Животни

Голяма панда или бамбукова мечка (животно)

Pin
Send
Share
Send
Send


За голямата и малка панда светът стана известен едва в края на деветнадесети век, въпреки че те са много древни и редки животни. От откриването започва изучаването на тези интересни и необичайни животни. Но след два века на постоянни изследвания, много за тези бозайници остава загадка. Учените не могат да стигнат до общо мнение за класа на тези животни. Този проблем допълнително се усложнява от факта, че тези два вида имат много различия помежду си. Затова в момента може да се чуе голям брой дискусии по темата: „Панда ли е мечка или миеща мечка?“

Описание на голямата "бамбукова мечка"

Този вид животно обикновено се отнася до класа бозайници, реда на хищниците, семейството на миещите мечки и подфамилията панда. Но не толкова отдавна, австралийски изследовател Е. Тениус проведе серия от анализи с морфологичен, кардиологичен, етологичен и биохимичен характер. Според резултатите ученият е открил, че от шестнадесетте характеристики на петте големи панда е миеща мечка, а останалите дванадесет са специфични само за нея.

Ако погледнете външния вид на това животно, тогава голямата панда несъмнено е по-скоро като мечки, тъй като тя също се нарича „бамбукова мечка“ с причина. Тя има масивно тяло, което е изцяло покрито с дебела кожа. Дължината му варира от 1,1 до 1,9 метра, а теглото - от 75 до 140 килограма. Дебели и къси крака на това животно завършват с масивни лапи с големи нокти.

Ако се вгледате внимателно в подметката, можете да видите, че на нея и в близост до всеки пръст има особени подложки, които служат на животното, за да поддържат гладки и хлъзгави бамбукови стъбла.

За разлика от мечката, това животно има опашка, чиято дължина достига 13 cm, и зъби, които имат различна структура. На премоларите на пандата могат да се видят издатини и натъртвания, които не се срещат в нито един от другите видове мечки, а главата му е масивна и глупава, с големи изправени уши.

Описанието на пандата на този вид казва, че той има бял цвят с черни петна, черни крака и опашка от същия цвят, които са характерни за очите. И въпреки че по външния си вид изглежда като мечка, в края на краищата някои от характеристиките на анатомията му накараха учените да се усъмнят. Според тях, пандата е представител на семейството на миещите мечки, а някои дори я избират в специален клас бозайници.

Как изглежда малкият вид на тези интересни животни?

Този сорт, според учените, се отнася до миеща мечка, тъй като има една и съща опашка с райета, подобна муцуна, както и формата на черепа и структурата на зъбите. Въпреки че откривателите му са склонни да вярват, че малката панда обикновено е котка с огненочервен цвят. Това животно също има два подвида - западен и китайски.

Това животно, за разлика от големите си роднини, има тяло, чиято дължина достига максимум 67 см, с опашка до 47 см и маса не повече от 6 кг. Ето защо, ако отговорите на въпроса: "Пандата е мечка или не?", Тогава можем спокойно да кажем, че малките видове от тези животни с червения цвят се отнасят повече до миещи мечки, а не до мечки.

разпространение

Големи панди живеят в планините в сърцето на Китай. Техният дом са районите на Съчуан и Тибет. Целият им живот минава в горите, където расте предимно бамбук, те се намират на височина от 1500-4600 м надморска височина. В тази област има сравнително меки климатични условия и всички сезони на годината са изразени. В допълнение, тези животни живеят в много центрове и зоологически градини, където продължават да изследват и изследват. В условията на плен, продължителността на живота им достига 27 години, а в дивата природа, дори по-кратък.

Червената панда живее в Китай, Непал, Бутан и Мианмар. Тя живее, подобно на своя голям роднина, в планинския район на надморска височина от 4800 м. Това малко животно обитава горите на Асам, както и провинциите Сичуан и Юнан. Това животно живее в 86 зоопарка по света.

Въпреки факта, че големите и малките видове се различават значително помежду си, учените смятат, че една панда е мечка, а другата е миеща мечка, те водят един и същ начин на живот.

Тези животни предимно живеят сами. Единственото изключение е бракът и времето на отглеждане на малките. Възрастните индивиди живеят на площ от около пет квадратни метра, което е много по-малко от това на мечките. За да посочат присъствието си, те могат да използват етикети със специфична миризма.

