Животни

Амурска горска котка (котка от Далечния изток)

Pin
Send
Share
Send
Send


Горската котка на Амур е бозайник, хищно животно от семейството на котките. Тази порода е тясно свързана с бенгалската (азиатска) котка. Второто име на амурската горска котка е „леопард“. Той го получи заради цвета си, подобен на цветовете на леопард.

Роднините на амурската горска котка живеят в топли земи. Изненадващо, предците му паднали на територията на тайгата. Това се обяснява и с факта, че може би някога е било по-топло тук, отколкото сега. След смяната на полюсите и охлаждането, тези невероятно красиви котки трябваше някак си да се приспособят към суровите климатични условия на Русия.

В Русия дивата котка живее в Далечния изток, в Амурския регион и в района на Уссури. Извън Руската федерация се установява на брега на Японско море, в Китай и в Индийския субконтинент.

Местообитанието на горската котка е обрасло с храсти от речни долини, тръстикови брегове на брега на езерото, ниско подножие, покрито със смесена гора. Обикновено амурската котка не се издига високо в планината. Толерира студени, сурови зими, но е напълно неподходящо за живот в заснежените райони.

Представители на амурската горска котка са най-малките сред азиатските котки. Според описанието на породата и външния вид те не се различават от домашните любимци:

  • Теглото на възрастен индивид варира от 4 до 8 кг.
  • Тялото е силно и мускулесто. Дължината му, заедно с опашката, е около метър.
  • Главата е малка и продълговата.
  • Очите са големи, имат дълбоко кацане и са разположени на кратко разстояние един от друг.
  • Ушите са закръглени във форма.
  • Мощните лапи на това животно са по-дълги от тези на домашната котка и са снабдени с къси и силни нокти.

Козината на Амурската горска котка е много дебела и мека. Цветът може да има различни вариации от сив пясък до жълто-кафяв. Овалните червеникави петна са разпръснати из цялото тяло. Те могат да имат размазани или ясни очертания. Благодарение на тези петна, подобно на древните китайски монети, в Китай се нарича „котка на парите“. На гърба има три различни ленти, на гърлото и гърдите са още няколко ленти и две леки преминават по челото.

Далекоизточната горска котка е самотен нощен хищник. Той е доста срамежлив и предпазлив, така че е много трудно да се открие. В случай на опасност има навик да се катери по дърветата. Амурската горска котка предпочита да ловува от засада, изпреварвайки жертвата с ловък скок. Преследва красиво както на земята, така и на дърветата.

В диетата на дивата котка се включват гризачи, катерици, катерици, птици, риби и змии. Той може да се справи и с по-големи животни като зайци или млад сърна. Обикновено той крие остатъците от неизядена плячка, като го погребва в снега и след известно време се връща, за да ги изяде. Въпреки страха и предпазливостта, тежките студове принуждават тези котки да се доближат до човешките жилища и да ловят гризачи и домашни птици в стари къщи.

В непосредствена близост до дива горска котка живеят и по-големите котки - рис, леопард и тигър. Срещата с тях може да завърши за него с жалост, така че той се опитва да ги избегне. Но си струва да се отбележи, че амурските горски котки имат доста остър характер и огромна сила за техния размер. Без забавяне, те са способни да се ангажират с враг, по-голям от техния.

Този котешки, този представител на семейството на котките предпочита да се организира в кухините на стари дървета и скалисти пукнатини. Той също използва стари, изоставени дупки от язовци и лисици. Дъното на дома ви обикновено е покрито със суха листа и трева. В резиденцията на горската котка има няколко временни убежища, които той посещава от време на време. В суровата зима се радва една - най-безопасната.

Хората повече от веднъж се опитваха да укротят горска котка. Положителните резултати от такива експерименти са много ниски: t

  • У дома дълголетие на тези котки е кратко.
  • Хищниците от дивата природа представляват опасност за споделяне с други домашни любимци. Да, и той се отнася към човека с предпазливост.
  • Дори и да опитомите малко новородено коте, той все още ще има желанието да избяга в гората.

