Животни

Далечен източен леопард (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Хората обикновено смятат, че леопардите са представители на африканската савана, въпреки че в Далечния изток на нашата страна, както и в северния Китай, могат да се открият редки подвидове леопарди. Този подвид е наречен Амурски леопард в Далечния Изток. Той е известен и като амурски леопард.

Този хищник е включен в Червената книга. Той принадлежи към подвида, който е на ръба на изчезване. Населението на Далечния изток леопард е в критично състояние днес.

В същото време моментът, в който амурският тигър - неговият известен „братовчед“ - увеличи броя на населението му, дава надежда за запазването на този подвид. Смята се, че амурският леопард, чиито снимки са представени в тази статия, може да бъде спасен чрез реализиране на различни проекти за опазване на околната среда.

Описание на породата

Този леопард има много отличителни черти от останалата част на котето. През лятото вълната достига 2,5 см дължина, а през зимата се заменя със 7 см. В студено време амурският леопард има лек цвят на козината с червеникаво-жълт оттенък, през лятото преобладават по-наситени и ярки тонове.

Амурският леопард в Далечния Изток (снимките на животното са представени в тази статия) има дълги крака, които му позволяват свободно да ходят по снега. Теглото на мъжките достига до 48 кг, въпреки че има и по-големи представители на породата - 60 кг. Женските са с тегло до 43 кг.

В началото на 20-ти век леопардът е открит в южната част на Сихоте-Алин, както и в югозападната част на езерото Ханка, въпреки че през последните години там не се наблюдава. Понастоящем амурският леопард живее в планинските райони на югозападната част на Приморски край, където дава ясно предпочитание на кедрово-черната ела и широколистните гори. По-малко желае да обитава широколистни гори, особено пирогенни дъбови гори, чиито площи се увеличават поради годишни пожари.

Този представител на семейство Котки избира райони със стръмни склонове, пресечен терен, вододел и скални разкрития. Понастоящем обхватът му е намалял до критичен размер и обхваща само ограничена площ от 15 хил. Кв. Км (в Приморие, от залива Посие до р. Раздолная, както и на границата с КНДР и КНР).

Жизнен цикъл и възпроизвеждане

В амурския леопард пубертетът започва на възраст от 3 години. В дивата природа продължителността на живота е около 15 години, а в плен - 20 години. Амурският леопард има сезон на чифтосване през пролетта. Постенето включва 1-4 малки. На тримесечна възраст отбиването им става, докато младите стават независими на 1,5 години, оставяйки майка си да води един живот.

Социална структура

Амурският леопард (картини с неговия образ са представени в тази статия) предпочита един-единствен нощен начин на живот. Но след чифтосване, някои мъже могат да останат със своите женски, както и да помогнат за отглеждането на младите си. Често се случва няколко мъжки едновременно да преследват една жена и да се борят за възможността да се чифтосват с нея.

В основата на диетата му са сърни, енотовидни кучета, зайци, малки глигани, язовци и петнисти елени.

Основни заплахи

Амурският леопард на Далечния изток от 1970 до 1983 г. губи повече от 80% от територията си. Основните причини бяха: пожари, горска промишленост, както и преобразуване на земя за земеделие. Но не всичко е загубено. В момента има подходящи горски участъци за животни. Възможно е да се защити територията от вредното влияние на хората, освен това, да се увеличи размерът на популацията.

Недостиг на плячка

Трябва да се отбележи, че в Китай има обширни райони, които са подходящи местообитания, докато нивото на снабдяване с храни не е достатъчно, за да се поддържа населението на правилното ниво. Обемът на плячката може да се увеличи поради регулирането на използването на горите от населението, както и приемането на мерки за защита на копитни животни. За да оцелее, леопардът от Далечния Изток трябва да запълни първоначалното си местообитание.

Незаконна търговия и бракониерство

Амурският леопард постоянно е подложен на незаконен лов, защото е забелязан и красива козина. Екип на разследване е провел експеримент под прикритие през 1999 г .: те са могли да пресъздадат кожата на мъжки и женски Далечен източен леопард, след което са го продали за 500 и 1000 долара.

Този експеримент показва, че има незаконни пазари за такива продукти и те се намират в близост до местообитания на животни. Селата и земеделието обграждат горите, обитавани от тези животни. Това създава достъпност до горите и бракониерството е по-сериозен проблем, отколкото в отдалечени от хората райони. Това обстоятелство се отнася както за леопарди, така и за други животни, които са обект на унищожаване в името на пари и храна.

Конфликт с човека

Трябва да се отбележи, че амурският леопард (снимка на животно, на която се възхищава с красота) е особено уязвима, тъй като елените са част от нейната диета. Приносът на човек за цялостното намаляване на броя на елените, поради стойността на рогата му, пречи на леопард да получи достатъчно храна.

