Птици

Бухал

Pin
Send
Share
Send
Send


Кукумявката е добре позната на жителите на западноевропейските страни, но в Русия малко се знае за нея. Това е най-древният клон на заповед sovoobraznyh. Латинското му име звучи като Tyto alba, а английски - Barn owl. В хората я наричаха „кукумявка“, призрачна и крещяща сова. Отличителните му черти са характерният глас и форма на главата. Кой е такъв бухал и какъв е нейният начин на живот? Нека поговорим по-подробно в тази статия за една от най-често срещаните сови в света.

Бухал: Описание

Името на тази хищна птица, очевидно, идва от особеността на гласа му, наподобяващ вид хъркане или лешояд. Тя се различава от другите представители на сови във формата на лицева шайба във формата на сърце и изглежда, че тя носи бяла маска. Малката птица има светъл цвят и своеобразно лице. Той е приблизително със същия размер като ушата или сова. По дължина достига 33-39 см, телесното му тегло е 300-355 г, а размахът на крилата му е около 90 см. Между другото, неговото тегло може да варира в широки граници и зависи индивидуално от конкретния индивид. Тя може да бъде маса от 180 g и 700 g.

В горната си част цветът придобива пясъчен (червен) цвят с бели и тъмни петънца. Кукумявката е бяла в долната част (по-рядко жълта), освен това има и тъмни петна в оперението. Лицевият диск е светъл и има сплескан вид, също така е получил и охра, а под очите има малка част от червени пера. Крила - бледо бели, със златисто набразден шаблон. Ирисът е тъмнокафяв или черен. Очите й са изразителни и големи. Тя има тънка физика и има дълги лапи, които имат дебели и пухкави оперения към пръстите на краката. Тя има къса опашка. Клюнът е жълтеникаво бял. Между другото, цветът на долната част зависи от местообитанието на бухала. Например, в Северна Африка, Западна и Южна Европа, в Близкия изток е бял, но в останалата част на Европа той е жълто-оранжев.

На основата на пола те на практика не се различават един от друг. Женските са малко по-тъмни, но това не е особено забележимо. Младите пилета също не се различават от възрастните, понякога са по-разнообразни.

Както забелязахме, една птица като бухал има много запомнящ се вид, снимката ясно ни показва това.

хабитат

Общата кукумявка е 35 подвида, които се разпространяват на всички континенти, с изключение само на Антарктида, а също и на островите. Преди това можеше да се намери в балтийските държави и в други страни от ОНД: сега живее в малка степен. На територията на Русия се намира само в региона на Калининград. В европейската част липсва в северните райони и планинските системи.

От една страна, бухалката е приспособена към различни географски условия, тъй като е разпределена почти навсякъде, а от друга страна, не притежава способността да натрупва само мастни резерви и следователно не толерира суровия климат. Поради тази причина тя не съществува в северните райони на Съединените щати и в по-голямата част от Канада, в Северна Европа и на практика на територията на Русия. Птицата не може да живее и в африканските и азиатските пустини.

Имаше случаи, когато бухалката е била изкуствено населена от човек в тези райони, където никога не е бил. Така тя се появява на Сейшелските острови и Хавайските острови в Нова Зеландия. След като бухалката се засели в Сейшелските острови, населението на кестела започва да намалява.

Любими места за престой

Бухалката почти винаги се установява в близост до човешки жилища. Гнезди както в големите градове, така и в селските райони. Обичам обитавани в тавани, в кухини и ниши на стени. Предпочита покриви на къщи и изоставени сгради. Най-често бухалът се намира на открити равнини, където има малко дървета. Това могат да бъдат места като лека гора, блатна, гъста поляна, също обитавана от птици по пустош, езера, улеи и магистрали.

Често се среща там, където се намират селскостопански ферми и жилища за хора. Бухал се опитва да избегне гъсти гори и високи планински места. За тази птица са необходими следните условия за разпространение: достъпност на храна, липса на студени зими и слаба конкуренция с други хищници. По принцип, те не променят местообитанието си, изключения са случаите, когато снабдяването с храна в местообитанието е изчерпано.

Какво да ядем?

Нейната най-любима храна са мишовидни гризачи, тя може да се справи и с пасюк (голям сив плъх). Тя може да улови до 15 мишки на нощ. По-рядко яде малки птици, по-специално, врабчета, както и големи и земноводни насекоми. Като храна могат да се използват плъхове, полевки, хамстери, земевладелци, опосуми. Те могат също да ловят прилепи, жаби, влечуги и безгръбначни. Жертвата сова грабва в движение, притиска я със своите упорити нокти и я носи на място, където може спокойно да го ползва.

Местоположението на слуховия апарат позволява на птицата да вземе всички звуци, които жертвата прави, което много й помага при лов. Ушите й са асиметрични: единият от тях е на нивото на ноздрите, а другият е в областта на челото.

Характерен глас на бухал

Тя издава дрезгав дрезгав шепот. Кукумявките бухали с криле и счупваха човките си. Между другото, тази тяхна особеност може неволно да ужасява хората, които са решили да си починат в гората и да я посрещнат. Има много звуци, направени от тази сова, но все още преобладаващата е дрезгав пронизителен трейл, който може да се чуе по време на полета му. Викът на женския лешояд е под тон.

