Птици

Голям пъстър кълвач - гората сестра

Pin
Send
Share
Send
Send


  • дял
  • За да кажа
  • За да препоръчате

Great Spotted Woodpecker е красива, шумна и много полезна птица. Може да се види, по-точно, да се чува в парковете, в градините, в горските пояси. Пъстрата птица, която скачаше по багажника и я кълвяше с клюна си, е кълвач, често наричан горски здравен служител. Как живее той? Какво яде през зимата, когато няма насекоми? Как да си направите чифт? Предлагаме на Вашето внимание най-интересните факти за големия пъстър кълвач. Може би някои от тях ще ви изненадат.

Обща информация

Всеки вид птица се отличава с уникална характеристика. Плешивият орел има огромни гнезда, колибрите имат малки размери, паунът има шикозна опашка, а големият кълвач има много дървета. Любителите на горските разходки от ранната сутрин до залеза могат да чуят характерния му „тук-тук“. Кълвачи удари по багажника приличат на барабани. Всеки път той трае само 0.6 секунди, през които птицата има време да направи до 13 удара (според други данни до 23). Ако чуете точно такива звуци, това означава, че големите пъстра кълвачи са започнали период на чифтосване. Когато една птица достигне под кората на бръмбар, звуците могат да бъдат напълно различни.

Кълвачите са познати на хората от много векове. Те дори се споменават в митове и легенди. Именно тази птица помогнала на вълка да нахрани Рем и Ромул, които станали основателите на Рим.

В Европа, по време на неолита, е имало култ към кълвача. През III в. Пр. Хр. „Барабанистите” на гората са били високо почитани от сабините. Едно от родовете им носи името на кълвач. Следователно птицата е била почитана и никога не я е наранила.

хабитат

Голям пъстър кълвач може да се намери на обширни райони на Евразия - от Скандинавия и Иберийския полуостров на запад, до Курили и Япония на изток, от Лаос на юг до Западен Сибир на север (67 ° N. W). Този вид кълвачи живее във Великобритания, на полуостров Кола, в Иран, на Корсика, в Сицилия и Сардиния, в Китай и Монголия, в Украйна и други европейски страни. В Русия, големият петнист кълвач се намира на цялата европейска територия, включително и в Московска област. Той също така живее в Камчатка, Курили, Сахалин, Закавказие, Крим, Арктика и Урал.

Кълвачите от този вид живеят дори в Африка - в северните райони на Алжир и Тунис (до подножието на Великия атлас), на Канарските острови, в Мароко.

Тези птици се заселват навсякъде, където растат широколистни или иглолистни дървета. Ако има избор, кълвачите предпочитат бор, но могат да живеят сред маслини, тополи, рододендрони, дъбове, праскови, брези. Само тъмни блатни смърчови гори, които не харесват. В такива гори няма голям петнист кълвач.

Този вид е по-лоялен към човека от други, затова може да се засели в паркове и на частни парцели.

Описание на големия пъстър кълвач

Видима и разпознаваема тази птица прави червената "шапка". Вие грешите, ако мислите, че всички пъстри кълвачи го "носят". Тази „прическа” от малки деликатни пера с едва забележими черни инсулти е характерна само за младите индивиди от двата пола. При възрастните птици, в процеса на ежегодни лилии, черните пера заменят червените пера. Мъжките на гърба на главата са само червена ивица. Според нея, те могат да бъдат разграничени от жените. И двата пола имат яркочервено подновяване. Останалата част от тялото на големи пъстра кълвачи е украсена с мастила и бели пера. Те са черни със сини оттенъци, глави, опашка и горната част на главата. Същото цветово пера на крилата на крилата. Черна ивица, като мустаци, се простира от човката на кълвач до врата.

Бели или кафеникаво-бели на пъстри бузи, чело, корем, рамене и крайни пера. На перата има и бели петна.

Тази птица е малка по размер, но не и най-малка. Тежи до 100 грама. Дължината на тялото е от 22 до 27 см, размахът на крилата е до 47. За сравнение, отбелязваме, че малкият петнист кълвач тежи до 26 грама, размерът на тялото му може да бъде от 14 до 16 см, а размахът на крилата е до 30. Не могат лесно да се объркат експертите. птици от тези два вида, като вземат малкия кълвач за млад индивид.