Поради намаляването на популацията на елените леопардите често отиват в овчарството за търсене на храна. Собствениците на тези земи често убиват животни, защитавайки своите инвестиции.

Амурският леопард също е застрашен от изчезване поради малкото си население, което го прави уязвим за редица бедствия, включително болести, горски пожари, промени в смъртността и раждаемостта, съотношения на половете, депресия в кръстосване. Трябва да се отбележи, че в природата са наблюдавани родствени връзки, което означава, че може да доведе до различни генетични проблеми, включително намаляване на раждаемостта.

Такива парести се срещат в определени популации на големи котки, въпреки че при малки популации те не позволяват появата на епидемии. Проучванията показват, че при възрастни жени средният брой на телета намалява значително.

За съжаление, понастоящем ситуацията с амурския леопард може да се счита за наистина катастрофална - например през последните двадесет години площта на местообитанието у нас почти се е намалила наполовина, а броят им е намалял няколко десетки пъти. Поради това днес амурският леопард е защитен.

Червената книга на Руската федерация приписва животното на първата категория като най-редката, която е на ръба на изчезване, с много ограничен обхват, чието основно население е в нашата страна. В същото време леопардът попада в Приложението към Първата конвенция на CITES и в Червената книга на Съюза за опазване на природата.

вид

Далечният източен леопард е доста голяма дива котка, но по-малка от тигър, лъв и ягуар.

  • Тънкото, грациозно тяло на хищник е с продълговата форма, донякъде „сплескано“ от страните, дължината му е 105 - 137 см. Височина при холката е 60 - 78 см.
  • Опашката е дълга - 80 - 90 cm.
  • Крайниците мощни, не дълги.
  • Ноктите остри, втяжни, на предните лапи с дължина до пет сантиметра.
  • Масата на възрастен мъж от 32 до 53 кг, женски - не надвишава 43 кг.
  • Главата е закръглена, сравнително малка по размер.
  • Челото е мощно и изпъкнало.
  • Носът е широк, удължен, тъмен цвят.
  • Ушите са широки, заоблени, малки, черни на гърба.
  • Очи с кръгла зеница, не голяма.
  • Мустак еластичен, до 10 см дълъг, черен и бял.
  • Зъби остър, дълъг, като остриета.
  • Животното има дебела мека обвивка, тясно прилепнала към тялото. Дължината на купчината по корема достига 7 см, на гърба - 2,5 см през лятото и до 5 см през зимата. Основният цвят на козината е жълт с червен или червеникав оттенък, през зимата не е толкова ярък като през лятото. Това е особено забележимо от снимките, направени в различни периоди от време.

Описанието на породата през зимата е малко по-различно от описанието през лятото. И всичко това благодарение на промените, които се случват с козината на животното.


Зацапаното оцветяване позволява на животното да се слее с околната среда, за да стане незабележимо за жертвата и враговете. Разположението на маркировките върху козината е уникално за всеки индивид и позволява да бъдат идентифицирани: има два вида черни маркировки - пръстеновидна и плътна.

Малки хомогенни петна са разположени върху брадичката, челото, близо до мустаците, по бузите, лапите и долната част на тялото са покрити с по-големи маркировки. На гърба и отстрани са разпръснати тъмни пръстени до 5 см в диаметър. Опашката на върха е украсена с големи петна - твърди и пръстеновидни.

Лов и диета

Нощни солови кучета за плячка са общи за този хищник. Той не обича блъскането и суетата. Изчака дълго време жертвата, неусетно се промъква към нея. С лекотата и изяществото на пантера животното улавя няколко скока, забива остри кучешки зъби в гърлото. Той яде веднага, като разкъсва парчетата месо със зъбите си от жертвата.

Голямото производство трае 5 - 7 дни. Хищникът крие оставената храна в уединено място (под дървета, в малки ниши) или я вкарва в леговището си. От време на време язовци и миещи мечки извършват нощни посещения в кеша, а не за да се възползват от други резерви от лисици, диви свине и дори мечки. Но най-често лакомството пада на гарвани, свраки и цици.

Всичко, което храни далечния източен леопард, не се брои. Любими сега - диви кози и елени, хищници ловуват през лятото. През зимата звярът се превръща в източноазиатски елени и диви свине. Малките "фуражи" са малки гризачи, миещи мечки, зайци, лешояди, язовци, фазани. Този леопард може да атакува малките.

Размножаване и грижи за потомството

Не всички жени са способни да дават потомство, освен това, поради различни причини, често умира. Периодът на сватбата продължава няколко дни, пада в края на есента или началото на януари. Мъжките са по-заинтересовани от младите жени, за тях те организират кървави битки. Животните не създават дългосрочни двойки. След чифтосване женската се опитва да се отърве от нежелания квартал с мъжа и тайно подготвя бърлога за предстоящите родове.

