Животни

Животински лъв: къде живее, храна и потомство

Pin
Send
Share
Send
Send


Днес има много истории и легенди за начина на живот на царя на животните. Но за да се разграничат истината от измислицата за това как и къде живеят лъвовете, трябва да разберете напълно въпроса. Наистина, сред многобройните животни на нашата планета, тези хищници се отличават с изключителна сила и сила. Величествената грива и оглушителен рев придават на лъва истински кралски поглед. И дори в поведението на това животно има уникални царски маниери.

Сериозен хищник

Без значение къде живеят лъвовете - в дивата природа или в плен - те винаги остават сами. Това са огромни силни хищници, перфектно притежаващи движещото се, гъвкаво и мускулно тяло. Те много бързо и сръчно бягат. Тези хищни котки притежават мощни челюсти и големи зъби, които позволяват да се държат дори такива доста големи представители на животинския свят като гну. И с помощта на нокти, да се разкъса плячка за парчета за лъвове не е проблем на всички. Но това не е всичко! Оказва се, че езикът на звяра е осеян с тръни, което му позволява да се грижи добре за кожата си, да улавя бълхи и да премахва кърлежите.

Разбира се, много зависи от това на кой континент живее лъв: начин на живот, разнообразие от храни, които произвежда, и дори външния му вид. Днес в дивата природа това животно може да се намери в Африка и Азия. Въпреки това, на планетата има и имена на земни хищници - морския лъв. И макар имената им да са сходни, самите животни са много, много различни един от друг и е абсолютно невъзможно да ги объркате.

Начин на живот

Лъвът е представител на котето, който може да гледа слънцето, без да мига. Затова го наричат ​​царят на животните. Как живеят лъвовете, как те оцеляват в естествени условия и в борбата с човека, заслужава уважение и внимание, дължащо се на тях.

Тези хищници живеят в семейства, т.нар. Те обикновено се състоят от един или двама мъжки, няколко лъвици и малки. Възрастните лъвове се занимават с опазването на местообитанието на гордостта, тъй като често се случват случаи на посегателство от единични мъже. Лъвката се занимава с лов и отглеждане на потомство. Лъвчетата играят и падат по цял ден, развивайки сръчност и скорост, от която ще се нуждаят в бъдеще. Средният брой на гордостта е около двадесет души.

Собствеността на лъвовете се разпростира на десетки квадратни километри открити пространства, както и области, покрити с гъсталаци.

Много е важно, че във владението на лъвовете има много копитни животни. В крайна сметка, изобилието от храна на хищни котки зависи от техния брой.

Индийските лъвове оцеляват

Днес индийските лъвове трябва да споделят териториите си не само с хора, но и с други диви котки - индийски леопарди и бенгалски тигри. Но преди няколко века те доминираха чак до самия бряг на Гърция. Има случаи на срещи на хора дори по течението на река Дон. Според древните легенди на територията на Русия последният бенгалски лъв е бил разрушен от самия княз Игор през 10 век.

Още през 1907 г. от тези животни са останали само тринадесет вида. Но невероятни усилия човек успя да спаси живота си в плен. В защитения резерват, където лъвовете живеят днес, специалистите непрекъснато се борят за живота на тези животни.

Африкански лъвове

Африканските лъвове живеят в Централна Африка. Техните притежания включват териториите на саваната, в които се помещават огромни жизнено важни места за поливане. Основната украса на мъжките от тези перфектни животни е гривата, която покрива главата, гърдите и шията. Дължината на тялото им достига 240 см, а теглото - 230 кг. Височината и теглото на лъвиците е малко по-малка. Вълната на тези диви котки е къса и дебела. За разлика от техните азиатски роднини, цветът на кожата им варира от светложълт до богат пясък. Гривите на мъжките са малко по-тъмни от основния цвят.

Независимо от континента, върху който живее лъвът, в Евразия или Африка, проблемът за унищожаването им от човека е същият. В края на краищата преди около двадесет години тези африкански хищници бяха повече от 230 хиляди. Днес техният брой е намалял десетократно. Причината за това е човешката враждебност. Поради честата атака на лъвове върху добитъка, населението в борбата срещу тях използва отровни примамки или оръжия. Това е причината за катастрофалното намаляване на добитъка на тези животни.