Между другото, птицата получи руското си име за нисък, дрезгав, дрезгав вик, който звучи като „хея“. Публикуват го по-често, отколкото обикновения бухал. Нейният странен дрезгав глас прилича на дрезгав кашлица.

Нощен живот

Тя тръгва да ловува в края на здрача и е съвсем нощна. Като правило те живеят един по един, но могат да се появят в малки групи на места, където играта е претоварена. Тъй като хамбарите водят активен начин на живот през нощта, през деня спи. За да спят, те избират някаква ниша, естествена или изкуствена - тя може да бъде дупка в земята или неизползван таван.

По време на лов те променят височината си - след това се изкачват нагоре, след това отново се спускат, летят около притежанията си. Те също могат да очакват жертва, затаена в засада. Крилата им са подредени по такъв начин, че полетът им е колкото е възможно по-тих и мек, а също така имат отлично зрение и слух. Между другото, в някои райони хамбарът ловува през деня, например във Великобритания, но по това време има опасност за тях под формата на хищни птици, като чайки.

Бухалката убива жертвата си с нокти, след това я стъпва с дълъг крак и я разкъсва с клюна си. Тя има много подвижна врата, така че може да яде плячка, почти без да се огъва. По време на хранене перата на лицевия диск се движат и совите изглеждат гримасни.

репродукция

Обикновената сова обикновено е моногамна, но случаите на полигамия също не са изключени. През годината има една, рядко две съединители. Началото на размножителния сезон зависи, като правило, от климатичните условия на местообитанието и количеството храна. В по-топлите райони и където има много храна, те могат да се размножават по всяко време на годината. Например, в умерената зона на Европа или Северна Америка, тя започва през март-юни. Ако възникне повторно засяване, пилетата ще бъдат излюпени през периода март-май и юни-август.

Мъжът избира мястото, където ще бъде гнездото, и след това започва да кани женската. Като такова, гнездото не е построено, за тази цел е избрано затворено и тъмно място. Това може да е жлеб в стария пън, кухо дърво и други ниши. Женската се занимава с инкубация на яйца и по това време мъжът й носи храна. Условното гнездо се намира на височина 2-20 метра над земята, размерът на съединителя е обикновено 4-7 яйца, но може да бъде от 2 до 14. Те са по-големи, като правило, в периоди, характеризиращи се с изобилие от храна. Размерът на яйцата, които са бели или кремави, е средно 30-35 мм.

По време на размножителния сезон птиците правят различни звуци. Те пищят и дрезгаво крещят, хленчат и подсмърчават, правейки отличителен хеее звук. Останалата част от времето, като правило, совите мълчат. За около месец женската инкубира яйцата. Непълнолетните летят от гнездото за 50-55 дни от живота.

Между другото, няколко сови остават заедно до смъртта на един от партньорите. Жените и мъжете живеят близо един до друг, но сами.

Поведение на опасност

Когато седнат, седналата бухалска кукумявка държи тялото право, а ако става въпрос за птица, тя приема заплашителна поза - разстила лапите си, разпростира крилата си в хоризонтална равнина и се свива до земята. Когато срещне натрапника на териториалните й притежания, тя активно маха крилата си, приближавайки се по-близо до врага. Силно изсъска и щраква клюна му. Ако това не помогне, тогава тя атакува врага, падайки по гръб и удряйки с ноктите си.

Пилета от бухал

Излюпваните пилета са напълно зависими от техните родители, които ги хранят последователно. При раждането те са покрити с дебел бял цвят. В случай, че е много студено, кукумявката не излиза от гнездото и затопля пилетата, които след три месеца стават напълно независими. Отглежданите пилета летят до нови места и намират друга територия за своето местообитание и размножаване. В кукумявката сова, дори 10 пилета могат да се появят едновременно, ако условията позволяват, но в гладна година, като правило, не се очакват повече от 4 яйца.

Отбелязва се, че поведението на техните пилета е нетипично за птиците: те показват алтруизъм, отказвайки да ядат в полза на тези, които са по-гладни от тях. В сравнение с повечето други птици, в които младите буквално разкъсват храна един от друг, за да се хранят сами, този факт предизвиква голям интерес от такава птица като бухал. Снимка на нейните пилета показва как изглеждат, когато се раждат.

Родителите се грижат дори след като пилетата им излитат от гнездото: те продължават да се грижат за тях и да ги хранят, докато не станат напълно независими, т.е. не достигат тримесечна възраст.

Отношението на хората

Бухалът при хората винаги е бил символ на мъдростта, но в същото време те третират тази птица със суеверен страх. Сега суеверията са нещо от миналото, а човекът все повече и повече се интересува от нея. Плевелите кукумявки хвърляха страх на хората поради някои от техните черти: бяло лице, което прилича на маска, плашещи звуци и поради навика на тази птица, летяха тихо и се появяват рязко пред малкия мъж, за който хората я наричаха призрачна сова.

Обикновената бухал се храни главно с гризачи, като по този начин облагодетелства хората. Хората отдавна оценяват помощта на тези сови в унищожаването на вредители. Така през XVII век подобна практика се разпространява, когато в къщи, хамбари, мелници и други сгради се правят специални прозорци, през които хамбарите могат да проникнат и унищожат гризачите. По този начин птиците останаха добре нахранени и се облагодетелстваха от човека.

