Птици

Сива птичка от яребица: описание и снимка

Pin
Send
Share
Send
Send


Сивата яребица е представител на ордена kuroobraznyh, фазан семейство. Орнитолозите смятат, че този вид е бил образуван преди около два и половина милиона години. Партриджът беше добра хранителна опция за древния човек. Месото й се оценяваше и се смяташе за деликатес. Именно вкусовите качества направиха яремката привлекателна за човешки лов.

Partridge - как да го разпознаем?

Сива яребица често се нарича дива кокошка. Името се свързва както с външния вид, така и с съгласните хленчици с домашни птици. Главата й е малка и боядисана в охра. Гърдата има по-светли нюанси - от жълто до светло кафяво.

Птицата има кръгъл сив цвят на лицето и тъмен шаблон на гърба. На корема се вижда украшение, наподобяващо подкова, а яребиците са украсени с кафяви ивици. Интересен факт: няма да видите образец под формата на подкова при млади индивиди, защото тя се появява в полово зрели женски, готови да се размножават. Опашката, подобно на муцуната, има червеникав оттенък, а краката и клюнът са почти тъмни. Partridge се характеризира с малък размер от 25-35 сантиметра. Нейното тегло достига половин килограм, а тя може да размахва крила с цели 50 сантиметра.

Ако яребицата е млада личност, тя може да бъде разпозната по цвета на лентите, които са разположени по тялото. Цветът им е тъмно сив. Определете мъж или жена може да бъде на сянката на оперението. Мъжките изглеждат по-ярки и женските дават червеникаво оперение на опашката си. Ботушите също могат да бъдат разпознати от звуците, които правят. Тяхното чуруликане е крякането на пилета, а звуците на мъжките приличат на кукуригането на домашните петли.

Яребици почти не летят, а любимото им място е на земята, сред гъста растителност. В тревата тя може да се чувства най-сигурна. Благодарение на силните си крака, тя може бързо да се движи между гъстите насаждения. В случай на опасност птицата може да се възползва от крилата, но това се случва изключително рядко.

Къде живеят птиците?

Любимите места за яребици за селища са степите, нивите, равнините, които имат гъста растителност, наличието на храсти и клисури. Често яребици избират като деликатесни картофи, овес или просо, които се отглеждат във ферми, така че птиците са чести гости там. През есента яребици се преместват в горски пояси. Също така яребици могат да бъдат намерени в райони за обезлесяване, на равнини или в планински райони.

Сивите яребици не обичат да променят местообитанията си, така че почти през целия си живот те живеят на една и съща територия. За да се промени местообитанието на яребицата може само в случай на липса на храна. Но промяната на местоживеенето е много лоша на птиците. Намирането на нов дом ги кара да се страхуват. Яребиците живеят в стада през есента и зимата, а през лятото образуват двойки за развъждане и изграждане на гнездата си, като всяка двойка в собствената си област.

Видове яребици

Бастуни са разделени на три типа:

Сивите и брадат яребици са много сходни, често тези видове се съчетават. Между другото, те са най-търсени сред ловците, поради което количеството им бързо намалява. Централна азиатска яребица живее на територията на Тибет. Нейният цвят е значително по-различен от колегите. Глава с бели пера и две черни петънца. Гърдите на птиците са покрити с черни ивици. Този вид се размножава добре и броят им е стабилен.

Хранене на сиви яребици

Яребиците ядат зеленчукова храна: съцветия, корени, семена, бръмбари, гъсеници и ларви също могат да бъдат включени в тяхната диета. Както е описано по-горе, силните им крака ви позволяват да копаете земята и да си изкарвате прехраната.

Най-трудният период за яребиците е зимата. Много е трудно да се намери храна под дебел слой сняг. Тук и там има преход от двойка престой в резиденция в стадо. Яребици се настаняват близо до човека, в близост до полета, където е възможно да се отглеждат на зърна от прибраната реколта.

Младите яребици предпочитат насекомите. Хранят се рано сутрин, тъй като се крият от възможна опасност в гъстата трева през деня и вечерта.

репродукция

Сезонът на чифтосване при птиците започва през април-май месец. Ако се образува двойка, те ще бъдат заедно за целия период на живота си. За да привлече жената, мъжът разтваря оперението си и започва да изпълнява танц за чифтосване, като прави звуци, подобни на врана. Ако жената обръща внимание на мъжа, тогава тя става втората му половина.

