Птици

Албатрос - морска птица

Pin
Send
Share
Send
Send


Най-легендарната морска птица, разбира се, може да се нарече албатрос. В семейството, към което принадлежи, има само около двадесет вида. Но по отношение на размера и дължината на крилото се откроява странстващият албатрос. Той заслужава слава благодарение на любовта към дългите пътувания над морската повърхност. Самата птица е много невероятна, нека погледнем отблизо.

Защо така се наричат ​​скитащи албатроси?

Смята се, че името на птицата е дошло с испански навигатори през петнадесети век. Тогава те нарекоха всички големи птици алкатаз. Британците произнесли думата по свой собствен начин и звучеше като "албатрос". Името е фиксирано навсякъде.

Поради физиологичните особености, албатросовото скитане по време на полет прекарва по-голямата част от живота си. Произходът на името е свързан с този факт. Много често можете да видите как птицата придружава корабите. Всъщност албатрос се държи като истински скитник, постоянно скитащ от едно море в друго и само от време на време се приземява на океански острови.

Как изглежда един скитащ албатрос?

Възрастните птици имат напълно бяло оперение, с изключение на малки черни пръски по гърба на крилата. Младите хора са малко по-различни по вид. Nestlings имат кафяво оперение, което само избледнява с времето и става бяло. Ехото на "младия" цвят обикновено се срещат на гърдите като малка ивица.

Пух албатрос покрива тялото с твърд и плътен слой. Оперението е леко и топло, с физически свойства, близки до лебеда. Като правило лапите са бледо розови на цвят, а очите са тъмнокафяви. Законопроектът е мощен, което кара някои птици да блудстват със зловещ албатрос.

Описанието на очевидци е просто невероятно. Някои пътници казват, че албатрос е почти с размер на мъж. И наистина, дължината на тялото достига почти 120 сантиметра. Но по-поразителен размах на крилата, който може да бъде повече от три метра!

Пътник на местообитанието албатрос

Албатросът с право може да се нарече голяма и силна птица. Тя тихо лети на хиляда километра над водната повърхност. Ето защо, в дома може да се счита не земя, но океани и морета. Halo местообитание на този пътник - вода в непосредствена близост до ледената Антарктида и южните брегове на Африка, Австралия и Америка. Индивидите могат да бъдат открити в северното полукълбо на планетата, но изключително рядко.

Блуждаещ албатрос: храна

Като правило тази птица предпочита риби, ракообразни и главоноги като мекотели. Албатрос ги хваща на повърхността на водата или се гмурка зад тях на плитка дълбочина. Най-често го прави на тъмно. Тази величествена птица обича да печели по време на буря, тъй като много вълни се хвърлят на брега.

Блуждаещият албатрос не се отвращава от отпадъци, които се хвърлят от кораби. Затова много често е възможно да се види как тази птица придружава кораби, плаващи далеч от брега, надявайки се да пресече нещо ядливо. Има хора, които се заселват в риболовни зони (например на патагонския шелф или на Фолклендските острови). Там албатросите заедно с буревестниците се превръщат в банални мършачи и се хранят с отпадъци от производството на морски дарове.

Албатросът е хищна птица, затова има доста кръвожадни случаи с мъж. Мъртвите хора, които се опитаха да избягат от бурята, бяха открити с осакатени лица и счупени очи. Експерти потвърдиха, че това е направено от албатрос. Един капитан каза, че е бил свидетел на нападението на тази птица на моряк. Такива случаи са били, но са по-скоро изключение.

Живот в полет

Както вече споменахме, по-голямата част от живота на тази птица е в полет. Всеки ден тя може да покрива разстояние от двеста до хиляда километра. Този факт се обяснява с физиологичните особености. На първо място, заслужава да се отбележат кухите кости и въздушните възглавници, благодарение на които блуждаещият албатрос тежи много малко. Размахът на крилата до четири метра е идеален за аеродинамични условия.

Такива физиологични характеристики позволяват на албатроса да използва въздушни течения, когато летят. На практика мускулното усилие не се прилага. Птицата затваря крилата си само по време на излитане и кацане, а останалата част от времето се издига. И така може да продължи с часове. А скитащи албатрос земи само за разплод. Над петнадесет метра над водата не се издига. При ниски температури на въздуха и в безветрени дни лети още по-ниско. Птицата много обича бурите и се движи перфектно срещу вятъра.