Ако забележат редица хора, тогава те започват да се държат много интересно: те се издигат високо, карат се по краката си в различни посоки и в същото време изобразяват различни гримаси. Ако дойдеш много близо до нея, тогава, като правило, тя излита.

Колко хамбар живеят?

В естествени условия бухалите-сови могат да живеят до 18 години, но това е максималната цифра. В действителност се оказва, че те живеят предимно малко - средната им продължителност на живота е около 2 години. Имаше случаи, когато кукумявката е била в състояние да живее в естествени условия до 17 години, в Северна Америка птица в плен е починала на възраст от 11,5 години, но в Англия е бил счупен рекорд - птицата е живяла в плен в продължение на 22 години.

Разказахме за такава интересна птица като бухал, за неговите навици и как тя е полезна за хората. За съжаление, поради промените в околната среда и употребата на пестициди в различни части на Европа, популацията на бухала намалява. Има и чести смъртни случаи на птици от сблъсък с автомобили по пътищата. В момента хамбарът е птица, която е включена в Червените книги на редица страни от Източна Европа, където по неизвестни причини населението й бързо намалява през последните десетилетия.

Бухал: описание и снимки. Как изглежда една птица?

Бухалът е нощна хищна птица. В зависимост от мястото на пребиваване, тя може да има различно оцветяване на оперението, маскираща совата под околността. Главата на бухала е кръгла с големи очи, ноктите са дълги и остри, а човката е хищна и къса.

Различните видове сови имат различни размери. Най-малката сова е сова. Размерите му са само 17-20 см, а теглото 50-80 гр. Най-голямата от бухала е совата. Дължината му е 60-70 см и тегло от 2 до 4 кг.

Животът на бухал в природата е около 10 години, а в плен тези птици живеят до 40 години. Много краткият живот на бухала в естествената му среда често се обяснява с глад и ловуване на сови от други хищни птици като ястреби и златни орли.

Лапите на бухали са много силни и бързи, много от тях са пернат. Нокти на бухали остри и извити, те й помагат бързо да хване жертвата и да я държи. Летящи сови почти безшумни, това се дължи на специалната структура на перата. Първите външни пера са трионни и нарязани с ресни. Петата трета и четвърта бухала са по-дълги от останалите. Опашката е закръглена и подрязана, а перата на опашката са извити. Размахът на крилата на бухала е около 142-200 сантиметра. Тези птици летят много бързо: скоростта на бухал в полет достига 80 км / ч.

Птицата прави характерен щракване, когато е раздразнена или изпитва възбуда. Оказва се, че това е нейната благодарение на клюна. Клюнът на бухала се огъва от началото до самата основа, завършва с плетене на една кука, краищата са равномерни и без нарязвания.

Совите могат да завъртят главите си на 180 и дори на 270 градуса, без да причиняват неудобства или вреда. Птицата на бухала е хищник и трябва да открие плячка, така че очите да не са разположени отстрани, а отпред.

Очите на бухала са фиксирани и гледат право напред. За да промените посоката на погледа, птицата трябва да обърне главата си. В същото време зрителният ъгъл на бухала е 160 градуса, а зрението му е бинокулярно, за разлика от другите птици. Световните сови виждат в черно и бяло. Лещата на совите не е в очната ябълка, а в тръбата на рога, така че птиците виждат много добре през нощта.

Слухът на бухала е 4 пъти по-добър от този на котката. Веднага след като плячката се представя с шумолене или звук, птицата се втурва към нея със светкавична скорост.

Видове сови, имена и снимки

В семейството на бухала има 3 подфамилии, 30 рода и 214 вида, най-разпространените от които са:

  • Ушасна сова (лат. Asio otus)

Птицата е с дължина 31-36 сантиметра. Размахът на крилата достига 86-98 см. При цвета на този вид сова преобладава сиво-кафяв нюанс с пъстри петна, гърдите са с бял цвят. На горната страна на тялото има тъмни петна, а от долната - напречни ивици. На главата на ушатата сова има големи ушни лъчи, които се състоят от шест пера.

Обитава иглолистни гори, предпочита европейските страни или северната част на Азия като места за гнездене, лети за север от Африка за зимуване. Ушастата сова яде гризачи, мишки, полевки, насекоми и птици.

  • Брадата Tawny (лат. Strix nebulosa)

Голяма птица, с дължина 80 см и размах на крилата от 1,5 метра. Голямата птица има опушен сив цвят. Тъмните ивици са разположени около жълтите очи на бухала.

Храни храната на гризачи и катерици. За гнездене избира гнезда на ястреби и мишелови, не се строят гнезда. Черното петно ​​под клюна на птицата прилича на брада, откъдето идва името на птицата. Птицата няма пера на ушите, около врата му има бяла яка. Долната страна на крилата крие тъмни ивици.

Брадатата сова живее в зоната на тайгата и планинските гори в балтийските страни, в европейската част на Русия, в Сибир, на Сахалин, в Монголия.