Животът на царя на животните

Говорейки за запазването на живота на дивите котки, човек не може да не мисли за това колко лъвове живеят в дивата природа. Ако обаче сравним тези хищници с други животни, продължителността на живота им е доста кратка. За разлика от лъвовете в плен, в дивата природа лъвовете рядко живеят до тридесет години. В крайна сметка, на петнадесетгодишна възраст те стават много слаби, което не им позволява да запазят властта си над семейството. В допълнение, много хора не живеят до тази възраст поради битки с други мъже. Очакваната продължителност на живота е малко по-дълга.

Не е необичайно лъвовете да умрат в битки с крокодили, които са единствените им естествени и смъртоносни врагове. Между тях е вечната борба. Ако един лъв може да унищожи крокодил на сушата, крокодилът ще му отмъсти във водната среда.

Гордост на храната

Любимият лъвски деликатес е месото. Въпреки това, той служи като основна храна, която консумира това животно. Само един лъв в продължение на една година яде около петнадесет големи животни, чието средно тегло достига до сто килограма. Интересното е, че основните придобивки на храна са лъвици. Но когато храната започне, водачът на гордостта идва първо към храната. Той е този, който избира най-много за себе си, а останалото се яде от жени и млади хора. Той изяжда семейството на лъва веднъж на всеки три дни. Всеки член може да изяде около осемнадесет килограма месо. След храненето гордостта отива до мястото за поливане. След добър обяд семейството започва да спи, което може да продължи около двадесет часа.

Трябва да се отбележи, че в местообитанията и лова на диви котки винаги има опаковки с хиени или чакали. И често лъвът се гордее щедро с тях да им даде храната, която получават.

Ловът на лъв

Най-често лъвовете ловуват елени, зебри, антилопи, а понякога и жирафи. Няма изключения и други подобни животни. През деня, лъвовата гордост се опитва да се отпусне в сянка, и когато настъпи тъмнина, тя отива на лов. По правило четиричленно семейство печели голямо животно за себе си поне веднъж седмично. Лео, който има специална роля да играе по време на лова, плаши и отвлича вниманието на жертвата. Роднините му са в засада, крият се в тревата и бавно се промъкват нагоре. Специална кървава работа обикновено се извършва от млади лъвове, а старият мъж ръководи цялостния процес.

Обаче най-често лъвицата е този, който се грижи за гордостта. Те обграждат животното, което харесват, и бавно я приближават. След като е избрал момента, една от лъвиците със силен удар на големи лапи избива жертвата и забива зъби в гърлото. Една атака от четири краища за ловци успешно. Веднага след като лъвиците нападнали плячката, мъжкият лъв се появява в цялата си слава, която, скачайки, може да достигне скорости до 60 км / ч.

Размножаване и потомство

Лъвовете са много любящи животни. Може би затова те се размножават по всяко време на годината. За чифтосване мъжът отвежда приятелката си от мястото, където живеят лъвовете. В Африка, за разлика от азиатските роднини, лидерът може да има от четири до шест лъвици. Когато бременността на женската е три месеца и половина, тя напуска семейството, за да произвежда потомство. За да направите това, лъвицата избира усамотен ъгъл в средата на храсти.

Лъвчетата се раждат слепи и безпомощни. Кожата им е покрита с петна, които изчезват, когато пораснат. Средният брой на родените бебета варира от три до пет индивида, но не повече от половината от живота им до зряла възраст. Малките се хранят с майчиното мляко, но на седем месеца започват да ядат месо. От гордостта децата се присъединяват към изпълнението на два месеца. Възрастните лъвове се разглеждат само на възраст от пет години.

Морски лъвове

Говорейки за лъвовете, човек не може да забрави за водните им имена - морски лъвове. Тези животни, които нямат прилика с дивите котки, имат много общо с котките. Единствената разлика е, че те не се опитват да мигрират на дълги разстояния и да прекарат зимата на бреговете си. Там, където живеят морски лъвове, няма големи площи с буйна зеленина и няма горещи дни като в саваните. Почти всички тези животни живеят в студените води на северната част на Тихия океан, както и в южните части на Тихия океан и Атлантическия океан. Местата им за пребиваване включват крайбрежието на Северна Америка в Калифорнийския полуостров, Галапагоските острови и югоизточната част на Японското море.

Морските лъвове се хранят с риба. Понякога, за да го хванат, те трябва да се гмуркат на дълбочина от деветдесет метра. Също така мекотели и ракообразни могат да бъдат включени в диетата на тези перконоги.

Описание на лъва, външен вид, характеристики, снимки на животното.

