Животни

Късоглавият джъмпер - малък бозайник

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - много интересни бозайници с тънък подвижен хобот и дълги задни крака. Те живеят изключително в Африка. Животните са доста древни, но за първи път в научната литература те са описани едва в средата на 19 век. След още 100 години в пресата се появиха няколко кратки бележки за тяхната биология и едва през последните десетилетия знанията за джъмперите се обогатиха и научният свят призна, че джъмперите са наистина уникални.

Prygunchikovye, или джъмперите (Macroscelididae) - семейството на африканските бозайници. Първоначално джъмперите, заедно с други насекомоядни животни, бяха възложени на реда на насекоми, по-късно те бяха класирани като далечни роднини на копитни животни, след което бяха събрани заедно с глупостите в подраздела Менотип. Понастоящем повечето биолози ги считат за самостоятелно монотипично отделение на Macroscelidea, близко до гризачи и лагоморфи. Въпреки това, благодарение на съвременните изследователски методи, все повече учени са склонни да вярват, че Macroscelidea, подобно на слонове, дамани, мравуняци, златни смъртни и тенерки, принадлежат към древния клон на африканските бозайници - на суперортера на Афротерей. Всички те произхождат от общ прародител, който е живял в Африка преди около 60 милиона години.

Къде живеят джъмперите?

Тези дневни жители на екстремни жилищни пространства се срещат само в Африка (с изключение на Западна Африка и Сахара), където заемат разнообразни местообитания. Някои видове предпочитат пустини, степи или савани, други - каменисти храстови равнини, трета - скалисти сипеи, четвърти - гъсти гори.

Как изглеждат джъмперите?

Външно, джъмперите приличат на големи тушканчета. Дължината на тялото на животните заедно с главата, в зависимост от вида, варира от 10 до 30 см, тежат от 45 до 500 грама. Опашката на животните е дълга, почти равна на дължината на тялото, покрита с къса коса. Козината е гъста и мека, с различни нюанси на сиво и кафяво.

Казано е, че Бог, създавайки джъмпер, сякаш играе в трансформаторите: той взе задните крайници от кенгуру, тялото и опашката от плъх и хобот от слон. Някои видове също имат торбички на бузите, като хамстери, с джъмпери, които снабдяват с тях храна. Всъщност такава необичайна комбинация от особености е много целесъобразна адаптация на животните към трудни условия на живот.

Най-изненадващото нещо за един джъмпер е може би дълъг тънък хобот. Животното може да го вдигне, да го понижи и да го върти. Такъв необичаен нос помага на скачачката да усети перфектно жертвите - мравки, червеи и други безгръбначни.

Издължените задни лапи с относително високи токчета наподобяват кенгуру крайници. Въпреки че джъмперите в джъмперите не са толкова добре развити, колкото в тушканчета, много видове пътуват на дълги разстояния и леко подскачат. Задните крайници също помагат на животните в опасност - те бягат от враговете с дълги скокове. Благодарение на дългите крака и обширната система от пътеки, не е трудно за скачач да напусне далеч зад преследвачите си - змии и месоядни бозайници. Въпреки това, обичайният метод на движение джъмперите - ходене на четири крака.

Всички джъмпери имат дълъг език, който може да изпъкне отвъд върха на носа и да изтегли малка плячка в устата си.

Хуперите са доста добродушни същества. Когато се вземат под ръка, много добре развитите им зъби се използват много рядко.

Характеризира се със стила на живот

Джамперите са предимно дневни, показващи активност дори и в най-горещите часове. Това са само земни животни.

Храната на джъмперите се състои от паяци, бръмбари, стоножки, мравки, термити, земни червеи, както и плодове и семена.

Животните имат добре развити миризливи жлези. При различните видове те могат да бъдат разположени в корена на опашката, на гърдите или на стъпалата на краката. Тайната на миризмата на жлезите се използва от животните не само за общуване с техните близки, но и им позволява да маркират пътя, който пътуват и да се движат в пространството.

Повечето джъмпери могат да общуват с помощта на звуци. Някои видове отделят бипкания, чукат задните си крака на земята, други пъхат опашките си върху постелята. Ако хванете джъмпер, това прави остри високи звуци.

Род от хоботните кучета

Родът на хоботните кучета (Rhynchocyon), който включва 3 вида, са най-големите членове на семейството:

  1. Плюшено куче за хобот (Rhynchocyon cirnei),
  2. Куче златен хобот (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Хомосцитите на Петерс или червените хобот (Rhynchocyon petersi).