Голямата панда, за разлика от малката, е активна по всяко време на денонощието. Червенокосата на нейната събирачка е нощна и през деня спи в короните на дърветата, навита на топка и почива главата си върху голямата си опашка.

Многобройни и гъсти гъсталаци от бамбук - това е храна за големи и малки панда. Тридесет вида от това растение съставляват около 99% от тяхната диета. Те също желаят да ядат всички видове плодове, плодове, семена и жълъди. Понякога те дори могат да ловуват малки птици, влечуги и гризачи.

В плен те се хранят с един и същ бамбук, както и с гъби и ларви на насекоми. Панда е животно, което е едно от малкото, които могат да ядат храна във всяка позиция на тялото си и дори да легнат.

репродукция

Лицата от два вида достигат сексуалната си зрялост по-близо до пет години и започват да се чифтосват само в седем. Женските в периода на чифтосване, които варират от два дни до седмица, правят силни звуци и активно излъчват специфична миризма.

След това започва бременност, която продължава средно пет месеца при тези животни. Обикновено се раждат едно или две голи малки с телесно тегло не повече от 200 грама и дължина от 14 до 16 cm, както и в кафяви мечки. Въпреки че учените все още не са стигнали до недвусмислено заключение дали пандата е мечка или не, процесът на размножаване на тези две животни е сходен по своята същност.

Когато раждат, техните малки, като всички мечки, са безпомощни и слепи. Самата жена повдига малките си кученца и ги третира много внимателно и с особено внимание. В продължение на няколко дни след раждането си тя не излиза от дупката за минута, дори да яде или пие. Майка поставя малките си на гърди за петнадесет пъти на ден, а едно хранене може да продължи около половин час.

Панда често се появява при раждане с близнаци, но след известно време женската избира от тях най-силното бебе и продължава да се грижи за него, а втората, съответно, умира без надзор. Периодът на кърмене при тези животни продължава около 45 седмици, а младите остават с майките си, докато достигнат тригодишна възраст.

Интересни факти

Оказва се, че за първи път, когато учени провеждат изследвания на голям вид от тези животни, те не могат да разберат за дълго време, панда е кой, какъв вид звяр. Малко по-късно стигнаха до заключението, че тя е миеща мечка, но само с огромни размери.

След известно време други експерти опровергаха това становище, тъй като с помощта на генетичен тест е възможно да се установи, че този вид животни има по-голяма връзка с мечките.

Що се отнася до червените панди, много учени са ги писали до вид като бор, който се състои от семейство невестулки, както и от енот и скунк.

Въпреки че по мнението на повечето изследователи тези два подвида принадлежат към различни класове, те все още имат известно сходство помежду си. Например, и двете панди имат шести псевдо-пръст, разположен на предните им лапи. Това е значително повече от пет други. Всъщност, тази част от тялото е картонена кост, покрита с кожа. Такава структура помага на животните по-добре да държат бамбукови растения.

Природозащитен статус

За съжаление, пандите са на ръба на изчезване и следователно са в списъците на Международната червена книга. Това се случва по много причини. Червената жива панда не представлява за хора с такъв голям интерес, колкото нейната козина. Поради това тя постоянно лов, особено в Непал. Но напоследък броят на този вид започва постепенно да се възстановява.

Големите панди също са защитени от закона, според които унищожаването на това животно ще бъде наказуемо със смърт или живот в затвора.

Въпреки че този звяр е бил открит преди няколко века, а през 1912 г. дори станал национално богатство на Китайската народна република (според законодателството на тази република), учените все още не могат да стигнат до недвусмисленото заключение, че панда е мечка или миеща мечка. Затова изследванията върху това животно продължават и до днес.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ

Мъжките и женските от големи панди се срещат само за кратко време през периода на чифтосване. Бременността на жената продължава пет месеца. Най-често се раждат малките през януари. Всеки път жената ражда едно дете. Младенецът се ражда в гнездо от бамбук. Ако жената ражда близнаци, то тогава само едно бебе оцелява. Бебешка панда е малка: нейната дължина е 15 см, а масата й е около 15,6 г. Новороденото е сляпо и безпомощно. Първоначално е чисто бяло, но месец по-късно придобива цвета на възрастна мечка.