От сега съществуващите диви котки, лъвът е по-малък по размер само от тигъра. Един възрастен мъжки лъв тежи средно до 250 кг с дължина на тялото 2,5 м. Гъвкавото, подвижно тяло на лъва има добре развита мускулатура на шията и предните крака. Ноктите на лъва достигат до 7 см дължина.

Масивната глава на лъв с удължена муцуна е надарена със силни челюсти. Лъвът има 30 зъба, кучетата с размери до 8 см позволяват успешно да ловуват големи животни: елени, диви свине, зебри и антилопи. Езикът, покрит с туберкули, помага бързо да се отърве от кръвосмучещите насекоми и да се грижи за косата.

На лицето на лъва има няколко реда мустаци с тъмни петна в основата, които образуват уникален модел за всеки индивид. Новородените лъвчета са лъскави, като леопарди, но в пубертета, петна изчезват. Цветът на лъвската кожа може да бъде пясъчен, кафяв или червен. Опашката завършва с грандиозен черен пискюл. Индивидите във вътрешността на пискюла имат „шпора“ - сливане на гръбначния край.

Особена разлика между лъвовете е изключителният сексуален диморфизъм. Мъжките лъвове са много по-големи по размер от женските и са снабдени с луксозна грива, която се появява вече при шест месечни малки. До три години купчината на лъва нараства до 35-40 см. Цветът, дължината и помпите зависят от генетиката, площта и количеството на тестостерона. По-стари, опитни лъвове имат най-дебелата и най-рошавата грива.

Може да изглежда изненадващо, но лъвовете са животни, които имат най-малко сърце сред големите хищници. Ето защо те не се различават по специална издръжливост, въпреки че при движение на къси разстояния лъвовете могат да достигнат скорост до 80 км / ч. При естествени условия лъвовете живеят 12-15 години, а в затворено положение продължителността на живота се увеличава с 5-7 години.

Видове и класификация на лъвовете.

Класификацията на лъвовете има 8 подвида:

  • азиатски(Персийски, индийски) лъв (Латинска: Panthera leo persica): тя има прилепнало тяло и лъскава, не прекалено гъста грива. Теглото на лъва е 150-220 кг, за мъже от 160 до 190 кг, за жени от 90 кг до 120 кг. Височината на азиатския лъв при холката достига 1.05 метра. Рекордната дължина на лъва достига 2.92 метра. Малко над 500 представители на този вид лъвове обитават Индийския резерват. Най-големият азиатски лъв е с дължина 2,92 метра,

Азиатски (персийски, индийски) лъв

  • варварски лъв (Латинска Panthera leo leo): най-масивният хищник с тъмна гъста грива. Навсякъде населявал африканския континент. За съжаление, най-накрая е изтребен от човека в началото на 20-ти век. Днес потомците на берберския лъв живеят в плен, но не можем да говорим за чистата кръв на вида. Теглото на мъжкия лъв достига 160-270 кг, а теглото на жената е 100-170 кг. Той беше най-големият хищник от всички видове лъвове,

Лъвът, който вероятно идва от варварския лъв (варварски лъв)

  • сенегалецЛъв (Западна Африка) (лат. Panthera leo senegalensis). Мъжките се отличават с лека, къса грива (или липса на такава), лека вълна и малки размери. Гордостта на този хищник е по-малка, а формата на черепа е различна от другите видове лъвове. Местообитанието се намира на юг от Сахара от Сенегал на запад и изток до Централноафриканската република. Около хиляда представители живеят в саваните на Гвинея, Нигерия и Сенегал. Този тип лъв е застрашен,

  • Севернокорейски NKL (лат. Panthera leo azandica): по външен вид е подобен на други африкански роднини. Живее в саваните на североизточния Конго. Населението на този вид лъвове постепенно намалява

  • Източна Африка(масаи) лъв (Лат. Panthera leo nubica) - подвид на африканския лъв. Мъжките се отличават с удължени крайници и „гребена” грива. Мъжки лъвове достигат дължина от 2,5 - 3 метра, включително опашката. Дължината на лъвиците с опашка от 2,3 - 2,6 метра. Теглото на мъжки лъв е 150 - 230 кг, женските 100 - 165 кг. Лъвовете и лъвиците имат височина на холката 90 - 115 см. Местообитанието на този вид лъвове - Замбия, Уганда, Мозамбик и други държави в Източна Африка, също обитават кенийския резерват Масай Мара,

