Птици

Огънят: птица с незабравим вид

Pin
Send
Share
Send
Send


Вероятно първите впечатления, които могат да се получат от срещата с този представител на света на птиците - смесица от смешно и красиво! Огънят - птицата е много елегантна. Със своите ярки цветове и много ясен черно-бял модел на крилото, той ще удиви не само случайния наблюдател, но и орнитолог-ценител.

Видът принадлежи към фамилията на измислицата, широко разпространена в цялата Палеарктика, често срещана от хора от Испания и Северна Африка.

Описани са няколко така наречени подвида от рода:

  • Upupaindica, жител на Индия и Цейлон.
  • Upupalongirostris, който, очевидно, е форма на индокитайски страни.
  • Upupamarginata, свойствен на Мадагаскар.
  • Upupaafricana или малък, който живее в Южна Африка: до Замбези на изток и на западния бряг на Бенгал.

Обикновено те изглеждат много сходни, имат малки различия.

Убиец на птици: описание

Птицата има малки размери. Тялото му рядко достига до 30 см. Лесно се разпознава от черното с бели ивици от пера на крилата и опашката, както и топкот и дълъг тънък клюн, леко извит надолу. Главата, шията и гърдата са оцветени в оранжево с червен оттенък, коремът е с по-светъл тон. Колкото по-ярко оцветена е птицата, толкова по-стара е тя. Мъжете и жените са практически еднакви.

Визитната картичка на вида е дълъг мобилен сноп на главата, състоящ се от две червеникаво оцветени пера с черен ръб на края. Когато каца този представител на птици, той разкрива фен.

Сега вече знаете как изглежда птицата.

разпространение

Този вид е много разпространен в Европа (неговите представители са редовните му жители), както и в Сибир, Азия и Северна Африка. Също така се среща в Мадагаскар и Африка на юг от Сахара.

Огром - мигрираща птица. Живее през лятото главно в Европа и Северна Азия, през есента тази птица обикновено лети до зимата на юг, към тропическите зони. Най-често паякът мигрира в екваториална Африка и Индия, въпреки че понякога живее през цялата година в Китай и Североизточна Африка.

Обикновено птицата се намира там, където има открита площ, прекарвайки много време на земята. Огънятът има доста слаби крила, но е способен на значителен дълъг полет, за което свидетелства навикът му да се скита: птицата често се появява на места, далеч от обичайните си местообитания. Способността му да лети също демонстрира факта, че преследван от сокол, той бързо се издига до крайната височина и често напуска преследването.

Огънят - птица, която се появява в определена част на Европа всяка година, най-често през пролетта. Не се приспособява към плен, така че много малко случаи на размножителни обръчи са регистрирани в домакинствата.

Функции за мигриране

Ударът, чиято снимка е в статията, мигрира в северните райони на гамата. Миграцията (повечето от която се случва през нощта) се осъществява на широк фронт в цяла Европа и в цялото Средиземноморие, а вероятно и в Сахара. Въпреки че орнитолозите посочват, че популацията на птиците на „черния континент” е неактивна от гледна точка на миграцията през цялата година. Вероятно повечето европейски мигранти зимуват в Африка на юг от Сахара или в Индия, Туркменистан и Азербайджан.

Продължителността на миграционните сезони е значително забавена. Есенното разпръскване обхваща периода от средата на юли до края на октомври или дори до края на ноември. Обръчите започват да летят на юг от Сахара през втората половина на август, но повечето от птиците пристигат там през септември и октомври.

Полетът за връщане започва от началото на февруари. Масовите движения се случват в периода от средата на март до април и завършват през май.

местообитания

Огън - птица, която избира такива местообитания:

  • Wasteland.
  • Ливади и пасища.
  • Горски степи.
  • Савана.
  • Планински земи.
  • Горски територии.

Трябва да има някаква растителност на земята, така че птиците да могат лесно да получат храна. Трябва да има и "вертикали", където те могат да изградят своите гнезда, например дървета, скали, стени и стотинки.

