Животни

Къде живее невестулка

Pin
Send
Share
Send
Send


В древни времена обичта се наричала "Немезида". Това сравнение с гръцката богиня на възмездието е напълно оправдано, защото невестулката е много страшен ловец. Тя е пъргави, пъргави, смели и агресивни, а понякога и жертвите са животни, които надхвърлят нашата героиня по размер.

Общата ласка е широко разпространена в Русия, но малцина го виждат в природата. През деня тя предпочита да прекарва повече време в дупки, гъсталаци или на други уединени места. В допълнение, животното е много малко и толкова бързо, че дори когато се сблъскате с него, нямате време да разгледате правилно.

Описание на местообитанията, видове и снимки на невестулки

Невестулката се счита за най-малкото месоядно животно в Европа: теглото на мъжките рядко надвишава 250 грама, а женските са 2 пъти по-леки. Животното има дълго тяло, къси крайници, остра муцуна, плоска глава с почти триъгълна форма и малки заоблени уши.

При повечето екземпляри, оцветяването през лятото е кафяво отгоре и бяло или жълто на дъното. През зимата, в северните популации, тези животни променят цвета на кожените си палта към бяло.

Невестулката се случва от тропиците до Арктика, в Северна и Южна Америка, Африка, Евразия. Тя също донесе в Нова Зеландия. Обитава разнообразни земи: гори, ливади, полета, степи, храсталаци по долините на реките. Понякога става дума за населени места.

Обикновена невестулка (Mustela nivalis)

Този вид живее в цяла Европа от атлантическото крайбрежие (с изключение на Ирландия), в Централна Азия на юг до Хималаите, в Северна Америка и в Северна Африка. Аклиматизиран в Нова Зеландия. Повсеместен в Русия.

Размерът на този вид варира значително от плитката северна форма в Америка (дължината на тялото на мъжете е 15-20 см, теглото е 30-70 грама) до най-големите форми в Туркменистан (дължината на тялото е 23-24 см, теглото е до 250 грама). Горният цвят е кафяв, дъното е бяло. През зимата козината на любящата става напълно бяла във всички региони, с изключение на Западна Европа и Южна Русия.

Дълбок опашка (Mustela frenata)

Намира се в Северна Америка, в северната част на Южна Америка по протежение на Андите до Боливия.

Това е доста голям вид: дължина на тялото 23-35 см, тегло 200-340 грама. През лятото цветът е отгоре кафяв, под него бял, върхът на опашката е черен, дори при смяна на зимно бяло.

Преди това животно активно се добиваше заради ценната кожа, но с промяната в модата търсенето на кожата му падна.

Амазонка невестулка (Mustela africana)

Живее в Бразилия и на изток от Перу.

Дължина на тялото 31-32 см. Оцветяването е червеникаво-кафяво отгоре, по-светло отдолу. На корема има черна надлъжна ивица. Краката голи.

Колумбийска невестулка (Mustela felipei)

Намира се в планинските райони на Колумбия.

Дължина на тялото - 21-22 см. Цвят черно-кафяв отгоре, оранжево или жълтеникаво-кафеникаво дъно. Лапи с мембрани, подметки голи.

Снимката е ласки колумбийска с плячка.

Бяла невестулка (Mustela strigidorsa)

Живее в Непал и Индокитай.

Цветът е тъмен, шоколадово-кафяв (през зимата е по-лек). По гърба минава сребърна и по жълтеникава ивица по корема. Горна устна, брадичка и белезникаво гърло. Опашката е много пухкава.

Надупчива невестулка (Mustela nudipes)

Този вид живее в Югоизточна Азия.

Цветът е яркочервен, само главата е бяла.

Северна африканска невестулка (Poecilictis lybica)

Намира се в полу-пустинните райони на Северна Африка.

Дължината на тялото е 22-28 см, теглото е 200-250 грама. Козината е рошава, черен цвят с ивици и петна с различни форми.

Южноафриканска невестулка (Poecilogale albinucha)

Този вид живее в сухите райони на Африка на юг от Сахара.

Дължина на тялото 25-35 см, тегло - 230-350 грама. Цветът е черен с 4 бели и 3 черни надлъжни ивици по гърба, опашката е бяла.

Патагонска невестулка (Lyncodon patagonicus)

Живее в пампасите на Аржентина и Чили.

Размерът на тялото варира от 30 до 35 см. Гърбът е сивкав, долната част е кафява, горната част на главата е кремаво бяла.

Начин на живот на малките хищници

Невестулката живее в дупки и сама не ги изкопава, но използва жилища за гризачи, оборудвайки ги според собствения си вкус. Поставя дъното на дупката със суха трева, листа и мъх. В отделната част на животното има няколко дупки. Понякога животното подрежда жилище за себе си под камъни, в хамбари или руини.

Мъжете и жените имат отделни секции, които могат да се припокриват при различни полове, но никога при животни от един и същи пол. Невестулките, живеещи в едно място, се опитват по всякакъв начин да избегнат контакт помежду си. Размерът на сюжета на всеки индивид зависи преди всичко от това колко храна има в него. Ако има достатъчно храна, тя може да бъде малка - само 1 хектар.