Източна Африка (Масай) Лъв

  • югозападно африкансколъв (катанга) (Латинска Panthera leo bleyenberghi): различен светъл цвят. Живее в Югозападна Африка от Ангола до Зимбабве. Дължината на мъжкия лъв заедно с опашката е 2,5 - 3,1 метра, дължината на лъвицата е 2,3 - 2,65 метра. Масата на мъжки лъв е 140-240 кг, теглото на женските е 105-170 кг. Застрашените видове лъвове са на ръба на изчезване,

  • югоизточен африкански(трансваал) лъв (Лат. Panthera leo krugeri): големи индивиди, мъже са собственици на дълга тъмна грива. Някои представители имат левкоза, мутация, свързана с отсъствието на меланоцити. Такива екзотики имат бяла коса и розова кожа. Дължината на тялото на Трансваалския лъв с опашка е 2,6 - 3,2 метра, а размерът на лъвицата е по-скромен 2,35 - 2,75 метра. Мъжкото тегло достига 150-250 кг, женските - 110-180 кг. Повече от 2 хиляди лъва живеят в националния парк Крюгер, както и в южната част на африканския континент и в пустинята Калахари.

  • Кейп Лъв (лат. Panthera leo melanochaita). Подвид, който изчезна през 19-ти век. Последният Кейп лъв беше свален през 1858 година. Тези лъвове са живели в нос Cape Cape Hope, който се намира в Южна Африка. Този вид лъвове се отличава с черни върхове на ушите, а гривата на лъва покрива корема и раменете на бозайник.

Изчезнал Кейп Лъв

Заедно с тигъра, леопарда и ягуара, лъвът образува рода Panthera, чиито представители могат да се кръстосват, за да образуват жизнеспособни хибриди: лигери (тигри), леопони (леопард + лъвове) и ягулви (ягуари + лъвове).

Белите лъвове не са подвид, а генетично заболяване, наречено левцизъм, когато козината става бяла. Белите индивиди живеят в националния парк Крюгер и в резервата Тимбавати, който се намира в източната част на Южна Африка. По принцип такива животни се държат в плен.

Има ли черни лъвове в природата?

Черни лъвове не съществуват, в плен този вид може да оцелее, но в дивата природа е невъзможно. В Okovango те видяха гордост от тъмно кафяви лъвове, които учените наричаха резултат от тясно свързано кръстосване. Като цяло доказателства за съществуването на черен лъв не съществуват.

Къде и как живеят лъвовете?

Лъвовете живеят на 2 континента: в Африка и Азия. Районът на разпространение на лъвовете в Африка е в южната част на пустинята Сахара. В Азия дивият лъв живее в Индия, в гората Gyr на индийската държава Гуджарат.

Всъщност по време на ранното средновековие местообитанието на лъвовете беше много по-широко: животните живееха в Африка и Индия, в Близкия изток, в Иран и дори в Южна Европа и Русия. Но унищожаването на местообитанията на хищници и преследването на хората са довели до намаляване на местообитанията на лъва.

В природата лъвовете живеят в савани, понякога в гори или храсти. Хищниците живеят в малки стада - гордост, състояща се от 5-6 родни женски, техните млади и 1-2 зрели мъжки (2 мъже могат да бъдат в гордостта само ако са братя). Младите лъвове, изключени от гордостта, очакват един живот, възможност да се присъединят към друга гордост или да създадат свои собствени.

Какво яде лъв?

Нощният лов позволява на лъвовете да се промъкнат възможно най-близо до жертвите си. Лъвките са красиви ловци, пъргави и пъргави, което не е така при мъжете, покрити с тежка грива. Женските обграждат стадо копитни животни и незабавно атакуват зейнали животни. В Индия плячката на лъвовете са бонбони (глигани) и елени. Африканските лъвове се хранят с гну, биволи и зебри. Големите трансавални лъвове често ловуват жирафи.

Понякога лъвове атакуват хипопотами и малки слонове, не заобикалят добитъка. Леопарди, гепарди, хиени, живи, болни или убити от други, по-слаби хищници, стават храна за лъвове. Лъвът яде около 7-8 кг месо на ден, нуждата от женско е по-малко - пет килограма месо е достатъчно.

Лъв - развъждане в природата.

Лъвовете се размножават независимо от сезона. Мъжете стават полово зрели на възраст от 6 години, жените на 4 години. Лъвовете организират ожесточени битки за жените, което често води до смъртта на конкурент. Беременность львицы продолжается 110 дней. Перед родами львица покидает прайд, укрывшись в безопасном месте. На свет рождаются 1-4 беспомощных и слепых детеныша весом до 2 килограмм. Глаза львята открывают через 7 дней.