Промените, направени от хората в естественото местообитание на папуня, доведоха до факта, че тези птици обикновено живеят и в:

  • Лозя.
  • Зеленчукови градини и овощни градини.
  • Маслинови горички.
  • Паркове и домашни градини.

Интересен е фактът, че птиците, чието местообитание е предимно равнинно, се срещат и в планинските райони на височина до две хиляди метра и рядко се издигат над нея.

Какво яде хапуне?

Огънятът (снимка на птица демонстрира своята красота) се храни главно с насекоми - мухи, скакалци, термити, пеперуди, мравки, въпреки че паяци, червеи и ларви също съставляват значителна част от нейната диета. Бръмбарите от различни видове са любимата му храна. Когато буболечките са достатъчно големи, птицата, първо с клюн, ги разбива на земята и след това ги яде на части. Тя поглъща малки бъгове изцяло без излишни церемонии.

Огънят най-често избира онези насекоми, които живеят в оборски тор, почва, разлагаща се дървесина. Представителят на перната с дълъг извит клюн лесно ги издърпва от меко дърво или купчина земя. Огънят - птица с добър апетит. През есента тези птици могат да станат толкова мазни, че някои гурмета отварят своя лов за тях. Между другото, в някои страни от Южна Европа през 19-ти век, печено папуне се смята за изискан деликатес.

репродукция

Ударъкът е моногамна птица, въпреки че връзката с двойките изглежда да продължи само един сезон. Тези птици също са териториални, като мъжете често претендират за собственост на определена територия. Битките и битките между съперничещи мъже (а понякога и жени) са често срещани и могат да бъдат ожесточени. Птиците ще се опитат да прободат съперници с човките си.

Огромният обичай обикновено урежда жилище в дупка, на дърво или в кухина. Гнездото е с тясна врата, може да бъде изгладено или събрано от различни отпадъци, от него произлиза неприятна миризма, която плаши враговете.

Само женската е отговорна за инкубацията на яйцата. Размерът на съединителя варира според местоположението: птиците от северното полукълбо полагат повече яйца, отколкото в южното полукълбо, а птиците на по-високи географски ширини имат по-големи съединения от птиците по-близо до екватора. В Централна и Северна Европа и Азия размерът на съединителя е около 12 яйца, докато между тропиците и субтропиците обикновено има 4 до 7 яйца в съединителя. Яйцата са кръгли и млечно-сини при полагане, но бързо се обезцветяват поради замърсяване в гнездото, всеки тежи 4-5 гр. Смяната на съединителя е възможна, ако първият опит за възпроизвеждане не е увенчан с успех.

Инкубационният период започва, когато женската снася първото яйце и продължава от 15 до 18 дни. Ето защо, пилетата се излюпват асинхронно. По време на инкубацията, мъжките от маймуни на хранене нахранват женските.

Гнездилките се излюпват с пера на пера, а през деня се появяват първите истински пера, които по-късно растат. Децата се хранят първо от бащата, по-късно жената се присъединява към мъжа в задачата да търси храна. Младите подбедрици се люшкат в продължение на 26-29 дни и остават с родителите си още една седмица, след като са покрити с пълноправни пера.

Като цяло, популацията от въшки не се счита за застрашена. По някои оценки броят на птиците в природата варира от 5 до 10 милиона индивида. Някои подвидове намаляват поради нарушаване на екосистемата на тяхното местообитание и бракониерство. В Европа, въпреки факта, че според оценките на орнитолозите има 700 000 гнездящи двойки, напоследък се наблюдава намаляване на числеността на популацията. Огънят е под заплаха в Германия и е уязвим в някои други страни.

Все по-рядко в северните райони се появява паяк (птица). Червената книга на много руски региони (например Липецк, Москва, Твер, Новосибирск) съдържа данни за тази птица.