С дължина 60-75 см, размах на крилата 160-190 см. Тегло на мъжката бухала достига 2.1-2.7 кг, а теглото на женските е 3-3.2 кг. Бухалът е най-голямата птица от бухала. В оперението на хищника преобладават червеникави и охристи цветове, очите на бухала са с ярко оранжев цвят, а над очите са разположени кичури удължени пера.

Сови живеят в гори и степи на Евразия, ловуват гризачи, мишки, гарвани, таралежи, зайци, птици и други гръбначни животни.

  • Малка сова (лат. Glaucidium passerinum)

Дължината на тялото на бухала е 15-19 см, размахът на крилата достига 35-40 см. Теглото достига 55-80 г. В същото време мъжките са по-малки от женските. Бухалът има сиво-кафяв или тъмнокафяв цвят, белите пера се различават ясно по перата, по-големи по гърба и по-малки по главата. Дъното на птицата е бяло с надлъжни кафяви ивици. Опашката е сиво-кафява, на нея има 5 тесни улички. Главата е малка и има кръгла и леко плоска форма, бухалът няма уши. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. На белия корем на бухала има кафяви надлъжни петна. Кръгли бели петна са разположени върху раменните пера.

Малката сова живее на юг и в центъра на Европа, в северната част на Африка и в южните азиатски страни. В Русия, бухалът се намира главно в центъра и в южната част на европейската част, в Южен Алтай и Забайкалия. Птиците живеят в степните и пустинните райони, строят гнезда в камъни и дупки. Малката сова яде насекоми, гущери, гризачи, а понякога и птици.

  • Обикновен бухал (лат. Tyto alba)

Различава се от другите видове бухал със серичен диск на лицето. Дължината на бухала достига 34-39 сантиметра с размах на крилата 80-95 см. Теглото на хищната птица е 190-700 грама. Оцветяването на червения бухал с многобройни напречни ивици, ивици и петънца. Цветът зависи от местообитанието на птицата. Опашката на птицата е къса. Ушите на плевнята имат необичайна асиметрична подредба: ако лявата е на нивото на челото, тогава дясната се приближава до областта на ноздрите. Благодарение на тази функция птицата чува много добре.

Кукумявката е на всички континенти, с изключение на Антарктида. В Русия той живее само на територията на Калининградска област.

  • Бяла бухал (полярна сова) (лат. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

С дължина на тялото от 55 до 70 см, теглото на птица е 2-3 кг. Размахът на крилата достига 143-166 см. Цветът на птицата, живееща в тундралната зона, служи като маскировка, затова в нея преобладават бели цветове с тъмни петна. Човката на полярната сова е черна, очите са ярко жълти. Лапи на хищника са напълно космат.

Полярната сова живее в Евразия, Северна Америка, Гренландия, на островите на Северния ледовит океан. Бялата сова се храни с гризачи, леминки, зайци, хермелин, бели яребици, гъски, патици, риби. Бялата сова е включена в Червената книга.

  • Бухал (лат. Surnia ulula)

Живее в горски райони в Европа, Северна Америка и Азия. В Русия се намира на Камчатка, в района на Магадан, на Чукотка, на брега на Охотско море. Храни се с гризачи (мишки, леминки, полевки), понякога ловува катерици, лешояди, черни глухари, яребици и други птици.

Дължината на птицата достига 45 см. Опашката на птицата е дълга, цветът е кафяво-кафяв с бели петна, в долната част на тялото има тънки ивици. Очите и клюнът на бухала са жълти.

Къде живеят бухали?

Сови живеят по целия свят, но не ги намират само в Антарктика. В Русия има 17 вида сови. Голям брой от тези птици могат да бъдат открити в горите и само няколко от тях живеят на открити места.

По принцип, бухалът живее в кухината и гнездата. Бухалът намира дом почти навсякъде: в горите, планините, степите и пустините. Ушатата сова живее на всякакви полета, тъй като ловува на открити места, но създава гнездата си само в гората. Бялата сова живее в тундрата, през зимата лети далеч на юг, не обича залесени места. Брадатата жълтеникава сова живее само в гъсти гори. Видовете сови като бухала и бухалът намират къща под покривите и на тавана.

Какво яде сова?

Въпросът за това, което птицата от бухала се храни в природата, интересува много хора. Тази птица, както в естествената си среда, така и в плен, яде гризачи, малки птици, насекоми, животни. Диетата зависи от местообитанието на бухала. Сови със средни и големи разфасовки се хранят с плъхове, мишки, леминки, таралежи, гущери, землища, зайци, жаби, жаби, прилепи, къртици, змии, пилета. Малките сови ядат предимно насекоми (бръмбари, скакалци), а птиците, живеещи в крайбрежните райони, ядат риба, раци и миди. Совите, живеещи в тропическите страни, ядат плодове, растения и плодове. Птица сова може да живее без вода в продължение на няколко месеца, като утолява жаждата си с кръвта на жертвите си.

Съхраняване на бухал у дома

Поддържането на бухал у дома се превърна в много обичайна професия. Но не забравяйте да запомните, че бухалът е вечерен и основната дейност на птицата идва вечер, нощ и сутрин. В този период те отиват на лов. От вечер до сутрин, бухалът ще издава шум, ще крещи и ще се занимава с бизнеса си, което затруднява собственика да спи.