хабитат

Амурската котка се разпространява в Далечния изток. може да се намери в басейна на река Амур, както и на брега на Японско море. Тези животни са законни обитатели на резерватите Лазовски, Болшехтширски, Ханка и Уссури, както и биосферен резерват Кедровая пада. Известно е, че някои "пътници" дори дойдоха в Трансайкальската територия. По предварителни оценки на специалистите на тези котки, има само около 2000 индивида, а може би и по-малко, никой не се притеснява с преброяването им.

Видео за диви амурски котки:

Как изглежда амурската горска котка?

Горската котка Амур е малко животно, теглото му варира от 4-8 кг. Дължината на тялото от 60-90 см, от която около 40 см пада върху опашката. Котките са значително по-големи от котките. Как се вижда Амурската котка на снимката.

Главата на амурските котки е закръглена, челото е високо. Ушите са разположени много широко малки, закръглени, насочени напред и леко отстрани. Очите са големи, изразителни, с лек наклон и близо един до друг. Носът е широк, прав, с голям, изразителен лоб с кафяв цвят. Добре изразени малки заоблени подложки за вибрисите, които се допълват от силна брадичка.

През 2004 г. Амурската котка е изобразена на сребърна монета от поредицата “Червена книга на Русия” с номинал 1 рубла.

Амурските котки са силни, плетени животни на високи крака с добре развити мускули и дебела козина. Цветът е сиво-жълт в долната част на тялото и сиво-кафяв в горната част. Заоблени кръгови петна са разпръснати по тялото, а тъмните ясни ивици украсяват главата и лицето.

Начин на живот и навици

Много малко се знае за живота и навиците на амурските котки, очевидно, защото те винаги са били в сянка, в сянката на дърветата и амурските тигри.

Има доказателства, че амурските котки са моногамни, т. Е. Те избират приятелка за цял живот. Това не е типично за котки и е под съмнение. Надеждно е известно, че котката помага на котката да отглежда потомство. Амурските котки достигат пубертета много рано. Още на 1-годишна възраст те са готови да дадат потомство. Те се чифтосват, както подобава на котките, през март. бременността продължава 60-70 дни. Амурските котки в котилата рядко имат повече от четири котета. Продължителността на живота е 16-17 години.

Котките ловуват по-често в здрач. Менюто се състои основно от дребни животни, гризачи и птици. Като цяло, амурските котки ловуват за нещо по-малко от себе си. Понякога те не са склонни да ядат влечуги, насекоми и в редки случаи риби. Ако имате късмет и амурската котка се препъва по останките от пиршеството на тигър или леопард, тогава няма да ви се наложи да ловувате. Купидоните чудесно се катерят по дърветата, криейки се на върховете на естествените врагове.

Трудно е да се каже колко агресивни са тези котки, когато се срещат с хора, те се опитват да се измъкнат и да не се доближават до антропогенната зона. Въпреки че гладът не е леля. През 2010 г. котките от Далечния Изток, поради дългата студена зима, започнаха да извършват редовни нападения върху кокошарниците в Приморския край. Веднага след като снегът започна да излиза, нямаше котки.

Амурските котки не обичат ронливия сняг. По време на снеговалежите те не могат да напускат заслона в продължение на седмици, докато се образува кора. Те живеят в изоставени дупки на други животни, а през топлия сезон се гнездят в тръстиките и корените на дърветата. Обикновено котката има няколко временни убежища на мястото и само през зимата има един, най-удобен и безопасен.

Изследване на амурската котка от фелинолози от WCS (видео):

Поддържане в плен

Подобно на други диви котки, амурската горска котка е много трудно да се укроти. Освен това тя се характеризира със секретност, която не позволява да се интегрира в човешкото общество. Струва си да се каже, че никой не се е опитал да ги укроти твърде много. Амурските котки не са забележителни и не могат да интересуват собствениците на котки.