Бременността продължава 3 - 3,5 месеца. Обикновено от женски пол се раждат от 1 до 4 котенца. Младенецът от Далечния изток леопард се ражда сляп, с тегло не повече от 600 грама, а в голямо количество - около 400 грама. Покрит е с гъста пухкава пясъчна козина с изразени петна.

Котенцата отварят очите си на 7-ия ден, започват да пълзят след две седмици, ходят на месец и половина, с два месеца, които вече показват от рова. Тримесечните бебета правят четири-километров пробег с майка си, пет-месечните могат лесно да бъдат преодолени и 8 км.

До 5 - 6 месеца малките ядат майчино мляко. За първи път те се опитват да се хранят с месо за 1.5 - 2 месеца, а за 3 месеца изобщо не могат. Близо до майката, най-често, остават до следващото поколение, но могат да живеят независимо от година и половина. Далечният източен леопард достига пубертета - мъжът навършва 2 - 3 години, жената е на 2 години.

Хищникът живее в плен повече от 20 години, в естествени, естествени условия - от 10 до 15 години.

Мерки за сигурност

Хищникът е включен в Международната червена книга като най-редките подвидове, чието местообитание е ограничено. Основната популация е на територията на Руската федерация, където от 1956 г. е забранено ловуването на това животно. Ако не беше намесата на държавата, далечният източен леопард отдавна би бил смятан за изчезнал вид.

В продължение на много години учените са изправени пред задачата да спасят генетичния запас от даден леопардов подвид. Животните в зоологическите градини на Европа, Азия и Русия участват в европейската програма за опазване и размножаване на подвидовете от Далечния изток. От тях само 10 индивида могат да се считат за чистопородни, а останалите - за кръстосване с Северния китайски подвид.

От 2008 г. в Русия функционира правителствена програма, целяща спасяването на Далечния изток и увеличаването на броя на леопарда. Стратегията за опазване на животното на първо място включва създаването на защитени територии. Един от най-старите резервати в Русия, Cedar Pad, където този подвид постоянно живее, е открит преди почти сто години. Резерватът "Леопард" се появи на територията на Приморски край през 2008 година.

Земята на Леопард, най-голямата защитена територия на Приморски край, е вълнуващ 60% от местообитанието на хищника и функционира от 2012 г. насам. Паркът се простира от север на юг за 150 км, а западната му граница съвпада с границата на Китай. Защитата на Далечния изток и създаването на благоприятни условия за възпроизводство са основният акцент в работата на резервата. Персоналът на парка поддържа фуражната база на хищниците и провежда денонощно наблюдение с помощта на камери-капани.

Гледай леопард

Амурският леопард Далечен Изток е предпазлив и потаен. Хванати на очите на човек изключително рядко, бързо се оттеглят, без да оставят следи. Следователно почти никой не успя да го проследи. Решението на проблема е намерено в самия край на 20-ти век, когато учени изобретили фото-капан. Първите снимки на звяра се появиха още през 2001 година.

Устройството е абсолютно безопасно. Състои се от камера, инфрачервен радиационен датчик, батерия. Устройството е инсталирано в района, където живее Далечния източен леопард, от двете страни на пътеката. За животното, спряло по средата на пътеката, на земята се поставя стръв с атрактивна миризма. Сензорът реагира на нагряване и изпраща сигнал към камерата. Звярът влиза в рамката от две страни едновременно. Смяната на цифровите носители и зареждането на захранването се извършва веднъж на 5 - 6 дни.

Не толкова отдавна, експертите започнаха да използват не само снимки, но и видео режим, работещ денонощно. Тя ви позволява да следите всеки хищник поотделно, да наблюдавате потомството, да помагате на животното, ако е необходимо, да събира интересни факти и да обработва статистически данни. Видео и фотоматериали, в случай на убийство на леопард, помагат за бързо намиране на виновника.

Червена книга: Далечен леопард

Хищникът има гъста дълга козина. Особено забележим през зимата облекло. Тази красива котка е една от най-красивите и много редки котки в света. Наскоро към тези животни е добавена и Червената книга на Русия. Далечният източен леопард получи статут на застрашен вид. Това обстоятелство е много тревожно за защитниците на околната среда и защитниците на животните. Днес се полагат усилия да се запазят подвидовете и да се увеличи техният брой.

Далечният източен леопард, чиято снимка украсява много публикации за хищници в Русия, е включен в Червената книга на IUCN, както и в Приложението на Международната конвенция на CITES.

