Птици

Как изглежда сочна птица и как се храни

Pin
Send
Share
Send
Send


Соколи - род от хищни птици, широко разпространени в света. Името им идва от думата "falx" ("сърп"), като по този начин се подчертава особената форма, която крилата им поемат по време на полет. Той им помага да постигнат забележителен успех при маневриране при висока скорост. Например соколът от сапсан се счита за най-бързата птица в света поради способността си да достигне скорости от 320 км / ч по време на преследването на жертвата. Намирайки плячка по време на планирането в небето, той се приспособява да бъде малко по-висок, след което той прави бързо падане върху него, удряйки го с притиснати лапи към тялото. Често ударът е такава сила, че жертвата умира незабавно.

Заслужава да се отбележи, че в украинската култура това е соколът-сокол, който още от времето на Киевска Рус е наричан сокол, и едва по-късно това име придобива по-голям мащаб, включително и други птици от този род. Трябва да се отбележи, че дори и сега, когато говорим за соколи, хората най-често предполагат солен сокол.

Хищник на ден сапсан

Соколът-сапсан е не само бърз, но и много силна птица, несравнима сред пернати хищници. Разпространява се почти навсякъде, тъй като прави полети по целия свят. Можете да го срещнете в цяла Европа, както на скалисти брегове, така и в райони с трудни климатични условия. Най-често соколиният сокол може да се намери на торфища, в степи и полупустели. Тези райони са любимите му места за отдих и лов.

В Централна Европа тези хищни птици обитават предимно високопланинските райони, като правят гнездата си на отвесни скали. През зимата този сокол предпочита да се настани в близост до големи водоеми, където ловува за водолюбиви птици. Трябва да се отбележи, че мигрират само млади индивиди, старите птици водят единствено заседналия начин на живот.

вид

Сапсан е птица от семейство сокол, чиято дължина на тялото е 40-50 см с размах на крилете от 90 до 120 см. Забележително е, че мъжките са почти половината от размера на женските. Теглото на мъжката е 650-800 г, а женската тежи 0,9-1,3 кг.

Повечето от тялото на птицата е тъмно сиво. В същото време в оперението преобладават тъмни триъгълни включвания. Долната част на гръдния кош и корема са бледожълти с тъмни ивици. Дори черните първични пера са забелязани. Със своя размер соколиният сокол достига размерите на малка врана, която се откроява сред останалите птици от този род с тъмното си, тъмно сиво оперение на гърба, колоритен светъл корем, черен връх на главата, както и тъмни, издължени петна под очите, наречени "мустаци". В зависимост от размера и характеристиките на цветовете, има повече от 15 подвида на този сокол. В същото време в постсъветското пространство три от тях са разпределени:

  • нормално,
  • кавказки,
  • тундра.

Първите две са редки гнездящи птици, а последните могат да бъдат намерени само по време на полета.

Сапсанът, който е избрал подходяща за себе си жена, прави съзтезателен полет пред нея, по време на който дава плячката си. В този случай, ако жената се съгласи да приеме ухажване, тя се обръща във въздуха и, докато се носи в небето с гръб надолу, взема жертвата от ноктите на мъжа. След това двойката се счита за образувана и може да пристъпи към избор на подходящо място за гнездене, което в повечето случаи се среща в големи гори, сред които има големи планински вериги.

Соколците са гнездили в пукнатините на стръмни скали, но предпочитат да използват гнездата на други хищни птици за подслон, които коригират, така че соколът да се чувства най-удобно. Това гнездо е доста просторно, в него могат да се настанят родители и пилета. Освен това, благодарение на своя дизайн и недостъпност на поставянето, той е надеждно защитен от хищници. В случая, когато соколците-сапсани трябва да построят гнездо на земята и скалите, те са ограничени до устройството на примитивна постеля, която се сглобява от няколко клона и големи пера. Ако гнездото е на добро място и е с високо качество, няколко поколения птици могат да живеят в един ред в него. Освен това всяка двойка винаги има няколко резервни гнезда в случай на унищожаване на основната.

Развъждане и пилета

Соколът е птица, която се развъжда не повече от веднъж годишно: от пролетта до средата на лятото (периодът зависи пряко от района на неговото местообитание), докато броят на яйцата в съединителя никога не надвишава 4 броя. Излюпването се извършва от двамата родители за един месец. След определения период, напълно образуваните пилета се появяват от кафяви яйца, хранене, което продължава 1-1.5 месеца, а двамата родители се грижат за пилетата.

Новороденият пилешки сокол е покрит с тънък пух и се нагрява в гнездото от женската, докато мъжката е заета с получаване на храна, която те и жената, разкъсани на малки парченца, захранват пилетата заедно. Децата растат доста бързо и от един месец започват да стоят на крилото. В същото време соколът продължава да остава с родителите си дълго време след заминаването им от гнездото. През този период той научава не само навиците на възрастните, но и техните ловни умения.

Соколът е птица, чийто пубертет започва на възраст от една година, но ще формира своя собствена двойка едва на тригодишна възраст. Соколците са моногамни птици. Създадена двойка живее цял живот заедно. Това се обяснява с добре развит консерватизъм на развъждане, т.е. този сокол, който е отлетял през по-топлите райони през зимата, ще се върне на мястото си на размножаване следващата пролет. След това двойката отново преминава към следващото подреждане на гнездото.

Сокол от сапсан

Соколът е птица, за която най-добре е да гледате, докато отглеждате потомство. През този период птиците се опитват да ловуват възможно най-близо до гнездото. Соколите в повечето случаи се носят на голяма надморска височина, внимателно наблюдавайки от там за своите пилета. Тази птица е лесно да се различи във въздуха поради големия размер и специалната форма на крилата, която прилича на сърп. В други времена соколите-сапсани могат да се наблюдават в близост до различни резервоари, където ловуват водолюбиви птици.

