Птици

Гълъбна птица или витит

Pin
Send
Share
Send
Send


Историята на дивите гълъби (иначе обикновен гълъб) е добре позната на ловците. Той е интересен като предмет на спорта и обичайния лов на птици. Извлечената птица е голямо и много вкусно месо. Интересът към тези обитатели на горите възниква сравнително неотдавна: преди ерата на Интернет само орнитолози се интересуваха от тях.

Дървени гълъби: Описание

Името на дивата дива крака е Columba palumbus.

Човек на улицата без подкани не може да различи дивия гълъб от обикновен градски гълъб. Но дървеният гълъб е достатъчно голям (дори за такъв голям птичен) гълъб, размерите му са впечатляващи: дължината на тялото е до четиридесет и пет сантиметра, теглото е средно от седемстотин до деветстотин грама, разстоянието на крилата е почти седемдесет сантиметра. Мъжките и жените тежат почти еднакво, въпреки че мъжът изглежда много по-голям.

Както всички представители на този ред (гълъбоподобни), дървеният гълъб е боядисан в сиво-сив (сив) цвят.

Характерните му черти са ясно видими по време на полет: на крилата има бял широк халс (лента), върхът на опашката е тъмен, следва бял кант. За разлика от градския брат, дивите гълъби нямат напречни ивици с тъмен нюанс на крилата.

На снимката на дървения гълъб цветът на гърдите е ясно видим - винено-розово, отпред със зеленикав оттенък.

От двете страни на шията има две големи бели (понякога крем) петна.

Лапите са розово-червени, човката е жълта.

Цветът на мъжките е по-ярък, петна по шията са много по-големи. Женските са по-лъскави от мъжките, които изглеждат малко по-тежки и по-големи.

При благоприятни условия, гълъбът може да живее до шестнадесет години.

Горски гълъб: Разпространение

Vituteni живее в умерени географски ширини на Европа и Азия и се разпространява в северната част на Западна Африка, където северните индивиди пристигат за зимуване, а местните жители живеят постоянно. В Русия тя никога не е била виждана на север от шестдесет и втория паралел, както в европейската част, така и извън Урал. Местообитанието е ограничено на юг от петдесет и втория паралел (до границите с Украйна).

Най-често се заселва в иглолистни или смесени гори, предпочитайки предградията им. За гнездене той може да избере както отделни групи иглолистни дървета, така и защитни горски пояси по склоновете, понякога дори да се заселят в тихи паркове, ферми и частни градини.

В южните райони на европейската част на Руската федерация, гълъбовите мухи могат да пристигнат за зимуване, понякога закъсняло за по-нататъшни миграции. В азиатската южна част на Русия не се установява.

Време и метод на гнездене

В края на март тези диви гълъби летят в стада от юг, а до края на септември (средата на октомври) летят за зимуване.

Мъжките след две седмици след пристигането (в средата на април) избират парцел за себе си и започват да търсят приятели. Токенингът изглежда по следния начин: гукане по време на полета, последователно излитане и бавно понижаване на планирането („слайд“). След като направи няколко такива редуващи се полета, гълъбът му се връща към т. Нар. Костур (лексиката на ловците).

Чифт гълъби веднага започва да прави гнездо, поставяйки го в разклоненията на големи хоризонтални клони от смърч или бор, леко до страната на багажника на височина от две до пет (по-рядко от осем до десет) метра. Гнездото на ньяхир е хлабава полупрозрачна платформа с височина от пет до двадесет сантиметра и диаметър до тридесет сантиметра със слаб поднос (дълбочина около пет до осем сантиметра, диаметър до четиринадесет). Материал за строителството са тънки клони от бреза, елша, смърч и бор. В някои случаи структурите са толкова крехки, че яйцата просто попадат през прътите, ставайки плячка на всички видове хищници.

Женската снася само две яйца (техният размер е по-голям от този на обикновените градски гълъби), теглото на яйцата е деветнадесет грама, до три сантиметра в диаметър, дължината е около четири., Цветът на черупката е чисто бял с жълтост на лумена.

Първият съединител е почти винаги в края на април (в началото на топлия пролет), по-често - в средата на май, а вторият - през юли.

Тя е предимно женска, която седи на гнездото, мъжките могат да я заместят за хранене. Яйца за люпене - от седемнадесет до деветнадесет дни.

Мъжките по време на инкубацията от женски съединители могат да бъдат комбинирани в стада за колективно хранене. Те летят до полетата на зърното, след което се връщат един по един към местата за гнездене.

През август женските, пилетата от първото (младото) и второто поколение се обединяват в стада (понякога до четиристотин индивида) за хранене, а след това миграция.

Относително големите млади пилета в гнездото прекарват до тридесет и пет до четиридесет дни.

И двамата родители са заети с храненето на децата, като внасят в зли първите омекотени зърна („птиче мляко“), а след това и други разнообразни храни.

Гнездата се появяват почти голи, леки надолу - основата на оперението не расте бързо, перото се появява първо на крилата, а след това мухите се развиват, а само останалата част от оперението. Цветът на пилетата става нежно сив.

