Птици

Сини гълъби: как живеят и какво ядат

Pin
Send
Share
Send
Send


По улиците на градовете често се срещат сивооки гълъби. Те също се наричат ​​сизарии. Те бяха първите птици, укротени от хората. Sizar се превърна в прародител на местна порода. Пътниците и търговците, които се скитаха по света, взеха сисариса с тях. Сега те са често срещани в Азия, и в Европа, и в Америка, и на други континенти. Как гълъбите живеят в сиви скали? Какво ядат? Как да се размножават?

Сизарски групи

Сред екземплярите на сивата скала има няколко групи птици. Те са синантропни и диви. Тези гълъби се наричат ​​синантропни, които са много привързани към човека и до голяма степен зависят от него. Птиците живеят под покривите на жилищни сгради, стопански постройки, в пукнатините на паметниците. Там строят гнезда, отглеждат пилета.

За да получат храна, те напускат домовете си и слизат. Човекът ги храни. Децата в парка трябва да им хвърлят трохи или зърна от пшеница. През зимата се изграждат хранилки за птици. В провинцията, в двора, те се хранят от една и съща храна заедно със земеделската птица: пилета, патици, гъски. Синият гълъб на синантропната група е седнал. Той няма нужда да напуска мястото, където е хранено. Той ще оцелее след скреж под топъл покрив.

Синантропни гълъби Сизя

Друга група от сиви цветни гълъби е дива. Птицата предпочита да живее в пукнатините на големи насипи в близост до реки или в депресии, пещери от скали. Максималната височина, на която може да се изкачи сивият гълъб, е 2,5 хил. М. Птиците се хранят със семена от растения, зелена трева, млади издънки на храсти. Често те могат да бъдат намерени в покрайнините на полетата в ливадите. Те събират семена от земята, но не ги кълват от ушите, както другите птици. Сисарис не вреди на земеделските производители.

Дивите птици са избрали Азия, Европа и Северна Африка за своето местообитание. Те могат да бъдат мигриращи, ако се намират в район, където гълъбите строят гнезда, студени зими и е трудно да се добива храна. Така от Сибир те летят до европейската част на континента, до Индия. Птиците са много издръжливи, те могат да останат в полет до 18:00. Домашните индивиди не могат да извършват дълги полети. Те са загубили тази способност, благодарение на установения начин на живот.

Характеристика на породата

Одомаслените гълъби са малко по-големи от дивите. Те живеят по-дълго, до 15 години. Животът на една птица в дивата природа е малко над 3 години. Цветът им на оперение не е толкова наситен, колкото този на синантропната група. Сивият гълъб има следните характерни черти:

  • конституцията е масивна, кацането е хоризонтално, дължината на тялото е около 36 см, средното тегло на индивидите е 380 г,
  • главата има закръглена форма, челото леко изпъкна напред, очите са средни по размер, веждите са ясно изразени, роговицата е с тъмен цвят, клепачите са тънки и леки,
  • клюнът е дълъг, силен, розов на цвят,
  • шията е със среден размер, гълъбът я държи вертикално, главата винаги е вдигната, женските леко по-ниски,
  • гърбът и коремът са широки, гърдите са масивни,
  • крайниците са средни по размер, тарсусът не е пернат, розов цвят,
  • крилата са големи, плътно прилепнали към тялото, но не висят до земята, размахът на крилата е 67 см, дивите мускули са добре развити в дивите индивиди,

Грифонен подвид на синантропни сиви гълъби

  • оперението е ронливо, основният цвят е сив, отличителната черта на черните ивици на крилата, цветът на останалата част от оперението може да бъде различен, рецитират се само около 28 вида нюанси,
  • класически цвят на сивия гълъб: лек, пепеляв оттенък на главата плавно се превръща в по-тъмно сив цвят на шията,
  • на шията и гърдите е маркиран тъмно зелен и богат розов гланц,
  • светла сянка на гърба, гърдите и корема се превръща в по-тъмен на опашката,
  • крила от пепеляв цвят с черни ивици,
  • опашката е почти черна.

Sisareas с класическо оперение е трудно да се отговори. Промяната в костюма е повлияна от сдвояването на диви, синантропни птици и домашни гълъби, които не са намерили пътя към дома. В резултат на мутации в природата, индивидите се появяват с бели, черни и червени оттенъци на оперението. Сивият цвят все още е доминиращ, но върху тялото може да се появи мраморен модел с различен цвят.