Лапите на големия кълвач са тъмнокафяви. Клюнът е черен с оловен блясък, много мощен, с форма на длето. Ирисът на повечето кълвачи има кафяв цвят, но понякога е червен.

Подобни видове

В нашите гори можете да срещнете сирийския кълвач, който е много подобен на големия пъстър. По размер е малко по-малък. Така теглото му е до 80 грама, а дължината на тялото е до 23 см. На пръв поглед е невъзможно да се разграничат птиците от този атрибут. Разберете какво един кълвач пред вас, можете да от "антени", дърпа от човката. При сирийците те отсъстват или са прекъснати по бузите. Също така представители на този вид имат бели петна по раменете си, които имат по-дълга форма.

Още един вид кълвачи живее в руските гори, което е много подобно на голямото пъстро. Този представител е облечен в бяло. Тя е малко по-голяма. Теглото му може да достигне до 140 грама, а дължината на тялото - до 31 см. Но основните разлики се крият в цветовете. Белият гръб е розов, гърбът е бял и няма бели петна по раменете.

Характеристики на поведението

Ако характеристиката на голям пъстра кълвач да се даде с няколко думи, те ще бъдат така: индивидуалист, ярък, забележим, много шумно. Орнитолозите знаят, че този конкретен вид е най-крещящ. Птицата е в състояние да се възмущава, да се радва, да защитава своята територия, да показва своята кухина, да убеди жената да се чифтосва. Всичко това е придружено от викове с различна височина и честота. Големите пъстри кълвачи изразяват емоциите си при най-малката провокация. Ако той не е зает да смаже конусите, той крещи точно така. В "речника" орнитолозите разграничават "удар", "cr-cr", "ki-ki" и други звуци, които не могат да бъдат написани с човешки букви. Съгласен съм, че е трудно да не се обърне внимание на такъв гръмогласен писък.

Добре е, че големите пъстра кълвачи обичат самотата. Представете си каква би било, ако отиваха на стада! Въпреки това, те предпочитат да имат индивидуална територия, входа за която са затворени. В противен случай собственикът веднага започва да демонстрира заплахи. Той сяда пред неканения гост, разтърсва пера на главата си, отваря клюна си и започва да крещи (вероятно предполага, че непознатият). Освен това, собственикът на сайта започва да чука на багажника и да лети над чужденеца. Ако това не работи, тогава отидете с крила и клюн.

Площта на притежание на всеки пъстра кълвач варира от 2 до 25 хектара, което зависи от плътността на горските насаждения и количеството на фуражите.

Дори съвместно хранене на пилетата, мъжът и жената от големия пъстър кълвач произвеждат за тях храна на различни краища на парцела.

Можете да видите натрупването на тези кълвачи само по време на периода на нашествие (птиците се събират в големи стада и се скитат в търсене на нови територии).

Какво яде голям пъстър кълвач? Вие грешите, ако мислите, че само бръмбари. Насекомите формират основата на диетата му само в сезон, т.е. от средата на пролетта до средата на есента. През това време кълвачи унищожават бръмбари, листни клюки, калинки, мряна, бръмбари, мравки, насекоми с чучулиги и десетки други видове насекоми. Орнитолозите са открили до 500 различни индивиди в стомасите на птиците. С клюн, кълвачите правят дупка в багажника и с дълъг тънък език изваждат от него бръмбар или ларва.

Понякога кълвачите кълват охлюви, могат да ядат малки ракообразни. Те не отказват от плодове, плодове, ядки.

Кълвачите не са хищни птици, но ако възникне такава причина, не пренебрегвайте да опустошите гнездата на по-малките птици (цици, рогове, зъбци, мухоловки), ядете яйца и дори пилета.

През пролетта кълвачи рушат мравуняци, кълват насекоми, пълзящи не само по дърветата, но и на земята.

През зимата превключват на семена, ядки, жълъди. Методът за получаване на тази храна също е много интересен. Кълвачите намират или конструират сами специални наковални, които са пукнатина в багажника или в разклонени клони. Те вмъкват конус в пролуката и след това започват да го счупват с клюна си. Всеки кълвач си прави няколко такива наковални. Орнитолозите ги преброиха до 56 броя на един обект, а под дървото на „трапезарията“ понякога бяха събрани до 7 хиляди единици шишарки.

