Животни

Бобри в природата

Pin
Send
Share
Send
Send


Бобри - обитатели на малки горски реки и потоци, долини и блата. Понякога се заселват в изоставени кариери, селскостопански канали. Може да се каже, че животът на тези животни зависи от водата, защото тук се чувстват свободни и защитени. За полуводното животно най-важното е, че избраната река не замръзва прекалено дълбоко през зимата и не изсъхва в топлината, а токът не трябва да бъде силен, за да не подкопава жилището. И разбира се, наличието на достатъчно количество растителна храна е от първостепенно значение за животното - това е, което ядат бобрите.

Бобрите са перфектни строители

Веднага след като бобрите са определени с мястото на пребиваване, те веднага започват строителството. И тъй като водата е всичко за тях: къщата и източникът на това, което бобрите ядат в природата, семейните гнезда се строят в близост до брега.

На стръмния бряг работниците копаят дупки, върху балдахина - строят колиби от клони и клони, внимателно ги циментират с речна утайка. Входът винаги е изграден под вода, за да бъде недостъпен за враговете. Строителите на вода избират подходящ храст, стар пън или голям хълм на ръба на водата като основа и след това хвърлят куп пръчки и клонки на върха. Отвътре, бобрите освобождават просторна ниша, обединена от глина или тиня.

Друга структура, не по-малко важна за животното - язовира. Поради това в реката се поддържа високо ниво на водата, което блокира достъпа до входа на гнездото и по този начин осигурява укриване и сигурност. Както и да е, язовирът създава дълбоко и просторно езерце, разширяващо пространството и осигуряващо голямо разнообразие от пресни растителни храни.

Хранене на бобри по различно време от годината.

За да разберете какво ядат бобрите, достатъчно е да знаете, че те са типични тревопасни гризачи. Ето защо, трева, дърво, листа, млади издънки на дървета, вода и полуводни растения са идеални като фураж. Животните отиват на дълги походи за храна само през есента, когато правят запаси от храна за зимата. Най-често се хранят на територията, прилежаща към техните селища.

В различни часове на годината храненето на тези животни е малко по-различно по естествени причини. През лятото, бобрите отдават предпочитание на пресни тревисти растения, щастливо ядат надолу речна трева, листа и млади издънки на дървета, а след това - стъбла и дори корени.

През есента, отговорът на въпроса „какво се храни с един бобър?“ Донякъде променя. По-специално, за тези семейства, които живеят в близост до села, села и крайградски зони. Тогава бобрите се превръщат в малки разбойници, крадат зеленчуци от градините. И ако зимната диета е предимно кора и дърво, добити от падането на паднали дървета, през пролетта се разширява поради яденето на млади издънки, които растат по крайбрежието.

Бобрите любима храна

Както вече споменахме, бобрите са тревопасни гризачи. Така, както учените установили, храната за тях е повече от триста различни вида растения. Има и любима храна за тези диви животни: месести и сочни стъбла на водна лилия, шушулки (водни лилии) от жълто, блатно ириско.

Друг деликатес на бобрите са младите върбови издънки, клонки на трепетлика и дърветата от черешови череши. Гризачите ги гризат с дължина около 20-25 сантиметра от основата и ги плъзгат по големи снопове до домовете си. Там те потапят изкопаната заготовка във вода и ги отрязват с назъбените си върхове в меката почва на реката. Работниците правят доста големи "кофи", обемът на които достига 2 кубически метра. Това е тежка работа, но през мразовита зима, когато язовирът е покрит с коричка от лед, животните няма да се налага да напускат уютното си убежище: просто трябва да изтеглите правилното количество вкусни клонки в колибата.

Знаейки какво ядат бобрите, ще бъде интересно да запомните, че те са отлични водолази. Тези невероятни същества могат да бъдат под вода за 15 минути, яде стъблата и листата на водните растения! Естествено, природата им е дала плътни, много подвижни устни, което им позволява да гризат и да не се задушат. Когато звярът гризе зеленина - това, което бобрите ядат под вода, устни плътно затворени зад мощни резци.

Всяка есен бобрите отрязват стволовете на дърветата и реколтата не само на кората, но и на големите клони, като ги придърпват по-близо до личния им приют. Между другото, крекинг на кората - това, което един бобър яде в offseason - животното едновременно подкопава своите огромни предни зъби, които растат през целия живот.

На първо място, полуводните гризачи използват храна, която е близо до дупките и колибите, а когато свършат, те събират храна по-нагоре по течението. Най-деликатните и тънки клони се изяждат на място, по-големите се изпращат в селото на бобрите, а месестата кора се изрязва от дебели стъбла. Интересното е, че големият размер на дърветата не плаши тези неуморими и ненаситни животни.

Транспорт и подготовка на фураж за зимата

За подготовката на фуражи за бъдещето е малко казано, и семейство бобър работи по този случай от малки до големи. Но транспортирането на храни, произведени в хижите, се извършва по различни начини. Ако реката е близка, гризачите притискат клона със зъбите си зад дебелия край и се връщат обратно в езерото. Ако мястото на добива на дървесина се намира на голямо разстояние, тогава бобрите издърпват клоните, привличат ги към себе си.

По време на подготовката за зимуване животните събират около 30 кубични метра дървесина, но ако резервоарът е богат на водна растителност през цялата година, тогава резервите не могат да се произвеждат. Дърпайки дърво, бобрите постепенно се движат около дебелия ствол, хапе по-дълбоко и по-дълбоко. След като е взел кратка почивка, гризачът продължава да работи, докато дървото не се напука и не се срути от собствената си гравитация. Животното леко отрязва отсеченото дърво: отделни дървени блокове, отделни клони и кора. Какво не се яде веднага на място - остава в кофите.