Гълъбите имат много остро зрение. Те разграничават ултравиолетовите цветове, които са недостъпни за човешкото око. Едно птиче ухо може да вземе ултразвук. Тези функции помагат на хората да се движат добре в пространството. Гълъбите не викат, не пеят. Те звучат. С помощта на гукане те изразяват връзка помежду си, общуват помежду си.

репродукция

Месечният сезон в сиво-синия гълъб започва през март. Мъжът търси другар. Той избира жена и започва да се грижи за нея. Мъжът танцува пред нея, върти се, размахва крилата си, надува гуша. Цветът на оперението му става по-ярък, хвърля всички нюанси на синьо, зелено, червено. Женските имат по-скромно оперение.

Семействата са създадени за цял живот. След чифтосване женската започва да строи гнездо. Не е подредено: няколко клона и пера, които родителите издърпват от гърдите си. Зидария се състои от 2 яйца. Излюпва женската си. Мъжът й носи храна. Инкубационният период продължава 19 дни. За сезона женската може да направи до 5 съединителя.

Nestlings се появяват с рядко тяло оперение, с голям клюн, голяма глава. След 15 дни детският клюн изчезва, на негово място се появява възрастен. Тя е по-здрава, елегантна. В гнездото са до 30 дни пилета. Родителите ги хранят с гуша. Това е хранителна течност, която се произвежда от клетките на гуша. Той съдържа всички хранителни вещества, необходими за младите.

След 2 седмици родителите внасят зърно и трева на пилетата. На възраст от един месец, пилетата вече знаят как да летят и сами да напуснат гнездото. Отначало младежите се държат около родителите си. След това индивидите се събират в стада. Стадото може да бъде неравномерно. Възрастните птици понасят такъв квартал.

Сиви гълъби човек използва активно. Те са обучени в полетната област, в търсене на обекти. Те участват в спасителни операции. С тяхна помощ се извършва въздушна фотография. Сисари бързо научава. Развъдчиците избират най-здравословните, най-трайни и интелигентни птици за отглеждането на ново потомство, което допълнително ще служи на човечеството и ползата.

вид

Гълъбът има доста голям размер. Дължината на тялото може да бъде до 40 см, теглото е почти 400 гр. Цветът на оперението е много различен, разграничават се до 28 нюанса на цвета на птиците.

Основният фон на пепелно-сив цвят може да се отлива и виолетово, и лилаво, и зелено, и жълто нюанси. Крилата са големи, широки. Цялото тяло е гъсто покрито с пера и пухчета с различни размери. Но перата се пазят слабо, така че в местообитанията на гълъбите винаги можете да видите голям брой изгубени пера.

В града гълъбите стават почти опитоми. Те безопасно се хранят с детските ръце.

Женските се различават от мъжките само в по-малък нюанс на сиво-метален цвят. Младите хора обикновено са невзрачни и нямат такъв богат набор от оцветявания.

Всеки знае характерните звуци, направени от гълъбите. Хората идват в местата за хранене на гълъби, за да слушат нежното им свирене. Когато оформяте, мъжът произвежда повече маточни звуци, а пилетата в гнездото могат само леко да съскат или да щракнат с клюна си.

Никобарски гълъб (Caloenas nicobarica)

Къде живеят гълъби?

Дивите гълъби се заселват в райони със скалист терен, недалеч от реките. Стадата градски гълъби живеят под покривите на високи сгради, които им напомнят за местните крайбрежни скали.

Недалеч от приюта на човек винаги са пълни гълъби - можете да намерите хранителни отпадъци. Също така, хората вече са станали традиция да се хранят ежедневни стада градски гълъби.

Жълтокраки зелен гълъб (Treron phoenicopterus)

Характеристики на поведението

Гълъби, живеещи на скалите, не знаят как да седят на клоните на дърветата, но техните градски роднини са се научили да правят това. В населените места птиците с различна скорост вървят по земята, непрекъснато движещи се с грациозната си глава. Уплашено стадо бързо се издига и седи високо, недостъпно за човешките места. Гълъбите летят бързо, красиво и правят големи кръгове във въздуха. В природата може да достигне скорост до 185 км / ч.

Те се размножават често, в продължение на една година 7–8 пъти, отлагат 2 яйца. Гълъбите пазят двойките си за цял живот. Интересно е да се наблюдава процесът на ухажване в брачния период - мъжът изпълнява танца си, пуши опашката, гука, обикаля около самочката в кръг. След чифтосване те прилягат на човките си, сякаш се целуват, и четкат перата на другите.