Невестулката, както и всички куняси, е ловец на земя. Тя лесно ще се справи с младия заек, но това не е особено необходимо, ако има достатъчно храна за просперитет - малки гризачи. Тя е безмилостен ловец на мишки и полевки: лъжливи гризачи се преследват както в гъста трева, така и под сняг. Птици, насекоми и гущери също отиват на храна.

За скромния си размер хищникът има забележителна сила. Животното например може бързо да се движи с плячка, еквивалентна на половината от собствената му маса.

Привързаността е активна както през деня, така и през нощта, но те ловуват най-често под покрива на тъмнината. Дългият тънък корпус помага на малък хищник да преследва плячка точно в дупки или други убежища на жертвите, а острите нокти и зъби лесно се справят с играта на сравнително голям размер. В лова, пъргавото животно също е подпомогнато от способността бързо да тича, да скача, да се катери по дърветата и да плува. Понякога невестулките правят запаси в случай на глад - те съхраняват убити мишки в дупката си.

Подобно на всички куниас, невестулката има навика да се превръща в „колона“ на задните си крака - по този начин може по-добре да наблюдава околностите.

Най-често се случва през март. По това време мъжете организират шумни битки за жени. След като побеждава съперниците и постига местоположението на жената, мъжът се втурва да търси нова приятелка. И женската започва да приготвя подслон, в който до 35 дни от 1 до 8 слепи и покрити с редки козини ще се родят.

Очите на бебетата се отварят на възраст от 3-4 седмици. Майката трябва да нахрани децата с мляко до 6-12 седмична възраст, но вече след 3-4 седмици младите започват да свикват с храната.

Невестулката - много грижовна майка, постоянно се грижи и защитава своето потомство, а в случай на опасност ги прехвърля на друго място в зъбите.

След приключване на млекодайните дейности, младежите остават с майка си още няколко седмици и след това търсят ново местообитание.

Привързаността живее в природата не повече от 5 години, но в условия на плен могат да живеят до 10 години.

Невестулка и човек

Традиционно, човек гледал на плета не само като източник на ценна кожа, но и като съюзник в борбата с гризачите. Всяка година тези малки хищници значително намаляват броя на вредителите. На някои места фермерите произвеждат невестулки, за да предпазят домовете си и културите си от гризачи, или поне да предотвратят появата на техния брой. Кунхите били особено ценени в Европа до 9-ти век, преди да бъдат донесени домашни котки. През 1884 г. обикновена невестулка е била специално настанена в Нова Зеландия, за да спре нападенията на европейски зайци върху овчарски пасища. Инициативата обаче не успя. Вместо зайци, мраморите започнали да ядат птици, гнездящи се на земята. Сега дребната белка стана истинско бедствие за Нова Зеландия.

От една страна, чрез убиване на гризачи, благодатта е невероятна. В същото време тя може да навреди на птицевъдния двор на фермерите, но малките хищници рядко извършват нападения върху кокошарниците и само ако основната им храна - малките гризачи - отсъства.

В средата на 20-ти век, невестулката се счита за ценно животно, но днес кожата й няма индустриално и ловно значение, не се извършва лов, а за повечето членове на групата няма сериозна заплаха.

Домашни любимци: описание и навици. Къде живее невестулката и как се храни

19 февруари 2012 г. Лов и риболов, животни с козина, хищници

Невестулка - много агресивно и кръвожадно животно, способни да правят дръзки грабежи в частните домакинства на населението. Най-изненадващо обаче е, че това животно е невестулка, ако мястото, където природата е „надарена” с такива характеристики е много малко и красиво създание - дължината на тялото й достига средна дължина само 16-18 сантиметра.

Описание на привързаността

Невестулката има гъвкаво, изкривено, дълго, тънко тяло. и е най-малкият представител на реда на хищниците. Външно, невестулката е много сходна с хермелина, напомняйки му както за структурата на тялото, така и за цвета на козината. Разликите между тях са в по-малкия размер на невестулката и в монохроматичността на малко по-късата му опашка от хермелина (до 9 см дължина, без тъмен пискюл). В основата му има специални жлези, секретиращи тайна с отвратителна остра миризма.

Лапи на невестулка малки, въоръжени с доста остри нокти, Главата е продълговата, ушите са кръгли и малки. Носът е леко разклонен и скучен в края. Вратът е дълъг и мощен. Очите леко стърчащи, тъмни и големи. Външно, невестулките не се различават по никакъв начин от мъжките - само по размер на тялото (те са 30% по-малки). Дължината на невестулката варира средно в рамките на 11,4 ... 21,6 сантиметра, според вида. Телесното тегло варира от 40 g до 100 g.

Животните с козина галят късо и стегнато, Цветът му зависи от сезонността. През зимата невестулката има бял цвят, а през лятото - кафеникаво-кафяв от външната страна на лапите, в опашката, по страните, гърба и горната част на главата - само вътрешната страна на лапите, корема, гърдите, подгъва на горната устна и гърлото са все още бели. От гледна точка на качеството на козината, кожата на лъжата винаги е една и съща - през лятото, през зимата, с единствената разлика, че през топлия сезон косата е малко по-къса и по-тънка от зимата. В някои южни местообитания животното изобщо не променя цвета си, като остава предимно кафяво.