Хоботните кучета живеят в гъсталаците на долините и планинските гори на Централна и Източна Африка. Дължината на тялото е средно 23-31 cm, тегло 400–440 g.

Хоботните кучета обикновено се държат по двойки. Всяка двойка заема площ от 1600 до 6000 кв. М. Въпреки че моногамията е характерна за тези видове, взаимодействието в рамките на двойката е много ограничено. Жените и мъжете прекарват много малко време заедно. Те споделят една обща зона и я защитават отделно: мъжът гарантира, че мъжете извънземни не нахлуват на територията, а женската изхвърля извънземните женски.

Обикновено те се движат по определени пътеки, както по своя, така и по пътеката, поставена от други животни. Активен през деня и прекарва нощта в гнездо от листа в горския етаж.

Диетата се състои главно от мравки и термити, които желаят да ядат други безгръбначни. Златните хоботни кучета прекарват почти цял ден в търсене на храна. Подобно на nosukhs, те го правят с помощта на дългите си подвижни сонда. Други видове от този род, в допълнение към носа, също използват предни крайници за търсене на храна, която има три дълги нокти. Ноктите помагат на животните да изкопаят малки конични дупки в почвата.

Род Дълги уши, джъмпери

Родът Elephantulus включва:

  1. Късокосен скок от слонова кост (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Елуардски джъмпер Едуард (E.edwardii),
  3. Скалист скален слон (E. rupestris),
  4. Тъмен джъмпер от слонова кост (E. fuscipes),
  5. Бияч на слонове Буш (E. intufi),
  6. Златният скок от слонова кост (E. myurus),
  7. Слонът на Revual (Е. revoili),
  8. Замзебиански скок от слонова кост (Е. fuscus),
  9. Северноафрикански джъмпер за слонове (E. rozeti),
  10. Червен джъмпер от слонова кост (E. rufescens).

Представители на този род не са големи: дължина на тялото - 10-14 см, опашка 10-16 см, маса на животните - 25-50 г.

Голите опашки и скалисти скачащи слонове живеят предимно на скалисти камъчета и камъчета в Южна Африка, северноафриканският скачач се намира в полусухите планински местообитания в крайния северозапад на Африка, други видове от този род обитават степите и саваните на Южна и Източна Африка.

Ядат главно насекоми, растителните храни заемат малка част от храната.

Скалистите и храстови джъмпери копаят за подслон плитки дупки в песъчлива почва или, ако почвата е твърда, използвайте нори за гризачи за тази цел.

Важна роля в живота на червения слон играят пешеходни пътеки, които са непрекъснато почиствани тунели в горския етаж. За да могат животните да се движат с максимална скорост по тях, пътеките трябва да се поддържат в перфектна чистота. Когато животното трябва да избяга от хищник, дори един малък клон може да се превърне в пречка и да доведе до тъжни последствия, така че животните да не забравят редовното си почистване. Приблизително 30% от дневните часове всеки ден в джъмперите се налага да инспектират мрежата от техните пътеки и да възстановят реда - падналите листа, клони и други отпадъци бързо отхвърлят предните лапи.

Джакузи за родовете на горите

Единственият вид от рода (Petrodromus) е четирипътен горски джъмпер (Petrodromus tetradactylus). Видът е със средни размери: дължина на тялото 16-22 см, опашка - 13-19 см. Намира се в субтропични и тропически гори, във влажни райони на планини и савани на Кения, Танзания, Замбия, Зимбабве, Ангола и др.

Този вид не изгражда гнезда, не подслонява и не живее в дупки. Що се отнася до червения слон, пътеките са от голямо значение за този вид.

Семейните въпроси

Въпреки че джъмперите изглеждат различно и живеят в различни местообитания, тяхното сексуално поведение е доста сходно. Златни и кадифени раменен хобот, четирите пръста, скалисти и къси уши, живеят в моногамни двойки, но прекарват малко време заедно. В тропиците джъмперите носят потомство няколко пъти през годината, а при високи географски ширини отглеждането става сезонно и обикновено пада върху влажния сезон.

