Животни

Полярните мечки получават скорост

Pin
Send
Share
Send
Send


Мечката е голям и силен звяр. Смята се, че слуха и зрението при тези животни не са най-добри. Но, тъй като мечките принадлежат към реда на psovoobraznyh и, следователно, са свързани с родство с кучета, те се отличават с развито обоняние. Това е добър аромат, който им помага да намерят храна. Не без основание учените смятат, че мечките имат най-доброто обоняние сред членовете на класа на бозайниците.

Когато се описва това животно, си струва да се спомене, че тялото с голям размер, къси, набито крака, издължено лице, гъста коса обикновено е тъмно в цвят (ако не е полярна мечка) и пет нокти на всеки крак не са изтеглени.

Това животно може да се движи доста бързо. По-долу в статията ще говорим за скоростта на мечка при движение.

Смята се, че мечката рядко проявява агресивност и ако го прави, това означава, че или защитава своята територия, или млади, или е напълно гладна.

произход

Първите мечки на планетата се появиха преди поне пет милиона години. Най-старите вкаменелости на тези животни се намират във Франция. Днес учените познават четири вида този звяр, от които полярната мечка се счита за най-млад по произход. Общата му биологична възраст е само двеста хиляди години.

Дължината на тялото на мечката може да достигне 2 метра (бели и черни мечки) и 3 метра (бяло и кафяво).

Максимално тегло на тялото - 750-800 кг. Тези измерения, разбира се, са големи, но не са сравними с размерите на гигантската късоглава мечка, която е живяла в сярна Америка още в епохата на плейстоцена и отдавна изчезнала. Той, застанал на задните си крака, можеше да бъде почти три пъти по-висок от обикновения човек, а масата на най-големите представители стигна до един и половина тона!

Къде е?

Най-често срещано число и един от най-големите хищници е кафявата или обикновената мечка. Сега местообитанието му, разбира се, много по-малко, отколкото в старите дни. Също така се среща и в Пиренеите, Алпите, на места в скандинавските страни, в Азия - в Иран, Северния Китай и Япония. Все още са многобройни в Аляска и Северна Канада. В Русия местообитанието приблизително съвпада с горската зона, с изключение на южните райони и тундрата.

Като местообитания мечките (с изключение на полярните) предпочитат планински райони, гъсти горски гъсталаци и ветрове.

Какво се храни

Мечката, въпреки че се счита за хищник, е по същество всеяден. Диетата му се състои от плодове, корени и стъбла от билки, ядки. Мечките извършват отлична риболовна дейност в малки реки или в плитки води на големи реки. Птичи гнезда и пчелни кошери са опустошителни, насекомите са уловени. През пролетта, когато има малко растителност, мечката може да атакува сърна или дори лос. Това животно е много силно - с един удар на лапата може да убие например еленския хребет.

До есента, мечка, която е натрупала подкожна мазнина през лятото, подрежда рова в своите ями и под корените на дърветата, затопляйки я с клони и мъх. Зимният сън (в зависимост от района на местообитанието и възрастта на индивида) може да продължи от 75 до 200 дни. По време на едно зимуване животното, като правило, губи до 80 кг тегло.

Скорост на движение

Може да изглежда, че мечката е голям и тромав звяр. Всъщност, този звяр може да се движи доста бързо. Каква е скоростта на мечка в км / ч? Максимумът е около 50. И това, ако говорим за скорост на кафява мечка, гризлито може да „караш” още по-бързо - до 56-60 километра в час. Също така, мечките плуват отлично и се катерят по дървета с прилична ловкост. Вярно е, че последното е по-често от млади животни. В допълнение, мечката може да издържи на дълги разстояния за дълъг период от време, макар и с много по-ниска скорост.

Защо тогава насекомите и рибите са в плитчините, а не в малките копитни животни или, например, зайците, главната плячка на ловеца на мечки? Без съмнение, с такава скорост на мечка, когато бяга, той често се наслаждаваше на някое от тези животни - но по-често има изстрели, които показват как това животно отвежда елен от вълците и не лови сам.