Въпреки факта, че голямата панда принадлежи към хищниците, това животно се храни главно от растителна храна. Съставът на диетата на голяма панда включва тънки издънки и частично бамбукови корени, както и други растения и грудки. Ако бамбукът е единственият наличен източник на храна, пандата може да прекара половин ден с храна. Бамбукът съдържа малко хранителни вещества, така че животното яде около 20 кг зелена маса на ден, за да получи достатъчно. Ето защо, голямата панда също се нарича бамбукова мечка. Големите панди унищожават гнездата на птиците, ядат яйцата си, ловят насекоми, гризачи.

НАЧИН НА ЖИВОТ

Китайците наричат ​​голямата панда "и Xion Mao", което означава "голяма мечка-котка". Императорите държали панди в дворците, защото вярвали, че са в състояние да защитят от нещастие. Големите панди са единични животни. Те посвещават по-голямата част от деня на хранене и почивка през останалото време. За да се скрие от времето и враговете, за разлика от кафявите мечки, леопарди или други животни, пандите се катерят по дърветата. Покой, големите панди се настаняват на земята, без да се приютяват. Бамбуковите гъсталаци са дебели, така че пандата е надеждно защитена от опасност на земята. Голямата панда живее в райони със студен климат, в планински терен. Той е защитен от студ от дебела вълна.

Голяма панда и мъж

Голямата панда стана известна в западния свят едва през 1869 година. За първи път натуралистите наблюдават панда в природата едва през 1913 година. Преди това човекът беше най-сериозният враг на голямата панда. Хората са отговорни за катастрофалния спад в броя на тези животни. Именно хората, които унищожават местата си на пребиваване: където някога са били бамбукови гори, днес са се развили много селища или са обработени полета или се образуват пасища. В резултат на необмислените действия на човека след отмирането на бамбуковите гори, големите панди бяха обречени на глад, защото не успяха да преминат през нивите и селата, които са на път към младите бамбукови горички. Голямата панда - символ на Световния фонд за опазване на природата - е под строга защита. Ловът за големи панди практически не се провежда. Но понякога тези животни попадат в капаните, поставени върху други животни. Хората засаждат дървета, така че пандите да могат да се придвижват от гората към гората през горски коридори. За да запазите тези редки животни, създайте резерви.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА УСТРОЙСТВОТО

Голямата панда се различава от роднините по отношение на хранителните предпочитания. Хищниците използват резците, за да разкъсват и нарязват месото, докато голямата панда използва резците, за да вземат бамбукови издънки. Не е странно, но голяма панда, която се храни почти изключително с растения, е много трудна за смилане на бамбук. Ето защо, по-голямата част от абсорбираната растителна маса бързо преминава през тялото, а пандата трябва да изяде огромен брой издънки на това растение, за да получи необходимите хранителни вещества.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ. T ИНФОРМАЦИЯ

Голямата панда или бамбуковата мечка е на ръба на изчезване. В природата има около 700 панда, около 120 повече - в зоологически градини. Образът на голяма панда украсява емблемата на Международния съюз за опазване на природата.

Тази мечка като енот (дължина на тялото 120-180 см, тегло 75-160 кг) живее в планинските бамбукови гори на Китай на надморска височина от 2600 - 3500 м надморска височина. Храни се главно с плодове и бамбукови корени, други растения и дребни животни. На всеки две години женската ражда 1-2 малки, които са родени слепи и тежат около 2 кг.

Знаете ли, че.

  • Често голяма панда се посвещава на приемането на храна от 12 до 16 часа на ден. По-голямата част от погълнатата от нея зелена маса бързо преминава през храносмилателния тракт.
  • Пандата се отличава от мечките с доста дълга (12-16 см) опашка. С нея тя отбелязва територията с тайната на аналните жлези.
  • Големите панди не спят зимен сън. При лошо време, животните се крият в дърветата или в скалисти пукнатини.
  • Голямата панда е символ на Световния фонд за опазване на природата (WWF).
  • Първите панди са описани от отец Арман Давид през 1869 г., когато ги открил в Китай. По това време нищо не се знаеше за това животно в западния свят.
  • Пандите имат силни кътници.

