Животни

Най-големите вълци в света

Pin
Send
Share
Send
Send


Най-редките видове се считат за полярния или полярния вълк. От името можете да разберете, че този звяр живее в Арктика. Той има плътно топло палто, което помага на животното да оцелее в много трудни климатични условия. Козината му винаги е предизвиквала интереса на ловците, а увреждането на добитъка оправдава неконтролираната стрелба с хищници. Поради това през изминалия век полярният вълк е на прага на пълно унищожение.

Средно теглото на представител на този вид е от шестдесет до осемдесет килограма, а дължината на тялото му достига сто и осемдесет сантиметра.

Тасманийски вълк

Това е най-големият вълк сред торбести хищници. Според официални данни това животно е изчезнало, но експертите имат слаба надежда, че няколко индивида са оцелели в дивите места на Тасмания. Дължината на тялото на този хищник е един и половина метра (с изключение на опашката), а височината при холката е около шестдесет сантиметра. Теглото му е малко по-малко от тридесет килограма.

Мане Волф

За големите видове могат да се припишат гризания вълк. Тя също се нарича гуар и агуарачай. Раменете и шията на тези животни са украсени с дълга вълна. Средната му височина е около седемдесет и пет сантиметра, а теглото може да варира от двадесет до една до двадесет и три килограма с дължина на тялото от сто и шестдесет сантиметра.

Вълкът на Мелвил

Разглежда се голям остров Мелвил. С тегло около осемдесет килограма, дължината на тялото му е сто и осемдесет сантиметра. Тези хищници ловуват мускусовите волове, елените и лосовете.

Местообитанието на най-големите вълци

Изследователите стигнали до заключението, че колкото по-далеч от екватора живеят тези опасни хищници, толкова по-големи са те. Например, вълците от тропиците не превишават размера на обикновеното куче, животните от Канада, Аляска и Русия са много по-големи. Сивият вълк, героят на много приказки, епоси, легенди, е признат за най-големия в света. Местообитанията на вълка са горско-степни, степни, пустинни, тундрови и открити планински райони. Веднъж сивите вълци заемат толкова огромни територии, че дават на собственика права само на хората. Днес техният обхват е намалял значително.

Описание на вълка

Най-големият вълк в света е сив. Той обаче принадлежи към семейството на племето, както всичките му събратя. Дължината на тялото на възрастен мъж достига сто и осемдесет сантиметра, а височината при холката е около един метър. Теглото на животните често надвишава седемдесет килограма. Женските са много по-малки.

Лапите на тези хищници са дълги, ноктите не са прекалено остри, тъй като са много износени по време на бягане. Вълната обикновено е светло сива, понякога с черен или червеникав оттенък. Цветът на косата на най-големия вълк с възрастта може да варира значително.

Животът на сивите хищници

Вълците са стадни животни. Пакетът се състои от свързани индивиди, както и отделни животни, приковани към тях. Тя може да бъде многобройна и малка, състояща се от три до шест индивида, а големият е от двадесет до четиридесет животни. Начинът на живот на вълците в пакет се подчинява на неговите закони и ред, има строга йерархия. Той се ръководи от силен и доста млад вълк, на който останалите животни се подчиняват безусловно.

Лидерът води пакета до лова и решава всички конфликти, които възникват между конгенери. Изследователите на поведението на тези хищници посочват, че имат много добре развит жестомимичен език. Позата или позицията на опашката могат да говорят обеми. Например, повдигната опашка означава, че виждате лидер на опаковката, а животно с опашка между опашката си е най-слабото в опаковката. Често, когато ловуват, няколко хищници играят ролята на бъркалки: те превръщат играта в засада. Но по-често вълците, които се заменят помежду си, последователно изчерпват жертвата, принуждавайки я да прекара силите си възможно най-бързо. Зашеметяващо стадо, сивите ловци незабавно идентифицират болни или слаби животни, които накрая стават жертва.