Амурските котки съдържат някои зоологически градини. В плен животните се размножават добре, но хората продължават да се притесняват от хората. Ако някой все още иска да има амурска котка, той трябва да се съхранява в доста просторна волиера. Можете да нахранявате малки гризачи и птици веднъж на ден.

Амурска горска котка: описание

Амурската горска котка не е много по-голяма от местните си колеги и дори е по-ниска от някои от тях. Средната дължина на такава котка е около 70–90 сантиметра. Половината от тази дължина пада върху гъста и буйна опашка. Краката са по-дълги от другите диви котки.

Теглото на дори най-големите индивиди обикновено не надвишава 7 килограма. Вярно е, че тя е много зависима от сезона: дивите котки от Далечния изток ловуват много и успешно през лятото, натрупват мазнини и често гладуват през зимата, като губят тегло.

Козината на такава котка е сиво-жълта или сиво-кафява с тъмни кръгли петна (за тях в Китай тези животни са наричани пари котки). Младите животни имат повече петна, отколкото „старите” котки. Козината е дебела и дълга - до 5 сантиметра.

По протежението на билото обикновено се появяват 3 тъмнокафяви ивици, няколко пътеки - през врата. Начертаването на светли и тъмни ивици на челото е вид паспорт на котка, индивидуален и никога не се повтаря. Брадата, шията и гърдите - мръсно бяло.

Главата е малка, закръглена. Муцуната е много изразителна, невъзможно е да се обърка Амурската котка с други представители на семейството на котките. На широк и къс нос - ивица от вълна. Очите дълбоки, кръгли, жълти. Ушите са закръглени и малки, с тъмна граница, но без четки.

Амурска горска котка: къща за отшелник

Родината на амурската котка, както вече се вижда от името му, е Далечният изток. В нашата страна животното се намира в басейна на река Амур и на брега на Японско море. Котки от Далечния Изток също живеят в Япония (наричат ​​го леопард котка на Tsushima), в Китай, на Корейския полуостров.

Отделната територия на всеки индивид може да достигне 10 квадратни километра. За живота на този малък хищник, въпреки "необщителен" характер, не избира непроходима гъста гора. Любимите му местообитания са ръбовете, горите, издънки и чакъли, храсталаци и тръстики по бреговете на водоеми, обрасли с високи тревни ливади.

Високо в планините, хищникът предпочита да не се изкачва - смята се, че не е в правилата му да "завладее" върховете с повече от половин километър височина. През зимата котката от Далечния Изток обикновено предпочита долините на реките и езерата в планините.

Обикновено на територията на всяко животно има няколко "апартамента", които котката използва - може да бъде и двете пукнатини в камъни и кухи дървета. Не се колебайте да се опаковат и изоставени дупки на други хищници - например язовци и лисици. За уюта подрежда етажа на жилището си с дървесен прах, паднали листа и суха трева.

Амурска горска котка: лов и отношение към човека

Този див звяр е изключително предпазлив и води до здрач, така че не се знае много за неговите навици. Той работи добре на дългите си лапи, плува, скача добре (до височина от 2,5 метра!) И забележително се изкачва по дърветата благодарение на дългите си, извити и силни нокти.

Котката ловува под прикритието на тъмнината. Нейната основна плячка са мишки и птици, но хищникът също не се колебае с други гризачи, гущери, риби. Можете да видите снимка, на която амурската горска котка, този щастлив ловец, държи заек в зъбите си, а понякога, казват те, сърната също може да стане негова плячка.

Този малък хищник предпочита да стои настрана от човека. Единственото нещо, което може да го принуди да се доближи до човешкото обитаване, е глад. Зимата е, че най-често амурската горска котка попада в човешки ръце. Някои от тях са уловени, когато влачат домашни птици в селата.

