Животни

Язовци: къде живеят и какво ядат в дивата природа

Pin
Send
Share
Send
Send


Едно от най-често срещаните животни у нас е европейският язовец. Това малко животно води много интересен начин на живот, доста непретенциозен и всеяден. Той е напълно безопасен и не агресивен, но през последните години населението му е значително намалено. Това се дължи на унищожаването на язовци поради козина или здрави мазнини. Тези животни се нуждаят от проучване, защита и предприемане на мерки за увеличаване на броя им. В края на краищата, европейският язовец носи неоценими ползи за горската биоценоза и помага за унищожаването на вредители на земеделските растения.

Външен вид на язовец

Това е най-голямото животно от семейство Cunha. Дължината на тялото му достига до метър, а формата е много отличителна. Това животно е масивно и клек. Така изглежда един язовец (снимка по-долу).

Острата му удължена муцуна преминава в къс врат и тялото му постепенно се разширява към гърба. Главата е клинообразна, със заострен удължен нос и малки кръгли уши. Лапите на язовец са къси и масивни, с гола повърхност на подовете. Те завършват с остри и много силни нокти, идеално приспособени за изкопаване на дупки, освен способни на тежко и болезнено да наранят този, който ще разгневи язовец. Но като цяло това животно изобщо не е агресивно, се движи бавно, понякога нередовно. Цветът на европейския язовец е много характерен: главата е лека, две черни ивици започват почти от носа и минават през очите на врата, постепенно се губят на гърба, тъмни, почти черни в него са и лапи, стомах и гърди. Язовецът е светлосив, твърд и дълъг, но с мек подкосъм. Опашката на животното е къса и доста пухкава.

Къде се среща

Европейският язовец е доста неизискващ към местообитанието. Може да се намери навсякъде в Европа. Особено обичат широколистни и смесени гори, степи и всякакви ненаводнени места, където можете да правите дупки. Единственото нещо, което язовците не понасят, е студено, така че през зимата не се заселват в замръзващите почви.

Тези животни също не се срещат в пустините и сухите безводни степи. За тях е наложително да имат вода, освен да могат тайно да я приближат. Но европейският язовец не избягва близостта на човешкото обитаване - само ако е възможно да се подреди една дупка в неясно място. Тези животни обичат да се заселват по склоновете на стръмнини и греди, по високите брегове на реки и езера. Предпочитат места, където се редуват горски гъсталаци с ливади и пустини. Ако има много храна наоколо, тогава язовците могат да подредят дупки един до друг. Това животно рядко се отстранява от дома с повече от 500 метра.

Какво яде язовец

Това животно не е хищник. Като цяло, язовец е всеяден, но много често избира един вид храна и го използва само. Тя зависи главно от мястото на пребиваване на животното. И така, какво яде язовец:

  • Често в основата на диетата му се намират насекоми, предимно големи бръмбари, но понякога животните се хранят с оси.
  • Обича язовирите, ларвите, охлювите, охлювите и рибите.
  • Понякога тези животни ловят мишки от полевка, малки птици, гущери или жаби.
  • Но повечето от всички язовци обичат растителната храна: стъбла и листа, коренища, плодове, акациеви шушулки, жълъди, плодове, царевица, овес и др.

Дори в най-гладното време, това животно никога няма да яде мърша и останките от празници на хищници. Ако няма достатъчно храна, той просто отива на друго място и подрежда нова дупка.

Живот на барсук

Това е много интересно животно. Той има невероятно поведение, често много различно от навиците на други животни.

  1. Язовец води полуподземен живот. Тя оставя дупката само на тъмно, а през зимата често зимува няколко месеца. Затова е почти невъзможно за един обикновен човек да открие къде живее язовец. Също така е много трудно да се направи снимка на него, защото той обича да излиза на тъмни безлунни нощи, но дори и тогава той не се движи далеч от дупката.
  2. Когато се движи, язовецът създава прекалено много шум: тя приспива, шумно шумолене по листата и подбира земята.
  3. Това животно се движи доста бавно и трудно. Когато върви, той спуска глава. Той рядко тича, най-често се движи по стъпки или скача.
  4. Европейският язовец е много чисто животно. Близо до дома му няма да намерите храна и други отломки. Той дори копае специални "тоалетни" в уединено място близо до дупката. И носилката в гнездото му се променя два пъти годишно.
  5. Гледката на тези животни е много слаба: те забелязват само движещи се обекти. Слухът им не е по-остър от този на човек. Язовецът е ориентиран само с помощта на обонянието, което е развил доста добре.
  6. Гласът на това животно прилича на грухтене, може също да мърмори и при силен страх - изпищя.
  7. Животът на едно животно е около 15 години.

