Птици

За обикновената каша: описание на птицата

Pin
Send
Share
Send
Send


Овесена каша е птица, чието описание улеснява определянето на пола на индивида през пролетта. Мъжкият овесена каша на главата, гърдите и корема има жълти пера с кафява ивица. В същото време гърбът и областите от двете страни на гръдния кош са сивкаво-кафяви с черни надлъжни включвания. Опашката е тъмна с бели ивици по страните. Женските са много по-тъмни, перата им са с кафяво-жълт нюанс, а палубата е кафяво-кафява. Младите птици, независимо от техния пол, са по-скоро женски.

През есента, след преливане, жълтите пера почти напълно изчезват, като се заменят с ново, по-тъмно оперение. Фините включвания остават в незначителни количества по гърлото и корема, което го прави много трудно да се разграничат мъжките от женските. До пролетта кафявите пера се износват толкова много, че краищата им се изтриват и на повърхността отново се появяват богати жълти тонове.

Овесена каша е птица, снимката на която ни позволява да заключим, че пропорциите, с които природата го е надарила, дори без да познават научните особености на физиологията на този вид. Тялото на овесената каша не превишава 17 см. Човекът с конична форма изглежда много хармонично на малка глава, а доста дълга опашка ефективно подчертава мъжете, седящи на дърво.

вид

Въпреки факта, че най-често срещаната птица е овесена каша, светът има много голям брой разновидности на тази птица. Най-известните сред тях са:

  • Slate.
  • Beloshapochnaya.
  • Планина.
  • Dubrova.
  • Zheltobrovaya.
  • Жълт гърло.
  • Жлъчна.
  • Рийд.
  • Krasnouhov.
  • Овесена каша.
  • Овесена каша Remez.
  • Ogorodnaya.
  • Яка.
  • Полярната.
  • Сива овесарка.
  • Red.
  • Ryzhesheynaya.
  • Градинарство.
  • Посивял.
  • Черноглава.
  • Chernogorlaya.

Те се срещат почти навсякъде в топлите южни райони, въпреки че в по-голямата си част те са рядко срещани птици, които въпреки светлия си цвят могат да бъдат трудно забележими.

Предпочитание при жилищно настаняване

Като приют птица овесена каша предпочита открит пейзаж: ливади, горски ръбове и сечи. Тя често може да бъде в непосредствена близост до пътища, като дава предимство на храсти и дървета, стоящи на открити места. Така птицата може предварително да открие подхода на врага и да отлети.

Овесарката е птица, чието пеене често се чува в непосредствена близост до любимите места за гнездене. Песента е доста резонансна, играна от променлив тембър, докато броят на звуците за мъжките овесени ядки може да бъде различен и варира от 5 до 12 срички, последният от които звучи много по-ниско и по-дълго.

Най-често, овесена каша може да се намери в източните райони на гората и горски степни зони на Русия, Украйна, Беларус и Западния Кавказ. Птицата води номадски живот, правейки зимния полет до полетата, разположени в по-топъл южен район.

Функции на гнездото

Птицата овесена каша се опитва да постави гнездата си в младите иглолистни издънки или по горските ръбове, като всички индивиди от този вид, избягвайки враговете, се установяват в гората. След като реши да има потомство, птицата избира подходяща ваканция в тревната маса сред храстите, където започва да строи гнездо, на което не прекарва много време. Като строителен материал се използват главно сухи стъбла и листа от зърнени култури, към които се добавят малко количество мъх и лишеи, за да се осигури по-голяма здравина.

Овесена каша е птица, снимката на която е дадена в тази статия, предпочита да добави към дизайна на гнездото големи, смлени стебла от тревисти растения, чиито краища остават нетъкани по ръбовете, внимателно маскирайки жилището от любопитни очи. В този случай птицата отделя най-голямо внимание на дъното на гнездото, като я облича внимателно с малки корени и конски косми. В случай, че гнездото се случи по време на дъждовния период, овесената каша се опитва да увеличи максимално количеството на косата в гнездото, така че пилетата да се чувстват много по-удобно.

Тъй като птичи овесена каша прави гнездо като малка купа, диаметърът му не надвишава 130 mm с височина 80 mm. В същото време дълбочината на таблото от 50 mm осигурява на пилетата подходяща степен на защита, като ги предпазва от падане от гнездото.

Стандартното полагане не надвишава 6 яйца с много характерна форма и цвят, които могат да варират от бледо розово до лилаво. Тъпата страна във всеки случай ще бъде украсена с ивици ръждиви или кафяви нюанси и тъмни петна. Най-малкото яйце в съединителя не надвишава 15 мм, а най-голямото - 23 мм, което позволява първоначално да се прецени размерът на бъдещите пилета.

Bunting има време да направи няколко сцепления през лятото. Първото гнездене започва в края на април и завършва в началото на май. След около 12-14 дни пилета вече се появяват пилета от яйцата, които до края на месеца вече летят от гнездото. В същото време, вторият съединител е в края на юни - началото на юли и продължава по същия принцип.

В повечето случаи женската се занимава с инкубация, докато мъжът е отговорен за храненето, но ако тя отлети, мъжът я заменя за кратко време. Има случаи, когато женската е уплашена от съединителя, след което той и мъжът полагат всички усилия да отвлекат вниманието на човека от гнездото. В случай, че пилетата вече са излюпени, с такава тревога, те изскачат от гнездото и се скрият в най-близката трева, докато заплахата свърши.

