Птици

Синя птица тит

Pin
Send
Share
Send
Send


Черен, син или зелен лазур е малка синичка с богато синьо-жълто оперение. Птицата е широко разпространена в субарктичните и умерените зони на Северозападна Африка, Западна Азия и Европа. Живее в дивата природа главно в смесени и широколистни гори, особено в бреза и дъб. Перфектно се адаптира към култивираните пейзажи и често се заселва в паркове и градини, където може да се намери в близост до хранилките. Често формира градското население в Европа. Птицата не е срамежлива и лесно позволява на близките си хора.

По време на размножаването се храни главно с храна за животни: паяци и насекоми. През зимата и есента растителните храни, като например семената, са част от нейната диета. Гнезди в кухини, както и в изкуствени тъпи.

Малка синичка с къс къс клюн и къса опашка е синя титла. Подробна информация за това е представена в статията по-долу. Размерът е много по-малък от големия синигер, а малко по-голям от мистрия - дължината на тялото му е около 12 см и тежи 14 гр. минава през очите, затваряйки се на задната част на главата му. Втората тъмносиня ивица отива около врата, като по този начин образува вид, подобен на яката.

Челото и бузите са бели, опашката, крилата и шията са синьо-сини. По правило гърбът е зелено-зелен, но може да има различни нюанси, в зависимост от местообитанието. Дъното на птицата е зеленикаво-жълто, в долната част има малка надлъжна тъмна ивица. Сиво-сиви крака, черен клюн.

В Европа лазурната титла се среща в почти всички страни, но липсва в северната част на Шотландия, в Исландия, на Балканите и в планините на Алпите, в северните части на Русия и на Скандинавския полуостров. До 1963 г. тя живееше в Външните Хебриди.

Lifestyle: blue tit

В централните и южните райони на ареала те се заселват, а през зимата на север мигрират на запад и на юг. Освен това са възможни вертикални полети в планините. Нередовни миграции и зависят до голяма степен от метеорологичните условия и наличието на фураж. Освен това младите птици, които не са пубертетни, са по-податливи на движение от възрастните.

По време на размножителния период те винаги се държат по двойки, най-вече скупчени заедно в смесени ята с дълги опашки и големи цици, обикновени пика и жълти крале. В същото време лазурите сред тях се отличават с различни ролки на много тънки клони.

репродукция

Подобно на основния брой малки птици, в лазурното дърво, половата зрялост започва една година след раждането. Размножителният сезон при птиците възниква в края на пролетта, но смесени ята на цици започват да се разпадат в средата на януари, след което събуждат териториалните си инстинкти.

Женската в средата на април преминава самостоятелно към изграждането на гнездото си. Обикновено се намира в кухините и кухините на едно дърво, много често с тесен отвор и много високо от земята. Периодично лазурната синица използва стари гнезда на други птици.

През по-голямата част от сезона тя има 2 лапи, но в някои региони (в Германия, Великобритания, Мароко и Корсика) яйцата се слагат само веднъж. Обикновено първият съединител е в началото на май, а следващият - във втората половина на юни. Броят на яйцата зависи от максималния брой и биотопа.

Основната част от диетата на птицата е храна за животни. Повечето от тях са малки насекоми, достигащи дължина от 1 см, техните ларви, в допълнение, паякообразни. Набор от фуражи може да варира в зависимост от тяхната наличност в дадения момент. В самото начало на размножителния сезон, когато всички дървета започват да се покриват със зеленина и гъсениците или отсъстват или са много малки, паяците съставляват по-голямата част от плячката. В случай, че масата на гъсениците се увеличи, лазурният титс бързо преминава към този вид плячка.

В големи количества птиците унищожават различни горски вредители, сред които са гъсениците на космат копринен бубар, в допълнение, буболечки, листни въшки и останалите хемиптери. Ларвите на трион и гъсеницата на пеперудите лесно се консумират в храната. Уловени са различни летящи насекоми (оси, мухи, крило от ретината), мравки, бръмбари, разсад и различни стоножки.