Тогава двойката започва да извива гнездото си. Мястото трябва да бъде защитено от зли очи. Намира се във високата трева близо до храстите. Гнездото се създава в ниша, където растенията и меката трева се поставят добре. Ширината му достига 20 сантиметра, а дълбочината му е около 7 сантиметра. Те затоплят гнездото си с листа от дървета, надолу, трева и пера. Женските от сивата яребица са доста плодови и издържат от 10 до 25 яйца наведнъж. Яйцата са сиво-кафяви на цвят с остър край. Излюпването продължава 23 дни.

Появата на пилета се появява в началото на юни. Излюпващите се пилета лесно се адаптират и процентът на оцеляване е много висок. От първия ден пилетата започват да действат. По време на съзряването мъжките и женските заедно ги отглеждат. Ръководителят на семейството може да излюпва яйца и да защитава децата си от врагове. Не е необичайно мъж да умре в битка с противник, спасявайки потомството си.

Яребицата се превръща от пиле в възрастен за 4 месеца, нараства до размер на възрастна птица след 1,5 месеца след раждането, а на две седмици може да лети до прилични разстояния. Възможността за размножаване се появява след 12 месеца.

Ако един от родителите умре, семейството се премества на второ, ако пилетата останат сираци, тогава друго семейство се грижи за тях.

Които се страхуват от яребици

Неприятелите за яребици в естествени условия са:

  • Хищни птици: хвърчило, бухал, жител.
  • Хищни животни от малки и средни размери: лисица, пор, писар.
  • Животни, живеещи близо до хората: плъх, котка.

Паничките могат да живеят 10 години, ако не са в опасност, но в естествените местообитания са вкусно лечение за хищни животни, така че тяхната продължителност на живота варира от 4-5 години.

Интересни факти за поведението на птиците


Степните пилета са най-активни сутрин и вечер. Тя е свързана с търсенето на храна. Яребици не обичат да летят, така че се държат много тихо и внимателно, за да не хванат окото на хищник. Ако заплахата от нападение е близо, птицата лети ниско, пътува няколкостотин метра и след това умело се крие в гъста трева.

Когато започне да се охлажда, степните кокошки се групират в няколко индивида (5-10), избират дълбоки места, скрити от вятъра, и така прекарват нощта. Когато пада много сняг, яребиците правят дупка в снега и нощуват там, затопляйки се. Също така, сива яребица може да копае тунел в снега с вдлъбнатина, наподобяваща отделна стая, в която успешно прекарва нощта.

Развъждане на хора

Развъждането на яребици във фермата стана доста печеливша и популярна професия. За целта е необходимо да се оборудва домашен птицефермен двор. Необходимо е да се избягват клетките, защото яребица е свободна птица, свикнала с пространството. Но трябва да помним, че тя не е пиле и може да лети много добре през клетка на открито.

За да се размножи птицата, трябва да се погрижите за достатъчно покритие на местообитанието му. Също така, мястото трябва да бъде възможно най-близо до естествената среда, т.е. наличието на клони, храсти добре дошли.

Погрижете се за образуването на пара, както при естествени условия. Ако жената е нервна, кълвяйки мъжкия, тогава тя трябва да бъде заменена.

Ако наблюдавате условията на живот, храненето и размножаването на яребици, отглеждането им вкъщи може да ви донесе значителна печалба, тъй като птичето месо съдържа малко въглехидрати и е търсено в ресторантьорския бизнес.

Защита на сивата яребица

Яребицата е много привлекателна храна за много хищници и често не живее половината от живота си, така че трябва да се грижите за нея и да спасите този вид. Този вид не е включен в червената книга, тъй като се смята, че поради тяхната уникална способност да носят голям брой яйца наведнъж, те могат сами да възстановят числата си.

Тази статия вече описва, че сивите яребици бързо губят броя си в животинския свят. Дори стадо от 35 индивида с плодородие не може да осигури постоянен брой от неговите членове.

Мерки, които се използват като охрана за сиви яребици:

  1. Ловът на степните пилета е забранен.
  2. При прибиране на реколтата, оставете непокътнати уши на територията, граничеща с храсти и клисури.
  3. Те улавят бездомни животни (плъхове).
  4. Използвайте безвредни торове.

Сивата яребица отдавна е била храна за хората и въпреки хилядите години този вид е оцелял и до днес живее в съседство с нас. Само човек може да има положително въздействие върху запазването на броя на този вид.

