат до 2 минути. Когато се гмуркат, те търсят раци и риба.

До този момент продължителността на живота им не е изяснена.

Къде можете да видите такова чудо?

В басейна на Амазонка, включително цялата й речна система.

Приближете се до гигантските водни лилии на Victoria Regia, растящи в някои райони на Амазонка

И ТУК, ще научите всичко за другите риби, живеещи в този регион, гигантът Арапайме

Това означава, че Островът може да се намери във водите на Бразилия, Боливия, Северна Перу и Венецуела.

Освен това, притоците на Амазонка са свързани с река Ориноко, така че лесно може да се види и там.

Те също живеят в Латинска Америка, а размерът на реката или езерото няма значение.

Местообитанието на тази риба е наистина страхотно.

Водите на Амазонка са почти бели, поради невероятно количество тиня. Те са почти непрозрачни.

Листата на най-голямата водна лилия в света се люлеет на повърхността си, а на бреговете растат различни дървета - папая, хининови дървета, много палмови дървета.

В обикновения живот амазонските делфини са много консервативни и не са склонни да сменят местата си.

Единствените изключения са сезонните миграции. Когато нивото на водата в реката падне, те търсят по-дълбок канал.

Когато потокът от реки често се забавлява на наводнените низини. И когато настъпи дъждовния сезон, те могат да променят басейна на една река в друга.

Тези делфини, за разлика от обичайното за нас Черно море, живеят сами и се събират в големи групи само по време на размножителния период.

репродукция

Често можете да срещнете двойка делфини - майка и дете.

Естеството на репродуктивната ина все още не е проучено.

Предполага се мъжете се бият помежду си за жената.

Последното, след появата на бебето, дълго време живееше в плитки води.

Все пак, няма хищници и достатъчно храна много по-лесно е за младите да се издигнат от плитка дълбочина, за да придобият въздух.

Майката храни бебето с мляко за около година. Но заедно те остават до 3 години.

А възможността за възпроизвеждане на делфините достига само 5 години.

Тогава те се събират в пакети, а в процеса на борба за женската често се ухапват за перките. А понякога и до смърт.

Общият живот на inium в природата все още не е известен.

Поради самотния начин на живот, буто няма йерархия.

Това обаче не им пречи да шумно комуникират помежду си.

Те правят около 10 до 12 различни звука. - писъци, писъци с високи тонове, лаене, хленчене, ехолокационни кликвания ...

Inia обикновено водят доста активен начин на живот, независимо от времето на деня.

И нека не плуват прекалено бързо (само до 3 километра в час), но в същото време са отлични при маневриране.

При гмуркане те могат да останат под вода до 2 минути.

В такива моменти ириите търсят рибите или раците, които се крият в калта.

Най-често амазонските сладководни делфини търсят храна в близост до водопади или речни устия, както и край брега.

Водата в тези места не е много прозрачна, така че лъкът трябва да разчита повече на слуха и неговите способности за ехолокация.

Средно на ден делфинът яде около 12 килограма дребна риба.

Те няма да откажат костенурка или рак за десерт.

12 килограма е около 2 процента от масата на Inia, което обяснява пълнотата на делфина.

Често амазонските делфини обединяват усилията си с огромни видри или други делфини - тукаши, за да уловят съвместно плитчините риби.

Освен това, те играят много важна роля за поддържането на речните екосистеми.

Ядат, освен другите риби, пирани, те са мощен възпиращ фактор за неконтролираното размножаване на тази риба.

Живеейки в дивата природа, iniii са много любопитни и обичат играта.

Освен това те никога няма да оставят ранен роднина.

Те не се страхуват от лодки, често плуват до тях и ловуват за уплашената от тях риба.

Основните врагове на bowto са анаконди, ягуари или блъф акули.

Хората не са включени в този списък, тъй като няма особено значение в извличането на амазонски делфини.

Месото е твърде твърдо, много малко мазнини и кожата може да се използва само на амулети и щитове.

Преди това тези делфини бяха уловени и убити от рибари, тъй като чужденците са големи фенове на счупването на мрежите и яденето на риба, уловена в тях.

но сега в Латинска Америка това е забранено от закона.

Разберете какво място заема Перу на картата на света

Или прочетете ТУК за столицата на тази страна - град Лима

Местните вярват, че другите са свети. Няколко легенди са свързани с тези делфини.