Въпреки положените усилия, днес положението с тези великолепни мъже се смята за катастрофално. И за това има всякакви причини. Само през последните две десетилетия местообитанието на леопард в нашата страна е намаляло наполовина, а броят им е намалял десетократно. Днес в Русия има не повече от 30 индивида. В Китай, според последните данни, не повече от 10 животни. Няма информация за наличието на тези животни в Корея.

Предразположението да се промени обхвата и броя на това красиво животно от последните години изглежда заплашително. Последното, някога надеждно убежище на Далекоизточния леопард у нас - южната част на Приморски край, също не е защитено. Обезлесяването не се намалява, а обезлесяването набира скорост, систематично се изгаря растителност, реконструират се и се полагат нови пътища, унищожават се хора, които причиняват щети на стадата на елените, има случаи, когато Далечния изток попада в капани, предназначени за други животни.

Случаите на бракониерството, стимулирани от модата за луксозните кожи на тези животни, стават все по-чести.

Външни признаци на леопард

Много специални издания поставят на своите страници неговото описание. Далечният източен леопард е необичайно изящна и тънка котка с гъста и пухкава козина. Това е най-редките видове котки на земята.

Тялото му е тънко, с невероятна гъвкавост. Главата е закръглена, правилната форма.

Хищникът се извива два пъти годишно. Неговото лятно облекло е с по-късо палто (2,5 см), зимното палто е доста скучно, дълго и има дебел подкосъм (от 5 до 7 см).

Лапи здрави и тънки, със силни прибиращи се нокти.

Козината варира в зависимост от сезона. През зимата амурският леопард е облечен в ръждясало, червеникаво-златно кожено палто или светложълта козина. През лятото получава повече наситени тонове. На кожата са разпръснати ясно дефинирани пръстени или черни петна. Очите са синьо-зелени или сиво-сини.

хабитат

Когато хората мислят за леопарди, повечето от тях си представят саваните в Африка. Въпреки това има редки подвидове от тези животни, които живеят в горите на Далечния изток и в северния Китай. Ето защо той е наречен Далечния източен леопард, често наричан амурски леопард. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Експерти смятат, че Далечния изток леопард, снимката, която виждате в статията, може да бъде спасен при изпълнението на екологични проекти.

Този красив хищник живее в умерените гори с широк температурен спектър. Днес леопардът живее на площ от около 5 000 квадратни метра. км. Жизнеспособна популация от този подвид в дивата природа е запазена в Приморски край, между Китай и Владивосток.

бракониерство

Леопардът от Далечния Изток, както никой друг хищник, е обект на незаконен лов заради красивата си и скъпа кожа. Екип за разследване под прикритие провежда експеримент: те пресъздават кожата на женското и мъжкото животно от това животно, след което ги продават съответно за 5000 и 10 000 долара. Сделката се състоя в с. Барабаш, недалеч от резерват Кедровая пад.

Този експеримент показа, че и днес съществуват незаконни пазари за такива продукти в местообитанията на животните. В тези области бракониерството става много по-сериозен проблем, отколкото в отдалечени от хората области.

Начин на живот

Далечният източен леопард е животно от здрач. Отива на лов през нощта или вечерта. Рядко, но ако сте много гладни, можете да преследвате плячка през деня.

Неговата жертва най-често е засада. Хищникът се измъква много внимателно, опитвайки се да използва местното облекчение, за да се приближи. Леопард отива на водопой само когато здрач пада в гората.

Звярът има много рязко зрение. Той може да види жертвата си на голямо разстояние (до 1,5 км). Но със слух и обоняние ситуацията е малко по-лоша.

Далечният източен леопард перфектно се катери по дърветата. Дори голяма плячка лесно се влачи до клоните.

На къси разстояния се развива много прилична скорост (55 км / ч). Тази котка не обича да плува.

Често използва пътищата и пътеките, направени от човека. Той не се страхува от него, не атакува, а просто се опитва да остане незабелязан. Постоянното човешко присъствие не може да устои - от такива места завинаги напускащи.

Той живее на един и същ парцел от много години, ходи по същите пътеки и използва само потомство.

Опасност за хората

От всички представители на тази група Далечния изток леопард е най-мирното. Той не атакува човек - нито един случай не е регистриран през последните 50 години. Тя рядко атакува домашните любимци.

От това следва, че този хищник не е заплаха за хората.

"Далечният източен леопард. Борбата за трона"

През декември 2014 г. този страхотен документален филм, създаден от руските режисьори, излезе на екраните на страната ни.

Всеки човек на нашата планета трябва да види този филм. Далечният изток леопард е показан в него, тъй като никой не го е виждал още. Предпазливите и неуловими животни се появяват от нищото и бързо изчезват в нищото, сякаш се разтварят в огромната дива и красива далечна източна тайга.

