Птици

Малката титла с кафяви глави: описание и развъждане

Pin
Send
Share
Send
Send


Гръбната страна на кафявата тиква или подпухнало сиво, а горната част на главата и гърлото (брадичката) са боядисани в черно. Бузите и коремът са покрити със сиво-бяло оперение, а при птиците от северните популации бузите са чисто бели. Затъмненото светло петно ​​обикновено е на разположение на крилото. Сексуалният диморфизъм не се изразява, следователно женската е неразличима от мъжката.

Кафявата глава на външния вид е много подобна на черноглавата синичка, която е трудно да се различи от полевите условия. Те често са объркани дори от орнитологични специалисти, но ако се вгледате внимателно, ще забележите различия не само в оцветяването, но и в гласа и навиците.

Така че, оцветяването на гърба на сивия нодул е ​​сиво, "мишо" в цвят, а черната капачка отива далеч в задната част на главата под формата на остър пигтейл. Гърлото е доста голямо, сякаш е замъглено.

Лесно е да се прави разлика от характера на гласа на сиво кафяво галено обръщение към жена, тъй като сив gaichek има много характерен импулс, който може да бъде приет като "хи-хи-гей. пол. пол. ". Ако първите срички от този порив са резки, крещи, тогава последните са дрезгави и опънати, сякаш със стрес. Този вид набиране се повтаря почти всяка минута и е придружено от тънък синеоски писк и тиктакане. Сивият гаичек има специален, резонансен и сравнително нисък вик: “чи-чи-чи-фи-цсифик. ".

Пеенето на брака е напълно различно при двата вида, което може да се чуе от март насам. Това са звучни и чисти свирки - “Tiu-tiu-tiu. "Повтаря се в сивата сивица 5-6 пъти подред. В този случай първите три хитове понякога пеят в тон по-висок от последните три, а цялата песен има някакъв тъжен тон.

Тигърът на върба се разпространява в горската зона, понякога проникваща в горски тундра и горски степ. Отсъства в Кавказ и Южните Курили. В местата за гнездене навлизат местата за зимуване на сивокосите, а в Русия е по-широко разпространена сивата гайка. Той може да бъде открит от Архангелск на север, а до Украйна на юг, също обитава цяла тайга на Сибир до Камчатка и Охотско море на изток. По време на зимните миграции, човките на сивата синичка влизат по-далеч на юг, срещайки се дори в Украйна.

И двата вида гайчек се различават по своите гнездови предпочитания, тъй като кафявата тигърка предпочита редки широколистни гори, а сивата предпочита суровите смесени иглолистни гори и живее дори в отдалечена тайга.

Гайчки са много мобилни и дори нервни: те не прекарват нито една минута в покой. Те умело се движат дори в най-плътните плекси на клони, търсейки там различни насекоми. Ако синицата стане по-голяма плячка, тя я държи с пръстите на краката си и разчупва човката на парчета. Тя бдително наблюдава всички пукнатини и пукнатини в кората и клоните на дървото с надеждата да намери плячка. А малката титла се храни главно с всяко малко нещо, включително малките яйца на паяци и насекоми, какавиди и ларви на насекоми, които търсят храна от сутрин до вечер. И през зимата, в студове и виелици, птиците често се крият в гъсти гори от смърч, където вятърът и снегът не проникват. От есента те се появяват близо до жилището, в градините и парковете, и лесно се свикват с изкуствени примамки, често посещават хранилките.

През лятото, негри се хранят само с храна за животни, което е съвсем достатъчно, след това през есента те започват да консумират различни семена. Гайчи, както кафяви, така и сиви, ядат слънчогледово семе, бял трън, различни метличина, градински чай, туршия, серпуха и много други, главно от композитни. Те доброволно забиват семена от дънна вода, като ги събират от сухи стъбла, изпъкнали от под снега по ръбовете на горски пътища и по ръбовете. Много често, между семената се срещат и петушини и зимуващи ларви на насекоми.

От началото на пролетта ходите се връщат на местата си за гнездене. Любими места за гнездене на сивите шапки са глухи и заблатени брегове от горски потоци, с гнило широколистно мъртво дърво, сред големи иглолистни дървета. Гнездото е поставено в кухина, обикновено много ниско от земята, най-често в гнило пънове или счупени дървета с мека развалена дървесина. Разкъсването на кухина от женската отнема от 8 до 25 дни. Гнездова подплата е много оскъдна, изработена от тънки, натрошени ликови влакна, мъх или дори просто от дървесна гниене, а перата, вълната и пухът са много редки. Диаметърът на прореза е 25-35 mm, дълбочината на кухината е 100-200 mm.