Чтобы не привлекать других хищников, львица мать переносит потомство на другое место несколько раз и охотится неподалеку от надежно спрятанных малышей. Молочное вскармливание длится 6-7 месяцев. В полтора месяца львята допускаются к охоте, и начинается мясной прикорм. Тогава майката с малките се връща към гордостта.

Характеристики и подробно описание на лъва

Мъжки лъвове са единствената котешка грива, Гривата придава на лъва царствен поглед, който му носи титлата "цар на зверовете". Гривата на мъжки лъв е една от най-отличителните характеристики на вида. Тя прави главата на лъва по-визуално и перфектно демонстрира страхотен поглед. Той помага на лъва в срещи с други лъвове и с главния конкурент на лъва в Африка, петнистата хиена.

Мъжки лъвове тежат от 150 до 225 кг (330-500 паунда), женски в диапазона от 120 до 150 кг (260-330 паунда). Дължината на опашката на лъвовете е 70-100 см (2 фута 3 инча - 3 фута 3 инча). Задният край на опашката завършва с космат сноп. Този сноп крие върха на гръбначния стълб с дължина около 5 mm, който се състои от костите на последната част от опашката, които се сливат заедно. Лъвът е единственият котешки, който има пискюл на опашката, функциите на този кичур пискюли са неизвестни. При раждането тя отсъства, започва да се развива едва на 5-месечна възраст, а на 7 месеца става добре видима. В дивата природа лъвовете живеят около 10-14 години, а в плен могат да живеят повече от 20 години.

Какво ядат лъвове и кой ловува

Лъвовете са месоядни, което означава, че се хранят с месо. При естествени условия лъвовете обикновено ловуват гну, зебри и различни копитни животни (жирафи, биволи и газели). Понякога лъвовете ловуват дори млади слонове, носорози и хипопотами. Лъвовете също могат да вземат плячка от хиени и други хищници. Лъвовете са известни с придирчивост и ядат гризачи, малки птици, зайци и влечуги.

Лъвовете, преследвайки плячката си, могат да покрият разстояние от футболно игрище само за шест секунди. Очите на лъва имат отразяващи клетки, които увеличават изображението няколко пъти и ви позволяват внимателно да следите плячката си дори в тъмното.

В зоологическата градина диетата на лъвовете се състои от специално приготвена храна за котки, състояща се от пилета (интересна история за пиле), зайци (като на тази снимка), агнешко и конско месо.

Как лъвовете живеят в гордост и какво правят

Лъвовете обикновено стават активни в здрач и през нощта. Лъвовете прекарват по-голямата част от времето си в почивка, често до 20 часа на ден. Това се случва по много различни причини, включително за да се пести енергия, за да оцелее топлината и периодите на недостиг на производство.

В периодите на почивка лъвовете имат широки възможности за комуникация. Те се събират и спят в групи, търкат главите си заедно, играят заедно. Всичко това е от полза за укрепването на техните социални връзки.

Груповият живот позволява на лъвовете да ловуват заедно. Лъви от същата гордост могат да обграждат потенциалната плячка, за да я атакуват от всички страни. като цяло, за лов лъвовете избират тактиката за проследяванеЗа дългите преследвания те не са толкова издръжливи.

По време на лова лъвовете обикновено се отказват от преследването за 45-100 метра (50-110 ярда). Лъвовете задушават жертвите си, докато по-голямата плячка се притиска към земята с врата, за да блокира дишането. Този хищник може също да постави лапа на носа, устата или гърлото на плячката. Лъвът лесно улавя малка плячка с един удар на една от масивните си лапи.

Въпреки огромната си сила и ефективност, лъвовете не винаги могат да успеят в атаките срещу плячка. Ако изпадналата жертва избяга, те чакат нова. В животинския свят има по-ефективни ловци, които улавят плячката си по-грациозно - това са водни кончета.

Развъждане на лъвове и техните малки

Лъвките могат да произвеждат потомство няколко пъти в годината. Въпреки това, един възрастен женски лъв не произвежда следващото котило, докато малките й са на около 2 години. Но ако цялото котило умре, то ще се свърже отново скоро след смъртта на последното лъвче.

Периодът на бременност на лъвиците варира от 110 до 119 дни., В постеля средно от 3 до 6 малки. Новородените обикновено се раждат на уединено място, а когато достигнат 4-6 седмици, се определят в детска градина, влезли в гордост.