Въпреки факта, че тези хищни птици живеят по време на живота на същите места, представители на този вид не се натрупват на едно място. Всяка двойка има своя собствена голяма площ. На него птиците се хранят и инкубират пилета. Между гнездата на отделните двойки разстоянието може да достигне няколко километра.

Свързани видове

Сокол от сапсан е птица от семейство сокол, най-отличителната черта на която е размерът.

Например, подвидовете, живеещи в Арктика, са най-големите в света, а тези, които живеят в пустините, напротив, са малки. Сапсан е един от най-сръчните ловци сред дневните пернати хищници. Поради тази причина тя отдавна се преследва от хора, въвлечени в соколи. В резултат на техните действия вече незначителното население на тези соколи е намаляло.

Трябва да се отбележи, че соколът е птица, чиито първични пера са по-дълги през първата година от живота (независимо от местообитанието им). Затова крилата им изглеждат много по-широки, отколкото в бъдеще. Такава структура значително намалява ловните умения на младите индивиди, но им помага да се научат да летят.

Основната храна на сокола е птици, а размерът им не е от голямо значение. Сапсан може да атакува както чучулига, така и тежка гъска. В случай, че размерът на птицата не позволи да бъде убит във въздуха, соколът-сокол ще го направи, спускайки се на земята, защото по време на преследването на плячката соколците-пилони развиват огромна скорост и често се случва соколът да няма време да забави острия маневра на жертвата и да се разбие. някаква бариера.

Соколците са идеални ловни птици, но като всеки друг сокол, ако започнат да го преследват, оставя плячката си, каквито използват други хищни птици, които улавят сокола.

Видове грабливи птици

Всички дневни грабливи птици, принадлежащи към семейство соколи, могат да бъдат разделени на няколко етнически групи:

  1. Ветровете са предимно дребни меки джобни птици с тъмен модел и понякога добре изразени полови разлики. Някои видове африкански ветрушки, в които преобладава сивият цвят, стоят отделно в тази група.
  2. Чогълките са доста големи, добре изградени птици с тъмно сиво оперение на гърба си и най-вече тъмни пера по бузите си, които понякога се наричат ​​"мустаци". Този сокол се среща през зимата във всички територии, които преди са били част от СССР.
  3. Третата група са големи соколи, чийто размер достига в някои случаи размерите на малък ястреб. В повечето случаи те също имат черни „мустаци“ и често черно оперение по главата. Останалата част от цвета е доминирана от сиво-червен цвят. За разлика от двете предишни групи обаче, това е сокол, видът от който носи много по-светло оперение. В допълнение, някои от тях имат тъмни ивици върху коремната част, подредени в хоризонтален ред.

В някои случаи такива големи соколи се разграничават в отделна група - подрод Hierofalco, тъй като тези птици имат ясно изразено съдържание на оцветяващ пигмент в оперението, което ги прави много подобни на ястребите.

Falcon Protection

Влиянието на соколините върху популациите на други птици е изключително малко поради екстремното разстояние между техните популации. В допълнение, ловът с този сокол не е толкова ефективен, колкото изглежда на пръв поглед, защото само един от десетте атаки е успешен.

Въпреки това, поради преобладаващите екологични условия и постоянната заплаха за бракониерите, унищожаващи местата за гнездене на тези редки птици, популацията на сокола е под постоянна заплаха, въпреки че повечето видове са включени в Червените книги по света. Следователно, дали този сокол ще има бъдеще, зависи само от нас.

Какво яде соколът в естествени условия?

Falcon е хищна птица, която може да атакува и да получава храна по време на полет. В това му помагат дългите крила, остри нокти и остър поглед. За няколко секунди той стига до жертвата и я носи в ноктите.

Falcon Diet

В естествени условия соколът се храни с птици, които достигат среден размер, понякога ловува бозайници, но само в редки случаи.

Най-често хищникът избива яребици, морски птици, които се срещат на пазарите на птици, там е по-лесно да се улови плячката. Falcon може да избере птичи птици (задънена улица, знаменитости, галоши), млади жени, чайки (сиви, трипръсти, сребро), сандвичи, морски пясъчници, хермелин.

Соколите, чието местообитание е гора, избират горски птици като тетрева, бели яребици, сови совици, врабче и сини крака, сирене. Основната храна за такива соколи - бели яребици.

Понякога тези хищници могат да ловуват бозайници - зайци, катерици и лемини. Falcon може да атакува патици, яребици и домашни гълъби.

Храненето на соколи зависи от промяната на сезона. Какво яде соколът през зимата? През този период белите яребици стават основната и почти единствената храна, а когато живеят близо до замръзналата вода, могат да ловуват и с водни птици.

Характеристики на лов и храна

Всеки ден соколът яде около 200 грама, но всичко зависи от условията на местообитанието, понякога обемът може да е повече. Ако се хранят хищници и той има достатъчно храна, тогава той ще яде само големи мускули от жертвата. Тази птица не яде незабавно жертвата, първо я довежда до мястото, където го изтръгва и отрязва. Ако има пиленца, тогава мъжът носи жертва, а женската - ножица и я храни.

Соколът е голям ловец, той само лови птици с клюна си, а след това счупва врата и задната част на главата. Именно благодарение на тези качества на птиците от древни времена, хората организират соколи, което е популярно в момента.