За дълго време (повече от година) екипажът събира уникален материал, за да заснеме същите снимки, които никой друг не би могъл да направи. Това е отчаяна борба за оцеляване, отглеждане на бебета, хранене и лов, подробности за сложни взаимоотношения в едно семейство леопарди и тяхната конкуренция с други животни.

Главната героиня на филма е красива, грациозна жена Кедровка. Съседите в тайговата гора постоянно започнали да крадат плячката й, а хищниците се опитваха да убият нейните котенца. Отчаяна майка е принудена да напусне бърлогата край река Кедровая и да заведе децата си в дълбините на Уссурийската тайга.

С настъпването на зимата, недалеч от ложето, което Кедровка трябваше да напусне, внезапно се появи труп на елен. Кой го е получил? Самата Кедровка, една от оцелелите и зрели котенца, или може би нов звяр, се появява в тези диви тайгови земи, твърдейки, че е "тайговия трон"?

За да отговорим на тези многобройни въпроси и в същото време направим невероятни снимки от живота на най-загадъчните хищни котки на земята, екипът на студиото My Planet превърна територията на Леопардовия парк в необичайно голяма зона за стрелба. Документалните режисьори използваха най-напредналите, наистина уникални, най-съвременни технологии и скрити камери. Особено важно е екипажът да наблюдава най-важното условие - запазването на спокойствието на хищниците, нищо не трябва да ги плаши и да ги принуждава да напуснат местообитанията си.

Днес ви запознахме с най-красивата и най-рядката хищна котка на земята. Бих искал да повярвам, че Далекоизточният леопард ще оцелее, за да не се случи, че след няколко години ще го помним в миналото време. Следващите поколения трябва да ги видят, те трябва да знаят за това невероятно животно, което човекът така безжалостно унищожи.

Описание на животните

Леопардът, живеещ в Далечния Изток, по редица особености се различава от всички други индивиди, принадлежащи към семейството на котките. През лятото вълната може да достигне 2-3 см, а от началото на студеното време може да нарасне до седем сантиметра. От друга страна, през зимата вълната има лек нюанс, с някои петна от жълтеникаво-червено, а в топлите периоди е по-наситен. Също така, в сравнение с другите си братя, амурският леопард има по-силни и по-дълги крайници, позволявайки му да се движи свободно в снега. Телесното тегло на възрастен мъж е приблизително равно на 47 кг, но понякога е възможно да се срещнат по-големи животни, чието тегло може да достигне до 62 кг. Женските обикновено тежат не повече от 40 кг.

Тялото на Далекоизточния леопард е грациозно, издължено и тънко. Опашката на животното е права, дори и доста дълга. Крайните мускули, силни, главата има заоблена форма. Природата сякаш „умишлено“ представи далечния изток леопард с такава дълга опашка, която сега му позволява да маневрира уверено, докато скача от стръмни скали.

Вратът на този хищник е невероятно силен, това му дава възможност да грабне жертвата и след това да я плъзне заедно с нея, въпреки че може да е по-голяма и по-тежка от него няколко пъти.

хабитат

Амурският леопард живее предимно в редки гори, в район с изобилие от валежи, а температурният диапазон е доста обширен. В момента общата площ, заета от Далечния изток леопард е около 5 хиляди квадратни метра. м.

Далекоизточният леопард очевидно предпочита гори, в които растат кедрите, елата и лиственицата. За комфортното съществуване на амурския леопард е необходимо да се насели територията, където има стръмни хълмове, водни басейни, пресича се релефът, да има скали.

Размер на населението

По официални оценки понастоящем в дивата природа живеят не повече от 25 индивида. Всички далекоизточни леопарди заемат малка площ, която се намира на границата между Китай и Владивосток. На територията на самия Китай има около 8-11 възрастни жизнени леопарди. Последното съобщение за среща с Далечния изток леопард в Южна Корея датира от 1969 г., когато едно животно е било заловено близо до планината Ода, която се намира в Кензан-Намду.

Историята на разпространението на амурския леопард

На този етап може да се твърди, че разпределението на населението е изключително намалено в сравнение с неговите първоначални исторически местообитания. В миналото това великолепно животно заемаше цялата североизточна част на Манджурия, включително провинция Дзилин и Хейлунцзян, както и корейското п / о.

Социално поведение на индивидите

Далечният източен леопард е склонен да бъде сам, да ходя на лов през нощта и да почива през деня. Въпреки това, има много случаи, при които мъжките са останали заедно с жената, след като са били чифтосани, и дори са й помогнали в отглеждането и търсенето на храна за потомството. Също така често се случва няколко възрастни мъже да се грижат за една жена, като се борят помежду си за възможността да се чифтосат с нея.