А на осмия ден има възможност да се види.

До четиридесетия ден пилетата вече са на крилото и могат да си осигурят храна.

Почти половината от жените след първото полагане са готови за този момент до втората.

Мощност гривяк

Злата на дивия гълъб е доста голяма, понякога ловци с изкормване изваждат почти цяла чиния от зърнени семена.

В основата на диетата при пристигането (в началото на пролетта) са младите пъпки, семена от иглолистни дървета.

В средата на май, гълъбът вито ще яде покълнали пролетни зърна, понякога (с голям брой) може да причини увреждане.

До началото и средата на лятото зреещите плодове, семената на дивите билки и плодовете от каменни дървета стават обект на храна за гълъбите.

До есента дивите гълъби започват да кълват млади храсти, планински ясен, френско грозде, дива роза, черешови дървета от храстите и не презират мършата. Много рядко ядат червеи и гъсеници.

Много обича да кълва зърно. Те летят в цели стада на мястото на сортиране и претоварване на зърнени култури, кълват колкото е възможно повече - колко могат да бъдат поставени в гуша. След това отлети един по един.

Характеристики на поведението

Pigeon vituty - изключително предпазлива птица.

Както всички диви представители на птици, които имат отлично ухо, не позволяват на човек по-близо от петдесет, по-често - на сто метра.

Когато човек се приближи до гнездото, гукащата птица веднага мълчи.

Той може да лети близо до човек, ако е облечен в камуфлажен костюм, но лицето му трябва да е напълно покрито.

Можете да направите снимка на гълъба и видеоклипа, ако предварително се маскирате в близост до мястото за гнездене или когато го последвате, намерете костура и седнете наблизо.

дейност

Поведенчески пристрастявания гълъби се дължат на начините и диетата.

През пролетта птицата губи тегло, така че диетата му е лоша - покълващите семена от зърнени култури, пъпки, миналогодишната мърша. Загуба на тегло - почти три до четири процента (до тридесет и пет грама).

До средата на края на лятото, дивият гълъб отново започва да наддава на тегло, яде плодове, семена от диви и полеви треви (обича много детелина), а след това, плаващи в стада, и зърно и бобови растения.

Храненето на vyhirey се извършва сутрин и късен следобед (някои се случват в здрач).

Дивият гълъб живее почти по график: сън, сутрешно хранене, поливане, връщане на гнездото, вечеря.

Женските се държат по-активно, техните жизнени процеси са по-бързи, отколкото при мъжете. Те прекарват по-малко време за хранене, поливане, почистване на оперение. Но в гнездото с пилета те прекарват почти четири пъти повече време.

Орнитолозите не можеха да обяснят постоянното утринно и вечерно ниско кипене на мъжките. Днес причината за това поведение се приписва от учените на тактиката на комуникация по този начин с техните роднини, които са летели заедно със стадото от зимуването. Птиците се заселват на разстояния до петдесет метра, въпреки че в условия на голямо натоварване могат да строят гнезда на разстояние само на двадесет метра.

Периодът на сексуална активност завършва с птиците в края на лятото, което допринася за определянето на максимално тегло.

Човешката намеса в живота на птиците

Гълъбът е обичащ създание създание и мълчание. Изглежда, че урбанизацията води до намаляване на броя на селското население, което би могло да накара мълчанието на горите. Но развитието на туризма и автомобилния туризъм на далечни разстояния кара гълъбите да напуснат обичайните си местообитания. Крайградските гори, посещавани от гъбички почти през цялото лято (от ранна пролет до късна есен), почти престават да бъдат обичайни местообитания за диви гълъби.

Броят на vyhirey започва да намалява от края на четиридесетте години на миналия век, причината е огромното използване на пестициди в селското стопанство.

Понастоящем хазартните игри от ловци на диви птици засягат ограничаването на увеличаването на добитъка. Гълъбът на гълъба лесно отпътува дори и след като попадне в него, ловецът не винаги може да намери мъртвата птица, което го кара да ловува още повече, убивайки все повече и повече.

Естествени неблагоприятни фактори

Естествените врагове на дивия гълъб са хищни птици - сокол и ястреб. Те ловуват както възрастни, така и бебета.

По-малки птици - свраки, сойки, сиви врани - разрушават гнездата на гълъбите по време на полагане и излюпване. Протеините се събират по същия начин. Според изчисленията на орнитолозите по този начин до 40% от поставените яйца могат да бъдат унищожени.

Броят на годишните съединения се влияе от неблагоприятните температурни и влажни условия: късното студено пролет принуждава птиците да пренесат началото на първия съединител до май, което не оставя време за следващата репродукция тази година.