Подвид и систематика

Общата синя титта през 1758 г. е научно описана от известния Карл Линей в десетата книга на неговите "Системи на природата". В този момент този вид е получил името Parus caeruleus, а птиците принадлежали на синишката. Тогава името Cyanistes е определено като подрод, в който са комбинирани много видове със сходни морфологични характеристики. Понастоящем тази класификация се използва от редица специалисти, включително руски.

Къде живее

Лазурните дървета се чувстват много добре в почти всички широколистни и смесени гори в Централна Европа. В иглолистните гори, които са по-малко подходящи за тяхното съществуване, птиците се появяват доста рядко. Синята синигер също живее в много градски градини и паркове. През пролетта и лятото те напускат млади гори, където дърветата са прекалено тънки, за да можете да намерите необходимата гнездова кухина в тях. През есента и зимата обаче птиците могат да бъдат открити както в стари, така и в млади гори, храсти и тръстикови масиви. По време на този период титната мускулатура често се слива в общи стада с други тимозни типове. Заедно птиците се разхождат из горите в търсене на храна. Тъй като са в големи ята, тези цици са по-добре защитени от врагове, например от врабния ястреб.

КАКВО ЕЕ

През лятото на сини червеи се хранят с насекоми, които се събират на листата на дърветата, например, дъб. Те също ловуват паяци, молци, листни въшки и други вредители. По време на храненето на пилета, синишката плячка се превръща в голям брой яйца от пеперуди, гъсеници или ларви, които се срещат на дърветата и храстите. Яденето на много вредители (например, рошави гъсеници на неспоредни копринени буби, вълнисти), синята синичка, както и другите видове цици, носи големи ползи за градинарите. През есента птиците се хранят с диви бузи, букови ядки и шипки. През зимата, в допълнение към ядките и различните мазнини, лазурните дървета също ядат семена. Те обичат слънчогледовите семки, маковите семена и лешниците. В суровата зима лазурът, който търси насекоми, ще изследва кората на дърветата. През пролетта те не трябва да се хранят.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ

Рано през пролетта, а в някои южни райони през февруари, лазуретата започват да търсят кухина, удобна за изграждане на гнездо. Идеални са малки дупки или тесни пукнатини в дървета, разположени на височина не повече от 15 м, или изоставени кухини на малки кълвачи. Когато мъжът намери подходящо място, той кани женската към него с бързи движения на крилата и викове. След това се качва вътре и след това приканва приятелката си, уверена, че ще приеме това настаняване. Жената често отхвърля няколко места, преди да реши, че е намерила това, от което се нуждае. Гнездото, което тя изгражда. Птицата внася в кухата много мъх, суха трева и други материали. Тя притиска тревата с гърдите си и я притиска към ръбовете, докато тя даде на гнездото чаша. Накрая женската линия поставя гнездото с пера. Синята тигърка бела 7-13 бели с червени или кафяви петна на яйца. По време на полагането и инкубирането на яйцата мъжът защитава гнездовата зона и източниците на храна.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИНФОРМАЦИЯ.

  • През зимата синята синишка прави нападения върху хранилки. В един ден до 200 цици, които кълват орехите, често летят до мрежата от ядки, висящи в градината.
  • В Англия синичката на синята цици, които кълват всичко, което могат да намерят, стигна до крема под капака на фолиото върху бутилките с мляко, които мъркачът напускаше на вратата. Оттогава птиците се наслаждават на крема, докато традицията за доставяне на мляко в домовете им най-накрая изчезна.
  • Понякога синьозелените прибират маска на прозореца или летят в стаята и откъсват парчета тапети, които след това се обличат с гнезда.
  • Азуреите гнездят в дупки, входният диаметър на които не надвишава 3,5 см. Въпреки това, гнездо с яйца, пилета и женско често изпразва невестулка.

