Животни

Река и европейски бобър. Функции на бобрите

Pin
Send
Share
Send
Send


Речния бобър е най-големият от гризачите от фауната на Русия. Големите екземпляри от бобъра достигат дължина около 125 см с опашка и телесно тегло 25-30 кг. Тялото на бобъра е масивно, доста неудобно и торбесто. Предните и задните крака имат по пет пръста, задните лапи са много по-големи и снабдени с плувна мембрана, докато на предните лапи е само елементарна. Пръстите са снабдени със силни, големи нокти, които са адаптирани за изкопаване на земята. Опашката на бобъра е много оригинална: повече или по-малко закръглена в основата, тя е силно сплескана хоризонтално в средната и крайната част и е покрита с рогови люспи, между които седят рядки косми. Главата е голяма, закръглена и с тъпо лице. Ушите са малки, покрити с коса, при гмуркане, слуховият отвор може да се затвори. Очите са малки с вертикална зеница и имат трети клепач, или мигаща мембрана, която, прозрачна и затваряща очите при гмуркане, ги предпазва от пряко действие на вода върху тях, без да ги лишава от това да виждат околните обекти под вода. Горната устна е раздвоена и много силно развита, мощна резба, подобна на длето, оцветена в оранжевия цвят.

В областта на слабините на бобрите има сдвоени жлези, които отделят добре ухаеща, мазна, кафява течност, наречена „боброва струя“. Козината е много дебела, с пухкав подкосъм и лъскава груба олта. Цветът на бобровата козина варира от червеникаво-кафяв до почти черен.

Начин на живот

Речните бобри в живота си са тясно свързани с водата, въпреки че те прекарват по-голямата част от времето си извън нея, но те никога не се установяват далеч от водата. Техните местообитания са горски потоци, потоци от реки и горски езера.

Бобрите са социални животни и обикновено се заселват в съседство един от друг от колонии, където те не са нарушени. Те живеят или в дупки, или в „хижи“. Бобрите са отлични строители, техните структури са много сложни. Мора бобрите са доволни от дължината и трудно подредени. Един от входовете към дупка винаги се побира под вода, а един или няколко други се приземяват на сушата. Има големи дупки с няколко подводни и земни изхода. В дълбочината на дупката има гнездова камера, облицована с фино настърган кора и дърво. На места, където бреговете не са подходящи за изкопаване на дупки, бобрите изграждат "колиби". Тези “хатки” са със солидни размери, достигащи няколко метра в диаметър и повече от един и половина метра височина. Тези структури имат формата на конична землянка, изработена от пънове от възли и стволове на тънки дървета, закрепени с тиня, земни и водни растения. Обикновено има няколко подводни входа към „хижата”, а обширна жилищна камера се намира над нивото на водата. За да се оставят хижите или дупки под вода, бобрите заедно строят язовири, които служат за повишаване на нивото на водата и често използват големи дървета с дебелина до 50–60 cm, умело ги режат с мощните си резци, изхвърлят ги във водата и се разтопяват. място на строителство на язовира. Такива язовири обаче са изградени само там, където бобрите живеят в големи колонии и където те са малко загрижени.

Във водата, реката бобър плува и се гмурка перфектно, но на земята се движи тромаво, бавно, поклаща се, влача не само опашката, но и дебелия корем.

Бобрите са нощни. През деня те, като правило, са в една дупка и само в здрач, напускайки своя подслон, започват да работят и да се хранят. Бобърът, уплашен от водата, със сила удря опашката си, излъчва характерен пръски и се гмурка дълбоко, като се появява отново на голямо разстояние.

Бобрите се хранят само с растителна храна. В основата на тяхното хранене са кората и младите клони на дърветата с меко дърво, като върба, върба, трепетлика, топола и бреза на север (но не елша по никакъв начин). В допълнение, бобрите ядат някои от тревисти водни растения, и особено техните сочни и месести корени и коренища.

През зимата бобрите не попадат в хибернация, но рядко отиват на повърхността на земята - само в размразяването. Цялата зимна активност на бобрите се извършва в дупка или хижа и под леда на резервоар. За зимата бобрите правят за себе си големи запаси от храна от възлите и клоните, които държат, като се укрепват на дъното на язовирите близо до входа на жилището.

Възпроизвеждането.