Функции за развъждане


Амурският леопард достига пубертета на възраст от три години. В условията на диви местообитания, животното може да живее средно около 13 години. Когато се съхранява в зоологически градини и волиери, продължителността на живота се удължава до двадесет години. Времето на брачните ритуали в амурския леопард пада на първия месец на лятото или пролетта.

Една женска в носилката има една до четири телета. Котенцата се раждат напълно слепи, кожата им е вече петна, топла. Козината е копринена, гнездата не са оформени. Теглото им едва достига 700 грама, дължината на тялото е около 15 cm.

Когато са на около три месеца, бебето напуска майчиното мляко. Напълно независим звяр става на една и половина до две години живот и може да напусне майка си, за да продължи да живее сама.

Хранене на Далечния Изток Леопард

Диетата на животното включва язовци, хайверчета, малки диви зайци или диви свине, еленски и енотовидни кучета. В някои случаи хищникът може да атакува големи хищни птици. Това животно има силно зрение, което му позволява да види жертвата си на голямо разстояние, до един и половина километра.

В допълнение, те могат да се изкачат по стволовете на дърветата, така че дори миещите мечки не могат да избягат от тях. Любопитно е, че далечният източен леопард трябва само да хване само един забелязан елен, и това ще му позволи да живее удобно през следващите 10 дни, така че през този период хищникът не обръща внимание на други живи същества, които са част от неговата диета.

Заплаха за съществуване

По-голямата част от естествените местообитания е загубена от амурския леопард от 1970 г. до 1983 г. Списъкът на основните причини за инцидента включва случайни горски пожари, образуването на земеделски земи и горската промишленост. Радостният момент обаче е, че ситуацията все още може да се подобри. Понастоящем остава достатъчна площ от горска площ, която е доста подходяща за живеене на Далекоизточния леопард. Такава територия все още може да бъде защитена от вредното въздействие на хората и да разшири популацията на животните в дивата природа.

Огромното мнозинство от населението понастоящем живее в резервати и разсадници. В дивите условия, за съжаление, вече има доста зрели индивиди, които едва ли ще могат да произвеждат силно и жизнено потомство.

Недостиг на производство
В Китай има земи с голяма площ, където леопардът от Далечния Изток може да обитава удобно, но основният проблем е, че снабдяването с храна в тази област е твърде оскъдно, просто не е достатъчно да се поддържа голямото население на правилното ниво.

Количеството дребни живи същества, които са включени в диетата на животно, може да бъде увеличено, ако използването на горска площ от населението, живеещо в непосредствена близост до тях, е качествено и своевременно разрешено. Освен това е необходимо да се въведат ефективни мерки за защита на копитни животни от действията на бракониерите. За да оцелее леопардът от Далечния изток, той ще трябва отново да засели терена, който някога е бил негово местообитание.

Проблемът с бракониерството и незаконната търговия
Дълго време амурският леопард е преследван от бракониери, които ловуват за неговата великолепна козина, украсена с петна. В самия край на двадесети век служителите на правоприлагащите органи проведоха голям експеримент. Кожата на два амурски леопарда беше изкуствено пресъздадена, която по-късно беше продадена за голямо количество слънце. Барабаш, който се намира близо до Кедровая пади, е един от резерватите, разположени в Русия.

Успехът на този експеримент още веднъж доказва, че има голям брой незаконни пазари, на които продуктите от този вид се сбъдват от местата, където живее населението на защитените животни. Просторните земеделски площи и малките селища заобикалят гората, където живеят леопардите от Далечния Изток. Така човек има пряк достъп до гората. Поради това бракониерството се превръща в наистина голям проблем, а не в райони, отдалечени от достъпа на хората. Заслужава да се отбележи, че това е често срещан проблем, тъй като засяга не само населението на Далечния изток, но и редица други животни, които се убиват от местните жители заради месото и парите.

Конфликт с човека
Далечният източен леопард има висока степен на уязвимост, тъй като определен процент от храната им се състои от животни като елен. В Далекоизточната част на Русия популацията на елените е намаляла значително, тъй като в азиатската медицина еленовите рога имат висока стойност. По този начин тя се превръща в сериозна пречка за леопард при получаването на необходимото количество храна.

Недостигът на храна води до факта, че Далекоизточният леопард често посещава местата, където се намира овцете. Съвсем естествено е, че собствениците на този район, за да защитят собствените си животни, понякога убиват амурския леопард.

инбридинг
В допълнение към всичко по-горе, друг общ проблем е ниското население на амурския леопард като такова. Крайният резултат е, че малкият брой животни прави цялото население изключително уязвимо и предразположено към различни природни явления или бедствия.

