Животни

Как изглежда коала и какъв цвят има козината

Pin
Send
Share
Send
Send


Коала е малко, сладко, кротко животно, което живее само на един континент - Австралия. В езика на аборигените, думата "коала" означава "не пие". Животното и истината почти не пият вода, съдържаща се с влага, съдържаща се в листата на евкалипт. Неговото гръцко-латинско родово наименование "Phascolarctos" означава "торбеста мечка". Коала отдавна се нарича мечка, но не е мечка и няма нищо общо с мечките, освен че изглежда като пухкаво мече. Всъщност, коала е торбичен, той е единственият модерен представител на семейство Коалов (Phascolarctidae).

Днес коала е най-обичаното торбесто животно на австралийците, един от признатите символи на Австралия, но това не винаги е било така. Първите европейски заселници унищожиха милиони от тези беззащитни животни за дебела кожа. Въпреки това, издънките от евкалипт, сушата и пожарите са още по-опасни за оцеляването на вида. Заплахата за коалите достигна своя връх през 1924 г., когато бяха изнесени повече от 2 милиона кожи. По това време коалите бяха изчезнали в Южна Австралия и в повечето райони на Виктория и Нов Южен Уелс. В резултат на публичен протест, през 1944 г. беше въведена забрана за лов и само 10 години по-късно населението им започна да се възстановява. Понастоящем в някои райони, по-специално в южната част на реката, коала отново се превръща в обичаен вид, а IUCN е цитиран като най-малко тревожното животно. Интензивното обезлесяване обаче представлява заплаха за северните популации.

Описание и снимка на коала

Характерно е появата на коали: тялото е късо и набито, главата е голяма, кръгла, с малки очи, големи пухкави уши и опъната кожа на носа. Опашката е елементарна, почти невидима отвън. Цветът на гъстата и мека кожа на гръбната страна варира от сиво до червеникаво-кафяво, върху брадичката, гърдите и вътрешната повърхност на предните крайници кожата е бяла. Ушите са обградени с дълга бяла коса, сакрумът е покрит с бели петна. В северната част на местообитанието козината на животните е по-къса и по-рядка.

Дължината на тялото на коалите е 70–85 см, а теглото е 7–12 кг. Мъжките са по-масивни от женските, имат по-широка муцуна, а размерът на ушите е по-малък. Освен това мъжките имат ароматна жлеза на гърдите, с която оставят етикети върху дърветата на тяхната територия. Женските имат двойно отваряща се торба.

Коала е чудесно адаптиран за заседналия дървесен начин на живот. Тялото му е покрито с гъста козина, която предпазва животното от атмосферните и температурни колебания, което е много важно - няма приюти или убежища за коали. Големите лапи са снабдени със силно извити нокти, благодарение на които животното може лесно да се изкачи върху най-високото дърво с гладка кора. На снимката са добри видове мощни и силни коала нокти. Ако звярът ги потопи в дърво, той няма да падне.

Изкачвайки се по евкалипт, коала хваща багажника със силни предни лапи, движейки тялото нагоре и в същото време дърпайки предните крака. На задните крака първият пръст се контрастира с останалите, вторият и третият почти се сливат. На предните лапи първият и вторият пръст са противоположни на останалите, като осигуряват здраво захващане по време на катерене. Подметките на лапите са голи, с палпарен модел. Интересен факт е, че отпечатъците на koalis са почти идентични с човешките.

Общо има 30 коала, в горната челюст има три двойки резци и елементарни зъби. Зъбите са добре приспособени към хранене с листа от евкалипт, съдържащи голямо количество фибри. Дъвчащите листа подлежат на микробна ферментация в cecum, която е най-дългата спрямо дължината на тялото при всички бозайници (дължината му е 1,8-2,5 метра).

На снимката коала обичайно абсорбира листата на любимото евкалиптово дърво.

Коала мозъка в сравнение с размера на тялото е един от най-малките сред бозайниците, само 0,2% от общото телесно тегло. Учените смятат, че това се дължи на адаптацията към нискокалорична диета.