Интересни случаи

Но има някои смешни случаи. За да изучат живота на тези редки животни, зоологическите учени от Далечния Изток са поставили котки в радиооборудване. Но, разбира се, дива котка няма да отиде за нея доброволно. Затова в гората се поставят специални клетки с вкусни примамки.

Така че, един дивак от мустаци, който е бил пуснат на радиооборудване и освободен, харесва деликатеса толкова много, че буквално се установява близо до капана в очакване на нова партида лакомства. И каква беше изненадата на учените, когато многократно са откривали в капана на същата котка, вече с яка около врата си!

Но този случай, разбира се, е изключение. Котките от Дивия Далечен Изток практически не са укротени, те са много срамежливи и, като са уловени, са склонни да избягат при първата възможност. Но те никога не атакуват човек, само отчаяно се защитават. В дивата природа, такива хищници живеят 10-15, понякога до 18 години.

Амурска горска котка: развъждане

Гласът на амурските горски котки може да се чуе само в края на зимата и началото на пролетта, когато започват да „пеят” в търсене на чифт. През останалото време котките само съскат или изсумтяват. Тези, които са чули тези звуци, казват, че звучат страхотно, въпреки че изглеждат като обикновени рулетки на котки.

По време на брачния сезон горските котки могат да живеят по двойки, въпреки че през останалото време предпочитат самотата. Слепите котенца се появяват в края на април-началото на май. Може да има до 4 котенца в постелята, които, не на някои данни, живеят с майката до една година и половина.

Блондинки - определено "не"!

Между другото, един експеримент, проведен в началото на две хиляди години, показа, че амурските горски котки могат да произвеждат потомство в комбинация с обикновени котки от Югоизточна Азия. В същото време се оказа, че партньорите на червените и кафявите цветове са „сладки”, но белите абсолютно не са. Отношението към такива домашни котки беше изключително агресивно.

Освен това учените открили, че родените в плен амурски горски котки перфектно се адаптират към дивата природа. Служители на Института по биология и почви Владивосток се увериха в това, като освободиха 3 възрастни и 32 млади животни. Това дава надежда, че популацията на този рядък вид може да бъде възстановена при желание.

Амурска горска котка: известно за неизвестното

Горската котка на Амур е открила много тайни на учените и няма съобщения за броя на този далекоизточен хищник. Има само предположение, че в Русия има не повече от 2,5 хиляди. Въпреки това, въпреки това, Амурската горска котка не е включена в Червената книга на Руската федерация, тя е защитена само в няколко района на Далечния Изток.

Но върху сребърна монета от рублата от поредицата „Червена книга” е изобразена котка от Далечния изток. Почитаеми, разбира се. Но много бих искал лицевата страна на тази монета да не е единственото място, където можете да видите този прекрасен хищник.

Амурна котка грация

Тялото на далечна източна горска котка е мускулесто и издължено, с дълги крака. Малка глава със заоблени уши и близки очи. Косата на котката е мека и пухкава.

И по-горе оцветяване Природата се опита от сърцето:

Основният цвят на горния слой е смес от жълти и сиви тонове с ясни или размазани тъмни петна от кафяв цвят.

  • На гърба на амурските образци козината е по-тъмна, страните са с по-светъл цвят. Вълна на корем, боядисана в мръсно бяло с жълти тонове. На лапите има напречни тъмни ивици.
  • От очите на челото има чифт бели ивици, а разстоянието между тях е оцветено в кафяво с червен цвят.
  • Косата на опашката е по-плътна сива с тъмен или дори черен цвят на върха на опашката.
  • Обичайният начин на живот на горско животно

    Котки от Далечния Изток живеят както сами, така и по двойки, Въпреки това, в сезона на увеличаване на потомството, няколко индивида могат да живеят заедно спокойно. Всяка котка има собствено маркирано притежание от 5 до 9 квадратни километра.