Навици на обич

Невестулката отлично се изкачва, бяга и дори плува - така че е пъргаво и пъргаво животно, Това, което отличава нейните навици, е смелостта, кръвожадността в атаките и смелостта, така че често може да бъде хванат през нощта в човешко жилище, където тя влиза в икономиката през най-тесните дупки и пукнатини. Невестулката е активна в различни часове на деня, но обикновено я преследва през нощта или привечер.

Традиционно води по-сухоземен начин на живот. Премества подскачането. Заобикаляйки територията, той предпочита да се придържа към храсти и други естествени или изкуствени покрития. Незащитеното пространство се опитва да избегне. В един ден, невестулката може да преодолее един или два километра. През зимата се движи в снежни кухини.

Поради малкия им ръст, невестулките често умират, когато са смачкани от по-големи животни, но често имат време да гризат противниците си.

Снимка на Зверек

По време на битки мъжете на невестулката издават много силен писък.

Те живеят ласки географски и водят самотен живот, Размерът на зоните им е доста малък и се простира на 10 хектара земя (това зависи пряко от метеорологичните условия и изобилието от храна). Понякога областите на женските се припокриват с областите на мъжките. Границите на зоната, като правило, са маркирани със следи от миризма.

Въпреки това, въпреки размера на тялото, невестулката е доста опасно животно, което е двойно засилено от великолепната му способност да се движи бързо, да се изкачва добре по дърветата и да плува добре - това означава, че практически няма бариери за животното. Въпреки това, той е много полезен за човека, защото унищожава мишки и полевки.

Местообитание на невестулка

Хабитатното местообитание обхваща много голяма площ, която включва Австралия, Север. Америка, Япония, Корейския полуостров, Китай, Монголия, Афганистан, Иран, Ирак (северната част на страната), Мала Азия, Египет, Мароко, Алжир, Европа. Това означава, че този хищни бозайник може да се намери на почти всички континенти на планетата. Но най-широко разпространената ласка е отбелязана в Северна Америка, Северна Азия и Европа.

Къде живее невестулката

Невестулката живее в голямо разнообразие от биотопи, с изключение на снежния пояс на планините и полярните пустини., Неговите жилища могат да се намерят в алпийски ливади, в тундрата, в пустинята, по бреговете на водохранилища, в блата, в покрайнините на полетата, в низините и планинските райони, в лесостепа, степите, в горите и дори в близост до жилищата на хората.

Нито ласката не е специално, овладявайки това, което е на разположение: тя урежда бърлогата си в хамбари, дупки на гризачи, в руини, в ниско разположени кухини (до два метра от нивото на земята), полагане на дърва, в пукнатини на скали, сред мъртвата дървесина, корените на дърветата и под камъните сред кухините. Гнездото е облицовано с листа от папрат, кестен, мъхове или всякаква суха растителност.

Ако непознати изведнъж открият или са обезпокоени от непознати, невестулката незабавно напуска гнездото - особено ако има малки (тя ги носи на друго място). Въпреки това, при изключителна и внезапна опасност, животното е способно жертвоприносно, до самия край, да защитава своето бърлога, като го защитава. На едно място може да се оборудват няколко постоянни жилища.

Какво яде ласки

Съотношението на невестулките се състои почти изцяло от дребни малки гризачи, които включват плъхове, горски, полеви и домашни мишки, както и земевладелци и бенки, Тя не пренебрегва пилета, гълъби, пилета, млади зайци, яребици, пилета. Не е против да ядат яйца (всякакви птици), прави няколко дупки в тях и по този начин изсмуква цялото съдържание. В сезоните на липса на храна, тя яде раци, големи насекоми, малки змии (змии, котли, усойници), гущери, средни риби и всякакви видове земноводни.

Но въпреки факта, че невестулката е кръвожаден хищник и разбойник, способен да атакува всяко малко животно, дневната му нужда от храна е 30 ... 40 грама. Малката плячка на животното грабва горната част на главата или шията, голяма - от дъното на гърлото. Изтребване на гризачи, невестулката не им позволява да се размножават, регулирайки броя в района, в който живее, което много помага на човек. Понякога се правят запаси - например, на едно място често можете да намерите от 1 до 30 мишки и полевки.

Автор: Елена Тихонова
Статията е защитена от авторско право и сродни права. При използване и препечатване на материала е необходима активна връзка с мъжкото списание manorama.ru!

Добър ден :) Веднъж вече съм писал на тази общност и съм много благодарен на тези, които отговориха и наистина ми помогнаха да се справя с проблема си. Факт е, че времето е минало и още… Виж Още →

Еластична невестулка - най-малкото животно от всички хищни животни. Тя живее там, където има много мишоподобни гризачи. Изтребвайки мишки и полевки, невестулката предоставя безценна помощ на човека. Видео и снимка

взвод - Хищници

семейство - Куняс

Род / видове - Mustela nivalis

Основни данни и описание:

Ласки. РАЗМЕРИ НА ЖИВОТНИТЕ

Дължина на тялото: 13-28 cm.