Къде живее коала?

Koals живеят само в Австралия, където се намират на много стотици хиляди квадратни километри в източната част на континента от северната част на Куинсланд до южната част на Виктория. Популациите на тези торбести често са отделени един от друг с широки пространства на отсечени гори. Коалите са избрали влажни планински гори на юг, гроздови насаждения в северната част, горички и полу-пустинни пейзажи в Западна Австралия. Гъстотата на населението зависи от продуктивността на земята. На юг, в дъждовни гори достига 8 животни на хектар, а в полу-пустинната зона на площ от 100 хектара може да живее само един индивид.

Как коала живее в природата?

Животът на коалите е тясно свързан с дърветата от рода Евкалипт, в чиито корони те прекарват почти цялото си време. По-голямата част от деня (18-20 часа), които прекарват в сън, отнема 2-3 часа, за да се хранят, а останалото време животните просто седят. Само от време на време слизат на земята, за да се движат от едно дърво към друго.

Коалите обикновено спят през деня, докато през нощта те се заемат от факта, че те бавно абсорбират листата на евкалипт. Движенията на животните обикновено са много бавни, мързеливи, въпреки че уплашеното животно може да се движи много бързо.

Коалите са заседнали. Повечето от тях са самотници, рядко живеят по двойки. Възрастните животни заемат определени местообитания. В благоприятни условия, тези райони са сравнително малки: мъжките могат да заемат само 1,5-3 хектара, женски и дори по-малко - 0,5-1 хектара. В райони с лоша растителност, обектът на мъжките може да бъде повече от 100 хектара. Територията на доминиращия мъж може да обхваща райони до 9 женски, а също и области на подчинени мъжки. Всяко животно в индивидуалния парцел има няколко любими дървета.

В природата коала живее до 10 години, максималната позната продължителност на живота в плен е 18 години.

Какво ядат коалите? Диета евкалипт

Вечнозелени евкалиптови листа осигуряват коали с постоянен източник на храна. Един възрастен индивид яде около 500 грама пресни листа на ден, и въпреки че повече от 600 вида евкалиптови дървета растат на Зеления континент, коала яде само 30 от тях. В различни региони се дава предимство на различни видове евкалипт, но предимно на тези, които растат в условия на висока влажност.

Такава диета на пръв поглед може да изглежда съмнителна, тъй като листата на евкалипт са негодни за консумация или дори отровни за повечето тревопасни животни. Те са бедни на хранителни вещества и съдържат много несмилаеми фибри, както и токсични феноли и терпени. Въпреки това, тези животни имат няколко приспособления, които им помагат да се справят с такава неядна храна. Те изобщо не ядат листа, отровните компоненти на другите се неутрализират от черния дроб и се отстраняват от тялото. Тъй като диетата е с ниско съдържание на калории, коалите спят до 20 часа на ден. Те пестят вода и с изключение на най-горещото време получават необходимата влага от изядените листа. По този начин еволюцията дава на коалите източник на храна, която е на разположение през цялата година, и също така ги спасява от конкуренцията с храните.

нещо като продължение

Коалите са полигамни, с малък брой мъже, които отчитат по-голямата част от престоя. Но подробностите за разпределението на паренето между доминантните и субдоминантните животни не са напълно разбрани.

И двете женски и мъжки коали достигат полова зрялост на възраст от две години. От същото време женските започват да се размножават, докато мъжете започват да се размножават 2-3 години по-късно, когато станат достатъчно големи, за да се конкурират за женската.

Размножителният сезон настъпва през пролетта и началото на лятото (септември - януари). По това време мъжките се движат на много дълги разстояния, а срещите между тях често се появяват в престрелки. По време на "сватбите" "конярите" постоянно реват. Тези викове, състоящи се от силни вдишвания, последвани от изпускания, са предназначени да привличат вниманието на булките, както и да предупреждават конкурентите. Викът на един мъж обикновено предизвиква отговор от близките роднини. През този период мъжките често отбелязват границите на своята територия, като трият дърветата с гърдите си.