Според един от тях, през нощта един бант се превръща в красив млад мъж, който отвлича жени да продължат клана си.

От друга страна, Индия всъщност е зъл вещица, която е младеж в образа на красиво дългокоси момиче.

В тази форма тя примамва момчетата на брега на реката, където тогава ги обгръща и с триумфиращ вик се хвърля във вълните, като потапя жертвата си.

Но ако не се страхувате от тези стари приказки, а желанието да видите рядка риба се е увеличило - тогава е време да се подготвите за пътя.

Къде да търсите

Можете да отидете най-лесният начин - да се организира екскурзия до всяка страна в Южна Америка, която обещава да пътува из Амазония (обикновено в описанието винаги се споменава възможна среща с буто).

Например, Пътуване до Еквадор за 17 дни ще ви струва около $ 3500 на човек.

Можете да се възхищавате на амазонския делфин, като закупите обиколка до Латинска Америка в туристическа компания.

Посещавайки няколко страни (например Аржентина, Венецуела и Бразилия), вие увеличавате шансовете си да видите Индия.

Разберете защо Аржентина прави най-доброто вино.

И ТУК ще видите платото на Рорайма и ще откриете прекрасния свят

Тази статия ще ви разкаже за великия град и курорт Натал в Бразилия:
http://latintour.ru/braziliya/br-goroda/natal.html

Това ще ви струва около $ 8,000 за 14 дни за един.

Ако не искате да бъдете разсеяни от проверка на други атракции, но Искате да се слеете с природата - изберете обиколка на Амазонка.

Това ще струва средно $ 1200 за 8 дни.

През това време ще посетите националния парк и резерватите и бъдете сигурни, че ще видите розовия речен делфин.

Нека да обобщим:

  • Амазонските делфини не живеят в плен
  • имат невероятен розов цвят,
  • имат плътно тяло с тясна глава и тънка опашка,
  • Те могат да бъдат открити в басейните на реките Амазонка и Ориноко,
  • повечето живеят сами
  • ядат риба, раци и костенурки,
  • свободни професии са добри и любопитни,
  • нямат търговска стойност
  • защитени от закона
  • Можете да ги видите, да отидете на обиколка на Амазонка или Латинска Америка.

Как изглежда

От четирите съществуващи досега речни делфини, амазонецът е най-големият. Дължината на тялото на възрастните индивиди може да достигне 2,5 м, а теглото - 200 кг, докато мъжките значително надвишават женските по размер. Тяхното масивно вретенообразно тяло се изтънява към опашката, а главата завършва с тънък човка, покрит с къси влакна. Обратно, гръбната перка има дълъг тесен хребет или гърбица. Дяловете на гръдната и опашната перка са кръгли и широки, често с протрити ръбове. Цветът на тялото се променя, когато порасне. Цветът на младите индивиди е бледо сив, а при възрастните е розов или син гръб и лек корем. Делфините, живеещи в реките, са по-леки от техните езерни колеги.

Лайфстайл и биология

Амазонските делфини са заседнали, леко се движат поради колебанията в нивата на водата във водните обекти. По време на сухия сезон те се придържат към долините на големи реки, за да се предпазят колкото се може повече от дехидратация. И по време на разлива могат да се придвижват от един речен басейн към друг директно на наводнената земя. Те живеят поотделно или по двойки, често можете да видите жена с теле, много по-рядко - групи до шест индивида. Те са спокойни и бавно движещи се животни, които плуват много по-бавно от повечето други делфини. Средната скорост на движение е 2.2 км / ч, а максималната - 22 км / ч. Но в същото време те са изключително маневрени, способни да се гмуркат ловко и лесно да изскочат от водата. Диетата на амазонските делфини се състои главно от малки риби. Те дори ядат пирани, раци и амазонски костенурки!

Основните сетивни органи на амазонските делфини са слух и миризма. Въпреки малките си очи, зрението им е добре развито, подобно на други делфини, те използват ехолокация за лов и ориентация в подводната среда. Размножителният процес на вида не е проучен достатъчно. Учените смятат, че това са полигамни животни. Бременността продължава 11 месеца, около година жената захранва бебето с мляко. Средно майката и бебето остават заедно за около три години, а интервалът между ражданията може да бъде до 36 месеца. Началото на пубертета зависи от дължината на тялото и обикновено настъпва с пет години. Сред естествените им врагове най-опасни са тъпите акули, черните каймани, ягуарите и анакондата. Неизвестна точна продължителност на живота.