Това може да включва внезапни и обширни пожари в залесени масиви, някои заболявания, нарушение на връзката между раждането на потомството и смъртността на индивидите. Също така се случва, че за определен брой години мъжете са предимно родени в поколението, следователно съотношението между половете е нарушено. Друг фактор е така наречената инбридинга депресия. В популацията на тези животни често има свързани взаимоотношения от свързано естество, така че е напълно възможно генетичните неуспехи да са следствие от това, сред които може да се обясни намаляване на раждаемостта.

Според изследването, в периода от 1973 до 1991 г., средният брой леопарди, родени в поколението, е спаднал съответно от 1,9 на 1.

Описание на Далечния Изток Леопард

Първо, още през 1857 г., под името Felis orientalis, той е описан от германския натуралист Херман Шлегел, който изучава кожата на звяра, убит в Корея. Хищникът има много имена - манджурският (остарял) или амурски леопард, Далекоизточния или Източен Сибирски леопард и амурския леопард. Съвременното латинско наименование Panthera pardus orientalis се появява през 1961 г. благодарение на Ингрид Вайгел.

Местообитания, местообитания

Далекоизточният леопард е най-устойчив на замръзване на почти 30 известни подвида Panthera pardus, живеещи на север от 45-ия паралел. Някога обхватът на Амурския леопард в Далечния Изток обхвана почти цялата гама Сихоте-Алин. В началото на 20-ти век областта на разпространение на амурския леопард включва:

  • Изток / Североизточен Китай,
  • Амурски и усурийски райони,
  • Корейски полуостров.

Днес рядко животно се съхранява в нашата страна (на ивица с широчина 50–60 км) само в югозападната част на Приморие и вероятно няколко индивиди живеят в Китай, като понякога преминават руско-китайската граница.

Подобно на повечето големи хищници, Далечният източен леопард не е строго свързан с един тип местообитание, но предпочита пресечен терен със стръмни склонове с водосбори и скалисти излази.

Амурският леопард често се заселва в неравен терен с недокоснати иглолистни и широколистни гори, сред дъбовете и кедрите, където се срещат копитни животни в изобилие - неговата главна плячка.

Важно е! Проблемът е, че в Приморие има много малко такива гори. От края на миналия век, благодарение на полагането на магистрали, строителството на градове и масови резки, историческият район на Далечния изток леопард е намалял с 40 (!) Times.

Днес леопардът е притиснат от всички страни (между китайската граница, морето, жилищни райони около Владивосток и магистралата Владивосток-Хабаровск, където минава железопътната линия) и е принуден да управлява изолирана площ до 400 хектара. Такъв е неговият модерен обхват.

Диетата на Далечния изток леопард

Амурският леопард е истински хищник, чиято диета, състояща се главно от копитни животни, от време на време се пресича от птици и насекоми.

Ловът на леопард за такава игра като:

Леопардите са враждебно настроени към собствениците на еленски ферми, където животните периодично проникват, разкъсвайки еленския парк.

Това е интересно! Възрастен хищник има 1 голям копитен за 12-15 дни, но понякога интервалът между улавянето на подходяща плячка се удвоява, до 20-25 дни. Звярът се научи да издържа дълги гладни стачки.

Леопардът обикновено ловува в избрани точки от парцела си, като използва 2 стандартни техники: атакува от засада или крие жертвата. Вторият метод е по-често използван за сърните, прикривайки ги, когато се хранят или почиват. Появяват се и групови излети на женски леопард с пило. Проследявайки жертвата, амурският леопард следва терена, криейки се зад фасадите, без да стъпва на сухи клони / листа, като внимателно стъпва на голи корени и камъни.

Той изпреварва играта с остър трясък или мощен скок от 5–6 метра, хвърляйки го на земята и хапейки през шийните прешлени. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

В изпражненията на леопард често се срещат зърнени култури (до 7,6%), което се обяснява с тяхната способност да премахват косата от храносмилателния тракт, който влиза в стомаха при облизване на кожа.

Размножаване и потомство

Далечният източен леопард е с времето за зимата (декември - януари). По това време мъжете проявяват голям интерес към жените, които имат възрастни, почти независими котенца. Подобно на всички котки, коловозът е придружен от рев и битки на мъже (макар че леопардът, по-мълчалив на фона на лъв и тигър, рядко дава глас в други моменти).

Репродуктивните способности на амурския леопард са ограничени от няколко фактора, които обясняват полигамната природа на мъжете:

  • жената забременява веднъж на всеки 3 години (по-рядко веднъж годишно),
  • в 80% от случаите се появяват 1-2 бебета,
  • малък брой жени, способни да се размножават,
  • висока смъртност на младите запаси.

3 месеца след успешното чифтосване, женската носи петнисти дългокоси котенца, всяка с тегло 0,5–0,7 kg с дължина не повече от 15 cm. Породите виждат светлината за 7-9 дни, а вече 12–15 дни младите активно пълзят по бърлогата, подредени от женската в пещера, под надвиснала скала или в скалист руини.