От една година женската носи една постеля, по-рядко от две малки. Бременността продължава 35 дни. Кучето при раждането е изключително малко - теглото му е по-малко от 0,5 кг. Новороденото се качва в чантата, където е здраво прикрепено към едно от двете зърна. В торба, малка коала прекарва около 6 месеца, където расте и се развива. За известно време майката го носи на гърба си.

От седем месечна възраст бебето продължава да се храни със специална каша от полу-усвоени листа от евкалипт, отделени от храносмилателната система на майката, привикнали към храната на възрастни животни. Младата коала става независима на 11-месечна възраст, но обикновено продължава да е близо до майката в продължение на няколко месеца.

Опазване в природата

В природата коала няма почти никакви врагове, хищниците не предпочитат месото му, очевидно поради факта, че има силна миризма на евкалипт. Въпреки това, животните често се считат за уязвими. Въпреки, че никой не е регистрирал официално тези торбести, според неофициални данни, техният брой варира от 40 000 до 1 млн. Души. Но много по-сериозно е положението в полу-пустинните райони на централен Куинсланд, където около 400 хиляди хектара се освобождават за пасища и други селскостопански нужди годишно. И докато еколозите предизвикват тревога и се опитват да спрат унищожаването на горите, този проблем остава спешен за селските райони на централния Куинсланд.

местообитания.

Коалите се разпространяват по източния бряг на Австралия. Освен това те живеят на островите край бреговете на Куинсланд, Виктория и Южна Австралия.

Те обитават високи евкалиптови гори и ниски гори във вътрешността, както и крайбрежни дървета на острова.

Коалите ядат само листа и кора от евкалиптови дървета. Има над 600 вида от тези дървета, но коалите ядат само листа и кора от 12 от тях.

Листата на евкалипта са изключително отровни за повечето животни, но коасталната храносмилателна система неутрализира отровата. Всяка коала яде около 350 до 600 грама (12-21 унции) листа на ден. Предпочитат младите листа, които са по-сочни и меки.

Koals получават над 90% от нуждите си от течности от листата на евкалипт. Те пият само вода, когато са болни, или когато няма достатъчно влага в листата на дърветата.

Коалите са предимно нощни. Приблизително 20 часа на ден, коали сън или почивка в дърветата, навита нагоре. Когато се движат, те могат да скачат от дърво на дърво, както и да пътуват на дълги разстояния по земята.

Коалите вървят и се движат бавно, но могат да тичат, ако са в опасност.

Когато пътуват по суша, те са уязвими към атаки от хищници като кучета, лисици и динго, и също са изложени на риск от нараняване или смърт от автомобили.

Коалите обикновено са мълчаливи, но могат да произведат разнообразни звуци, включително ръмжене и ръмжене. Koals викат главно по време на чифтосване или опасност. Уплашено или ранено животно крещи и плаче в гласа на малко дете.

Много голям нос от коала е един от най-важните за нея. В крайна сметка, силно развитото обоняние помага на животните да научат кои листа са безопасни за консумация.

Коалите имат много нисък метаболизъм, което спестява енергия и помага при усвояването на листа от евкалипт. Те ядат по всяко време на деня, но обикновено хладни през нощта, за да пестят енергия и влага.

Листата на евкалипт са отровни за повечето животни и не са богати на хранителни вещества. Ето защо коалите старателно дъвчат листата, преди да я погълнат. В стомаха на коалите има бактерии, които неутрализират токсините, съдържащи се в евкалиптовото масло.

Женските коали достигат полова зрялост на възраст от 2 до 3 години. Мъжките достигат зрялост по-късно след 3 - 4 години. Чифтосването става между декември и март, което е лятно време в южното полукълбо. Предимно едно бебе се ражда в коали. Бебешки коали са много уязвими при раждането си, те са голи и слепи. Ето защо, те ще бъдат в торбата на майката за около 6 месеца, хранени с мляко. След 6 месеца в чантата, детето започва да изследва света около него, докато язди на гърба на майка си, хранейки се с мляко и листа. И едва на 12-месечна възраст бебетата коали започват да живеят самостоятелно.