Описание на сокол

Това е основната крилата птица на планетата., Falcon може да се движи във въздуха със скорост до 320 километра в час. Остра зрял и силен ловец, способен да види жертвата на километър. Името на птицата на латински звучи като "falco", идва от думата "falx", което означава сърп. Всъщност, ако погледнете сокол по време на полет, можете да намерите сходство с крила със сърп.

Характер и начин на живот

За лов изберете сутрин и вечер. Хвани обикновено по-малки птици. Carrion никога не се яде. За да хванете плячка, използвайте различни стратегии за лов. Те могат да се гмуркат с голяма скорост, от голяма височина. Перфектно лов и полет. Останалата част от деня те предпочитат да се отпуснат в отдалечени места, да усвоят храната. За места за гнездене се избират върховете на дърветата и скалите. Рядко, но могат да заемат птичи къщи на други хора. На земята никога не гнездят.

Интересно е! Соколите обичат да организират въздушни игри в небето, демонстрирайки маневреността и красотата на своя полет. Често те изглежда дразнят други хищни птици, като се показват сами.

Те са способни на много високо издигане във въздуха, където други птици не достигат. Те образуват двойка и силно пазят своето "семейство" от нашествия. Всички номадски ястреби по природа. И те се скитат не само по призива на природата, за да прекарат спокойно зимата. Някои го правят през целия живот. Тази птица е лесно укротена, за разлика от други пернати хищници.

Изобщо не се страхува от човек и може дори да живее близо до човешки жилища., Ловната тактика на соколите също е забавна. Орнитолозите обикновено казват, че соколът "бие" жертвата. И наистина, поведението е донякъде подобно. Той изпреварва плячката бързо и бързо, атакувайки отгоре. Ударява силен удар с крив клюн. Една такава стачка е достатъчна, за да убие една малка птица.

Понякога те като че ли уплашват плячката от земята, тя се издига нагоре и тогава соколът го улавя рязко във въздуха. Няма шанс за бягство дори от лястовиците. Хищникът жертва под ъгъл от 25 градуса, със скорост до 100 километра в час. Случва се така, че соколите сякаш играят с плячка: те могат да „пропуснат“ конкретно и да напуснат траекторията, но когато се разгънат, дават нова атака и завземат целта.

Това е интересно! Соколът е най-интелигентният вид сред всички птици.

Птиците са податливи на обучение и на практика не се страхуват от човека. Когато дресингът задължително включва игрални елементи в класната стая. Въпреки това, не трябва да забравяме, дори ако соколът е добър в осъществяването на контакт - това не е куче или котка, а страшно хищно животно. Те могат да свикнат със собственика и дори да проявят привързаност, но все пак изискват специално внимание от страна на човека в общуването.

Видове сокол

Семейството на сокола включва 11 рода. Сред тях са:

  • Karakary.5 родове: черно, krasnogorlye, планина, karanchi, шумни.
  • Соколи. 6 рода: смеещ се, гора, американски джудже, малък, джудже, соколи (Falco).

От тях родът на соколите (Falco) е основният и най-численият. Включва 40 подвида, които могат да бъдат разделени на основни групи представители:

  1. ветрушка - малки, гъсти птици с червен цвят. Има сиви, но главно в Африка. Известни като ловци на гризачи. Има 12 разновидности: Мадагаскар, Сейшелски острови, Мавриций, Молуккски, сивобради, обикновени, големи, лисици, степи, сиви, райе, вълчи,
  2. хоби - голяма и тънка птица с тъмно сиво оперение и черни пера в областта на бузите. Има пет разновидности на света: Eleonora, Африка, Обща, Източна и Австралийска,
  3. соколи - най-представителната група. Тя включва сребро, вечер, червеногушави, Нова Зеландия, кафяво, сиво, черно, средиземноморски, алтайски, мексикански, късоопашати,
  4. Turumti идали червенокосият сокол средно голяма птица с характерна тухлено-червена шапка на главата. Обитава териториите на Индия и Африка.
  5. ветрушка - малък сокол, много подобен по параметри и поведение на ветрушка. Теглото не надвишава 200 грама. Клюнът е кратък и слаб. Храни се само с големи насекоми. С удоволствие яде водни кончета, скакалци, скакалци и големи бръмбари. Интересна особеност е, че гарванът избира изоставени „къщи“ като гнездо. Може да живее в опаковки до 100 представители. Мигрирайте също в стада.
  6. чучулигар - живее главно в Северна и Източна Европа. Малък, набит вид с къси, остри крила и дълга опашка. Той се установява в долините на реките, в сфагновите блата. Избягва гъстите гъсталаци и тъмните гори. Храни се предимно с малки птици. Рядко подвид, който може да гнезди на земята.
  7. лагаров сокол - Голяма, голяма птица. Активно се използва в лова. Питается другими мелкими пернатыми. Но охотится и на сусликов, зайцев.
  8. Балобан – распространен в Центральной Азии, Казахстане, Сибирь, Туркмения, Иран, Афганистан, Китай. Считается одним из самых опасных подвидов. В длину вырастает до 60 см. Размах крыльев до полутора метров. Очень похож на сапсана, но отличается более светлым оттенком окраса и формой крыльев.
  9. Кречет – редкий и самый крупный из соколов. Массивный, крылья длинные и острые. Самец весит около 1 кг. самка примерно 2 кг. От сапсана отличается более длинным хвостом. Распространен в Европе, Азии, Северной Америке. Существует отдельный подвид кречетов на Алтае. Включен в Красную Книгу.
  10. Сапсан– самая быстрая птица на планете. Крупная птица, классический представитель соколиного рода. Распространена по всему миру, кроме Антарктиды,
  11. Шахин – также называют пустынным соколом из-за предпочтения жизни в пустынных местностях. Мельче сапсана по габаритам. В окрасе более рыжие, охристые оттенки. Жената тежи почти наполовина колкото мъжката. Теглото на жената достига 765 грама, мъжките обикновено тежат 300-350 грама. Изчезващ изглед.