Има дори мърша в менюто на големи петнисти кълвачи, които те също не избягват. Именно този вид може да се установи близо до жилището на човека, където често се хранят на сметища, като ядат хранителни отпадъци.

репродукция

Големите пъстри кълвачи обикновено са моногамни. Птиците стават полово зрели до края на първата година от живота си. Техните брачни игри траят почти два месеца - от средата на март до средата на май. Въпреки това, мъжете започват да изпитват сексуална възбуда през януари. Това се проявява чрез техните агресивни писъци и барабани. За периода на отглеждане мъжките и женските съчетават отделните си парцели. След края на процеса на отглеждане на пилета, съпрузите се разпръскват в различни посоки, но през пролетта отново могат да се сближат.

Грижата за булката се проявява не само от викове, но и от трептене с пухкавата опашка около нея. Също така, мъжките могат да демонстрират на женската куха кухина. Често булката и младоженец игриво преследват един друг. В това действие дамата винаги надделява.

Завършва се ухажването.

Готовото гнездо може да се използва многократно, но по-често птиците изграждат нов. На мястото, където живее Великият кълвач, можете да откриете до десетина гнезда, но изоставени. Очевидно възлите в багажника пречат на птиците да завършат работата си. Къде да построи къща, винаги избирайте джентълмен. Обикновено това е дървесен ствол, но къщите на кълвачите са открити в дървени телеграфни стълбове. Дървото на подходящо дърво трябва да бъде меко, но не гнило и не гнило. Повечето кълвачи като трепетлика. Може да ги харесва бор, бреза, лиственица, липа. По-често те изграждат кухини на височина около 8 метра, но орнитолозите са намерили домовете си на височина 26 метра и само 30 сантиметра. Диаметърът на вдлъбнатината е около 12 см, а дълбочината на гнездото е до 35. Къщата с козирка, която е трън, е идеален вариант за кълвач.

След като завърши създаването на жилището, женската поставя бели блестящи яйца в размер от 4 до 8 броя. Максималните им размери са 24x30 мм. Излюпването продължава само 10-12 дни. През цялото това време мъжът активно помага на своя "съпруг", често я замества, а през нощта остава в самата дупка. Пилетата се раждат слепи, с голяма глава, почти плешиви, напълно безпомощни. Първите дни са много тихи. Родителите им носят храна на всеки 2-3 минути. С такава силна диета децата растат бързо. Още на следващия ден те отварят очите си и след още няколко дни първите пера започват да заменят леките пухчета по телата им.

Още на 10-ия ден пилетата стигат до входа (изход от котловината). Там те чакат родители, които носят храна. В кухината, децата на големия пъстър кълвач прекарват 20-23 дни, след което се опитват да издържат в полет и започват да се учат как да се хранят сами. На този етап семейството е разделено. Една част от бебетата следват бащата, а другата следва майката. Те остават близо до гнездото още 2-3 седмици. През цялото това време техните родители се хранят. Тогава всеки млад кълвач започва да се грижи за себе си.

Враговете и паразитите

Големите кълвачи, представляващи заплаха за някои малки птици, страдат от хищни птици. Те са нападнати от ястреби, врабчета, понякога дори соколи, в случай че птицата се намира на открито. Още по-трудно е за пиленцата, които все още не знаят как да летят. Жилищата на кълвачите често разрушават катерици, хермеини, белка и червенокоси жени (вид прилеп). Един обикновен скорец, който е в състояние да изгони кълвачи от подготвено жилище, може да стане ищец на кухина.

Не само големи, но и малки живи същества дразнят кълвачи. В своите кухини орнитолозите намират дървени въшки, въшки, кърлежи, бълхи.

Свойства на фитнес на големия кълвач

Тези невероятни птици в процеса на еволюцията формират характерни черти, които им позволяват да заемат естествената си ниша. За да се изкачи лесно по багажника, те имат остри нокти. Техните лапи са подредени така, че от четири пръста два са насочени напред, а две - назад. Това позволява на пернатите много бързо и сръчно да се движат през дърветата. Те никога не обръщат главите си надолу.