Бобрите се размножават веднъж годишно. Токът тече през тях в края на зимата - ранна пролет, а периодите му са доста разтеглени от януари до март. Периодът на бременност е 105-107 дни. Броят на младежите в котилото обикновено е от 2 до 4. Младежите се раждат вече покрити с коса, с отворени очи и се развиват много бързо, могат да плуват няколко дни след раждането, но скоро не преминават към независим живот. Бобър е много нежна майка и продължава да се грижи за младите след края на кърменето, което продължава около два месеца. Бобрите достигат полова зрялост на тригодишна възраст.

Бобрите променят космите си, както при много други полуводни животни, непрекъснато, без рязко изразени периоди на линеене, но интензивността му се повишава през пролетта и есента. Смята се, че бобърът на реката е много талантливо животно, както се вижда от забележителните му строителни и социални инстинкти. В плен, той е перфектно укротен и показва добър спомен и обич към човека. Поради скрития полуводен начин на живот, бобрите имат малко врагове сред животните и птиците. През зимата един бобър може да стане жертва на вълк, лисица и рис, но това се случва сравнително рядко. Най-опасният му враг е видрата, която често атакува млади бобри.

Икономическа стойност.

Козината на бобъра е изключително ценна и в поредицата от животни от целия свят се оценява на едно от първите места. Неговата стойност се определя от нейната красота и много висока якост в износването. В допълнение към козината, бобрите осигуряват ценен бобров поток, извлечен от ингвиналните жлези. „Beaver Stream“ има силен приятен мирис и се използва в медицината като афродизиак и укрепващ агент, а в парфюмерийната индустрия като ароматен продукт.

Във външната търговия на древна Русия, бобровата кожа играе решаваща роля и само хищническата капиталистическа икономика отрича търговското значение на бобъра не само в нашата страна, но и в Западна Европа и Северна Америка.

хабитат

Бобрите принадлежат към семейството Castaridae, включително единствения род Castor и само 2 вида:

  1. обикновен бобър (рициново влакно) (известен още като речен или източен),
  2. Канадски бобър (той също е северноамерикански) (Castor canadensis).

Днес северноамериканските бобри се намират в целия континент, от устието на река Макензи в Канада на юг до северната част на Мексико. Но това не винаги е било така. Хората са ловували тези животни от векове заради месото, козината и бобровата струя. В резултат на това в края на XIX век броят на канадските индивиди стана критичен и в повечето от техните местообитания те били почти напълно унищожени, особено в източната част на Съединените щати. Държавните и местните агенции за опазване на околната среда прозвучаха аларми и животните започнаха да се транспортират от други райони. Те бяха въведени и във Финландия, Русия, в няколко страни от Централна Европа (Германия, Австрия, Полша). Една от най-големите популации на канадски гризачи днес съществува в Югоизточна Финландия.

В миналото общият бобър живееше в Европа и Северна Азия, но не всички популации можеха да оцелеят в близост до хората. В началото на 20-ти век само няколко реликтни популации с общо 1200 индивида са оцелели във Франция, Норвегия, Германия, Русия, Беларус, Украйна, Китай и Монголия.

В резултат на програмите за реинтродукция и преселване на тези животни, които започват да работят през първата половина на миналия век, броят на обикновените бобри постепенно започва да расте. В началото на XXI век имаше около 500-600 хиляди индивида, а местообитанието им се разшири в Европа и Азия.

Днес на територията на Русия има и два вида, въпреки че местният жител е само речен бобър. Нейният обхват обхваща почти цялата горска зона на Руската федерация - от западните граници до Байкал и Монголия, и от Мурманската област на север до Астраханската област на юг. В допълнение, този вид се аклиматизира в Приморие и Камчатка.

Канадският бобър се появява в страната ни през 50-те години на миналия век, независимо населявайки Карелия и Ленинградска област от съседни области на Финландия, а през 70-те години този звяр е въведен в басейна на река Амур и на Камчатка.

Описание на бобъра

Външният вид на бобъра е много по-различен от външния вид на другите членове на ордена на гризачи, което се обяснява с полуводния начин на живот на нашия герой. От гледна точка на биолога, забележителните черти на звяра са неговите огромни резци, плоска люспеста опашка и прегънати задни крака със специален раздробен "разчесващ" нокът на втория пръст, както и редица особености на фаринкса и храносмилателния тракт.