Дължина на опашката: не повече от 9 cm.

Маса: мъжки - до 115 g, женски - до 69 g.

Пубертет: от 1 година.

Брак: не се предлага.

Бременност: 34-37 дни.

Брой на малките: 3-10, обикновено 4-7.

Брой на ноктите: за 1 година.

Навици: ласки смели и любопитни животни, които обикновено ловуват през нощта, предпочитат да се държат сами.

Какво яде: полевки, мишки, зайци, птици и яйца.

Дълголетие на привързаност: 1-2 години в природата, до 10 години в живота на животното у дома.

Горна, американска и европейска норка.

Ръчна ласка. видео

Невестулката принадлежи към семейството Kunih. Това животно е толкова малко, че в преследване на плячка, предимно мишки и полевки, тя дори може да проникне в техните дупки. Невестулката убива жертвите си, гризе вратовете им, а след това използва техните дупки като временни убежища.

ЛАСКА (ЖИВОТИНС) ОТ КОРМИ

Невестулките се хранят главно с полевки. Но те могат да уловят животни по-големи от себе си, например заек. Всяко животно защитава ловната си територия, чийто размер зависи от броя мишки и полевки.

Невестулката с невероятна сръчност изтребва мишки и полевки, преследвайки ги дори в дупки и убежища и понякога ги убива повече, отколкото могат да ядат. Местата, в които има много мишки, обикновено са много гъсто населени с невестулки.

В годините на увеличаване на броя на гризачите броят на невестулките нараства съответно. Ако броят на мишките намалява, петингът носи много малко потомство.

ЖИВОТ И ОПИСАНИЕ

Невестулката живее там, където популациите на мишки и полевки са особено многобройни. В полетата, сред храсти, на поляните, на ръбовете са намерени невестулки.

На север, диапазоните от невестулки са значително по-малко от хермелина, а на юг, напротив, много повече са невестулките. Степента на районите, които приемат ласки, зависи от количеството храна. Площта на ловната зона на мъжката невестулка е около 4 хектара, площите на женските са по-малки и понякога се припокриват със стопанствата на мъжките. Животните определят своите ловни полета със секрети от миризливи жлези, разположени под опашката. Жените не напускат парцела си през цялата година. Мъжките през пролетта по време на брачния сезон започват да търсят партньор. Невестулките завземат дупки на други животни.

Иногда эти маленькие хищные животные преследуют и убивают кроликов, однако это происходит реже, чем у горностаев. Ласки перемещаются короткими прыжками и часто встают на задние лапки, для того чтобы осмотреться вокруг.

РАЗМНОЖЕНИЕ ЛАСОК

Биология размножения ласок изучена ещё недостаточно хорошо. Известно, что беременные самки попадаются как летом, так и зимой. Самцы и самки образуют пары только лишь на время спаривания. Беременность у ласок продолжается от 34 суток до 7-8 недель. В носилка може да бъде от 3 до 10 бебета. Броят им нараства през годините на големия брой мишки. Женската храни бебешкото мляко в продължение на 8 седмици. След това семейството се държи заедно още 1-2 седмици. След това женската започва да гони малките.

НАБЛЮДЕНИЕ ИЗВЪН

Луск е най-малкото животно от хищническия отряд. Външно, тя е много подобна на хермелина, но по-малка от нея, освен това, ласиращата опашка няма черен връх. Гърбът на невестулката има светло кафяв цвят, а коремът е бял или жълтеникав. Опашката е къса. През зимата, на север от ареала, животното поставя снежнобяло кожено палто. Невестулката живее на места, където има много гризачи, но само при липса на конкурент - хермелин. Често се носи във високата трева сред храстите или по скалите. Понякога невестулката се издига на задните си крака, за да се огледа внимателно. Невестулката не е страшен звяр и не избягва срещи с човек. Ако сте неочаквано късметлия да я срещнете в гората, трябва да сте спокойни и да се опитвате да не правите никакви внезапни движения. Ако ласки забелязва човек, тя освобождава жертвата си, бяга и се скрива. Но е необходимо да се успокоите за няколко минути и да видите как се връща за плячка. Понякога е възможно да се привлече обич чрез имитация на звуците, които зайчето прави - до тихото скърцане.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ И ОПИСАНИЕ. T

Невестулка - най-малкото хищно животно на Земята. Дължината на невестулката заедно с опашката е само 17-32 см. Най-големите невестулки тежат само 100 г. Живее в Евразия, Северна и Централна Азия, Северна Америка и Северна Африка.

Невестулка - запален изтребител на мишки и други малки гризачи. Тя ги намира не само на земята, но и под земята, в собствените си дупки. Невестулката дори натрупва мишки за зимата. Това животно плува добре, но почти не се катери по дърветата. През зимата той слага бяло палто. Тя ражда бебета в гнездо под корените на дървета и храсти или в дупки, оставени от мишки.

ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАРТИНАТА ...

  • Храната за домашни любимци от петинг е мишки и полевки, благодарение на това, ловувайки тези вредители, невестулката носи огромни ползи за хората.
  • Ласът на Нора може да бъде намерен на всякакви парчета плячка, разпръснати около входа. Разбира се, на първо място, това са лапите и опашките на животните, които са яли.
  • През лятото гърба ласи светлокафяв, бял корем. През зимата, на север, животното променя козината си на снежнобяла.
  • От миризливите лъжливи жлези, разположени под опашката, се отделят тайни, които миришат като тайната, която подчертава пороя.
  • Женските галят такава миниатюра, че в миналото дори са били считани за отделен вид.

ПЕТ ЖИВОТНОВЪДЕ - КАК ДА ПОГЛЕДА

Невестулката е като хермелин, но по-малко. Тя има тънко, удължено, изненадващо гъвкаво тяло с доста къса опашка без черен връх (в хермелина, върхът на опашката е черен). През лятото гърбът на невестулката е светлокафяв, коремът е бял или жълтеникав, през зимата животното е изцяло снежнобяло.

Мъжът е по-голям от женския. Дължината на тялото му без опашка понякога достига 28 см, тегло-115г.

Дължината на женската без опашка е около 20 cm, а теглото е 69 g.


- област от невестулка

Къде е населението на Ласка

Разпространен в цяла Европа (не само в Ирландия), се среща и в Северна Африка, в повечето части на Азия, в Северна Америка. Не е в някои райони на Далечния север и в пустините на Централна Азия. Доставена в Нова Зеландия.

SAVE

Населението на невестулките не е застрашено, но броят на животните в близост до населените места намалява. Невестулката е защитена.

Доклад: Невестулка

план
въведение
1 Описание
2 Мощност
3 чифтосване
4 История
5 Невестулки в културата
Позоваването

(Обикновен) Ласка (лат. Mustela nivalis ) - хищнически бозайник от семейството на невестулките. Намира се на почти всички континенти.

Невестулка - най-малкият член на хищническия отряд. Структурата на дългото, гъвкаво тяло и цвета на козината е много подобна на хермелина, но тя е малка по размер и има по-къса, и най-важното монохроматична опашка, тя няма черен пискюл на опашката. Тялото на невестулка, подобно на хермелина, е тънко и дълго, с къси крака, въоръжени с много остри нокти, продълговата глава, малки заоблени уши, носът в края е тъп и леко разклонен. В основата на опашката има жлези, които отделят течност с неприятна миризма.

На външен вид мъжките се различават от женските само в относително голям размер на тялото. Дължината на животното варира в зависимост от принадлежността към конкретен подвид, от 11.4 до 21.6 cm.

Кратко описание и продължителност на живота

Това е много малко същество от семейството на невестулките. Животното има продълговато и тънко тяло. Късите крака имат много остри нокти. Теглото не надвишава 200 грама, а по лицето е разделен нос. Вратът е силен и дълъг, очите са големи и винаги тъмни, ушите са закръглени.

Трудно е да се състави описание на животинската невестулка на женското и мъжкото, тъй като външно те са практически неразличими, само женските са малко по-малки, около 30%.

Всеки индивид има жлези близо до опашката, които отделят слуз, който има неприятна миризма. Така животните маркират своята територия и изплашват неподготвените гости.

Що се отнася до максималната възрастова възраст, все още има много спорове, някои учени твърдят, че живеят 20 години, други - 30, а в някои източници са посочени и 60 години. В същото време животни от този размер рядко живеят повече от 8 години в природата.

Когато настъпи студа

Животните имат топло пухкаво кафяво “палто” с дълга купчина. Боядисани в бял цвят на корема и шията. Но щом идва студеното време, животното променя цвета на козината си от кафяво на бяло, като се покрива с още по-дълъг слой. Това е не само начин за защита от студ, но и добро прикриване, защото бялото същество на белия сняг е много по-трудно да се забележи.

Навици и начин на живот

Разглеждайки снимката и описанието на животинската невестулка, е невъзможно да не се възхищаваме на неговите навици. Това е безстрашно създание, което не се страхува дори от човек. Много ловци и рибари знаят, че можете да останете без част от плячката, ако наблизо има невестулка.

Това животно е много активно. Може да ловува по всяко време на деня, но все още предпочита тъмнината. Уникално сгънатото тяло ви позволява да проникнете в почти всяка дупка и отвор. Остри нокти помагат бързо да се справят с плячката. През деня невестулката може да измине до 1 километър.

Ако животното е пълно, то все още ловува и плячка отлага за гладни времена. Труповете се трупат на уединени места.

През зимния сезон той се движи предимно в кухини под слой сняг и може да не се появи дълго време на повърхността.

Местообитание

Възниква естествен въпрос: "Къде живее любимец на домашни любимци?" Можете да срещнете животното в цяла Европа, в Северна Америка и Азия. Предпочита поляни, низини в планините, може да се засели близо до населени места, в навеси и хамбари. Може да живее в кухини, дупки и под камъни.