В зависимост от вида, бременността продължава от 42 дни (за златни хоботни кучета) до 57-65 дни (за червените слончета). В потомството обикновено се срещат 1-2 малки, а само северноафриканският джъмпер и кучешкият куче често прибират по 3 малки. Бебетата се раждат вече покрити с козина и добре развити. Само потомството на късокосните шегисти прекарва първите няколко дни от живота си в гнездото, други видове почти веднага след раждането започват да следват майката навсякъде. Женската се грижи за потомството, като правило мъжът й помага малко. Още на възраст от 1,5 месеца, джъмперите достигат полова зрялост.

В естествени условия, възрастта на джъмперите не е достатъчно дълга - средно 2,5-3 години, в плен те живеят малко по-дълго.

Опазване в природата

Златното куче за хобот, кучето на хищниците на Питърс, скачачът на слоновете Revual, е в състояние, което предизвиква страхове. Засегнатото куче на хобот, късокосният скачач, скачачът на слона Едуард и скалистият скачач на слон са уязвими. Златни хоботните кучета и четирипръстните горски скокове на бреговете на Кения се улавят и използват като храна.

Но повечето от населението на джъмперите е застрашено от обезлесяване. Ужасна загуба би била, ако след 50 милиона години на съществуването си, джъмперите изчезнат от лицето на земята след унищожаването на техните местообитания.

Социално поведение

Животните са единични, двойките винаги се формират само за периода на чифтосване. Ако двойката не се разпадне, тогава винаги има причина за това - например, малкият размер на отделните парцели, липсата на приюти или ограничените фуражни резерви. Но дори и в тези случаи, джъмперите живеят на една и съща територия, без да общуват помежду си. Такава система може да се нарече система на латентно партньорство: няма сътрудничество между индивидите, всеки живее сам

История на живота в зоопарка

Опитът със съдържанието на бияч показва, че трябва да има топлинна точка в отоплителната система. Това място под лампата се използва активно от животните. Въздухът трябва да е сух. Дневната дажба трябва да съдържа различни фуражи, тъй като животните ядат малко, но всеки път различна храна.

В скамейката на павилиона „Нощен свят“, където се изсипва песъчлива почва и клони в горния етаж, се виждат джъмперите. Слончетата живеят заедно с африканския сън. Тъй като животните използват различни нива на волиерите, те се разбират добре заедно. Преди това джъмперите също се разбираха добре с ивици мишки и нямаше агресия между животните.

Хранилките във волиера са разположени върху постелята в специално оборудвани саксии. Ежедневната диета на джъмперите включва насекоми, плодове, настъргани моркови, извара, хладно яйце, натрошени ядки, зеленчуци (маруля, глухарче, зеле), бебешка храна. Водата е задължително дадена в изобилие. Докато ядат малко джъмпери, те винаги трябва да имат пресни храни.

В момента зоологическата градина не е представена на изложението.

Изследователска работа с този вид в Московския зоопарк

1. G.V. Вахрушева, И.А. Alekseicheva, OG Илченко, 1995 "Късоглави слончета: задържане и размножаване в плен, опит на изкуствено хранене на малките", Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 5

2. S.V. Попов, А.С. Попов, 1995 "Променя ли се условията на съдържанието върху поведението на късочувствителни скачащи слонове (Macroscelides proboscideus)?, Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 5

3. A.S. Попов, 1997 "Някои особености на поведението на късокосните скачащи слонове (Macroscelides proboscideus) в експозицията на Московския зоопарк", Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 9

4. S.P. Сапожникова, О.Г. Илченко, Г.В. Вахрушева, 1997 „Нормални тегла на късокосните джойстици от слонова кост (Macroscelides proboscideus) в условия на робство”, Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 9

5. S.V. Попов, О.Г. Илченко, Е.Ю. Олехнович, 1998 „Дейност на животните на нощното световно изложение“, Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 10

6. S.P. Сапожникова, О.Г. Илченко, Г.В. Вахрушева, 1998 "Поведението на късокосните джойстици на слонова кост при формиране на двойки", Научни изследвания в зоологическите паркове, брой 10

7. O.G. Илченко, Г.В. Вахрушева, 1999 “Динамика на ежедневната активност на семейната група късоглави слончета (Macroscelides proboscideus), Научни изследвания в зоологически паркове, брой 11

8. O.G. Илченко, Г.В. Vakhrusheva, S.R. Сапожникова, 2003 "Възпроизвеждане на късочувствителни скачащи слонове (Macroscelides proboscideus) в Московския зоопарк", Научни изследвания в зоологическите паркове, бр.