Лъвчетата са много малки при раждането си, тежащи около 950 грама (2-3 паунда). Лъвчетата се кърмят за около 6 месеца, а месото започва да яде около три месеца. Лъвките отглеждат бебетата си заедно и, освен собствените си, могат да нахранят и други телета. Като пример за леко узрял млад крал на животни, можете да погледнете снимките на едно лъвче.

Когато нов мъж дойде на гордостта, той може да убие новородените малки, така че женските се чифтосват с него, за да произвеждат собствените си млади. Младите телета започват да участват в лова на гордостта на 11 месеца, въпреки че не са в състояние да оцелеят сами до приблизително 30 месеца.

Детската смъртност сред лъвовете е много висока, процентът на преживялите телета след първата година от живота е под 50%. В опаковката на лъва йерархията се прилага стриктно., Най-напред се хранят мъжките лъви, после лъвицата и накрая малките. В гордостта често се случва, че плячката се убива веднъж на всеки 3-5 дни, толкова много бебета умират от глад. Независимо от това, защото детето е по-вероятно да оцелее при раждането си в гордосттаотколкото ако лъвица с едно дете от само себе си.

Природозащитен статус

Както обикновено, когато на нашия уебсайт за животни говорим за конкретен звяр, приключваме статията с раздела "Природозащитен статус". Броят на лъвовете бързо намаляваспоред различни оценки броят на хората, живеещи в дивата природа, варира от 16 000 до 30 000, в сравнение с около 100 000 в началото на 90-те години. Опасността за вида е и фактът, че популациите на лъвовете често са географски изолирани един от друг, което води до такова явление като инбридинг (тясно свързано кръстосване).

Описание на африканския лъв

От детството всички знаем как изглежда лъвът, тъй като с една грива малко дете може да разпознае царя на животните. Затова решихме да дадем кратко описание на този мощен звяр. Лъвът обаче е мощно животно, малко повече от два метра. Например, усурийският тигър е много по-дълъг от лъв, дължината му достига 3,8 метра. Обичайното тегло на мъжката е сто и осемдесет килограма, рядко когато те имат двеста.

Това е интересно!
Лъвовете, живеещи в зоологически градини или в специално определената природонаучна зона, винаги тежат повече от братята си, живеещи в дивата природа. Те се движат малко, ядат твърде много, а гривата им винаги е по-дебела и по-голяма от тази на дивите лъвове. В естествено-историческите райони се грижат лъвовете, докато дивите котки в природата изглеждат неприлични, с разрошени гриви.

Главата и тялото на лъвовете са плътни и мощни. Цветът на кожата е различен, в зависимост от подвида. Въпреки това, основният цвят за царете на животните е сметана, охра или жълт пясък. Азиатските лъвове са бели и сиви.

Старите лъвове имат твърда глава, покриваща главата, раменете и спускането до долната част на корема. Възрастните притежават черна, гъста грива или грива с тъмен, кафяв оттенък. Но един от подвидовете на африканския лъв Масай няма такава буйна грива. На раменете на косата не пада, а на челото си не е така.

Всички лъвове имат заоблени уши, с жълто петно ​​по средата. Наблюдаваният модел остава върху кожата на младите лъвове, докато лъвиците раждат малките, а мъжките не достигат пубертета. Всички представители на лъвовете имат четка на върха на опашката. Именно там завършва гръбначното им разделение.

хабитат

Някога лъвовете живееха в напълно различни територии, отколкото в съвременния свят. Подвидът на африканския лъв, азиатски, е живял главно в южната част на Европа, в Индия или се заселвал в близкоизточните земи. Древният лъв живееше навсякъде в Африка, но никога не се заселва в Сахара. Американският подвид на лъва е наречен американски, защото е живял в северноамериканските земи. Азиатските лъвове постепенно започват да изчезват или да бъдат унищожени от човека, поради което са включени в Червената книга. А африканските лъвове останаха в малки стада само в африканските тропици.

Днес африканският лъв и неговият подвид се срещат само на два континента - Азия и Африка. Азиатските царе на животни живеят тихо в Гуджарат, Индия, където има сух, пясъчен климат, савана и храсталаци. Според последните данни днес са регистрирани всичките петстотин двадесет и три азиатски лъва.

Истински, африканските лъвове ще бъдат по-големи в западните страни на африканския континент. В страна, където най-добър климат за лъвовете, Буркина Фасо, лъвове над хиляда. Освен това много от тях живеят в Конго, като има повече от осемстотин от тях.