Описание на ярема

Гълъбите са неразделна част от малките, средните и големите градове., Те предизвикват различни емоции у хората. Някой ги изобличава за естествено „нечистота“, други ги насилват с хлебчета и парчета хляб в паркове и площади. Днес ще говорим за техните близки роднини - диви горски гълъби, дървени гълъби. От последно време човечеството е научило за птицата птици. Преди появата на интернет той е бил известен само на наблюдателите на птици. Но сега един рядък ловец не познава вкуса на месото си. Птичката витити, въпреки собствената си бдителност и страх, често става жертва на човек.

Това е интересно! Можеш да се промъкнеш до него по-близо, като се криеш под камуфлажното покритие близо до естественото местообитание на дивите гълъби. В същото време е важно да се покрие лицето, в противен случай предпазливата птица ще забележи недоброжелателя и незабавно ще отлети.

Във външен вид и форма на тялото дивият гълъб е почти същият като обикновения градски гълъб. Издайте горски обитател, освен ако нямате впечатляващи размери. Дължината на тялото на птицата достига 45 сантиметра с тегло от 700-900 грама. Отбелязват се случаи, когато живото тегло на дървения гълъб достига половин килограм. Около 70 сантиметра е само един размах на крилата, силата на който позволява на птицата да преодолее разстоянията до хиляда километра по време на сезонната миграция. Особено интересно е, че мъжът изглежда по-голям от женския, но теглото им често е същото.

вид

Горски гълъб - привидно голям гълъб, Той има характерния цвят на оперението на тези птици. Основната част на писалката е боядисана в сиво, т.е. синкаво. Този цвят ви позволява успешно да се скриете от недоброжелатели. Крилата са украсени с широки белезникави шеврони, особено в полет. Тъмният връх на опашката се допълва от бял кант. Единственото нещо, което отличава тази птица от градските си колеги, е липсата на тъмни напречни ивици на крилото. Гърдите на дървения гълъб са боядисани в деликатен розово-розов оттенък със зелен блясък, който изглежда особено привлекателен на слънце.

Главата на пепел цветен дървен гълъб. Страните на шията са украсени с белезникави или в някои случаи бежови петна. Белият има жълт извит клюн и червено-розови лапи. Очите са кръгли, черни с жълтеникав край около ириса. Мъжът от горския гълъб изглежда масивен. Женските са по-грациозни. Цветът на оперението им е малко по-бледа, отличителните петна са по-малки, но при полет дамите изглеждат по-грациозни и по-миниатюрни.

Характер и начин на живот

Тези птици се считат за най-големите роднини на дивите гори на нашите общи градски гълъби. Тяхното естествено местообитание са гъсти гори, места на земеделски култури, където търсят храна в полето.

Въпреки това, можете да срещнете клонките в предградията и дори в рамките на града. В такъв квартал птиците могат да прогонят липсата на храна в основното местообитание.

Горските гълъби водят предимно заседнал живот. Те обичат предградията на широколистни гори в близост до полетата за хранене. Заобикаляйки само блатата, заселването им в покрайнините е изключително рядко. На островите Оркни в Шотландия, които са известни с липсата на дървета, тези птици живеят на земята. Не избягвайте гълъба в такива оскъдни условия на живот и цепнатина между скалите.

Това е интересно! Витютни изключително предпазливи птици. Това се дължи на естествената им беззащитност срещу големите хищници. Затова се опитайте да не хванете окото им - основното им оръжие за самозащита. Също така дървените гълъби летят бързо. При приближаването на ловеца или хищника дивият гълъб замръзва и само в крайни случаи рязко излита в небето, като издава силен свирещ звук с крилата си.

Те се чувстват по-добре далеч от човешкото око, където успешно съществуват и отглеждат потомство. Vyahi се събират в малки стада от няколко десетки птици, в рамките на екипа те се държат енергично и много общителен.

Местообитания, местообитания

Гълъб от обикновена дървесина, предимно птица, живееща в Европа. Въпреки това, можете да се срещнете с нея в по-широк район. Те са привлечени от иглолистни гори на Украйна, Русия, Скандинавия и балтийските държави. През летните месеци населението на кримските шипове нараства, като през лятото те са особено привлечени от южните страни. Можете да се срещнете с горски гълъб в северозападната част на Африка.

диета гривяк

Основата на прехраната на виолата е растителната храна., Това са жълъди, зърнени храни. Менюто включва и плодове, шишарки, ядки, плодове, други растения и техните семена. Дивите гълъби имат една особеност.

За да се получат труднодостъпни плодове или ядки от клон, те придържат нокти към клон, висящи от него с главата надолу. Пред лицето на недостига на храна тези птици ядат червеи, охлюви и гъсеници. Vityutni живее в близост до човешки дом, често се хранят от останките на хлебни изделия. Стадата кълвачи обичат да слизат, за да се хранят с горчица или с детелини. Южните райони привличат птици с диви смокини.

Дивите горски гълъби се различават от другите птици в различна форма на пиене. На място за поливане те се различават лесно от всички останали, те просто спускат човката във водата и я изтеглят през специални отвори. Преди да погълне гълъб, тя накрая вдига глава.