Интересни факти

Учените някога са вярвали, че лошата миризма от гнездото на обръча е била причинена от храна, която намира в много съмнителни места - купчина тор, гниещи стволове на дървета. Но наскоро орнитолозите установиха, че тази миризма се излъчва от самите птици за самозащита. Когато атакуват хищник, възрастните птици и пилета произвеждат тайна с остър мирис. Тези секрети, които миришат (ако мога да кажа така) гниене на месо, покриват оперението, гнездото. Учените също вярват, че тайната възпира паразитите и действа като антибактериален агент. Интересно е, че по време на миграцията птиците престават да го разпределят.

Огънят е птица, която, поради структурата на човката си, не може да кълчи храна от земята, така че яде по доста оригинален начин: отнема храна с човката си, хвърля я във въздуха, улавя я с отворен клюн и я поглъща. Като в цирка!

Понякога, в горещите месеци, птицата може да бъде намерена в Исландия. Но там никога не се развъжда.

Ако падичът забележи хищна птица, тя се притиска плътно към земята и разстила крилата си, ставайки невидима от въздуха.

вид

Представителите на ордена Hornbirds и семейство Ходод се отличават с черно и бяло перо на крилата и опашката, дълъг и сравнително тънък човка, както и относително дълъг сноп, разположен в областта на главата. Цветът на шията, главата и гръдния кош, в зависимост от подвида, може да варира от розов цвят до кафяво-кафяв цвят.

Представители на този вид се отличават с доста широки и закръглени крила, много характерни оцветени с контрастиращи белезникаво-жълти и черни ивици. Опашката е средна по дължина, черна, с широка бяла лента в средата. Областта на корема на тялото е розово-червена, с черни надлъжни ивици по страните.

Това е интересно! В чеченците и ингушите, по време на езичеството, папунята ("тушол-котки") се смятали за свещени птици, символизиращи богинята на плодородието, пролетта и раждането на Tusholi.

Гребена в областта на главата има оранжево-червено оцветяване, с върхове на черни пера. Обикновено гребена на птица е сложен и има дължина в диапазона 5-10 см. Въпреки това, в процеса на кацане, представителите на ордена на носорозите и семейството на групата Удодови го разтварят нагоре и с вентилатор. Клюнът на възрастна птица с дължина 4-5 cm, леко извит надолу.

Езикът, за разлика от много други видове птици, е силно намален. Площта на стъпалото е оловно сива. Крайниците на птицата са достатъчно силни, с наличието на къси плюс и тъпи нокти.

Начин на живот, поведение

На повърхността на земята, папионът се движи бързо и сравнително бързо, което прилича на обикновени скорци, При първите признаци на внезапно безпокойство, както и когато птиците са напълно неспособни да избягат, такъв един пернат може да лежи ниско, прилепен към повърхността на земята, разпространявайки опашката и крилата си, както и да повдига човката нагоре.

В етапа на инкубация на тяхното потомство и хранене на пилета, възрастните птици и бебетата произвеждат специфична мазна течност, отделяна от мастната жлеза и имаща остра, много неприятна миризма. Освобождаването на такава течност, заедно с изпражненията, представлява вид защита на обръча от малки по размер хищници.

Именно тази характерна черта на птицата й позволи да се превърне в много „безскрупулно” създание в очите на човека. По време на полет, обръчите са бавни, трептящи като пеперуди. Въпреки това, такъв представител на реда Hornbirds и семейство Udodovoe е доста маневрена в полет, поради което пернати хищници рядко успяват да го хванат във въздуха.

Сексуален диморфизъм

Мъжките от папа и женските от този вид на външен вид нямат значителни различия един от друг. Младите птици, принадлежащи към реда Hornbirds и семейството Udodovye, като цяло, имат оцветяване в по-малко наситени цветове, са маркирани с по-къс клюн, както и скъсен туф.

