Животни

Животното ягуар

Pin
Send
Share
Send
Send


Звярът, който може да убие с един скок - това е, което казват за ягуара, между другото, името на животното също се превежда от езика на американския индиан. За първи път тази красива котка е била открита на американския континент от колонизаторите от Новия свят. А маите и ацтеките идолизираха животното, а на местата, където живее ягуарът, бяха открити доказателства, че жителите на тези места са се украсили със зъби.

вид

Jaguar е свързан с рода Panther и прилича на леопард, но много по-голям. На главата и тялото на звяра е гъста козина, къса. На върха на главата са малки черни закръглени уши с жълто петно.

Максимално телесно тегло - 150 килограма, с височина (височина при холката) 80 сантиметра. Къде живее ягуарът? Най-големите индивиди се намират в държавата Мато Гросо (Бразилия). Малките живеят в Хондурас и Гватемала.

Цветът на животното е пясъчен, с червени петна и тапицерия от тъмнокафяв оттенък. Лапи и муцуна, покрити с черни петънца. Подметките и долните части са бели.

Звярът има много масивна челюст, много по-голяма от тази на други котки.

хабитат

Къде живее ягуарът? Такива места могат да бъдат описани като слабо населени. Но днес такива места на планетата са все по-малко и по-малко, а популацията на дивата котка бързо намалява.

Къде живее ягуар - в Северна или Южна Америка? Някога едно животно можеше да се намери в цяла Южна Америка и дори в южната част на Северна Америка. Днес котката живее в Южна и Централна Америка до бразилското състояние Мато Гросо. Също така се намира в северна Аржентина. Всъщност, това е само една трета от териториите, където преди това живееше животното. В Ел Салвадор и Уругвай дивите котки като цяло са напълно унищожени.

Ягуарът предпочита дъждовни гори, но се намира и на брега, където се храни с морски костенурки и яйца. Животното се намира в планинските райони и може да живее на височина до 2 000 метра над морското равнище.

Животното води самотен начин на живот. Районът, в който живее ягуарът, може да достигне 100 квадратни километра. Дивата котка може да ловува заедно с роднините си, но няма да позволи на други членове на семейството на котките да влязат на нейна територия. Двойките са зверове само за сезон на чифтосване.

Видово разнообразие

В природата има черни ягуари, които често се бъркат с пантери. Черният цвят се дължи на меланизма и в този случай такива индивиди не са отделен вид.

Има няколко вида ягуари и са класифицирани главно по местообитания:

  • Перуанците, често считани за амазонски, живеят не само в Перу, но и в Еквадор,
  • Централна Америка (Централна Америка),
  • Аризона, живее в Южна Аризона и преди териториите на Сонора в Мексико,
  • Мексикански (Мексико),
  • Бразилец, намерен в южна Бразилия,
  • Парагвай, често считан за бразилски подвид и живее на територията на Парагвай,
  • Тексас, който преди това е живял в централната част на щата Тексас, сега се смята за напълно унищожен вид,
  • Амазонски, номинативни подвидове, предпочитат дъждовни гори на Амазония,
  • Ягуарът на Goldman, този вид живее в Гватемала, Мексико и Белиз.

На кой континент живее ягуарът? Wildcat живее в Южна Америка и е включена в Червената книга. Частично снимане е разрешено в Мексико и Бразилия.

Невероятно плувец, който не може да ръмжи

Животното е отличен плувец. Преодоляване в едно плуване може да бъде повече от 10 километра. Едно животно може да използва дървени трупи, за да направи плуването по-лесно. Между другото, котката може да ловува дори във водата.

Дивата котка ягуар не знае как да ръмжи. Преди атаката тя издава съскащ и изсумтящ звук. Смята се, че животното е в състояние да имитира гласове, по-специално звуците, които прави маймунското бебе. Ягуарът прави това, за да привлече маймуните и да ги атакува.

Интересни факти

Най-големият човек, който някога е виждал, е ягуар с тегло 158 паунда. Въпреки че често теглото на животното не надвишава 130 килограма.

Ягуарът и лъвът могат да се кръстосват в дивата природа. Въпреки това, в такъв съюз, родени стерилни потомство.

Всяко животно има свой индивидуален цвят, който никога не се повтаря.

Къде живее ягуарът? Континентът е Южна и Централна Америка, страните от Новия свят, в други части на света животното не е намерено.

Звярът може да атакува дори крокодил, въпреки че само млади животни, възрастни за ягуар са твърде сериозни съперници. Една котка може да атакува всяко животно, от гризачи до елен, докато незабавно ухапва гърлото на жертвата. Имаше случаи, когато котката нападна анакондата и това е най-голямата змия на планетата. Звярът ловува през нощта и спи през деня. Атакува жертвата си от засада. Човек може да бъде атакуван само ако защитава срещу него.

