Птици

Moorhen или блатно пиле - какво знаем за нея?

Pin
Send
Share
Send
Send


Животът на водната пиле зависи от водната среда. Нейните любими селища са бавно движещи се реки, блата или езера с гъста и обилна растителност по бреговете. Moorhen, се заселват в топли райони, живеят заседнал начин на живот. Птиците, обитаващи северните райони, се изпращат за зимуване на юг.

Мурхен обитава Африка, Евразия и целия американски континент. Тя предпочита предимно низини, но се чувства чудесно в планинския терен. В Непал представители на този вид понякога се срещат дори на височини до 4000 m.

Понастоящем има 16 подвида, живеещи в различни климатични условия. Населението на европейското население се оценява на 900 хиляди двойки.

Извън сезона на гнездене, водните пилета предпочитат да живеят сами. През зимата те се събират в стада, търсейки резервоар с незамръзваща вода. Птиците правят миграционните си полети в ясни нощи, когато огледалната повърхност на водата се вижда под лунна светлина.

Птицата отива да се храни много преди зазоряване и методично заобикаля всичките си притежания. В търсене на храна тя проверява цялата растителност на брега на язовира и може да потопи главата си във водата, като забележи, че има подходящо парче.

Диетата на водния пиле е много разнообразна. В нея влизат цветя, листа, млади издънки и семена от водни и сухоземни растения. Moorhen с удоволствие похапват риба, зарибяват насекоми, малки ракообразни и попови лъжички. Понякога тя спира да почива и почиства перата.

Понякога птицата идва в разораните ниви, ако са близо до язовира. Тя може да се изкачи по клоните на храстите, да ги притиска с дългите си и издърпани пръсти, като си помага с размахването на крилата си.

Moorhen е много срамежлив и, усещайки най-малката опасност, бързо се крие в крайбрежните гъсталаци. Ако убежището се намира далеч, птицата може да стигне до нея с кратък полет. В отсъствието на земно покритие, тя се гмурка под водата и, прилепвайки към тревата с лапите си и поставяйки главата си на повърхността, наблюдава какво се случва наоколо.

В права линия кокошката лети бързо и бързо. Късите крила не допринасят за маневреност, така че тя се превръща в голяма дъга.

репродукция

В първите дни на пролетта мъжът започва да търси уединено място за гнездото. Ежедневните обиколки на родния му сайт, силните шумове и демонстрацията на луксозни бели перушини на опашката обявяват правата си пред него. Всеки състезател, който е посегнал на окупираната територия, собственикът на площадката атакува, разтяга главата си напред, разпространява опашката си и разтърсва пера.

Той ще преследва бягащия противник и ако не се оттегли, борбата не може да бъде избегната. Вземайки войнствен поглед, противниците започват да се бият, използвайки ноктите и крилата. Такива битки могат да доведат до сериозни наранявания. След като установиха връзката, дуелистите мирно се разпръснаха и на мястото на последната битка се намира нова граница между техните притежания.

През първата половина на март на територията на мъжката идва жена. Той започва да дава знаци на вниманието си, обикаля около нея с добро настроение, потапя клюна си във водата и прави гърлени звуци. Ако една приятелка е очарована от такова внимание и усъвършенстване на маниерите, тя повтаря действията си. Тогава партньорите започват да плуват и да се хранят заедно, а в редките моменти на почивка, седнали на брега, да оформят перата на всеки друг.

Сдвояването се случва на платформата за чифтосване, предварително построена от мъжа. Тогава, за 5 дни, бъдещият баща събира трева и съпругата му прави гнездо от тях.

Гнездото може да бъде построено на вода или на сушата, но винаги е безопасно скрито от любопитни очи. Женската снася до 7 яйца, а за 22 дни родителите се редуват по линията.

Пилетата се раждат едновременно. Те имат елементарни нокти на крилата си, които помагат на бебетата да излязат от гнездото. С идването на последното пиле цялото семейство напуска гнездото. През следващите 4 седмици родителите хранят децата си с насекоми, парчета растения и ги научават на необходимите умения.

Още на десетия ден в случай на смърт на родителите, интелигентните деца могат да се грижат за себе си, като започнат сами да търсят необходимата храна. На възраст от 25 дни пилетата започват да се хранят сами, но за още 45 дни не напускат родителите си. Два месеца по-късно те имат възрастно оперение и на възраст от 80 дни са напълно подготвени за независим живот.