Пролетна дейност на бобрите в търсене на храна

Това, което бобрите ядат през зимата, е разбираемо. Те не спят зимен сън, но как се държат през пролетта в търсене на храна? Бобрите започват да правят първите излитания от приютите си още в края на февруари - началото на март. Естествено, това води до този глад, защото зимните запаси са изчерпани. Първо, разтоварванията са редки и краткотрайни, но при по-топло време бобрите проявяват активност: те се задържат по-дълго на земята, като прекарват цялото време в търсене на храна. По това време бобрите рядко срязват големи дървета, най-вече търсят и незабавно ядат върбови клонки, а ако имат късмет, разяждат издънките на вода и появили се крайбрежни треви.

Летният начин на живот на бобрите

Летният начин на живот на бобрите е пряко свързан с това, което бобърът яде през лятото. Най-често хората в този период живеят самостоятелно във временно жилище, така че всеки от тях извлича храна в района на хранене. Вече по-късно, с наближаването на есента, семейството се обединява, за да направи заедно зимуващите доставки. През лятото бобрите, както и другите тревопасни животни, се радват на изобилие от зеленина на територията, прилежаща към къщата.

Най-големият гризач

Днес в природата има два вида бобри: канадски и европейски. Разликите между тях са малки, с изключение на това, че европейският е малко по-малък от канадския. Преди много отдавна, преди около 5 милиона години, бобрите дори можеха да се измерват срещу собственика на гората - мечката. Великите предци на сегашните гризачи са изчезнали, а днес строителите на язовири са много по-ниски по размер от своите прадеди.

Един възрастен мъжки бобър тежи приблизително 20-25 кг, някои воини достигат тегло 45 кг, дължината достига 1,2 м. 15-20 см има възхитителна опашка, широчината му е почти равна на дължината. Дори на тази опашка е отредена важна роля на кила - с негова помощ рошавият плувец настройва дълбочината на потапяне във вода. Способността да се види всичко под водата и перфектно навигиране дава на бобъра напълно прозрачни клепачи.

Все още има нещо интересно във външния вид на гризачите: нокът на палеца е разделен на две половини - това е дар от природата, така че животните имат възможност да разчесат вълната си. Продължавайки разговора за крайниците, бих искал да отбележа, че те помагат на бобрите да плуват добре. Задните лапи - с мембрани, патиците имат еднакви мембрани. Благодарение на тях плувците могат да достигнат скорост до 10 км / ч. Предните крака са сравнително малки, без мембрани, снабдени с впечатляващи мощни нокти, които лесно могат да бъдат изкопани в земята. Дори предните лапи играят ролята на ръце - в тях животните носят глина, клони.

Фина гъста коса и дебел слой мазнина под кожата защитават бобрите от студа. Животните внимателно се грижат за кожените си палта, като ги разресват с естествен гребен. Благодарение на мазната течност, която отделя специалните жлези, тази прекрасна козина не се намокри.

Зъбите на животните растат през целия си живот, и ако не редовно се смилат на дърво, те ще достигнат безпрецедентни размери.

Животът на бобрите в природата е пълен с опасности. Продължителността му е средно 13-15 години. В плен те живеят 2-3 пъти по-дълго.

Животът на бобрите в природата

Всички тези животни, които съжителстват с бобри, им налагат мисия да запазят и, ако е необходимо, да спестят вода и прилежащите горски земи. Оказва се, че с тяхната работа рошавите строители се грижат не само за тяхното благополучие, - и от тях зависи и мирът на съседите им.

Звукът от течаща вода събужда страст към строителството в бобрите и те започват да действат. Те могат да се изграждат в продължение на дни - ден и нощ, не могат да бъдат намерени по-трудолюбиви работници. Бобрите започват да разработват нова акватория в съответствие с план, разработен през годините:

  1. Изгражда се язовир, който ще превърне потока в уютно и тихо езерце.
  2. Създава се канална система за разширяване на собствеността.
  3. Изгражда се огромно складово помещение.
  4. Изгражда се огромна многостайна сграда с височина над 1 метър. Стените на къщата са издигнати на половин метър дебелина.

Едва след една седмица къщата е готова, входовете са под вода, за да предпазят дома от врагове. Когато един бобър работи в дъскорезница, събира дърва, той е изложен на риск. Едно дърво може да падне и да залепи един бобър, така че само един се изпраща за строителен материал, а с него, и за храна, останалата част от семейството са заети с други задължения. Добре е за тези дърводелци! Какво яде един бобър? Да, тези, от които изгражда своите язовири. Строителните материали са важни за моите, но доставките на храна за семейство гризачи трябва да бъдат много големи.

Верни съпрузи и грижовни родители

В семейството на космати гризачи цари лоялност и преданост. Те правят всичко заедно през целия си живот, разумно разпределят работата между всички членове на семейството. Младите хора могат да живеят с родителите си до две години, след което децата трябва да отидат да си построят къща, опитвайки се да намерят приятел по време на своето скитане.

Мама-бобър води в постелята от 3 до 4 телета с тегло 0,5 kg всяка. Малките деца се раждат пълни копия на техните родители, само малки. Вече са в кожени палта с големи зъби и възхитителни опашки. След две седмици бъдещите дървосекачи вече похапват твърда храна. Какво яде бобър яде, след това яде и по-млади. Семейната идилия във водните къщи може да ви завиждат!

Какво ядат бобрите в природата?

Главното меню на тези трудолюбиви гризачи е тревисто растение. Какво бобър яде, често се показва в карикатури. В повечето случаи от екраните виждаме как тези животни ядат риба. Това не е вярно - водните животни не консумират такава храна. Силите в дърводобива, те прекарват много, те трябва да поправят по някакъв начин, за да издържат на такъв товар. И това със сигурност не е рибата, която им помага!

Какво ядат бобрите в природата, какви са любимите им храни? Ясно е, че това е дърво. Любими деликатеси - клонки от елша, трепетлика, върба. През деня бобърът изяжда до 1 кг дърво. Кората, дървесната маса под кората - това е най-добрата клечка за зъби. Малки клонки разяждат изцяло, като бонбони.

