Птици

Птичи чайка

Pin
Send
Share
Send
Send


Чайки са птици, които често се срещат над морските и речните повърхности. Чайките летят и ловят риба за храна. Както и чайките се хранят с мърша и разрушават гнездата на птиците, като ядат снесени яйца. Чайки могат да бъдат наречени всеядни, защото те ще бъдат добре и ядат хляб и други продукти.

В идеалния случай това са речни морски птици и обикновено птици близо до водата, но напоследък много неща се промениха на земята и вероятно природата и местообитанията на чайки се промениха, така че е ясно да се каже, че те трябва да ядат риба погрешно. точно така, но от факта, че те са станали почти всеядни - погледнете ги по-отблизо по един и същ начин на морския бряг и на някой московски крайградски сметище (дори там вероятно има и повече). По-конкретно, не присъствах, не знам и честно казано, не искам да знам, така че те са чайки като нас, деца на нашето време, където е по-лесно да намерят нещо, от което се нуждаят и да летят там.

Описание на чайките

Всички чайки принадлежат на семейство Чаяк. Заедно с рибарки и скимери. В света има около петдесет вида чайки, представени от множество видове. Въпреки широкото използване на общия термин "чайки", те се намират не само в морската, крайбрежната или пелагичната среда. Повечето от тези птици се чувстват добре живеещи във вътрешни местообитания.

Това е интересно! Те се срещат в блатисти райони, на територията на селскостопанските площи или дори в градски и крайградски райони, далеч от брега на водните басейни. Чайки, най-често не се срещат в стръмни планини, най-безплодните пустини или гъстата джунгла.

Появата на различни видове чайки е доста разнообразна. Цветът на животните винаги е накарал хората да сравняват външния си вид с ярки легенди. Чайки не са изключение. Разнообразието на тези птици с розово оперение е наистина известно. Отдавна е легенда, че розовите чайки са красотите на едно момиче, с което нечестивата вещица е получила дори и заради тяхната неземна красота. Предполага се, че ги е удавила в розова вода от завист, след което на небето се появиха розови птици - техните невинни души, които до ден днешен идват на помощ на моряци в беда.

вид

Появата на чайката е тясно свързана с вида, тъй като всеки вид има свои различия. Но има нещо общо в тях. Например, всички те имат дълго, обтекаемо тяло с аеродинамична форма. Също почти квадратна опашка и дълъг размах на крилата. Мъжките и женските външно не се различават един от друг. Чайки с бял цвят са по-стари представители на птици, младите от тях са с кафеникав оттенък в цвят.

Това е интересно! Теглото на животното варира от 150 до 2 килограма, в зависимост от вида. Размер - от 30 до 80 сантиметра.

Те имат средно дълги крака с червен или черен цвят и мощен клюн., Тази форма е необходима, за да може да се поддържа хлъзгав офшор. Размерът на птиците варира в зависимост от вида. На лапите има мембрани. Тяхното присъствие може да се похвали с морски представители, жителите на океана не са. Цветът на чайките контрастира. Бяло дъно съчетано с тъмни петна върху главата и върховете на крилата на птицата. Почти цялото тяло е бяло, с изключение на наличието на някои маскиращи тъмни ивици по гърба. Перото от чайка е водоустойчиво. Това помага на животното да се държи на повърхността.

Характер и начин на живот

Чайки - птици изключително колониални. Една колония може да съдържа до няколко хиляди възрастни и тяхното потомство. Дали те са заседнали или мигриращи са недвусмислено невъзможни за отговор. Повечето летят в топли райони за време на студено време, но някои остават близо до градовете, ако има възможност да се хранят по улиците. За разлика от много птици, които живеят на височина - чайките летят толкова красиво, колкото се движат по суша. Това са моногамни животни, сключващи съюз с двойката си в продължение на много години.

Чайките са ежедневие. Те прекарват по-голямата част от деня в търсене на храна., Това са изключително ненаситни същества, които при производството на храна показват значителна изобретателност. Например, за да се угощават с пресни мекотели, запечатани в гъста черупка, чайката не е твърде мързелива, за да се издигне до височината с мивка в клюна си, след това да я хвърли върху камъка. Черупката е счупена и, ядосана, яде се подадена.

Също така, чайки търсят храна по улиците на града, те не се страхуват от хората, и дори се молят за риба и хляб от тях. Тези птици лесно се адаптират към всяка среда. От рано сутринта те обикалят из резервоарите и се връщат вечер на лягане до безопасното място, избрано през нощта. Такова място трябва да бъде недостъпно за хищниците и покрито от пронизващия вятър.

Колко чайки живеят

Средно, чайките живеят в природата от 15 до 20 години.

Около 60 вида птици принадлежат към семейство Чайковой. Появата на незрели птици се различава значително от по-големите им братя, затова разглеждаме специфичните особености на възрастните индивиди. Черноглавата чайка е един от най-често срещаните видове. Главата му е украсена с кафяв белег на лицето му с контрастна бяла задна част и тяло. Той е обитател на сладките води на езера и реки, птицата е дълга около 40 сантиметра и тежи 250-350 грама.