Орнитолозите вярват, че за десет дни пет хиляди километра лесно могат да преодолеят скитащи албатроси. Лайфстайл - постоянни полети и това е норма за пътуващите птици. Беше описан един интересен случай за околните индивиди. Албатросът е бил освободен в Тасманово море и шест месеца по-късно е намерен в Южна Джорджия. След около шест месеца птицата вече се е срещала край бреговете на Австралия. Орнитолозите вярват, че блуждаещите албатроси през целия си живот могат да направят няколко обиколки на света.

Удобства за излитане и кацане

Смята се, че скитащият албатрос никога не седи на водата. Разбира се, това е мит. Цялата храна на птицата (ракообразни, риби и мекотели) само веднъж живее във вода. Нещо повече, албатросите дори се гмуркат зад нея до малка дълбочина.

Но на палубата този пътник се опитва да не кацне. Това се обяснява с факта, че поради къси крака и дълги крила е трудно албатрос да се издигне във въздуха от равна повърхност. Същият е случаят с издигането от повърхността на водата в спокойствие. Албатрос, скитащ в такова време, седи на морето дълго време, издига се тежко и неохотно във въздуха. За да направите това, трябва да работите усилено.

Първо, птицата набира скорост, избутва краката си от повърхността. След това лети ниско над повърхността на морето, понякога размахвайки крилата си. И отново попада на водата. Така че докато най-накрая се издигне във въздуха.

При кацането на албатроса изглеждат по-интересни. Птицата издърпва преплетени крака напред и отваря широко крилата си. След това внимателно докосва стъпалата на водната повърхност, като повдига пръски. Така че, сякаш на ски, албатросът се плъзга няколко метра, след което постепенно сгъва крилата си.

Начин на живот на пътешественика за птици

Албатросът е единична птица, но се събира в колонии само по време на гнездене. Странникът предпочита моногамни отношения, следователно образува двойка през целия живот. Връзката е нарушена, ако партньорът умре или пилетата не успеят да се размножат. Едва тогава албатросът търси друга двойка за размножаване.

Този пътник живее средно двадесет години. Някои от тях все още са пилета от хищници. Но си струва да се отбележи, че има информация за лица, живеещи до петдесет години.

Характеристики на периода на сватбата

Животът на тази птица е достатъчно дълъг, но няма много потомци. Обикновено започва да се гнездят не по-рано от осем години, а следващите пилета се излюпват само след няколко години.

Размножителният сезон започва през декември, след това колониите се събират. А скитащото албатросово местообитание за гнездене избира по-топло. Това са подантарктическите острови, Macquarie, Kerguelen, Crozet и Южна Джорджия. Гнездото е оборудвано с скали, скалисти склонове и изоставени брегове, които са добре издухани от вятъра.

Преди да се чифтосвате, скитащите албатроси изпълняват специален танц. По време на нея женските и мъжките разпръскват широко крилата си, търкаят човките си, покланят се и си отиват един към друг. Ритуалът продължава дълго време и завършва с издигане на главата до небето с излъчване на силен вик.

Инкубационен период на скитащи албатроси

Оборудвайте партньорите на гнездото заедно. За целта те използват стари съоръжения или правят нови от трева, мъх и цветя. Гнездото е доста голямо (около един метър в ширина и тридесет сантиметра в дълбочина). Скитането на албатросите поставя само едно яйце, но доста голямо, половин килограм тегло.

Излюпването продължава осемдесет дни. През това време партньорите се следват на всеки две седмици. Но все още предимно мъжки се грижи за гнездото. В търсене на храна той може да напусне женската за един месец и да лети няколко хиляди километра. По време на излюпването птиците могат дори да загубят около петнадесет процента от теглото си.

Грижа за пилетата

След излюпването на пилето, жената и мъжът го наблюдават от седмица. През първите двадесет дни родителите ежедневно хранят младия албатрос. По-късно те го правят по-рядко, но дават повече храна. В интервалите между храненията, пилето е оставено на мира, така че често става плячка за хищници.

Така че младият индивид е в гнездото още осем месеца. Разбира се, при такива условия скитащите албатроси не могат да гнездят често. Обикновено тези птици придобиват потомство веднъж на всеки две години. Ето защо, в същото време можете да видите как някои партньори хранят пилетата, докато други двойки просто излюпват яйца.

Щом видиш скитащ албатрос, никога няма да го забравиш. Размерът и начинът на полета са просто невероятни и ще останат в паметта завинаги.