местообитания

Сивата яребица живее в южните райони на Русия, както и в много европейски страни - в Дания, Швеция, Германия, Великобритания и др. Ливадите, покрити с храсти, полета са основните места, където тази птица предпочита да се засели. Можете да я срещнете и в мочурливи места, ако има дървета с островчета, които се издигат над водата. Избягвайки гъста гора, яребицата се установява по краищата на гората, в малки горички, навсякъде, където има храсти, които служат като надежден подслон за тези птици.

Особеност на сивата яребица е привързаността им към едно място на пребиваване. Любимата територия става за тях постоянно място на пребиваване. Тук се хранят, строят гнезда, излюпват пилета, които от своя страна прекарват целия си живот точно там.

Навици и поведение

Сивата яребица прекарва по-голямата част от живота си на земята. Снимки на тези птици, заловени по време на полет, са рядкост. Въпреки че летят много добре, те предпочитат да бягат от враговете си. Добро прикриване е сивият цвят на птиците, благодарение на който те се смесват добре с околността. Тези птици са в състояние да се скрият перфектно, използвайки всяко задълбочаване в почвата. Изненадваща особеност на яребиците е способността им да плуват. Понякога можете да наблюдавате как, избягайки от враговете си, те лесно плуват над резервоара с цялото потомство.

Сивата яребица е много интелигентна и предпазлива птица, която може да усети приближаващата се опасност от разстояние. Тези птици са доста мирни. Само в ситуации, в които трябва да защитите своята територия и гнездо, мъжете могат да се сблъскат в битка. Но от друга страна, тези саможертващи птици са способни да вземат под крилото си извънземни пилета, които по някаква причина са сираци. Яребиците са много добри и грижовни родители, внимателно охраняват пилото.

Пилета в яребици могат да бъдат повече от две дузини, всички от тях с различна възраст. Причината е, че женската слага само едно яйце на ден, веднага започва да се инкубира.

При стадата тези птици се събират по-близо до зимата и с настъпването на пролетта отново се разпадат на двойки.

Страшните врагове

Те включват почти всички четириноги хищници, включително бездомни кучета и котки. Те систематично се преливат през ливади и степи, търсят гнезда, където могат да се възползват от яйца и пилета. Походки и хищни птици постоянно се преследват. Ястреби, хвърчила, врани, врабчета са жертва и на млади, и на възрастни яребици.

Друга опасност бракониери бракониер птици използват различни забранени методи. Поради тези причини сивата яребица днес е на ръба на изчезване. Червената книга все още не включва тези птици в списъка, но ловните организации трябва да организират мерки за защита на яребици.

Удобства за разплод у дома

Ловните яребици са ангажирани, за да получат диетична храна - яйца и месо. Няма особени трудности с това, тъй като тези птици лесно се адаптират към новите условия на жилище и са доста непретенциозни. Те имат много добър имунитет и са способни да понасят дори студ. Но от инфекциозни болести все още не са осигурени.

Опасността ги дебне от страна на хищниците. За да се предпазят яребиците от ястреба, хвърчилото и другите, които искат да се насладят на нежното месо, задължително е да се създаде защитен подслон под формата на птичарник или храсти, засадени на мястото.

Изисквания към стаите

Домашното отглеждане на сива яребица предполага задължително подреждане на подходящата стая. Размерът му трябва да съответства на броя на съдържащите се птици. Така че, за един квадратен метър от тях не трябва да бъде повече от три парчета. За една нощувка обикновено е оборудвано затворено пространство (плевня, дървена кабина). Подът е покрит със слама и всички пукнатини са внимателно запълнени, тъй като сивата яребица е много чувствителна към течения. Под тавана си струва да разтегнете мрежата, защото, докато летят, птиците могат да ударят дървения под и да се наранят.

Както всички други птици, яребиците обичат свеж въздух. Следователно е необходимо наличието на високи заграждения, покрити с мрежа. В тях са поставени храсти, подредени снопове, коледни елхи, които ще служат на птиците като подслон. За да можете да се скриете от времето, направете малък навес, затворен от едната страна. В птичарника трябва да се пият, хранилки, контейнери с пясък.

Хранене яребици

Привиквайки в природата с определен вид храна, сивата яребица у дома изисква малко по-различна храна, отколкото останалата част от птицата.

Диетата на тези птици зависи до голяма степен от времето на годината. Така, през зимния период, той се счита за най-подходящата смес от зърнени фуражи (25 g), зеленчуци като моркови, зеле (9 g), мляно месо или извара (2 g) с добавка на витамини и минерални добавки. Яребици са много любители на плодове боровинки, планински ясен, калина. Така че трябва да се погрижите и да ги запасите за зимата.