И двамата родители инкубират яйцата, заменяйки се един друг. И двете се хранят с люпилните пилета с „мляко” на гуша - хранителна смес, образувана в гуша. По-късно започват да се хранят семената на различни растения.

Пощенски гълъб с устройство за фотографиране.

Възрастните птици се хранят предимно с растителна храна, много рядко при насекоми. Гълъбите са лесни за трениране. Ако ги храните едновременно, пакетът ще полети до този момент.

Рано сутрин са гладни и следобед, по-близо до здрача, целият пакет отива в леглото.

Гълъбите имат много врагове в природата. Те се ловуват от лисици, миещи мечки, котки и едно куче може да ги хване. Различни хищни птици - бухали, бухали, златни орли, сапсани, нападнати във въздуха.

По време на войната гълъбите помогнаха за победата над фашизма.

В градовете много гълъби умират от инфекциозни болести и замръзване в много студени дни. В някои градове те са унищожени особено поради факта, че те също замърсяват местообитанието с техните изпражнения.

Човекът отдавна използва гълъби като пощални. Отличен слух, зрение и памет помагат на гълъбите да се завърнат в домовете си, плаващи до 1000 км на ден.

Знаете ли какво животно, въпреки че е голямо като средно куче, се страхува от кафява мечка, вълк и дива свиня? Искате ли да знаете? Тогава тук!

Ако откриете грешка, моля, маркирайте част от текста и кликнете Ctrl + Enter.

Dove - описание и снимки. Оцветяване на гълъби.

Дължината на крилото на гълъба е 20-27 cm, а теглото варира от 200 до 650 g.

Цветът на гълъбите може да бъде напълно различен. Някои видове и породи гълъби са многоцветни, като папагали или с опашки като тези на пауни. Нищо чудно, че розовите цветове на гълъби, жълто, праскова или кафе. Гълъбите могат да бъдат един цвят, многоцветни или да имат модел в оперението си. Има видове с къдраво оперение или голям брой пера около главата или лапите.

Видове гълъби.

Родът на гълъбите включва 35 вида, 2 от които са изчезнали:

  • Columba albinucha - гълъб с бяла шия
  • Columba albitorques - етиопски гълъб
  • Колумба аржентина - сребърен гълъб
  • Columba arquatrix - маслинен гълъб
  • Columba bollii - Канарски гълъб
  • Columba delegorguei - вино червен гълъб
  • Columba elphinstonii - Нилгири гълъб
  • Columba eversmanni - кафяв гълъб
  • Columba guinea - пъстър гълъб
  • Columba hodgsonii - Хималайски гълъб
  • Iriditorques на Columba - пъстър (гвинейски) гълъб
  • Columba janthina - черен гълъб
  • Columba jouyi - гълъб със сребърни райета (изчезнал вид)
  • Columba junoniae - гълъб залив
  • Columba larvata (Aplopelia larvata) - лимонов нар
  • Columba leucomela - черно и бяло гълъбче
  • Columba leuconota - Гълъб с бели гърди
  • Колумба ливия - скален гълъб
  • Columba malherbii - гълъб Санто Томеан
  • Columba oenas - Clintuch
  • Columba oliviae - сомали гълъб
  • Columba pallidiceps - гълъб с жълти крака
  • Columba palumboides - Андамански гълъб
  • Columba palumbus - дървен гълъб или Витус
  • Columba pollenii - Коморските гълъби
  • Columba pulchricollis - пепел гълъб
  • Columba Punicea - Лилав гълъб
  • Columba rupestris - скален гълъб
  • Columba sjostedti
  • Columba thomensis - кестеняв гълъб
  • Columba torringtonii - гръцки гълъб
  • Columba trocaz— гълъб на Мадейра
  • Columba unicincta - конгоански гълъб
  • Columba versicolor - Bonin Dove (изчезнал вид)
  • Columba vitiensis - Гълъб с бяло лице

Отглеждани са около 800 породи домашни гълъби, от които 200 са отгледани в Русия.

Какво ядат гълъбите?