СИНИТА ЛАЗОРЕВКА. ОПИСАНИЕ И ВЪНШЕН ВИД

Възрастните мъжки и женски са оцветени еднакво, само мъжките могат да бъдат малко по-леки. Перото на младите птици също се различава малко по цвят от перата на възрастните лазури, но те не са толкова блестящи. Blue синигер с помощта на силни лапи и нокти може да виси дори на тънки клони, кълване гъсеници от тях. Поради това те също могат да кълват мазнините и семената, които хората висят за тях в дърветата. Женската слага 7-13 бели с червеникавокафяви петна от яйца (по един на ден). Двуседмичният инкубационен период започва само след поставянето на последното яйце. Гнездата на синьотата са изградени в кухините на дървета от мъх и трева, след което са облицовани с меко перо.


- Хабитатен хабитат

Къде живее

Синята титла се среща почти в цяла Европа - в гората и до човешкото обитаване. Границите на района са на юг от Скандинавия, на запад от Москва и обхващат част от Северна Африка.

ЗАЩИТА И СЪХРАНЕНИЕ

Лазурното население е намаляло през последните 40 години поради обезлесяването. Въпреки това, няма непосредствена заплаха от изчезване на видове.

Как изглежда една птица

Синята синичка е много подобна на обикновената птица, която лесно се разпознава от всеки жител на града. Като се вгледате внимателно, можете да видите, че капачката и крилата на синишката са черни със син оттенък. Перото от синьо синьо се боядиса в богат лазурен цвят. Оттук и името на птицата.

Синята синичка, както и всички вълшебници, не се различават по големина. Те растат до 12 см дължина. Претеглят не повече от 15 грама. Оцветяване на птиците привлича вниманието:

  • зелено-жълт корем, с тъмна ивица,
  • лазурна шапка,
  • ярки сини стрели, простиращи се от тънкия клюн,
  • бели бузи
  • лазурни пера около врата, наподобяващи яка,
  • опашката и крилата са синьо-сини,
  • мека зелена гръб
  • черен клюн
  • синьо-сиви крака.

В зависимост от местообитанието, цветът на представителите на този ред на титаника е малко по-различен. Мъжете, като правило, имат по-ярък и по-контрастен цвят. Пера от женски и млади птици не се различават от насищане. Младите нямат ярка синя шапка, цветът на перата е сив или кафяв.

Най-близкият роднина на птицата е бялата лазура (наричана понякога принца), която лесно се различава по цвят: бяла шапка, синьо-бяло оперение. Тези птици се различават по характер. Последният е предпазлив, води до заседнал и по-скрит начин на живот, особено по време на размножаването на потомството.

Blue Tit - много мобилни представители на семейство синьо-сини, с самоуверен характер. Малките птици няма да пропуснат възможността да се борят със своите близки, да спечелят място за гнездото. Особено ярко войнствени характерни черти се появяват при мъжете по време на брачния период.

Както всички цици, лазурниците са много любопитни, но внимателни, те се страхуват да оставят човек близо, но лесно могат да опитат храната. Това са пойни птици. Тяхната отличителна черта е много богат репертоар. Звънец, като звънец.

Лазурен начин на живот и местообитание

Синята синигер е много често срещан вид. В дивата природа те живеят в широколистни или смесени гори, в града предпочитат север, градини, паркове. Птиците се адаптират добре към променящите се условия. Има случаи, когато лазурните гнезда са открити дори на стълбове.

Хабитатите са обширни:

  • Европа (с изключение на Исландия), t
  • Русия (до Урал, рядко срещана в Сибир),
  • Африка (Северозапад),
  • Азия
  • Канарските острови (поради характеристиките на поведение и цвят понякога се открояват в отделен вид).

Както виждате, азурианците се адаптират много добре към различни климатични условия. Чувствайте се добре в субтропиците и в по-тежките условия на околната среда.

В дивата природа лазурните дървета предпочитат да се заселят в дъбови или брезови гори, в малки горички. Въпреки че понякога има изключения. Някои популации живеят в места, нетипични за този вид:

  • кедрови гори в Сибир,
  • широколистни гори в Африка
  • палми в южните райони,
  • горски пояси в града.

В райони със сух климат и от време на време дъжд, лазурното дърво предпочита да се засели в близост до водни басейни - в заливните реки или тръстикови гъсталаци край езерата. Това е особено характерно за лазурния синигер.