Такива твърди храни е трудно да се дъвчат и дори по-трудно да се смилат. Системата за хранене на бобрите е напълно готова за тази работа.

През зимата

Как се държат водачите в студения сезон, тъй като резервоарите замръзват, всичко е в снега? Трудно е за тях, но ако се подготвите добре за зимата, тогава студът няма да е ужасен. През повечето време бобърът спи през зимата. Но за да спи добре и на пълен стомах, едно семейство трябва да приготви повече от един тон клони за зимата.

В хижата на бобъра, изолирана за зимата, тя е много уютна. Това е само когато храната свърши, главата на семейството трябва да отиде на риболов. Тялото на бобрите е адаптирано за плуване, а не за оран сняг, така че е много трудно за тях в студа и в снежните преспи. Ето защо всички те полагат усилия да гарантират, че запасите имат достатъчно за отопление.

Любопитни факти

Животът на бобрите е много интересен, има много любопитни в начина им на живот:

  1. Разстоянието под водата на 700 метра рошави плувци се преодолява за 10-15 минути.
  2. Само за една нощ бобърът може да се срути и да изчисти дърво с диаметър от 30-40 см от кората.
  3. Площта е 3 кв.м. км може да се обитава само от едно семейство бобри.
  4. Най-големият построен язовир - 700 м дължина, което е световен рекорд. Въпреки че в щата Ню Хемпшир има по-голям язовир - 1.2 км.
  5. В град Бобруйск има два паметници на бобрите, което не е изненадващо, ако обърнете внимание на името на града.

Бобри в природата

Бобрите са скрити, здрач и нощ. Тези животни са особено известни със своите строителни дейности. Хижите, язовирите, подземните коридори, каналите и другите им структури понякога удивляват не само с големината си, но и с някакво специално значение. Наблюдавайки живота на бобрите, неволно стигаме до заключението, че те несъмнено притежават сложни и оригинални рефлекси, които са на ръба на разумен. В допълнение, бобрите са до известна степен преобразуватели на природата, тъй като под въздействието на тяхната строителна дейност малки потоци понякога се превръщат в добри водни площи, подходящи за утаяване на някои животни с кожи, водолюбиви птици (за видове патици), риби и други представители на животинския свят. ,
обратно към съдържанието

Видове бобри

Има 2 вида бобри - Европейски и канадски, Канадският бобър е малко по-голям от европейския бобър, притежава по-развити инстинкти и е по-плодотворен. Например,

в малките канадски бобри броят на малките е средно 4, а в европейските - от 2 до 3. Максималният брой на малките в постелята, известен за канадския вид, е 7-8, а според някои данни дори 9. За европейските видове тази стойност не надвишава 5.

В цвета на козината на канадските бобри, сравнително забележими оранжеви тонове преобладават срещу общия тъмнокафяв фон. Във всички останали аспекти, и двата вида са много сходни и познаването на един от тях ви позволява да направите впечатление за външния вид и начина на живот на другия.

В началото на този век, в резултат на интензивния интензивен риболов, броят на бобрите навсякъде беше силно подкопан, а на места - драстично намален. Запасите от европейски видове бяха засегнати особено тежко. Последващите трайни забрани за извличане на бобри, масовата им миграция към незаети резервоари и други дейности, извършвани в много страни, оказаха положително въздействие върху броя на тези животни.
И тук е ролята на европейския бобър в ловното стопанство на страните от Европа и Азия, което все още е много по-скромно.
обратно към съдържанието

Как изглеждат бобрите

Интересно за бобрите

Външният вид на бобъра е особено характерен за необичайната му опашка, която прилича на гребната част на греблото, разположена в хоризонтална равнина. За разлика от главата и торса, покрити с гъста подмраза и доста рядка предпазна коса, опашката на бобъра е покрита с относително малки ромбоидни рогови люспи. И ако кожата надеждно предпазва бобъра от студа и до известна степен от механични наранявания, опашката е едновременно колелото, докато звярът се движи във водата, а опората при кълцане на дървета и сигналното устройство, което удари водата, предупреждава бобърът за техните опасности. Накрая, тя е орган, който допринася за регулирането на телесната температура чрез стесняване и разширяване на кръвоносните съдове.
обратно към съдържанието

Краищата на бобрите

Предните и задни крайници на бобъра се различават рязко един от друг. Предните са къси, упорити, лишени от мембрани, служат на бобъра не само за движение, но и за изкопаване на дупки, държи клони, парчета дърво и други предмети, използвани за изграждане на язовири и колиби. Задните крайници - по-дълги, снабдени с мембрани от кожа, са основният орган на движението на бобрите във водата. На втория пръст на всеки заден крак има чесалка, която се състои от 2 дебели плочи. С тези нокти с пинсети, бобрите разресват външните паразити от кожената покривка и я подреждат.
обратно към съдържанието

Оцветяване на бобри

Цветът на козината на европейските бобри варира от светло кафяви до тъмно кафяви и черни. По-ценни тъмни животни. Специалистами было также установлено, что

от черных родителей родятся только черные бобрята, от светло бурых – только светло-бурые, родители, окрашенные в темно-бурый цвет или имеющие разную окраску меха, дают потомство, окрашенное во все цветовые варианты родительских пар и их предков.

Ареал на бобрите

Бобрите живеят по бреговете на реки, потоци, езера, езера, в торфени кариери, в блата. С ниска гъстота на населението, бобрите имат възможност да избират място, където да се заселят, и затова обикновено заемат уединени, тихи, пълни водни тела, гъсто обрасли с върби и други широколистни дървета и храсти, с достатъчен набор от тревисти растения, които лесно се консумират от тях. След достигане на висока гъстота на населението, бобрите се заселват на бързо растящи части на реките, в силно сухи резервоари, по-малко благоприятни за живот. Например

в Северна Америка бобрите отдавна са населявали сравнително тихи райони на полупланински реки и потоци, издигащи се до планина на височина до 3 000 метра над морското равнище.