Коал защита

Някога в Австралия имало милиони коали, но в началото на 20-ти век лова на коала почти доведе до изчезването им. През 20-те години на миналия век почти 8 милиона животни са починали, най-вече поради козина.

Коалите се нуждаят от големи гори. Но броят на горите намалява и животните трябва да се движат по-често на земята, и следователно има по-висок риск, че те ще страдат от хищници или хора.

Най-честите причини за смъртта на коала са нападения от кучета и пътнотранспортни произшествия. През последните години някои коала колонии са страдали от болестта.

Сега са създадени много изследователски програми за защита на коалите и техните местообитания.

Кой обитава коала?

Коала - животно, което е ендемично за Австралия. Това е първоначалният представител на семейство Коалов. Те живеят на евкалиптови дървета. Коала е торбесто животно, принадлежащо към двупартийния ред. Обхватът му е континентална Австралия, но само източната и южната му част.

Преди пристигането на европейците, животните бяха разпределени на север и на запад. Много по-късно на територията на остров Кенгуру са се заселили коали. Малките животни, подобни на плюшените мечета, предизвикват универсална симпатия. Почти целият им живот, тези торбести животни прекарват по дърветата, ловко вървящи по клоните. Коала може да живее на едно дърво в продължение на много дни и едва след като изчисти листата си, тя променя своя “дом”.

Вие няма да се измъкнете на къси крака на земята, затова бавните коали често умират под колелата на колите или стават лесна плячка за диви кучета. През нощта животните посвещават храната, а през останалото време спят, удобно седи на разклона в клоните. Спящите коали са много чувствителни и се събуждат при най-малкото шумолене. Предпочитам да живея сам. Всяко възрастно животно има собствени основания, които маркира със секрети от миризливи жлези. Такъв сюжет на мъжките понякога съвпада с притежанията на няколко женски.

Как изглежда коала?

Това са малки животни: размерът на тялото им е от шестдесет до осемдесет сантиметра, с тегло от шест до петнадесет килограма. Опашката на коалите е много малка: тя е почти невидима зад буйната кожа. Животното има смешни кръгли уши, които са напълно покрити с кожа.

Невъзможно е да се опише как изглежда коала, без да се споменава козината на тези животни. Той е мек и дебел, доста издръжлив. Цветът може да е различен, но най-често преобладават сивите нюанси. Много по-рядко е възможно да срещнете малко животно с ярко червено-червена козина.

Коалите са много тихи животни: гласовете им могат да бъдат чути само в определени периоди, по време на размножаването или когато врагът се приближи. Уплашени или ранени коали правят сърдечни звуци, приличащи на плачещо бебе.

Начин на живот

Открихме къде живее коала и как изглежда. Време е да кажем как живеят тези животни. Коалите са животни, които водят премерен и бърз начин на живот. Почти цял ден (от 18 до 22 часа) те спят. Дейността "плюшени мечета" се проявява през нощта, която продължава не повече от два часа. По правило това се дължи на необходимостта да се намери храна.

Смешно е, че в така наречените будни периоди коалите практически не се движат: те просто седят на клоните, държат багажника с предните им крайници. В този случай, коала понякога показва завидна грация и лекота, ловко скача от едно дърво (където се яде цялата храна) на друго.

Както учените са открили, такъв безгрижен начин на живот на коалите не е случайно. Това се дължи на тяхната диета. Какво ядат коалите? Защо храненето влияе толкова много на техния начин на живот? Знаейки къде живеят коалите, е лесно да отговорите на тези въпроси. Диетата на тези животни включва само листа и издънки на евкалипт, които почти не съдържат протеини. В допълнение, евкалиптовите листа за по-голямата част от животните са смъртоносни. Това се дължи на съдържанието в тях на огромно количество фенолни съединения.