Най-големите вълци са признати любители на "хоровото пеене". Тяхната война предава важна информация на своите конгенери, когато хищниците са на няколко километра. Например, по този начин вълците съобщават за подхода на игра или човек. Въпреки това, вълците обичат да вой и без видима причина през нощта или в ранните сутрешни часове. Първият “солист” лидер, а след това и останалите членове на пакета гласуват. В допълнение, най-големите вълци правят други звуци - лаят, ръмжат, викат, писучат. Вълците са надарени с много чувствителна миризма: те миришат сто пъти по-добре от хората.

Какво ядат вълците?

От описанието на животните в специалната литература е очевидно, че вълците са хищници. Обикновено те ловят слаби и болни животни. Поради тази причина те се наричат ​​парамедици. За вълците различни животни са плячка - дива свиня и лос, кози и овце, сърни и елени, бикове и бобри, зайци и зайци, катерици и язовци, както и птици.

Но най-често най-големите вълци ловуват големи копитни животни. Често атакуват добитък. Когато няма достатъчно храна, вълците могат да ядат жаби, гущери и бръмбари. Всеки ден вълкът яде около пет килограма месо и пие около един литър вода. Вълците допълват диетата си с плодове, плодове, трева, гъби и листа. Такава храна нормализира храносмилането на хищниците. Трябва да се отбележи, че вълците са много издръжливи животни: те могат да живеят почти петнадесет дни без храна.

репродукция

Интересно е, че вълците създават семействата си само веднъж в живота си. Преди размножаване двойката напуска стадото. В подготовката за този важен процес, те заемат дупки, които някога са били изкопани от други животни, или копаят сами, уреждайки рова, могат да се заселят сред скалите в процепите. Само една вълчица с потомство използва тази къща - бащата на семейството му само носи храна.

Бременността на вълка продължава от шестдесет до две до седемдесет и пет дни. През пролетта се раждат между три и тринадесет малки. Новородените са напълно безпомощни - кученцата са глухи, слепи и беззъби. Бъдещите хищници тежат от триста до петстотин грама. Очите им се отварят на деветия ден и след още две седмици зъбите започват да избухват.

Първоначално бебетата се хранят само с майчиното мляко, след това вълчицата започва да ги храни, изтръгвайки храната от стомаха и дори по-късно възрастните им дават плячката си. Трябва да се отбележи, че цялата опаковка участва активно в отглеждането на кученца. Докато вълчицата е напълно погълната от отглеждането на потомството, членовете на опаковката след всеки лов донасят й храна.

След около шест месеца младите вълци вече участват в лова заедно с възрастните членове на пакета. За възрастни животни се счита, че са на възраст от две до три години. В естествени условия животът на сивите хищници е около десет до дванадесет години.

Големи породи вълци

Тасманският торбичен вълк се счита за най-голям сред торбести хищници. Според официалните данни животното е изчезнало, но остава да се надяваме, че няколко индивида са оцелели в дивите места на Тасмания. Без да се вземе предвид опашката, дължината на този хищник достига един и половина метра, а височината е около шестдесет сантиметра. Теглото на индивида беше до двадесет и пет килограма.

За големите видове са включени и грижливият вълк. Той има и други имена - това е агуарачай и гуар. Дългата коса украсява раменете и врата на тези вълци. Височината му е средно седемдесет и пет сантиметра, теглото му варира от двадесет до една до двадесет и три килограма с дължина от сто и шестдесет сантиметра.

Къде живеят най-големите вълци?

Другият най-голям вълк, островът Мелвил, живее на северноамериканския континент на арктическите острови и на остров Гренландия в северната му част. За подреждането на леговището на вълка се използва естествен пейзаж. По-често домовете им се намират в скали, малки депресии или пещери.

В Арктика живеят редки полярни вълци. Условията на живот са сурови, но хищникът е успял да се адаптира. Полярният вълк може да ходи без вода в продължение на няколко седмици, но след първия успешен лов може да изяде до десет килограма месо. Поради резките климатични промени обичайните местообитания започват да се променят, което води до значително намаляване на броя на полярните вълци.