Описание, видът на албатроса

Тази величествена морска птица е член на отряда на гнездото, Международният съюз за опазване на природата разделя огромното семейство албатрос на 4 рода с 22 вида, но дебатът за броя все още е в ход.

Някои видове, например кралски и скитащи албатроси, надминават разстоянието на крилата (над 3,4 м) от всички живи птици.

Оперението на възрастните е изградено върху контраста на тъмния връх / външната част на крилата и белия гръден кош: някои видове могат да бъдат почти кафяви, други - бели като мъжки от царския албатрос. При младите животни окончателното оцветяване на перата се появява след няколко години.

Мощният клюн на албатроса завършва с закачена предна челюст. Благодарение на дългите ноздри, опънати заедно, птицата се чувства силно миришеща (което не е типично за птиците), което "го води" до кърмата.

На всяка лапа няма заден пръст, но има три предни, обединени от мембрани. Силните крака позволяват на целия албатрос да ходи по повърхността на земята без усилия.

При търсенето на храна албатросите са способни да покриват значителни разстояния с малък разход на енергия, използвайки наклонен или динамичен скок. Крилата им са подредени така, че птицата да може да се мотае във въздуха за дълго време, но не надвива дългия полетен полет. Активното крило на крилото прави албатроса само по време на излитане, като разчита допълнително на силата и посоката на вятъра.

Когато се успокоите, птиците се люшкат на повърхността на водата, докато първият порив на вятъра им помага. На морските вълни те не само почиват на пътя, но и спят.

Това е интересно! Думата "албатрос" произлиза от арабския ал-ţaţţās ("водолаз"), който на португалски диалект започва да звучи като алкатраз, след това мигрира на английски и руски език. Под влияние на латинския albus ("бял"), alcatraz малко по-късно се превръща в албатрос. Алкатраз - така нареченият остров в Калифорния, който съдържаше особено опасни престъпници.

Местообитание в дивата природа

Повечето от албатросите живеят в южното полукълбо, като се заселват от Австралия до Антарктика, както и в Южна Америка и Южна Африка.

Изключенията включват четири вида, принадлежащи към рода Phoebastria. Три от тях обитават северната част на Тихия океан, от Хавайските острови до Япония, Калифорния и Аляска. Четвъртият вид, албатрос Галапагос, се храни от тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка и се вижда на Галапагоските острови.

Районът на разпределението на албатросите е пряко свързан с тяхната неспособност за активни полети, поради което пресечната точка на екваториалния спокоен сектор става почти невъзможна. Само албатросът Галапагос се е научил да покорява въздушните течения, генерирани от студения океански поток на Хумболт.

Орнитолозите, използващи сателити за проследяване на движението на албатросите над океана, установиха, че птиците не участват в сезонните миграции. Албатрос лети до различни природни зони след приключване на размножителния сезон..

Всеки вид избира своя територия и маршрут: например, южните албатроси обикновено отиват на циркумполарния свят.

Екстракция, диета

Видовете албатроси (и дори вътревидови популации) се различават не само в местообитанията си, но и в гастрономическите предпочитания, въпреки че хранителната им база е приблизително еднаква. Единствената разлика е делът на конкретен източник на храна, който може да бъде:

  • риба
  • главоноги,
  • ракообразни,
  • жив организъм съставящ планктон
  • мърша.

Някои предпочитат да се хранят с калмари, други - с крил или риба. Например, един от двата „хавайски“ вида, тъмносивия албатрос, се фокусира върху калмарите, а вторият, чернокрак албатрос, върху рибата.

Орнитолозите са открили, че някои видове албатроси охотно ядат мърша, По този начин скитащите албатроси се специализират в умирането на калмари по време на хвърляне на хайвера, изхвърлени като риболовни отпадъци и също отхвърлени от други животни.

Стойността на падането в менюто на други видове (като сивоглави или чернобройни албатроси) не е толкова голяма: по-малките калмари стават тяхна плячка, а смъртта обикновено отива бързо на дъното.

Това е интересно! Не толкова отдавна, хипотезата, че албатросите вдигат храна на повърхността на морето, е била разсеяна. Те бяха снабдени с ехолоти, измерващи дълбочината, до която птиците потънаха. Биолозите са открили, че няколко вида (включително блуждаещи албатроси) се гмуркат с около 1 м, докато други (включително опушен албатрос) могат да паднат до 5 м, увеличавайки дълбочината до 12,5, ако е необходимо.