Размножаване и потомство

За една година двойка дървесни гълъби могат да се размножават и да растат до три потомци. Това обаче трябва да допринесе за климатичните условия. Предимно развъдници 2, по-рядко 1 или 3. Размножителният сезон започва през април, след завръщането от зимната хижа и продължава до септември. На възраст от 10-11 месеца, с настъпването на пубертета, мъжете, за да привлекат вниманието на противоположния пол, летят до върховете на дърветата и започват да гукат. Най-често го правят сутрин. Веднага след като жената обърне внимание на джентълмена, той незабавно се спуска към нея, продължава да гука, избягвайки я в кръг. Резултатът от ухажването е полагане на чифт яйца.

Това е интересно! След свързването на двойката се взема за изграждане на гнездото. Тъй като строителните материали използват малки клонки. Преди да одобри всяка клонка, тя внимателно се опипва с клюн, за да се провери за сила.

След като материалите бъдат избрани. След 2-3 дни се строи гнездо. Основата на гнездото е рамка от солидни големи пръчки, пространството между които е изпълнено с по-малки и гъвкави клонки. Резултатът е един вид купа с плоско дъно и свободни страни. Пръчките са разхлабени, в които пролуката може да падне от яйцето. Разпределението на гълъбите има жилище не по-високо от 2 метра от земята. Особено мързеливи и могат да вземат изоставени от някой друг.

Женската слага чифт бели яйца, които излюпват около 2,5 седмици. Женската се занимава с инкубация, мъжът я замества понякога за хранене. И двамата родители се занимават с хранене на роденото потомство. За около месец практично голите, слепи пилета се хранят с „птиче мляко“, маса от извара от земята в каша от зърнени култури. След 5 седмици пилетата са готови за независим живот.

Естествени врагове

Такива хищни птици като сокола и ястреб представляват най-голямата природна опасност за популацията на гълъбите. Те ловят млади птици и възрастни. Не изоставате в унищожаването на диви гълъби и катерици, свраки, сойки и сиви врани, които активно съсипват гнезда с яйца и яйца. Има статистически данни, според които годишният брой на пъпките се намалява с 40% поради намесата на тези животни.

Естествените климатични фактори също пречат. Например, преждевременното охлаждане, високата влажност на въздуха и други катаклизми намаляват продължителността на сексуалната активност на vyhirey, което прави невъзможно да се отглеждат 2 или повече пилета годишно. Например, поздняя весна заставляет переносить откладывание первых яиц на май месяц, что не дает времени для того, чтобы сформировать вторую кладку.

Также вносит свою лепту и человек. Витютень – птица, обладающая вкуснейшим, мягким мясом. Из-за этого эти птицы часто становятся жертвами охотников. В същото време, ако удариш някоя люлка, той дори след куршум от последната му сила излита, което го кара да умре в по-често горите, а ловецът да търси нова цел.

Разруши тези птици и цивилизация. Изглежда, че намаляването на селските райони трябва да даде възможност за увеличаване на населението, но това не е така. Дървеният гълъб е най-много влюбен в тишината. А развитието на автомобилния туризъм, редовното присъствие на човек (гъби, ловци, туристи, туристи), дори и в най-уединените кътчета на гората, кара птиците да напуснат домовете си. Също така, броят на представителите на вида на разпространение на употребата на пестициди в полетата е "осакатен"

Население и статут на видовете

Дивите гълъби, живеещи на Азорските острови, са включени в Червената книга. Вахи островите на Мадейра бяха унищожени в началото на миналия век. Въпреки че броят на другите подвидове на диви гълъби на чистачките се намалява поради прекомерно обезлесяване, унищожаване на естествени местообитания и неконтролирано стрелба, този вид не се признава за застрашен.

Кой е гълъбът и къде може да се види

Дивите гълъби идват в много форми. Един от тях е дървен гълъб. Той се нарича още витит или горски гълъб. Той е най-големият от семейството си и следователно е толкова привлекателен за ловците. Възрастните могат да достигнат до 2 кг, тялото им е месесто, а размахът на крилата е повече от половин метър. Гълъбът има необичайно оцветяване:

  • крака и остър клюн - червен,
  • червено-синьо,
  • гърдата може да бъде червена или бордо,
  • гърбът е сиво-сив,
  • опашка тъмно сива с тъмен кант.

На врата има две отличителни белези - бели петна, които имат само възрастните гълъби и нямат такива. Много забележително пеене на гълъба. Трудно е да се забележи гълъб в гората, но той винаги се предава от нежно гушене: “Kru-kuu-ku-kuk, kru-kuu-ku-kuk”, който се разпространява от клоните на дърветата.

Местообитанията на Vyakhira могат да бъдат равнини, планини, покрити с широколистни или иглолистни гори. Те живеят там в големи ята, но често е възможно да срещнете тези гълъби в провинцията. Любимите им места за спане на границите на полета, в гъсти храсти, млади обрасли дървета. Фермерите не харесват катерица заради факта, че се хранят със семена от техните култури. А в градските градини хората са щастливи да видят необичайни гълъби.

Какво се храни с дървения гълъб?