    хищници предпочитат нощния и здравен начин на живот, Амурските котки са плахи и предпазливи, така че по природа те не са лесни за откриване. Те чакат плячка, седнала в засада на земята или по дърветата. Горската котка може да хване плячка в един скок. Най-често котките от Амурския далечен изток имат заслони в кухини на дървета, пукнатини на скали или сред гъсталаци на храсти. Понякога се използват стари язовири или лисици.

    През зимата котките се спускат от планините към долините. С тънки къси крака, Трудно им е да се движат в дълбок сняг, Често тюлените от амурската гора чакат няколко дни в приюта, докато се образува кора. Количеството мазнини, натрупани през зимата, ви позволява да бързате и да чакате подходящи условия за лов. При сурови студове те „пасат” по-близо до хората, където често се хранят с гризачи, но могат да се изкачат в селски кокошарник и да ядат пилета или патици. Жителите на Примори знаят, че ако пристигне снежна, мразовита зима, изчакайте гост.

    Горските котки от Далечния изток се хранят с гризачи, катерици, катерици, могат да хванат птица или, разрушавайки гнездо, да опитат яйца.

    Има случаи на нападения върху млад елен. За разлика от дома, амурские коты — отличные пловцы, Поэтому охотятся за лягушками, ловят рыбу.

    Среда обитания

    Амурские лесные мурлыки на территории России живут на Дальнем Востоке, на побережье Японского моря и на берегах Амура. Кроме того, они живут в Китае, Японии, Корее, Пакистане, на острове Ява. Привычные места обитания — это непроходимые леса, чащи кустарников, тростниковые заросли или травянистые луга. Живут на склонах гор, но выше 500 метров в горы не поднимаются. Отлично изкачване по скали и дървета, плуване добре.

    поколенията се приспадне

    Времето за размножаване в амурските котки идва в края на зимата, началото на пролетта. Бебетата се раждат през май. Далекоизточните гори на юг могат да се размножават през цялата година. Брак познати са придружени от силни викове.

    Периодът на бременност на котката е от 65 до 72 дни. Амур може да роди четири котенца. но обикновено се раждат 1-2 котенца, Теглото на родените бебета е не повече от 80 грама. Котенцата отварят очите си след две седмици. Мама котка постоянно се грижи за котенцата и при най-малката заплаха носи към нов заслон. Бащата също така участва активно в развитието на котенца.

    На възраст от месец и половина младежите излизат от приюта и се запознават с новата територия. До есента, израснали и силни, тюлените напускат майчиното сиропиталище и стават независими, живеейки на собствената си територия. Пубертетът в горски котки се среща не по-рано от 18 месеца.

    Амурска котка и мъж от далечния изток (живот в плен)

    Далекоизточна котка може да се отглежда като домашен любимец или се съхранява в двора във волиера. За дома е препоръчително да се вземе коте не по-голямо от три месеца и по-добре от детска стая. Но трябва да се помни, че когато се достигне пубертета, поведението на животното става неконтролируемо.

    Амурската котка, която живее в къщата, бързо се приспособява към таблата. Най-често котките се адаптират към собствениците си и избягват непознати. Фаворитите в стаята трябва да ходят често за приемане на ултравиолетови лъчи и за хранене на котешки носител през лятото.

    Съдържание във волиера

    Минималният размер на заграждението е 1.5x1.5 метра и висок до 3 метра. Пол по-добре да изложи дъските. Също така трябва да регулирате тавата. За котешки носител, пясък или дървени стърготини може да се използва като пълнител. В птичарника трябва да има кабина за време с легло от слама или парцали. Поилките могат да се монтират на малка височина. Ако размерът на заграждението позволява, можете да инсталирате разфасовките на дървета с различна височина под формата на тераса за катерене на котки.

    Храна в плен

    Предпочитана храна за котки от Далечния Изток, държана в плен - нискомаслено говеждо месо около 200 грама на ден. Въпреки това, без „жива храна“, поддържането на нормалната физиологична активност на животното и възпроизводството му в плен често е невъзможно.