В местата, където резервоарите на брега са достатъчно високи, бобрите копаят дупки. В резервоари с ниски брегове, животните се заселват в коренните плекси, растящи по бреговете на дърветата, или изграждат ложи за себе си.

В бобровите дупки има едно или повече леговища - разширения на подземни тунели, облицовани с дървени стърготини. Подземните проходи са сложна мрежа от тунели с диаметър 25-40 сантиметра, чиито изходи обикновено са скрити под вода.

Хижите на бобрите са конусовидни конструкции, направени от стъбла от стволове и клони на дървета, закрепени с тиня. Обикновено колиби се появяват на земята, срутват се дупки или се срутват калдъръми. Изходите от колибите, които често са няколко, също са скрити под водата. Колкото повече години има хижа, в която живеят бобри, толкова по-голям е размерът му. Експертите трябваше да отговарят на хижи с височина до 1.5-2 метра, с ширина от 4-5 метра или повече. В такива хижи има няколко боброви леговища, разположени на етажи 2-3. Ако семейството на бобрите живее в резервоара дълго време, то може да има около 10 дупки или 2-3 жилищни колиби, често в комбинация със система от посетени дупки и калдъръми.

През лятото температурата в гнездовите камери не се издига над +22 градуса, а през зимата рядко пада под -4 градуса. Значително по-малките температурни колебания, наблюдавани в жилището на бобрите, отколкото във външната среда, позволяват на тези животни, които са доста чувствителни към студ, да живеят дори извън Северния полярен кръг.
обратно към съдържанието

Животът на бобрите

Бобрите живеят в семейства, обикновено състоящи се от 2 възрастни животни, бебета от текущата година на раждане и миналата година. Общо семейството може да бъде 6-8 животни. Двегодишни деца, като правило, напускат семейството на родителите през пролетта, понякога през есента и образуват новото си селище. На места с ограничени условия за преселване може да се намери в семейството на 2-3 и дори 4-годишни животни. В такова семейство може да има до 16 бобри. Напротив, когато условията за презаселване на младите не са ограничени, едногодишните животни понякога се отделят от семействата си.

По време на сушата, катастрофалното потапяне на водни тела, бобрите на няколко съседни семейства са принудени да се събират там, където има още вода. Понякога на такива места има до 16-20 или повече бобри. Характерно е, че животните в беда се отнасят сравнително спокойно, докато в различни условия се наблюдават жестоки битки между бобри от чужди семейства.
обратно към съдържанието

Развъждане на бобри

Бобър с малки

Бобрите достигат полова зрялост на 2-3 годишна възраст - европейските са по-често на 3-ти, а канадските - на 2-ри. Те се размножават веднъж годишно. Периодът на чифтосване на бобрите, живеещи в средната лента, се появява в края на декември - началото на април, височината на коловоза - през януари-февруари. По това време животните често идват на повърхността, понякога оставяйки бобровите потоци на екскурзии. Самото действие на чифтосване в бобрите се извършва във вода под леда. Бременността на жената продължава от 103 до 107, средно 105 дни. Ето защо, периодът на раждане обикновено се пада на май-юни.

Бобрите се раждат напълно оформени, зрящи, покрити с мека кожа. Там, където животните се раждат рано, дори по време на пролетното наводнение, новородените могат да се наблюдават във временни убежища. Децата на възраст от 2 до 4 дни почти не се движат в барака, като почти не стоят на краката си и се разхождат от една страна на друга. Бобят, роден в постоянни домове, особено в дупки, се срещат трудно.

До 2-3 седмична възраст животните почти не могат да се гмуркат, тъй като теглото им не надвишава теглото на водата, която те изхвърлят.

На около 1 месец бобрите започват да се появяват на повърхността, където се изяждат млади издънки на храсти и трева. След 3-4 месеца младите бобри са напълно независими животни, с всички навици на възрастни животни.
обратно към съдържанието

Какво ядат бобрите

Бобрите се хранят изключително с растителна храна. Общият списък на техните фуражни растения достига 300, но основата на храненето е не повече от 10-20 вида дървета и храсти, и 20-30 вида треви. По принцип, това са различни върби, трепетлика, бреза, къс самородно грозде, топола, водна лилия, острица, папур, тръстика, стрела ... В дърветата и храстите, животните преглъщат и ядат зелена, непрозрачна част от кората, върховете на клоните, листата, тревата, стъблата, листата, цветя, а понякога и коренища.

Способността на бобрите да създават зимни хранителни запаси е добре известна. По-често тези резерви са равни на 10-25 кубични метра, но някои семейства тренират до 50 и дори до 100 кубични метра стволове и клони на дървета, стъбла и коренища на водни и полуводни растения. В същото време има семейства, чиито зимни запаси от храна са напълно отсъстващи.

Преди това се предполагаше, че бобрите ядат тревисти растения главно през топлия сезон, а през зимата използват само кората на дървета и храсти, съхранявана през есента и ядена по време на размразяване на повърхността. Последните наблюдения обаче показват, че случаят не е такъв. Водните и крайбрежните треви са много важни при зимното хранене на бобрите, а за някои семейства те играят важна роля. Всичко това помага да се разбере защо някои семейства бобри нямат фуражни запаси и какво ядат през зимата. В допълнение, трябва да се има предвид, че запасът от храна, поставен под леда, завършва или се влошава в края на януари-февруари, а от този момент животните напълно преминават на пасищни фуражи.
обратно към съдържанието

Бобрите врагове

Враговете на възрастните бобри са сравнително малко - вълци, рисове, мечки, вълчица. Някои зоолози ги наричат ​​като видра. Бобърът и видрата живеят в еднакви условия и често се срещат помежду си. Въпреки това, има много малко съобщения за видрата на бобрите. Следователно може да се смята, че остри, силни резци на възрастни бобри са достатъчно надеждна защита и пазят видрата на уважително разстояние.

