Птици

Сив кран: снимки, функции за начина на живот

Pin
Send
Share
Send
Send


Голям кран, характеризиращ се с общ сив цвят, дълга шия и лапи, черна глава с червена корона и белезникави бузи. Няма сексуален диморфизъм. Младите имат кафяво оперение.

разпространение, Мигриращи птици, 2 подвида, открити в Евразия. Европейският район се намира в централната и северната част на западната граница, преминавайки през територията на Дания и Норвегия. Зимува на Иберийския полуостров, както и в Северна и Източна Африка. В Италия тя е често срещана като мигриращ вид, много по-малък е броят на индивидите, зимуващи тук, и само в определени райони. От началото на 20-ти век той спира гнездене в района на Венеция.

хабитат, Предпочита открити площи: тревни и високопланински блата, залесени блата. По време на зимуването на сивия кран може да се наблюдава по бреговете на лагуни, реки, полета, степи.

биология, За гнездото избира сухо място на наводнени места, на остров или на плитчини. От края на март до юни обикновено се поставят 2 червеникави или зеленикави с кафяви петна яйца, които се грижат от двамата родители за 28–31 дни. Младите летяха на възраст 65-70 дни. Едно пиле на година. Сивият кран е предпазлива и недоверчива птица, по-голямата част от времето прекарва на земята, върху която се движи бавно и грациозно. Полетът е могъщ, а крилата се развяваха бавно. Диетата е разнообразна, включва всички видове животни, но се основава на растителна храна.

Интересен факт, По време на сезонни миграции те се обединяват в многобройни стада, които се подреждат в полет с клин. Силни писъци, най-често излъчвани по време на полет, приличат на звука на тромпет.

Свързани видове. Crane demois (Anthropoides virgo) могат да бъдат разпознати по снопчета бели пера от страните на главата и от черната долна част на тялото. Гнезди в степите на азиатския континент, появата му в Италия е случайна. (В степната зона на Русия тя е доста често срещана на места.)

хабитат

Сивите кранове гнездят в Западна и Северна Европа, в много територии на Русия (до Колимската и Забайкальската), в Китай и в Северна Монголия. Също така, те не се наблюдават много в Алтай, в Тибет и Турция. През зимата крановете, както повечето птици, обикновено мигрират на юг: към Източна и Северна Африка, към Испания, Франция, Близкия изток, Индия и Китай (юг и изток).

Техните места за гнездене: в блатисти райони и в заливните реки (блатисти). В случай на липса на влажни зони, те могат да се заселят в близост до земеделски земи. Крановете обикновено избират по-високи места за зимуване, по-скоро гъсто покрити с тревиста растителност.

репродукция

Сив кран - моногамна птица. Тя запазва двойката си за цял живот. Само ако жената или мъжът умират, оцелелата птица намира друг спътник за живота. И още една двойка може да се образува в случай на неуспешни опити за потомство.

От април до юли размножителният сезон продължава. Като правило се създава двойка преди полета до мястото на бъдещото гнездене. След като пристигнат на сцената, женската и мъжката подреждат най-оригиналните ритуални танци. Те представляват подскачащи, пляскащи крила и важна походка.

Над или в близост до водата е избран парцел (сравнително сух), задължително между гъста растителност (гъсталака от тръстика и др.). Това е мястото за гнездото. Мъжът и жената обявяват избора на подходящо място с червячен глас. Така те отбелязват своята територия.

Самото гнездо е голямо (повече от 1 m в диаметър). Тя е изградена от най-разнообразен материал. Обикновено се поставят 2 яйца от женската. Инкубационният период продължава до 31 дни. Яйца от мъжки и женски люк. Малко след раждането пилетата могат да напуснат родителското гнездо. Пълното им оперение идва след около 70 дни.

Начин на живот, функции

Сивият кран, както бе отбелязано по-горе, при пристигането си у дома започва да танцува по особен начин. Той го прави самостоятелно или в стадо. През този период птиците са много внимателни, така че всичко това може да се наблюдава само отдалеч. Крановете на гнездата обикновено никога не образуват масови клъстери, т.е. двойките се гнездят далеч един от друг.