Нора язовец

Това животно изгражда собственото си жилище. В допълнение, той постоянно се разширява и ремонтира. Новият отвор има от два до пет изхода. След няколко години броят на мързеливите може да достигне 40 или повече.

Има дупки в дупката. Подземното жилище на язовец се намира на дълбочина най-малко един метър и представлява сложна система от галерии, фундаменти, задънени улици, аварийни проходи и удължения. Често те се намират на няколко нива и се простират на дълбочина повече от пет метра. Обикновено има няколко гнездящи помещения, често язовецът ги има под водоносния хоризонт, който предпазва от просмукване на подземните води. Дължината на ходовете понякога достига 80 метра. Ако животните не се нарушават от нещо и храната е достатъчна, тогава няколко поколения могат да живеят в една и съща дупка - тя се наследява. Младите язовци приключват изграждането на дома и добавят нови движения. Следователно старият "язовец" може да заема площ от повече от един хектар.

Отношения с други животни

Язоверите изобщо не са агресивни животни. Те са толкова толерантни един към друг, че няколко семейства могат да живеят в едно и също жилище. Язовците нямат естествени врагове, само човек е опасен за него. Но вълци и мечки могат да ловят млади животни. А възрастните животни са много внимателни и предпочитат да се отдръпнат и да се скрият в дупка, въпреки че дори един голям хищник е трудно да се справи с такъв съперник.

Ако го ядосате, той пищи и ухапва силно, а също така може сериозно да нарани нарушителя с нокти. Понякога в дупката на язовира се закачат други животни като миещи мечки, порове, белка или лисици. Докато не притесняват собственика, той ги понася, само огражда. Но язовецът е много чисто животно, така че доста често изгонва лисиците от дома си.

Какво прави през зимата

Зимата на язовец е подобна на мечката. Те не спят през зимата само когато няма замръзване. Но по-често язовец през есента се яде мазнини, увеличаване на теглото почти два пъти, и ремонт на дупката, го подготвя за зимен сън. Те затоплят гнездото, влачат мъх и сухи листа там. Язовецът изхвърля стария боклук, тъй като е много чист. Тези животни също се запасяват, поставяйки го в специални килери в дупка. Корените и зърната на растенията са много полезен язовец, когато през пролетта се събужда гладен. Те престават да се появяват на повърхността след настъпването на скреж и снеговалеж, и излизат през пролетта с настъпването на топенето на снега. Всички животни от дупката преди зимен сън това животно запушва с пръст и сухи листа.

Развъждане на барсук

Тези животни създават двойка от няколко години, често дори за цял живот. Гон ги предава през пролетта или лятото. Бременността на жената продължава от 9 до 12 месеца, а в периода от декември до април се раждат 2-3 язовира.

Те са слепи и напълно безпомощни през първия месец. Едва след тримесечна възраст младите започват да излизат от дупката и получават друга храна от майчиното мляко. Някои от младите язовци напускат семейството през есента, чифтосват се и копаят дупка, но някои остават и спят със своите родители.

Язовец има много интересен начин на живот. Това животно все още запазва населението си и се смята, че населението му не е в опасност. Но много от тях са унищожени заради язовецката козина, която се използва за изработване на четки и шапки. Ценна е и нейната лечебна мазнина, която лекува туберкулоза и различни кожни заболявания. Животните умират и заради човешката дейност, разрушаването на дупки и появата на голям брой пътища.

местообитания

Язовец е животно, което е широко разпространено в цяла Европа. В Русия се наблюдават многобройни животински популации. Във вътрешните пространства животното се намира почти навсякъде извън Урал, в допълнение към далечния север и районите със сухи терени. Язовци живеят и в Корея и Китай, на някои острови в Япония.

Животното предпочита да се засели в гъсти смесени гори. Язовец рядко се среща в степните райони. Животните живеят предимно на места, където има изобилие от храсти и високи треви, а почвата никога не се нагрява от повърхностни води.

Хранене с язовец в природата

Въпреки статута си на хищник, язовците са всеядни животни. Ежедневната диета на животните може да претърпи значителни промени, в зависимост от времето на годината. Язовци са ловци на нощни животни. През деня тези животни предпочитат да останат в безопасни дупки, да усвояват храната и да печелят енергия.