По това време жената вече отлага втория съединител, така че бащата се грижи за потомството. След появата на ново поколение по-възрастните пилета помагат на родителите си. Те строят плаващи платформи, хранят по-млади братя и помежду си. През зимата семействата се разпадат и младите следващата година ще започнат да се размножават.

Дължината на тялото на водно пиле достига 35 см, тегло до 300 гр. Мъжките са малко по-големи от женските. Коремът на мъжките е по-тъмен.

Заостреният клюн е боядисан в два цвята. Основата му е червена и върхът е жълт. На челото има характерно червеникаво кожено място.

Леко сплескани от двете страни на тялото помага лесно да се преодолее гъсталака. Късите крила ви позволяват да направите бърз полет. Екстремните пера на опашката са бели и с форма на подкова. Главата е черна, крилата и горната част на тялото са кафяви. Коремът е сив.

Мускулните крака са боядисани в бледо зелено-жълт цвят с малък червен пръстен на долния крак. Удължени тънки пръсти, въоръжени с нокти. Между тях няма плувна мембрана.

В естественото местообитание моренът живее около 9-11 години.

Външен вид на морен

Тази малка птица с размер на гълъб има телесно тегло от 192 - 493 g, размах на крилата от 192 - 493 cm и дължина на тялото 27 - 31 cm.

Цветът на оперението е сив или черно-кафяв с някакъв син цвят на шията. На бяла подложка ясно се вижда бяла ивица. От страните на тялото са бели ивици. През зимата коремът на птицата малко се осветява, гърбът и главата стават маслиненокафяви. Първичните първични пера са оцветени в тъмно сиво. След период на линяване, върховете на перата на предната част на корема и гърдите стават бели, което прави оперението маркирано.

Клюнът на пукнатина има триъгълна форма. Накрая е боядисан в зеленикави или жълтеникави нюанси, а в основата в червено. Ярко червено петно ​​на всеки вид изглежда като продължение на клюна. По-голямата част от времето ирисът се оцветява в червено-кафяв цвят, а само по време на периода на чифтосване става тъмночервен. Силни и дълги крака с донякъде удължени пръсти са добре пригодени за преместване по блатистите брегове. Ноктите леко извити. За разлика от много други видове водолюбиви птици, мраморът почти няма мембрани по пръстите. Женските на мурените са по-малки от мъжките, а коремът им е оцветен в по-светли тонове.

Коприна (Gallinula chloropus).

Младите по външен вид се различават значително от възрастните. Оперението при младите птици е предимно светлокафяво, с малко сивкава гръд, гърло и брадичка. Подобно на възрастните птици, младите жълтъци имат бели ивици по стените, а подбедрицата е бяла, но човката им е сива с жълт връх, а кожата червено петно ​​на челото не е развита.

Биотоп

В Европа птицата се среща почти навсякъде. Единствените изключения са планинските райони на Скандинавия, Алпите и северната част на Руската федерация. В Русия северната граница на обхвата е 60 ° c. вата през Карелския провлак, Вологда, Новгород, Башкортостан, Татарстан, Алтайски край и Омска област. Мурхен обитава Приморската територия, Далечния Изток, както и южните Курилски острови и Сахалин. На територията на азиатския континент птицата живее на югоизток до Филипините и се среща и в Индия. Не съществуват сухи и степни райони на Централна и Централна Азия. В Западен Сибир няма тази птица.

В Африка моренът обитава само в южната част на континента, както и на запад в района на Алжир и Конго и в Мадагаскар.

В Северна Америка местата за гнездене на птици се намират в източната и южната част на Съединените щати (държави източно от Канзас, Минесота, Тексас, Небраска, както и в Аризона, Калифорния и Ню Мексико). Също така тази птица е постоянен жител на островите на Карибите, в Централна Америка и в Южна Америка от Перу и Аржентина до Бразилия.

Местообитание на пилета от тръстика

Мурхенът предпочита да остане върху изкуствени и естествени сладководни водоеми с гъсти покриви с острица, тръстика и други растения. Водата в такива резервоари може да бъде както постоянна, така и течаща, а по размер такъв резервоар може да бъде малък и голям. В рамките на язовира мраморът избира места с храсталаци на брега, водна вода и блатистите брегове. В рамките на европейския континент птицата живее главно в низини. В Швейцария, например, каньонът е трудно да се срещне на надморска височина над 800 m, а в Германия на надморска височина над 600 m. В Закавказието птицата живее на височина до 1800 м, а в Непал - до височина 4575 м над морското равнище.