Изграждането на гнездото се извършва през април. Пълни съединения се наблюдават през първата половина на май. Излюпването на яйцата продължава 13-15 дни. Пилетата са в гнездото за 17-19 дни. Отпътуването на пилетата пада в края на юни - първото десетилетие на юли.

Малката синичка с кафява глава: описание на външния вид

Птицата има малко плътно тяло, дължина до 14 см и маса от 9-14 г, късо врат и оперение от сиво-кафяв цвят. Върхът на доста голяма глава и задната част на главата е матово черна сянка. По-голямата част от гърба, средните и малките крила, раменете, надхвостите и кръста са с кафяво-сив цвят. Бузите бели и сиви. От двете страни на врата има нюанс на охра. На предната част на гърлото има така наречен дики - голямо черно петно. Сметката е с тъмнокафяв цвят. Дъното на птицата е мръснобяло с лек охра по стените, краката и лапите са тъмно сиви.

Тигърът на върба в полеви условия може лесно да се обърка с черната глава. Разликата между тях е, че прахът има по-скоро матова, отколкото блестяща черна капачка и сивкава надлъжна ивица върху вторичните крила на крилото. Най-забележителната черта на тези птици е тяхното пеене.

местообитания

В горски зони на Евразия се срещат кафявата chickadee, която започва в източната част на Великобритания и централните райони на Франция и завършва с бреговете на Тихия океан и японските острови. На север живее в райони с дървесна растителност, както и в скандинавската и финландската горска тундра. На юг се намира в степите.

Тигърът на върба е склонен да живее в равнини от иглолистни, планински и смесени гори, в които расте бор, лиственица, смърч, както и заливни реки и влажни зони. В Сибир се заселва в тъмно-иглолистната тайга със сфагнови блата, върбови дървета и гъши гори.

В Европа тя най-често живее сред храстова растителност на заливните гори, върху горски ръбове и горички. В планинския район се намира на височина от 2000 м до 2745 м, например, на Тиен Шан. Извън сезона на размножаване птицата се издига много по-високо. Например в Тибет прахът е бил наблюдаван на височина 3960 метра над морското равнище.

Начин на живот

Птиците от този вид гнездят през април и май. Те са предимно заседнали в кухини, които са разположени в пънове и мъртви дървета на малко разстояние от земята. Малката синечка е кафява, като кълвачи, предпочита да издълбае жилището си в развалена, разрушена дървесина. Дълбочината на кухината е около 20 cm, а диаметърът е 6-8 cm.

Птиците се занимават с подреждането на гнездото по двойки, което те откриват през есента. Мъжките през първата година от живота си търсят женски в най-близката територия (не повече от пет километра). Ако не успеят да направят това, те ще отлетят в далечни райони на гората.

Отнема средно от една до две седмици, за да се създаде гнездо в кефал. За това птиците използват клони, кора от дървета, кора, вълна и пера. Гнездата на перките се различават от жилищата на други видове гайхекс, тъй като те не носят мъх в дома си. Тит - кафява глава - обича да прави кеши с растителни семена, но най-често забравя местоположението на съкровището.

Прахът се храни с различни малки безгръбначни и ларви. По този начин, chickweeds донесе огромни ползи за горската екосистема, защото те регулират броя на насекомите. В допълнение, те се хранят с плодовете и семената на растенията.

През лятото диетата на младата синичка се разпределя поравно между храни от животински и растителен произход. През зимата те се хранят главно със семена от хвойна, бор и смърч. Пилетата се хранят с паяци, гъсеници с пеперуди с добавка на растителна храна. Възрастните кефалки ядат земни червеи, пчели, ходила, мухи, комари, мравки, кърлежи и дори охлюви.

От растителните храни в диетата им са включени зърнени култури като пшеница, царевица, овес и ечемик. От плодовете, грайфери предпочитат боровинки, планински ясен, lingonberries, боровинки и Cotoneaster. Фидерите за птици посещават изключително рядко.