Ако отпътуването беше нормално и пилетата напуснаха гнездото, напълно зрело, родителите ще ги нахранят още няколко седмици, докато накрая станат по-силни, и след това ще продължат към второто заключение.

Овесена каша е птица, която предпочита да яде растителна храна. По-голямата част от годината, започвайки от втората половина на лятото и до края на зимата, тя събира зърната на различни растения в тревата, но ако вече е излюпила пилета, тя трябва да събере много по-големи количества храна. През този период, овесената каша с желание достатъчно малки насекоми, които съставляват основната дажба за пилетата.

След окончателното завършване на гнездовия период птиците се събират в малки стада и, след като са избрали подходящо поле от елда или просо, летят, за да се хранят с него. С настъпването на есента стадото лети по-далеч на юг, като по този начин се спестява от студа.

Птичката от овесена каша, която е отлетяла за зимуване, като врабчетата, ще остане в непосредствена близост до човешкото обитаване, опитвайки се да намери несмлени зърна от овесена каша в оборския тор на големи копитни животни.

Общи характеристики на овесената каша

Овесена каша принадлежи към реда на вълшебниците и семейството овесени ядки. В своите размери тя прилича на врабче. Дължината на тялото на възрастен индивид достига 17 cm, а масата му не надвишава 30 грама. На главата, шията и корема на птицата има ярко жълто оперение. Площта на гуша и гръдния кош са разнообразни със сиви петна. Nadhvoste и кръста на овесена каша са оцветени в кафяво. Опашката по отношение на тялото е дълга.

Разликите между половете се изразяват само в това, че яркостта на мъжкото оперение е малко по-голяма. Що се отнася до младите, новото поколение е сходно по цвят с женските. Периодът на линеене при птиците започва през есента. През есенните месеци няма разлики между жените и мъжете. След трансформацията перата стават по-наситен цвят.

Начин на живот

Общата овесена каша, както и повечето други видове, принадлежи към заседналите птици. Зимните членове на семейството прекарват времето си в средиземноморските страни и топлите райони на Западна Европа. Пакетите се връщат у дома през март и април. Събирането в групи, овесената каша често се комбинира с техните роднини зъбци, врабчета и други видове малки птици. Придвижвайки се в групи, те печелят собствена храна и търсят надежден подслон.

Овесена каша избира открити пространства като местообитания: места за рязане на дървета, степи, полета и горски ръбове. Птиците се доверяват на човек, затова често спират в градските и селските райони. Заседналите видове овесена каша зимуват в полета и зеленчукови градини, като намират храна под формата на остатъци от култури.

Свойства на гнездене

Мястото за изграждане на бъдещото жилище се избира от мъжки овчарки. За целта горските ръбове са подходящи с изобилие от гъсти храсти и клони на дървета. Малка птица избягва гъсто растящи гори, тъй като там живеят много хищни бозайници и птици.

Закръглените гнезда се строят дълго и упорито. Като материал се използват клонки, тънки клони, трева, мъх, пера и конски косми. Птиците умело маскират жилището, тъкат в дизайна на смачкани стъбла на всички видове растения.

Краищата на стъблата в гнездото не са тъкани. Това създава ефекта на визуалното сливане с околната природа. Конската коса и мъхът се побират на дъното. Тя осигурява топлина и комфорт на пилетата дори в дъждовния период.

Възпроизвеждането и потомството при овцете

Продължителността на живота на овесената каша в сравнение с другите птици е много кратка. През трите години, отпуснати на птицата, тя се опитва да остави здрави и многобройни поколения.

За един сезон овесената каша слага яйца два пъти. Този процес се извършва в средата на пролетта, а след това и през първия летен месец. Един съединител включва от 2 до 6 плътни кръгли яйца. Цветът им варира от светло розово до сиво-пурпурно с петна.

На гнездото на женската седи само след като е поставено последното яйце. Инкубационният период продължава две седмици. През цялото това време партньорът се занимава с извличане на храна и защита.

Nestlings се раждат покрити с плътен слой пух с розово-червени клюнове. И двамата родители се занимават с хранене на потомството. След известно време партньорът напуска процеса, за да започне изграждането на ново гнездо за второто полагане. По-нататъшното хранене на бебетата се поема изцяло от мъжа.

Младите, зрели пилета напускат гнездото за няколко седмици след раждането.

Хранене с букети в дивата природа

В основата на диетата на домашни птици храна от растителен произход: различни семена от растения, както и билки. Овесена каша се храни с зърна и семена от грах, бял равнец, блуграс, коприва и власатка. По време на брачния сезон, птиците се нуждаят от много сила, така че те включват катерици в менюто си, лов за насекоми като мухи, мокрици, хлебарки, ушнички, скакалци.

Що се отнася до пилетата, за хранене се използват смесени фуражи. За хармоничен растеж и бързо развитие младите животни се нуждаят от протеини и растителни храни едновременно. Възрастните птици подхранват потомство с насекоми, които нарязват с клюна си, както и с малки ленени и просови семена.