Мурхенът обикновено е тиха птица, но е в състояние да направи серия от силни и сурови звуци.

Миграции с мрамор

В повечето места хабитата са заседнали. Само в най-северните части на ареала този вид е напълно или частично мигриращ. В Европа делът на мигриращите птици намалява от североизток на югозапад. Във Финландия и страните от ОНД повечето птици мигрират.

В северната част на Германия, в Полша и Скандинавия, само няколко птици остават за зимуване. В Западна Европа почти всички хора са заседнали. А мигриращите дупки в Северна Европа летят на югозапад и запад към Италия, Иберийския полуостров, Британските острови, Балканите и Северна Африка. Популациите в Източна и Централна Европа правят сезонни полети от северозапад към югоизток или от север на юг.

Пристанищата летят от Западен Сибир до зимата на юг от Централна Азия, на Каспийско море, към Иран, Афганистан, Ирак и страните от Близкия изток. От Източен Сибир moorhen мигрират в Югоизточна Азия и Китай. Американското население на moorhen мигрира към територията на север от Флорида и Мексиканския залив.

Въпреки липсата на характерни мембрани от водолюбиви птици, пилето вода плува отлично.

Яденето на блатно пиле

Храната на зародишите включва храните от растителен и животински произход. Тя получава храна, като плува по повърхността на водата и потапя главата си от време на време във водата, или ходи в плитки води и обръща листата от водорасли, водни лилии и други водни растения. Понякога в търсене на храна птицата се гмурка под повърхността на водата. На сушата мраморът се храни с нисколетящи насекоми, както и с плодове от храсти и дървета и семена от тревисти растения. Той също така консумира млади издънки на близководни и водни растения, като водорасли, Nymphaeaceae, тръстика. Диетата включва също земноводни, мекотели и различни безгръбначни.

Поддържане и отглеждане на китайски копринени пилета

На изток те се включват дори като домашни любимци. Птиците имат много спокоен и приятелски характер, те доброволно правят контакт с човека. Може да се съдържа с други миролюбиви породи. Често те се държат в контактни зоологически градини.

В стопанството китайската коприна може да стане кокошка за яйцата на тези породи, които имат намален инстинкт за майката. Тя с готовност загрява не само кокоши яйца, но и фазани, пъдпъдъци.

Дръжте ги в оптимални условия за нормални породи. Ако има нужда от пренасяне на яйца през цялата година, в стаята се поддържа добра температура и се инсталират лампи. Те не знаят как да летят, така че не поставят нощувката. В топлия сезон те ходят, защитени са от мрежа от хищници.

Отзиви от копринени кокошки

За тях се говори като за красиви птици с необичайно оперение. Те не са подходящи за производство на месо и яйца за продажба, но вършат отлична инкубационна работа. Също така обърнете внимание на простотата на съдържанието и силния имунитет.

Самите птици чистят пух добре, не харесват мръсотия, така че няма нужда да полагате усилия за обработка на материала, но стаята трябва винаги да се почиства. Препоръчително е да ги режете редовно, така че пухът да се обновява постоянно.

Съществен недостатък на породата е високата цена на яйцата и на възрастните. Ще трябва да плати 5 долара за това, 7 за пиле и 50 за възрастни, но животните се излюпват у дома, поставят яйца в инкубатор или под кокошка. За 5 пилета се нуждаят от 1 петел.

Обикновено получават не повече от 10 лица, защото те не са печеливши. Ето защо породата не е популярна в стопанствата, те се купуват в домашни ферми с чисто декоративна цел или за малка колекция от яйца или месо.

Moorhen (водно пиле)

Moorhen, наричан още водна кокошка, живее на всички континенти с изключение на Антарктида. Една от най-често срещаните птици, тя живее много секретно и рядко хваща окото.
Habitat. Живее в Африка, Азия, Европа и двете Америки.

местообитания.
Животът на мравуняка е тясно свързан с водната среда. Водонапълнените канавки, блата, бавно течащи реки и напоителни канали с гъсто обрасли брегове са любимите местообитания на тази птица. Популациите, обитаващи места с мек и топъл климат, обикновено живеят неподвижно и птиците гнездят в северните части на ареала, където водните тела замръзват през зимата, летят до зимата на юг. Мъфите се срещат на почти всички континенти на планетата, с изключение на Австралия, Антарктика и Арктика.