За вида се характеризира със заседнал начин на живот. На север популациите мигрират към по-топли места, на юг или на запад, в търсене на достъпна храна и по-добри климатични условия. Интересно е, че младите хора са по-склонни към движение. Често причината за миграцията на птиците е масовото обезлесяване. В търсене на достъпна храна птиците често живеят близо до хората. Семената и мазнините в хранилките на градските паркове и обществените градини са добре дошло лечение за птиците.

В естествената среда птиците предпочитат да ядат насекоми. Това определя избора на местообитание. В широколистни гори със стари дървета винаги има достатъчно ларви и друга храна. Обикновено азуреите ядат:

Blue Tit - верен помощник градинар. Птицата яде вредители, които често се превръщат в истински бич за летовниците. Ако през лятото да се намери храна не е трудно, а след това през зимата на птиците е трудно. В студения сезон птиците се хранят със семената на иглолистните и широколистните растения, извършвайки големи полети в търсене на храна. Първо, те изследват короната на дърветата и рядко търсят паднали семена на земята.

препитание

78 процента от менюто на синята титла се състои от бъгове и паяци с малък размер (до 1 cm) и техните ларви. Диетата варира в зависимост от местоположението и сезона на годината. През пролетта, когато дърветата започват да цъфтят, синята цици се храни главно с паяци. След това гъсениците започват да се появяват, те също се хранят (особено когато гъсениците стават мазни, големи и сочни). По-точно, гъсениците и стават главното меню. и паяци избледняват на заден план. Blue Tit - безмилостна гора за борба с вредителите. Това са много проблеми за листни въшки, гъсеници, дървеници и други малки бъгове. "На масата" отиват и летящи насекоми - мухи, комари, оси, бръмбари, стоножки.

Видео "Синята синичка (Cyanistes caeruleus) пее"

През есента птицата превключва на растителна храна. Насекомите вече спят, а птицата яде растителни семена (бор, смърч, бреза, клен, дъб, кипарис и др.).

И, разбира се, на imu azureas летят по-близо до човека. В края на краищата, тук можете да ядете или просто да не умрете от глад. Те ядат семена, ядки, парчета храна. Всяка храна, която се храни от човек. Често, синята синигер, заедно с цици, има слънчогледови семена от хранилки и парчета хляб, свинска мас, pecks на балкона увити сушени плодове.

Автор на материал: Маргарита Олегусна Самусик

Външен вид на лазурна титла

Съдейки по външния вид, тогава лазурът е много подобен на неговия колега. Единствените разлики, които ясно показват, че това е друга птица - тънък малък клюн и къса опашка.

Те също се различават по размер: дължината на тялото на лазурен тит обикновено не надвишава 12 cm, а теглото на възрастна птица рядко надвишава 15 грама.

Тялото има характерен цвят, характерен само за тази порода сини цици - има синьо-лазурна шапка на главата, както и тъмносини характерни ивици по страните на клюна. Тези ленти минават през очите и се свързват в задната част на главата, образувайки прилика на тънка маска. Друга лента от същия цвят се спуска по врата и прилича на тънка яка.

Белите петна се виждат ясно на челото и бузите на птицата, а гърбът е с блатно-зелен цвят, а интензивността на този цвят силно зависи от специфичното местообитание. Коремът е жълтеникав, с малка, но ясно видима тъмна надлъжна ивица. Клюнът обикновено е черен, а краката са сиви, с различни нюанси.

Обикновена синя титла (Cyanistes caeruleus).

При пилета цветът е по-слабо изразен, отколкото при възрастните - липсва синята „шапка”, цветовете са избледнели и тъпи, всички ивици са с неясен сив цвят, а коремът е зеленикав. С възрастта птицата придобива правилния цвят.

Местообитание на лазурните местообитания

В европейската част на континента лазурата се среща почти навсякъде, с изключение на Исландия, северните райони на Шотландия, както и на север от Русия и Скандинавия. В Норвегия тази птица се разпространява до 67 паралела, а във Финландия - до 65 години.