Твърдата опашка на кълвачите е адаптирана за удобна и надеждна позиция на вертикален ствол. Когато птиците седят на нея, опашката служи като тяхна опора.

Кълвачите имат феноменално изслушване, което им позволява да уловят най-лекия звук от ларви или бръмбари, които се хранят в багажника.

Тънкият им език заслужава много внимание. При петнистите кълвачи дължината му е около 40 мм. В края на езика се посочва. Птицата го избутва в дупката и насилствено пронизва ларвата с нея, като харпун. Освен това езикът има специални жлези, които отделят адхезивно вещество.

Но най-голям интерес представлява способността на кълвачите да кълват с клюн на дърво, без да причиняват най-малка повреда на главата. Учените са изчислили, че стреса, изпитван от главата на птицата в момента на удара в тялото с клюна му, е около 250 пъти по-висок от този, който възниква при пускането на ракета. Кълвачът спокойно издържа на такива товари, защото анатомично човката му се отделя от черепа чрез специална възглавница. Това е гъбеста тъкан, благодарение на която птицата се чувства чудесно, като прави дупки в стволовете по цял ден и от там изважда горски вредители.

Външен вид на пъстър кълвач

Лицата от този вид достигат 23-26 см дължина, а разстоянието на крилата им е 38-44 см. Претеглете големи кълвачи не повече от 100 грама.

Птицата има колоритно оперение, което изпълнява функцията на камуфлаж сред растителността. Мъжките на гърба на главата имат ивица от тъмно червен цвят, а женските нямат такава лента. Опашката на опашката е много трудна, тъй като кълвачите използват опашката като опора, когато седят на дървета.

Главата, гърбът и нахвостето в големите пъстри кълвачи от черен цвят, а гърлото и коремът са светлокафяви. От двете страни на тялото има светли ивици. Крайните пера на опашката имат бял цвят. Опашката е черна. От клюна до гърдите се простира ивица от черно.

Пъстър кълвачът е важен в екосистемата.

Местообитание на голям пъстър кълвач, диетични навици

Голям кълвач обитава голяма част от земното кълбо и се намира в почти всички региони с богати горски ресурси. Той е намерен и на Канарските острови, и на Камчатка, и в Япония. В повечето случаи птицата предпочита заседнал начин на живот, въпреки че понякога прави малки миграции в съседни региони.

Птицата не изисква високи изисквания към местообитанието, така че е лесно да оборудва жилищата в гъстата тайга и в парка на гъсто населен метрополис. Всичко зависи от хранителните доставки и климатичните условия.

Що се отнася до диетата, основната част от него са насекоми. Дори учениците и малките деца знаят, че кълвачът е главният редактор на горската флора, която унищожава огромни колонии от различни вредители, като:

При липса на такава питателна храна птицата няма възможност да яде ядки, горски плодове или гъби, В същото време преобладаването на растителна или животинска храна зависи от сезона и географските особености на района. И двете жени и мъже търсят храна в определени области. Ако храната е много лоша, птиците се преместват в други части на гората.

През пролетно-лятната диета са различни насекоми и техните ларви.

Сред тях са:

В допълнение, в диетата често се появяват различни пеперуди и мравки, В някои случаи птицата яде мърша, а понякога и разрушава гнездата на други малки хрътки.

Известно е, че Голям пъстър кълвач има удивителна сръчност, която се подчертава от 130 клюна в минута. При такава скорост никой малък вредител не може да остане незабелязан.

Какво яде големият пъстър кълвач през зимата и есента?

С пристигането на сериозни студени щраквания птицата предпочита растителна храна, която съдържа голямо количество протеин.

Любимите деликатеси включват:

Орнитолозите отделят уникална система за получаване на семена от шишаркикойто се използва от почти всички видове кълвачи. Въпреки това, представителите на великия колоритен кълвач я довели до настоящето съвършенство.

Първо, птицата трябва да получи бор, кедър или друг конус и в клюна си да го премести на предварително подготвено място, така наречената наковалня. Като подобно устройство перото използва скоба или гнездо в горната част на багажника.

