Животни

ХАРЕ-РУСАК, ОПИСАНИЕ, ОКОЛНА СРЕДА, СИМЛИЧНОСТ И РАЗЛИКИ НА РУСАК И БЕЛЯК, СИЛА, ФОТО, ВИДЕО

Pin
Send
Share
Send
Send


Заекът принадлежи към класа бозайници, редът на зайците, зайчето семейство, родът на зайците.

местообитания

Бозайникът е често срещан в северната част на Евразия. Основните местообитания са тундрови, горски и горски степи, където заекът обикновено живее изолирано.

При смяна на фуражните земи и влошаване на климатичните условия тези животни могат да се придвижват на значително разстояние от постоянните си местообитания.

Белият заек живее в широк географски обхват. Това са всички тундрови и горски зони на Северна Европа (Полша, Скандинавия, Шотландия), Русия, Монголия и Североизточен Китай. Той също така бе доставен в Южна Америка (Чили, Аржентина).

вид

Белият заек достига дължина 43-61 см, а опашката му е малка - 4-7 см, ушите са с дължина 7,6-10 см, тежи 1,6-4,5 кг. "Северните" зайци са много по-големи от техните "южни" роднини. Цветът варира в зависимост от сезона. Заекът е напълно бял през зимата, а през лятото местообитанието засяга цвета - козината става червеникаво-сива или кафява. Промяната на цвета на заек се нарича преливане. Те линяват два пъти през годината - от края на февруари до май (пролет) и от октомври до януари - през зимата. Продължителността на процеса на промяна на цвета е по-кратка при топла пролет, отколкото при студено време. Средната промяна в цвета на заек продължава около 80 дни.

Какво яде заек

Диетата се определя от местообитанията и сезона на годината. Белият заек се отнася до тревопасни животни. През лятото обитателите на горите се радват на зелена растителност, а жителите на тундрата ядат алпийски треви. Зайците охотно ядат зърнени храни, лишеи, овес и детелини. През зимата обаче, когато всички храни са предимно под снега, те се хранят с кора от храсти и различни дървета.

През есента и зимата по-твърд фураж постъпва в дажба на бели зайци, по това време те се хранят с дървесна кора (върба, трепетлика, бреза), различни плодове (шипка, офика, птича череша, хвойна) и изваждат кедрови шишарки от под снега. Това причинява недостиг в диетата на минерални соли, така че зайците понякога ядат почвата, животинските кости и камъчетата.

репродукция

Заекът има съотношение на пола от около 50 до 50. Когато достигне пубертета, заекът започва да се размножава. Бременността на женската се случва 2-3 пъти, но по-често 2 пъти в годината. Първият коловоз се провежда през февруари-март, а вторият - през май-юни. Продължителността на бременността в зайците варира от 47 до 54 дни. Женската ражда четири зайци, всеки тежи приблизително 90 г. Размерът на майката напълно определя броя на зайците в едно потомство, колкото по-голяма е женската, толкова повече бебета ще се раждат за едно потомство.

Тялото на новороден бял заек е напълно покрито с гъста кожа. Майката наема бебетата си с кърма средно за четири седмици. Млякото на женското е много дебело и питателно, така че хранете малките само веднъж на ден. Белият заек достига полова зрялост на 10 месеца. Продължителността на живота на зайците в дивата природа варира от 7 до 17 години, но повечето от тях не живеят до петгодишна възраст по различни причини.

Удобства заек

Връзката между половете се развива по такъв начин, че мъжките доминират над женските. По време на размножителния сезон, понякога мъжете обикновено се женят с една и съща жена, което често води до битки между тях.

Следобед белият заек спи най-вече, защото е нощно животно.

Случва се така, че по време на суровия зимен студ, когато количеството храна е недостатъчно, тези животни използват зърнени храни (житни растения) и кора от плодни дървета като храна, които причиняват икономическа вреда на хората. Заекът е важен обект на спортния лов. Човек го ловува за кожа и месо.