Гнездото женско и мъжко се изгражда много бързо и безгрижно. В резултат на това, тя е само един куп дърва за огрев, събрани от близките райони. Вътре в гнездото е тава, облицована със суха трева. По правило по-старите птици заемат гнездата си (миналата година). Такова гнездо може да послужи за няколко години за няколко крана, а птиците само го обновяват всяка година.

Дистрибуция на кранове в Русия

Сивият кран в Русия е представен от два подвида - западен и източен. те се различават малко един от друг. Границата на тяхното разпространение, както и тяхната субспецифична независимост, се изучава сравнително слабо на територията на страната днес. Приблизително можем да кажем, че границата, която разделя тези два подвида, се простира по протежение на Урал. Западните подвидове живеят в европейска Русия и на изток в азиатски.

Освен това е известно, че за зимуване сивият кран от европейската част на страната лети до Африка (Мароко, Египет и др.), А от източната част (обитаваща предимно в Сибир) на север от Индия или към Китай. В Закавказието зимува незначителна част от сивите кранове.

В заключение за най-интересното

В самото начало на брачния сезон, сивите кранове покриват перата си с кал и тиня. Това им позволява да маскират и скриват от хищници, което ги прави по-малко забележими по време на инкубация и излюпване на пилетата си.

Сивото кран, подобно на други видове, започва своя полет с плавно спускане на вятъра, ускорявайки и разкривайки огромни крила точно преди излитане.

Сивите кранове са доста всеядни: се хранят с растения (клубени, листа, стъбла, жълъди, горски плодове и др.), Безгръбначни (червеи и насекоми), гръбначни (змии, жаби, гризачи и риби). Кранът също може да се храни със зърно, дори създавайки заплаха за културата.

хабитат

Кранът предпочита да живее на открито, например, на тревно блато. Докато инкубират яйца и коняри, те се установяват близо до водни басейни или в гъсталаци.

В храната крановете не са придирчиви. Диетата им включва голямо количество растителна храна: горски плодове, семена, растителни издънки, зърнени култури (пшеница, овес). През лятото птиците се хранят с жаби и насекоми. Те също консумират малки гризачи (например, мишки), змии, гущери.

Важна част от диетата на крановете е водата. Тези птици консумират много течности. Ако наблизо няма източник на вода, крановете летят до други места няколко пъти на ден.

В волиерите и развъдниците, диетата на крановете е много разнообразна. Те получават хлебни зърна, сурово месо, риба и т.н. Крановете са много любители на храна, предназначена за домашно приготвени пилета.

Изобилие и разпространение

Към днешна дата броят на крановете е около 250 хиляди птици. Те живеят главно в Русия и Скандинавия. Броят на този вид постоянно намалява вследствие на пресъхването на влажните зони и изграждането на земеделски земи. Земеделските производители играят важна роля: те третират полетата с пестициди, на които крановете търсят храна. Странно, но бракониерите имат малък ефект върху броя на крановете. Хората рядко стрелят по тези птици.

Сивият кран е включен в Червената книга. Застрелването и уловът на птици е забранено от закона. За да се запази числото са създадени заграждения и развъдници.

В Русия има два подвида на сивия кран: източен и западен. По признаци те на практика не се различават. Разделителната граница преминава през Уралския обхват. Западният сив кран зимува в африканските страни, а източните - в северните части на Индия и Китай. Някои представители на видовете зимуват в Закавказието.

Интересни факти

  1. Когато крановете излюпват яйцата и се грижат за пилетата, те покриват оперението си с тиня или блатна кал. Това се прави за добро маскиране и защита от хищни животни.
  2. Свалете крана - очарователна гледка. Той плавно разпръсква и разстила крилата си точно преди излитане.
  3. Крейн - най-старото животно. Този представител на семейството на птиците се появи преди около 40-60 милиона години. Това означава, че кранът е уловил ерата на динозаврите. Примитивните хора изобразяват тези птици по стените на пещери и скали.

Гледайте видеоклипа: 911 мистерии - Разрушаването 911 Mysteries - Demolitions БГ (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org