Поддържане на домашни птици у дома

За добра воля, лек характер, весело настроение и способност за мелодично пеене сега се търси овесена каша. Това е дива птица, която обаче е сравнително лесно да се свикне с човешките ръце. Уловът на пера е по-добър през пролетта, когато птиците са озадачени от търсенето на партньор. В такива моменти те са особено гласовити и невнимателни.

След улавянето на птицата, тя се отлага в отделна клетка, покрита с тъмна естествена тъкан. Минималната височина на жилището е 60 см. Дъното на клетката е оформено с дървени стърготини или пясък. Под кърпата овесена каша е през първите две седмици. В периода на привикване е невъзможно да се промени местоположението на клетката. В противен случай, животното ще спре да пее до новата пролет.

Що се отнася до храненето на овесена каша в плен, трябва да нахраните домашния си любимец с разнообразна и балансирана храна. Нека менюто включва брашнести червеи, зърнени смеси, семена, включително покълнали, минерални фуражи и чиста вода. Всички тези продукти се предлагат в изобилие в зоологически магазини.

В клетката от овесена каша трябва да сложите напречна греда и допълнителна купа вода за къпане. Поддържането на птича клетка се препоръчва в добре проветриво помещение.

Ако сте научили нещо полезно и ново от нашата статия, оставете вашите коментари под него и не забравяйте да споделяте с приятелите си в социалните мрежи.

Птици: видове, описание, видео, мъжки и женски, снимка

Родът от овесена каша принадлежи към реда на пасир. По големина малките пойни птици приличат на врабче, но опашката им е по-дълга и човката им е голяма и къса.

Телесното тегло на овесената каша е около 30 г, а дължината - от 15 до 20 см. Овесената каша се отличава не само с мелодично пеене, но и с привлекателен необичаен цвят на мъжките. Главата, гърдите, гърлото и коремът им са оцветени в ярко жълто с маслинено-кафяви петна. Женските изглеждат по-скромни.

Характеристики на храненето на Buntings

Овесената каша принадлежи на зърноядните птици и лесно абсорбира растителни храни като тревни семена (блуграс, коприва, киселец, детелина, забравка, глухарче, метличина, равнец, живовляк) и зърнени храни (овес, ечемик).

По време на брачния период, овесена каша може да се консумира и от скакалци, паяци, бръмбари и гъсеници. И родителите донасят на пилетата си смляна храна в гуша.

Разпространението на овесена каша в природата

Buntings обитават райони с умерен климат, както в Европа, така и в Азия. Също така птицата е докарана от един човек в Нова Зеландия и там се разстила красиво.

За живота на овесена каша изберете отворени пространства с рядка растителност от дървета и храсти, например ливади, горски ръбове, горски паркове, горски пояси, поляни. През зимата студ доброволно се приближава до жилищата на хората.

Овесена каша

Изглед по размер прилича на врабче, но с удължена опашка. Дължината на тялото на птицата е до 20 см, размахът на крилата е около 30 см, теглото му е 25-35 г. Мъжът е истински красив мъж с богато златисто-жълто оперение по главата, гърдите и корема.

На врата му, по бузите и челото му има образец от маслинено-сиви напречни ивици. Цялото тяло също е украсено с петна от сиво до червеникави оттенъци. Крила - тъмнокафяви. Клюнът е къс и голям. Цветът на женската е по-светъл, със зелен оттенък.

Младите са повече като жени.

Видът е често срещан в Източна Европа и Азия. Гърлото, корема и гърдите на тази малка птица са жълти. Крилата, опашката и гърба са разноцветни, по-тъмни при мъжките, отколкото при жените. През лятото оперението на мъжката глава става черно.

Червена овесена каша

Породи в Гърция, Турция и Кипър. За зимата лети до Африка. Дължината на тялото на птицата е 16 см, теглото му е 20 гр. Прилича на градинска овесена каша, но оперението на главата е сиво-синьо. Гърлото и гърдите са кафяви, а клюнът е розово-червен. Пеенето се състои от звуци du du duis

Преглед по-голям от други орнаменти. Дължина - 18-20 см, размах на крилата до 32 см, тегло - 40-56 г. Гърбът е кафяво-сив, коремът е бял. Цялото тяло е декорирано с тъмни петна. Крака и голям клюн - кафяви. Младият растеж е боядисан в кафяви тонове. Просянка живее в Евразия и Северна Африка.

Зеленчукова овесарка

Много подобна на обикновената овесена каша. Тялото е с дължина до 17 см, разстоянието на крилата е 22 см. Цветът на оперението е кестен с тъмни петънца. Отдолу - по-лек от гърба. Страните на главата на мъжките са жълти, с черна маска на очите. Видът живее в западната и южната част на Европа, на средиземноморските острови, в Северна Африка.

Овесена каша Remez

Дължината на тялото на птицата е до 15 см, масата й е около 20 г. Този вид лесно се различава от роднините поради разноцветния си цвят. Гърбът на мъжките е кафяв с черни ивици. Гърдите и страните са кафяво червени. Главата е черно-черна с кичур, бели вежди и бяла гърда. Оперението на главата на женските е кафяво.

Мъжки и женски овесарки: основните разлики

Сексуалният диморфизъм се проявява при овъгляване по време на периода на чифтосване. Мъжкият се облича в най-луксозния си костюм: златисто жълто оперение на главата, гърди и корем, гръб и кестени, маслинено-сиви райета по цялото тяло. Женската, напротив, е боядисана в бледи зеленикаво-жълти нюанси.