    Хранене в природата с мишки, плъхове, птици, котки ядат не само месо, но и кожи и малки кости на животни. Тази храна е физиологично необходима за нормалното функциониране на стомаха. Затова освен месото, далечната източна котка трябва да получи няколко мишки или плъх. Хранете животното веднъж на ден.

    В допълнение, необходимите и така наречените дни на гладно, когато котките са дадени оскъдни храни.

    Необходимо е да се включи в диетата и ливадната трева. Гладна стачка е естествено състояние на животните, живеещи в природата. Това е важно условие за поддържане в открита клетка, защото без да се изразходва много енергия, котките стават мазнини и могат да се разболеят.

    Активен начин на живот

    За пълното развитие на животните у домаТрябва да поддържате постоянна активност на котки:

    В ежедневната комуникация трябва да се включат различни игри. Можете да хвърлите въже през решетката и да играете с него в теглене на въже.

  • Те трябва да имат всякакви топки, изкуствена мишка, окачена на въже, кърпа, навита в тесни връзки. Всичко това ще заема домашния любимец и ще поддържа физическата му активност.
  • За да запазите функцията на миризмата във волиера, трябва да бъдат гроздове билки. Любима деликатес - това е тревата от мечти и пшенична трева.
  • До 10-годишна възраст, амурските горски котки живеят в своето местообитание. В плен живеят до 15 години.
  • Горска котка от Далечния изток и Червена книга

    Амурни горски котки вписана в Червената книга на Русия, Учените са отбелязали увеличение на населението през последните години. Броят на амурските котки в Приморие е около 2,5 хиляди индивида. В Япония броят на котките Цусима е малък и е около 110 индивида. В зоологическите градини живеят 32 котки. Този вид хищник в Япония е под защитата на държавата.

    Основната заплаха за котките, живеещи в дивата природа, са нарастващата честота на горски пожари, обезлесяване и завладяване на все повече девствени земи, както и изменението на климата на планетата.

    Струва ли си да се сдобиете с амурската котка?

    Амурската котка е много висока - от 80 до 100 хиляди рубли, но съдържанието му ще бъде още по-скъпо и обезпокоително. Затова помислете внимателно дали имате достатъчно сила, пари, любов и търпение за това животно. Вероятно един нормален човек ще вземе правилното решение да не угажда амбициите си.

    Хората трябва да разберат, че мястото на дивите котки в естествената среда, сред гори и полета. И за утеха, можете да направите домашно мъркане, което ще ви отговори в замяна и любов.

    Описание на Amur Forest Cat

    Тялото е удължено, мускулесто и здраво. Главата е малка, удължена, вибрисите са дълги. На носа има широка гола ивица. Горните кучета са дебели и дълги. Лапи със средна дължина, завършват с малки нокти. Ушите са заоблени, на върховете им няма четки. Тънката опашка е покрита с пухкава гъста кожа.

    Козината е къса, гъста и пухкава. Зимната кожа е по-лека и по-дебела от лятото. Защитните косми са с дължина 4,9 сантиметра. Цвят на кожата от сиво-жълт до червено-кафяв или мръсно-кафяв. Долната част на тялото и страните са по-леки от гърба. На тялото има овални петна с кафяв цвят с черен или размазан кант.

    На гърба преминават три кафяво-черни ивици, които се образуват от удължени тесни петна. Понякога тези ленти могат да се слеят в една широка лента. На гърлото има 4 или 5 напречни червено-кафяви ивици. На предните крака има напречни ивици. Има и петна по корема, но те са по-ярки. Опашката е обикновено твърда тъмно сива или червеникава, върхът му е тъмно сив или черен.