репродукция

Този сезон съвпада с времето за разполагане на гнездото. Манекените откриват приятел през първата година от живота си и остават заедно, докато един от тях не умре. Продължителността на живота на кафяво-главата на гайчек не е повече от девет години.

Ухажването на мъжките е придружено от песни и разклащане на крилата. Преди да се чифтосват, те демонстративно предлагат храна на жените. Преди началото на полагането птиците възобновяват разположението на гнездото. Така в началото на излюпването яйцата се покриват с постеля. Полагането обикновено се състои от 5-9 бели яйца с червеникавокафяви петна. Излюпването продължава през целия полумесец. По това време мъжът произвежда храна за майката и защитава гнездото. Понякога жената излиза от жилището за известно време и се храни самостоятелно.

Пилетата се излюпват асинхронно за два до три дни. Първоначално те са покрити с рядък кафяво-сив пух, кухината на човката има кафяво-жълт оттенък. Женската и мъжката хранят младите заедно. Средно те носят плячка 250-300 пъти на ден. През нощта и в студените дни титлата, кафява глава, седи неразделно в кухина, затопляйки потомството си. Nestlings започват да летят малко по малко след 17-20 дни след раждането, но те все още остават зависими от родителите си, тъй като не могат да получат самостоятелно храна. В средата на юли семействата на птици заедно се блъскат в мочурища, в които, освен цици, можете да намерите пика, корони и слюнки.

Вокалният репертоар на кафявата глава не притежава такова многообразие, като например черноглавата. Класират се два вида песни: демонстративни (използвани за привличане на двойка) и териториални (маркиране на място за гнездене). Първият тип се състои от серия измерени свирещи меки свирещи звуци. ти. "Или" Tii ... Tii ... ". Уилоу Тит (снимка виж по-долу) изпълнява тази песен на същата височина или понякога повишава тона. Chubby пее през цялата година, но най-често се среща през пролетта и през втората половина на лятото.

Териториалната свирка е много по-тиха в сравнение с демонстративната и прилича на бълбукащ трел с прекъсващ писък. По-често се изпълнява от мъже, отколкото от жени. Също така, много наблюдатели на птици пеят „мърморейки“ песни. Често срещаните обаждания включват типичното за семейството червен тик "чи-ци", след което почти винаги може да се чуе дрънчащо и грубо "джи ... джи ...".

Това също е интересно!

Уилоу Тит - интелигентна и гъвкава титла, живееща в горите на Азия и Европа. Любител на иглолистни гори, ларви на насекоми, засаждат семена и не са склонни да пируват с остатъците от човешката маса.

Сред разнообразието от птици има видове, на пръв поглед, незабележими. И не толкова известен, може би защото не се въртят ежедневно пред очите ви, като врабчета или цици, или не могат да се похвалят с лукса на оперението, като папагали или пауни. Като цяло, те нямат никакви забележителни характеристики, за да бъдат популярни сред хората. Но трудността на тяхното съществуване и устойчивостта, с която те я преодоляват, заслужават уважение. И малки, но смели и силни бучки имат пълното право да научат за тях колкото е възможно повече.

Зад тъмни гори, високи планини ...

Съвсем наскоро един малък представител на птиците, наречен "пухляк", принадлежеше на синьоглавите семейства. Но, изучавайки по-добре навиците, външния вид и начина на живот, орнитолозите са разбрали, че това е абсолютно независима група птици. Ето защо, те бяха отделени в отделен род, на който бе дадена нелепа и любяща дефиниция - синигер.

Gaichas са разделени на два подвида: черни точки и кафява глава. Тези бебета не предпочитат човек и предпочитат да прекарват живота си в глухи непроходими гори. Те могат да стигнат до човешки жилища само като крайна мярка, ако са принудени да отидат в глад за посещение. Дори захранващите с храна посещават много неохотно.

В родната си земя гаадите избират гъсталака от иглолистни гори на Евразия и Америка, канадските и кавказките планински и тайгови райони, както и Карпатите, Сахалин и японските острови.

Външен вид и описание на праха

Семейството на кафяво-главата гаичек се различава в миниатюрни размери, само 12 cm, максимум 14 cm. Плюс една малка опашка от 5-6 cm. Теглото на малкото момиче не надвишава 10-15 грама.