Вид: Moorhen (воден пиле) - Gallinula chloropus.
Семейство: Овчарски.
Отряд: Крейн.
Клас: Птици.
Подтип: Гръбначни животни.

Начин на живот
Извън сезона на гнездене, бавните живеят в усамотение. През зимата птиците понякога се събират във временни стада от няколко десетки индивида и по това време няма по-важна задача за тях от търсенето на незамръзващ резервоар. Коктейли, зимуващи в топли страни, правят мигриращи полети в спокойни нощи, когато е лесно да се види чисто огледало отгоре. Събуждайки се до зазоряване, мухълът излиза да се храни и плува или да плува около мястото си пеша. В търсене на храна, птицата изследва почвата, водната повърхност и крайбрежната растителност, а понякога и потапя главата си във водата, за да издърпа лакомството. Пъпките, младите издънки, цветята, листата, плодовете и семената на много земи и водни растения са включени в богатия хранителен режим на мрака. Птицата също доброволно яде малки ракообразни, паяци, насекоми, се запържва, попови лъжички и не изстисква мърша. От време на време мраморът спира да почива и почиства перата. Понякога на ливадите или наораните полета се появяват мраканите, но те със сигурност остават близо до водата. Птиците се изкачват добре по клоните.

Възпроизвеждането.
В края на зимата мъжкият морен търси подходящо място за изграждане на гнездо и декларира правата си към най-близкия квартал. Собственикът определя границите на своя участък, прави редовни кръгове, прави силни викове и показва на всички белите пера на опашката си. Ако друг мъж мисли да нахлуе на територията му, птицата незабавно атакува непознатия, разтяга главата си с остър клюн и червена табелка на челото си, енергично разтърсва крилата си и извива опашката си. Ако нахлуващият избяга, капитанът го преследва, като бяга или плува, но ако непознатият не се оттегли, борбата на суша или на вода не може да бъде избегната. След като се заеха с бойна позиция, опонентите се борят да се бият помежду си с крила и дълги нокти, които понякога причиняват сериозни рани. След откриването на отношенията, съперниците се разпръскват, а мястото на дуела става границата на съседните секции. През март женската се появява на територията на мъжа. Господарят започва да плува около нея с горд поглед, непрекъснато спускайки човката си във водата и издавайки ниски гърлени викове.

Знаете ли?
Овалните яйца на Moorhen са затворени в брилянтна кремообразна черупка с кафяви, пурпурни и черни петънца.
Съпружеските и спалните платформи са немарливи купчини стъбла и листа. Много клонче е направено от клони, а чашата с форма на чаша е облицована с листа, трева и тръстика надолу. Обичайната височина на гнездото е 15 cm, вътрешният диаметър е 25 cm.
Орнитолозите, в зависимост от местообитанията на птиците, разграничават 12 подвида moorhen.

Moorhen (воден пиле) - Gallinula chloropus.
Дължина на тялото: 32-35 cm.
Размах на разстоянието: 50-55 cm.
Тегло: 250-300 g.
Броят на яйцата в съединителя: 5-7.
Инкубационен период: 19-22 дни.
Пубертет: 1 година.
Храна: семена, плодове, малки безгръбначни.
Срок на експлоатация: 11 години.

Структурата на moorhen.
Клюн. Краткият заострен клюн е боядисан в два цвята: червен в основата и жълт в края.
Head. На челото има червена плака.
Wings. Короткие и широкие крылья обеспечивают быстрые полет по прямой.
Тело. Слегка сжатое с боков тело позволяет птице пробираться сквозь густые заросли водных растений.
Хвост. Крайние рулевые перья окрашены в белый цвет и уложены в форме подковы.
Окраска. Голова черная, спина и крылья сверху коричневые, снизу темно-серые. Вдоль боков тянутся белые полоски.
Ноги. Силни крака боядисани в жълто-зелено с червеникав пръстен на краката.
Пръсти. Дългите пръсти завършват с остри, закачени, извити нокти.

Свързани видове.
Семейството на овчарите съчетава малки птици, живеещи по бреговете на сладководните тела. Всички овчарски плуват добре, имат скрито оперение, къса опашка и имат отличен аромат. Семейството на овчарите се състои от три групи: лисица, водни пилета и султанки, конски прегръдки и овчарки. Moorhen е група от водни пилета и султанок, чийто брой е 21 вида.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org