Външно описание на късокосния джъмпер

Късокосият джъмпер има най-малък размер сред цялото семейство джъмпери. Дължината на тялото му е не повече от 12,5 сантиметра.

Но опашката на тези животни е доста дълга. Дължината му е от 9,7 до 13,7 сантиметра. Като цяло можем да кажем, че външният вид на късоглавия джъмпер е типичен за членовете на семейството, в което принадлежи.

Късоглазиен джъмпер (Macroscelides proboscideus).

Характерната тънка муцуна на късокосния джъмпер е изключително силно удължена. В сравнение с други джъмпери, ушите на животното са закръглени много по-силно и малко по-късо, отколкото при другите представители на този род.

Първият пръст на задните крака има нокът и е с малки размери. Козината е мека, дебела и сравнително дълга.

Горната част на тялото е оранжево-жълта, бледо сива, бледо замърсена жълта, пясъчнокафява или черна. Коремът обикновено е бял или сив.

Късоглавият джъмпер, за разлика от другите членове на семейството, няма характерните ярки пръстени около очите.

Женската на късокосния скачач има три чифта зърна, а черепът му се отличава с изключително големи костни барабани. Стоматологичната формула на тези биячи е 40. Интересното е, че горният резец на този гризач е сравнително малък. Ясни пръстени около очите, характерни за други джъмпери, отсъстват. Опашката е много добре подрязана и има отличителна миризлива жлеза на долната си страна.

Живот с къси уши

Късоглавите джъмпери обитават полупустелите и саваните на югозападната част на Южна Африка, обитаващи такива страни като Южна Африка, Южна Ботсвана и Намибия. Общата площ на разпространението на късоглавия скок е повече от половин милион квадратни километра.

Пригунчик се заселва в храстови савани и полупустели.

Късоглавите джъмпери са предимно дневни и са активни дори и в горещите часове на деня. Нещо повече, по това време тези животни обичат да вземат прах или да се наслаждават на слънцето. Промяната на дневния режим на активност и търсенето на храна по време на здрача на късокосния скачач може да бъде само заплаха от естествените си врагове, сред които са основните хищни птици. В този случай, показвайки активност в полумрака, късокосният скачач ще се скрие в растителността през деня. Като убежище, те, като правило, избират празни дупки, останали след други гризачи.

Начинът на живот на късокосния дневен скачач, животното също е активен в горещите часове на деня, когато се нагрява от слънцето или взема прах от вани.

Не бива обаче да се мисли, че късоглавият скачач може да живее само в домовете на други хора. Ако не беше намерен подходящ свободен апартамент, той сам ще изкопае дупка. Във всеки случай, в пясъчната почва те го правят много добре. Те също обичат да копаят норки близо до храсти, особено в корените си.

Като правило късоглавите джъмпери водят самотен начин на живот и, живеейки в естествени условия, предпочитат да останат сами. И само в брачния сезон, те се комбинират по двойки. Общата площ, която джъмперът заема обикновено е един квадратен километър.

Като убежище за джъмпер са празни дупки от гризачи или дупки, изкопани от самия скачач в пясъчна почва.

Малък фон на късокосния джъмпер

Историята на изследването на този вид донякъде напомня за шега. Само не е жизнено-ситуационен, а научен.

Спрингбокс консумират малко количество растителна храна - растителни издънки, корени и плодове.

Когато това животно е открито в южната част на африканския континент, биолозите веднага се опитват да определят кой е той, което е съвсем естествено желание. Но как изглежда той? Като цяло, никой друг, с изключение на други такива джъмпери. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Късоглавите джъмпери се пазят най-вече поотделно и само по време на брачния сезон - по двойки.

Палеонтолозите не останаха настрана и предложиха джъмперите да не са примати поради простата причина, че са близки роднини на древни копита. Така че, за много кратко време, скачачът успя да посети роднина и таралежи, маймуни и коне. Тази несигурност очевидно не харесваше научния свят, а учените, които държаха различни гледни точки, решиха да разделят тези смешни животни в отделна чета, принадлежаща само на тях, която получи латинското име Macroscelidae.

Развъждане на къси уши

В естествените условия на живот краткокосните джъмпери водят самотен начин на живот, въпреки факта, че в условия на робство предпочитат двойка начин на живот. Размножителният сезон продължава през август-септември. Продължителността на бременността е приблизително 56-61 дни. В края на този период женската ражда двама млади или по-рядко едно. Женските не са удовлетворени от гнездата за раждане, а потомството се ражда в нормална дупка или подслон.