Дивите гълъби се консумират предимно от растителна храна, като се избягват гъсеници или всякакви ларви. Понякога те нямат нищо против да ядат култури, стичат се до полетата на горчица, бобови растения, детелина или зърна. Тези гълъби, които живеят близо до европейските градове, не се страхуват от хората и никога не отказват хляб и други продукти. Останалите птици обаче са доста срамежливи и предпазливи, но толкова енергични, че при излитане правят силен свистящ звук. Ловуването им не е толкова лесно, въпреки че има много любители на тази професия. Това дори доведе до намаляване на популацията от гълъби, а в някои страни и до пълно изчезване.

На Съвета. Ако гнездото на горски гълъб се е появило близо до вилата ви, подкрепите популацията на птиците - да ги нахраните с царевично брашно или слънчогледово семе, те ще ви бъдат много благодарни.

Къде е гълъбът и как да го разграничим

Друг типичен член на семейството на гълъбите е гълъбът на гората. По размер тя се нарежда на трето място след люлката и клинтуха. Външно тя е много подобна на обикновения градски гълъб, но има няколко разлики от тях:

  1. Те имат кафяво оцветяване и червеникава гърда.
  2. На шията всички същите бели петна, но малко по-продълговати, като шеврони.

Гълъбите на този вид обитават почти цялата територия на Европа, с изключение на най-северните региони. Но южните райони са по-предпочитани от тях, защото на местата с дълги студени периоди трябва да летят през зимата. За да се избегнат досадни полети, гълъбите все повече се заселват в близост до населени места, в търсене на топлина и хляб.

За живота и диетата на горския гълъб

Храната на тези птици в по-голямата си част се състои от растения и зърно от земеделски култури, така че те често могат да бъдат намерени в села близо до домашни пилета и обикновени гълъби. В градовете те се срещат много по-рядко, така че дори останките от хляб и други деликатеси не правят отношението към човека по-толерантно.

Хищниците често дразнят гълъбите, разрушават гнездата и ловуват за възрастни. За да избегнат атаките си, птиците се настаняват на високи иглолистни дървета. Там те внимателно изграждат гнездата си, в които, като правило, лежат 1-2 бели яйца. Отнема само 17 дни, за да може жената да седне на потомството на диви гълъби, така че две поколения имат време да растат за една година.

Гълъбите са известни със своето пеене и гукане, тези приятни звуци подтикнаха човек да укроти птицата. Досега тези домашни любимци приветстваха. Има дори отделен тип домашни костенурки - дива смешна костенурка. Вярно е, че пеенето на тези гълъби е много различно от обикновеното - прилича на смях, оттук и името. Но тази птица е подходяща за поддържане в условия на клетка.

Дивите гълъби са много интересни и благородни птици, които привличат с външния си вид и гукане. Те заслужават повече уважение към себе си. Не минавайте покрай тези гълъби, не се възхищавайте, хранете се, наблюдавайте. Обичайте природата и тя ще отговори по същия начин.

КАКВО ЕЕ

Дървесни гълъби се хранят почти изключително с растителна храна. Менюто на тези птици се състои от семена, листа, зърна, трева, жълъди и плодове. По-рядко, холката яде гъсеници, охлюви и земни червеи. Птиците, живеещи заедно с човешките жилища, също се хранят с остатъци от изпечени продукти.

В някои райони, в определени периоди, гълъбите на дървесния гълъб се хранят с култури. През есента диетата на тези гълъби се допълва с детелина, а през пролетта стадата от вихър се спускат до полетата, където расте горчицата. През лятото те могат да доведат до значителни загуби в зърнените полета. Птиците, живеещи в южните страни, също се хранят с диви смокини.

Онези, които имаха възможността да наблюдават дървените гълъби на водопой, забелязаха, че не пият като другите птици. Тези гълъби потапят клюна във вода и го изсмукват през специални отвори. Преди да погълнат водата, гълъбите за кратко повдигат главите си.

НАЧИН НА ЖИВОТ

Общият дървен гълъб живее както в равнинен, така и в планински терен. Повечето от всички птици обичат широколистни и смесени гори, но често се заселват в иглолистни гори. Гласът на гълъба е специално свирене, което се предава от звуците на „куу-ю, куу-руу“ или „гурр-игра-гурр“. Когато гнездовият период приключи, дивите горски гълъби на дървения гълъб се държат в големи ята, които вечер се събират на обикновени нощни места. Мъжете от vyhirey прекарват нощите там, дори когато женските излюпват яйцата. В селските райони желаното място за спане на тези гълъби са границите между полетата, покрити с храсти и дървета. Земеделските производители не обичат вятъра заради факта, че те често се хранят в полетата. В градските градини и паркове, напротив, хората са доволни от присъствието си и често хранят птици.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ

С настъпването на периода на гнездене мъжът, който иска да привлече вниманието на жената, силно свири и покаже летящите си способности. Жената, която е приела ухажването на мъжа, заедно с избрания, изпълнява друг ритуал. По време на него дървените дървесни стволове се допират с човките си и почистват перата си. Най-удобното място за гнездото са много плътните корони на дърветата. Гнездото на тези птици се извива от тънки клони. Много често дървените гълъби използват стари гнезда от четиридесет, гарвани и катерици. Женската снася 2 бели яйца, които родителите инкубират заедно.