При младите бобри, особено при бобрите от текущата година на раждане, кръгът от врагове е много по-широк. В допълнение към горното - това е лисица, миеща мечка, норка, белка, букет. От птици за бобри опасни бухали и други големи бухали, ястреб, ястреб, черен хвърчило, омач. Има случаи на находки на бобри в стомасите на сома и голяма щука.
обратно към съдържанието

Бобър храните конкуренти

Бобрите имат сравнително малко конкуренти. До известна степен, сериозно, като конкуренти на храните на бобрите, може да се говори само за онези животни, които живеят в крайбрежната ивица и ядат дървесно-храстови растения, които са фураж от бобри. Тези животни включват лосове, елени, където последните, живеещи в заливните низини, достигат висока плътност. Останалите животни - мишки, полевки, ондатри и други - са хранителни конкуренти на бобрите само по време на масовите си гнездови години.
обратно към съдържанието

Който се настанява в боброви дупки

Няма почти никакви бобри на базата на заети парцели или жилища. В някои райони една и съща система на дупки, заедно с бобрите, използват видри. В средните географски ширини горните течения на бобровите дупки, имащи въздушни дупки, понякога се посещават от лисици, енотовидни кучета, много по-рядко от язовци. В старите изоставени боброви дупки можете да намерите потомства от лисици и миещи мечки.
обратно към съдържанието

Бобови болести

Бобрите са податливи на различни заболявания - инвазивни и инфекциозни. По-често от други има хелминтни болести в речните бобри. Без преувеличение можем да кажем, че в Природата месец след раждането, всички бобри са заразени с червеи. 26-те вида на бобровите паразити са доста добре известни. Най-честите хелминтни заболявания са ферма и травасозиоза.
обратно към съдържанието

Указател при бобрите

Стархорц е едно от белезникавите свине, чийто размер и форма приличат на подутото пшенично зърно. Този паразит понякога се натрупва в голям брой в сляпото тяло на животно и причинява загуба на тегло, анемия, отрови тялото на бобъра със секрети от паразити. Селската къща е широко разпространена сред бобрите на Воронеж, Батюкски, Позерская и други популации.
обратно към съдържанието

Травасозиоза в бобрите

Травасозиоза причинява малък, кафяв космат нематод, паразитен в стомаха и в каналите на голямата стомашна жлеза. Инфектираните с този нематод бобри обикновено страдат от разстройство на дейността на храносмилателния тракт, което в хода на прогресивното течение може да причини смъртта на животното.

По време на прекомерното излагане, по време на преселването, бобрите често умират от паратиф и от пастьорелоза. Има и случаи на смърт на бобри от туларемия.

Днес говорихме за такова интересно животно като бобър, научихме за неговите навици и за това какво яде, къде живее. Надяваме се, че тази информация ще помогне в лов на бобри. Между другото, как предпочитате да ловувате това животно? Споделете с нас своя опит и истории.

Статията е подготвена на материалите на Й. Дяков, кандидат на биологични науки, взет от свободни източници.

Очакваме вашите отзиви и коментари, присъединете се към нашата група ВКонтакте!

Къде живеят бобрите?

Бобрите живеят в Европа (скандинавските страни), във Франция (в долното течение на река Рона), в Германия (басейна на река Елба) и в Полша (басейна на река Висла). Също така бобрите се намират в горски и горски степни зони на европейската част на Русия, в Беларус, в Украйна.

В Русия бобърът живее в северните транс-урали. Бобрите живеят отделно в горното течение на р. Енисей, в Кузбас (Кемеровска област), в района на Байкал, в Хабаровския край, Камчатка, в Томска област. В допълнение, бобрите се намират в Монголия и в Северозападен Китай.

Бобрите живеят с пълно оборудване, за да водят полуводен начин на живот. Отворите им и ноздрите им са затворени под вода. И специалните мембрани на мига затварят очите си, което им позволява да виждат добре във водата. Устната кухина е проектирана така, че водата да не попада в нея, докато животното работи под вода. Управляващата функция във водата се извършва от опашката на бобъра.

Бобрите живеят, предпочитайки да обитават бреговете на спокойни реки и езера, езера и язовири. Те избягват бързи и широки реки, както и резервоари, които замръзват до дъното през зимата. За тези гризачи е важно наличието на меко-широколистни дървета, наличието на водна, тревна и храстова растителност в крайбрежните зони и по бреговете на язовира.

Бобрите се гмуркат добре и плуват. Благодарение на голямата си светлина те могат да останат под вода до 15 минути и да плуват до 750 метра през това време. Ето защо, бобрите се чувстват по-уверени във водата, отколкото на сушата.

Как живеят бобрите?

Бобрите живеят в семейства (до 8 индивида) или самостоятелно. Семейството се състои от семейна двойка и млади бобри (племена през последните две години). Същото място за много поколения може да се използва от семейството. Малките езера отнемат празен бобър или едно семейство. По-големите резервоари съдържат няколко семейства, а дължината на всеки отделен семеен участък по крайбрежието варира от 300 метра до 3 km. Бобрите живеят в близост до вода и не са на повече от 200 метра от бреговата линия.

Дължината на семейния участък зависи от изобилието на храна. На места, където растителността е изобилна, районите на тези животни могат да се граничат един с друг и дори да се пресичат. Границите на техните територии маркират бобрите. Бобрите общуват с помощта на миризливи етикети. Бобрите общуват помежду си с помощта на пози, удряйки опашката във водата и крещяйки като свирки. В случай на опасност бобърът силно пляска опашката си във водата и гмурканията. Такова пляскане дава сигнал за всички бобри в рамките на изслушването.