Какво ядат гигантските вълци?

Известно е, че канибализмът е широко разпространен сред вълците, те изяждат ранени и болни роднини. Понякога в смъртоносна битка между две стада се убиват алфа мъжки, които впоследствие се изяждат от потомството им.

Известно е, че влюбеният вълк често ловува сам. Неговата плячка са малки животни: различни птици, паку и агути. Тези вълци често хвърлят птици и се събират в стадо, те могат да атакуват овце. Гривният вълк не презира и растителната храна.

Най-големият вълк в света в момента

През деветнадесети век вълкът се смятал за голям, теглото му било от шестдесет до седемдесет килограма. През 1939 г. в Аляска на ловци в Аляска е бил застрелян вълк с тегло деветдесет килограма, с дължина около един и половина метра. Според непотвърдени данни един от ловците в Сибир е убил вълк с тегло над деветдесет килограма.

Най-големият вълк на планетата е сив, обикновен вълк Canis lupus. Дължината му без опашка достига един метър шестдесет сантиметра, а теглото му е около деветдесет килограма. Височината на сивия хищник е деветдесет сантиметра. Canis lupus е не само най-големият вълк, но и най-големият член на кучешкото семейство.

Най-големият вълк в света

За вълците през цялото си съществуване човекът имаше доста странно отношение. От една страна, за много хора, фактът, че тези животни са пълнолетни хищници, толкова горди и егоистични, не могат да пропуснат да предизвикат ентусиазъм. От друга страна, дори и във фолклора или в съвременните карикатури, вълкът беше надарен с качествата на глупаво и съзнателно създание, което с удоволствие би замразило опашката си в дупката, само защото му е казано от хитра лисица.

Разбира се, на различни етапи от своето развитие, човечеството се опитва по всякакъв начин да унищожи това красиво животно: то е било отровено с различни газове, монтирани са специални капани или просто са привлечени в мрежата. В момента е известно, че бракониерите не пренебрегват да водят своя лов от хеликоптери и снегомобили, за да изпреварят бързо беззащитното същество.

Но вълкът не го е грижа. Това животно може да се припише заедно с кълвач, на санитарите от гората, защото яде само болни животни, предотвратявайки инфекцията на други. Вълците не се ръководят само от хуманистични цели, те разбират, че е много по-трудно да убиеш голямо животно като лос или бивол, отколкото да напълниш нездравословно. Местообитанието на този хищник може да се счита за огромна територия, започвайки със студените арктически райони, завършващи с пясъците на Азия.

Отличителна морфология и други качества на сивия вълк

Мнозина все още вярват, че съвременните кучета произхождат от вълка, като се позовава на тяхната прилика. Но учените са доказали, че нито един от описаните видове не е пряко свързан с другия.

Това животно може да се движи с луда скорост - 60 км / ч. За сравнение, можете да вземете олимпийския рекордьор Usain Bolt: той може да достигне скорости от само 42 км / ч. И този човек е най-бързият в света сред живите. Предната част на главата на вълка е снабдена с добри нерви и мускули, които й позволяват да изразява емоциите си като радост, смирение, гняв и страх. Също така, опашката заслужава много внимание: в зависимост от позицията си, може да се прецени какво място заема този представител в опаковката.

Отпред на главата на вълка

За да се запази топло през студената зима, не е достатъчно вълкът да съхранява тялото си с мазнини; Ето защо в хода на еволюцията този вид имаше двуслойна козина, която позволяваше да не се замразява дори при критична температура. Подобно на много други животни, вълкът хвърля лятото, цветът на козината му зависи от мястото, където живее.