Бебетата се раждат добре развити, покрити с коса и с отворени очи. Само няколко часа след раждането те могат да бягат.

За първи път женската се храни с млякото веднага след раждането им. Освен това, ако се раждат две малки, тогава храненето на първото може да се извърши едновременно с раждането на второто. Нарасналите деца отиват в един от приютите, където седят спокойно. Интересното е, че по това време родителите не се интересуват прекалено от тяхното потомство, отдавайки се на трескава любовна връзка. И впоследствие те продължават да се държат по подобен начин, живеейки почти изключително заради себе си и като забравяйки, че имат потомство.

Що се отнася до децата, те се отнасят до такова родителско безгрижие, което се прави перфектно и седят рамо до рамо в къщата, само от време на време напускат приюта, изследват околното пространство и дегустират храна за възрастни. Що се отнася до техните родители, те използват други приюти за почивка. И ако в процеса на придвижване през пространството те се препънат върху младите си, тогава не обръщайте внимание на тях.

Размножителният сезон на късоглавия скок се появява през август-септември.

Въпреки това, по-близо до края на деня, майката, сякаш припомня, че тя всъщност има деца и отива в къщата, за да изпълнява задълженията, възложени от природата, ревниво бърза да образова младежта.

В същото време тя може да грабне зъбите на някое от детето си, което е само първо при нея, след което го завлече в приюта, а често и не това, което са избрали младите.

Когато един малък скачач се озове в непозната норка, той веднага избяга от там и обикновено се сблъсква с майка си, която вече влачи още едно дете. Тогава ситуацията се повтаря и децата сменят местата си няколко пъти.

Женската не защитава потомството, връщайки се само веднъж на ден, за да се храни с мляко.

Интересно е да се отбележи, че в процеса на носене на такова потомство женската показва редки ентусиазъм и този „въртележка“ продължава, докато малките не се уморят и не се откажат.

След това започва вторият етап от живота на младите хора и ако по-рано жената не проявяваше голям интерес към тях, сега всички опити на малките да напуснат подслона, избран от майката за тяхното потомство, са строго потиснати от бдителния родител. Вярно е, че след като жената открие, че е сложила ред в този въпрос, тя незабавно изстива на този образователен аспект, който децата й използват веднага.

В природата продължителността на живота на късокосния скачач е малък - 1-2 години, в плен - до 3 години.

След това майката има следната "фикс идея" - хранене на бебета. Тя започва да се приближава към малките и внимателно да си пробожда носа в гърба. Дребникът приема това като сигнал, за да започне да яде и търси майчино зърно, което е под мишница. Майката поема позита, която е характерна за храненето - тя седи, като отклонява предния крак. След това второто дете се приближава до него и след като е намерило другото зърно, също се приема за прием на храна. През цялото това време женската седи с раздалечени лапи.

Отличителна черта на малкия череп на късокосния джъмпер е големият костен слухов барабан.

Понякога, след като младите са нахранени, те започват да енергично да оближат ъглите на майчината уста и да ги масажират с лапите си. Скоро майката се съгласява с поклонението на потомството, отваря устата си и децата започват да поглъщат храната, изтръгната от майката. След като получиха такова удоволствие, малките къси уши прескачат следобедна дрямка и майката се връща към бизнеса си. Два часа по-късно храненето на малките се повтаря отново. По време на една нощ скип-майката подхранва потомството си четири до пет пъти. С изгряването на слънцето, жената отново вярва, че е напълно свободна от майчините грижи до вечерта. Що се отнася до поведението на мъжа, той изобщо не проявява интерес към потомството си.

Тъй като потомството расте, женската престава да гарантира, че младите не напускат убежището си, престава да ги носи и по-често прескача хранене. Скоро, за да получат майчиното мляко, малките ушите ще трябва да положат значителни усилия. В крайна сметка, женската ще нахрани малките само веднъж на ден.

Когато младите растат, майка им започва да лекува потомството им все по-хладно и „бяга от дома“.

Около двадесетия ден от живота (но не по-рано от шестнадесетия и не по-късно от двадесет и петия), децата напускат приюта и започват възрастен живот. Животните достигат полова зрялост до около четиридесет и третия ден от живота си.