През нощта и привечер бобрите живеят активно. През лятото напускат домовете си в здрач и работят до зори. През есента бобрите се подготвят за зимата и започват да събират храна. Работният ден се увеличава на 10 часа. През зимата бобрите живеят по-малко активно, трудовата им дейност намалява и преминава към дневна светлина. Бобрите зимуват, почти не се появяват на повърхността, но не спят зимен сън. При температури под -20 ° C бобърът зимува заобиколен от семейството си, оставайки в топлото си жилище.

Бобрите строят нов дом в края на август. Самотни бобри не се занимават със сгради, но семейството работи много усилено. Какво е името на дома на бобъра? В едно селище на бобри има два вида жилища. В първия случай къщата на бобъра се нарича дупка. Бобрите живеят в дупки, изкопават ги в стръмни стръмни брегове. За сигурност входът на такъв жилищен бобър винаги е под вода. Дупките на бобрите са един вид лабиринт, който има 4 входа. Стените и тавана на дупката на бобъра са старателно изравнени.

Къщата на бобъра вътре в дупката е разположена на дълбочина 1 метър и малко повече от един метър ширина, на височина 50 см. Подът е винаги над нивото на водата. Ако водата в реката се издига, бобърът повдига пода, изстъргвайки земята от тавана. Цялата строителна дейност на бобрите е продиктувана от желанието им за безопасност и комфорт. Където е невъзможно да се копаят дупки, къщите се строят директно на водата в плитката част на язовира. Такова жилище на бобър се нарича колиба и бобрите изграждат тези плавателни съдове на принципа на строителството на язовир.

Хижите на бобрите приличат на конусовиден остров, изпъкнал от водата. Височината на такава боброва къща достига 3 метра и диаметърът му е до 12 метра, а входът към жилището е под вода. Хижата на бобъра е изградена от купчина храсти, която се държи заедно с тиня и земя. Стените на техните домове бобри внимателно покрити с тиня и глина. Така хижата на бобъра се превръща в солидна крепост и въздухът преминава през дупката в тавана.

Вътре в хижата на бобъра има проходи във водата и платформа, която е над нивото на водата. Когато бобрите идват на студ, те допълнително нанасят нов слой глина върху колибата с помощта на предните лапи. През зимата, бобрите хижи държат температурата над нулата, водата в проходите не е покрита с коричка от лед, а бобрите спокойно излизат под леда на резервоара. През зимата има пара над обитаемите бобри. Бобрите са истински почистващи средства, те следят чистотата на домовете си, никога не ги замърсяват.

В резервоари, където нивото на водата е променливо, бобрите строят язовири или язовири. И за какви бобри изграждат язовири? Язовирът им позволява да повдигат и поддържат нивото на водата в резервоара, да го регулират така, че входовете на хижите да не се източват. Язовирът осигурява безопасността и сигурността на хижата на бобъра. Бобрите строят язовири от клони, храсти и дървета, като ги държат заедно с глина, тиня и други материали. Ако на дъното има камъни, те се използват и в строителството.

Бобрите строят язовири на места, където дърветата растат по-близо до брега. Изграждането на язовир бобър започва с факта, че бобрите се гмуркат и вертикално се забиват в дъното, заздравяват празнините с клони и запълват кухините с тиня, глина и камъни. Ако има дърво, което е паднало в река, то често служи като опорна рамка. Бобрите постепенно го покриват от всички страни със строителни материали. Често клоните в бобровите язовири се корени, което дава допълнителна сила на структурата.

Дъбът на бобрите обикновено достига дължина до 30 метра, ширина до 6 метра, а височината обикновено е 2 метра, но понякога до 4 метра. Язовирът на бобъра е здрава конструкция, лесно може да издържи на теглото на човек. Средно, изграждането на язовир за семейство бобри отнема около месец. Бобрите внимателно гледат да пазят язовира непокътнат и да го поправят незабавно в случай на повреда.

За изграждането на бобровия язовир и събирането на храна, бобрите нарязват дърветата. Те ги гризат в основата, глозят клони, а багажника е разделен на части. Дърво с диаметър 7 см. Бобър сваля за 5 минути. Едно дърво с диаметър 40 см в бобър пада и обработва през нощта, така че на сутринта остава само остър пън и купчина стърготини.

Багажът на дървото, на което бобърът вече е работил, но все още не е паднал, придобива характерна форма под формата на пясъчен часовник. Частично клони на паднало дърво се консумират от бобрите на място. Останалите разрушават или плуват по водата до строителната площадка на язовира или къщата им.

Всяка година утъпканите пътеки на бобрите постепенно се пълнят с вода, образувайки канали бобър. На тях животни се разтопяват дървесни храни. Дължината на такива канали може да достигне стотици метри. Бобрите винаги държат каналите чисти.

Район, който е бил трансформиран в резултат на активността на бобрите, се нарича бобров пейзаж. Способността им да променят естествения пейзаж, те са на второ място след човека. Бобрите са едни от най-уникалните животни, защото могат да се учат и да подобряват уменията си през целия си живот.

Малките бобри

Бобрите са моногамни, обединени веднъж, те живеят заедно цял живот и остават верни един на друг. Женската доминира в семейството. Бобрите стават способни да се размножават след 2 години. Потомството носи 1 път годишно. Размножителният сезон продължава от средата на януари до края на февруари. Продолжительность беременности составляет 3,5 месяца.

В апреле-мае рождается от 2 до 6 бобрят. Малките бобри са родени зрящи, добре покрити с коса, и тежат средно 0,5 кг. След 2 дни бебетата вече могат да плуват. Бобрите се грижат за младите си.

На възраст от 1 месец бейбчетата преминават на растителна храна, но майката продължава да яде мляко до 3 месеца. Порасналите бобри обикновено не напускат родителите си още 2 години, след което младите се преместват.