Съществуват и трудности при храненето на бухала, храносмилателната система на птицата е проектирана така, че тя трябва да изяде цял труп на мишка или птица. Логично е храненето с месо да изчезне, да се приготвите за закупуване на мишки.

Също така обръщайте специално внимание на избора на вида бухал, а дългият или болотен бухал ще бъде подходящ за стандартен градски апартамент. Ще има малко място за начало и бухал, дори ако имате широк апартамент или къща.

Каква е разликата между бухала и бухала?

Бухалът е хищна птица от реда на совите, от семейството на бухала. Той принадлежи към рода бухал. Тази птица се различава от останалите видове бухал по външен вид. Първо, бухалът има най-голям размер в сравнение с други сови. Главата на бухала е доста голяма и има характерни черти: в зоната на слуховите отвори има къси твърди пера, наподобяващи ушите. В бухала характерен цвят на перата, червеникавокафяв цвят. На главата и гърба се виждат тъмни ивици.

Второ, за разлика от много видове сови, които ловуват само през нощта, бухалът е птица на деня и вижда добре през деня.

Плячката на совите е предимно дребни гризачи и насекоми, докато бухалът ловува фазани, зайци и млада сърна. Този вид плячка живее предимно в степната зона. В такива места е удобно за бухала да ходят на лов поради големия си размах на крилата.

Бухал отляво, бухал отдясно. Автори на снимката: snowyowls, Lotse

Описание на совата

Според анатомичните си характеристики всички представители на совите имат значителни различия от дневните пернати хищници, поради което принадлежат към независим ред.

Най-важните характеристики на скелета на совите са:

  • наличие на характерни процеси върху основните кости,
  • наличието на вид тройна артикулация на черепа с долната челюст,
  • наличието на много къси фаланги на третия пръст,
  • наличието на изразена подвижност на външните пръсти, които могат да се огънат в посока на гърба,
  • наличието на значителна част от типовете характерни прорези, разположени на задния край на гръдната кост.

Главата на бухала може да се върти на 270 °, Тази особеност се обяснява с наличието на много специфични дилатации на каротидните артерии на нивото на долната челюстна кост, което води до създаване на кръвоснабдяване и увеличава броя на малките кръвоносни съдове, които се отклоняват от големите артерии. Връзките на каротидните артерии имат анастомозни джъмпери, което предотвратява прекаленото компресиране на съдовете.

вид

Пет реда достатъчно твърди и разпръснати пера образуват лъчисто ореол, който се нарича диск на лицето. Мухите на птиците имат заоблени краища и характерен завой в страната на тялото. Често на първите три пера се образуват ресни или режещи назъбвания на външните мрежи, благодарение на които совите летят почти безшумно. За третото и четвъртото пера характерно изразена дължина. Управляващите пера на изрязана или забележимо закръглена, често къса опашка също се различават извити към дъното. Краката имат оперение почти до земята.

Това е интересно! Значителна част от видовете, принадлежащи към групата на совообразните групи, имат много тъмно, сиво-ръжда оцветяване с черни или тъмни петна, ивици и петна, което прави отглеждането на бухала в хармония с околната природа, особено след залез слънце.

Остри и дълги нокти на бухал също се отличават със силна извивка, а човката при такъв пернат хищник се огъва, започвайки от основата, и няма никакви изрезки по ръбовете. Тя завършва с изрязана кука, през която бухалът може да произведе много характерен щракване. Брилянтните пера покриват късата ябълка. Очите на сова от всякакъв вид са доста големи, гледащи право напред, което се обяснява с позицията на орбитите по лицето на черепа и такъв пернат хищник вижда света около него само в черно и бяло.

Противно на доста често срещано, но погрешно мнение, бухалът може да вижда достатъчно добре през деня, защото очите на такава птица нямат специална чувствителност към дневната светлина. Зрелището на бухала се отличава със забележимо свиване и разширяване не само в условията на промяна на нивото на осветяване, но и в процеса на вдишване или издишване., Слухът на бухала е невероятно тънък, много по-ясен от този на всички представители на семейството на Feline. Сравнително голямо външно ухо често е покрито с подвижна и сгъната кожа с оперение.

Характер и начин на живот

Понастоящем няма ясен отговор на въпроса дали бухалът е мигрираща птица, но най-вече пернатите хищници от техния бухал предпочитат устояван начин на живот и предпочитат да се заселват изключително по двойки. Основната пикова активност на бухала пада през нощта, така че през деня тези птици седят в гнезда или на клони на дървета.

Това е интересно! В древни времена совите се страхували много често и често били считани за много лош знак, свързвайки ги с неблагоприятни мистични събития, и именно поради тази причина такива птици били преследвани почти навсякъде.

Изключението се състои от бели сови, способни на почти 24-часова дейност в полярни дни. Мъжките и женските сови се събират по двойки и прекарват целия си живот в такъв брак, но периодът на изразени игри на ухажване или чифтосване, присъщ на много видове птици в пернат хищник, почти напълно отсъства.