Това е интересно! Сокол - гирфалкон, изобразен на герба на Киргизстан. На монета в 500 казахски тенге е изобразен сокол - ловният сокол.

Местообитания, местообитания

Тези хищни птици живеят почти по целия свят, с изключение на северния и южния полюс. Само млади индивиди летят през зимата. Възрастните остават у дома, движейки се със студа по-близо до язовирите. Те обичат степта и полу-пустинята. Кречете предпочитат крайбрежните райони на северните страни. В Европа има планини и скали. Соколците са се скитали почти целия си живот и можете да ги срещнете навсякъде по света.

Диета Falcon

Яде малки птици, гризачи, насекоми. Тя може да яде жаби, змии и понякога риби. Храни се с всички топлокръвни животни, които са по-малки по размер. Плячката няма шанс да забележи предварително сокола и особено да избяга. Кука на човката доставя силен удар, а след това птицата разкъсва трупа.

Важно е! В плен, задължително е да хранят играта, в противен случай соколът може да се разболее.

За да може храносмилателната система да функционира без прекъсване, много птици се нуждаят от пера и малки кости. В природата, ядат цяла плячка, те получават всичко, от което се нуждаят веднага. Няколко часа след хранене се образува фитил - отпадъци, които птицата повдига.

Здравите птици трябва да имат редовни петна, без петна от кръв и неприятни миризми. Когато се хранят у дома, давайте на мишки, плъхове и малки птици изцяло, без да отстранявате кожите. Фед в зависимост от възрастта. Колкото по-възрастна е птицата, толкова по-малко се нуждае от хранене.

  • На възраст от две седмици - около 6 пъти на ден. В същото време е необходимо да се дават малки парчета месо, напоени със слаб солеви разтвор. Това се прави, за да се симулира слюнката на майката, която помага за правилното храносмилане на пилето.
  • До месец - около 5 пъти на ден,
  • До месец и половина - 3-4 пъти,
  • До пълното оперение - хранене 2 пъти на ден.

Размножаване и потомство

Соколите са моногамни, По време на брачния период се формира двойка. В птиците, които живеят в южното полукълбо, периодът продължава от юли до август. Но за северните представители на соколи, датите се изместват: от февруари до март. Семейният танц се изпълнява точно в небето. Мъжът често представя подарък на женската в човката си по време на елегантни и високоскоростни полети. Понякога можете да наблюдавате как жената и мъжът се спускат с голяма скорост, стискайки ноктите си. Така че, те могат да летят до 10 метра.

Мястото за гнездене се избира внимателно. Предпочитат се безопасни кътчета. Женската снася до четири яйца с червен цвят. Смята се, че по-тежката женска по тегло, толкова повече тя дава потомство. Яйцата се инкубират от двамата родители на свой ред. Излюпването продължава около месец.

Това е интересно! Броят на бъдещите пилета в гнездото зависи от адекватността на храната: колкото повече е изобилието, толкова повече яйца са положени.

Соколите са грижовни родители. Пилетата са защитени с яростна защита на гнездото. Но веднага щом соколите пораснат, около месец след раждането, веднага трябва да напуснат гнездото. В противен случай съществува риск от агресия от страна на собствените им родители, които се чувстват в младия растеж на естествени конкуренти. Пубертетът при тези птици идва на възраст от една година.

Естествени врагове

Falcon има доста врагове. Това са почти всички големи хищници. Също опасни за тях и за совите. Лисиците и белките, невестулките и поровете ограбват гнездата, ядат пилетата. Но главният враг на сокола е човек, който унищожава екосистемата, унищожава за забавление или използва отрови за култивиране на земеделски площи.

Население и статут на видовете

В момента в Червената книга се съдържат жирфалките, като изчезващ вид, Под заплахата от изчезване Алтай сокол. Няма надеждна информация, че индивидите от алтайския сокол, които сега са в света, са генетично чисти.

Важно е! Застрашени са също ловният сокол, сокол от сапсани и ветрушка.

Соколът е познат на човека от дълго време. Той винаги е бил използван като отличен ловец: остър, силен и светкавичен. Отдавна тази птица е била верен приятел на хора, които съставлявали приказки за нея, посветени саги и се покланяли като живо божество. Кралете на въздушното пространство, страховитите хищници и ненадминатите ловци са всичко за соколите.

Falcon: описание и снимки на птицата. Как изглеждат соколите?

Истински соколи

Истинските соколи са най-съвършените хищници сред птиците. Размерът на представителите на рода са много различни. Кобчики и ветрушки имат дължина на тялото от 23-35 cm и маса от 100 до 250 г. Кречете растат до 60 cm и тежат средно до 2 kg. Мъжките са по-малки от женските. В цвета на оперението сокол са по-чести сиви, червени, кафяви, черни и сиви тонове. Коремната страна на тялото обикновено е разнообразна.

1. Средиземноморски сокол (лат. Falco biarmicus), автор на снимката: Дерек Кийтс, CC BY 2.0. 2. Крякане на врабчето (лат. Falco sparverius), автор на снимката: Птиците на Майк, CC BY-SA 2.0. 3. Обща ветрушка (лат. Falco tinnunculus), автор на снимката: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5. 4. Балобан (лат. Falco cherrug), автор на снимката: Харолд, CC BY-SA 3.0.