Вероятно скоростта на мечката при бягане не е решаващ фактор. Мече, голям и, каквото и да кажете, доста тромав звяр, все още трябва да се ускори и е желателно нищо да не пречи на бягането. Това означава, че теренът трябва да е плосък и не особено залесен. Има и други видеоклипове, на които мечката преследва поле от сърна по полето (за справка: скоростта, при която сърната, лосът или заекът се развива най-често, се колебае в същата степен като границата на мечката: тя е 50-60 километра в час) и догонване на последния бегач само в последните минути на кадри. Без съмнение, възрастният добре хранен хищник не е лесен за изпълнение. Но ако жертвата е влязла в зоната на обсега на мечката, пише, че е изчезнала - както е споменато по-горе, този хищник е в състояние да го свали с един удар.

Освен това е известно, че такива същества, като заекът, развиват максимална скорост в петата секунда на бягането. Дългите крака му позволяват да направи първия скок от три до пет метра, а след кацане извива гръб като пружина, подготвяйки се за нов скок. По този начин, за да ловува, да е в засада, дори да притежава мечка и по-голяма скорост при бягане, едва ли би могъл да: за хищник, който печели храна за себе си по този начин, най-важното е сръчността и бързото разпръскване, както в горските гъсталаци, така и в деретата. и в планинските райони.

Носещият инстинкт в мечката, както и при повечето хищници, предизвиква бягане (животно, човек), затова опитни ловци и пътешественици съветват да не бягат от срещнатото животно. В края на краищата, той просто те хвърля в преследване, а мечката тича по-бързо от мъж.

По-горе казахме по-специално за това колко бързо се развива мечката при бягане.

Разлика на северна мечка от кафяв роднина

Както вече споменахме, полярните мечки се считат за един от най-големите хищници на планетата. Понякога теглото им достига 1000 кг. Но това е при мъжете, представителите на жените тежат много по-малко - средно от 150 до 250 кг. Растежът на тяхната природа също е надарен: възрастната мечка при холката достига 150 сантиметра, а дължината може да бъде под три метра.

Тези животни също се различават от своите близки и структура на тялото: долната част е по-заоблена, а горната е тясна. Полярните мечки също имат дълъг врат, който им позволява да държат главите си над водата докато плуват. Те се отличават от кафявите роднини с наличието на малки уши.

Друга особеност е, че полярните мечки не спят зимен сън. Само бременни женски могат да почиват, останалите са активни през по-голямата част от годината. Изключение е, ако по някаква причина не е възможно да се хване плячка в тежка полярна нощ. Тогава мечките за кратко лежат в ложето, за да спестят сила и да намалят метаболизма.

Да бъдеш мазнина понякога е добро!

Под кожата тези животни имат 11 cm мазнини. В студено време не може да се справи без него. Той затопля мечката, а в случай на липса на храна ще помогне да оцелее глад и да не умре. Голяма площ за краката - около 30 см - помага да се разпредели теглото, когато мечката стъпи върху леда.

Краката на лапите са покрити с малки туберкули, наподобяващи натъртвания. Вълната расте между пръстите на полярните мечки, благодарение на които те се движат добре на хлъзгави повърхности. Има мембрани на краката за по-добро движение във водата.

Невероятна светлопоглъщаща козина

Полярната мечка има гъста и гъста кожа и топъл подкосъм. Кожата на животните е черна, а самата коса е прозрачна и празна, абсорбира слънчевата светлина и запазва топлината. И благодарение на черния цвят на кожата, настъпва максимално насищане на слънцето.

Цветът на козината може да зависи от метеорологичните условия. Така че, при топло време, водораслите могат да се залепят и да се размножават в козината на животното, а след това става зеленикаво. Смята се, че полярната мечка е конгенер на нашата кафява мечка, но с течение на времето, когато звярът е паднал в студената среда на Арктическия регион, тялото и другите особености започват да се развиват, приспособявайки се към климатичните условия.