Видове въшки

Има няколко подвида от представители на орла Hornbirds и семейство Удодови (Upupidae):

  • Upupa epops epops, или общата плячка, която е номинативен подвид. Обитава Евразия от Атлантическия океан и в западната част до Скандинавския полуостров, в южните и централните райони на Русия, в Близкия изток, в Иран и Афганистан, в северозападната част на Индия и в Северозападен Китай, както и на Канарските острови и Северозападна Африка
  • подвид Upupa epops е живял в Египет, Северен Судан и Източен Чад. В момента тя е най-големият подвид, има по-дълъг клюн, сивкав оттенък на горната част на торса и тясна превързочна лента в областта на опашката,
  • Upupa epops senegalensis или сенегалският папуга обитава територията на Алжир, сухия африкански пояс от територията на Сенегал до Сомалия и Етиопия. Този подвид е най-малката форма с относително къси крила и наличието на значително количество бял цвят върху първичните мухови пера,
  • подвид Upupa epops waibeli е типичен обитател на Екваториална Африка от Камерун и северна част на Заир, а на запад към територията на Уганда. Много често подвидовете се срещат в източната част на Кения. Външният вид прилича на U. e. senegalensis, но се различава с по-тъмни тонове в цвят,
  • Upupa epops africana, или африкански папуняк, се установява в Екваториална и Южна Африка от централната част на Заир до центъра на Кения. Представители на този подвид имат тъмночервено оперение, без наличието на бели ивици от външната страна на крилото. При мъжките крила с крила се отличават с бяла основа,
  • Upupa epops marginata, или Мадагаскарски папион е представител на птиците от северна, западна и южна Мадагаскар. По размер такава птица е забележимо по-голяма от предишните подвидове и се отличава с наличието на по-бледо оперение и много тесни бели ивици, разположени на крилата,
  • подвид Upupa epops saturata обитава Евразия от южните и централните райони на Русия до източната част на японските острови, южната и централната част на Китай. Размерите на този номинативен подвид не са твърде големи. Представители на подвида се различават леко сиви оперение в гърба, както и наличието на по-слабо изразен розов цвят в корема,
  • подвид Upupa epops ceylonensis живее на територията на Централна Азия на юг от Пакистан и северната част на Индия, в Шри Ланка. Представителите на този подвид са по-малки по размер, обикновено имат по-червен цвят, а белият цвят на върха на гребена напълно отсъства,
  • подвид Upupa epops longirostris обитава територията на индийската държава Асом, Индокитай и Бангладеш, източен и южен Китай, както и полуостров Малака. Птицата е по-голяма по размер от номинативния подвид. В сравнение с външния вид на U. e. ceylonensis има по-светъл цвят и относително тесни бели ивици на крилата.

Това е интересно! Най-старото изчезнало семейство на Messelirrisoridae се смята за най-старата група птици, подобно на съвременните деца.

Дори и уловени възрастни обръчи от всеки подвид са в състояние бързо да свикнат с човек и да не отлетят от него, но вече пълнозърнестите пилета се вкореняват у дома.

Местообитания, местообитания

Огънят е птица от Стария свят. На територията на Евразия птицата се е разпространила навсякъде, но в западните и северните части практически не гнездят в района на Британските острови, Скандинавия, страните от Бенелюкс, както и високите планини на Алпите. В балтийските и германските възли се срещат спорадично. В европейската част, представители на рода гнездят на юг от територията на Финландския залив, Новгород, Нижни Новгород и Ярославъл региони, както и републиките Башкортостан и Татарстан.

В западната част на Сибир птиците достигат ниво от 56 ° c. ш., достигайки до Ачинск и Томск, а в източната част на ареала, езерото Байкал, Южно-мюйския Забайкалски хребет и басейна на Амур. На територията на континентална Азия почти навсякъде се срещат коти, но се избягват пустинни райони и твърди горски площи. Също така представители на семейство Удодови са открити в Тайван, Японските острови и Шри Ланка. В югоизточната част те се заселват на Малайския полуостров. Има случаи на редки миграции към Суматра и островната част на Калимантан. В Африка основният ареал е разположен на юг от региона Сахара, а в Мадагаскар - в по-сухите западни части.

По правило, на равнината или в хълмистите райони се установяват паяци, където се отдава предпочитание на открити ландшафти при липса на висока трева, съчетана с наличието на отделни дървета или малки насаждения. Най-много население достига в сухите и топли райони. Представители на семейството активно обитават степните каньони и ливади, заселват се край ръба или на ръба на гората, живеят в долините на реките и в подножието, в храстите крайбрежни дюни.