ЦИКЪЛ НА ЖИВОТА НА БАМБУСНИ ГОРИ

Приблизително на всеки 50 години, бамбукови гори в определена област цъфтят, произвеждат семена и умират. Това явление последно е наблюдавано през 1983 година. В същото време големите панди често умират от глад, защото не могат да преминат през областите и полетата, обитавани от хора, за да достигнат младите бамбукови гори.


- Местообитание голяма панда

КЪДЕ Е ГОЛЯМ ПАНДА

Голямата панда живее в планинските гори на Южен Китай. Той се намира в северните и централните райони на провинция Сичуан, в планините около южната част на Гансу и в планините на южната граница на провинция Шанси.

ЗАЩИТА И СЪХРАНЕНИЕ

Голямата панда принадлежи към най-редките и много малко изучени големи животни. Общият брой на пандите, според различни източници, варира от 200 до 900 индивида.

Панда яде, има забавления, разходки, панда, забавни разходки. Видеоклип (00:01:50)

Китайското име (?? xiongmao shunmao) означава "мечка-котка".
Панди в зоопарка в Сан Диего Панди в зоопарка в Сан Диего.
Голяма панда или бамбукова мечка. Пандите обитават планинските райони на централен Китай: Съчуан и Тибет.
Пандата достига дължина 1,2–1,5 м и има маса от 30 до 160 кг. За разлика от другите мечки, тя има доста дълга опашка 10-15 см. Тялото е масивно, покрито с гъста бяла кожа с черни петна около очите ("очила"), черни уши и черни лапи. Късите, дебели задни крака имат остри нокти. Пандите са хищни животни, но тяхната диета е предимно вегетарианска. Всъщност, те ядат само бамбук. В деня на възрастен панда яде до 30 кг бамбук и издънки. Отдаването под наем на големи панди на зоологическите градини в САЩ и Япония беше важна част от китайската дипломация през 70-те години. От 1984 г. Китай предлага панда на други страни за 10-годишен лизинг. Стандартните условия на лизинг включват наем от 1 милион долара годишно и гарантира, че всички малки, родени по време на наемния период, са собственост на КНР.

Голямата панда приема водни процедури. Видеоклип (00:01:15)

Единбургската зоопарк, голяма панда на име Тиан Тиан, се чувства напълно спокойна в басейна със студена вода. Голяма смела панда, не казвай нищо.

Голямата панда е мечка, хищник, но се храни главно с бамбук. Включен в Международната червена книга като застрашен животински вид.

PANDA е решил да избяга! Видеоклип (00:01:27)

Панда или бамбукова мечка вече не иска да бъде заключена и решава да избяга. Малката панда с голямо усилие преодолява всички трудности по пътя си, но в последния момент всичко се разпада. Искате ли да знаете повече? След това гледайте ново, хладно видео за приключението на тези забавни животни!

Китайски резерв на големи панди Ченду. Видеоклип (00:02:31)

Изчезването след три поколения заплашва дивата панда, неофициалният символ на Китай и символ на Световния фонд за природата (WWF), поради обезлесяването и изграждането на инфраструктурата, пише Global Times в понеделник, цитирайки експерта на WWF Фан Чжиюн. Според специалиста, местообитанието на пандата, известен още като "бамбуковата мечка", непрекъснато намалява поради изсичането на бамбукови гори и изграждането на инфраструктурни съоръжения като магистрали и водноелектрически централи. Така от 1975 г. до 1985 г. площта на местообитанието на пандите в КНР се свива от 29,5 хил. На 13 хиляди квадратни километра. "Освен това пътищата затрудняват миграцията на пандите, което предотвратява чифтосването между животни от различни групи и нормалното обновяване на генетичния фонд", казва Фан. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Накрая, мъжките на гигантска панда (те са по-големи и по-тежки от женски) могат да достигнат до 1,8 метра.
Така че решете за себе си, струва ли си рискът! Известни случаи на нападения на панда върху хора. Най-вероятно тези случаи
провокира самия човек. Голямата панда се смята за много спокойно животно и ако не я поискате сами, няма вероятност да покаже агресията си.

Местообитание и местообитание

Територията, обитавана от пандите, е малка. Те се срещат в планинските райони на китайските провинции Сичуан, Гансу и Тибет. Макар и по-рано, те живеели и в Индокитай и на о. Калимантан. Като дом, големите панди избират своите дебели бамбукови гори.