Въпреки значителните различия обаче, белите и кафявите мечки могат да се кръстосват и да имат потомство: в резултат на това се раждат хибридни мечета, които могат да продължат в рода. Тези случаи са доста редки, но те имат място да бъдат в природата и в плен.

Където лицето не е отишло

Полярната мечка живее в Далечния север. Известно е също, че белият гигант може да живее там, където хората все още не са преминали. Пътуващите го срещнаха на източния бряг на Америка, на Свалбард и други острови. В Лапландия и Исландия, мечката може да бъде видяна, която се носи на ледена гънка.

Полярният хищник може да стигне до други топли страни, само ако е донесен там на блок лед.

Методи на движение

Въпреки факта, че полярната мечка е родена на сушата, тя прекарва по-голямата част от времето си във водата, като лови морски живот. Поради това, той имаше друго име - "морска мечка". Имало е случай, когато едно мече плава по Берингово море в продължение на 9 дни, без да спира до най-близкото ледено поле и покрива разстояние от 687 км.

По начина, по който това животно се движи, може да се предположи, че той е тромав и бавно движещ се. Но това мнение е погрешно. Полярната мечка развива скорост при плуване до 4-5 км на час. Голямо количество мазнина под кожата позволява на звяра лесно да остане на повърхността на океана, като замени въздушната възглавница.

Въпреки факта, че по природа мечката има неловка походка, той се движи, ако е необходимо, съвсем умело. Така че скоростта на полярната мечка може да бъде сравнена с тази на конни надбягвания с галоп. Но те рядко използват ресурсите на тялото максимално - поради факта, че те могат бързо да прегреят.

Извличане на храна

Полярните мечки получават храна за себе си, като ловуват моржове, тюлени, тюлени и много други жители на северните морета. Благодарение на тихата походка, бял хищник почти тихо се промъква на печата, лежащ на слънце и го атакува от разстояние от 5 метра, без да оставя шанс за спасение.

Полярните мечки също използват интелектуални трикове: покриват черен нос с лапа (помнете Umka?), Стават невидими на бял сняг. Имаше случаи, когато китът остана между ледените късове и стана храна за мечката. Животното обаче не изяжда напълно плячката си, оставяйки най-малко вкусни части на арктическите лисици и другите мършояди на северния край. Това обаче не означава, че полярната мечка е разглезена гурме. Ако случайно блуждае в селото, може да намери храна в боклука.

Времето за чифтосване

Периодът на пубертета при мечките идва от четири до четири, мъжете малко по-късно. Полярните мечки попадат през топлите пролетни месеци. Бременността на жената продължава, както при хората, 9 месеца. През първата година обикновено се появява не повече от едно дете. В бъдеще мечката може да роди двама или три малки на интервали от две до три години. Потомците възпроизвеждат полярни мечки в рова, изкопани в снега или на земята. Поради дебелия слой сняг, покриващ горната част на корпуса на мечката, температурата в нея е с 10-20 градуса по-висока, отколкото на повърхността.

Мечетата се раждат плешиви и слепи. Но от месеца, когато очите им се отвориха, и с две зъби изригнаха. Въпреки впечатляващото телесно тегло на майката, новороденото бебе на мечката тежи малко над 500 грама. Такава малка тежест се дължи на факта, че по време на бременността мечките не ядат нищо, както и след раждането, което ги отличава от другите животни, които през този период се консумират интензивно за себе си и за децата си.

Мъжките са много агресивни, особено по време на брачния сезон. За да спечелят правото да се чифтосват, често трябва да се конкурират с други кандидати. Напротив, жените не се бият помежду си и са приятелски настроени един към друг. Често могат да съжителстват с други мечки, случва се, дори вземат сираци и ги хранят със собственото си мляко, като ги третират като малки.