През лятото, на места, където живеят язовци, много от всички видове гризачи, жаби и гущери. Тези същества формират диетата на животните в топлия сезон. Наред с другите неща, язовците не са против яденето на земните червеи, големите насекоми и техните ларви, както и всички видове миди, охлюви. В редки случаи, тяхната плячка са птици, които са в беда. Понякога язовци се качват на ниски дървета, където се занимават с унищожаване на гнезда на птици. Също така през лятото, сладки зеленчукови корени, горски плодове, ядки, гъби и диворастящи плодове стават храна за животното.

С настъпването на есента язовците редовно правят набези на земеделска земя. Тук животните търсят остатъци от култури, поглъщащи зърното от царевица, бобови растения и други култивирани растения. През зимата, когато има недостиг на храна, в търсене на плячка, тези животни могат да пътуват десетки километри, след което се връщат обратно в топла и уютна дупка.

Връзка с човек

Яйцата се ловят за производство на месо много рядко. В крайна сметка, животното има доста специфичен, донякъде отблъскващ аромат. Ястията, приготвени от язовец, нямат много приятен вкус. Търговската стойност също няма животинска кожа.

Интерес за човека е изключително мазнината от язовец, която намира широко приложение при лечението на болести по народни методи. Изследването на полезните свойства на това вещество е причина за организацията на стопанствата, където те се занимават с животновъдство. Днес отглеждането на язовци за извличане на мазнини е доста печеливш бизнес. Животните са лесно укротени. За тях обаче е трудно да се занимават с кучета, на които язовците показват особена враждебност и агресия.

Как изглежда един язовец?

Язовец изглежда като средно животно. Общият язовец има дължина на тялото от 60 до 90 см и маса до 24 кг, а дължината на опашката му е 20-25 см. Мъжките са малко по-големи от женските. Язовец изглежда масивен, поради особената структура на тялото. Животното на язовец има форма на продълговата форма, наподобяваща клин, гледащ напред.

Европейският язовец има тясна удължена муцуна с кръгли лъскави очи и много къс врат. Язовецът има къси силни крака, на пръстите на които има дълги нокти, за да копаят дупки.

Язовецът изглежда пухкав заради дългата си коса, което е доста трудно. Под основната козина на европейския язовец има топъл и плътен подкосъм. Язовецката вълна е оцветена в сиво или кафяво, често със сребрист блясък, а долната част на тялото е почти черна.

Язовец изглежда доста необичайно. На бялото му лице има две широки тъмни ивици, които се простират от нос до малки уши с бели върхове. През зимата язовец изглежда по-светло, отколкото през лятото, когато вълната му става по-тъмна. През есента язовецът придобива 10 кг мазнина, преди да зимува до обичайното си тегло. През този период язовец изглежда особено голям.

Къде живее язовецът?

Язовецът живее практически в цяла Европа, с изключение само на северната част на Финландия и на Скандинавския полуостров, тъй като не обитава замръзнали почви. Също така, язовецът на животните живее в Мала и Западна Азия, в Кавказ и Закавказие.

Язовец живее в смесени и тайгови гори. Понякога язовци живеят в планински вериги и се срещат и в полупустели и степи. Язовец живее в близост до водни басейни и се придържа към сухи райони, избягвайки наводнените места.

Къщата на язовец е неговата дупка. Язовците живеят в дълбоки дупки, които копаят по склоновете на клисури, долини и хълмове, високи брегове на реки или езера. Язовецът живее, като прекарва по-голямата част от времето в дупката. Язовецът обикновен е постоянно и консервативно животно, така че язовирните дупки се предават от поколение на поколение.

В райони, където има изобилие от храна, различни семейства язовци могат да образуват цял ​​град на язовци, съчетавайки дупките си помежду си. Всяко следващо поколение язовци завършва своите дупки, пробивайки нови пасажи и разширявайки семейното имение. Така дупки на дупки се превръщат в подземен град с десетки изходи.

Самотни язовци живеят в обикновени дупки, като такава язовирна къща има един вход и гнездова камера. Но голямо семейство язовци живее в цели селища. Градът на язовците е сложна и многостепенна подземна конструкция с много входни и вентилационни отвори, с дълги тунели, различни проходи и няколко гнездящи камери. Гнездовите камери обикновено се намират на дълбочина най-малко 5 метра, те са просторни и облицовани със суха подложка от трева.

Язоверите организират гнездящи камери, така че дъждовната вода или подземните води да не изтекат. Язовец обикновен - практичен звяр и обича комфорта. Затова удобните и сухи дупки на язовци често са заети от лисици и енотовидни кучета. Това не е лесен живот за язовец.