След 15-17 дни пилетата се излюпват от яйцата. Родителите ги хранят със специална субстанция - "гълъбово мляко", което се образува в зрели птици. Пилетата пият мляко, дълбоко потапяйки клюна в гуша на един от родителите. След няколко дни те започват да свикват с нормалната храна. Пилетата летят след 7 седмици.

Врати ВЯХРЯ

Основните врагове на дивите птици са големи хищни птици. През последните години, поради човешка вина, броят на хищните птици е намалял значително, което е довело до увеличаване на популацията от диви гълъби с вещицата. Понякога witchutas стават жертва на гората белка, която ловко изкачва дървета. На земята те се ловуват от лисици и язовци, тъй като гълъбите са доста големи и не могат веднага да излязат във въздуха. В някои страни гълъбите на гълъбите са толкова многобройни, че се считат за вредители и унищожават. Всяка година в тези райони се изстрелват много голям брой вихри.

КОНСТАТАЦИИ ЗА ВЯХРЕМ

В определено време на годината, когато зърната узреят, можете да се срещнете с дървения крейг в полето - птицата събира семена там. В Западна Европа планировките са многобройни в градовете. Те живеят в паркове или градини. Дървеният гълъб прави присъствието си типичен вик. Гълъбът, който беше уплашен, лети от върха на дървото и силно разбива крилата си. На много места, където тези птици са свикнали с присъствието на хора, те пускат някой човек и с готовност приемат храна от ръцете му - хлябни трохи.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ. T


Вихир - много внимателни птици, така че ловът за тях не е толкова проста задача. Сега броят на дивите горски гълъби на горите е намалял значително.

Общият дървен гълъб е най-големият от гълъбите в горите на Евразия. Дължина на тялото - до 44 см, тегло - 620 грама. Гнезди на дървета, където слага 2 яйца. Този голям диви горски гълъб успешно отблъсква дори гарвани от гнездото. Първоначално пилетата се хранят с „гълъбово мляко“, което се откроява от зъба на родителите, след това със семена и зърно. Любимите му храни са жълъди и букови ядки, които поглъща цялото. През зимата птиците летят на юг. Те летят в големи ята от 300-500 индивида.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИНФОРМАЦИЯ.

  • Дървеният гълъб внимателно подбира строителния материал за гнездото. Той изследва всяка клонка и стъблото в детайли с клюна си, преди да реши дали да ги използва или да ги изхвърли.
  • Въпреки големите си размери и масивно тяло, гълъбът може да изпълнява спиращи дъха акробатични номера във въздуха. Една птица може да виси на клон нагоре надолу, за да достигне до плодове или ядки.
  • През годината клонките имат 2-3 поколения.
  • На островите Оркни, северно от Шотландия, където няма дървета, клоните гнездят на земята или по-често в скалисти цепнатини.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПЪЛНЕНИЯТА

Възрастна птица: птиците от двата пола са боядисани еднакво. Главата, врата и опашката им са светлосиви. Коремът и гърдите са лилави. От двете страни на врата има зелени и бели петна. Гърбът и крилата са сиви.

полет: при полет белите петна се виждат ясно на крилата на гълъбите.

жак: тъкани от клонки, тънки корени, твърди тревни стебла или леторасти. Пилетата се запазват в гнездото за 28-29 дни.

яйца: най-често 2 бели яйца.


- Където дивият гълъб живее в дървен гълъб

Къде живее

Общият дървен гълъб живее почти в цяла Европа, а на изток с Северна Индия. Освен това обитава планински гори в Северна Африка.

ЗАЩИТА И СЪХРАНЕНИЕ

Общият дървен гълъб е широко разпространен в цяла Европа, чийто брой е по-малък само от броя на дивите домашни гълъби и градските потомци на сиво-сиви гълъби. И въпреки че на много места се ловува, изчезването на този вид не е застрашено.

Дървеният гълъб храни пилето. Видеоклип (00:00:29)

Обикновеният дървен гълъб (птица от рода гълъби) храни пилето. Тази птица е потайна, така че не толкова често можете да я видите. Но имахме късмет. Двама гълъби направиха гнездо точно срещу прозореца на шкафа, буквално на метър и половина. Така че имаме възможност да наблюдаваме собствения си живот и да показваме малко на другите.
Преди няколко дни във вихирята се роди птица и днес се оказа, че е заснет

Плашило гълъб SPORT PLAST. Видеоклип (00:00:16)

Фигура на гълъб от италианската фирма SPORT PLAST. Поради реализма и практичността си, тези плюшени животни заемат първо място сред световните производители. Благодарение на специалните цветни плюшени животни не се заслепяват слънцето. Тези плюшени животни могат да се монтират на шапка слънчоглед с помощта на пластмасов прът, който идва в комплект към пълненото животно. Включени са и сменяеми крака, с които можете да поставите плашило на поле или друга равна повърхност.