Не много толерантен квартал със своя вид, особено ако има малко храна. Но понякога животните образуват цели колонии.

диета

Какво яде домашен любимец? Животното се храни с протеинови храни и унищожава малки гризачи. Като убива мишки близо до населени места, животното има огромни ползи за хората. Освен мишки, яде:

  • пилета,
  • гущери,
  • мола,
  • бебешки зайци
  • гълъби,
  • змии и ехидни,
  • жаби
  • големи насекоми.

репродукция

Процесът на размножаване на потомството зависи пряко от броя на мишките от полевка на територията на пребиваване. Ако има достатъчно храна, тогава жената може да носи деца 3 пъти годишно, понякога 4. В същото време, колкото по-богат е животът, толкова повече деца в потомството, понякога броят им достига до 10. Ако „гладната“ година падне, тогава всичко се променя с точност. напротив, броят на потомството се намалява, както и броят на бременностите.

Мъжете от животинска невестулка абсолютно не участват в възпитанието на по-младото поколение. След като се чифтосват с една жена, мъжът продължава да търси нова приятелка.

Преди да роди, женската изтласква едно средно животно от своята норка, тъй като тя не знае как да се копае и създава гнездо. Бременността продължава не повече от 35 дни. Теглото на бебетата не надвишава 1,5 грама, те се раждат слепи. След 3 или 4 месеца децата стават напълно независими и напускат майката.

Естествени врагове

Като малък размер, самото животно на лъжата е „лакомство“ за по-големите хищници. В дивата природа животното се страхува от хищни птици, хвърчила и лешояди. Животните се ловуват от мартенца, язовци, вълци и лисици, въпреки че невестулката не е обикновена плячка, тя може да се изправи за себе си. Може дори да разкъса гърлото на по-голям хищник.

Човекът не е естествен враг за животно, месото от такова същество е малко, а кожата не е особено ценена, тъй като е малка по размер.

Дом на животните

От древни времена, домашният любимец се държи у дома. Традицията се появява в древния Рим, след което животното е укротено за улов на мишки. Но след известно време в къщите се появиха плъхове, които невестулката не можеше да се справи, а котките заеха мястото му.

В съвременния свят има хора, които предпочитат екзотични животни вместо традиционните котки и кучета. В категорията на такива паднаха и невестулка. Но животното може да стане дом само при едно условие - ако е повдигнато от ранна детска възраст. Такова животно бързо се привързва към собственика си, спи с него в едно легло и дори пропуска с дълга раздяла.

За да се повиши възрастното животно е почти невъзможно. Характерът на животното е агресивен, той често и силно хапе, постоянно ще прави опити да избяга.

Правила за поддръжка и опитомяване

За да се третира животинска привързаност като котка е невъзможно, животното изисква специално отношение към себе си. Бебето трябва да бъде ценно и обичано. Животното се нуждае от къща, но е невъзможно да се ограничи свободата, трябва да бъде позволено да се движи спокойно около апартамента или къщата.

В неговата къща трябва да има кортове и всякакви хълмове, рафтове, така че животното да може да се изкачи. Препоръчва се дъното на клетката или друго устройство за настаняване да бъде покрито със слама.

С качествено образование животното ще отиде до тоалетната в специална тава.

Животното трябва да има постоянно чиста вода. С диетата ще бъде по-трудно, тя трябва да бъде възможно най-близо до естественото. Това трябва да бъде месо и риба, други морски дарове са позволени. Уникално включено в менюто за яйца. Но животното яде много малко, около 30-40 грама на ден.

Невестулката е напълно независима в процеса на самообслужване. С разнообразно меню, собственикът не трябва да се грижи за козината на животното, но се препоръчват редовни посещения на ветеринарен лекар.

Домашни любимци могат да плуват самостоятелно, само че е необходимо да се създадат подходящи условия за него. За да направите това, дори годни баня с вода.

В процеса на линеене създанието не трябва да се гребен. Само мокрите ръце, за да отстраните излишната вълна.

Приемайки домашно привързаност, никога не трябва да забравяте, че това е хищник, капризен и агресивен, макар и доста малък.

Портрет на хищник на фона на природата

По-малката ласка в отбора хищнически никой. Мъжките могат да достигнат до 26 см дължина и да натрупат маса до 250 г. Тялото на животното е удължено, а краката са непропорционално къси, като дакел. Въпреки това, тя надминава с умение не само дакел, но дори и котка. Бързо се движат с къси скокове, хищникът лесно и често променя посоката на движение. Дори гущер не може да избяга от това.

За пълно описание на вида, добавете:

  • през лятото, кафява къса козина по главата и гърба, ослепително бяла - по гърлото, гърдата и корема,
  • зимната кожа е по-дебела и напълно бяла
  • удължен,
  • къси заоблени уши,
  • анални жлези със силна миризма.

Привързаността понякога се бърка с хермелина. Те са наистина сходни, но на хермелина има черен пискюл на опашката, същият, поради който плочата на царската мантия изглежда като набраздена лента.