С мощен удар върху човката, кълвач разбива конуса на парчета и започва да действа по план, като изважда малки семена чрез отлепване на люспите. В распоряжении одной взрослой особи может находиться до 50 таких наковален, правда, в эксплуатации, как правило, находится лишь 2-3 единицы, По этой причине, не удивляйтесь, если вы увидите под одним деревом массу шишек и чешуек.

Несмотря на наличие многих фактов и фотографий, поведение дятла во время добычи пищи изучено лишь на несколько процентов. Остаётся надеяться, что в будущем наука поведает нам новые уникальные секреты.

Когато големият петнист кълвач започва сезона на чифтосване. Свойства на гнездене

Подобно на някои други видове птици, представители на семейство Дятлов остават много верни на своите съпрузи, Птиците се характеризират с моногамия и невероятна брачна вярност. Те ще придружават една жена до края на живота си, като ги предпазват от хищници и други опасности, които лежат в гората на всяка крачка. Крайният пубертет е на възраст от една година. Важно е да се отбележи, че след успешното сдвояване, двойката може да остане заедно до следващия сезон. Или се отклоняват за известно време и след това се свързват отново през пролетта.

По време на брачния сезон птиците се държат много интересно и забележително. Първите характерни черти на поведението се забелязват още в края на февруари и началото на март. Мъжките правят силни звуци, крещят и проявяват специална агресия. Женските остават по-малко активни и остават спокойни. В средата на последния месец на пролетните двойки започват да се чифтосват.

Изборът на дърво за гнездене е мъжка задача.

Тъй като използва следните дървета:

Основното нещо е, че породата е мека, но не и гнила.

Особеността на големия пъстър кълвач, който се среща в редки гори, е поставяне на годишно гнездо, Ако птицата живее в иглолистна площ, най-вероятно ще се върне към предишното си местопребиваване. Птицата има вдлъбнатина на височина 6-8 метра, правейки дупка в багажника от 25-35 сантиметра с диаметър 10 cm.

Мъжът се занимава със строителни работи и те продължават не повече от две седмици. Мъжът периодично замества мъжа и му помага при изграждането на конструкцията.

Полагането на яйца се случва в средата на пролеттаКато правило, през втората половина на април. В съединителя може да бъде от пет до седем яйца с бели черупки. Яйца за люпене, както женски, така и мъжки. Мъжът седи на тях през нощта, за да предпази гнездото от хищници. Инкубационният период завършва след 10-12 дни, когато се раждат слепи, безпомощни същества.

Какви опасности заплашват кълвачът?

Може да се предположи, че кълвачът няма врагове, тъй като мощният му клюн е много ефективно оръжие за защита и атака. Това обаче не е така. Хищни птици от време на време атакуват кълвачи и унищожават гнездата си.

Сред тях са:

Ако обръщате внимание на земни хищници, които представляват опасност за кълвачи, тогава трябва да им се припишат белка и хермелин. Дори малките гризачи, като катерица и червенокоса (един вид прилеп), могат да навредят на нормалното съществуване на птицата. Многократно кълвачи са потискани от скорци, които се заселват в своите кухини.

Въпреки това, поради определен набор от характеристики, които кълвачите са придобили в процеса на дълготрайна адаптация към околната среда, много хищници просто не могат да стигнат до гнездата.

Основните характеристики на адаптацията към местообитанията са представени по-долу.

  • Наличието на упорити нокти позволява на птицата да се държи уверено на дърветата или на тънки клони,
  • Наличието на твърда опашка със заострен край осигурява надеждно захващане със ствола, така че кълвачът не се плъзга надолу, докато издърпва гнездото,
  • Наличието на силен и дълъг клюн ви позволява ефективно да пробиете кората и да получите храна,
  • Много дълъг и лепкав език служи за получаване на насекоми от най-труднодостъпните места,

Каква е разликата между малкия и големия кълвач?