Полярното мляко е много тлъсто и съдържа много хранителни вещества. Младежите бързо се насищат с тях и имат добро тегло. До два месеца теглото на мечката е 10 кг. Бебетата на пет месеца могат да се хранят заедно с възрастни, но периодът на кърмене продължава до 2-3 години. През този период малките почти настигат майка си.

Малките могат да си играят помежду си, да се бият, да изяждат противника. По този начин те се подготвят за зряла възраст, в която трябва да ловуват и да се защитават.

Причини за намаляване на популациите на животни

Полярните мечки не могат да оцелеят без лед. Използва се за регулиране на жизнения цикъл на животните, което им позволява да се размножават, да се хранят, да хранят младите си и да се преместват от едно място на друго. Следователно, топенето на леда води до изчезване на тези красиви и величествени жители на северните ширини. През 2008 г. населението на тези животни е около 25 хиляди индивида. А техният брой намалява главно поради изменението на климата.

Хората търсят тези красавици заради великолепната топла кожа, месо и мазнини. Малка част от малките малки, когато успеят да ги вземат живи, попада в зоологически градини и циркове. Месото и месото се консумират от жителите на Далечния север, но само кучетата го хранят с черен дроб. Смята се, че е вредно и дори отровно. От козината, ескимосите шият ботуши и ги скриват в приятели, но за кожени палта не е подходящо.

Белите мечки също имат собствен празник: Международният ден на полярните мечки се празнува на 27 февруари.

6 прости правила при среща с мечка

1. Първото и най-важното нещо е НИКОГА НЕ СЕ СЪБИ! Ако срещнете мечка, спрете веднага. Когато хората се страхуват от нещо, естественият инстинкт обикновено ги кара да тичат. Когато се среща с мечка, тичането е най-лошото решение. При движение на 100 метра за най-добрите спринтери, максималната скорост достига 12 m / s, което е 43 km / h, докато мечките се движат със скорост около 60 km / h. Това означава, че с цялото си желание да се измъкне от него, не можете, особено по неравен терен.

Ако бягате от мечка, естественият инстинкт на преследване ще го подтикне да тича след теб и понякога ще ти навреди. Логиката на хищника е проста: ако избяга, това означава плячка. Ето защо първото и най-важно правило е да разясним на мечката, че не си плячка, а човек. Ако не си спомняш повече правила, запомни най-важното нещо - НЯМА НИКАКВА СЛУЧАЙ, НЕ СЕ СЛУЧИ ОТ МЕЧКАТА!

2. Второто нещо, което трябва да запомните в случай на среща с мечка, е бавно БЪДЕТЕ Близки към хората, с които сте, Трябва да се приближите до тях, за да можете да ги хванете за ръка. Веднага ще се окажете в по-голяма сигурност! Факт е, че мечката, както всяко друго животно, не може да разчита. Той вижда един човек или група. Малко вероятно е група хора да бъдат атакувани.

3. Посочете на мечката, че сте човек. Говори с мечката. Вдигнете ръцете си. Помогни на мечката да те разпознае. Ако мечката не може да разпознае кой си, той може да се приближи или да застане на задните си крака, за да изглежда по-добре или да подуши. Постоянната мечка обикновено проявява любопитство, не е опасно.

4. Можете да опитате бавно да се отдръпнете по диагонал, но ако мечката започне да ви следва, спрете и не напускайте мястото. Не се паникьосвайте, не позволявайте на мечката да разбере, че сте уплашен.

5. При първа възможност се опитайте бавно да увеличите разстоянието между мечката и вас. Това ще покаже на мечката, че не искате да му навредите. В повечето случаи, когато мечката осъзнае, че сте човек, той ще избяга или ще ви остави. Помнете, че хората са носили много повече нещастие и зло, отколкото обратното.

6. След като всичко приключи, незабавно напуснете мястото, където се срещнахте с мечката. Дори ако мечката, която се срещна с теб, си отиде, той може да реши да намери храна или почивка тук. За да не се излагате на риск отново, незабавно напуснете това място.

Гледайте видеоклипа: Dominion 2018 - full documentary Official (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org