Внимание! Диви ласки могат да носят бяс - не влизайте в контакт с тях.

Легендарни и неуловими

Ласки живеят в цяла Европа, Русия, Канада, в северните щати на САЩ и малко в Африка - близо до Гибралтарския проток. Той не принадлежи на редки животни, но е трудно да се срещне и особено да го хване. Невероятно пъргав, тя ще се изкачи в някаква тясна гнездо, ровя, под бъркотия, ще си тръгне от камъни, ветрове и паднали дървета.

Хищникът се храни с всякакви животни със сравними размери: мишки, полевки, маймуни, плъхове, змии, жаби и ако не открие нищо подобно, тогава насекоми. Животното е привлечено от домакински парцели, където може да яде пиле или заек.

Невестулката обича да ловува на конюшните: има много гнезда на мишките в сено и легла. В старите времена, сутрин, селяните често намираха конете си напоени, уморени, с сплъстени гриви - сякаш бяха яздили цяла нощ. Те смятаха, че тази „стабилна конюшня“ е пакостна, яздеше кон, се оказа, че е ласка. Хищникът лесно скача на гърба на коня, за да се наслади на зърна от сол на мястото на изсушената пот. В същото време понякога ухапва през холката и ближе капки кръв.

Защо това агресивно странно малко животно се нарича ласки? Древните славяни го почитали като покровител на къщата - тя е скрита, но не излиза от приюта. Много нации имат легенда, според която добра дъщеря, несправедливо прокълната от свекърва си, се е обърнала с обич.

Ласка в къщата: комфорт или бедствие

В древен Рим е оценена способността на хищник да унищожи мишки и тя е прикрепена към техните домове. Но много скоро безмилостните бойци на гризачи бяха заменени от по-послушни котки. За разлика от римляните, съвременните любители на не съвсем познати домашни любимци раждат обич, за да се насладят на неговата непоколебима енергия.

Състоянието, в което животното може да стане сладък домашен любимец, го опитомява "от млад нокът". Взети в къщата от два месеца и повече, ласката ще остане дива, агресивна, непредсказуема, ще хапе и рано или късно ще избяга.

За наемателя ще ви е необходима голяма клетка, за предпочитане висока волиера с площ от поне един квадратен метър. Подът на заграждението е покрит със слама или сено. Вътрешна публикация:

  • котешка тава с дървен пълнеж (има шанс животното да се научи да го използва),
  • стабилно хранене и пиене на зърната

  • дървена къща за подслон,
  • рафтове и прегради за катерене.

Неговата храна включва месо, птици, риба, яйца - всичко, което животното произвежда в природата. Готовата храна за котки и кучета е категорично неподходяща, както и лакомствата от масата.

Невестулката щастливо се къпе във ваната и се грижи за самата коса. Навесва пролетта и есента, като променя цвета на биколор на бял и обратно. По това време животното може да се глади с мокра ръка, за да отстрани косата, която е излязла.

Енергичен и безстрашен, напълно неприятен, в природата, този хищник посвещава цялото си време на лов. Умело унищожавайки репродуктивните гризачи, той помага на другите животни да поддържат баланс в хранителните вериги в продължение на милиони години.

И дали привързан ласка?

Lusk е малко сладко животно, принадлежащо към отряда на белката. Този бозайник, въпреки името си, който символизира нещо добро и нежно, се счита за много кръвожаден и агресивен.

Невестулка, макар и малка, но доста агресивна и кръвожадна

Ласкане на външния вид

Дължината на тялото на това животно не надвишава 22 сантиметра, а животното тежи само 40 до 100 грама! Това малко същество е много странно и пъргаво. Невестулката има тънко и дълго тяло. И животното има дълга, но не пухкава опашка с „изненада”: факт е, че под опашката му има жлези, които отделят много миризлива субстанция, чиято миризма е много остра и неприятна.

През зимата невестулката има красива бяла козина

Муцуната на ласки е удължена, ушите са кръгли и малки. Природата е наградила животното с изразителни тъмни очи, благодарение на които невестулката изглежда толкова сладко животно! Вратът на животното е твърд, не тънък.

Козината с козина е много красива, макар и невестулка, но не и пухкава, но тя има плътна прилежаща къса козина. Невестулката е животно, чийто цвят е различен и зависи от сезона. С настъпването на зимата, невестулката "поставя" защитна бяла козина, за да стане невидима на снежната покривка. Но в топлия сезон, животното става кафяво-кафяво, и само в долната част на тялото остава бяла кожа.

Очевидно една катеричка живее в кухина ... невестулка е много опасна за нея.

Пристрастяване към начина на живот и поведение

Това малко животно има много хищническа природа, понякога се държи много смело и нагло. Може дори да си позволят да влязат в стопанските постройки в близост до къщите, за да получат храна.

Невестулката е много активно животно, будно е и ден и нощ, но най-често ловува точно през нощта. Животното не обича да се появява в открити, незащитени зони, предпочитайки да прекарва повече време в храстите или на други самотни места.