В допълнение, животното язовец е рядък скраб, който редовно почиства дупката, изхвърля боклука и периодично сменя стария боклук. Дори язовецът на домашния любимец подхожда на външната страна на дупката или отделя специално място в нея. Също така в язовирната дупка има различни стаи за домакинските нужди на животното.

Животът на язовец е спокоен, така че язовецът почти няма врагове в природата. Вълците и рисите могат да бъдат заплаха за него. Но основната опасност за европейския язовец е човекът. В някои случаи човешката дейност води до подобряване на условията на живот за язовци. От друга страна, мрежата от пътища, построени на природни обекти, увеличава смъртността на това животно и го лишава от естествените местообитания. Най-голямата вреда за популациите от язовец идва от човек, който разрушава язовирните дупки. Домашният язовец е много важен за животното.

Язовецът е вписан в Международната червена книга под статута на "най-малко заплашен да изчезне". В крайна сметка, този звяр е доста често срещан и има стабилно население. Но язовецът се ловува, за да получи лечебната си мазнина, която се използва широко в алтернативната медицина. В Европа язовецът е бил подложен на глобално унищожение като носител на опасни болести.

Броят на язоверите значително е намалял в областите, които извършват активна икономическа дейност. Това доведе до загуба на местообитанието на язовец, освен това се унищожава като „вредител“ на културите. Въпреки това, от общия язовец повече ползи, отколкото вреда, защото той яде много вредители на селското стопанство.

Телешко от язовец

Язовците са моногамни и често образуват двойки в продължение на много години или дори за цял живот. Брачният сезон за европейския язовец започва в края на зимата и продължава до септември. От есента образованите двойки подготвят гнездова камера, в която трябва да се родят язовец.

Бременността на жената има продължителен период и продължителността му зависи от времето, когато се е случило чифтосването. Ето защо, жената може да отглежда язовец от 9 до 14 месеца. Най-често се раждат от 2 до 6 лошари.

В Европа язовците са родени от декември до април, а в Русия - през март-април. Яздените бебета се раждат слепи, глухи и безпомощни. Само на възраст от 1,5 месеца, лошите яребици започват да виждат и започват да чуват. Майка храни почти 3 месеца с мляко.

Но съвсем скоро малките на язовец вече ще започнат да излизат от дупката и да се хранят сами. До 6-месечна възраст, малките на язовец почти достигат размера на възрастните. През есента потомството се разпада. После чего каждый барсучонок начинает самостоятельную жизнь.

Самки становятся способными к размножению в возрасте двух лет, а самцы – к трем годам жизни. В природе барсук живет 10-12 лет, а в неволе продолжительность жизни барсука достигает 16 лет.

Если Вам понравилась эта статья и Вы любите читать о животных, подписывайтесь на обновления сайта, чтобы получать самые свежие и интересные статьи о животных первыми.

Питание. Как се хранят язовец?

Язовец е наистина всеядно животно, не е придирчив към храната, но диетата си зависи в голяма степен от мястото на пребиваване и от годината. На ловът отива през нощта.

От животинска храна язовецът се храни с мишовидни гризачи, жаби, гущери, риби, птици, яйца от птици, насекоми, ларви, мекотели и земни червеи.

От растителни храни той яде трева, корени, сочни клони на дървета, зърнени култури, растителни плодове, плодове, плодове, ядки и др. Също така използва гъби.

Като цяло, в условията на централна Русия, язовец може да изяде около 50 различни вида растения и около същия брой животински видове. Любимият деликатес на язовци е сочен земни червеи, охлюви, големи бръмбари, така че на практика не се нуждаят от прием на вода.

При консумацията на храна, язовецът е сравнително умерен - яде само 0,5 кг храна на ден, с изключение на периода на подготовка за зимен сън, когато е угояван.

Възпроизвеждане и дълголетие

Язовците са моногамни животни. Те създават двойка от няколко години, често за цял живот. Размножителният сезон обикновено протича от късната зима до началото на есента. След оплождането бременността при жената продължава доста дълъг период от време - от 9 месеца (с лятно чифтосване) до 12 месеца (със зимно чифтосване). Средно по 2-3 са родени в носилката, с максимум 6 малки. Новороденият язовец тежи 70-80 грама.