Известно е, че албатрос печели храна през деня, гмуркане за жертвата не само от водата, но и от въздуха.

Начин на живот, врагове на албатрос

Парадоксът - целият албатрос, почти без естествени врагове, в нашия век са на ръба на изчезване и са взети под закрилата на Международния съюз за опазване на природата.

Основните причини, които доведоха птиците до тази съдбоносна линия, бяха:

  • тяхното масово унищожение в името на пера за дамски шапки,
  • въведени животни, чиято плячка са яйца, пилета и възрастни птици,
  • замърсяване на околната среда
  • смърт на албатроси при риболов с парагади,
  • изчерпване на запасите от океански риби.

Традицията да се ловуват албатроси произхожда от древните полинезийци и индианци: благодарение на тях изчезнаха цели популации, както и отец. Великден. По-късно европейски моряци, които хванаха птици за украса на маса или спортни интереси, направиха своя принос.

Пикът на убийствата пада върху периода на активно заселване на Австралия, като се прекратява с появата на законите за огнестрелните оръжия, През предишния век албатросът с бяла подложка почти напълно изчезна, а ловците на пера се стреляха безмилостно.

Важно е! В днешно време албатросът продължава да умира поради други причини, включително поглъщането на куките на риболовните съоръжения. Орнитолозите са изчислили, че това е най-малко 100 хиляди птици годишно.

Следващата заплаха идва от въвежданите животни (мишки, плъхове и диви котки), които опустошават гнездата и атакуват възрастни индивиди. Албатросите нямат никакви отбранителни умения, тъй като са се отдалечили от диви хищници. Донесено е добитък. Амстердам стана непряката причина за намаляването на албатросите, тъй като ядеше трева, където птиците се криеха гнезда.

Друг рисков фактор е пластмасовите остатъци, които се утаяват в стомасите, непроварени или припокриващи храносмилателния тракт, така че птицата да не чувства глад. Ако пластмасата стигне до пилето, тя спира да расте нормално, тъй като тя не изисква родителите да се хранят, като изпитва фалшиво чувство за ситост.

Сега много агенции за опазване на околната среда разработват мерки за намаляване на обема на пластмасовите отпадъци, които попадат в океана.

продължителност на живота

Албатросите могат да се припишат на дълготрайни птици сред птиците, Орнитолозите оценяват средната си продължителност на живота около половин век. Учените се основават на наблюдения на единичен екземпляр от вида Diomedea sanfordi (кралски албатрос). Той е бил пръстен, когато вече е бил в зряла възраст, и е последван от още 51 години.

Това е интересно! Биолозите предполагат, че пръстеновидните албатроси са живели в естествената си среда поне 61 години.

Развъждане на албатрос

Всички видове демонстрират филопатичност (лоялност към мястото на раждане), връщане от зимуване не само на родните си места, но почти до гнездата на родителите си. За разплод изберете острови с скалисти пещери, където няма хищни животни, но има свободен достъп до морето.

В албатроса има късна плодовитост (на 5 години), и те започват да се чифтосат дори по-късно: някои видове не са по-рано от 10 години. Альбатрос со всей серьезностью подходит к выбору спутника жизни, которого меняет только при отсутствии у пары потомства.

Несколько лет (!) самец приглядывает себе невесту, наведываясь в колонию из года в год и ухаживая за несколькими самками, С каждым годом он сужает круг потенциальных партнерш, пока не останавливается на единственной.

В албатроса има само едно яйце, а ако случайно бъде унищожено, женската слага второто. Гнездата се изграждат от околните растения или земя / торф.

Това е интересно! Phoebastria irrorata (Galapagos albatross) не си прави труда да издигне място за гнездене, предпочитайки да преобърне положено яйце по колония. Често го отвежда на разстояние от 50 метра и не винаги може да гарантира безопасността.

Родителите седят на съединителя на свой ред, без да се издигат от гнездото от 1 до 21 дни. След раждането на пилетата, родителите ги затоплят още три седмици, хранейки ги с риба, калмари, крил и леко масло, което се произвежда в стомаха на птицата.

Първият полет на малките албатроси става след 140-170 дни, а представители на рода Diomedea още по-късно - след 280 дни. Издигайки се на крилото, пилето вече не разчита на родителската подкрепа и може да напусне гнездото си.

Гледайте видеоклипа: Albatros - Sada znas sta je ljubav (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org