Местообитание на големи панди бамбукови гори

Те живеят в планински райони, на надморска височина от около 1200 до 4500 метра. С настъпването на зимата те се спускат на височина от около 800 метра над морското равнище, където климатът в студения сезон е по-благоприятен.

Тези добродушни "плюшени" мечки

Размерът на възрастната панда е доста впечатляващ. Мъжките са малко по-големи от женските. Теглото им достига 85-125 кг, а женските тежат 70-100 кг. Дължината на тялото на пандата е 1,5-1,8 m.

Пандата, за разлика от другите мечки, има дълга опашка. Дължината му е 12 см. Цялото тяло е покрито с гъста и мека кожа. На светъл, почти бял фон, има тъмни области: около очите под формата на "очила", на задните и предните лапи, на раменете и на ушите. Върхът на опашката също е черен.

Черни уши, чаши и лапи

Въпреки добродушните си "лапи", пандите са въоръжени с остри нокти и като всички мечки, голяма панда в случаи на нападение може сериозно да нарани човек.

Голяма опашка

Неговото второ име - "бамбуков мечка" - голяма панда, получена благодарение на диетата си, която е 99%, се състои от издънки и бамбукови стъбла. Въпреки че животинските храни, като яйца и насекоми, периодично се появяват в менюто на пандата. Именно тази храна е основният източник на протеин. В допълнение към бамбука, мечките няма да се откажат от шафран и карамел. В зоологическите градини те се поглезят със захарна тръстика, ябълки, моркови, оризова каша и други продукти.

За да получат достатъчно храна, пандите трябва да ядат до 18 кг бамбук на ден. По същата причина те са много бавни и се опитват да се движат само при необходимост. Пандите отиват по пътя само ако фуражните запаси в тази област вече са към своя край.

Със своята храна тази мечка се контролира с изключителна сръчност. Понякога се чуди как такива дебели лапи могат да бъдат толкова майсторски обработени с тънки бамбукови стъбла. За да запази дръжката му помага един вид шести "пръст", който е модифицирана кост на китката.

Paeda се пият малко, тъй като по-голямата част от влагата се получава заедно със сочните бамбукови издънки, които са почти половината от водата. Но когато е възможно, те все още се опитват да утолят жаждата си в малка река или друго водно тяло.

Panda описание

Голямата панда - вид бозайник от семейство мечки, хищнически ред - за първи път е описана от Арман Давид едва през 1869 година., В Китай местното население знаеше за необичайната петниста мечка от древни времена и я наричала „Бей-Шуан“, което означава „полярна мечка“ на китайски. Тази черно-бяла мечка има друго китайско име - "мечка-котка".

Но ако местното население не се съмняваше, че пандата е мечка, учените не бяха толкова единодушни. Те бяха смутени от атипичната структура на зъбите на мечката и опашката й твърде дълго. Така че почти цял век пандата е объркана с миеща мечка, много голяма, но все пак, миеща мечка.

Това е интересно! На Земята има два известни вида панда - големи и малки. Големият е мечка, а малкият е представител на кучешкото семейство.

Едва през 2008 г. чрез сравнителен генетичен анализ учените стигнаха до заключението, че голямата панда е мечка и че най-близкият му роднина е оцветена мечка, живееща в Южна Америка.

Австралийският палеонтолог Е.Тенийъс, след като внимателно е проучил биохимичните, морфологичните, кардиологичните и други показатели на голямата панда, доказал, че е мечка на 16 места, на 5 знака тя е миеща мечка и на 12 е напълно индивидуална и не като всяка, само на себе си Голямата панда е бамбукова мечка. По-късно американските учени направиха още едно интересно заключение: клонът на голямата панда се отделя от линията на мечките в процеса на еволюцията - преди повече от 18 милиона години.

вид

Голямата панда има типична мечка структура и пропорции - набито тяло (дължина - до 1,8 м, тегло - до 160 кг), масивна кръгла глава и къса опашка. Но тази “типичност” на пандата е ограничена и “индивидуалностите” започват.

Необичаен цвят голяма панда. Отвън изглежда, че полярната мечка се качва на животинския карнавал: постави черни очила, жилетка, ръкавици, чорапи и си сложи други черни слушалки. Красив!