През есента мъжките линаха, а яркожълтото оперение настъпва на мястото на кафявото с редки жълти петна. Ето защо по време на този период е много по-трудно да се разграничат женските и мъжките овесени ядки.

овесена каша у дома

Огъването винаги се съхранява едно по едно в просторни клетки с дължина най-малко 60 см. През първите две седмици от живота в плен, клетката с овесена каша не се премества и не се покрива с дебел плат, така че птицата да се използва и разделя.

След този период клетката трябва да бъде оставена на добре осветени места и често да се извършва във въздуха, така че овесената каша да няма липса на слънчева светлина. В противен случай красивото й оперение ще започне да избледнява и избледнява.

Ежедневното къпане и прясна вода за пиене също са необходими за тази малка птица.

В плен овесена каша може да се сдвои и гнезди. В един съединител, женските имат от 4 до 6 яйца. Инкубира ги в продължение на две седмици. Птиците се хранят с насекоми.

Овесена храна

Основата на диетата от овесена каша е просо, канарче, овесено брашно, рапично семе, тревни семена, с изключение на тези, които съдържат мазнини (например слънчоглед). Минерали, зеленчуци, парчета плодове и зеленчуци също се добавят към ежедневната храна.

Те обичат да ядат овесена каша и храна за животни, червеи от ядене, яйца на мравки, личинки, насекоми. Такива добавки са особено важни по време на периода на линеене и активно пеене. По това време трябва да е половината от диетата.

Интересни факти за птицата

  • Само за един час мъжката овесена каша може да изпълни 300 различни мелодии.
  • Овсянки выносливы и неприхотливы для содержания в неволе, а в природе помогают человеку, уничтожая насекомых-вредителей и семена сорных растений.
  • Видовое наименование птицы «Citrinella» было дано ей еще Карлом Линнеем и переводится с латыни как «лимон».

Пение овсянки

Очень активно, с апреля по конец июля, поют самцы овсянки. За техните концерти те избират върховете на храсти или дървета и започват да правят трели от ранна сутрин. Овесената песен обикновено се състои от срички, които приличат на звуците на "zin-zin-zii-tsik". Тези срички се повтарят, сега нарастват, сега падат и завършват с мелодичен шнур "чжии" и други подобни звуци.

Птичи овесена каша обикновено: какво яде, поддръжка и грижи

Овесена каша е малка птица от семейство овесени ядки. Можете да се срещнете с нея в Австралия, Нова Зеландия, Азия и европейски страни. Европейското население намалява всяка година, така че през последните четиридесет години броят на лицата намалява с 50%. Днес птицата почти напълно е изчезнала в Англия и Ирландия, но в Азия е обичайна навсякъде.

Овесена каша - птици от реда на минувачите. Птицата е представена от 29 вида. В Русия са често срещани следните видове овесена каша:

  • обикновени,
  • троха,
  • градина,
  • Сива овесарка,
  • Бяла шапка и други.

Описание на градински овсяници

Тази птица, принадлежаща към порядъка на пасищата, е широко разпространена в Евразия., Тя е много подобна на обикновената овесена каша, но има по-малко ярко оцветяване на оперението. В Европа той е известен още като Орталан, който идва от латинското му име, Emberiza hortulana.

Характер и начин на живот

Градинска каша е една от онези птици, които летят през есента за зимуване в по-топли географски ширини. В този случай, времето, когато те започват да мигрират, като правило, попада в средата на есента. През пролетта птиците напускат местата за зимуване в Африка и Южна Азия и се връщат в родните си места, за да раждат ново поколение вградени градини.

Това е интересно! Градинската овесена каша е предпочитана да мигрира на юг в големи стада, докато се връща от скитащи, като правило, в малки групи.

Тези птици са денонощни, а през лятото са най-активни сутрин и вечер, когато топлината се стопи малко или все още не е готова да започне. Както всички вълшебници, градинската овесена каша обича да плува в локви, плитки потоци и по крайбрежните плитки води на реките, а след плуване седят на брега и започват да почистват оперението си. Гласът на тези птици донякъде напомня на чуруликане на врабче, но съдържа и трели, които орнитолозите наричат ​​"овесена каша". Като правило, градински орнаменти пеят, седейки на горните клони на дървета или храсти, откъдето могат да наблюдават ситуацията и къде могат да се видят ясно.

За разлика от врабчетата, овцете не могат да се наричат ​​нахални птици, но в същото време те изобщо не се страхуват от хората: безопасно могат да се занимават със своя бизнес в присъствието на човек. Междувременно би било полезно хората да се страхуват от градинска овесена каша, особено от тези, които живеят във Франция: това би помогнало на много от тях да избегнат съдбата да бъдат хванати и в най-добрия случай да бъдат в клетка в жилищен кът и в най-лошия се превръща в изискано ястие в скъп ресторант.