Изкопаеми останки от животно дават право да се каже, че ягуарът е най-старият жител на планетата. На Земята животното живее поне 2 милиона години.

В племето на маите само най-смелите воини могат да носят животински кожи.

Въпреки големия размер, не повече от половината млади хора живеят до две години.

В ягуарите жената избира подходящ партньор за себе си.

Анатомия на Ягуар

Ягуарите имат много мускулесто и мощно тяло. Те имат голяма глава, къси крака, дебела къса коса със специфичен цвят (от ярко червен до пясък). На кожата на животното има черни петна, които имат различни форми, а стомахът и гърлото са бели. Ягуарът е сходен по цвят с леопард, но ягуарът е много по-голям по размер. Jaguar дължина на тялото до 185 см (без опашка). Дължината на опашката в ягуарите е от 50 до 75 см. Теглото на мъжката е приблизително 90-120 кг, а женските от 60 до 80 кг. Беше уловен особено голям ягуар с тегло 158 кг.

Къде живее ягуарът?

Jaguar живее в Южна и Централна Америка. В Уругвай и Ел Салвадор животните бяха почти напълно унищожени поради лова за тях. Ягуарът живее във влажната тропическа джунгла, в блатисти области. Те са добри плувци и затова живеят близо до езера, реки и дори блата, в сухите райони, като правило, не се намират. А в югозападните щати и северната част на Мексико, ягуарите живеят в дъбови гори.

Какво яде ягуар?

Ягуарът е хищник на здрача. Животното ягуар ловува след залез слънце и точно преди зазоряване. Ягуарната плячка е копитна, като елен, тапири, мазам. Ягуарът също лови маймуни, птици, змии, различни гризачи, лисици. Хищникът е отличен плувец, така че рибата може да бъде и плячка. На брега ягуарът изкопава яйца от костенурки и може да изяде самата костенурка. Мощните им челюсти могат да пропуснат дори черупката на костенурката. Той често атакува добитъка. Основният метод за лов на ягуари - е засада в дърветата или в тревата.

Живот на Ягуар

Ягуарът е самотен хищник. Ловните им зони могат да варират от 25 до 100 км. През целия ден ягуарът лежи някъде в прохладна пещера или в сянката на едно дърво. Хищникът ловува след залез и преди изгрев слънце. Животното ягуар е доста спокойно към своите близки, ако техните ловни полета се пресичат и са много непоносими към други видове котки (особено пуми).

Развъждане на ягуари

Ягуарът няма сезон за размножаване сам по себе си, женската е готова за чифтосване за трета година от живота си. През периода на чифтосване хищниците могат да се отклонят в малки групи. Женската избира свой партньор самостоятелно и за целия период на чифтосване тя е на територията на мъжа.

След това тя си тръгва и вече 100 дни след зачеването в леговището, което се намира в гъст храст или кухина, се появяват малки (от 2 до 4 бебета). В продължение на шест седмици младите ягуари прекарват в барака с майка си, след което се учат да ловуват с нея и да останат с нея, докато намерят подходящо място за лов.

Ако ви харесва този материал, споделете го с приятелите си в социалните мрежи. Благодаря!

Описание на Jaguar

Петнистата пантера е най-големият хищник в Америка, Височината на най-големите представители на вида при холката е 68-80 см, средно 75 см. Ягуарите имат гъвкаво грациозно тяло с дължина около 120-180 см, а опашката им може да бъде къса - 45-50 см или до 70-90 см. по размер, животните тежат от 68 до 136 kg. Подобно на почти всички бозайници, женските са с около 1/5 по-малки и по-леки от мъжките.

Това е интересно! Рекордното тегло, записано в мъжкия ягуар, е 158 kg.

Ягуарите, живеещи в открити пространства, обикновено са по-големи от техните колеги, живеещи в гъсти гори. Може би това се дължи на големите стада копитни животни, живеещи в степните зони, и като резултат - по-успешен лов на хищници.

Начин на живот и поведение

Както всички котки, ягуарите избират и "държат" своята територия, Те го правят сами. Един звяр може да "принадлежи" на пространство от 25 до 100 квадратни километра, като мъжете обикновено са два пъти по-големи от тези на женските. Мъжете избират свои триъгълни зони на всеки 2-3 дни, като заменят ъгъла, в който ловуват.

Около десетилетие ягуарът заобикаля собствеността си на границата. Бдително охраняващи територията от други представители на котката - пуги, оцелоти и др., Ягуарът не възразява да пресече границите с друг представител от този вид.

Jaguar време - здрач. Преди залез слънце и в часовете преди зазоряване той е особено активен в лова. Predator подрежда засада във високата трева, по клоните на дървото, скривайки се на брега близо до поливащата дупка. При нищо неподозиращата жертва той се втурва от гърба или отстрани, притиска силно врата си, опитвайки се веднага да удуши или пробие черепа със зъбите си. Последната черта е привикването на изключително ягуар, други котки рядко хапят главите си.