Бобрите са най-масивните гризачи от фауната на Стария свят и вторите по големина гризачи след южноамериканските капибари. Тялото на животното е клексто, плътно, има вретенообразна форма, задната му част е разширена, само в основата на опашката се стеснява рязко. Дължина на тялото 80 - 120 см. Възрастните тежат средно 20-30 кг, рядко теглото може да достигне 45 кг. Размерът на канадския вид е малко по-голям от обичайното.

Сравнително малка заоблена глава с нежен и дебел врат почти не се обръща. Очите са малки, с вертикална зеница и прозрачна мигаща мембрана (за защита на очите под водата). Ушите са малки, едва изпъкнали от козината. Външните слухови отвори и ноздрите имат специални мускули, които се свиват при потапяне във вода. Издънките на устните могат да се затворят зад самозаточващите се резци, изолирайки устната кухина, което позволява на бобрите да гризат растителността под вода, без да отварят устата си.

Очите на животните реагират почти изключително на движение, слабото зрение повече от компенсира отличния слух и мирис, които са основните сетива на сушата.

Опашката е плоска, дължина достига 30 см в ширина - 13 см, в канадския бобър е по-къс и по-широк. Гребната част на опашката е покрита с големи рогови люспи, между които има редки твърди четки.

Петкопните крайници са скъсени, имат добре развита плувна мембрана на задните си крака (на предната част те са в ембриона). Предните лапи са много по-слаби от задните крака и се използват от животните като ръце - с помощта на тях бобърът дърпа предмети, копае канали и дупки, обработва храната. Основният орган на движението на животното са задните крака. На втория пръст на задния крак има разделен нокът, състоящ се от две части: горната - заострена и долна - широка рогова плоча, която е подвижна една спрямо друга. Този нокът се използва от звяра за хигиенни цели - почиства и разресва вълната по време на проливането, премахва паразитите.

Кожени бобри от светлокафяв до черен, най-често червеникаво-кафяв. Понякога има петнисти екземпляри с петна от различни нюанси. Подкосъмът е дебел, тъмно сив. Долната част на тялото е космат.

Забелязва се, че светлокафявият тип е древен, той е оцелял в ледниковия период, така че тези бобри са по-добре приспособени към студения климат, докато в по-южните популации има повече индивиди от тъмен цвят.

Начин на живот

Бобрите постоянно живеят близо до водата. Любимите им местообитания са претрупани бавно течащи или стоящи горски езера. Решаващият фактор за заселването на определен резервоар е наличието на храна - дървета и храсти. По-обичани животни върба и трепетлика. Гризачът избягва големи реки с високи наводнения, тъй като жилището му може да бъде наводнено.

Бобрите са заседнали. През по-голямата част от годината те са активни в полунощ, оставяйки приютите си в здрач и се връщат на зазоряване. През зимата, в северните ширини, когато язовирите се покриват с лед, животните винаги остават в колиби или под лед, защото температурата е около 0 ° C, а навън е много по-студено.

На сушата, бобърът създава впечатление на бавно и тромаво животно, когато се разхожда наоколо, облегнат на големи крака и кратки предни крака. Въпреки това, в случай на опасност, той се втурва към водата в галоп.

Сред всички гризачи, нашият герой е най-добре да се приспособи да се движи във вода. Неговото торпедовидно тяло има обтекаема форма, а вълната не преминава вода. Той бавно плува на повърхността на езерата, бавно движейки лапите си, докато опашката служи като някакъв волан. Гмуркане или плуване с висока скорост, гризачът рязко извива опашката си нагоре-надолу и едновременно с това подрежда задните си крака.

Подобно на брадвата на дърворуса, предната емайл на зъбите на гризача е особено подсилена. По-меката задна повърхност се смила по-бързо, образувайки остър ръб на длето, което улеснява изсичането на дървета. Звярът с острите си ножове може да гриза и изхвърля дърво с дебелина до един метър. Както всички гризачи, бобрите имат големи резци, които растат със същата скорост, както се раздробяват.

На снимката бобърът демонстрира уникалните си резци.

Ето какво може да направи гризач с дървета.