Много често Pododes се срещат върху пейзажи, използвани от хора, включително различни пасища, лозя или плодови насаждения., Понякога птиците се настаняват в селища, където се хранят с отпадъци от депата. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • ларви на насекоми и какавиди,
  • Майски бръмбари,
  • буболечки,
  • мърша,
  • скакалци,
  • пеперуди,
  • степни гънки,
  • мухи,
  • мравки,
  • термити
  • паяци,
  • дървени въшки
  • стоножки,
  • малки мекотели.

Понякога възрастните мъже могат да улавят малки жаби, както и гущери и дори змии. Птицата се храни само на повърхността на земята, търсейки плячката си сред ниска трева или върху почвата, оголена от растителност. Собственикът на достатъчно дълъг клюн често улавя тор и сметища, търси храна в гнило дърво или прави плитки дупки в земята.

Това е интересно! Бръмбарите, които са прекалено големи по размер, се повалят от папион на земята, разбиват се на доста малки части и след това се ядат.

Много често представители на ордена Hornbirds и семейство Udodovoe придружават пашата на животните. Езикът на колите е кратък, така че тези птици понякога просто не могат да погълнат плячка директно от земята. За тази цел птиците хвърлят храната във въздуха, след което я хващат и поглъщат.

Естествени врагове

Огънят уплашва враговете си, бързо се залепва с крила, разпръснати по повърхността на земята и повдига човката. В тази позиция те стават подобни на нещо напълно неразбираемо и невъобразимо и следователно ужасно и абсолютно несъбираемо.

Също така ще бъде интересно:

Не са твърде много врагове в природата при папунята - рядко животно ще се осмели да яде неприятна и непривлекателна плячка. В края на деветнадесети век, в Германия, месото от възрастен маймуна и пилета е било изядено и се е оказало „доста вкусно“.

КАКВО ЕЕ

Обикновено тежко търси храна на земята. На ливади, пасища или тревни площи с тънък и дълъг клюн той получава насекоми или техните ларви от земята. Тази птица обича големи мечки, улавя паяци, червеи, скорпиони и дори малки гущери.

Понякога плячката улавя насекоми във въздуха. Хванат от плячка, той убива, а след това хвърля, хваща и поглъща. През зимните ходета ядат мравки и термити. Храната на пилетата е приблизително същата като тази на възрастните птици.

НАЧИН НА ЖИВОТ

Характерна черта на папуня е гребена на короната. Когато тази птица е уплашена или нервна за нещо, тя повдига бретон. Ударът също вдига взрива за момент, когато седи на земята или клона. По време на полета на плячката е лесно да се разпознае не само контрастното оперение, но и специален вълнообразен полет с бавно, прекъсващо размахване на крилата. На пръв поглед, папунякът може да бъде объркан с голяма пеперуда, изглежда бавна и тромава, но всъщност тази птица лети много умно и бързо. От хищниците хищникът избягва, летящ нагоре - в този случай хищникът не може да атакува маймуната от горе и да го грабне с ноктите си. Henshocks летят от своите места за гнездене през август или септември и пътуват до Африка и Африка на юг от Сахара за зимата, а понякога и до средиземноморското крайбрежие. Птиците се връщат на местата си за гнездене през април, когато въздухът в северните райони е достатъчно топъл.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ

Обръчите са моногамни птици - те създават двойки за цял живот и се връщат в същите места за гнездене. Сегашният мъж пее брачна песен, скрита сред рядката растителност. Той държи човката си, повдигната нагоре, настръхнала пера около врата си, воюващо повдига своя сноп и се опитва да привлече вниманието на партньора си. След чифтосване, женската в гнездо без постеля, разположена в кухина на старо дърво, полага от 5 до 8 яйца.