Това е интересно! Ако добитъкът е плячка, ягуарът го разбива на земята, за да удари главата си и да нарани преди да убие. Често дори не се налага да използват зъбите си - жертвата просто си счупва врата.

Ако потенциална плячка има чувствителни уши и е чула звяра преди да се втурне, то е късмет - има шанс да избяга, ягуарът рядко гони. Но във водата ягуарът, перфектно плуващ и обичащ този елемент, лесно ще настигне жертвата си. Известни са случаи на ягуари, атакуващи крокодили, които ловят риба, ловуват костенурки. Ягуар рядко атакува мъж и никога не го прави, ако не му бъде дадена агресивна причина. Всички сблъсъци на хора с ягуари са самозащитата на последните. Те не ядат човешко месо. Любопитното младо животно обаче може да преследва човек от любопитство.

Местообитания, местообитания

Северната граница на местообитанието на ягуарите минава през мексиканските степи и югозападните щати на САЩ. Животните се установяват до северните граници на Аржентина и Парагвай, както и до бреговете на Венецуела. Най-големите индивиди на ягуарите живеят в Бразилия, Мато Гросо. Най-големите популации на ягуарите са концентрирани в долината на Амазонка.

За цял живот ягуарът се нуждае от няколко компонента:

  • източник на вода в близост до местообитание
  • дебели зелени да се прикрият по време на лов,
  • Потенциално производство в достатъчни количества.

Природата им е осигурила такива ресурси в тропическите дъждовни гори, крайбрежните тръстикови масиви, речните долини и в близост до блата. В сухите райони ягуарите практически отсъстват. Но те могат да се изкачат в планините, но не по-високи от 2700 м (жителите на Андите). Ягуарите някога са били срещани в Коста Рика на надморска височина от 3800 м, но това е изолиран инцидент, обикновено те не са привлечени от планинските гори.

Диетата на Ягуар

Ягуар - хищник, строго месоядно същество, Според него изследователите ловуват за различни плячки, около 85 вида различни животни са паднали в зъбите му. Той е способен на жертва, която тежи до 300 кг. Най-желаната жертва за ягуара са големи “месни” животни - копитни животни, прасета, включително добитък.

Ягуарът не избягва маймуна, птица, лисица, дивак, малки гризачи и дори влечуги. Живи близо до водата, тази голяма котка улавя риба с удоволствие.

Специален деликатес за ягуара е костенурката: мощните челюсти лесно гризат здрава обвивка. Jaguar обича да се похвали с яйца от костенурки, като издърпва пясък от съединителя. Благородният звяр почти никога не яде мърша. Той започва да яде прясно убитата жертва от главата си, придвижвайки се към шунката. Ако има достатъчно късмет да убие голямо животно, ягуарът няма да се отдръпне от него за няколко дни подред.

Естествени врагове

Най-важният и опасен враг за ягуар е човек, който го лови заради красивата си козина. В природата този цар на джунглата почти няма конкуренти и заплахи: в местообитанието си той е най-високият в хранителната верига.

Важно е! За територията може да се бори с големи пуми, които обикновено ги доминират, но понякога получават сериозни наранявания.

По време на лов, ягуарите понякога се сблъскват със сериозни и опасни опоненти - каймани, въпреки че дори издърпват 2-метрови чудовища от родния си елемент. Ловувайки големи влечуги, те понякога могат да станат жертви на анаконда или боа.

Размножаване и потомство

Ягуарите нямат конкретен сезон на чифтосване. Жена, готова за чифтосване (на възраст от 3 години) “информира” мъжките за това, уриниращи дървета, и също така излъчва характерни “вокализи”, на които мъжките реагират с дрезгави гърлени викове.

Това е интересно! Някои ловци на ягуар ги примамваха, имитирайки чифтосването на жената. Ягуарите, обикновено единични, само в този случай могат да бъдат обединени в групи.

Но мъжете не се бият помежду си, изборът се прави изключително от булката и временно се премества на мястото на избрания от него.

След чифтосване те се разделят. Женската прави себе си леговище сред гъсталаци, в скрита кухина или пещера, където след 100 дни от бременността раждат 2-4 котенца. Малките ягуари още не са толкова петна като родителите си, в кожата им преобладават дебели черни петна. Майката не ги изпуска от рова в първите 1,5 месеца от живота си.

Въпреки това, те сучат майчиното мляко за около 5-6 месеца. Майката започва да ги води със себе си за лов до момента, в който пораснат и ще могат да заемат независима територия, обикновено около 2 години. Само около половината от бебетата живеят до зрялост. Ягуарът може да произведе потомство чрез кръстосване с пантера или леопард.