Лесно е да се разграничи сокол от неговата характерна вертикална "колона" и дълги заострени крила. Крилата на хищна птица значително надвишават размера на опашката. Формата и дължината им допринасят за постигането на значителна скорост при гмуркане и по-гъвкаво маневриране по време на вертикално движение във въздуха.

Най-високоскоростният полет сред птиците има сочен сокол. Гмурвайки се с плячката отгоре, този сокол има максимална скорост от 322 км / ч.

Автор на снимката: Дерек Кийтс, CC BY 2.0

Опашката на сокола е набраздена. В края му е закръглено и има впечатляваща дължина.

Вратник-ветрушка (лат. Falco sparverius). Снимка: Григорий „Слобрирд“ Смит, CC BY-SA 2.0

Главата на птицата е голяма спрямо тялото и закръглена. От двете му страни има черни „мустаци“, изразени в различна степен. Клюнът на представителите на рода е кратък, с остър кука в края, много силен. Системна характеристика на соколите са изразени зъби на режещия ръб на горния клюн и каналите от другата страна - на долния човка. Придържайки се, те оформят страхотно оръжие.

Около окото на сокол е пръстен без глас. Очите на птицата са кръгли с тъмен ирис.

Снимка на автора: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Истинските соколи имат дълги крака с големи крака, продълговати пръсти и силни остри нокти. Долната (метатарзална) част на кохлеята е окото.

Викът на соколи, соколи и други представители на рода е сходен с остър, рязък и удължен "ки - ки - ки ...".

Според начина на лов и външните особености, всички видове от рода могат да бъдат разделени на 3 групи:

Това е род птици от вида сокол. Те се отличават с червено оперение в горните части на тялото и плътна конституция. Понякога се забелязват различия между женските и мъжките от един и същи вид. Те ловуват главно на сухоземни животни: влечуги, насекоми и гризачи.

Те са по-тънки и по-големи от първите, а оперението им на гърба има стоманен или тъмен нюанс. Черните пера ("мустаци") украсяват бузите на главите им. Cheglocks лов за малки птици.

  • Соколи, както ги бяхме виждали

Големи птици, с "мустаци" и "шапка" от същия цвят. Оцветяването има признаци на двете предишни групи. Те имат сива гръбна част с червеникави петънца. На корема има хоризонтални ивици, а торсът е по-колоритен, отколкото при другите членове на рода. Всички соколи от тази група имат тъмно сиви опашки в напречна ивица с бял ръб. Те ловуват големи птици и земни животни.

Някои учени разграничават ловния сокол, гирфалкон, Ланнер и Лаггар като отделен таксон - подред Hierofalco, Външно, тези птици приличат на ястреби. В контрастното им оперение преобладават ярко кафяви и червени тонове, пъстри коремчета или къси щрихи.

1. Кестел от сивобрадат (лат. Falco cenchroides), автор на снимката: Patrick_K59, CC BY 2.0. 2. Туруми (лат. Falco chicquera), автор на снимката: Cks3976, CC BY-SA 3.0. 3. Южен мексикански сокол (лат. Falco femoralis), автор на снимката: Илейн Р. Уилсън. 4. Вечерен сокол (лат. Falco rufigularis), автор на снимката: Joao Quental, CC BY 2.0.

Горски соколи

Горските соколи имат набразден корем и опашка. Чрез оцветяване те приличат на ястреби и по подобие на лицева шайба около очите - луни. Размерите на птиците варират. Най-малкият е пъстър горски сокол (лат. Micrastur ruficollis), която има дължина на тялото от 30 - 38 cm и маса от 150 - 200 g. Най-големият е яката сокол (латински). Micrastur semitorquatus) с дължина на тялото 45-60 cm, с тегло 500-750 g. Разликите в оцветяването са характерни за всички членове на рода. Има леки, тъмни, оранжево-червени и райенови горски соколи.

Снимка на автора: Дарио Санчес, CC BY-SA 2.0

Американски соколи от джуджета

Това са малки птици с дължина на тялото от 28 до 30 см, със заоблени крила и закръглена опашка, които нямат ясно изразен допълнителен зъб на долната челюст. Горната част на тялото на птиците е оцветена в кафеникаво. Дъното на тялото е светло, с петна, райе, крилата са тъмнокафяви. Отличителна черта е наличието на малки ярки бели петънца върху покриващите пера на крилата. Мъжките, женските и младите не се различават по оцветяване един от друг.

Снимка: Хорхе Ла Гроттерия, Всички права запазени

Трохи соколи

Това са най-малките представители на рода и на цялото семейство. Тяхната дължина на тялото е 14-19 см, крила - 9-12 см, тегло - 35-45 г. Този род включва най-малкия пернат хищник, бял крак-сокол (латински. Микрохиераксни латифрони), ендемит на остров Борнео, с дължина на тялото 14-15 см и маса 35-45 г. Всички соколи от този род имат контрастен цвят: тъмнокафяв или черен отгоре и бяло дъно. Само червените и чернокраките джуджета имат червеникаво или червеникаво коремче. Някои видове са малко по-различни по цвят, което се отразява в техните имена: бели, сороки.

Лява снимка: червенокожите джуджета (лат. Microhierax caerulescens), авторска снимка: Dr. Raju Kasambe, CC BY-SA 4.0. Дясна снимка: филипински джудже сокол (латински Microhierax erythrogenys), автор на снимката: Джеймс Гаген, CC BY-SA 2.0.

Малки соколи

Дължината на тялото им е 19-28 см, теглото е 45-70 г. Цветът на птиците е пъстра.

Малък африкански сокол (лат. Polihierax semitorquatus) има пепелно перо от крилата и същия цвят на капачката. Той има контрастни бели "очила" около очите, със същия цвят като задната част на шията и долната страна на тялото. На гърба на птицата има ярка кестенова мантия, очите са оградени от гола кожа с яркочервен цвят, а лапите имат същия яркочервен цвят.