Важно е! Майката храни млекото с мляко от 3 до 5–6 месеца, но на 6-8 седмици започва да ги примамва с оригване (полусгънато месо), постепенно ги привиква към пресни.

До 2 месеца малки леопарди пълзят от рова, а след 8 месеца следват майка си в търсене на храна, решавайки за независими екскурзии на възраст 9-10 месеца. Младите животни остават при майката до следващия й еструс, обединявайки се до края на зимата в групи, когато женската ги напусне. Отначало се разхождат далеч от бърлогата, като постепенно се отдалечават от нея. Младите мъже показват независимост пред сестрите си, но последните са пред братята в пубертета. Фертилитетът на мъжете възниква на около 2-3 години.

Естествени врагове

Най-вече, Далечният източен леопард се страхува от близкия си роднина и съсед в района, амурския тигър, с когото предпочита да не се намесва. И двете котки се съревновават интензивно за ловната територия на северната граница на ареала, където има недостиг на игра, а леопардът в тази междувидова борба губи тигъра.

Отбелязани са случаи на атаки срещу леопарди от амурските тигри и изселването на първите от южните зоолози Сихоте-Алин, пряко свързани с разширяването на тигърското население в тези места. От една страна, тигърът е повече от леопард и ловува на големи животни, но, от друга страна, с недостиг на храна, не изглежда много забавно, което води до влошаване на конкуренцията в храните.

Известно е, че трофеите на леопард се нахлуват (по-често на гладни зими), като кафявите мечки преследват и отнемат плячката си. Също така кафявата мечка, подобно на хималайската, се състезава с амурския леопард, когато търси леговище. Вярно е, че леопардът си отмъщава на хималайските мечки, прибирайки малките си майки, атакувайки младите (до 2 години) и дори ядат мърша (медни трупове).

Това е интересно! Според зоолозите едно време един червен вълк, който е живял в южната част на Приморския край до 50-те и 60-те години, е сериозна заплаха за Далечния изток.

Вълкът, също голям любител на копитни животни, предимно сърна, също се счита за хранителен конкурент на леопард. Вълкът, като пакет и голям звяр, може да бъде реална опасност (особено там, където има малко дървета), но популацията на вълците е малка в районите, обитавани от амурския леопард.

В резултат на това нито един хищник (с изключение на амурския тигър), който съжителства с Далечния изток, няма забележим ефект върху населението му.

Население и статут на видовете

Panthera pardus orientalis (Далечен източен леопард) е включен в Червената книга на Руската федерация, където е включен в категория I, като най-редките и най-застрашени подвидове (чието основно население е в Русия) с изключително ограничен обхват. Освен това амурският леопард е попаднал в страниците на Червената книга на Международния съюз за опазване на природата, както и в приложение I към Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна / флора (CITES).

Въпреки факта, че ловът на леопарди е забранен от 1956 г., бракониерската му плячка продължава и се счита за основна причина за изчезването на вида. Хищниците се изстрелват заради отличните си кожи, продавани по 500-1000 долара, а вътрешните органи се използват в ориенталската медицина.

Важно е! Амурските леопарди са безмилостно убивани и собствениците на еленски ферми, чиито елен периодично стават жертви на подли котки. Самите леопарди често умират в примки и капани, определени от ловци на други горски животни.

Друг антропогенен фактор, който възпрепятства опазването на популацията на Далечния изток леопард е унищожаването на местообитанието му в югозападната част на Приморие, включително:

  • намаляване на горските площи поради обезлесяване,
  • строителство на пътища и железопътни линии
  • изграждане на тръбопроводи
  • появата на жилищни и промишлени сгради,
  • изграждане на други инфраструктурни съоръжения.

Също така, броят на леопардите от Далечния изток е отрицателно повлиян от унищожаването на доставките на храни. Годишната копитна година от година на година става все по-малко, което се насърчава от спортния лов, бракониерството и горските пожари. В тази връзка, само петнисти елен са доволни, чиито добитък, от 1980 г. насам, е нараснал.

Зоолозите наричат ​​друго обективно обстоятелство, което се отразява лошо върху качеството на популацията на амурския леопард - това е тясно свързано кръстосване. Леопардите (поради малкия брой на плодородните индивиди) трябва да се чифтосват с кръвните си роднини, което намалява репродуктивните способности на новите поколения, намалява тяхната устойчивост към болести и жизненост като цяло.

Това е интересно! Според най-оптимистичните оценки, броят на световното население на Далечния изток леопард не надвишава 40 животни, повечето от които живеят в Приморие (около 30) и по-малки - в Китай (не повече от 10).

В момента амурският леопард се пази в резервата "Леопард" и резервата "Кедровая пад".

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org