Има такава поговорка: краката на вълка се хранят. Това е отчасти вярно, но не съвсем. Важен атрибут на неговия лов е специфичната структура на челюстта и зъбите. В устата на животното могат да се срещнат около тридесет и осем зъба, от които двадесет са разположени на горната челюст, а осемнадесет на дъното. Сред всички зъби винаги има четири кучета, с които животните държат плячката си и четири месоядни зъба, способни да раздробят тялото с всякаква плътност.

Смята се, че гласът на обикновен вълк има широк честотен диапазон, който му позволява да предава всяка информация на голямо разстояние. Ако чуете вой на вълк, тогава знаете, той просто общува със своя род. Сивият вълк е надарен с добри умствени способности, много често се сравнява с кучетата, но интелигентността и когнитивните функции на вълка са много по-сложни. Много от тях приписват този вид на десетте най-интелигентни животни на планетата, но най-големият вълк в света живее за относително кратко време - само петнадесет години.

Витална активност и храна

Най-големият вълк в света не се носи на върха на хранителната верига, въпреки че тези животни са хищници. За да ловува това животно главно през нощта, с отлично обоняние и добро зрение, не е трудно за него. Диетата му включва разнообразие от животни в зависимост от местообитанието: в горите той може да яде елени и лосове, в степните антилопи и в тундровите елени. Това е главно в диетата му включва представители на копитни видове.

Ако дойде време за глад и обикновената храна не е под ръка, вълкът не спира да яде индивиди от своя вид: лисици и миещи мечки. Също така може да яде птиче яйце или малък гризач. От това можем да заключим, че сивият вълк е всеядно животно.

Вълците живеят изключително в пакети, с патриархалната система, където има водач, най-добрият мъж и неговата жена. Също така, тези животни се считат за моногамен характер с противоположния пол, тоест, те избират за себе си само един партньор до края на живота си, с когото продължават родството си.

Къде живее вълкът?

Този вид животно обича да се заселва в степите, полу-пустините и тундрата, по всякакъв начин да избягва гъстите гори. Може да се види в планините, но само на открити места. Вълк може да живее близо до жилище на човек, например, когато хората усвоиха тундрата и постепенно изсекоха гората, вълкът ги следваше.

Всяка опаковка от вълци има ясно дефинирано местообитание. Обикновено се колебае на разстояние до шестдесет километра, определено от специални знаци. През лятото, когато можете да се срещнете с плячката си на почти всяка стъпка, животът на вълците се разпада: най-добрата част от терена е заета от водача на опаковката с вълка си, а останалото трябва да се задоволява само с бездомния начин на живот.

Население на вълците

От голямо значение за размножаването на потомството са и така наречените леговища на хищници. Вълците не са толкова умни животни, че могат да изградят нещо за себе си, да намерят различни пукнатини и тайни места, където техните малки ще се чувстват спокойни и безопасни. Интересно е, че само тези жени използват тези убежища, мъжът не си позволява този лукс. Минно вълците се добиват далеч от дома, на около седем километра, не по-малко. Когато малките растат, не е препоръчително да се превръщат в леговище за семейството, след което всички се заселват в други уединени места.

Какво може да е опасно да срещнеш вълк с мъж?

В своите писания великият руски зоолог Павлов многократно отбелязва многобройни атаки на вълци върху хора. Ученият веднага идентифицира няколко области, в които такива действия не са станали инцидент. Като правило, тези райони не са имали достатъчно храна за хищници, така че те трябваше да отидат на крайни мерки - да убиват хора. Също така може да се отбележи, че вълните са агресивни по отношение на хората по време на размножителния сезон, защото инстинктивно започват да носят всичко, което идва по пътя си към дома си, опитвайки се да изхранват голямото си семейство. Въпреки че писателят Фарли Моует в книгата си пише, че вълците са толерантни животни и няма да атакуват човек, дори той ще се промъкне в жилището им. Това е възможно само със северноамерикански кучета. От това можем да заключим, че вълците не са толкова прости, колкото изглежда, с тях винаги трябва да бъдете бдителни.

Гледайте видеоклипа: Топ 10 най-големите животни в света (Февруари 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org