Експертите все още не могат да кажат какво точно е причинило този "маскарад". Една от версиите се свежда до факта, че един необичаен цвят е камуфлаж в природата, защото първоначално бамбуковата мечка е живяла високо в покритите със сняг планини. А черните и бели петна са неговият камуфлаж, който се слива с сенките на покритите със сняг скали.

Странен бакул. Бакулумът - пенисът, образуван от съединителна тъкан, е не само голяма панда, но и други бозайници. Но бамбуковата мечка е насочена назад, а не напред, както другите мечки, и освен това има S-образна форма.


Бавна разходка. Масивните рамене и уголемената област на врата, съчетани с намалени задни крака, придават на бамбука походка с неудобна особеност.

Особени челюсти. Много мощни, снабдени с широки и плоски кътници (по-широки и по-плътни от обикновените мечки), такива челюсти позволяват на голямата панда да смила твърдите бамбукови стъбла без проблеми.

Това е интересно! Стените на стомаха на голямата панда са много мускулести и червата са покрити с дебел слой слуз - необходимите качества за справяне с грубата дървесна храна.

Необичайни предни лапи, Голямата панда има шест пръста на предните си лапи. Пет от тях се държат заедно и едната се придържа към страната и е известна като „панда на пандата“. Всъщност, това не е пръст, а определен кожен издатък, по-точно - модифицирана кост, измислена от природата, за да помогне на мечката, за да запази по-добре бамбуковите издънки по време на хранене.

Начин на живот, поведение

Голямата панда има голяма тайна. Тя не бърза да се появява пред хората в очите, предпочитайки самотен начин на живот в природата. Дълго време тя не успява да каже нищо за себе си. И мъжът нямаше какво да знае за нея. Пропуските започнаха да се запълват, когато почти изчезналите видове на мечката бяха сериозно обезпокоени и започнаха да създават резерви за сигурност за него. Гледайки навиците на бамбуковата мечка, която сега е в полето му на видимост, мъжът научил много за него.

Голямата панда е успокояваща и благородна. Поведението е важно, дори надменно, ходи спокойно. Зад този спокоен величие се крие един разумен и спокоен характер. Но дори пандата има любов към мира. И тестването им търпение не си струва никого - нито роднини, нито човек.

Това е интересно! Усещането за "солидност" на бамбуковата мечка се дава от характерните му пози. Той често може да бъде видян да седи "като на стол" - облегнал гръб на предмет и облегнал предната си лапа на перваза. Не е мечка, а истински бамбуков крал!

Гигантската панда е мързелива, Изглежда, че бавната крачка на голямата панда граничи с мързел. Има една шега по този въпрос - казват те, пандата е мързелива до такава степен, че е твърде мързелива дори да се размножава. В действителност, пандата има строга доставка на енергия, благодарение на нискокалоричната растителна диета.

За да получи достатъчно храна, панда трябва да яде практически, постоянно - 10-12 часа на ден. През останалото време тя спи. Нещо повече, пандата е активна на зазоряване и през нощта и спи в следобедните часове, като се простира някъде на сянка. Цялата енергия, която голямата панда получава от храната, тя прекарва на собствената си плячка. Наблюдавано е, че в плен, където няма проблем с яденето на бамбукова мечка, той се държи по-активно и игриво. Тя може да стои на главата ти, да се свива, да се качва на решетки и стълби. Нещо повече, той го прави с явно удоволствие, към общата наслада и емоция.

Бамбуковите мечки не спят зимен сън, През зимата те просто се преместват на места, където температурата на въздуха е няколко градуса по-висока.

Големи панди - самотници, Изключение е размножителният период, който е много кратък и се случва на всеки две години. През останалото време пандите защитават личния си живот, като предпазват местообитанието от енориашите - други бамбукови мечки.

Учените смятат, че това поведение се дължи на факта, че две панди не могат да се хранят на едно място. Гигантски панди не са строители, не правят постоянни дупки, предпочитат естествени убежища - пещери, дървета. Пандите могат да плуват, но не харесват водата - крият се от дъжда, не влизат в реката без нужда, а отказват да плуват в басейна. Но в същото време големите панди са много чисти животни.