Както вече споменахме, белият заек може да живее почти 17 години, но в повечето случаи продължителността на живота му е не повече от 5 години. Основните причини са различни хищници (лисици, рисове, орел, бухал), както и паразити и недостатъчна храна, особено през зимата.

Описание hare hare

Кафяв заек един доста голям индивид, с дължина до 68 см и с тегло приблизително 7 кг. основен особеност Всички зайци са 9-15 см дълги, клиновидни уши, благодарение на които те могат да чуват на голямо разстояние, но, уви, миризма и зрение. По време на опасност, гризачът показва най-голямата агресия, атакувайки и по този начин плашещи престъпници. Вярно е, че в ловния сезон такива навивки си заслужава да се живее. Козинен заек различни нюанси на кафяво, а белите кръгове могат да се видят около очите. За бозайник е характерна вълнообразна, копринена и лъскава кожа. Красотата на кожата привлича ловци. Продължителността на живота на заек в природата не е голяма, жените живеят 5 години, мъжете 9 години. Но имаше и записани лица, които живееха 12-14 години!

Какви са приликите и различията на зайчето бял заек

Тъй като много от нас объркват заек и бял заек, ще ви разкажем за приликите и разликите между тези зайци.

прилики:

2. Оловен заседнал човек

3. Лято сива кожа

4. Яжте само растителна храна.

5. Не правете запаси за зимата

разлики:

1. Заешкият заек е по-голям по размер

2. Белият заек е напълно бял през зимата, само върховете на ушите остават тъмни, а зайците само светят

3. Заекът живее само в гората, заекът е в градини, ливади, степи, обработваеми земи

4. Белият заек има широки крака, адаптирани към снега.

5. Бялата коса има забележимо по-къси уши от кафявия заек и са боядисани в тъмна точка.

6. Заекът има вълнообразна коса, заекът е гладък

7. Задните крака на бял заек са много по-къси от тези на заек.

8. В заекът опашката е клинообразна и дълга, в заек е къса и кръгла.

9. През зимата белият заек се храни с трепетлика и върба, заекът също е кора от дъб, клен.

Както разбирате от горното, зайците имат доста различия и има много по-малко прилики. След това ще говорим за храненето и местообитанията. заек.

Хабитатен заек

Хабитатен заек - Европейската горска степ, Иран, Казахстан, Турция и дори северната част на Африка.

Бозайникът перфектно избягва от враговете си, ускорява 80 км / ч и драматично променя посоката, което води до ступорни преследвачи, като вълк, бухал и лисица. И всичко това благодарение на силните задни крайници с дълги крака.

Тези животни могат да живеят както самостоятелно, така и в групи. Те се размножават три пъти в годината, където в едно кучило на жена има от 1 до 9 бебета. Общо бременността продължава около 50 дни. Зайците се раждат зрящи и вече могат да се движат самостоятелно, въпреки че се нуждаят от майчино мляко в продължение на 5-7 дни, след няколко седмици от раждането са готови да преминат към обикновена храна.

Какво яде заек на заек

Порция на зайците зависи от времето на годината. Например, през пролетно-летния период има клони и листа от млади храсти и дървета, различни билки, глухарчета и детелина, пъпеши и кратуни, зеленчуци. В есенно-зимния период бозайниците изваждат остатъците от зърнени култури под снега и листата, хранят се по кората на различни дървета, безспорно причинявайки им голяма вреда.

Външен вид подвид заек бял заек

Този подвид има лапи, широки по ширина, изцяло покрити с гъста кожа. Теглото на животното може да достигне 4.5-5 kg. Дължината на ушите достига 10 см. Малката заоблена опашка е около 6.5 см.

Цветът на заекът се променя с промяната на сезона, през лятото козината е сива, понякога с червен цвят. А през зимата - снежнобял, с едва забележими тъмни петна по ушите. Заекът се хвърля два пъти годишно, този процес се извършва в зависимост от температурните условия в местообитанието. На територията, където пада снегът, е много по-малко, цветът на животното остава сив.