Колко живеят сови

Средната продължителност на живота на совите може да варира от пет до петнадесет години и, както показват наблюденията, зависи пряко от условията на местообитанието, видовите характеристики и размера на птицата. Рекордьорът за дълголетие са сови. Световният рекорд е регистриран в Швеция, където продължителността на живота на една от совите е 24 години и 9 месеца.

Поръчката включва двойка семейства, представени от сови, или истински бухали, а също и сови.

Подсемейството Реални сови (Striginae) включва

  • вид лъжички (Otus) - това са пет дузини видове, чиито представители се отличават с непълен диск на лицето, както и с доста големи "уши" от перо, голи или с груби четки с пръсти. Птиците се характеризират с червеникав, кафеникав или сив цвят с петна,
  • вид Megassors - това са двадесет и пет вида хищни птици, t
  • вид Сова (Strih) - това са двадесет и един вид, представителите на които имат дължина на тялото в диапазона 30-70 см. Този род няма перо уши, а добрата проява е характерна за лицевия диск. Оперение в насипно състояние, сивкаво или червеникаво оцветяване с наличие на кафяв пестрин,
  • вид бухал (Vubo) - това са деветнадесет вида, чиито представители са нощни птици с червеникаво-кафеникав цвят с забележим пестрин. От двете страни на главата има перо "уши". Средната дължина на тялото варира между 36-75 cm,
  • вид Неотропични сови (Rulsatrih) - това са три вида хищни птици,
  • вид Риба сови (Ssotorelia) - това са три вида хищни птици,
  • вид Риба сови (Ketura) - това са три вида, чиито представители трябва да бъдат включени в обширния род Vubo,
  • вид Лопатки с бяло лице (Rtilorsis) - двойка видове, представители на които понякога принадлежат към рода лъжичка (Otus),
  • вид Кубинска лъжичка (Margarobyas) - един вид, който формира монотипния род Margabobyas и е ендемичен за Куба,
  • вид Западната американска лъжичка (Rsilossors) - единични видове хищни птици,
  • вид Сова (Lorhostrih) - монотипен род, обитаващ горските зони на Южна и Централна Америка,
  • вид Африканска сова (Jubula) - един вид, който формира монотипния род Jubul и е ендемичен за Африка.

Подсемейството Asióninae включва

  • вид Ушите сови (Asio) - шест вида, представители на които имат чист диск на лицето, както и жълт или оранжев ирис. Крилата са дълги и тесни, като горната част е във формата на второ и трето летателно пера. Гледката се характеризира с големи отвори, покрити с кожена асиметрична гънка. Краката на птицата имат оперение към частта на нокътя,
  • вид Ямайска лъжичкаили Раирана бухал (Rseudossors) - вид, достигащ дължина 28-35 cm и притежаващ червеникаво оперение и жълтеникаво-сив клюн,
  • вид Соломон Дълга ушата сова (Nesasio) - вид, формиращ монотипен род, който преди това е принадлежал към рода Eared Owls.

Подсемейството Surniinae включва

  • вид Иглени бухали (Ninoh) - тридесет и три вида, представители на които са редки и с форма на косъм, които образуват покритие на пръстите. Дължината на птицата варира от 20 см до половин метър. Долният край на долната челюст се отличава със специфичен зъб,
  • вид Врабени сови (Glausidium) - три десетки вида, представители на които имат малък размер на тялото, къси крила и дълга опашка. За лицето диск се характеризира с лошо развитие, "ушите" отсъстват, очите на малки размери, t
  • вид Сови (Aegolius) - пет вида, чиито представители приличат на сови, но имат плътно преплетени пръсти, по-къс ластик, относително хлабаво оперение, по-голяма глава и добре дефиниран диск на лицето,
  • вид сови (Атина) - три вида, чиито представители са жители на най-отворените ландшафти, градове, селски райони, степни зони, полупустели и пустини, както и всякакви каменни зони,
  • вид Горски бухал (Neteroglauh- вид, чиито представители се характеризират с много малък размер и дълъг корпус в рамките на четвърт метър. Площта на крилото е покрита с белезникави ивици. Основните специфични разлики са представени от много мощни пръсти, покрити с бяло оперение. Сексуалният диморфизъм е лек,
  • вид Бухал (SurniA- вид, чиито представители са със средни и дълги опашки, а също така се различават по очите и клюна с жълт цвят при липса на характерни „уши“. Средната дължина на птиците е 35-43 см с размах на крилете 60-80 см,
  • вид Elf бухал (Misrathene- вид, чиито представители са описани още през 1861 г., и също се различават по дължина на тялото в рамките на 12-14см, с тегло около 45 грама. Кацане на тялото във вертикална посока, с относително голяма глава и липса на "уши",
  • вид Андска спринцова бухала (Henoglauh) - един вид, чиито представители се характеризират с образуването на монотипен род,
  • вид Папуанска сова (Uroglauh) - вид, чиито представители са монотипни и се различават по средни размери с дължина на тялото 30-33 cm, малка глава, както и дълга опашка. Крилата са съкратени, със закръгление. Предният диск е бял, но младите индивиди имат по-ярко оцветяване в сравнение с възрастните птици.

Така е прието да се приписва на семейството свинско само три основни подфамилии, които съчетават три дузини родове.