Също така ще бъде интересно:

Майките панда са нежни и грижовни, Те се виждат в играта с малките си за забавление. Понякога те събуждат бебетата си само за да си играят с тях.

Големите панди не са приказливи. Рядко се чува гласът им. Понякога правят звук като блеене. И нищо не показва, че в възбудено състояние, тази мечка е способна да оглушава "вокалите". Той може да „взриви”, така че стъклото да се разклаща в прозорците. Той също може да мърмори като крава и дори да изпищя.

Пандите не са враждебни, Те се отнасят към хората без никаква агресия, бързо си спомнят своя прякор и са добре укротени в ранна възраст.

Видове голяма панда

Има два подвида на голямата панда:

  • Ailuropoda melanoleuca - Той се намира само в китайската провинция Съчуан и се характеризира с типичен черен и бял цвят.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - тя се разпределя в независими подвидове едва през 2005 г. Живее в планината Цинлинг, в западната част на Китай. Различава се в по-малки размери и кафяво с бял цвят на кожата, вместо черно с бяло. Учените смятат, че такъв цвят е резултат от генетична мутация и особености на диетата в това местообитание.

Местообитания, местообитания

В дивата природа голямата панда се намира само в Китай и само в трите й провинции - Гансу, Съчуан и Шанси, и само в техните планински райони. Преди това големите панди живееха не само в планините, но и на равнините. Но човешката дейност и обезлесяването причиниха тези животни, които ценят самотата, да се изкачат по планините.

Важно е! Днес общата гама от големи панди не достига дори до 30 хил. Км².

Като местообитания големите панди избират високопланински гори на стръмни склонове с задължително присъствие на бамбук.

Panda диета

Големите панди са хищнически вегетарианци. Въпреки факта, че принадлежат към реда на хищниците, диетата им се състои от растителна храна с 90%. По принцип е бамбук. Те ядат в големи количества. Един възрастен човек се нуждае от най-малко 30 кг бамбук на ден, за да яде.

Придобива липсващите калории на големи панда други растения и плодове. Протеиновата храна се дължи на насекоми, птичи яйца, риба и дребни бозайници. Не избягвайте и мърша.

Население и статут на видовете

Голямата панда - застрашен вид, включен в Международната червена книга, В дивата природа те са едва 2000 души.

Днес всички те са преизчислени. И имаше времена, особено по време на Културната революция, когато всички програми за запазване на това рядко животно бяха изключени и големите панди бяха застреляни неконтролируемо за ценна кожа.

Човечеството дойде на себе си само в началото на 21-ви век и активно се включи в спасяването на бамбукова мечка. В Китай за убийството му е въведено смъртното наказание, създадени са резерви. Но проблемът е, че голямата панда е известна с ниската си сексуална активност и с факта, че се възпроизвежда слабо в плен. Всяко дете от голяма панда, родено в зоологическа градина, става звезда.

Това е интересно! В Китай бамбуковата мечка е обявена за национално богатство. И тъй като местният фермер, който застреля голямата панда през 1995 г., получи доживотна присъда.

В момента големите панди се намират в зоологическите градини на Шанхай, Тайпе, Сан Диего, Атланта, Мемфис, Виена, Южна Корея и Националния зоопарк на САЩ.

Панда и човек

Поради изключително малкия брой големи панди не само са включени в Червения списък на IUCN, но и са защитени от най-строгите закони (особено в Китай).

По-рано пандите бяха унищожени заради ценната си кожа, но сега не бива дори да мислите за това. В природата те имат малко естествени врагове - само леопарди и червени вълци, но те също са редки в тези части. Основната причина за постепенното намаляване на техния брой е изчезването на тяхното естествено местообитание, т.е. бамбукови горички и гори. Това се дължи или на човешка намеса, или на естествени причини.

Бамбукът расте около 20-25 години, след цъфтежа и появата на семена, той угасва. Така цялата гора „изчезва” веднага. Нови издънки от семената ще започнат да се появяват само след 2-3 години. Следователно за много животни, които зависят изцяло от бамбук, такива периоди са пагубни.

Голямата панда е много популярна. Тя е главният герой на различни анимационни филми, изобразени върху емблеми и символи на различни организации, като ярък пример за това е Световният фонд за дивата природа (WWF).

Гледайте видеоклипа: Голяма Панда (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org