Forest Dove: външен вид, снимка

Жителите на градовете са свикнали с един вид гълъби - сив гълъб. За много гълъби, които са в дивата природа, хората никога не са чували.

Дървеният гълъб или Витен е горска птица, принадлежи към семейството на гълъбите. Популацията на тези птици е малка. Vitutyen е много предпазлив и страшен, така че рядко може някой да я види.

Общата птица-гълъб е най-голямата от дивите си роднини. Един възрастен достига следните размери:

  • мъжката дължина достига 450 mm, женските - от 422 до 436 mm,
  • мъжкото тегло е от 530 до 625 g, женските тежат от 450 до 500 g,
  • дължина на мъжкото крило - от 237 до 262 мм, а при женските - от 225 до 257 мм.

Основният цвят на тялото на гълъба е сив, с който сивите и опушени тонове се преплитат с кафяви импрегнации. От двете страни на шията се вижда основната характеристика на гълъба - бели петна. Има и бели петна по крилата. Те стават ясно видими при полета на гълъб. Лапи и нокти на пурпурен цвят.

Злата на птица е с богат червено-лилав цвят, нюансите на гърдите са смесени от розово до червено. Вратът на дървения червей е красиво оформен със зеленикаво-червен метален блясък. Клюнът е леко извит, двуцветен: основата е червена, а горната е жълта. Главата е малка по размер, очите са кръгли с жълт ръб.

Женските и мъжките не се различават по цвят. Те се различават само по размер - гълъбът е малко по-малък от гълъба. Младите птици са подобни на старите, но нямат бели петна по врата. Снимката ще даде по-пълна картина на красивата гора.

Територия и местообитание

Дървеният гълъб се среща в много части на света. Живее в Западна и Източна Европа, Иран, Ирак, Хималаите, Северозападна Африка, Мала Азия и Северна Азия.

На територията на бившия СССР горският гълъб е широко разпространен. Може да се намери в такива региони:

  • Волин.
  • Поли.
  • Новгородска област.
  • Регион Санкт Петербург.
  • Западен Сибир.
  • Азовско море.
  • Кавказ.
  • Крим.

Дървеният гълъб е мигрираща птица. Зимите обикновено в Крим и Кавказ. Горският обитател заминава за зимата, не по-рано от септември, а първите пристигания са отбелязани още в началото на март.

Орбитата на гълъбите може да се установи в различни гори. На север той обича да гнездят в иглолистни гори и смърч. Придвижвайки се на юг, горите се смесват и птиците се чувстват добре в тях. Ако се открият иглолистни дървета, те се заселват в тях. Не отказвайте гълъб и дъбови горички. Намерете тяхното убежище в степната зона, където гората не е толкова голяма. Обича букови и брезови гори.

Население и възпроизводство

Броят на индивидите от диви гълъби бързо намалява всяка година. Това се дължи на интензивното обезлесяване, развитието на нови територии от човека. Стрелба ловци оказват влияние върху намаляването на населението толкова, колкото унищожаването на горите.

Гълъбите се събират в стада. Броят на птиците в тях може да достигне няколко десетки. По време на полета до топлите страни се формират най-големите. Най-многобройните опаковки от вихири се образуват по време на зимуване на определено място. Създаването на огромни концентрации на птици причинява увреждане на културите. В такива райони е разрешено застрелването на гълъби от този вид.

Гълъбите и гълъбите се намират по двойки само по време на гнездене. Чифтосването в гълъбите започва в началото на пролетта: началото на март, понякога през април. Мъжките привличат вниманието на женските гукащи, най-активни - сутрин. Танцът за чифтосване е придружен от няколко движения около избрания:

  • гълъба изправя опашката,
  • изпъкнал гръден кош и гуша,
  • обикаляйки около гълъба,
  • излита и пада.

Ако жената показва благоволение, се образува двойка. Гълъбите са много ревниви на своите любими. Те внимателно пазят семейството си от други птици, понякога има дори и битки. След като се образува двойка, гълъбите започват да строят гнездо.

Гнездящите птици се строят в продължение на няколко дни. Оказва се, че е крехка, тънка и прозрачна. Тавата е равна. Материалът за гнездото са тънки клони с голям брой дървета, които растат. Техните жилища могат да бъдат разположени на височината или по-близо до ствола на дървото. Гнездото е с такива размери:

  • външен диаметър - от 30 до 40 сантиметра,
  • вътрешен диаметър - от 11 до 14 сантиметра,
  • дълбочина - от 3 до 5 сантиметра,
  • височина - от 7 до 14 сантиметра.