В природата има 32 вида делфини, които живеят в морето и 4 вида речни делфини. В допълнение към амазонския, китайския и гангския делфините живеят в реки, езера и язовири, а лапландският делфин може да живее в прясна и солена вода.

Вписана в Червената книга

Делфинът на Амазонка е включен в Червения списък на Международното общество за опазване на природата със статут на защита на ДД. Този вид няма търговска стойност. Въпреки това, част от населението на населението умира поради инцидентно удряне на риболовните мрежи, или умишлено е унищожено от рибари в отговор на увреждане на съоръженията. Днес тази варварска практика се наказва със закон. Някои части от тялото на амазонските делфини отиват за нуждите на традиционната медицина. Местните лечители използват мазнините на тези бозайници, за да приготвят различни традиционни отвари и мехлеми, предимно за ревматизъм. Най-голямата опасност за вида е промишленото замърсяване на реките с пестициди и тежки метали, както и обезлесяването, което води до намаляване на снабдяването с храни и загуба на природни местообитания. В сравнение с други видове речни делфини, положението на амазония е относително стабилно. В момента няма ясни тенденции за намаляване на броя или намаляване на обхвата.

класификация

царство: Животни (Animalia).
тип: Хордата (Chordata).
клас: Бозайници (Mammalia).
Поръчка: Кюлци (Odontoceti).
семейство: Inia (Iniidae).
Род: Inii (Inia).
Изглед: Амазонски делфин (Inia geoffrensis).

вид

Тези делфини имат доста стръмен чело, сравнително тънък и леко извит надолу клюн, произволно оформен с къси четина на долната и горната челюст, добре оформена врата, която позволява на животното да завърти главата си надясно и наляво на 90 градуса. Вместо гръбната перка - гърбица. Пълно тяло, леко изтънено към опашката.

Характерна особеност на розовите делфини може да се нарече структурата на окото. Той се различава от структурата на очите на други китоподобни, тъй като лещата и роговицата са жълти на цвят, като по този начин предпазва очите на делфините от слънчева светлина. Тя създава ефекта на "слънчевите очила".

Цветът на тялото е розов, сиво-син или почти бял.

Учените са идентифицирали няколко възможни причини за появата на такъв необичаен цвят при делфините. Основните са:

розов цвят, придобит поради многобройни рани и служи за привличане на индивиди от противоположния пол

Розовият цвят се осигурява от близостта на капилярите към повърхността на кожата

генетична характеристика, чиято характеристика е съдържанието в тъканите на голямо количество червен пигмент или комбинация от всички тези фактори едновременно.

Хранене и начин на живот

В зависимост от флуктуацията на нивото на водата, розовите делфини могат да мигрират, но предимно тези животни са заседнали. Обикновено делфините се държат един по един, рядко по двойки, още по-рядко могат да бъдат посрещнати от групи, които се състоят от 4-6 индивида. Големите стада се наблюдават само на места, където се натрупва храна или по време на активната репродукция.

Основната храна на розовите делфини е дребната риба, а възрастен човек яде 9-12 кг на ден. В допълнение, структурата на челюстта и зъбите им позволява да се насладят на речни костенурки и раци.

Место для охоты часто выбирают недалеко от берега или в устьях рек, где мутность воды является дезориентирующим фактором для рыбы, что делает охоту на нее гораздо легче.

В природе розовые дельфины достаточно игривы и весьма любопытны. Они всегда проявляют заботу о своих раненых или попавших на мель сородичах.

В неволе животные, как правило, не живут дольше 33 месяцев, о продолжительности их жизни в природе данных нет.

Предположительно, розовые дельфины полигамны. Признаци на полигамията, въз основа на които са направени такива заключения, са агресивното поведение на мъжките и половия диморфизъм. Често ухапвания и ожулвания могат да се видят по тялото на мъжките - това са следи от борбата за женската.

Розовият речен делфин е уникално създание, което благодарение на необичайното си оцветяване привлича туристи от цял ​​свят. В аквариумите и аквариумите те се съхраняват много рядко, поради естествената им агресия.

Гледайте видеоклипа: Ed Yong: Suicidal wasps, zombie roaches and other parasite tales (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org