Малка чайка е рекордьор по размер. Това е най-малкият член на семейството. Теглото им рядко надвишава 100 грама, а размерът е 30 сантиметра. Те имат напълно черна глава, предпочитат да се заселят в блата, реки и езера. Средиземноморската чайка се отличава от другите със своите ярко жълти крака, ирис и клюн. Това са белоглави птици със сивкави крила, около очите им има червени кръгове. Средиземноморската чайка се утаява на брега.

Реликтовата чайка е на ръба на изчезване. В топлия сезон черните петна по главата и върховете на крилата се виждат върху напълно бялото тяло на тази птица. През зимата цветът става бял. Тя има яркочервени крака и клюн. Дължината на птицата е 45 сантиметра. Смехът с черна глава е доста голям индивид. Дължината на тялото му достига 70 сантиметра. Теглото на героя варира около 2 килограма. Те имат сиви крила, бяло тяло, черна глава и портокал, с черен знак на върха, клюн. Близо до окото отгоре и отдолу е бяло петно.

Гълъб - петдесет сантиметрова птица, с бяла глава, сиви крила и гръб, Той има елегантен червен клюн и лапи. В опашката и крилата има петна от черни пера. Чайка е поразителна в своята красота и агресивност в същото време. Лека птица с половин килограм има сиви крила и черна опашка. Лапите са розови, човката е жълта, извита в края.

Доста голям тип чайки - Клъша. Тежи до 800 грама, расте до 55 сантиметра дължина. Тя има бяло тяло, с изключение на сивите крила. Птицата има жълти крака и клюн, наведена на върха, червени кръгове около очите. Смях, тя е степна чайка, достига размер от 65 сантиметра. Това е доста голям представител. Въпреки 1300 кг, тя изглежда елегантна и горда. Клюнът и краката са жълти, тялото е бяло, покрито със сиви крила и черни пера в опашката.

Това е интересно! Полярната чайка е голямо животно, което живее в арктическите региони. По-конкретно - на север от Гренландия и Канада.

Морска чайка - най-голямата от всички. Тя има бял цвят, с изключение на тъмно сиви крила. Птицата има бледо розови лапи и жълт клюн. На върха, тя е извита и има ярко червено петно. Черноопашатата чайка е близка по размер до сивооки птица, 75 сантиметра. Тя има бели гърди, корем, гръб и глава. Опашката на черноопашатата чайка е украсена с чиста катранова черна линия. Особено красив е неговият клюн, който има червени и черни маркировки на върха му.

Лилавата гръдна чайка нараства до 35 сантиметра. Тя има интересна особеност: по време на брачния период главата на животното е боядисана в тъмно сиво. След това време отново става бяло. Тялото е бяло, крилата са сиви, в опашката има ярки черни пера. Бялата чайка живее в Арктика. Бялото петно ​​на тялото й се разрежда с черни лапи и жълтозелен клюн.

Местообитания, местообитания

Чайка от местообитания избират райони в близост до вода. Пребивават навсякъде, където има море. Не пренебрегвайте някои видове прясна вода и реки. Тези шумни шегаджии дават много неудобства, като крадат храна, замърсяват всичко с техните капки и непрекъснати писъци. Те могат да бъдат намерени в кораби, където те са силно и агресивно просят за храна. Въпреки това, чайките са истински санитари на крайбрежието и водите.

Диета за чайка

Чайки могат да прекарват часове, обикаляйки над водата в търсене на храна. Когато видят риба, те летят във водата със стрела, потапяйки се и хващайки плячката си с упорит клюн. Те могат също да обикалят по-големи риби, опитвайки се да пресекат улова им. Раци, миди и медузи са любимата храна от брега. Не се свива от гладната чайка и е открита мърша. Именно тази особеност е такава, че хората харесват толкова много, заедно със събирането на боклуци и парцали от плажовете, необходими за изграждане на гнезда.

Размножаване и потомство

„Помислете за създаването на поколения чайки започват на 1-4 година от живота. По време на периода „букет и бонбони“ женската поема инициативата. Тя, буквално, демонстративно моли за храна от мъжкото, което я покорно поднася и я храни от устата.

Също така ще бъде интересно:

Живеейки в големи колонии, чайките изграждат гнезда на разстояние 0,5-10 метра един от друг. В средата на гнездото има вдлъбнатина, стените и дъното са направени от парцали и дребен боклук. Женската снася 3 яйца наведнъж.

Излюпването включваше и двамата родители. Времето отнема от три до четири седмици. И двете участват в процеса на хранене. И хранете потомството на чайки не е лесно. Гнездата са много ненаситни и се нуждаят от храна поне 5-6 пъти на ден.

Това е интересно! Още след 1,5-2 седмична възраст, те могат да започнат да излизат от гнездото на разходка. И след още 25-30 дни вече може да лети.

Чайки колективно и яростно защитават собствените си територии. По време на приближаването на недоброжелателя, те започват да се масово експлодират в небето, да викат силно и обилно да изливат върху изпражненията на нежелания гост. Мярка неприятна, но ефективна.

Гледайте видеоклипа: Хотелски комплекс "Чайка" - Враца (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org