Само няколко дни след раждането, жената е готова за нова бременност. Кученцата се раждат безпомощни, слепи и глухи, но след месец имат слух, през втория месец очите им се отварят и три месеца след раждането постепенно преминават към самостоятелно хранене. До този момент женският язовец ги храни с майчиното мляко.


За новородените първата година от живота е най-опасна и трудна, смъртността сред тях е до 50%. С прехода към самостоятелно хранене, barsucata бързо наддават на тегло и след шест месеца в размер настигат родителите си.

През есента семействата на язовец се разпадат. Някои от младите язовци напускат семейството през есента, правят чифт и копаят дупката си, но повечето остават и зимуват с родителите си. Младите женски стават полово зрели на възраст от 2 години, мъжете - на 3 години. В популацията на язовира приблизително 73% от възрастните и 27% от младежите.

Колко време живее язовец?

Продължителността на живота на язовец в естествени условия е около 5-6 години (средно) до 10-12 години (максимум), в плен до 15-16 години.

Само една трета от животните оцеляват през първите 3 години от живота си. Причините за смъртта могат да бъдат различни. Те са убити от роднини в сблъсъци за територия, могат да бъдат изядени от мечки, рисове, вълци, или стават плячка за ловци, умират по пътищата или отрови от токсични химикали, умират в резултат на инфекциозни болести и др.

Язовците имат малко естествени врагове, те са големи хищници - мечки, рисове, вълци. В допълнение, той конфликти за храна с лисици и енотовидни кучета. Домашни и диви кучета също са заплаха за него. Жертвата им е предимно млади язовци, възрастните са много внимателни и предпочитат да се оттеглят и да се скрият в дупка.

Но в случай, че язовецът е изненадан, не е лесно да се справи с него дори и за големите хищници - отчаяно се защитава, силно писука, ухапва и може да нарани зле нарушителя с нокти.

Най-голямата вреда за популациите от язовец е причинена от прякото преследване на тези животни от хората и унищожаването на подземните хранилища.

Язовец и човек

Какво е опасен язовец?
Язовецът не представлява пряка заплаха за хората. Но той може да понася болест, която е опасна за хората - ярост, Поради тази причина се предприемат мерки за пряко унищожаване на язовец и техните жилища.

Язовец не се страхува от хората и може да живее в непосредствена близост до човешкото обитаване. Това създава някои неудобства за хората, защото язовецът в търсене на храна може да използва и плодовете на човешкия труд - различни култури от култури, което принуждава човек да ограничи населението си в определени територии.

За какво е полезен язовец?
Внася язовец и ползи за човека. Значителна част от храната му се състои от голям брой земеделски вредители, като например ларвите на майския бръмбар.

Кожата на язовец поради грубата и твърда вълна не представлява голям интерес за кожарската промишленост, но язовирната коса се използва по-специално за производството на четки за бръснене, както и четки за боядисване.

Ловът на язовец в Русия се провежда главно с цел извличане на мазнина от язовец, популярно лекарство в алтернативната медицина.

Язовец може да бъде хванат и държан в плен, той лесно намира общ език с човека и става домашен любимец. Но все още е по-лесно да го купите.

Язовецът е годен за консумация, прилича на сушен овнешко на вкус.

Запознайте се! Землевладелец Язовец - снимки от живота.

В наситено време, тези зверове са по-удобни за живеене в общежития, които са цели подземни лабиринти от няколко нива и понякога с дължина до една миля или повече. Площта на тези помещения, където животът на язовира може да се увеличава от година на година, от десетилетие до десетилетие. Това е много сложна конструкция с множество входове и изходи, места, запазени за спане и съхраняване на консумативи, както и вентилационни устройства.

"Стаите" за живот често лежат много дълбоко под земята (по-дълбоко от водоносния пласт още 5-7 метра). Най-често всяко семейство има свой отделен вход към дупката, а може би и няколко. Случва се, че няколко семейства могат да използват един главен вход, но със сигурност ще има аварийни изходи.

Язовец е чисто, икономично животно, не седи на мястото си, къщата му обича и се грижи за него: ще извади постелята, след което дупката ще бъде поправена, фиксирана, подобрена.

За хабитата на язовец не се ограничава до дупки.

Има и ред и чистота около дупката: спретнати канали за тоалетната недалеч от жилището, и всичко, което е отслужило времето си, се намира далеч от мястото, където стои собственикът на жилището и яде.

Този ред може да поддържа само язовец, но други животни като лисици или миещи мечки обичат да живеят в този ред. Затова те са помолени да посетят усърдния собственик. Нищо, домакинът на язовец не е гостоприемен, макар и строг. Нека живеят, но при условие, че гостите ще спазват установената процедура за хигиена.