Често, като гнездо, обръчите използват дупки в стените, пукнатини сред камъните или куп клони. Понякога птиците очертават кухината с треви или мъх, но най-често в гнездото няма отпадъци. Яйца от памук матово бяло с сивкаво, синкаво и охерозно покритие. Женската ги инкубира в продължение на 15-16 дни, а мъжът през това време си носи храна. Гнездилките се излюпват с почивка от няколко дни. Те вече са покрити с пух. Отначало женската ги затопля, а мъжката им носи храна. По-късно, когато бебетата ще имат първите пера, родителите ще летят заедно за храна.

На възраст от четири седмици пилетата вече напускат гнездото. До гнездата на маймуните има неприятна миризма. Това е "химическа защита". Обръчите имат специална жлеза, която произвежда остър мирис, който плаши враговете. Женската и пилетата могат да „застрелят” врага каустична струя с фекалии със силна миризма.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИНФОРМАЦИЯ.

  • Младият папуня има много ефективно оръжие. Когато врагът попадне в кухината и пилетата са в опасност, те отделят вещество с неприятна миризма от маслената жлеза, която се стреля по нападателя. Тази миризма отблъсква врага и спасява живота на пилетата. За тази способност, папионката се нарича "вонящ петел".
  • В една от древните легенди се казва, че едно време хапупът имал златен сноп. Хората постоянно преследваха птиците за благородния метал. Птиците поискаха помощ от цар Соломон, който вместо златната корона им дал украшение от пера.
  • В древния Египет ужасът бил много ценен. Има дори йероглиф, изобразяващ главата на папуняка с повдигнат сноп на короната.
  • През летните месеци майсторът е бил виждан далеч на север, дори в Исландия. Въпреки това, тази птица не може да гнезди в такива студени зони.
  • Огънят, който хищната птица намери на открито, е спасен по хитър начин. Притиска се до земята, много широко отваря крилата си и перата на опашката, а човката се издига нагоре. Тогава отгоре се виждат само контрастиращи модели на крилата, благодарение на които папунякът практически се слива с околната среда, а хищникът не го забелязва.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПОВЪРХНОСТТА. ОПИСАНИЕ НА ПТИЦИ

глава: малки, светло оранжеви с дълъг, тънък, леко извит надолу клюн. Характерна особеност на птицата е фен-образен сноп на короната на дълги пера с черни върхове. Туфтът е незабележим, той се издига само при кацане или когато обръчът подскача нещо гневно.

крила: широки и заоблени, с ясни черни и бели ивици, които са много ясно видими по време на полет.

опашката: стъпи, със същите черни и бели ивици, както на крилата.

корем: оранжево кафяво.

крака: по-скоро къса, подходяща за бягане по земята (с това, папунякът непрекъснато завърта главата си).

яйца: светло маслинено с жълтеникав, сив или зеленикав оттенък. Женската снася 5-8, а понякога и 12 яйца.


- Хабитатен хабитат

Къде живее

На някои места папунецът е мигрираща птица. Гнезди почти в цяла Европа, с изключение на Скандинавия. Понякога папунецът се появява в Южна Англия. Птицата живее в повечето части на Африка, Индия и Южна Азия през цялата година.

ЗАЩИТА И СЪХРАНЕНИЕ

Въпреки намаляването на броя на папуняците в Централна Европа, днес не се използват защитни мерки за спасяването на този вид.

Папуняк. Potatuyka. Птиците от Братеевоград. Видеоклип (00:00:33)

В Москва развъждането на майстор-майстор не е установено в горските биотопи, а на филтрационните полета в Марино, недалеч от пясъчната база в Марино близо до река Москва. Беше през 1996 година. След 10 години, майсторът започва да се появява в гъсталаците в края на Мариинския край.
Обръчи подреждат гнезда под покрива на временни сгради и в други приюти, а за храна те летят до съседни градини до Маринино и през Москва река до Братеевская, където има и много градини.
Те се наблюдават и по време на пролетни полети над заливите Братеевская и Мариинския залив.

Гледайте видеоклипа: Тони Димитрова и Васил Найденов - Ти ли си? (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org