Гълъбите се хранят със семена, плодове от овощни дървета, плодове. Градските птици могат да консумират хранителни отпадъци (пшеница, царевица, овес, ечемик). Понякога гълъбите ядат насекоми. Като цяло, птиците предпочитат да се установят близо до жилището на човек, така че за тях е по-лесно да намерят храна. Гълъбите са доста непретенциозни в избора на източник на храна, тъй като гълъбът има много малко вкусови рецептори в устата: 37 вкусови пъпки в сравнение с 10 000 вкусови рецептори, които човек има.

Когато гълъбът пие, той привлича вода като слама, докато други птици най-често хващат няколко капки с клюна си и след това хвърлят главите си назад, така че водата да попадне в гърлото.

Къде живеят гълъби?

Гълъбите живеят навсякъде, с изключение на Антарктика и полярния регион. Въпреки че броят на пътуващите гълъби достига 5 милиарда, те измряха поради обезлесяването в Северна Америка.

Додото или додо гълъбът е птица, която е изчезнала поради усилията на човека. Додото живееше в Мавриций, Маскарине и Родригес. Той нямаше естествени врагове, не лети, плаваше и плаваше. На височина той стигна до метъра, построил гнезда на земята и положил едно яйце. С настъпването на европейците, гълъбът беше унищожен от тях. Поради лековерността на гълъба на додо, ловът за него не беше труден и донесе кучета, котки и прасета, погълнали яйцата на гълъбите.

Гълъбът е птица на света.

Птицата на света е друго име за гълъби. Изразът стана популярен след края на Втората световна война. Пабло Пикасо нарисува бял гълъб на мира с маслинено клонче в клюна си. Историята за тази птица е разказана в Библията. Това беше гълъбът, който донесе Ной клонче от маслини, за да покаже, че водата е слязла след потопа и че човек може да излезе. Белият гълъб със стрък в клюна си - емблемата на Световния конгрес на мира.

Dove: описание

Сивите гълъби са много често срещани в САЩ, Европа, Азия и Северна Африка. В Руската федерация sizaris живеят по цялата европейска част и отвъд Урал до Енисей. синьозеленикав гълъби перфектно адаптирани към нашите, в някои места, суровите климатични условия. Те издържат на силни студове и знойна топлина. Синият гълъб е пряко свързан с рода и семейството на гълъбите, негов основател и може би най-видният представител. Най-близките роднини на този пернат включват: скалисти, пъстри, бели и етиопски гълъби.

всеяден, стабилност към по-голямата част от болестите и плодородието на птицата допринася за нейното обилно заселване.

Дивите гълъби се класифицират като заседнали териториални птици, които се отнасят към определени територии. Дивите сисариси понякога се скитат, но на кратки разстояния, в търсене на храна, а градските колеги рядко пътуват няколко километра през деня. Гълъбите, които живеят в планинските райони, летният период се извършва на височина до 4 км, а с настъпването на зимата те се спускат до подножието. Това е единственият етап от сезона. миграция син гълъб. Въпреки тяхната ниска активност, сисарисите са отлични листовки, които могат да достигнат скорост до 150 км / ч. Имайки невероятно движеща се опашка и силни крила, те могат да се изкачат по крилото и да маневрират поради течението на вятъра.

Сисари предпочитат да живеят в колонии, наброяващи до хиляда души. Населението на птиците по света е милиони индивиди и се променя редовно. С настъпването на студеното време - населението намалява и нараства през лятото.

Интересно отличително особеност Птиците клатят главите си, докато вървят. Това се дължи на структурата на пернат визуален апарат. Стъпвайки, перната глава бързо се движи напред и замръзва за части от секундата. В този момент сивото е най-добре познато на света около него.

Друга характерна особеност на този вид птици е гушенето. По време на брачния сезон мъжките излъчват гърлен гръм, който служи като призив за женските и сигнал към другите мъже, че това място вече е взето. По време на инкубацията на яйцата, женската прави звуци, които са подобни на мъркането на котка.

Орнитолозите разграничават следните видове гука:

  • Хранене на гърлото
  • призовка,
  • Доказателства за опасност
  • гнездене,
  • Радостно свидетелство за ухажване.

Цвят и оперение на сисарис

Един от най-често срещаните цветове на гълъбите е сиво-синьо. Опашката на главата, шията, гърдите има зеленикаво-лилав цвят, лилав или жълт блясък с метален блясък. Гушата е с розов цвят. Има подвид с тъмна и бяла филе. Много подвидове имат малка бяла петънце по гръб. По ръба на крилата има две черни и една черна ивица по края на опашката.