Район на разпределение

Видовете лъжици се разпространяват в Европа и Азия, както и в Африка и Америка, Представители на рода на Сплюшка станаха особено популярни в Европа. В нашата страна, в допълнение към splyushka, в Далечния изток, ориенталски и якичка лъжици са също доста често, и в Централна Азия и на територията на Казахстан може да се наблюдава една лъжичка от пустини.

Това е интересно! Врабените сови са представители на различни биотопи, включително тайга, както и пустини и зони от тропически гори, затова тези индивиди обитават почти всички континенти на света, с изключение на Австралия.

Представители на рода Megasorses са жители на Северна, Южна и Централна Америка, а Neyasyti са широко разпространени в Европа, Северна Африка, както и в Азия и Америка. Неотропните сови обитават горите на Южна и Централна Америка, а рибната сова - само на територията на Азия. Сравнително многобройни бели лъжички са доста разпространени в наши дни африкански жители, а псевдосите са изключителните жители на остров Ямайка.

Диетата на бухала

Совите обитават почти целия свят, така че храната на такива хищни птици е предимно от животински произход, но има голямо разнообразие от видове. Сови, като най-големите представители на сови, се хранят изключително с топлокръвна храна, а редки иглонисти предпочитат да ядат насекоми.

Без вода совата може да прекара няколко месеца, а достатъчно количество течност в тялото на хищна птица е снабдено с прясна кръв от плячка. Совите ловуват и съответно се хранят главно в тъмното.

Извличането на най-големите представители на групата сови може да бъде представено не от много големи лисици, леминки и гризачи, а също и практически от всички птици. Например, белите полярни сови се хранят предимно с разновидности на мишки, зайци и не прекалено големи хермени, а бухалите много активно ядат различни вредители, включително различни гризачи.

Важно е! Трябва да се помни, че совите никога не ядат мърша, а за зимния период хранителните запаси от такива пернати хищници се правят директно в гнездата.

Малките елфи се хранят само с насекоми, а диетата на бухала е изключително разнообразна. Кукумявките, заедно със совите, предпочитат да се заселят близо до обиталището на хората, където унищожават огромен брой вредни гризачи.

Естествени врагове

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. В някои години, когато общият брой на гризачите и другите животни, ловувани от сови, е незначителен, около една четвърт от младите индивиди умират. Наред с други неща, различни видове сови често са подложени на хищнически атаки от доста големи птици като ястреби, орел и златни орли.

Важно е! Гнездата на полярната сова са унищожени от арктическите лисици, които ядат пилета и яйца, а скисите с мощни клюнове и добре развити нокти представляват специална заплаха за потомството на този вид.

Основните врагове на пилетата, които изпадат или летят преждевременно от гнездата им, са различни месоядни животни, включително еноти, порове и лисици. Но главният враг на бухала в днешно време е човек, който има разрушителен ефект върху местообитанието на птиците, като изсича дървета. Наред с другите неща, совите често са предмет на неоторизиран лов.

Население и статус на видовете

Въпреки че много видове сови носят значителни ползи за хората и унищожават много вредни насекоми, както и гризачи, някои членове на това семейство са станали доста редки, което е провокирано от ограничената област на разпространение и тяхното изместване от основните природни местообитания. Към днешна дата Арктическата бухала, както и някои други видове, е вписана в Червената книга и в Приложение II на Конвенцията СИЕС.

Природозащитен статус на вида

Кукумявката не е сред видовете, чието съществуване е застрашено, но намаляването на обичайните места за гнездене е сериозна опасност за него. В Източна Европа през последните десетилетия по необясними причини се наблюдава катастрофално намаляване на популацията на бухала. Видът почти изчезна от балтийските страни и Беларус, стана рядкост в Украйна и Молдова. Сега бухалът е включен в Червените книги на няколко страни в Източна Европа.

Изглед и човек

Кукумявките сови често се намират в жилището на човек, настанявайки се на тавани, в селскостопански сгради, руини, църкви и камбанарии. Не е за нищо, че на английски език „barw owl“ се превежда като „кукумявка“. В градовете, където винаги има много плъхове и мишки, хамбарите винаги се намират лесно за себе си. Освен това "градските" сови са се научили от нощната светлина да ловуват нощни насекоми и прилепи.

Подобно на други видове сови, хората винаги са третирали совите със суеверен страх, особено след като те са били най-често срещани близо до домовете си. И точно като другите сови, совите бухали били символ на мъдростта. Сега суеверието за совите, за щастие, е изчезнало и хората се отнасят към тези птици с явно съчувствие. А ролята на бухала в борбата срещу градските гризачи е очевидна и не се оспорва от никого.

Разпространение и местообитание

Кукумявката е една от най-често срещаните птици в света. Намира се на всички континенти, с изключение на Антарктика, и на много острови, включително и далечни. Въпреки това, кукумявката не понася студения северен климат, така че не се среща в северните райони на Канада и Северна Европа. Кукумявката е успешно въведена (заселена) на много отдалечени острови: Хавайски, Сейшели, в Нова Зеландия. Въпреки това, въвеждането на бухала на Сейшелските острови през 1949 г. показа колко крехко е естественият баланс и колко лесно е да се счупи. Факт е, че кукумявката на Сейшелските острови започва да ловува не само на плъхове, но и на ендемичната Сейшелска ветрушка, чийто брой започва рязко да намалява.