Поведение на белия заек в ежедневието

С достатъчно хранителни запаси, заекът ще може да преодолее до 9-10 км за една нощ, в противоположната ситуация дори няма да овладее три километра. Удивителен факт: белият заек има време да почука на земята с лапите си, преди да се оттегли от мястото си. Така той сигнализира за приближаването си към опасността. Заплитайки песните, белите скачаха на пет метра напред, а после рязко настрани.

Особености на храненето с ястреб ястреб

Животното принадлежи на тревопасните представители. През лятото храната включва зелени растения като детелина, листа, които се срещат в обитаеми райони.

През зимата е много по-трудно да се намери храна. През този период кората на дървото влиза в игра, бреза или трепетлика, както и клоните на сухите храсти. Шишарки, намерени в снега или суха трева, осигуряват храна.

Порода заек

Пролетните и летните периоди се считат за най-подходящи за чифтосване. Обикновено се раждат седем малки. По време на сезона има от два до четири потомства. Периодът на бременност на женския заек продължава около 50 дни. Зайците идват на света с отворени очи и вече могат да се движат. Женските, достатъчно странно, хранят не само своето потомство, но и случайно намерени малките са зайци, защото от натрупаното мляко в жлезите, инстинктът предизвиква зайците да се освободят от неговия излишък.

Когато човек се появи на хоризонта, женският заек го отвлича от потомството й, като се преструва, че е ранен, се опитва да привлече вниманието, като чука по земята с лапите си. Мъжкият бял не участва в грижите за пилото, но на свой ред не пречи и не създава проблеми.

На две седмици на възраст зайците започват самостоятелно да ядат трева, стъбла и листа от зелени растения. През първите осем дни потомството се храни изключително с майчиното мляко, а след това бебетата отиват на редовна диета. След достигане на две седмици и половина, бебетата стават независими и на възраст от десет месеца са готови за сексуална активност. Очакваната продължителност на живота на зайците в повечето случаи е 17 години.

Бели зайци


Подобно на заек на заек, местообитанията на този вид са много разнообразни. Беляк се грижи за района за живеене близо до земята, където винаги можете да намерите храна, въпреки сезона. Това място може да бъде край на смесени гори или храсталаци. Също така, заекът е скрит във високата трева, понякога в тръстиката близо до водата - там ще бъде извън обсега на враговете.

Най-развитият чувствен орган на белия ястреб е слух, който незабавно го предупреждава за подхода на хищник или друго бедствие. Погледът и миризмата са много по-слаби, и ако човек стои наблизо, дори на празен терен, понякога бяла коса може да се приближи достатъчно. Всъщност единствената защитна мярка срещу преследвача е способността бързо да избяга. Интересното е, че преследваният заек, само малко по-далеч от преследването, прави умни трикове. В хода на еволюцията зайците са се научили да се отдалечават от хищниците с помощта на невероятна сръчност, хитрост и безупречен камуфлаж. Скоростта на движение може да се сравни със скоростта на пътуващата кола, а това е 50-60 км / ч. С всичко това, без да намалява темпото, те могат да правят резки завои, принуждавайки противника да забави скоростта си, за да направи отново умен прием.

Населението на белия заек и факторите, които го засягат

Населението на този вид зайци е разположено особено в северните райони, в горите на Северозападна Европа (Швейцария, Норвегия, Скандинавия), в Северна Америка, в частта на Русия близо до Европа, в тундровата зона, на Сахалин.

Опитни врагове са заек, белка, но най-вече лисица. През зимата зайците попадат в лапите на хищниците по-често, отколкото през лятото. Големи хищни птици ги атакуват, като например орлите с бяла опашка. Въпреки че зайците имат достатъчен брой врагове, но всички те не се хранят изключително с зайци, възможната причина за това явление е, че броят им не е твърде голям. Доказано е, че повечето бели зайци умират от нападения от хищници и рядко живеят до старост.