Какво е полезен бобър и за какво са бобрите?

Бобрите са полезни, тъй като появата им в реките оказва благоприятен ефект върху екологичната система. Бобърът е особено полезен при изграждането на язовирите. Те са обитавани от различни животни и водолюбиви птици, които носят рибени яйца на лапите си, а в езерото се появяват риби. Бобрите са необходими, защото техните язовири помагат за пречистването на водата, улавят утайките и намаляват мътността.

Бобрите са миролюбиви животни, но имат и врагове в природата - кафяви мечки, вълци и лисици. Но основната заплаха за бобрите е човекът. В резултат на лова общият бобър е бил на ръба на изчезване до началото на 20-ти век. Бобрите са унищожени заради кожата си. В допълнение, те дават на бобъра поток, който се използва в парфюмерията и медицината.

За да се запази този ценен звяр, бяха предприети ефективни мерки за защита и подновяване на числата. В началото на 21-ви век населението на бобрите се е възстановило. Сега общият бобър има минимален рисков статус в Международната червена книга. В момента основната заплаха за нея е замърсяването на водите и изграждането на водноелектрически централи.

Ако ви хареса тази статия и обичате да четете интересни статии за животни, абонирайте се за актуализации на нашия сайт, за да бъдете първите, които ще получат само най-свежите и интересни статии за най-различни животни на нашата планета.

вид

Бобрите са големи гризачи, адаптирани за полуводен начин на живот. Дължината на тялото на възрастен индивид достига 100-130 см, с височина в раменете до 35.0-35.5 см и телесно тегло в диапазона от 30-32 кг. Показателите за сексуален диморфизъм са леки, но възрастните женски са малко по-големи от мъжките. Тялото на бобър е приквотен тип, с наличие на съкратени пет пръста крайници. По-развити и силни са задните крайници. Между пръстите има добре развити плувни мембрани. Бобърът се характеризира с наличието на сплескани и силни нокти на лапите.

Опашката на обикновен бобър е от тип качулка, със силно сплескване отгоре надолу, не по-дълъг от 30 см, с ширина не повече от 10-13 см. Косъмчетата на опашката присъстват изключително в основата. Голяма част от опашката е покрита с големи рогови плочи, между които има рядки и твърди, доста къси косми. В горната част, по средата на опашката, има характерен възбуден кил.

Това е интересно! Бобрите имат малки по размер очи, широки и къси, много леко изпъкнали уши над козината.

Под вода, отворите на ушите и ноздрите са затворени, а самите очи са затворени от мигащи мембрани. Моларите в едно животно са без корени, а появата на слабо изолирани корени е характерна само за индивидите и възрастните индивиди. Резците на бобрите са разположени отзад и изолирани от цялата устна кухина с помощта на специални израстъци на устните, благодарение на които бозайникът може активно да хапе дори и под водата.

Бобри - собственици на много красива и оригинална кожа, състояща се от груба предпазна коса с наличието на много дебела и невероятно копринена доруша, Оцветяването на козината може да варира от лек кестен до тъмно кафяв, понякога дори черен. Опашката и крайниците - непроменени черни. Бобрите се стриват само веднъж годишно. Стандартът на проливането започва през последното десетилетие на пролетта и продължава почти до началото на зимата.

Аналната област на бобрите се характеризира с наличието на сдвоени жлези, уен и самата боброва струя, излъчващи силна и остра миризма на тайна, която носи информация за половите и възрастовите характеристики на индивида. Миризмата на такъв „бобров поток” ще послужи като насока за другите членове на семейството за границите на територията на селището. Тайната на Уен, която се използва във връзка с такава струя, е отговорна за дългосрочното запазване на създадената марка бобър.

Колко живи бобри

Средната продължителност на живота на един обикновен бобър в естествени условия е около петнадесет години, а когато се държи в плен - една четвърт век. Не само естествените врагове, но и някои болести допринасят за намаляване на продължителността на живота в природата. Независимо от факта, че обикновените бобри имат достатъчно устойчив имунитет към някои от най-често срещаните инфекциозни заболявания, включително туларемия, е регистрирана смъртта на бозайници от гризачи от пастьорелоза, паратиф, както и хеморагична септицемия, кокцидиоза и туберкулоза.

Това е интересно! От метилите общият бобър показва наличието на чернодробна мехур, както и почорис и травасоций. Това са последните две болести, които оказват много негативен ефект върху растежа на броя и общата популация на бобрите.

Наред с другото, в условията на прекалено силно пролетно наводнение млади бобри умират или всички съществуващи семейства са напълно разбити, а зимните наводнения могат да доведат до намаляване на цялото животно с почти 50%.

Местообитания, местообитания

Там живеят обикновени бобри в дупки или така наречените хижи, входа на които винаги е под вода., Нора копае гризач в стръмен и стръмен бряг, е доста сложен лабиринт, с няколко входа. Стените и тавана на отвора са изравнени и щателно набити. Навесът е построен в райони, където подреждането на дупка е просто невъзможно, - на нежния и нисък, блатист бряг и на плитчините. Строителството не започва до края на лятото. Готовата хижа има конусообразен вид и се отличава с голяма височина с диаметър не повече от 10-12 м. Стените на хижата са внимателно покрити с тиня с глина, благодарение на което сградата е непревземаема крепост за повечето хищници.

Общите бобри са много чисти бозайници, които никога не замърсяват домовете си с остатъци от храна или екскременти. На резервоари, които имат различно ниво на водата, семействата на бобрите предпочитат да строят известните язовирни язовири, рамката на която най-често са паднали дървета в реката, облицовани с различни строителни материали. Стандартната дължина на готовия язовир може да достигне 20-30 m, с ширина на основата 4-6 m и височина 2.0-4.8 m.