В азиатския малък сокол (лат. Polihierax insignis) женските са оцветени по-ярко от мъжките. Те имат кестенно-червена предна част на гърба, същото оцветяване на „шапката“ на главата и шията. Мъжкият гръб и главата са сиви. Видът се характеризира с ярък бял надхвост, оранжево-жълти голи пръстени около очите и същия цвят на лапата. Крилата на птиците са сравнително къси - 11-15 см, но соколи. Опашката на малките соколи е с дължина 7-13 см. По краищата на горната челюст са разположени малки допълнителни зъби.

Снимка на автора: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Смеещи се соколи

Това е монотипен род, представен от един вид.

Смеещият се сокол е птица с тъмнокафяв гръб и същите крила, райена опашка и пъстра златна крема или сламена долна част на тялото. "Капачката" на главата на сокола също е слама и пъстра. Черна “маска” минава през задната част на главата и очите. Оцветяването и вертикалните приземяващи се смешни соколи са като членове на рода Falco, но се различават по тегло (400-650 g) и дължина на тялото (45-50 cm).

Авторска снимка: Андреас Трепте, CC BY-SA 4.0

Къде живеят соколите?

Истински соколи живеят по света, с изключение на Антарктида, като космополитен род. По-често се срещат на открити места или алтернативни гори и равнини. Можете да ги видите и на скалите и скалите. Ако отношението на хората към тях не обещава опасност, те се заселват в близост до изкуствени пейзажи, чак до градовете.

Различни видове заемат различни местообитания. Кречет предпочита северните страни, живее по-често в океана, в тундрата, където има много птичи рок селища. Соколците мигрират, посещавайки цял живот Африка, Америка, Азия и Европа. Костурките живеят в Нова Зеландия, Нова Гвинея, Нова Каледония, Мадагаскар и Мавриций, Сейшелските острови, в Австралия, в степите и полу-пустините на Америка и Евразия, в африканските страни. Cheglocks се намират на островите в Средиземно море, в Япония, Индонезия, на Курилите, Сахалин, в Нова Гвинея, в Австралия, в африканските страни, на бреговете на Средиземно море - в Тунис, Алжир, на бреговете на Атлантическия океан, на Арабския полуостров, във Финландия, Норвегия , Швеция. Други членове на рода могат да бъдат намерени в Канада, Нова Зеландия, Австралия, Нова Гвинея, Южна Америка и САЩ.

Смеещи се соколи обитават горите на Амазонка, а също така заемат диапазони от южно Мексико до Уругвай и северна Аржентина.

Горски соколи се намират в влажните тропически региони на Централна и Южна Америка.

Американски соколи от джуджета Те живеят в пампатите и полупустелите в северната част на Аржентина.

Малки соколи - жители на полупустели и сухи савани на североизток и югозапад на Африка, както и райони с рядко растящи дървета в Югоизточна Азия.

Джудже соколиили соколи, трохи - местните птици, живеещи в тропическите гори на Югоизточна Азия, от Северна Индия и Югоизточен Китай до Филипините и Малайския архипелаг.

Снимка на автора: Henrik Schulze псевдоним Smittel, CC BY-SA 4.0

Начин на живот и характеристики на соколите

Соколът е смела, сръчна, интелигентна и силна птица. Ловува сутрин или вечер, а през деня се крие в уединени места и спокойно разгражда плячката. Тези птици имат феноменална бдителност: забелязват жертвата на разстояние 1,5 км.

Неблагородни соколи (ветрушки, соколи джуджета, соколи с червени крака) често провеждат демонстрации, демонстрирайки способността да се въртят в полет. Играят и се шегуват, организират лъскав лов за по-големи птици, дразнят ги. Такива соколи са лесни за опитомяване. Някои от тях изобщо не се страхуват от хората и се установяват по-близо до тях: например червената ветрушка.

Всички соколи имат способността да летят много високо и малко от тях ядат мърша. Благородните видове живеят по двойки, като внимателно пазят семейството си от хищници и роднини. Почти всички соколи се скитат, но някои го правят през цялото време, други летят, за да спят зимен сън, а други летят само периодично. Американският джудже сокол лети добре, но го прави неохотно. Той предпочита да се катери по дърветата и в същото време да прилича на папагал.

Автор на снимката: Дерек Кийтс, CC BY 2.0

Развъждане на соколи

Соколите са птици, които са склонни да образуват двойки, а тяхната брачна церемония осигурява демонстрационни полети. Мъжът и жената могат да се спуснат, да се хванат за нокти и да летят около 10 метра. В допълнение, мъжът представя на приятеля си подарък в клюна си.

Соколите по-често сами строят гнезда, но понякога са заети от готови сгради от други хищни птици или корвиди. Понякога принуждават домакините от собствениците. Малките представители могат да живеят в естествени кухини на дървета, вдлъбнатини, ниши или в изкуствени гнезда. Соколите живеят на скали, скали, дървета, в дупки, по високи сгради, в самоизкопани дупки в земята. Местата за снасяне на яйца на птиците най-често не съответстват на нищо. На дъното са само техните отпадъци, остатъци от храна и отпаднали пера.

Алеутско (черно) гнездо на сокол (латински: Falco peregrinus pealei). Снимка: Кифа, CC BY-SA 3.0

Гнездо на сапсана (броня. Falco peregrinus). Снимка на автора: Питър Вегнер, CC BY-SA 3.0

Женските лежат от 1 до 6 кръгли бели яйца, украсени с червено-кафяви петънца. Големите соколи обикновено имат малък съединител. Яйцата се инкубират от женската, въпреки че мъжът понякога я заменя за кратко. Излюпването продължава един месец. Понякога родителите правят грешки с течение на времето и могат да седят успешно само на първите пилета, тъй като разликата между снасянето на яйцата е 1-2 дни.