Язовири и колиби

Може би всеки е чул за невероятните таланти на тези животни. Благодарение на тяхната неуморимост, бобрите са се научили да приспособяват околната среда към собствените си нужди. Язовирите създават по-голямо екологично разнообразие, разширяват водните площи, увеличават обема и качеството на водата и променят ландшафта. Като основа за язовира обикновено се използва паднало дърво. Запълнен е с клони, части от стволове на дървета, камъни, пръст, растителност, докато дължината на язовира надвишава 100 метра (краищата на язовира са далеч отвъд курса), а височината често достига три метра. В същото време разликата в нивото на водата достига два метра. Случва се, че едно семейство изгражда едновременно няколко язовира, в резултат на което се образува цяла каскада от езера. Гризачите са особено ревностни при изграждането на язовири през пролетта и есента, въпреки че работата може да продължи през цялата година.

Язовир Бобър

Бобри - умели разкопки. Обикновено те изкопават многобройни дупки на семеен парцел, които могат да бъдат или прости тунели, или цели лабиринти, водещи от брега на поток или язовир до една или повече камери. В много биотипове тези гризачи използват дупки като първични убежища.

Прилича на колиба на бобрите

Друг вариант крайбрежни жилища - хижа. Техните бобри са построени на места, където подреждането на дупки е невъзможно. В основата на хижите се използват стари пънчета, ниски брегове или салове. Външно такова жилище представлява голяма купчина клони, парчета дървесни стволове, закрепени с пръст, тиня и растителни остатъци. Вътре в гнездовата камера се установява мястото, откъдето преминава пистата под водата. Средно, диаметърът на хижата достига 3-4 метра. По-сложните съоръжения имат няколко камери на различни нива. Шапките могат да бъдат временни и постоянни, използвани в продължение на много години. Последните постоянно се довършват и могат да достигнат до 14 метра в диаметър и повече от два метра височина.

Сред другите строителни дейности на бобрите, изкопаването на каналите е най-трудно. С предните си лапи, те изгребват тиня и мръсотия от дъното на малки потоци и блатни пътеки, като ги изхвърлят от пътя им. Получените канали позволяват на животните да останат във водата, като се движат между язовирите или местата за хранене. В по-голямата си част гризачите се занимават с това през лятото, когато нивото на водата е ниско.

Заслужава да се отбележи, че канадските бобри са по-усърдни и активни строители, отколкото обикновените. Техните сгради са по-сложни и трайни, тъй като активно използват камъни в строителството.

Бобрите са изключително тревопасни животни. Съставът на храната им може да варира сезонно. През пролетта и лятото основата на диетата им се състои от листа, корени, билки, водорасли. До есента те превключват на тънки клони на дървета и храсти, като предпочитат трепетлика, върба или елша.

Започвайки от средата на октомври, гризачите започват да събират дървесна храна за зимата. Тя може да бъде гъста клони и дори части от стволовете на трепетлика, върба, черешова череша, елша, бреза, както и малко количество иглолистни дървета. Животните изхвърлят дървета, които се нарязват на малки парченца и се съхраняват под вода в дълбоки места близо до дупки и колиби. Бобрите могат да плуват до складовете си под вода, без да оставят безопасен язовир.

Ако няма достатъчно храна за дървесина, животните се задоволяват с влажна растителност. Понякога са възможни набези на тесни градини и овощни градини.

Много европейски бобри не складират за зимата. Вместо това те отиват на брега в търсене на храна през зимата.

Бийвър джет

Характерна особеност на животните е наличието на "бобров поток", произвеждан от специални жлези. Това е комплексно вещество, състоящо се от стотици компоненти, включително алкохоли, феноли, салицилалдехид и касторамин. Научното наименование на това вещество е кастореум.

От древни времена потокът на бобрите се приписва на свръхестествени лечебни свойства. В Y-IY век пр. Хр. Гиппократ и Геродот отмечали ее эффективность в лечении некоторых болезней. И сегодня это вещество нашло применение в народной медицине, но в основном оно используется в парфюмерии.

Сам же бобр использует свой ароматический секрет в целях маркировки. Пахучие метки – это один из способов обмена информацией у наших героев. И канадский, и речной виды оставляют запаховые метки на холмиках, сооружаемых возле воды из ила и растений, поднятых со дна водоема.

Семейные отношения

Най-често бобрите живеят в семейни групи (колонии), но има хора, които предпочитат един живот. При бедните земи делът на самотните животни може да достигне до 40%.

Семейството се състои от възрастна двойка, младежи от текущата година, младежи от миналата година, а понякога и един или повече тийнейджъри от предишни кучила. Размерът на семейството може да достигне до 10-12 индивида.