Интересното е, че не всички евкалиптови дървета са подходящи за коали. В допълнение, животните са много селективни в избора на листа: те са добре запознати с наличието на циановодородна киселина, животозастрашаваща. Освен това, животните са в състояние да оценят дозата му. В една нощ възрастен яде повече от 500 грама млади издънки и листа. Специални бактерии, които се развиват в червата, помагат да се справят с този обем груби зеленчукови фуражи.

Благодарение на специална среда, листата се превръщат в питателна каша и се произвеждат необходимите за тялото протеини. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Животните са достатъчно течни, които получават с растителна храна.

Мерки за сигурност

Поради факта, че повечето от традиционните местообитания на тези животни са унищожени, днес са оцелели само разпръснати популации. Преди около сто години коалите бяха на ръба на изчезване. Хората, които бяха привлечени от меката и скъпа козина на тези животни, бяха виновни за това. Само през 1924 г. над 2 милиона коали бяха изнесени от Австралия.

Днес коалите са под специална закрила, тяхното изтребване е забранено. Коал се отглежда в зоологически градини и резервати, възстановявайки броя на популациите.

репродукция

Намаляването на броя на животните се обяснява и с ниския естествен прираст на населението. Почти 90% от жените са безплодни, а останалите се размножават бавно: отделят много време за кърмене на теле, което обикновено е единственото в потомството. Размножителният сезон започва в коалите през декември и завършва през март: тези месеци в южното полукълбо са края на пролетта или началото на лятото. През този период мъжките доминиращи в определена област се съчетават с женски, които са готови за размножаване.

Размножаването се случва през нощта, високо на дървото и продължава около половин час. По това време, партньорите лаят, мърморят силно, драскат и хапят. След извършване на брачното причастие, двойката се разпада и мъжът от този момент забравя за потомството. След около 35 дни се ражда едно малко кученце, което е напълно зависимо от майката. Сляпа и напълно гола бебе с размер на семена от боб тежи не повече от 3 грама. Неговите задни крайници все още не са формирани по време на раждането, а предните крака с нокти вече са добре развити.

След като дойде на света, бебето пълзи в чантата на майката по пътеката, която грижливата женска ближе в козината си, а бебето не оставя чантата за шест месеца, здраво прикрепена към зърното на майката. През първите месеци се храни изключително с майчиното мляко, но след това майката започва да храни бебето с каша от полу-смлени листа с изпражнения.

Шест месеца по-късно младежът излиза, изкачва се по гърба на майката и така пътува с него през дърветата. До осем месеца той периодично се крие в торба, но по-късно просто спира да се вписва в него: трябва да вкараш главата си в него, за да укрепиш млякото на майка си. От деветмесечна възраст зрялото животно преминава към собствения си хляб. Едногодишната жена придобива собствен заговор, а възрастният мъжки ухажор изважда младия мъж през следващия сезон на чифтосване.

Интересни факти за коалите

Ние отговорихме на основните въпроси на хората, които се интересуват от тези екзотични животни: къде живее коала, как изглежда, как се организира живота му. И сега искаме да ви представим някои интересни факти за тези животни.

  • От езика на австралийските аборигени името на животното се превежда като „да не се пие“.
  • Кохал от козина мирише на евкалипт, който е съвсем естествен и мускус. Тези остри миризми защитават животните от бълхи и други паразити.
  • Подкожните жлези произвеждат специално вещество, което придава на косата красив сребърен блясък. Евкалиптовите мечки са много чувствителни към слънчевата радиация и това вещество е способно да абсорбира лъчите, неутрализирайки техните вредни ефекти.

Koal не може да се види в европейските зоологически градини, тъй като в умерения климат не растат евкалипт, а животните са изправени пред глад. Извън Австралия, те могат да се видят само в зоопарка в Сан Диего, където е засадена евкалиптова гора специално за тези животни.

Гледайте видеоклипа: QI s08e01 Hodge Podge Extended (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org