Дивите животни вече нямат толкова лъвове, колкото са били през седемдесетте години на миналия век. Днес техните останаха само трийсет хилядии това е според неофициални данни. Африканските лъвове са избрали савана от любимия си континент, но дори и там е невъзможно да ги предпазите от ловци навсякъде, където се търсят лесни пари.

Ловът и храна на африканския лъв

Лъвовете не обичат тишината и живота в мълчание. Те предпочитат откритите пространства на саваните, изобилието на вода и се заселват предимно там, където любимата им храна е обитавана - artiodactyl млекопитаещи. Неслучайно те заслужават титлата “цар на саваните”, където това животно се чувства добре и свободно, тъй като сам разбира, че е господар. Да. Мъжките лъвове правят точно това, те само управляват, почиват по-голямата част от живота си в сянката на храстите, а женските получават храна за себе си, за него и за лъвчетата.

Лъвовете, точно като нашите хора, чакат лъвицата да улови вечеря за него и да се приготви сама, да я донесе на сребърно блюдо. Царят на животните трябва да бъде първият, който да опита плячката, донесена от жената, докато лъвицата сама търпеливо чака мъжа си да яде и да остави остатъците от „кралската маса“ на нея и на лъвчетата. Въпреки това, лъвовете никога няма да наранят лъвиците си и малките си, ако лъвовете на някой друг им попречат.

Основната храна на лъва е копитните животни - лами, гну, зебра. Ако лъвовете са много гладни, тогава те няма да пренебрегват дори носорози и хипопотами, ако могат да ги преодолеят във водата. Също така не ограничавайте играта и малките гризачи, мишки и не-отровни змии. За да оцелее, лъв трябва да се яде на ден. над седем килограма всяко месо. Ако например 4 лъва се обединят, тогава един успешен лов за тях ще доведе до желания резултат. Проблемът е, че сред здравите лъвове има болни, които не могат да ловуват. Тогава те дори могат да атакуват човек, тъй като, както е известно, за тях “гладът не е леля!”.

Развъждане на лъвове

За разлика от много бозайници, лъвовете са опаковъчни хищници и се срещат по всяко време на годината, поради което често можете да видите картината, когато една стара лъвица се наслаждава на слънце с лъвчета от различни възрастови категории. Независимо от факта, че жените нямат за какво да се тревожат, те могат спокойно да размножават лъвове и дори да вървят рамо до рамо с други жени, мъжете, напротив, могат да се борят за жени, чак до смъртта си. Най-силният оцелява и само най-силният лъв има право да притежава жена.

Женската носи малки кученца за 100-110 дни, и се раждат предимно три или пет малки. Лъвчетата живеят в големи пукнатини или пещери, които се намират на места, които трудно могат да достигнат до хората. Лъвчетата се раждат трийсет сантиметра деца. Те имат красив, забелязан цвят, който продължава до настъпването на пубертета, който се случва главно през шестата година от живота на животното.

В дивата природа лъвовете не живеят дълго, средно 16 години, докато в зоопарковете лъвове може да живее и всичките тридесет години.

Видове африкански лъв

Днес има осем разновидности на африканския лъв, които се различават по цвят, цвят на гривата, дължина, тегло и много други характеристики. Има подвид на лъвовете, които са много подобни един на друг, с изключение на това, че има някои подробности, известни само на учени, които са изследвали живота и развитието на лъвовете от семейството на котките в продължение на много години.