Йерархията в колонията е изградена на принципа на възрастта, с господстващо положение на двойката за възрастни. Проявите на физическа агресия са рядкост, въпреки че при гъсто населените бобри могат да се наблюдават белези по опашките. Това е резултат от битки с извънземни в близост до териториалните граници.

Двойките от тези гризачи са постоянни и продължават през целия живот на партньорите. Семейната група е стабилна, отчасти поради ниската степен на възпроизводство. Те носят по едно пиле на година, от 1 до 5 телета в обикновен бобър, в канадската плодовитост е по-високо - до 8 малки. Въпреки това, най-често в пилото има 2-3 малки.

Gon започва от януари (в южната част на диапазона) и продължава до март. Бременността продължава 103-110 дни.

Новородено, зряло пухкаво, с врязани долни резци. Майката храни бебетата с мляко (и това е 4 пъти по-малко като крава) приблизително 6-8 седмици, въпреки че вече на две седмици бобрите започват да опитат нежните листа, подадени от родителите им. На възраст от 1 месец, по-младото поколение започва бавно да напуска гнездото и да се храни самостоятелно.

Макар че децата са много малки, бащата прекарва по-голямата част от времето в защита на семейния обект: патрулиране на границите и оставяне на обозначенията на миризмата. Жената е заета с хранене и грижа за тях по това време. Децата растат бързо, но отнема много месеци практика, за да се научите как да изграждате язовири и колиби. Родителите ги учат да участват във всички семейни въпроси, включително строителството.

Обикновено младите хора напускат семейството и отиват да търсят бъдещия си парцел през втората година и водят самотен живот, докато придобият двойка.

Сексуалната зрялост при бобрите започва през втората година от живота, но жените обикновено започват да се размножават на 3-5 години.

Максималната продължителност на живота на обикновения бобър в природата е 17-18 години, канадски - 20 години. Въпреки това, в естествени условия, те рядко живеят повече от 10 години. Максималната възраст на тези гризачи, регистрирана в детската градина, достига 30 години.

В допълнение към маркирането на територията, бобрите общуват помежду си чрез потупване на опашката с вода. Обикновено възрастните лица съобщават на непознати, че са забелязани. Един гризач, който е нахлул на окупирана територия, се връща с пляскане, за да оцени сериозността на намеренията си и степента на заплахата, която представлява.

Друг начин за общуване е чрез различни пози, както и чрез гласове: животните могат да мърморят и съскат.

Ползите и вредите от бобрите

Както вече споменахме, бобрите са известни със своето строителство: чрез изграждане на техните селища, те създават язовири, които регулират нивото на водата в язовирите. В резултат на това водата може да наводни големи площи от гората и да я разруши. Хайлендс и пътища могат да пострадат.

Втората отрицателна точка - язовирът влошава условията за хвърляне на хайвер на риба, като механична бариера за хода на липан, бяла риба, сьомга и пъстърва за хвърляне на хайвер в малки реки.

Сега разгледайте дейностите на тези животни от другата страна. Дълго време каскадата на бобровите язовири, съществуващи по реката, запазва размразените и дъждовни води, което намалява вероятността от наводнения по време на наводненията, намалява дънната и крайбрежната ерозия, съкращава летния нисководен период и насърчава обновяването на системата от извори и потоци, разрушени от човешката дейност. Всичко това прави горите населени с по-малко сухи животни и следователно много по-малко склонни към горски пожари.

Чрез забавяне на потока на реките, язовирите увеличават натрупването на седименти, образувайки естествена система за филтрация, която премахва потенциално опасни примеси от водата. В допълнение, огромните резервоари, които възникват, създават други ползи, като например увеличаването на екологичното разнообразие.

Също така, бобрите подобряват фуражната база на зайците, елените, хранещи се с „отпадъци“ от материали, използвани за изграждане на язовири, а това от своя страна привлича хищни животни.

По този начин тези гризачи играят важна роля в крайречните системи и човек трябва само да разшири познанията си за своите биологични нужди и да разработи стратегии, които биха позволили на хората и на бобрите да използват пейзажа заедно.

Гледайте видеоклипа: The Great Gildersleeve: Gildy Is In a Rut Gildy Meets Leila's New Beau Leroy Goes to a Party (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org