През последните векове зайците са били ловувани изключително рядко, най-често са били откривани случайно, тъй като яребиците са били преследвани. Хората от по-старото поколение не са яли зайци заради религиозните си убеждения, които приписват на зайчето, мечката и катеричката на “мръсни” животни, а консумацията им не е добре дошла. За прибирането на кози заек също не са били популярни.

Като цяло броят на белия заек се влияе от много явления, които засягат населението му.

Защита на бял заек

В наше време, бялата коса е важна цел на спортния лов и кожарската промишленост. Добива се в много количества за храна и кожа.

По време на строителството и изграждането на пътища и магистрали, както и реконструкция на други линейни комуникации, които преминават през гори и прилежащи територии, се осигуряват устройства със специални коридори за безопасно движение на диви животни по тях.

Бял заек и човек

Обикновено зайците живеят близо до човека.

Понякога популацията на даден вид бързо намалява в резултат на различни епидемии. И в годините на благодатта броят им нараства драстично. Изблици на такива явления се появяват, като правило, веднъж на 12 години.

Постоянната вреда, която белият заек носи в стопанствата и стопанствата, е твърде малка и не оказва особено влияние върху икономическите дейности на хората. С течение на времето все по-често се срещат случаи на заразяване на хора по време на ловни периоди с болести, пренасяни от бели зайци, като туларемия.

Ефектът на белия заек върху екологичното състояние на природата

Белият заек е обикновен подвид, който лесно се адаптира към близкия човек. С времето населението се променя десетки или дори стотици пъти. Основната причина за изчезването на броя на главите е епизоотията, която е следствие от "реколтата" на тези зайци. Природата на това явление рядко се получава. Има случаи на многобройни смъртни случаи на зайци от тази порода от паразити на червеи, от които нематоди (кръгли червеи), живеещи, като правило, в светли животни, са особено опасни. Честите заболявания също са чести. По време на високи бели зайци популациите на хищниците, които ги ловуват: лисици, златни орли и бухали се увеличават.

хабитат

Заекът, както бе споменато по-рано, е обичайно животно. Може да се намери в горите на Северна Америка, Швеция, Скандинавия и Норвегия, т.е. в северните райони. В Русия, животните са избрали горите на Сибир, Камчатка и Сахалин. Бозайниците живеят в Сумска, Житомирска и Черниговска области, разположени в Украйна.

Къде живее белият заек? Бозайникът предпочита да живее на места, където храната може да бъде намерена в изобилие по всяко време на годината. Поради тази причина най-често животните се намират по краищата на широколистни и смесени гори. Зайците се опитват да се установят на места, където те не са нарушени от хищници. Те се крият от по-големи и по-силни противници в гъсталаци, във високи степни треви и в тръстика, растяща в близост до водни басейни.

Белият заек е тревопасен, който консумира храна от растителен произход. Диетата на бозайник зависи пряко от сезона. Така че, през летния период, животните ядат тревисти растения като детелина, бял равнец, златен род. Те са щастливи да ядат зърнени храни, цветя и листа от глухарчета. Беляките познават лечебните растения много добре и ги използват като храна.

През есенния сезон диетата на зайците става оскъдна. През този период тя се състои от малки клонки на храсти, които животните намират в гората.

Какво яде заек през зимата? Бозайниците с удоволствие гризат кората на различни дървета: трепетлика, върба, бреза. От под снега те получават кедрови шишарки и суха трева. Ако имате късмет, животните могат да ядат плодове, останали на храстите. В допълнение към всичко по-горе, бялата риба яде елша и планинска пепел, хвойна и кучешка роза. В търсене на храна, те идват към овощните градини и гризат кората на дърветата, които растат там.

Пролетта е преходен период на годината и през този период дажбите на зайците претърпяват значителни промени. Вместо кора, животните отново ядат млади тревисти растения, както и издънки на храсти и дървета. Това е, което заекът яде през цялата година.

Начин на живот

Най-активните животни са вечер и преди зазоряване.

След началото на студеното време, те издърпват малка дупка в снега. Той служи като убежище: тук бозайниците се крият през деня и при лошо време. През лятото няма нужда от такива заслони, така че белите почиват на тревата, която расте близо до дървета и храсти.