Лява снимка: яйце от зъба (латински Falco rusticolus), авторска снимка: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Снимка в центъра: яйце сокол (лат. Falco vespertinus), авторска снимка: Дидие Дескуен, CC BY-SA 4.0. Снимка вдясно: яйцето на ветрушка (лат. Falco tinnunculus), автор на снимката: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0.

  1. Смеещи се соколиили с глава на сокол чайкаСамите гнезда не са построени, а са заети от празни кухини, гнезда на други хищни птици и скални пукнатини. Поставете 1-2 яйца, които инкубират само женската. Мъжът носи храна на жените и пилетата, докато те все още са малки. Излюпването продължава 40-65 дни. Тогава и двамата родители носят храна. Гнездата напускат гнездото 8 седмици след излюпването.
  2. Горски соколи правят зидария в кухините на дърветата, кухини, пещери, пукнатини на скали, изоставени къщи. В сухия период те поставят 2-3 бели яйца, инкубират ги по време на дъждовния период в продължение на 33-48 дни.
  3. екология Американски соколи от джуджета лошо разбрано.
  4. Малки соколи заемат гнезда на други хора, най-често построени от тъкачи. При полагането им 2-3 яйца покрити с бяла черупка.
  5. Джудже соколиили соколи, по-често изграждащи гнезда в кухини, слагат яйца с бял цвят. Африканският пигмеев сокол живее в гнездата на социалните тъкачи.
  6. Истински соколи:
    • Ветровете гнездят на скали, в дупки на земята, на дървета, включително в дупки, на скали. При полагане 4-6 жълто-кафяви, ръждиво оцветени яйца,
    • gyrfalcon не изгражда гнезда, отвежда ги от мишелов или гарван, облицова ги със суха трева, мъх и пера,
    • Червенокогият сокол се заселва в изоставени гнезда четиридесет и гарвани, по-рядко в кухини и ниши. Женската снася до 6 яйца и ги инкубира. Мъжът се грижи за приятеля си, я храни,
    • Соколите за развъждане на пилета се нуждаят от пространство и наличието на резервоар наблизо. Те гнездят по-често на первазите на скалите на височина 20-80 м от земята, в тундрата: по бреговете на резервоари или скалисти излази. По-рядко те заемат гнездата на други птици. Мексиканският сокол също може да гнезди на земята. Женската слага от 2 до 5 яйца с червеникав или кафяво-червен цвят с по-тъмни петна.

Половой зрелости соколята достигают к году жизни. У молодых соколов крылья более широкие из-за развития маховых перьев. Это мешает им охотиться, но хорошо помогает научиться летать.

Детеныши сапсана (лат. Falco peregrinus). Автор фото: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York, CC BY 2.0

Чем питается сокол?

В добыче пернатых хищников преобладают грызуны, ящерицы, птицы и крупные насекомые. Также соколы могут поедать змей, лягушек, иногда рыб. Големите видове се хранят със средни бозайници: гофери, зайци. Обикновено соколите ловят плячка в полет, наваксват с летяща или бягаща жертва. Малките животни хващат клюн, големи зашемети или убиват нокти.

Смеещи се соколи (Смеещите се соколи) - гастрономи, те плячкат на змии, често отровни, гущери, малки гризачи, прилепи и мокрици, и също са рибари.

Горски соколи ядат малки птици, могат да привличат индивиди от вълчисти с характерни звуци. Те също ловят гущери и гризачи.

Американски соколи от джуджета обичат да ядат насекоми, малки птици и гущери.

Малки соколи те се хранят предимно с големи насекоми, по-рядко върху гущери, змии и малки птици.

Джудже соколи, или соколи, трохи, малка плячка, уловена в движение или от гробове, търсейки го от върховете на високи дървета. Те ядат пеперуди, водни кончета, големи бръмбари, термити, скакалци, малки птици, мишки, гущери.

Истински соколи:

  • Ветровете на лова гледат на треперещ полет или на кацалки от малки птици и големи насекоми (водни кончета, бръмбари, щурци, скакалци, скакалци и Медведък). Хранят се с малки животни (прилепи и обикновени мишки), жаби, гущери, змии. Жертвата е взета с нокти и е убита с удар на човката в задната част на главата,
  • червеният шиял улови малки птици: бързеи, лястовици, чучули, летящи насекоми: бръмбари, водни кончета, прилепи,
  • Червенокожите соколи са соколи, които често ловуват насекоми: скакалци, водни кончета, бръмбари. По-рядко те улавят малки гризачи, земноводни и гущери. Те ядат врабчета, понякога могат да уловят дори по-големи птици, например гълъб,
  • скакалците са жертва на насекоми, прилепи и малки птици: скорци, черни бързеи, розли, врабчета. Понякога те ловят мишки и други сухоземни животни,
  • благородни соколи (дербник, сокол совак, гирфалкон, ловни соколи, пепелянки и др.) улова на птици: пчелояди, ийоли, пясъчници, лястовици, чучулиги, варакушек, стършели, дроздове, малък врабче, скорпиони, прилепи. По-рядко се хранят със змии, гризачи, гущери и насекоми, зайци, бозайници, плъхове. Черният сокол яде мърша. Жирафът в тундрата се храни с жителите на птичия базар (чайки и лудории), тундрата и белите яребици, малките ветеринари, лемингите, зайците и катериците. Уловена плячка на жичката пренася в гнездо или друго безопасно място, там го разбива.