Въпреки това, тези птици забележително вкореняват в плен, поради което много любители на дивата природа ги държат у дома., Градините в градината, които живеят в клетка или в клетка на открито, с готовност позволяват на собствениците им да ги вземат в ръцете си и ако освободят тези птици от клетката, те не се опитват да отлети, и през повечето време, след като са направили няколко малки кръгове около стаята, те се връщат в клетката. ,

Сексуален диморфизъм

Мъжките и женските в градински орнаменти не се различават много по размер, а структурата на телата им е подобна, с изключение на факта, че женската може да е малко по-елегантна. Въпреки това, сексуалният диморфизъм при тези птици се вижда ясно поради разликата в цвета на оперението: при мъжете е по-ярък и по-контрастен, отколкото при жените. Основните разлики са, че главата на мъжката е оцветена в сиво, гърбът и опашката са кафяво-кафяви, с врата, гуша, гърдите и корема жълтеникави, често с оранжев оттенък, нюанси.

Цветът на женската е доминиран от зеленикаво-маслинови тонове, а гърдите и коремът й са белезникави със зеленикаво-маслинено оттенъци. В допълнение, перата на женската не разполагат с толкова ярко изразена светлина, както при мъжките. Но женската на гърдите има тъмно контрастно петно, което е почти невидимо в мъжкото.

Важно е! Мъжките от градинската овесена каша са боядисани в нюанси на топло кафеникава гама, докато женските лесно се разпознават по техния студенозелен зехтин, преобладаващ в цвета на оперението им.

Местообитания, местообитания

Градинската каша е широко разпространена в Европа и Западна Азия. За разлика от много пойни птици, които предпочитат умерени географски ширини, те могат да бъдат открити дори в Арктика. На юг обхватът им в Европа се простира чак до Средиземно море, въпреки че от островите, които обитават само Кипър. Тези птици се заселват в Азия - от Сирия и Палестина до Западна Монголия. За зимуване, градинската овесена каша лети към Южна Азия и Африка, където може да се намери от самия Персийския залив до Северна Африка.

Това е интересно! В зависимост от частта им, градинската овесена каша може да живее на различни места, а често и на места, където не могат да бъдат намерени в други региони.

Във Франция тези птици се заселват край лозята, но никъде другаде в други страни не се намират там, По принцип, овесена каша обитават леки гори и открити пространства. В гъстите гори те могат да се видят в поляни, ръбове или поляни, покрити с храсти. Често се заселват в градини, културни или вече изоставени, както и по бреговете на реките. Има тези птици в ниските планини, по склоновете, обаче, далеч в планините, те не се изкачват.

Диетата на градинската овесена каша

Възрастните бозайници се хранят предимно с растителна храна, но те също могат да ядат малки безгръбначни, като пролетни паяци, паяци, насекоми и мокрици при хранене на потомството. По това време гъсеници от различни вредители, като например горския молец, стават любимата им храна. Както може да се разбира от името на птицата, любимата му храна са ядки от овес, но градинската овесена каша няма да се откаже от ечемика, както и от семена от други тревисти растения: мрачка, коприва, птича планина, детелина, глухарче, живовляк, забравка, киселец, яйце, исколки , райграс.

Това е интересно! Пилета градина овесена каша предпочита да се хранят фуражи, състоящи се от растителни и животински храни. В същото време, първоначално родителите ги хранят с полу-смляна храна, която внасят в гуша, а след това с цели насекоми.

Естествени врагове

Поради факта, че градинската овесена каша организира гнезда на земята, често яйцата, поставени от женската на тази птица, малките пилета, а понякога и възрастните, стават жертва на хищници. От птиците за градински овце, соколи и сови са особено опасни: първите ги ловуват през деня, а вторият - през нощта. От бозайниците естествените врагове на тези птици са хищни животни, като лисици, невестулки и язовци.

Важно е! Градините на градината, които се заселват близо до жилищата на хората, например в крайградски райони или близо до летни вили, често стават жертви на домашни котки и кучета. Също така опасността за тях в култивираните ландшафти могат да бъдат сиви врани, свраки и сойки, които също обичат да се заселят близо до човешко жилище.

Население и статут на видовете

В света, общият брой на градински орнаменти е не по-малко от 22 милиона, а някои орнитолози смятат, че броят на тези птици е не по-малко от 95 милиона индивида. Точният брой такива малки птици с такова широко местообитание е невъзможно да се изчисли. Въпреки това е напълно възможно да се твърди, че като вид, изчезването на градинска овесена каша не е точно застрашено, както се вижда от тяхното екологично международно състояние: причинява най-малко безпокойство.

Важно е! Въпреки че градинската овесена каша е многобройни и доста проспериращи видове, в някои европейски страни и, на първо място, във Франция, тези птици се считат за редки, ако не и застрашени.

Това се дължи на факта, че тези птици просто се консумират в онези страни, в които градинската овесена каша, както и най-близките им роднини, стават редки. Освен това, не хищни животни, но хора, които са решили, че овесената каша може да се превърне в изискано ястие, за подготовката на което дори в Древен Рим е разработена специална технология за угояване и подготовка на птичи трупове за пържене или печене.

Цената на такова ястие е страхотна, но това не спира гастрономите, поради което броят на градинските овсяници в същата Франция за около десет години намалява с една трета. И това се случва въпреки факта, че ловът на така наречените "ортоланци", както се наричат ​​тези птици в Европа, беше официално забранен през 1999 година. Не е известно точно колко дръвчета в градината са станали жертва на бракониери, но учените предполагат, че поне 50 000 души умират по този начин за една година.