На запад от Русия границата на ареала минава по Карелския провлак, но след това се измества на юг - към Башкирия. Що се отнася до източната граница на гамата, тя е доста променлива поради климатичните колебания. Рядко се среща тази птица в Южен Сибир. Към юг се срещат лазури в Канарските острови, в Северна Африка, в Азия, на север от Иран и Ирак.

Женските са практически неразличими от мъжките: единственото, с което могат да се различат, е яркостта на цвета, тъй като мъжките са боядисани по-разноцветно.

Животните са естествени

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Заслужава да се отбележи обаче, че фуражната база на синята титта е свързана със старите дървета, което означава, че колкото по-възрастна е била плантацията, толкова по-голяма е вероятността лазурната синица да се засели там.

В планините тези птици рядко се издигат над 1700 метра, с изключение на Кавказ - там тези птици се срещат на височина от 3500 метра над морското равнище. В други територии животът се утаява, но въпреки това се скита по-близо до север - тази птица не толерира студено време и е принудена да се премести на юг, към по-топлите райони. Миграцията може да бъде свързана и с малко количество храна и след това тези птици се преместват на друго място, но обикновено не са далеч. Често се събират в големи стада, но по време на размножителните периоди те се държат по двойки.

През годината зелените лазури мигрират във височина, като се движат по-ниско с настъпването на студено време.

Хранене на Blue Tit

Обичайната диета на лазурния синигер е 70-80% от храната на животните. В зависимост от мястото на гнездене, видът на живата храна може да варира от ларвите на различни насекоми до паякообразни и летящи насекоми. Кучета от молци, паяци, мухи, комари, листни въшки, гъсеници от различни видове отиват да се хранят. Единственото ограничение е размерът на плячката. Насекомите обикновено се консумират до 1 см дължина.

Тъй като синият синигер унищожава гъсениците и кученцата от много вредители, той помага на селското стопанство и горското стопанство в борбата срещу вредните насекоми, за които е много ценен от лесовъдите.

В есенно-зимния период, когато тя се стегне с жива храна, синята синиска се превръща в растителна храна, сред която особено се ценят семената на иглолистните дървета, както и дъб, дърво, клен, бреза и други широколистни дървета. Когато има малко семена, тези малки синичета могат да посетят хранилките, където с нетърпение ядат фъстъци, слънчогледови семки, несолена свинска мас и хлябни трохи. Имаше случаи, когато лазурите се кълват в торбички за мляко и събрани сметана.

Активните лазури могат да хванат плячката си в движение, но най-често избиват малки насекоми от кората на старите дървета.

Обикновено птиците от този вид се хранят с короната на дървото, но ако храната изсъхне, сините цици се спускат на земята и търсят екстри сред сухата трева, падналите листа и клонки. Също така намират храна в сухи тръстики и се втурват покрай бреговете на язовирите.

Чуйте гласа на лазурната синица

Самата жена изгражда гнездо сама, избирайки за тази куха или куха дървесина, разположена доста високо от земята. Ако кухината е малка, птицата може да я шие с човката си, като изтръгва стените на дървото. Също така, лазурните дървета заемат изкуствени места за гнездене, като празнини между тухли, пътни знаци, стълбове и др. Гнездото е малка купа, осеяна с мъх, пера, сухи треви и вълна. Всички тези птици търсят в целия район.

Веднага след появата на пилета, те са напълно безпомощни. Женската ги затопля, а мъжът подхранва цялото гнездо.

В един сезон обикновено се случват два лапи, но понякога яйцата се слагат само веднъж.

Първият съединител се среща приблизително в началото на май, а вторият - в края на юни. Обичайното количество при едно полагане е от 5 до 13 яйца. Яйцата са бели, с лъскава черупка, покрити с петна и точки с кафеникав цвят. Женската инкубира пилета за около 16 дни, през които мъжът я храни 2 пъти на ден. В много редки случаи, женската, която покрива съединителя с пух и пера, избира себе си за храна. Ако опасният гост се приближава до гнездото, лазурите съскат, имитират змии или бръмчат като гнездо на оси.