    От всяка страна на главата, 2 белезникави ивици преминават през челото от очите, а между тях има червеникаво-кафява ивица, която минава от носа до шията. Носът е сиво-червен, гърлото и гърдите са бели, брадичката е бяла. Ушите отвън са бели с тъмна граница, а върховете са червено-бели. Младите петна имат повече петна, отколкото възрастните.

    В близост до езерото Ханка котката се среща в цялата обитаема зона.

    Лайфстайл на котки от далечния изток

    Тези животни могат да живеят самостоятелно или по двойки, но в размножителния период няколко човека се събират. Всяка котка има свой индивидуален парцел от 5-9 кв. Км. Тези хищници са нощни и здрач. Амурските горски котки са срамежливи и недоверчиви, трудно се откриват. Те нападат плячка от засада, която те подреждат на земята или по дърветата.

    Горската котка от далечния изток достига до жертвата в един скок.

    През зимата амурските котки мигрират от планините към долините и към върха на хълмовете, от които вятърът издухва сняг. По време на силни студове те могат да се доближат до жилищата на хората, където гризачите са уловени в стари сгради.

    Ако котката от Далечния Изток е в опасност, той се съхранява в дърво. Те правят заслони в дупки, скали или сред гъсти храсти, а с удоволствие използват изоставени дупки от язовци и лисици. Дъното на дъното е изолирано с дървесен прах, листа и трева.

    Амурските горски котки могат да се катерят по дърветата, скалите и да плуват перфектно. На мястото на хищника има няколко временни убежища. През зимата се използва постоянно най-безопасното жилище.

    Горските котки от Далечния изток се хранят с гризачи, катерици, катерици, манджурски зайци, птици и техните яйца. Понякога те могат да атакуват по-големи жертви, като млад елен и сърна.

    Животът на амурските горски котки в природата е 8-10 години, а в плен могат да живеят до 15 години.

    В диетата на Амурската горска котка могат да се включат жаби и насекоми.

    Размножаване на леопардовите котки

    Размножителният сезон на амурските котки в северните части на ареала пада през февруари-март и техните котенца се раждат през май. В южните части на гамата котки от далечния изток могат да се размножават през цялата година. В брак време те правят доста силен и силен писък. При котката се образува двойка. Мъжът участва активно в отглеждането на бебета.

    Бременността продължава 65-72 дни. В котилото има 1-2 котета, максимум 4 бебета могат да бъдат. Те са безпомощни и слепи, с тегло не повече от 80 грама. Очите на котенцата се отварят след 10 дни. Женската се грижи за котенцата, а ако са в опасност, ги отвежда в нов подслон. На възраст от 50 дни, млади котки излизат от рова и разглеждат най-близката територия. На 4 месеца женските вече тежат 2.4 килограма, а мъжките - 3.2 килограма. След 6 месеца котенцата стават независими и напускат майката, търсейки собственото си ловно пространство. Според някои данни пубертетът в амурските горски котки се среща на 8-10 месеца, но според друга информация, те узряват не по-рано от 18 месеца.

    Една амурска горска котка донася до четири котенца, в които участва мъжът.

    Население на котки от далечния изток

    Амурските горски котки са в Червената книга на Русия. Те са защитени от Конвенцията CITES (Приложение II). Напоследък размерът на населението започва да расте.

    Основната заплаха за вида е загубата на местообитания: оран, обезлесяване, пожари. Също така за броя на амурските котки засяга лова, метеорологичните условия и хибридизацията с домашните котки.

    Амурска горска котка - рядък подвид, е включена в Червената книга на Приморския край.

    Най-голямата плътност на Далекоизточните степни котки се наблюдава в района на Хасан и Ханка на Приморски край, което е 3-4 индивида на 10 квадратни километра. Приблизителният брой на амурските горски котки в Приморски край е 2-2,5 хил. Души.

    Броят на леопардовата котка Цусима на острова е изключително нисък, не надвишава 80-110 индивида. В японските зоологически градини има 32 котки. В Япония тези хищници са защитени от държавата.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org