Един месец преди птиците да започнат да слагат яйца, те се прехвърлят в специална диета, предназначена за размножителния период. Тя включва повече моркови, зеленчуци, витамини. Освен това към храната се добавят риба, месо и костно брашно, фуражни дрожди, креда или черупки. Два пъти месечно разреждайте водата до светлорозов цвят с калиев перманганат.

Необходимо е птиците да се хранят 2 пъти на ден - сутрин и след обяд. Количеството фураж трябва да бъде толкова много, че да се консумира без остатък, в противен случай неговите качества ще бъдат загубени. Приблизително 30 г на ден се консумират от една птица. Сивата яребица не е много склонна да яде варени картофи, цвекло, ечемичени зърна, овес, както и пшеничен хляб. Хранилките трябва да се поставят под балдахин, като ги предпазват от слънцето и дъжда.

Определяне на пилета

Partridge започва да снася яйца през май. Яйцето обикновено е с дължина до 33 mm, има крушообразна форма и е оцветено зеленикаво-кафяво. Подгответе гнездото предварително от стара кошница или висока кутия с размери 30х30 см, така че пилетата впоследствие да не могат да скочат от нея. Дъното е покрито със слама или сено. Необходимо е такова гнездо да се постави в сухо, проветриво помещение, където всички пукнатини и отвори, през които могат да проникнат плъхове, котки или порове, са предварително напълнени.

Продължава периодът на инкубация на пилета от 21 до 24 дни. Пилета се раждат много независими, незабавно започват да изследват света, започват да тичат, едва имат време да изсъхнат.

Сестрински грижи

Ден след като всички пилета се излюпват, те се трансплантират заедно с майката в клетка, състояща се от две отделения. На едно място кокошката с пилета, а другата, под формата на клетка, покрита с решетка без дъно, се използва за пренасяне на пилетата на улицата, когато времето позволява. Клетката е разположена сред ниска трева, позволяваща на птиците да растат в условия, възможно най-близки до естествените. Те се учат самостоятелно да търсят насекоми, червеи и други храни. В горещите дни клетката трябва да бъде засенчена от слънцето.

Менюто за пилетата на първия ден от живота се състои от твърдо сварен жълтък, с добавка на ситно нарязани зеленина от коприва, зеле, глухарче и бял равнец до второто хранене. На следващия ден добавете малко бял хляб под формата на трохи към тази смес. Постепенно, диетата включва мляно постно месо, прясна извара, каша от яйца и мляко. Ant яйца са много полезни. Хранят бебетата поне два пъти на ден.

Месец по-късно, когато пилетата узреят и вече могат да летят, те се отделят от кокошката.

Описание на яребица

Паничките принадлежат към семейството на фазани, подфамилии от яребици и яребици, включително повече от 22 рода, всеки от които има от един до 46 подвида. Въпреки това, въпреки видовото разнообразие на всички птици, заседнал начин на живот съчетава, незабележим цвят, малък размер и невероятна издръжливост в екстремни условия.

вид

Появата на почти всички яребици е еднаква: тя е малка птица по размер, Высота их доходит до 35 см, но редко выше. Вес составляет полкило-киллограмм. За исключением белых куропаток, весящих до 1800 грамм. Верхнее оперение как правило в серо-коричневой гамме. Может присутствовать узор из черных повторяющихся пятен в области крыльев. У некоторых видов есть шпоры на ногах, у других они отсутствуют. Половой диморфизм выражен слабо, но самки имеют окрас бледнее.

Характер и начин на живот

Яребици водят земния начин на живот, хранят се предимно с растителна храна. Гнездата предпочитат на земята, подобно на много фазани. Внимателно скрийте домовете си в гъсталаците на изобилие от листа и храсти.

Голямата популярност на ядки от хищници направи тази птица много предпазлива. Конете се движат, гледат наоколо, слушат и гледат дали има някаква опасност. Както при повечето фазани, летенето не е най-голямата сила на яребиците. Но протичането е много добро.

Това е интересно! Тези птици са моногамни при избора на партньор. Всеки път по време на брачния сезон те намират двойката и гнездото си. Изключение за подвид на Мадагаскар

По-голямата част от живота на яребицата се опитва да не привлича внимание. Те се движат много тихо, спокойно. През зимата се натрупват доста внушителни мастни резерви, което им позволява да напускат приютите си само в спешни случаи. Водете дневен живот. Търсенето на храна отнема кратко време, не повече от три часа на ден.