И ако се отнасяше само за популациите на тези птици във Франция, това би било половината от трудностите, но гнездата в градините, които гнездят в други страни, умират, главно в балтийските държави и Финландия и мигрират през територията на Франция на юг през есента. През 2007 г. организациите за защита на животните постигнаха, че Европейският съюз прие специална директива относно защитата на овесени ядки от тяхното неконтролирано унищожаване от хора.

Според тази директива в страните от ЕС е забранено:

  • Убийте или уловете градинска овесена каша с цел последващо угояване и убиване.
  • Умишлено унищожете или повредите техните гнезда или яйца, които са в гнездото.
  • Съберете яйцата на тези птици за колекционерска стойност.
  • Умишлено обезпокоителни овесени яйца, особено когато са заети с инкубация на яйца или отглеждане на пилета, тъй като това може да доведе до изоставяне на гнездото от по-възрастни индивиди.
  • Купувайте, продавайте или пазете живи или мъртви птици, както и техните пълнени животни или части от тялото, които лесно се идентифицират.

В допълнение, хората в тези страни трябва да докладват на съответните организации за всички случаи на нарушаване на тези точки, които са забелязали. Градинската овесена каша не може да се нарече рядка, а все пак непомерният лов за него в европейските страни има силно влияние върху броя на тези птици. В някои френски провинции например тя почти изчезна, а в други нейният брой значително намаля. За щастие, поне в Русия, градинската овесена каша може да се почувства, ако не напълно, то в относителна безопасност: в края на краищата, освен естествените хищници, тук нищо не заплашва тези птици.

Разпространението на овесена каша обикновено

Овесена каша - ранни птиците са първите, които се връщат от топлите страни. Първите мъже летяха, които не се страхуват от замръзване. Те дават дебютни концерти, когато снегът още не се стопи. Така че всички те показват, че територията вече е заета и жените скоро ще пристигнат.

Птиците се разпространяват по цялата територия на Европа, в Иран и Западен Сибир. Предпочита да гнездят на юг от Иберийския полуостров, по крайбрежието на Франция и бреговете на Балканския полуостров, в южната част на Италия. На север той може да лети до скандинавските страни и на Кольския полуостров, в Русия до долините на реките Енисей и Об.

Дългата гнездяща граница преминава през южна Молдова, Украйна и обикаля северната част на залива Таганрог, след което се простира до долното течение на река Иловли. Отделно място за гнездене се намира в Кавказ и Закавказие, което се простира до иранските планини.

Обикновената овесена каша беше умишлено преместена от Англия (1862 г.) в Нова Зеландия. Поради изобилието на храна през зимата и малък брой хищници, тук овесената каша започна активно да се възпроизвежда.

Ако броят на хората в Европа е намалял през последните няколко години, в Нова Зеландия, напротив, населението се е увеличило.

Според последните оценки на учените, гъстотата на гнездене на птиците на островите е 3 пъти по-голяма, отколкото в Англия.

В източните територии на гнездене птицата понякога се кръстосва с овесена каша с бяла капачка, като по този начин образува хибридни популации.

местообитания

Хабитатни местообитания са различни гори и лесостеп, където се разпространяват предимно в сухи райони с рядка дървесна растителност.

В гората той предпочита да се засели по ръбове, поляни с млада растителност, както и по линията на железниците, под електропроводи, в заливните реки и езера, в покрайнините на различни блата и ниви.

Често овесена каша се утаява в горски разтоварвания.

Хората не се страхуват и не избягват, ако условията са благоприятни за живота, а след това се установяват в града. По време на гнездене той спира на тихи и недостъпни места, например в дерета, насипи, канавки. През зимата овесена каша може да се намери в покрайнините на населените места, в полета и зеленчукови градини. По време на сцеплението с кон, през зимата тя се храни с овес в дворове и около конюшни.

Птицата може да се изкачи по планините до субалпийския пояс. Там предпочита да бъде сред храстите.

обща къща овесена каша

Най-доброто време за улов на птици е пролетта. По това време, овесена каша започва да пее мелодично, така че е лесно да се избере най-вокален певец за къщата си. Можете да хванете птица на гълъб или на фураж.

Първите дни след улова птицата се държи в клетка, покрита с дебел плат. През този период тя пее, така че внезапната промяна на пребиваването може да навреди. Ако не спазвате това условие, обичайно овесена каша ще млъкне и ще пее не по-рано от следващата пролет. Клетката трябва да бъде просторна, в противен случай птицата ще пее тихо или изцяло.

Можете да запазите няколко птици, но всеки човек трябва да има своя отделна клетка. Дължината на жилището е не по-малка от 60 см. Дъното на клетката е покрито с промит или пресяван пясък. След известно време, пясъкът се заменя с обичайната хартиена подложка.

Осветлението в домашната овесена каша трябва да бъде добро. Затова през деня се препоръчва клетката да се постави на слънчево място. Липсата на ярка светлина води до избледняване на перата, цветът на птицата става избледнял, сив.

Овесена каша трябва да бъде отворена достъп до чиста вода и ежедневно плуване. Така че в клетката трябва да има купа за пиене и широк малък резервоар с чиста вода.