Зайците са доста умни животни. Те си спомнят пътя, който вземат от приюта до мястото на хранене, и всеки път, когато се движат в една и съща посока. През зимата дори хората могат да ходят по пътеките, проследявани от бели зайци.

Когато става въпрос за търсене на храна, белият заек показва издръжливост. В една нощ животното може да покрие огромно разстояние - почти 10 км. Ако животното се храни, то преминава под покрива на нощта само на 1 км. В случай на опасност, заекът се запазва само от способността да се движи бързо, тъй като зрението и обонянието при животните са много, много слабо развити.

репродукция

Зайцы – плодовитые животные. Сезон спаривания приходится на весенне-летний период. Женские особи особо плодовиты в возрасте 2-7 лет. Продолжительность беременности в среднем составляет 47-55 дней, через некоторое время после родов зайчиха готова к спариванию. Таким образом, за один сезон на свет появляется от 2 до 4 выводков по 5-7 зайчат в каждом. Разбира се, тези цифри са обобщени. Действителните резултати са пряко зависими от храненето и възрастта на жената. Окот се случва на тревата. Първото пило се появява през април или май, а второто - през юни или юли, а третото - през август или септември. Зайците, родени през март или ноември, най-често умират.

Жизнен цикъл

Новородените бели палта са покрити с гъста пухкава кожа. Те са родени зрящи, което отличава представителите на този вид от много бозайници. Освен това способността да се движи независимо се проявява в първите минути от живота. Тегло заек е 100-130 грама. В продължение на 8 дни след раждането единственият продукт, който животните консумират, е майчиното мляко. Хранят животните веднъж на ден. През втората седмица на живота към диетата се добавя прясна трева. Още на 15-ия ден малките се отдалечават от майката, започва самостоятелното им съществуване. Те достигат пубертета след 10 месеца.

Животът на бял заек в гората е 17 години, но само малка част от животните живеят до тази възраст. Опасността за бозайник е бракониерите, хищниците и различните инфекции.

Заекът е високо ценен, поради което се ловува на животни. Месото им има отличен вкус. Това е още една причина бракониерите да убиват бялата коса.

В случай на опасност животните могат да избягат само от източника. Враговете на зайците са хищници, които се движат бързо, скачат далеч и имат добро зрение. Заради тяхната несигурност животните стават сравнително лесна плячка за риси, лисици, златни орли и бухали.

Но с хищници и бракониери инфекцията не може да бъде сравнена. Има случаи, когато белите ястреби загинаха масово поради паразитни червеи. Епизоотия - инфекциозно заболяване, което покрива почти 100% от местното население на зайците. В допълнение, много често животните засягат заболявания на червения червей, туларемия и псевдотуберкулоза.

Цветът на косата на зайците, вкусът на месото привличат бракониери. Ловните животни се приравняват към спорта. Има няколко начина. Най-популярният от тях е скока. Ловците са разделени на бухалки и стрелци. През зимния сезон кучетата играят ролята на бъркалки, тъй като човек не винаги може да настигне уплашен заек, който се движи със скорост 50-70 км / час. Бойци примамват животните на мястото на изстрела, където са убити. Животното се опитва да обърка следите, защото бяга в зиг-заг или в кръг.

Друг начин за лов е да се намери бял заек на асфалт. На фона на тъмна пътека, снежнобялата кожа е много ясно видима. През зимата зайците се ловуват, използвайки метода на пътеката или четенето на писти. За да направите това, човек трябва да е издръжлив и добре да познава навиците на белия заек.

Заекът е защитен от Бернската конвенция. Този вид е включен в Червената книга на Украйна и в Червения списък на Международната общност за опазване. Zoodefenders от цял ​​свят правят всичко възможно, за да предотвратят изчезването на белите косми. С помощта на големи дълги уши зайче забележите опасността. Те знаят как да се скрият и бързо да избягат от хищници, но това не винаги спасява живота им.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org