  • Външни характеристики. Представителите на малките видове имат напречна черна ивица по бузата, която се прекъсва от бяло петно ​​в шията. Лицата обаче нямат розово или червеникаво подножие, но имат червена шапка с черна рамка на главите си.
  • Птиците се отличават с естеството на произвежданите звуци. Първият тип създава много къса фракция, която може да продължи не повече от 0.6 секунди и включва от 12 до 13 изстрела. Въпреки това е много проблематично да се разграничат два типа от тази характеристика, тъй като в действителност фракцията прилича на солиден звук. Но изразяването му много бързо се губи и избледнява в пустинята. Представители на големия кълвач са в състояние да направят до 130 удара в минута. Поради тази причина произведеният звук се чува в продължение на стотици метри. Частта от малките кълвачи често прилича на пеенето на пойни птици.
  • Размерът на малък кълвач е малко по-малък: дължината е 14-15 сантиметра,
  • Птиците се различават по характеристиките за избор на местообитания. Малкият кълвач обича да живее в широколистни и смесени гори, близо до езера и блата. Избягва тъмните иглолистни дървета.

Кълвачът е невероятен горски обитател, Неговата роля за екосистемата е много голяма, така че няма смисъл да задаваме въпроса: "полезна ли е тази птица или обратното"?

Поведението на големите пъстра кълвачи

Големите цветни кълвачи предпочитат самотния начин на живот, всеки човек има своя собствена фуражна площ. Но с висока плътност на птиците, тези парцели могат да се пресичат един с друг. В такива случаи възникват конфликти, особено по време на гнездене.

Големият пъстър кълвач яде и животинска и растителна храна.

Кълвачи само от един пол конфликт помежду си, т.е. мъжът няма да има нищо против, ако на нейната територия има жена. По време на шоудаунът птиците се удрят помежду си с крила и клюн. В същото време те се превръщат в заплашителна поза - леко отварят клюна и перушини на главата.

Големият пъстър кълвач е птица, която не напуска своето местообитание, птиците са заседнали, а само жителите на северните райони по време на прекъсване на електрозахранването могат да променят местообитанието си, като се преместват в по-топли и по-хранителни земи.

Чуйте гласа на големия пъстър кълвач

Големите цветни кълвачи летят много добре и се катерят по дърветата. Най-често кълвачите просто се изкачват и летят само когато трябва да се преместят на друго дърво.

Петнист кълвач в търсене на храна.

Кълвачите живеят на различни дървета, избрали са както тайга, така и градски паркове. В този случай, птицата не се страхува от човека и живее в непосредствена близост до него.

Хранене на петнисти кълвачи

През лятото кълвачи се хранят с различни насекоми, които се срещат в кората на дърветата. Кълвачите внимателно проверяват всеки слот на багажника. Птиците имат дълъг клюн и голям чувствителен език с дължина до 4 сантиметра. С езика на птицата се определя присъствието на насекоми, след което се издълбава дупка с дълбочина около 10 см.. Кълвачите получават насекоми от пукнатини и с помощта на език.

Търсенето на насекоми започва от дъното на дървото, след което кълвачът се движи постепенно нагоре. В следващото дърво процедурата се повтаря отново. Големите кълвачи винаги избират стари дървета, повредени от дървесни бръмбари. От това следва, че кълвачите са горски чистачи, тъй като спестяват дървета от вредители.

Растителната храна е подходяща и за хранене на птици.

През зимата кълвачите се хранят с растителна храна: жълъди, ядки и семена. Насекомите през зимата са изключително редки. Ако храната не е достатъчна, кълвачът трябва да промени зоната си на местообитание. Младите животни може да не се върнат в домовете си в продължение на няколко години, а старите птици не са склонни да променят обичайния си начин на живот.

През пролетта, когато семената и пъпките са изчезнали, и нови насекоми все още не са се появили, кълвачите се хранят с сок от дървета. Те извличат сока по обичайния начин, пробивайки кората на дърветата с мощния си клюн.

Враговете на петнистите кълвачи

Кълвачите са смели птици, не се страхуват от хищници, но бързо отлетят с непосредствена опасност. Големите кълвачи игнорират хората, ако човек се приближи до дърво, на което седи кълвач, последният просто се придвижва към другата страна на тялото. Само в случаите, когато човек прояви повишен интерес към кълвача, той извиква силно и отлетя на друго място.

Но си струва да се отбележи, че кълвачите се разбират добре с хората в продължение на стотици години. Популациите не са застрашени от изчезване, тъй като броят на големите кълвачи е много висок.

Гледайте видеоклипа: Радке ле, Радке, роднинке - жфг от Кюлевча (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org