И ако се дразни, сложи ги на язовец. А ревностният собственик не е готов да приеме всяко животно: дивите котки, поровете и белите влязоха в язовирната дупка. Ето защо, не вярвайте на историите, че една лисица може да вземе язовирна дупка срещу волята си.

След като вложи толкова много труд в неговото подреждане, ще разкъсва всеки, който се опитва да го изгони.

Независимо от факта, че язовците живеят в колонии, всеки от тях заема свой собствен хранителен парцел на земята. Съседите на границата се спазват и не влизат на чужда територия. В летните месеци, ако има достатъчно храна, тогава тази площ е ограничена до няколко хектара. Любимо място на такова животно като язовец е място близо до водни басейни.

Семейна идилия

Язовци са животни, които формират силни и приятелски семейства, където всеки изпълнява задълженията си. Язовецът на мумията се ангажира да се грижи за потомството. През пролетния сезон се раждат от три до шест малки. Те все още са много безпомощни и се нуждаят от кърма. Барсучия ги храни до три месеца. След това, след като узряват и стават по-силни, те могат да ядат храната, която възрастните предпочитат.

Язовците са много отговорни в обучението на младите да оцелеят сами. В малки области близо до дупките децата се учат да ловуват. За да направите това, възрастните язовци уловят мишки, гущери и жаби и ги заведат на малките си.

Може да се отбележи, че тази форма на обучение е присъща на почти всички хищници.
Към края на лятото язовец може самостоятелно да прави набези за храна. Но родителите все още ги контролират. През есента децата се учат да оборудват своите зимуващи камери.

Те ще прекарат зимата в рове с майка си, а през пролетта ще отидат в независим живот. Някакъв язовец, роден пред друг носител, живее отделно от есента.
Поглеждайки към отделна част от гората, те копаят дупки и растат корени.

А понякога те намират място сред домовете на други язовци, правейки къща с отделни изходи. Най-важното нещо е да имаш свободен сайт наблизо, за да търсиш храна.

Язовецките дупки

Жилището на европейския барсук е с различни размери.

Най-големият язовец намираше по-скоро като древни английски замъци. Защото имаше над 100 входа, огромен брой стаи и много дълги тунели. В този замък живее кланът, състоящ се от 20 язовци. По природа язовците прекарват около половината от живота си в състояние на сън.

Животното принадлежи на месоядните бозайници от семейството на невестулките. Семейството му включва видра и хермелин. Язовците обикновено не се нуждаят от пиене, тъй като използват предимно сочни червеи. Само със силен глад ядат язовци с мишки, бръмбари, жаби, плъхове и дори зърнени храни.

Лов и хранене

Като цяло, язовци са доста талантливи ловци. По един начин те могат да уловят повече от 70 от своите жертви. Храната, която имат, е доста умерена, ядат язовеци малко по малко. Само по-близо до есента, язовци се натрупват с мазнини, така че те имат източник на енергия по време на зимния си сън. Това е единственият представител на семейството на зъбите, които зимуват. За язовец зимен сън е първото нещо в снежния студ. Язовецът през пролетта получава тънки форми и активно започва новия сезон.

По правило, по отношение на хората язовците не са агресивни. Язовецът на снимката винаги е спокоен. За тях е за предпочитане да се избягва контакт, скривайки се в дупка. Но не се гневи специално язовец, тъй като той може да се защити.

Язовирни комуникации

Под опашката на язовец има специални жлези, които отделят доста миризлива субстанция, наречена мускус. Благодарение на него язовецът отбелязва своята територия. Също така се използва за определяне на клановата принадлежност.

В случай на дълго отсъствие в дупката си, миризмата може да изчезне. В този случай животното рискува да остане без семейството си.

Язовците имат свой собствен речник, който се състои от шестнадесет различни звука. Чифтосването при този вид животни може да се случи по всяко време на годината.

За съжаление, поради високата смъртност, само една малка част живее до първата си годишнина.

Огромна част от язовци умират по пътищата под колелата на американските автомобили. Въпреки стрелбата, броят им постоянно нараства. Такава трудна мярка се дължи на подозрението, че язовците са носители на туберкулоза по говедата.

Местообитанието на язовец е много обширно. Известно е, че преди повече от два милиона години от Китай, язовецът е паднал в Европа.

Гледайте видеоклипа: QI s08e05 Hanimals Extended (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org