Кобчик (лат. Falco vespertinus). Снимка от Анди Морфьо, CC BY 2.0

Продължителност на живота на Сокол

Максималната продължителност на живота на смеещия се сокол в природата се определя с помощта на лентовата техника. Тя е на 16 години и 3,5 месеца. В зоологическата градина птиците от този род са живели до 14 години.

Неизвестна продължителност на живота на американските джуджета, горски соколи и соколи, трохи.

Предполага се, че максималната продължителност на живота на представителите на рода Small Falcons е 20 години.

Що се отнася до истинските соколи, тогава в дивата природа най-старият индивид от ветрушка е живял на 16 години, същата дата се наблюдава за сокола, който е живял в плен. Средната продължителност на живота на кестрела е 11 години. Известен случай на дълголетие на сокол солена: птица в плен е живяла 25 години.

Светът около нас за деца 6-9 години. Птичият "Сокол"

Falcon е зимна хищна птица. Той има бърз скок. Твърд извит клюн, много рязко зрение. Оперението на сокол е оцветено в кафяво-бежово. Ноктите на лапите са остри, остри като ножове.

Соколите гнездят на върховете на високи дървета или в кухините на скалистите планини, затопляйки жилищата си с пух, пера и тревни плочи.

Соколът обикновено се издига високо в чисто синьо небе, търсейки плячка. Виждайки малка птица, заек, пор или някакво друго животно, той се хвърля с него с камък, разкъсва го с остри нокти и клюна си.

Знаете ли, че ловците често използват соколи в лов? Ловците със специално обучени птици се наричат ​​соколи или соколи.

Соколники

Отивам в Соколники. по-напред

Имаше горички, блата,

И се пазеше соколи

Соколниците преподават птици

Като камък, падай върху лисици.

В един кървав дуел с нея

Хванете я, прилепете се до шията й,

И с клюн да се скъса, и бие с крило.

Само паркът ще напомни за миналото:

Няма птици, никакви горички - както никога не се е случвало!

Тук са модерни квартали

И само в имената понякога скрити

Дълготраен живот.

Отговорете на въпросите

• Как изглежда соколът?

• Какво яде?

• Къде гнездят соколи?

• Защо един от районите на Москва се нарича Соколники?

• Кой е ловувал в Соколники?

• Как изглежда Соколники в древни времена?

Враговете на соколите в дивата природа

Всички големи хищници не са склонни да ядат месо от сокол, включително бухал. Яйцата от съединителя често крадат мартени, порове, лисици и невестулки. Повечето от соколите умират поради унищожаване на техните местообитания от хората, намаляване на снабдяването с храна и смущения в местата за гнездене. Често птиците умират от незащитени електропроводи.

Дербникска борба (лат. Falco columbarius). Снимка на автора: Мечката Златен ретривър, CC BY 2.0

Ползите и вредите от соколи за хората

Соколите са санитари на природата, унищожават много гризачи. С това се регламентира техният брой и след това се гарантира запазването на зърнената реколта от лице.

Много видове соколи са лесно укротени. Те могат да помогнат на хората да ловуват, да пазят стада от овце от хищници, градини и полета от по-малките зърнени, плодови и зеленчукови птици. Соколите са в официалната държавна служба за защита на паметниците на Кремъл в Москва. Те изгонват гарвани, гълъби и други антропогенни птици от златни куполи, като по този начин спестяват строителни елементи от ерозия и последващо унищожаване. На летището в Бразилия соколите, заедно с ястребите, също изтласкват врата от пистата. Те предотвратяват инциденти, които могат да възникнат с въздухоплавателни средства поради големи концентрации на птици.

Соколов, както и други хищни птици, се пази навсякъде, въпреки факта, че понякога те могат да отнесат домашни птици, включително пилета. Но това се случва само поради провала на собствениците.

Интересни факти за соколи

  • Най-големият от соколите е гирфалконът. Разстоянието между крилата му е 125-160 см. В Русия живеят само около 1000 двойки жираци.
  • Най-малкият сокол в света е ветрушка на Мавриций (лат. Falcopunctatus). Броят им намалява поради обезлесяването в местообитанието на птиците. Днес в природата има само 2 двойки от тези редки соколи.
  • Мути е сокол с размери до 20 см. Той атакува птици, които надвишават неговия размер: пъдпъдъци, дроздове и тимелии (лат. Garrulax). В Индия са използвани опитни утайки за лов. Собственикът държеше птицата в ръката си, така че се появява името на сокола: „остатъци“ означава „шепа“.
  • Соколът е изобразен на ръцете на ОАЕ, Киргизстан и Исландия.
  • В древен Египет соколът бил почитан, считан за въплъщение на бога на слънцето Ра.
  • Соколината се появи преди около 2500 години. От изток до Европа, от XII век, тази страст се връща от рицари, завръщащи се от кръстоносните походи. Европейското благородство обичаше соколи, а обучените птици бяха много скъпи.
  • В различни страни за лов са използвани различни видове соколи. Руските любовници са ловували с жираци и соколи, ирански - с червеноглав сокол, Близкия изток - с ловни соколи, индийски - с турумди и утайки. В САЩ, а сега и лов с американеца, или врастовата ветрушка (латиница. Falco sparverius).
  • Костните натъртвания пред ноздрите помагат на соколите да пренасочат въздушния поток от носа по време на високоскоростен полет.

Ловен сокол (лат. Falco cherrug). Снимка на автора: DickDaniels, CC BY-SA 3.0

Гледайте видеоклипа: Телешка Супа (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org