Популационен статус на късоглавия скок

През 1996 г. краткосрочните джъмпери бяха вписани в така наречения Червен списък на Международния съюз за опазване на природата, получил статут на "уязвими видове". Но седем години по-късно това решение беше преразгледано, а статутът на джъмпера беше определен като „вид от опасност“. Това преразглеждане на решението се дължи на факта, че въпреки факта, че гъстотата на популацията на тези животни е много малка, териториите, заети от този вид, са много големи.

Род: Macroscelides Smith A., 1829 = къси ушни скокове

Видове: Macroscelides proboscideus Shaw = къс ушак [обикновен слонова кост] джъмпер, слонска земетресение

Вид на къси уши= Macroscelазdes A. Smith, 1829

В рода само видове: късо ушите скок - tMacroscelides proboscideus Шоу, 1800.

Размерите са малки (най-малките в семейството). Дължината на тялото е 9,5–12,4 см. Дължината на опашката е 9,7–13,7 см. Външният вид е типичен за семейството. Тънката муцуна е много удължена, ушите са относително по-къси и по-заоблени, отколкото при други родове джъмпери. Първият пръст на задните крайници е малък и има нокът. Козината е дълга, дебела и мека. В горната част на тялото са песъчливо-кафяви, бледо-мръсни жълти, бледосиви, оранжево-жълти, понякога черни, върху коремната бяла или сивкава. Зърна 3 чифта. Черепът има много големи костни слухови барабани. Дентална формула = 40. Горният резцов е сравнително малък.

Жителите са покрити с гъсти храстни равнини с пясъчни почви. Дейността е предимно ежедневно и често в горещите часове на деня. Убежище служи като дупки, които животното обикновено копае в корените на храсти, по-рядко отнема непознати. Съхранява се самостоятелно или по двойки. Храни се с насекоми, предимно мравки и термити, както и някои растителни предмети: корени, плодове. Новородените малки са относително много големи, отворени очи, тялото е покрито с коса.

Намира се в Южна Африка (провинция Кейп) и в Югозападна Африка.

В Южна Африка живеят невероятни животни - късоглави слонова кост (Macroscelides proboscideus). Какви са те? Да, никой. На джъмперите! Преди това те бяха възложени на групата насекомоядните, като се има предвид близките роднини на къртици, земевладелци и таралежи. Но тогава учените открили, че в много аспекти на вътрешната организация джъмперите са подобни. примати! И те предложиха да ги обявят за примитивни представители на тази чета. А палеонтолозите предполагат, че джъмперите в тяхната структура са близки до древните предци на копитни животни. Спорно, привържениците на различни възгледи приеха „соломонско“ решение - да отредят бейзбеки в отделна чета, получила латинското име Macroscelidae *.

Ние скачахме в Московския зоопарк преди няколко години. Един поглед към тях беше достатъчен, за да осигури добро настроение. Съдете сами - тялото, с размер и форма, наподобяващо пилешко яйце, някъде в зоната на предполагаемата талия - сравнително големи заоблени уши, отпред - хобот, който непрекъснато се движи, зад - опашка, „зашит” е ясно висок. И всичко това се поддържа на тънки крака - дълга назад и къса предна част. За да координират движенията на техните различни размери крайници, джъмперите често се движат на три крака, натискайки една задна лапа. И ако животното мисли за чесане на ухото с крак, то може да свърши със сълзи - кракът ще се залепи на гърба и може да бъде освободен само от падане на неговата страна. С една дума, "звярът, който не съществува."

Отначало джъмперите ни зарадваха - съвсем лесно се разбираха по двойки и скоро се родиха първите бебета. За такива малки животни (само около 11 см), бременността на джъмперите е много дълга - два месеца. Те раждат само едно или две бебета, но големи. Някакви малки копия на родители, веднага в козината, с отворени очи и доста пъргави.

Първите ни малки са нараснали безопасно. И тогава започна неприятностите. Женските един след друг започнаха да отказват да изхранват децата си. И ние, работниците в зоологическата градина, трябваше да станем приемни родители на 8–10 грама трохи. Излишно е да казвам колко неприятно беше това! За първите няколко дни ги хранехме на всеки 2 часа, приемайки 4-часова почивка само през нощта. След това броят на храненията постепенно намалява. Но в края на краищата нямахме опит и идея за това какво е включено в комплекса от родителски отговорности на този слабо изучен вид! Ето защо, далеч не винаги, сестринството завърши успешно. И всеки път имаше усещането, че губиш някой близък. Няма аргументи на разума, които, казват те, си струва да се разстрои заради "малкото мишка", не помогна. Разбира се, тези животни, които растат, подкрепят нашия дух, но ние разбираме, че това ще свърши зле. Практиката показва, че нито един вид не може да се поддържа чрез изкуствено хранене за дълго време.