На територията на голям диапазон се разграничават повече от 30 вида сова.

В нашата страна, сова сова се намира само в региона Калининград.

Кукумявката е в различни биотопи, избягва само гъсти гори. Това е един от малкото видове птици, който е облагодетелствал човешките икономически дейности за обезлесяване и развитие на селското стопанство, тъй като е разширил снабдяването с храни и е позволил широкото му разпространение. Кукумявката се оправя доброволно до жилището на човека.

Поведение при хранене и хранене

Основата на диетата на сова се състои от различни мишовидни гризачи. Въпреки това, той улавя птици, включително хищни птици, прилепи и жаби, и насекоми. По време на лов, сова или лети около своята област, постоянно променя височината си - нагоре и надолу, или чака жертва от засада. Полетът на бухала е мек и тих, тъй като крилата са подредени така, че краищата на полетните пера премахват звука на полета.

Кукумявката се убива с нокти, а след това, стъпвайки върху нея с дългия си крак, се счупва с човката си. Вратът им е толкова мобилен, че може да яде почти без да се огъва над плячката си. По време на хранене перата на лицето на совата през цялото време се движат, когато устата е отворена и затворена, така че изглежда, че плевелите сови постоянно правят лица по време на хранене.

вокализация

Гласът на бухала - специален дрезгав „хея“ - беше появата на руското име на птицата. Като цяло, най-"приказливите" сови по време на гнездене. По това време те дрезгаво или пискливо крещят и пищяха. Извън сезона на развъждане, совите обикновено са мълчаливи. В допълнение към гласовите звуци, те понякога щракват човките си или изрисуват крилете си.

Лайфстайл и социална структура

Плевелите сови са самотни, но на места, богати на плячка, те могат да бъдат държани в малки групи. Това е една от най-"нощните" сови. Кокошарите спят през деня, а за една нощ избират някаква естествена или изкуствена ниша: куха, дупка или старо таванско помещение в къщата. Като правило те живеят заседнал начин на живот, но в случай на липса на плячка („не мишки години“) те могат да мигрират на ново място.

Срещайки натрапника на неговите териториални притежания, бухалката разпростира крилата си и ги размаха, приближавайки се до врага. По това време бухалът буче силно и натиска клюна му. Позицията на заплахата, като тази на други сови, не присъства в бухала. Вместо това тя разпростира крилата си в хоризонтална равнина и лежи, прилепвайки към земята с плътно притисната оперение. Ако такава демонстрация не помогне, кукумявката може да атакува врага, да падне по гръб и да удари с нокти.

Когато човек се приближи, совата обикновено се издига на дългите си крака и се люлее внимателно, докато активно премества перата на лицевия диск, „гримасираща“, и след това отлети.
Очите на бухала са много добре развити, те перфектно виждат както на тъмно, така и при ярка светлина.

Слуховете, както и всички други сови, също са добре развити. Ушите са разположени асиметрично по стените на главата, а лявата е горе, а дясната - долу. Тази структура на слуховия апарат помага на птиците да чуят звуците на потенциалните жертви от различни ъгли. Кратките дебели пера, които оформят предния диск, са добри звукови отражатели. Кукумявките сови са много податливи на всички звукови сигнали, а в случай на твърде силен звук те покриват отвори на ушите със специфични тапи, покрити с малки пера.

продължителност на живота

Според звъненето, племенните бухали могат да живеят в природата до 18-годишна възраст, но средната им продължителност на живота е много по-малка - около 2 години. Въпреки това, има и „шампионски” резултати: в Северна Америка, кукумявката е живяла в плен 11 години 6 месеца, в Холандия е живяла в хамбар в природата до 17 години, а рекордьор е хамбар от Англия, който живее в плен 22 години.

Поддържане на животни в Москва зоопарк

В нашата зоологическа градина хамбарът живее в павилиона "Нощен свят", който, разбира се, е оптимален за този вид. Сега тя съдържа 5 птици. На експозицията винаги можете да видите 1 двойка, а останалите „почивка“ в стая без експозиция, птиците се сменят всяка година. Повечето сови са получени от природата. Една двойка домашни племена редовно се гнезди, вече имаха 4 потомства. Инкубират гнездата и хранят пилетата.

Диетата на сова в зоопарка се състои от 6 мишки дневно.

Икономическа стойност

Совите в природата са просто от голямо значение. Такива пернати хищници могат да ограничат общия брой на гризачите и също така да допринесат за активното унищожаване на болни или твърде слаби птици, което има положителен ефект върху цялостната работа на генетичния фонд.

Наред с други неща, такива птици масово разпространяват всички видове плодове и различни семена от растения, улеснявайки тяхното заселване. Представители на отпадъци от всички видове сови принадлежи към категорията на ценния органичен тор. Сова е изключително красива и горда птица и много членове на семейството могат лесно и бързо да се адаптират към живота заедно с хората, така че заслужават да бъдат в категорията на популярни и доста популярни, екзотични домашни любимци.

Гледайте видеоклипа: Има един бухал. Детски песнички. С текст (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org