Най-доброто лечение за овесена каша е ориз, просо, рапица, овесено брашно, плевелни семена. Семената, които съдържат мазнини (слънчоглед), трябва да се изхвърлят. Птиците са много любители на храстовите червеи, те също са включени в диетата.

По време на преливането птицата се нуждае от животински протеини. Обикновено тези мазнини са част от готовите хранителни смеси за птици.

В диетата на овесена каша трябва да включва също:

  • пресни зеленчуци
  • покълнало зърно,
  • минерална храна.

Красива и ярка овесена каша, която да донесе големи ползи за селското стопанство. Той унищожава основните вредители и семената на плевелите. Птица, която живее у дома, с подходяща грижа и поддръжка, в началото на пролетта ще се насладите неговото прекрасно пеене.

Овесена каша Remez bird: снимка, описание, съдържание в плен

Има чудесни птици от реда на минувачите. Те се разпространиха по целия свят. Най-често те се срещат в Азия, Африка и, разбира се, в Европа.

Територията на Русия и бившите съветски републики може да се похвали по-специално с тази птица. Тя харесва ухото и живее както в планините, така и в равнините. И те могат да живеят перфектно в плен.

Какво е тази птица? Можете да научите за това, като прочетете статията.

Описание на мъжа

Външно птицата прилича на врабче, така че е класифицирана като вълчица. Снимки на орнаменти показват добри прилики. В същото време е лесно да се разграничат, тъй като благоприятно се различава по оперението и опашката.

Като цяло птицата има до 197 вида. В откритите пространства на Русия най-често срещаните видове са обикновените овесени ядки. Може да се намери и в пространствата на Скандинавия и Испания.

Дори и в Русия живеят бебе, градина, просянка, бяла шапка и др.

Статията се фокусира върху птицата, с името на овесена каша Remez, която е малко по-малко обикновена. Мъжът има черен и бял модел на главата, шията и гърба. Характеристика на цвета: ръждиво-кафява с тъмни цветове (piedrin). Той има огърлица от кестени на гърдите си и петна по стените. Коремът на мъжката е бял.

Женско описание

Женската от вида е овесена резец, боядисана по вид мъжки, но с по-малък контраст. Главата вместо черната е оцветена в кафяво. Оцветяването на есенното перо е много подобно: охра.

Забележима разлика между женското и мъжкото е липсата на бяло петно ​​на задната част на главата. Ако се открие при жените, тя е много малка, едва забележима. Дори женската е с цвят на охра перо, с изключение на основата.

При мъжете това е само по краищата на перата.

Младите мъжки от овесена каша тип Remez, които имат вградено облекло, са много подобни на женските. Те са по-тъпи и с голямо покритие от охра. На гърдите има тъмнокафяви петънца, а по страните - кафяви с тъмно кафяви щрихи по стволовете. Управлявайки ги посочи.

При една година мъжките се различават от зрелите с тъпа и тясна ивица на гърдите, която има кестеняв цвят. На маската те често имат кафяви пера (особено на ухото). Тъй като младите мъже не се различават много от женските, те могат да бъдат объркани с овесена каша от тръстика.

За да избегнете това, трябва внимателно да разгледате знаците. Те трябва да се отличават с ярко петно ​​над ухото. За всички, като правило, перата на косите на главата са настръхнали, наподобяващи снопче, а страничните маркировки са кафяви.

Птицата овесена каша Remez има подобна външност в източната част на региона: овесена каша с жълто бродиране.

Структурата, размерите и особеностите на овцете

Пшеница овесена каша има слабо развита палатина туберкулоза. Първото крило на крилото е елементарно. Външното крило от 3 до 6 първични крила има изрезки. Тялото на мъжката има дължина от 127 до 160 милиметра, средно 241 милиметра. Дължината на женските в тялото е от 130 до 155 милиметра, средната е 230 милиметра.

Крилата имат дължина:

  • самцы от 71,5 до 81,5 миллиметра, среднее – 76,9 мм,
  • самки от 65 до 79,5 миллиметра, среднее 73,2 мм.

Клюв имеет длину от 11 до 12 миллиметров, цевка – от 18 до 19 миллиметров, хвост – от 55 до 65 миллиметров. Самцы весят от 19 до 22,3 грамма (в среднем 19,87), самки – от 17 до 20,8 грамма (в среднем 17,98 грамма).

Овесена каша не избягва хората. Тя често се установява близо до човека и дори в града. Повечето от тях обичат да гнездят близо до фермите. Това е разбираемо, защото тук лесно се получава храна: зърнени семена. Разбира се, не е трудно да се предположи, че овесът е най-обичаният деликатес за този вид птици.

Очевидно, името овесена каша не е избрано случайно. Ярка птица може да прекара зимата до конюшня, отново заради овеса, който е достатъчно голям. Така цялото население може да се храни и да оцелее през зимата. Когато снегът се стопи, а нощите все още са мразовити, мъжете започват да се връщат от зимуването.

Тогава хората се радват, като чуват първите тревоги на птици, сред които и пеенето на орнаменти.

Полагане на яйца

Докато чакат женските, мъжете обикновено прекарват време в търсене на храна. Между тази жизнена дейност те пеят, възхвалявайки тайните на пробуждането на природата, нейната красота и щедрост. Когато снегът излезе, на повърхността могат да се открият миналогодишните семена и първите насекоми се появяват от земята.