След около 7-8 дни и двамата родители започват да носят храна на потомството. След 15-23 дни, пилетата вече поникват и летят от гнездото. От този момент нататък, те са в състояние да се грижат самостоятелно.

Как изглежда синята сининя?

Птицата има къса опашка и малък клюн. Дължината на тялото не надвишава 12 см, а теглото му е 14 гр. Цветовите елементи изискват подчертаване на синя шапка и тъмносини ивици, които подчертават контурите на черния клюн, минаващи през очите и затварящи се в задната част на главата. Друга синя ивица украсява шията, наподобяваща яка.

Челото и бузите имат бяло оперение. Опашката и крилата са богато оцветени в синьо. Цветът на маслините преобладава на гърба, но интензивността на цвета заедно с промените в нюанса може да варира в зависимост от региона, в който птицата живее. Дъното има зелено-жълт цвят, който осигурява сиво-сиви крака със специална яркост и видимост.

Женските имат по-спокоен цвят. В тяхното оперение има повече жълто-бели или зелено-бели нюанси, отколкото богати жълто-зелени. Цветът на младия мъж е скучен. Той няма синя шапка, горната част на тялото му е предимно сива, а дъното е зеленикаво.

Птицата се характеризира с голяма мобилност и "приказливост". За разлика от обикновените цици, песните й започват с трисловен разговор, който се развива в трили с 15 връзки. Комуникацията с други птици е ограничена до произнасянето на кратък цит, който може да се повтори при различни честоти и скорости.

Blue Tit. Blue Tit в полет. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit в полет.

В европейските страни тя не е представена само в Исландия, високопланинските райони на Балканите и Алпите, а също и в северната част на Шотландия. Горско-степната зона на Южен Сибир, южната - Сирия, Ирак и Иран, се счита за източната граница на ареала, а северната - за Норвегия, Финландия и Швеция.

Общата синя титта предпочита да се засели в гори със стари дървета. Птицата не налага специални критерии за ландшафта, с изключение на наличието на широколистни дървета. Може да се установи по протежение на реката, в градски паркове, на пустиня с редки дървета и дори в най-често горите. Отношението към човека е доброжелателно, което позволява на птиците да създават и градски популации, като разчитат на хранене в паркове.

В горите най-висока гъстота на населението се среща в места, където растат брези или дъбове. Сред другите възможни биотипове, лазурното дърво е привлечено от наличието на хвойна и кедър, гъсталака от финикови палми. В сухите райони птицата се опитва да се установи в заливната гора по долините на реките.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Синя цици върху смърч.

Какво прави синята синичка яде

Въпреки малкия размер на тялото, птицата предпочита храната на животните. Синята синигер търси ларви на насекоми и самите насекоми, чиито размери не надвишават 1 см дължина. При липса на гъсеници и ларви, основната храна на птицата е арахид. Веднага след като гъсениците придобият подходяща маса, птиците незабавно преминават към тях.

Синята синигер унищожава горски вредители в огромни количества. Нейното меню задължително включва листна въшка, неспоредна копринена буба, ларви на трици, гъсеници пеперуди - молци, оси, мухи, буболечки.

През зимата и късната есен птиците трябва да преминат към растителна храна. Предпочитат семената на дърветата, особено на бреза, дървотата, тис, смърч, бор, кипарис, дъб и клен. Не се колебайте да се насладите на синята титла и да ядете храната от хранилките за птици, като избирате измежду подадените семена от фъстъци или слънчоглед, несолена свинска мас. Притежаващи гъвкавост и изобилие от находчивост, хората, живеещи до един човек, научиха дори да извадят крема от торбите за мляко. В природата през зимата птиците се опитват да преминат към гъсталаци от тръстика или върби по бреговете на резервоари, за да намерят насекоми, които са решили да се скрият на клоните.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Синьо синигер яде бекон. Синя мацка.

Гледайте видеоклипа: Феновете на ЦСКА с птица Феникс от пепелта, Сектор Б и Левски без хореография (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org