Видът на птицата е доста незабележим:

  • Главата с тъмна, широкообхватна шапка. Разликата между двата вида е, че в черноглавия гайчи тази капачка е черно-въглища, а в черно-кафявите зърна тя дава кафяв оттенък.
  • Вратът на птицата е бял с черна "пеперуда" на гърдите.
  • Гърбът и зоната над опашката са сиви, всички със същия кафяв оттенък.
  • Кожата е почти бяла гама.
  • Страните и лъскавият червеникав оттенък.
  • Перото с мухи и опашката е сиво, със същата кафявост като гърба.

Птицата се нарича прахообразен прах, защото по време на лошо време или в студа силно надува перата. В тези моменти оперението му едва ли е забележително. Да, тя не започва да блести с всички цветове на дъгата, но опашката и крилата му с широко отворени пера в този момент приличат на три малки стоманени вентилатора с ясно дефинирани ръбове, свързани помежду си. Много красива гледка.

Музикални таланти

Не можем просто да кажем малко за пеещите способности на синицата. Като се има предвид отделеното местообитание на птица, често не е възможно да се видят неговите трели. Тези, на които е щастлив, в един глас ще кажат - пеенето на трохи е вкусно! Това е страхотно! Репертоарът на Птах не е богат на вариации, има само три от тях:

  • да определи територия
  • да търсим двойки по време на брачния период,
  • за изразяване на съчувствие от страна на мъжа към приятелката му по време на ухажване.

Но ако знаете само колко вдъхновяващо, мелодично и нежно, негърът изпълнява песните си, как очарова гласа му и гали ухото. Музикалните способности на птицата напълно компенсират рутинния вид.

Диета и нутриция

Гайчка обича да яде. Удивително ли е как такова огромно количество храна се вписва в малко, спретнато малко тяло? Но птицата е не само лакомник, но и горски подреден. Неговата задача е да освободи дърветата от различни паразити под кората. Какво пичуга и прави с голямо удоволствие. Насекомите и техните ларви съставляват половината от масата през лятото. Втората половина е храна от растителен произход: семена, плодове, плодове, дори гъби. Те обичат да се угощават със зърнени култури на полета от пшеница, коноп, царевица и ечемик.

През зимата растителната храна е в основата на диетата. Семена от конуси на коледни елхи, кедри, тисови дървета. Липсата на храна за животни се попълва чрез изтласкване на спящи насекоми, ларви и гъсеници от кората на дървото. Трябва да се отбележи, че за хранене Gadget почти никога не слизат на земята, предпочитайки да го събира директно от храста, стъблото или стъблото.

Характерни особености в живота и поведението

Закръглени - птиците са заседнали, рядко мигрират. Можем да кажем, че това семейство птици. Те търсят своята сродна душа много преди размножителния сезон, като взимат помощник за себе си през есента, оборудвайки семейното гнездо, и едва след шест месеца на щастлив живот те започват да се подготвят за разплод.

Самостоятелните птици разчитат само на собствените си сили и никога не заемат нечии леви гнезда. Самите те издълбават собствените си къщи, в стволове с мека, развалена дървесина. За тази цел, изтъркан остарели дървета бреза, елша, трепетлика - най-любимите опции за жилища.

Няколко кухи, съвсем кухи, дълбоки 20 сантиметра, с доста широк входен отвор - до 8 cm. Тежката работа отнема средно 2 седмици. Жилището е разположено върху жилища с кора, клонки, пера и животински косми. И никога не използват мъх за облицоване на гнездото.

Видео "Пеене на малкото кафяво синьо"

Любезно оборудваното гнездо е готово и в него ще бъде топло и уютно. Между другото, малките птици са много умни. За да не привличат вниманието към къщата си, те отнемат всички издълбани клонки или се скриват в иглите.

Птаха не живеят в изградени гнезда за цял живот. През миналата година гнездовите колонии се връщат изключително рядко. След зимуване и размножаване на потомството, през есента те започват цикъла по нов начин: търсене и подреждане на жилища, зимуване, развъждане. А в ляво се настаняват други птици с удоволствие: кръвни бръмбари, синичета, мухоловки и други горски обитатели.

В quitlock има мания да се скрие многобройни кеши с резерв от семена. Но само тяхната памет почти винаги се проваля. Много рядко те могат по-късно да открият собствените си съкровища, а от купчините на такива хранилища да поникнат нови дървета за нови поколения гайки.

Гледайте видеоклипа: Our Miss Brooks: Easter Egg Dye Tape Recorder School Band (Юни 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org