Диета за яребици

В храната на яребици предпочитат семена, зърна, плодове, пъпки, листа и корени, Всичко, което растителна диета, която ще бъде в зоната на тяхното местообитание. От време на време обичат да се наслаждават на насекоми. През зимата тези птици се хранят със замразени плодове, зимни култури и бъбречни остатъци със семена.

Хранене и поведение

Сивата яребица предпочита да яде храна от растителен произход. Избира житни растения, млади издънки и листа за ежедневна консумация. В най-суровите месеци на годината, а именно през зимата, диетата се състои от зелени частици зимни зърна.

Яребици на равна нога с други представители на семейството на пилетата помагат на земеделието и горското стопанство - ядат вредни насекоми, охлюви и охлюви. Насекомите и техните ларви могат да се нарекат любим деликатес. Птиците лесно намират вредни костенурки и ги правят плячка, т.е. храна. Те носят неоспорими ползи, защото ядат плевели.

Рано сутрин и вечер яребиците всеки ден търсят храна. През деня и по време на нощувката те винаги се крият от хищници в гъстите гъсталаци.

Сините птици водят постоянен начин на живот. Те могат да оставят любимите си места само в търсене на храна. В процеса на скитане, яребиците се държат нехарактерно - те стават твърде страхливи. През есента и през зимата живеят, падащи в големите пакети.

Когато снегът започне да се топи през пролетта и близо е времето за чифтосване, птиците заемат части от гнездовата зона по двойки. По това време се чуват гласовете на мъжките, които уреждат битки за правото да притежават жена. Те се стремят да ударят противника с нокти и клюн.

Яребици летят ниско над земята, размахвайки силно крилата си. Тези сухоземни птици често се движат между храсти, копаят в земята или се къпят в прах. Ако изплашиш стадото, то падне с място с такива силни звуци, които могат да станат страшни за обикновен мирянин. Яребицата обикновено лети, стриктно се придържа към права линия, прави я бързо и седи наблизо.

Те предпочитат да строят гнездата си на тихо място, като използват трева и клони, намерени за тяхното подреждане. Птиците за гнездене обичат да избират полета и сухи ливади, особено тези, които са в непосредствена близост до храсти, долини и долини, горски ръбове. На територията на безкрайната степ, неговите гнезда се намират там, където има обрасли храсти или плевели, в островни гори, млади горски насаждения.

Чрез глас птиците приличат на обикновени пилета. Женските придават характерни катрани като пилета, докато мъжките произвеждат звуци, наподобяващи „петел-ворон“.

Къде живее

За да живеят яребица избира най-отворените области на полетата с греди и дерета, ливади, степи. Тази птица обича, когато има много пространство за живеене и свободно движение, затова гнездата му никога не се намират в площадките или в горския пояс. Тя е свързана и с питателна диета - яребица избира полета с култури от елда, овес и просо.

Сивата яребица обикновено живее в много части на Европа, винаги може да се намери в западната част на Азия. Тя успява да бъде видяна в Канада и Северна Америка. Южните райони на Западен Сибир и Казахстан се считат за естествено местообитание на птицата.

Сивата яребица се разпространява от Британските острови и северна Португалия до територията източно от Алтай. Източната граница на нейното местообитание е река Об. В северната част на европейската част на Русия птицата се намира почти до Бялото море. В Западен Сибир птицата живее в бреза, с висока и гъста трева. На юг гнездото на яребици всъщност се наблюдава в Кавказ, Централна Азия и Тарбагатай. Има и в северен Иран и Мала Азия.

Яребици живеят почти на юг, в степни и полупустови места. Но в североизточните и северните части, където обикновено пада много сняг, птиците са принудени да летят до степите на Предкавказия, Южна Украйна и Централна Азия. Сивите яребици и понякога отиват в Сибир - за да могат безопасно да зимуват. С настъпването на есента птиците от този вид винаги могат да бъдат намерени на брега на езерото Байкал, което е западно.

Видео "Сива яребица срещу свраката"

Ято сиви яребици, хранени за храна в снега. Виж какво се е случило, когато са се присъединили към четиридесет.