Население и статут на видовете

Човекът силно е наранил населението на ягуарите, за да ги пази, за да защити стадата си и заради хубавата козина. Преди това те бяха посрещани в Уругвай и в Ел Салвадор, сега те са унищожени там. Поради увеличената ловна активност местообитанието на ягуарите е намалено с 2/3 от оригинала. Дори и без лов, човек разрушава обитаемите места за тези хищници.

Днес ловуването на ягуари е забранено, но за съжаление бракониерството продължава. Този вид е включен в Международната червена книга на IUCN като заплашен от унищожаване. Бразилия, Мексико и Боливия обаче могат да ги ловят с определени ограничения.

Как да разберете?

Ягуарът е най-големият наземен хищник в Новия свят. Дължина на тялото без опашка достига 180 см, а теглото - 100-120 кг. Има масивна, но изящна физика, голяма глава и силни крайници. Бледо-червената кожа е покрита с тъмни петна, които често са контури с по-малки петна вътре на светъл фон. Има до девет подвида, но дебатът за класификацията не отслабва. Редица учени предлагат да им се даде статус не на подвидове, а на популации. Доста често можете да срещнете меланистични ягуари, тъмно оцветени индивиди, върху кожата на които все още можете да видите характерния пъстър цвят.

Лайфстайл и биология

Ягуарът е самотен хищник. Както мъжките, така и женските имат индивидуален участък от 25–100 km2. Животните отбелязват границите му с урината и следите от нокти на дърветата. След 5–15 дни звярът се връща на едни и същи места, проверявайки дали неговата собственост е подредена. Ловува в здрач, веднага след залез или преди зазоряване. В основата си това е хищник на засада, който дебне жертва в гъста трева или седи на дърво. Ягуарът е отличен плувец, така че ловът във водата не е затруднение за него. Той може да лови риба или дори да атакува крокодил, който спи в реката. Капибарите, тапирите и пекарите са една от възможните жертви. Той винаги е готов да атакува всяка налична плячка, било то звяр или птица. Често прекъсва полагането на костенурките и може да се справи с една възрастна костенурка. Сексуалната зрялост в ягуара идва в третата година от живота. Размножителният период не се ограничава до определено време от годината. Мъжките не организират битки - изборът на партньор зависи от женската. Когато се определи с бащата на бъдещото потомство, той се премества на своята територия.

Бременността трае около 100 дни, раждат се две или четири малки, които са сходни по цвят с възрастните, само по-тъмни. Около шест седмици бебетата прекарват с майка си в рок, а след това отиват на пътешествие през американските пространства. Основният враг, а по-скоро конкурент, ягуарът е пумата. Средната продължителност на живота на ягуара е 20-25 години.

Ягуарът е включен в Червената книга

През последните десетилетия първоначалният обхват на ягуара е намалял с 8,75 милиона km2. Днес той е 46% от оригинала. Видът е изчезнал от много обичайни местообитания и е бил запазен предимно в басейна на Амазонка. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.В допълнение, някои ягуари умират от ръцете на фермери, за които тези животни се оказват сериозни вредители, тъй като атакуват добитък. Търговският лов за ягуари с цел извличане на кожи, както и улавянето на животни за продажба в частни колекции, на практика са спрени от 70-те години на миналия век.

Въпреки това, аборигените продължават да убиват ягуарите, за да получат ценни трофеи. Във всички страни, в които живее този вид семейство котки, се вземат мерки за опазването му. От 1990-те години. номерът на ягуара започна да се възстановява. През 2002 г. той е преместен от категорията VU в категория NT.

Интересно е

Ягуарът заема важно място в много етнически култури на Америка, по-специално в културата на ацтеките и племето на маите, където животното е бил специален символ на сила и сила. Маите вярвали, че ягуарът е посредник между света на живите и света на мъртвите, както и специален покровител на владетелите и свещениците. Също така според индийските вярвания, ягуарът може да имитира вика на всяка птица или животно, за да ги примами.

Особености на загадъчната "голяма котка"

Този очарователен жител на тропическите гори има великолепно зрение и слух, незаменим за лов, както и невероятно силни и остри зъби. През нощта ягуарът вижда просто превъзходно, а чувствителните му мустаци са основният тактилен орган на животното. Той яде различни животни, включително тапири, елени, ленивци, костенурки и други. Без съмнение, ягуарът е опасен за хората.

Жените на Jaguar избират партньора си изключително щателно, така че периодът на ухажване за мъжа никога не е лесен. По време на бременността те успяват да подготвят за своите котенца уединено подслон, предназначен да предпази младите от различни външни заплахи, включително от представители на собствените си видове. Децата скоро преминават към храна за животни и след това започват да участват в процеса на производство с майка си.

Гледайте видеоклипа: The Jaguar. (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org