Това е интересно! Рекордните размери принадлежат на язовир, построен от бобри на река Джеферсън в Монтана, чиято дължина достига до 700 метра.

За строителни цели и с цел събиране на фураж, обикновен бобър сваля дървета, като ги събира със зъби в самата основа. След това клоните се отрязват, а самата тялото се разделя на няколко части.

Аспен с диаметър 50-70 мм попада в бобър за около пет минути и дърво с диаметър малко под половин метър пада и се срязва за една нощ. В тази работа бобрите се издигат на задните си крака и почиват на опашката, а челюстите работят като трион. Бобровите резци са самозаточващи се, състоящи се от доста твърд и траен дентин.

Някои от клоните от паднали дървета се консумират активно от бобрите директно на място, а другото се разкъсва и изтегля или плува по водата към жилището или към мястото на строителството на язовира. Изпъкнали в процеса на придвижване, пистата постепенно се пълни с изобилие от вода и се наричат ​​"бобър канали", които се използват от гризачи за сливане на дървесен фураж. Една област, която е била трансформирана от дейността на обикновените бобри, се нарича „ландшафт на бобрите“.

Пакет обикновен бобър

Бобрите принадлежат към категорията на строго растителноядни бозайници от полуводни животни, които се хранят изключително с кора от дървета или растителни издънки. Особено предпочитание се дава на такива животни в трепетлика и върба, топола и бреза, както и в различни тревисти растения, включително водна лилия и шушулки, ирис и рогоз и млади тръстики. Изобилието от меко дърво е предпоставка при избора на обикновен местообитание на бобри.

Растения, които са от второстепенно значение в ежедневната диета на обикновен бобър, са представени от леска, липа и бряст, както и от черешова череша. Олхер и дъб, като правило, не се използват от бозайници за хранене на гризачи и се използват само в строителството и за изграждане на сгради.

Това е интересно! Жълъдите също са много изядени от бобрите, докато дневното количество консумирана храна трябва да бъде около 18-20% от общото тегло на животното.

Благодарение на големите зъби и мощните ухапвания, обикновени или речни бобри много лесно и бързо се справят с почти всички растителни твърди фуражи, а храната, богата на целулоза, се усвоява чрез микрофлора в чревния тракт.

Като правило, бозайник яде само няколко вида дърво, тъй като при прехода към нов вид храна, бобрите се нуждаят от период на адаптация, който позволява на чревните микроорганизми да се адаптират към нов вид диета. С настъпването на пролетта и лятото, количеството на тревната фуражна база в диетата се увеличава значително.

През есента полуводните гризачи продължават да събират дървесната храна за зимния период., Запасите се съхраняват във вода, което им позволява да запазят напълно всички хранителни и вкусови качества до февруари. Средното количество храна за зимата на семейството е около 65-70 кубични метра.

Размножаване и потомство

Европейските или обикновените бобри достигат полова зрялост едва през третата година от живота си, а процесът на събуждане се извършва от края на февруари до края на март. Възрастни бобри напускат зимния си подслон, плуват в размразена полиня, бродят по снежната кора и доста активно маркират своята територия с бобров поток. Този инструмент се използва не само от мъжки, но и от зрели женски от общия бобър.

Процесът на чифтосване, като правило, се провежда директно във водата, а след около 105-107 дни от бременността, едно или пет кученца се раждат на женски през април или май. Както показва практиката, броят на телетата зависи пряко от възрастта на бобрихите. Старата жена най-често ражда три или четири малки, а младите индивиди в един или два бобъра.

Това е интересно! В първите дни бобрите се хранят изключително с майчиното мляко, но от три или четири седмици те обогатяват диетата си с различни растителни храни.

Кърменето спира на възраст от половин до два месеца. Именно през този период малките бобри развиват добре не само резците, но и кътниците, за да могат да следват родителите си до мястото на угояването. Бобрите стават независими до края на втората година, когато вече строят ново жилище за себе си. Броят на бобрите в едно семейство е много различен и може да варира от една до девет или десет индивида от различна възраст. Въпреки това, най-често в стандартното семейство бобри включва двойка възрастни животни и отпадъци за последните няколко години.

Естествени врагове

Основните врагове на бобрите са вълци и росомахи, лисици и рисове, както и възрастни мечки и опаковки от бездомни кучета. Не е изключена и възможността за унищожаване на най-младите или най-слабите индивиди с големи пики, бухал и таймен. Отри, противно на погрешното мнение, не могат да причинят вреда на обикновените бобри, което се потвърждава от дългосрочни визуални наблюдения. Към днешна дата, основният враг на бобрите е все още човек.

Население и статут на видовете

Преди време, евразийски или общи бобри доста гъсто населявали почти цялата територия на Европа и Азия. Въпреки това, в резултат на прекомерен лов, броят на тези животни вече е значително намален., Към днешна дата общото население е достигнало до почти пълно изчезване и е изключително малко.

През деветнадесети век в повечето от страните на Азия и Европа почти не останаха обикновени бобри. През миналия век, в дивата природа, имаше не повече от 1,3 хиляди индивида. Благодарение на усилията за контрол, както и на възпроизводството, има увеличение на населението в Германия и Франция, в Полша и в южната част на Скандинавия. В централната част на страната има малко население.

Икономическа стойност

Бобрите отдавна са събрани заради красивата и много ценна кожа, както и за „бобровата струя“, която се използва в парфюмерийната индустрия и медицината. Месото на бобрите често е достатъчно, за да се яде, а за католиците принадлежи към категорията постно хранене., Сега обаче е известно, че обикновеният бобър е естествен носител на опасните за човека салмонелози, поради което унищожаването на бозайник с цел производство на месо е значително намалено.

Гледайте видеоклипа: Тайная жизнь бобров Заклинатели бобров The Beaver Whisperers 2013 Мир Животных Документальные (Януари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org