Описание на външния вид на сивата яребица с снимки

За да се представи ясно как изглежда сивата яребица, е необходимо да се изучи нейната снимка и описание. Външният вид на птицата има редица характерни черти, а именно:

  • плътно кръгло тяло,
  • главата на малката охра,
  • сиво-сини пера с ярък шаблон на гърба,
  • гърлото и бузите са ярки,
  • тъмно кафяво петно ​​върху корема, във формата на подкова,
  • червени пера,
  • кафяви ивици отстрани,
  • клюн и крака на тъмен цвят,
  • дължината от човката до опашката е от 28 до 33 cm,
  • телесно тегло 300-450 g,
  • Размах на крилата - 45-49 cm.

Начин на живот

Птиците са заседнали и рядко напускат местообитанието си. Дадено лице може да реши да предприеме такава стъпка само в случай на опасност или когато има недостиг на храна в предишната област на пребиваване. Но такива движения се отразяват неблагоприятно върху птицата, тя става страшна и нервна.

През зимата яребиците се опитват да се държат близо до местата, където живеят хората. Те могат да бъдат любители на дворове и сгради, както и гъсто растящи храсти.

Интересно! Могат да се разпознаят яребици не само от външния им вид, но и от характерното крякане на женските и силния глас на мъжките, звуците, които той прави отдалечено приличащи на петел.

През есента и зимата сивата яребица предпочита да води живот на пакет, по 30–40 птици, а през пролетта, по време на брачния период, индивидите се разделят на двойки. Всяко птиче "семейство" избира парцела си за живеене и подреждане на гнездото.

Характеристики на поведението

Яребиците от този сорт обикновено прекарват живота си там, където са родени. Страхувайки се от хищни животни и птици, те се опитват да запазят тишина и да не привличат внимание. Това се дължи и на факта, че този вид яребица не обича да лети.

В случай на опасност, птицата се придвижва на няколкостотин метра в полет, а след това се крие в храсти или трева. Поради тази особеност сивата яребица е развила силни крайници и е в състояние да работи много бързо. И когато лети, птицата предпочита да не се изкачва високо.

По-голямата част от времето хората прекарват в търсене на храна и са най-активни в сутрешните и вечерните часове. Ден и нощ, яребиците се крият в приют. През зимата те се събират в стада и се крият през нощта под снега, вкопчвайки се в нея почти с главите си, притискайки се плътно един срещу друг, за да се стоплят.

Мъжките от този вид са моногамни и избират двойка през целия си живот. Процесът на селекция е както следва: мъжът, който пуши оперението, дава глас и прави "танцуващи" движения. Тази жена, която първо ще обърне внимание на тези усилия, ще бъде избрана от него.

Диетата на тази птица е предимно растителна храна. Храни се със семена, корени и пъпки. Въпреки това, не пренебрегвайте яребици и буболечки, гъсеници, паяци и ларви. Остри, упорити крака на птици са в състояние да получат храна чрез изкопаване на горния слой на почвата.

Внимание! През последните години за птиците става все по-трудно да намерят храната си. Това се дължи на факта, че за обработка на полетата, от които загиват много насекоми, се използват различни химикали. Паничките са принудени да стоят по-близо до полетата, засадени със зимни култури, или да ядат зърно, останало от реколтата.

Боровинката е най-трудна през зимата. За да предотвратят смъртта от глад, птиците се обединяват в стада и се опитват да се доближат до човешкото обитаване.

Червена книга

Сивите яребици принадлежат към 5-та категория, това е вид, който има възстановяващ се брой. Това се дължи на плодовитостта на яребиците, чиито женски са способни да носят повече от 20 яйца наведнъж. Иначе гледната точка би била обречена на изчезване.

Въпреки че тези птици се срещат в много региони, броят на индивидите в стадата е нисък, от 30 до 40 яребици. По данни от 2000–2003 г. на 100 хектара имаше 1,6—2,6 лица, а в бъдеще има ясна тенденция към понижение на този показател.

Фактори като метеорологични и климатични условия, средногодишни валежи, развитие на селското стопанство и прилагани торове влияят върху плътността на даден вид в даден регион. Често химикалите, с които се обработват полетата, се оказват отровни не само за насекоми и гризачи, но и за птици.

Дори високата плодовитост на сивата яребица не спасява гледната точка от унищожението.

Като мерки, които могат да предотвратят изчезването на вида, предприемайте следните действия:

  • навсякъде забранява лов на сиви яребици,
  • оставете некомпресиран хляб близо до храсти и долини,
  • произвеждат бездомни животни.

Гледайте видеоклипа: Прелет на Дива Гъска край Бургас 11012014 (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org