Невестулката хвана тушканчето

Начинът на живот на животното е самотен. Всеки човек "разделя" територията, в която живее и води лов, обикновено не е повече от 10 хектара. Границите на техните "притежания" галене маркират миризми, оставени от следи.

Къде живее невестулката? Снимка в природата

Ако говорим за обхвата между държави и континенти, животното се намира в Северна Америка, Корея, Монголия, Иран, Ирак, Египет, Австралия, Европа, Алжир, Япония. Както виждате, невестулката живее почти по целия свят.

Невестулката изглежда от своята норка

Что касается природных зон, то и здесь зверек не очень привередлив: может проживать в самых разных биотопах, только вот избегает полярные пустыни и заснеженные высокогорья. Ласка обитает в тундре, на берегах водоемов, в низменностях, в лесостепи, в лесу, в альпийских лугах и даже в пустыне. Иногда может поселиться недалеко от людского жилища.

Но сама себе «дом» ласка строить не спешит – ей проще занять чье-то жилье, например, нору грызуна. В допълнение, невестулка може да оборудва жилище в плевня или в руини, естествени дупки (пукнатини) или под камъни. В „дома” на това животно всичко е покрито с листа от кестен, папрат или сухи билки.

Как се умножават грижите?

През първия месец на пролетта, тези животни започват брачния сезон. Тя минава много ярко: мъжките организират битки за жени, всичко това е придружено от различни звуци, още повече, много силни.

Невероятните и невероятни невестулки.

Но веднага щом настъпи бременността, мъжете напускат женската. Носенето на бебета продължава 35 дни. През това време бъдещата майка подготвя дом, в който тя ще кърми детето си. За себе си и за своите млади, невестулки, облицоващи гнездото с мека трева и мъх, така че децата да се чувстват комфортно и топло.

Месечно кълване на кученца

След малко повече от месец след брачния сезон се раждат малки кученца. Те не виждат нищо, докато не станат на три седмици. Малките не само са малки - те са малки, защото тежат само 2 грама. Една женска ражда около три до осем кученца. Първите три седмици ядат само мляко, но след това мама-невестулка им носи малко мишка. Децата играят, борят се за "плячката". Още на 4 месеца потомството напуска майка си и отива в независим живот.

Много често обичта се бърка с белка. Това обаче са различни животни, принадлежащи към един и същи тип невестулка.

Невестулка (Mustela nivalis)

През лятото козината, горната част на главата, гърба, страните, опашката и външните страни на лапите са монохроматично кафяво-кафяви. Гърлото, ръба на горната устна, гърдите, корема и вътрешната повърхност на краката са чисто бели. Зад ъглите на устата над кафявото петно. Гъстотата на козината е еднаква през лятото и зимата, но лятната коса е по-къса и по-тънка от зимата. През есента невестулката, с изключение на някои южни местообитания, се заменя с кафяво лятно облекло с чисто бяла зимна кожа. Намира се в Европа, Северна Азия и Северна Америка.

Той живее в полетата и горите, в планинските и равнинните райони, без да избягва населените места. Той се установява под камъни, в дупки, в руини, в дупки, хамбари и др. Гнездото е покрито със суха трева, мъх, кестенови листа и папрати.

Невестулката е много гъвкава и гъвкава, работи бързо, се изкачва и плува добре, е много смела и агресивна и е опасен враг за всички малки животни, храната й се състои от сладки, полеви и горски мишки, плъхове, къртици, млади зайци, пилета, гълъби и също гущери, котли, змии, дори ехидни, жаби, насекоми. На места, където не се преследва, ловът на лъжици лови ден и нощ. Чрез унищожаване на мишки, то носи големи ползи, които във всеки случай надвишават вредата, която понякога носи на кокошките. Невестулката понякога успешно се бори дори от относително големите грабливи птици (например хвърчилата).

Чифтосването се случва през март. След 5-седмична бременност, женската ражда от 5 до 7, по-рядко 3 и 8 малки, което е внимателно защитено и защитено, пренасяйки се в случай на опасност в зъбите на друго място.

В древния Рим и ранната средновековна Европа невестулката е била домашен любимец, защото е ловувал мишки. Въпреки това, поради лошото опитомяване на привързаността и, в по-голяма степен, появата на сив плъх в Европа, което беше трудно да се справи с него, то се задвижваше от други животни, като пор, като защитник на запасите в тази роля, и от известно време също генетици.

5. Невестулки в културата

  • В анимационния филм "Ледена епоха 3. Епохата на динозаврите" има ласка Бък.
  • Книгата „Вятър в върби” също има привързаност, играе ролята на отрицателни герои.
  • В историята на Джак Лондон "White Fang", невестул атакува главния герой - вълче
  • В карикатурата, Peerless Fox, има герой от невестулка, който работи като агент по недвижими имоти.

1. Соколов В.Е. Речник на пет езика с имена на животни. Бозайници. Латински, руски, английски, немски, френски. / редактиран от Acad. В.Е.Соколова. - М .: Рус. lang., 1984. - стр. 100. - 10 000 копия.

Гледайте видеоклипа: Това може ли да го направи мишка? Част 2 (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org