Класификация на лъвовете

  • Кейп Лъв Този лъв вече не е в природата. Убит е през 1860 година. Лъвът се различаваше от другите си, тъй като имаше по-черна и прекалено гъста грива, а черните пискюли бяха на ушите. Кейп Лайънс живееше в южноафриканския регион, много от тях избраха нос Добър Надежда.
  • Атлас лъв, Смята се, че е най-големият и най-мощният лъв с масивна физика и твърде тъмна кожа. Той живееше в Африка, живееше в Атласките планини. Тези лъвове обичаха да пазят в качеството си на пазители на римските императори. Жалко е, че най-новият лъв Атлас е бил застрелян от ловци в Мароко в началото на 20-ти век. Смята се, че потомците на този подвид на лъва живеят в наши дни, но учените все още спорят за тяхната автентичност.
  • Индийски лъв (азиатски). Тя има по-плътно тяло, вълната не е толкова разпространена, а гривата им е по-гладка. Тези лъвове тежат двеста килограма, женски и дори по-малко - само деветдесет. През цялата история на Азиатския лъв един индийски лъв е въведен в Книгата на рекордите на Гинес, дължината на тялото е 2 метра 92 сантиметра. Има азиатски лъвове в Гуджарай, Индия, където специален резерв е запазен за тях.
  • Катанга лъв от Ангола. Те го наричали така, защото той живее в провинция Катанга. Той има по-светъл цвят в сравнение с други подвидове. Възрастен лъв Катанга е дълъг три метра, а лъвица е две и половина. Този подвид на африканския лъв отдавна се нарича застрашен, тъй като в техния свят е останало много малко.
  • Западноафрикански лъв от Сенегал. Също така дълго на ръба на изчезване. Мъжките имат хубава грива, доста къса. Някои мъже може да нямат грива. Изграждането на хищници не е голямо, също и формата на муцуната, малко по-различна, по-малко мощна от тази на обикновения лъв. Той живее на юг от Сенегал, в Гвинея, главно в Централна Африка.
  • Масайски лъв. Тези животни се различават от другите по това, че имат по-дълги крайници, а гривата не е разрошена, подобна на тази на азиатския лъв, а „спретнато“ се гребена назад. Масей лъвовете са много големи, мъжките могат да бъдат с дължина повече от два метра и деветдесет сантиметра. Височината на холката на двата пола е 100 см. Теглото достига 150 кг и повече. Местообитание на масайския лъв - африкански южни страни, също живеят в Кения, в резервати.
  • Конгоански лъв. Много напомня на техните африкански колеги. Живее главно в Конго. Както и азиатският лъв, е застрашен вид.
  • Трансваал лъв. Преди това се приписваше на Калахарския лъв, тъй като според всички външни данни той бил известен като много голямо животно и притежавало най-дългата и най-тъмна грива. Интересното е, че за някои подвидове на Трансваалския или Южноафриканския лъв се наблюдават значителни промени дълго време поради факта, че на лъвовете от този подвид липсват меланоцити, които отделят специален пигмент, меланин. Бяла е тяхната вълна, а цветът на кожата им е розов. По дължина възрастните достигат до 3,0 метра, а лъвицата - 2,5. Те живеят в пустинята Калахара. Няколко лъва от този вид бяха установени в резервата "Крюгерски".
  • Бели лъвове - учените смятат, че тези лъвове не са подвид, а генетична аномалия. Животните, които страдат от левкемия, имат лека бяла козина. Има много малко такива животни и те живеят в плен в източния резерват на Южна Африка.

Също така искаме да споменем „лъвовете Берберия“ (Atlas lion), държани в плен, чиито предци са живели в дивата природа и не са били толкова големи и мощни като модерните „берберийци“. Въпреки това, във всички останали аспекти, тези животни са много подобни на съвременните, те имат същите форми и параметри като техните близки.

Това е интересно!
Няма никакви черни лъвове. В дивата природа такива лъвове не биха оцелели. Може би някъде и видях лъв от черен цвят (това е написано от хора, които са пътували по река Окаванго). Изглежда те видяха черни лъвове със собствените си очи. Учените смятат, че такива лъвове са резултат от пресичане на лъвове от различни цветове или между роднини. Като цяло все още няма доказателства за наличието на черен лъв.

Как изглежда лъвът?

Лъвовете са големи животни, които приличат на котка. Вълната им има няколко нюанса на червено и кафяво. Като правило гърбът е оцветен в кафяво, страните са червени, а лапите са почти жълти (или бели).

Много рядко бял лъв може да се роди на женски лъв, т.е. албинос. Това явление е много рядко. Въпреки това, в природата изобщо няма черни или сиви лъвове.

Не всички знаят, че преди лъвовете се срещнаха в южната част на Европа, Близкия изток и Кавказ, но бяха унищожени от човека. Великият херцог на Киев Владимир Мономах говори за срещата си с лъв през XII век.

Не е трудно да се разграничи лъвът от лъвицата в гривата, която може да покрие раменете, гръдния кош и част от гърба на животното. Смята се, че с негова помощ лъвът плаши враговете и привлича лъвица - колкото по-пищна и по-тъмна е гривата, толкова повече шансове той трябва да угоди на избрания. В допълнение, цветът на гривата различава различни подвидове на лъв. Женската е много по-малка от мъжката по размер на тялото. Мъжът тежи приблизително 190-230 кг (рекордно тегло е около 270 кг), а женската - не повече от 150 (рекордно тегло 180 кг). В този случай, мъжът има дължина на тялото повече от три метра, а женската не расте повече от два и половина метра.

Гледайте видеоклипа: Духът на времето III: Продължение Zeitgeist: Moving Forward (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org