Гълъбът гълъб, който живее в северните райони, слага яйца веднъж. Южните жители могат да инкубират пилета и два пъти. Полагането обикновено се състои от две яйца. А второто яйце е положено няколко дни по-късно от първото. Гълъбът на гората започва да излюпва съединителя от първото яйце, така че пилетата са от различни възрасти. И двата гълъба участват в инкубация в продължение на 17 до 18 дни. Женската прекарва по-голямата част от времето си в гнездото, а мъжът само понякога го замества. Той следи за безопасността на гнездото.

Храната за новородените е освобождаването от гуша на родителите, консистенцията на извара. След това пилетата се прехвърлят постепенно към обикновена храна, но преди това се омекотяват в човката. Пилетата не напускат гнездото преди 40 дни. Те правят първите си полети с родителите си, които ги подкрепят за известно време. Тогава младите животни образуват нови стада.

Гълъбът на пътя преминава през пълен цикъл на прекосяване веднъж годишно. Това е дълъг процес. По правило оперението започва да се променя през май и завършва през ноември. Смена пера начинается с маховых перьев, постепенно переходя к переднему краю крыла. Заканчивается линька заменой рулевых перьев.

Молодняк линяет в разное время. Это связано с разным временем их появления на свет. Птенцы могут не успеть закончить линьку в зимний период, поэтому продолжают ее весной. При възрастни този процес се извършва своевременно.

Навици на гълъбите

Vitutyen лети бързо, издава силни звуци. Те произлизат от големите си крила. На земята гълъбите вървят в малки, без да бързат стъпки, разклащайки глави напред и назад. Птицата не може да скочи бързо, така че става лесна плячка за хищни животни.

Дървеният гълъб е срамежлива птица, така че се опитва да не се появи. За гнездене предпочитание се дава на гори с гъста зеленина, където можете да се скриете.

От населените места носилката има гнездо по-далеч от два километра. Храната излиза рано сутрин.

Звуците, които дървеният гълъб прави, са много подобни на гласовете на други роднини. Подобно на други гълъби - това напомня за свирене. Те могат да бъдат чути само през периода на чифтосване.

Какво яде?

Основата на диетата на виолата е растителна храна, Само в много редки случаи могат да ядат храна от животински произход. Може да е така гъсеници или земни червеи, Предпочитат се обикновените зърнени култури, бобовите растения, дивите зърнени култури. Въпреки това, той може да изяде всички зърна, които намира на земята. Предпочитанията за храна на птиците ще зависят от местообитанието, където живее.

В иглолистните гори дивият гълъб с удоволствие яде семена от иглолистни дървета. С промяната на растителността се променят хранителните предпочитания на обитателите на горите. Дървеният гълъб използва дъбови жълъди, букови плодове, Той не отказва калина, дива ягода, брусница, боровинки, Vituty може да направи хранителни доставки. Той ги поставя в доста просторна гуша, където могат да се поберат около 8 жълъди.

Неговият горски гълъб събира на земятахаресвания изтръгват ниски растения, Но ако местообитанието му е гъсто гори, той разкъсва плодовете от дърветата в полет. Дори младите пъпки могат да кълват, През периода на продължителна зимуване не пренебрегва зелеви листа и детелини, Разнообразната диета позволява на гълъба да се вкорени в почти всяко място.

Видове диви гълъби

Редът на формата на гълъби има повече от 290 диви и опитомени вида. В природата има няколко вида диви гълъби, с изключение на дървесните пелети. Много диви гълъби вече са изчезнали и няколко от основните им видове са останали.

  • Гълъбово сиво. снимка, Получи името си за оцветяването на оперението. Този вид гълъби е най-известният, защото те са жители на градовете. В природата птиците се заселват в скалисти терени. В града гнездят в тавани на къщи. Размерите им не надвишават 220 мм. Те много обичат пшеницата, но са нечетливи в храната. Те започват да се чифтосват от пролетта и продължават до есента, като отделят до 5 съединителя годишно.
  • Гургулица. снимка, Обитава лесостепен пояс на Европа, Молдова, Украйна, има около 18 вида. Птица с малки размери: дължина - до 270 мм, тегло - не повече от 160 грама. Цветът на оперението е млечно кафяв със сивкав оттенък. Отличителната черта е ясна черна линия на гърба на врата. Гнезденето започва, когато дърветата са покрити с листа. Зидария се състои от две яйца. Храни се с растителни храни. Обича да пие вода. След сутрешното хранене, не забравяйте да лети до езерото за поливане място. От XVI век хората практикуват отглеждането на гургулици в плен.
  • Klintuha. снимка, Птицата е широко разпространена в Сибир, Китай, Турция, Казахстан. Предпочита да се установи в горите. Clintukha има много красив цвят. Главата на птица от син цвят, която постепенно се превръща в малахит на шията. Крилата са тъмно сиви, опашката е по-тъмна от черни ивици. Гнезди на дървета, където има кухина. Там от тънки клонки, изграждайте гнездата си. Потайни птици. По време на размножаването, мъжът се крие в дърветата и защитава дома си.

Фото галерия от птици ще покаже цялата красота и неповторимост на дивите обитатели на горите.

Гледайте видеоклипа: Гълъб на гости: (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org