Не сме обвинявали „безгрижните“ майки - разбрахме, че не можем да създадем приемливи условия за джъмперите. Ето защо, през цялото време експериментират, опитвайки се да направят живота на нашите домашни любимци по-удобно. А усилията ни не бяха напразни - жените най-накрая „си спомниха“ за родителските си отговорности и премахнаха това трудно бреме от раменете ни.

Сега имаме възможност да наблюдаваме "нормалните" взаимоотношения в семейството на джъмперите. Трябва да кажа, че те бяха донякъде неочаквани за нас.

Първият път, когато жената захранва телето веднага след раждането си - ако се раждат близнаци, храненето на първото дете може да се извърши едновременно с раждането на второто дете. Добре хранените деца отиват в един от приютите и седят спокойно там. По това време, родителите не са до братя и сестри - не x развива бурна романтика. Но в бъдеще за почти целия ден, възрастните животни живеят за себе си, като че ли забравят за съществуването на деца. Тези, от своя страна, третират това напълно спокойно - те седят рамо до рамо в къщата, понякога напускат приюта, изследват пространството и дегустират храната на възрастните. Възрастните почиващи животни използват други незаети жилища. Ако по това време се натъкнат на децата си, тогава те се отнасят просто с тях като мебел.

Но в късния следобед, около 17:00 часа, жената „си спомня“, че има някои задължения към по-младото поколение и се занимава с отглеждането на деца. Тя грабва едно дете, прибрано под лапата по зъбите й, на която и да е част от тялото и го вкарва в къщата, често не тази, която самите млади хора са избрали. Тогава малкият блъскач се втурва с главата надолу към любимия си подслон, срещайки майка и брат си в устата по пътя. Тогава те сменят местата си и той вече от устата на майка си наблюдава другото куче, което се движи у дома. И това се повтаря няколко пъти. В този случай, жената не избледнява ентусиазма да постави всичко на своето място, а младите постепенно се уморяват и се поддават на съдбата. От този момент нататък те са под домашен арест и всичките им опити да напуснат приюта са спрени от бдителната майка. Вярно е, че след като възстанови реда, тя губи интерес към този аспект на възпитанието, което децата бързат да използват. Тогава жената поема следващия проблем - бебетата трябва да бъдат хранени. Тя се приближава към мечето и нежно докосва носа си с хобот на гърба си. Детето възприема този жест като покана за вечеря и започва да търси зърното на майката, разположено под ръката. Женската поема позицията за хранене - сяда и издърпва предния край. От друга страна към него е прикрепено още едно мече и след няколко секунди те мирно изсмукват млякото. Понякога, след хранене, младите започват да енергично облизват и масажират ъглите на женската уста с лапите си. - Отдаване на убеждаване - тя отваря устата си и децата ядат от тях. След такъв „десерт“ малките джъмпери почиват, а женската се занимава с бизнеса си. След два часа храненето се повтаря. През нощта жената изхранва своето поколение 4-5 пъти, а на зазоряване тя отново започва да се чувства свободна от родителска грижа до следващата вечер. И мъжът и не проявява интерес към тяхното потомство.

Когато малките пораснат, майката започва да се отдръпва от задълженията си: престава да носи деца, гарантира, че не напускат приюта, и се опитва да се измъкне от храненето. Малките къси уши скачачи трябва да положат усилия да получат мляко от майка си. На възраст от 25 дни, детските джъмпери приключват и младите животни са готови за самостоятелен живот.

Така че, както се оказа, не сме били най-добрите приемни родители, които бяха претоварени от кученцата. По-късно, когато трябваше изкуствено да хранят джъмперите, се опитахме да бъдем като техните несериозни майки и да нахранят децата не повече от пет пъти на ден и само в удобно за нас време. Трябва да кажа, че тази иновация е облагодетелствала всички. За нас храненето е престанало да бъде тежко бреме и малките джъмпери са по-малко склонни да се разболеят.

OG Илченко, Г.В. Вахрушева, Московски зоопарк. Рисунки В. Костенко

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org