В бъдеще те ще съставляват по-голямата част от пайката от овесена каша. Много е важно насекомите да бъдат изобилни, защото бъдещото поколение трябва да се храни. Те ще служат на новооткритите родители, за да нахранят пилетата.

В ранните дни, пилетата се хранят с фураж от земни безгръбначни от зъба на родителя (мъж или жена).

Когато пилетата са способни да приемат цели насекоми, родителите носят със себе си скакалци, дървесни въшки, паяци и насекоми от други видове. Сладки глави на овце се сключват след втората половина на април. Още в края на май те придобиват потомство.

Мъжките, надарени с ярки цветове, се кърмят пред женските, флиртуват с тях по всякакъв възможен начин, разправят се и се разбиват в трел с модулации. Избрала двойка, женската търси място за гнездо. Започва изграждането на бъдещата фамилна къща, където можете да отгледате вашето потомство.

През май кашата Remez започва да снася яйца в големи количества. Птичият гнездо има съединител от 4 до 6 яйца. Те са бели на цвят с розов и лилав оттенък. Яйцата са петнисти и фини линии. Инкубационният период продължава от 12 до 14 дни. Непълнолетни напускат гнездото, когато са на около 14 дни.

Пилетата се подхранват в по-голяма степен от насекоми и понякога полузрели тревни семена и зелени издънки.

Птицата е широко разпространена, но живее в плен не толкова често. Тя има невероятен и страшен характер. Най-вече, за предпочитане е да се стартират каноми. За тях овесената каша resez е птица (има снимка в статията), необходими за изучаване на овесена каша. За обучение вземете млади мъже.

Клетката за овцете трябва да бъде просторна до 70 сантиметра. Ако има други птици в клетката, мъжете могат да се проявят агресивно. Ако такъв случай се случи - мъжът се отхвърля. В клетките има както Remez, така и обикновена овесена каша.

Можете също така да се срещат в плен градина, жлъчка, бебе, сивоглави и някои други видове.

Семена от канарчета, просо, рапица, овесена каша, чумизи с малко количество коноп, могара, лен, слънчоглед, смачкани - всичко, което се храни с овесена каша Remez. в плен, налага собствените си характеристики на храненето на птицата, тъй като не може да си набави храна. Една добра добавка е скрининг (плевелни семена).

Не забравяйте да дадете мека храна, която е добавила дафния или гаммарус. В продължение на периоди птицата се храни с брашнести червеи, различни насекоми, особено при размножаване и размножаване. Важно е птиците овесена каша resez (снимка и описание на които е по-горе) яде зеленчуци и зеленчуци.

Клетката трябва да бъде оборудвана с чист речен пясък, креда, натрошени черупки и черупки от яйца.

развъждане

Това е рядък случай, когато животновъдите отглеждат птици. Но ако това е от интерес за някого, то за такива цели е необходимо да се използват клетки на открито или големи клетки. Във волиерите е необходимо (поне желателно) да има мръсен под и храст.

Тогава овесена каша Remez, пеенето на които могат да угоди на ухото на собственика, може зимата и да не се страхуват от замръзване. Вече в плен се отглеждат хибриди. Те са получени от обикновена овесена каша и канарчета.

В природата, овесена каша се кръстосва с бяла капачка, ако контактът има в зоната на техния контакт.

Песента от овесена каша звъни в сребро и се състои от повтарящи се бързи звуци на zit-zit-zit и завършва с дълга шилия. Най-вече, Дубровник с жълтеникава овесена каша се пее от красиво восъчно кълбо. И овесена каша Remez пее с достойнство. Но все пак, ако целта е птиче пеене, тогава трябва да започнете да пеете лидери. и храненето на дубровник и жълто-гърло е подобно на обикновената овесена каша.

Функции за продължителност на живота и Remeza Nest

Ако птицата има благоприятни условия, тогава овесена каша може да живее до 4 години. Но има и специални интересни случаи, в които са регистрирани случаите на птици с дълги черен дроб.

Например в Германия те са намерили овесена каша на възраст над 13 години. Най-широко известни станаха пернати строители Remeza. Тези птици са тясно свързани с тимусите.

Изящни и остри, малки птици строят гнезда, които са затворена кухина.

Гнездото има тесен вход. То е толкова силно, че в Африка местните жители често го използват като портфейл. Такива гнезда приличат на ръкавици. Само палецът й не е свързан.

Поглеждайки към размера на птиците, човек се чуди колко обемисти са техните сгради:

• височина - до 22 см,

• диаметър - до 12 см,

• дебелина - до 2 сантиметра.

Входът към гнездото е тръба с дължина до 5 сантиметра.

Гнездото е окачено за окачване, тънки клончета от дърво или храст. Укрепва се на стъблата на тръстиката. Ако районът е влажен от наводнения, птиците гнездят на височина от 2 до 4 метра. Случва се, че те висят директно над водата.

Кацането за гнездене remeza избират много рядко. Тогава височината на гнездото достига 12 метра. Рамката е свързана с еластични и тънки влакна, внимателно навити на поддържащите клони. Основният строителен материал е надолу топола, върбата, рогоза. Вътрешността на гнездото е задължително облицована с дебел слой отдолу с пера.

Гледайте видеоклипа: SCIENTISM EXPOSED Full Documentary 2016 HD (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org