Синантропната или градската птица има голямо разнообразие от размери и цвят. Това се дължи на доста чести чрез пресичане този представител е покрит с чистопородни домашни птици, в резултат на което ние разглеждаме гълъби с прикрепено и охра оперение. Дивите представители на sisaris имат по-тъмен цвят, а понякога можете да намерите напълно черни.

Очите на сизарите идват във всякакви цветове: златисто жълто, червено, златисто оранжево или само оранжево. Що се отнася до краката, те могат да варират от розово до черно.

Възрастната женска е сходна по цвят с мъжката. основен отличие - липсата на метален рефлукс и ясно изразен сутерен.

Живот на Сисарис

Сивите гълъби са активни през целия ден. Что касается городских птиц, то они могут перемещаться и в темное время суток, поскольку, как правило, городские улицы хорошо освещены. Большую часть своего времени пернатые уделяют на поиски пищи и отдыху, выделяя всего 3% от общего времени, на перелеты. Во время активной фазы размножения и выкармливания птенцов время поиска еды занимает большую половину времени всей продолжительности светового дня.

Птиците спят през цялото време на нощта, с едно куфарче по едно и също време и крият човките си в перата. Женската в повечето случаи живее в гнездо, а мъжката живее недалеч от нея. Птиците колективно отиват поене сутрин или вечер.

Градските гълъби са неактивни, а топли къщи на къщи позволяват на птиците да се размножават през цялата година. Ако колонията се засели в благоприятни условия, те могат да показват до 9 пилета годишно. Що се отнася до дивите гълъби, при отглеждането на потомство те са ограничени до изключително топли месеци на годината и не могат да заемат повече от 4 лапи.

Какво яде гълъбът?

Заслужава да се отбележи, че сивите гълъби са всеядни, но основната част от тяхната диета са храни от растителен произход - плодове от дървета, зърна и плодове, семена от различни растения. Птици с големи удоволствие абсорбира всички видове насекоми, мекотели и червеи. В студените сезони те не пренебрегват нищо, дори могат да ядат мърша. За да подобрите собственото си храносмилане, сините поглъщат миниатюрни черупки, камъчета и пясъчни зърна.

Сивопервите птици се хранят с ята и понякога няколко десетки, ако не и стотици птици често се събират на мястото на хранене. По-специално по време на прибирането на зърнените култури могат да се наблюдават големи стада. Птиците умело кълват паднали зърна, а с тях и семена от плевели. Доста тежка телесна маса и физиологично особеност лапи ги лишава от способността да кълват зърно от ушите, така че тези видове птици не представляват заплаха за земеделските полета.

В едно хранене сивото е в състояние да абсорбира до 40 грама семена, при условие че дневната норма на храна от растителен произход е 60 грама.

Орнитолозите са открили, че градските птици са започнали да преминават към различен вид храна, която не им е присъща. Те са свикнали да извличат посадъчен материал от овес, който е по-типичен за топките, кълвайки ябълки, търсейки остатъци от храната в кучешки изпражнения.

Интересни факти за sizaryah: t

  • Една двойка гълъби може да се излюпва от 14 до 16 пилета за една година. Средно, всяко гнездене от тази порода тежи около 700 грама. Затова си струва да се отбележи, че една двойка е в състояние да предостави на своя собственик от 8 до 10 килограма месо от отлично качество.
  • Гълъбите могат да се размножават за декоративни, спортни цели, както и за първокласно месо. Има хибридни породи, например: Strasser, Modensky, King и др., Които се използват в храни в голям брой страни. Месото на младите представители на гълъбите е изключително ценно.
  • Синият гълъб е невероятно издръжлива и силна птица. Благодарение на тези качества те са били много ценени по време на използването на гълъбната поща. Гълъбите могат да достигнат скорост до 140 км / ч и да могат да летят до 3 хил. Км. Благодарение на тези физиологични особености на птиците е създаден гълъболекарски спорт, или по-скоро конкуренцията на пост гълъбите. Олимпиади и състезания за обучени и обучени птици се провеждат веднъж на всеки две години.
  • Гълъбите са птици на света. Второто име става популярно и влиза в речника в края на Втората световна война. Великият художник Пабло Пикасо изобразява бял гълъб, символизиращ света, с маслинова клонка в клюна си. Историята на тази невероятна птица е разказана в Библията. Белият гълъб с клон в клюна си - емблемата на Световния конгрес на мира.

Гледайте видеоклипа: QI s05e10 England (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org